Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:95
banner
Životospráva a zvyky

Nová pravda o cholesterole a rizikách vzniku srdcovo - cievnych ochorení

Môže konzumácia veľkého množstva saturovaných tukov, obsiahnutých napríklad v slanine viesť k nadobudnutiu dobrého zdravotného stavu? Môžete mať minimálne riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a to aj v prípade, že máte zvýšené hladiny cholesterolu? Ako váš zdravotný stav oplyvňuje v tomto smere lowcarb alebo ketogénne stravovanie?

img
lucieg.lucieg
Pridané: 06.12.2017, 16:54
Reagovať
Pridané: 06.12.2017, 16:54
Reagovať
Uzasny clanek!
Ahoj Vlado,

pracuji ve vedeckem prostredi, ale nejsem vedecky pracovnik. Jsem z prace na odborny jazyk zvykla, ale ac tematu lipidu nerozumim, Tvuj clanek jsem precetla jednim dechem, gratuluji! Vzdycky se samozrejme najdou mista k diskuzi ci otazniky, preci jen je jeste spousta mechanismu v tele, kterym nerozumime, ale dulezita je hlavni myslenka a ta je z clanku snadno pochopitelna. Je to prevratne zjisteni a budeme doufat, ze vysledky studii budou mit brzy prinos i do klinicke praxe. A na zaver jeste jedna obrovska gratulace k tvym laboratornim vysledkum, to je monstrozni zalezitost! Konecne klinicky dukaz, ze nizkosacharidove/ketogenicke stravovani s prevahou vhodnych kvalitnich tuku v kombinaci s castecnym hladovenim ma jednoznacne pozitivni dusledky na metabolismus a telesne procesy na vsech urovnich. Diky za skvely clanek a energii, kterou jsi vlozil do jeho sestaveni (vcetne laboratonich testu).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.12.2017, 14:56
Reagovať
Pridané: 11.12.2017, 14:56
Reagovať
Re: Uzasny clanek!
Aj ja dakujem Lucia za tvoju reakciu, ak raz taketo vysetrenie budes absolvovat aj sama na sebe, urcite sa nam pochval s vysledkami. Podakovat treba najma profesorovi dokotorovi Oravcovi, ktory mal na mna trpezlivost. Este mame v plane nahovorit o tomto clanku / problematike podcast, ktory bude neskor dostupny TU:

https://itunes.apple.com/sk/podcast/zlatos-family-podcast/id1118024041
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Omasta
Pridané: 06.12.2017, 01:05
Reagovať
Pridané: 06.12.2017, 01:05
Reagovať
Zase další převratný objev, kdyuž to skončí.
Jednou se dočteme, že trans tuky nejsou vlastně škodlivé. Ty nenasycené tuky není třeba úplně zavrhovat. Měl jsem rýmu, dal jsem si rybí olej, a pomohlo to v boji proti infekci a zánětu. Já bych to nechal tak. na něco umřít musíme.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 06.12.2017, 06:56
Reagovať
Pridané: 06.12.2017, 06:56
Reagovať
Re: Zase další převratný objev, kdyuž to skončí.
Tato poznamka o transtukoch nedava zmysel. Tie mozu byt "zdrave" jedine ak tak pre motorovu pilu (aj to pochybujem). Treba si zavoj moderneho vymyvania mozgov odsunut bokom a pozriet sa na to, ako sa stravovali mnohi nasi predkovia, vcitane domorodych narodov na roznych kontitentov sveta. Nie je o tom malo poznatkov:

https://www.westonaprice.org
https://knihy.vladozlatos.com/vyziva-a-fyzicka-degeneracia.html

Navrhujem, aby ste si precital bud lepsie tento clanok, alebo tie doplnujuce, ktore k teme tukov mame. PUFA tuky nik nezavrhuje (najma nie omega-3), no ich pomer / objem vo vyzive cloveka tvori minimalnu - hoci esencialnu davku:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jaroslav klinie
Pridané: 05.12.2017, 20:27
Reagovať
Pridané: 05.12.2017, 20:27
Reagovať
cholesterol
Ahoj, Vlado. O rozdelení LDL som čítal pred niekoľkými rokmi, hoci trochu inak. V Tvojom článku sa nezmieňuješ o oxidácii. Pripájam úryvok článku.
LDL[ upravit | editovat zdroj]
LDL jsou hlavní částice, které přenášejí cholesterol v krevní plazmě. Největší část pochází z transformace VLDL, ale některé jsou syntetizovány přímo (zvláště u pacientů s familiární hypercholesterolemií). Hlavní bílkovinnou komponentou LDL je apoB100. LDL mohou být katabolizovány různými typy buněk, a to jak LDL-receptordependentním mechanismem, tak LDL-receptornondependentním mechanismem („scavenger“ mechanismus).
Po vazbě na membránový receptor (jeho trvání je 5-7 minut) je částice LDL buňkou internalizována a rozložena. Vzniklý volný cholesterol inhibuje aktivitu 3-hydroxy-3-methylglutaryl-CoA-reduktasy, která je klíčovým enzymem pro syntézu (de novo) cholesterolu v buňce. Tímto způsobem je řízena syntéza cholesterolu podle potřeb buněk. LDL nezachycené receptory periferních buněk (asi jedna třetina) jsou katabolizovány "zametacími" (=scavenger) buňkami. Tento způsob však není řízen potřebou buněk. Část LDL se též metabolizuje v játrech. Uvolněný cholesterol je buď katabolizován na žlučové kyseliny a vyloučen do žluče, nebo je znovu použit k syntéze lipoproteinů.
Oxidované LDL částice jsou „patologické“ částice, silně aterogenní, které vznikají oxidací konjugovaných dvojných vazeb v mastných kyselinách působením volných kyslíkových radikálů. Oxidace LDL pozitivně koreluje s obsahem polynenasycených mastných kyselin (PUFA) a naopak negativně s obsahem mononenasycených kyselin v lipoproteinových částicích, a dále s obsahem ubichinolu (=koenzym Q10) a neesterifikovaným cholesterolem. Ubichinol inhibuje časné stadium oxidace LDL a je významný jako první antioxidans, které vychytává volné radikály. Dalšími látkami bránícími oxidaci LDL jsou flavan-3-oly, β-karoten (poslední ochrana). Neesterifikovaný cholesterol snižuje fluiditu povrchu částic a brzdí tak difúzi volných radikálů do nitra částice. Naopak urychlení oxidace působí Cu, Fe, Ni, Cd, dále nedostek Mg, ale i světlo.
Malé denzní LDL-B jsou snázeji oxidovatelné než větší LDL-A, které mají vyšší obsah antioxidantů. Oxidace LDL částic se pravděpodobně neděje v krevní plasmě, která obsahuje hodně antioxidantů i látky vázající kovové ionty potřebné k Fentonově reakci, ale ve stěně arterií, kde může dojít snadněji k oxidačnímu stresu. Oxidované LDL jsou vysoce aterogenní, protože nejsou vychytávány LDL-receptory, ale receptory „zametacích buněk“ a napomáhají tak ke vzniku pěnových buněk ateromových plátů. Časté stavy trvající hyperglykemie vedoucí ke zvýšené tvorbě glykovaných proteinů (tedy i lipoproteinů) stimuluje oxidaci LDL. Vytvářejí se i pokročilé konečné produkty glykace (=AGE = Advanced Glycosylation End products), které tvoří křížové vazby (cross links) s LDL částicemi, které jsou pak snázeji oxidovatelné.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
Vlado
Pridané: 06.12.2017, 07:12
Reagovať
Pridané: 06.12.2017, 07:12
Reagovať
Re: cholesterol
Ahoj dik za postrehy. V com presne vidis rozpor alebo nedostatok mojho clanku, ked vieme ze LDL ma 7 subfrakcii, z toho minimalne 3 su bezproblemove a protektivne?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
jaroslav klinie
Pridané: 06.12.2017, 19:00
Reagovať
Pridané: 06.12.2017, 19:00
Reagovať
Re: Re: cholesterol
Ahoj, nevidím rozpor, iba boli vtedy rozdelené LDL-A a LDL-B. Zrejme LDL-B sú tie LDL3-7. Píšeš ale, že VLDL sú aterogénne (zrejme všetky). Posielam Ti iný úryvok z toho istého článku (asi som mal hneď), v ktorom sa píše čosi iné. Túto informáciu mám aj z iných zdrojov.
Játra produkují různé druhy VLDL-částic: Při dietě chudé na tuky jsou to částice o Sf 60-400, které jsou větší a neaterogenní.; při stravě bohaté na tuky vznikají převážně malé denzní VLDL o Sf 12-60, které jsou naopak velmi aterogenní., tvoří se z nich malé denzní LDL-B.
Prečítal som si aj článok od p. prof. Oravca z r. 2011(Lipoproteíny plazmy) a dozvedel som sa niekoľko zaujímavých vecí, ktoré nie sú v Tvojom článku. (odporúčam do pozornosti). A súhlasím s medveďom, že oxidácia je ten"zlý ujo", a dodávam, že hyperhomocysteínemia je "zlá teta" a že títo dvaja sa účinne podporujú. Ale to by bolo na ďalší článok.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.12.2017, 15:03
Reagovať
Pridané: 11.12.2017, 15:03
Reagovať
Re: Re: Re: cholesterol
Preto som daval odkaz na vsetky zaujimave studie a clanky, aby ludia ako ty mohli ist do hlbky, ak to potrebuju. Na nasom blogu (a celkovo v mojom uceni) ma bezny citatel vnimat cely les, nie to este strom a (ako ty) aj samostatne listocky na strome. Ak budes mat niekedy prilezitost otestovat sa na LDL subfrakcie u prof. Oravca v BA, urcite tak urob a ked budes mat chut, podel sa s nami o tvoje vysledky a zavery, na ktore si prisiel aj vdaka nim...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jaroslav klinie
Pridané: 11.12.2017, 19:00
Reagovať
Pridané: 11.12.2017, 19:00
Reagovať
Re: Re: Re: Re: cholesterol
Ahoj, Vlado. Zatiaľ sledujem (iba) LDL a HDL, VMK a TAG, všetko O.K. Samozrejme, okrem iných markerov. Dôraz kladiem na antioxidanty a (podľa mňa) bez oxidácie ani tie LDL3-7 veľa škody nenarobia. Možno sa mýlim. Pouvažujem o tom vyšetrení. Pre mňa je už tretí rok nepriateľ č.1 hyperhomocysteínemia a podarilo sa mi znížiť hladinu na polovicu (7,7 mcmol). Ty vieš, o čom je homocysteín, ja som si naštudoval jeho metabolizmus (poznaj svojho nepriateľa), aj keď mu nechcem krivdiť, pretože (tak, ako cholesterol a.p.) záleží od koncentrácie, či je tvoj priateľ, alebo nepriateľ.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.12.2017, 07:33
Reagovať
Pridané: 13.12.2017, 07:33
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: cholesterol
Ahoj, ano viem, v tomto clanku presne popisujem postup, ako som si ho znizoval uspesne ja. A pri poslednom merani ho mam stale v norme:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/nepodliehajte-iluziam-vo-vyzive-a-zivotosprave.html#comments

je to v bode: 4. Vrodená genetika... + viac informacii o mojich genetickych predispoziciach (silne aj slabe stranky) mam spracovane zas tu:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ako-vam-genetika-pomoze-spoznat-sameho-seba.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jaroslav klinie
Pridané: 13.12.2017, 18:23
Reagovať
Pridané: 13.12.2017, 18:23
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: cholesterol
Ahoj, viem o Tvojom probléme s MTHFR, preto klobúk dole, ako si znížil hladinu Hcy. Tie články odporúčam do pozornosti ostatným.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
andrej.medved
Pridané: 03.12.2017, 10:05
Reagovať
Pridané: 03.12.2017, 10:05
Reagovať
Cholesterol
Z cholesterolu sa stal strasiak, lebo ludia strasiakov potrebuju. V skutocnosti je cholesterol antioxidant. Ak chceme riesit cholesterol, mali by sme sledovat malondyaldehydom poskodeny cholesterol(MDA-LDL). Je znakom dlhotrvajuceho oxidacneho stresu. Bohuzial tento marker sa nesleduje. Co je zaujimave lieky na znizovanie hladiny cholesterolu zvysuju oxidacny stres. Tymi liekmi su statiny. Toto sa deje cez 2 mechanizmy.
- Prvnym je blokovanie enzymu HMG-CoA-reduktazy. Na tento mechanizmus je naviazana aj synteza koeznymu Q10. Koeznym Q10 je silny antioxidant a latka s protizapalovymi ucinkami.
-Druhym mechanizmom je nadmernatvorba oxidu dusnateho,ktory posobi vo vyssich koncentraciach a dlhodobom posobeni ako volny radikal. Oid dusnaty a jeho metabolit peroxynitrid dokaze blokovat enzymy ako napr. tetrahydrobiopterin. A ak je tento enzym blokovany narusi sa metabolizmus argininu. Arginin sa meni na asymetricky dimetylarginin( ADMA) a superoxidovy radikal. A pokial v cievach chyba superoxid dismutaza (SOD3) superoxidovy radikal nedokaze dobre dismutovat.

Ked sa k tomu pridruzi pretazenie buniek cez laktat (nasledok mitochondriopatie) superoxidovy radikal sa zmeni na vysoko agresivny hydroxylovy radikal. Toto sa deje v dosledku laktatovej acidozy. Hydroxylovy radikal poskodzuje membrany a spusta zapaly. Tak takyto je prinos liekov na znizovanie cholesterolu.

Vysokotukova strava je dolezita pri vsetkych zapaloch. Spalovanie cukru pri zapale (glukoza) je takmer vzdy blokovaná. Laboratorne sa to meria cez pomer laktat/pyruvat. Koncetracia laktatu je abnormalne zvysena. Pri zapale sa tvoria prozapalove cytokyny, ktore blokuju metabolizmus cukru a cukor sa v bunke menina laktat. Laktat zvysuje tvorbu volnych radikalov, obera bunku o vitaminy skupiny B a mineraly.

A este k upchavaniu ciev. Je danny proliferaciou buniek spustenej zapalom (tam sice statiny posobia antiproliferacne) ale aj tym ze sa bunky imunitneho systemu (monocyty) "prežeru" zoxidovanycm cholesterolom (posobia ako volný radikal), spusti sa v nich oxidacny stres a odumru. Takto sa vytvoria ateroskleroticke plaky.

Za tento proces zapalov na cieach nesu zodpovednost prepalene rastlinne oleje, jednoduch curky, chronicke zapaly v tele, nedostatok pohybu ale aj pretazovanie organizmu stresom, tazke kovy, pesticidy, lieky ako napr. analgetika ci antibiotika a kope dalsich faktorov. Ak by lekari sledovali markery zapalu ako TNF-alfa, IL-1, IL-6, MDA-LDL, nitrotyrosin, pomer latkat/ pyruvat alebo syntezu ATP v bunkach zistili by ze ich doporucene dietologicke opatrenia su naprd. Zmenou stravy na nizkosacharidovu stravu je podla mna optimalne riesenie tychto problemov.

A pre tych co maju vysoky cholesterol skuste zvysit prisun vlaknin, bioaktivenho viatminu B12, komplexneho vitaminu E a C. Dojde k odblokovaniu 7-alfa hydroxylazy, enzymu meniaceho cholesterol na zlc. Zrazu sa vam znizi zazracne cholesterol. ked tomu pomozete kurkuminfosfolipidovym komplexom nebudete sa stihat cudovat. A lekar sa stane vyznavacom spontannych vylieeni :D
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.12.2017, 13:47
Reagovať
Pridané: 03.12.2017, 13:47
Reagovať
Re: Cholesterol
Vdaka za odborne postrehy Andrej. Otazne je, ci je v skutocnosti nutne cholesterol znizovat? Pokial ma clovek neaterogénnu hypercholesterolémiu (Subtyp 1b) bez malých denzných LDL a vysoké ateroprotektívne HDL, tak bez ohladu na vysku jeho cholesterolu, je ochraneny a bez akehokolvek rizika. Porozumel som vsak tomu tak, ze tieto tvoje odporucania by mohli fungovat najma pre tych ludi, ktori maju vysledok aterogénny (aj ked normolipémia) alebo aterogénny (hyperlipoproteinemia).

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
andrej.medved
Pridané: 03.12.2017, 14:27
Reagovať
Pridané: 03.12.2017, 14:27
Reagovať
Re: Re: Cholesterol
Cholesterol nie je nutne znizovat, ten enzym moze byt niekedy blokovany. Obsahuje sirno zelezite komplexy, ktore su magnetom pre volne radikaly. Preto je dostatocny prisun antioxidantov potrebna pre jeho aktivitu a spravnu tvorbu zlce. Jeho aktivita sa danymi vitaminmi nedostane do abnormality.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
palden
Pridané: 28.11.2017, 23:50
Reagovať
Pridané: 28.11.2017, 23:50
Reagovať
1.
Cauko Vlado, konečne ste to zbúchali, ďakujem za super článok... otázky:
1. je odporúčaný správny pomer tukov stále aktuálny? - mufa 50% safa40% pufa10% ?
2. vieš mi odporúčiť nejaký článok kde je vysvetlené podrobnejšie prečo je veľký rozdiel konzumovať tuky bez a prečo je škodlivejšie ich konzumovať spolu so sacharidmi? Tým pádom už neplatí to staré pravidolo o zdravom brzdení rýchlych sacharidov tým že si polejem pizzu olivovým olejom ? :)
3. napriek vysokému príjmu tukov v správnom pomere mám pomerne nížky cholesterol konkrétne
Cholesterol 3.67
S-HDL cholesterol 1.17
S-LDL cholesterol 1.85
S-Triacylglyceroly 1.20
Viem že dôležité sú časti LDL s nízko hustotou k čomu ešte nemám prístup ale aj samotná výška cholesterolu asi o niečom hovorí,nie?
4. Otázka trošku mimo tému, ale ako je to s pitným režimom,naozaj piť len keď človek pociťuje smäd? Je k tomu nejaký článok - štúdie?
5. Nakoniec už len osobná poznámka. Nemyslíš si že výrazné individuálne zvláštnosti a rozdiely medzi ľuďmi o ktorých častokrát píšeš by sa oplatilo čerpať aj z alter. smerov ako je ajurvéda alebo aj čínska či tibetská medicína s tísíckami rokov skúseností, ktoré sa práve o takéto rozdelenia výrazne opierajú? Napr. samotná ajurvéda popisuje stravu bohatú na tuky ako ochladzujúcu a zahlieňujúcu čo je pre určitý typ človeka veľmi vhodné (napr. ako si ty - v ajurvéde typ s prevahou elementu vietor, oheň) ale zároveň sú ľudia ktorí majú vysokú hlienotvorbu a vysoká konzumácia tukov bez potrebných zahrievajúcich korenín im môže výrazne zaťažiť trávenie, ochladzovať a zahlieňovať. Viem že nieje na všetko čas a tomu čo robíš sa venuješ už aj tak na 200% ale mám taký pocit že akokoľvek veda a medicína skúma a experimentuje, stále je tam veľa omylov ktorým by sa dalo predísť pretože mi príde že veľa odpovedí sa už skrýva napr. práve v spomínanej ajurvéde kde je už dávno všetko popísané a zmáknuté akurát používajú inú terminoógiu a bola by škoda tie znalosti nevyužiť.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.12.2017, 14:04
Reagovať
Pridané: 03.12.2017, 14:04
Reagovať
Re: 1.
Ahoj, dik za tvoje postrehy. Je z nich citit potreba mat istotu cez vedecke mono-kauzalne studie a potom zas mas postrehy o tom, ze ci nie je spravne naucit sa telo vnimat ako celo, ako to robia na vychode. Nikto vsak nebude mat absolutnu istotu, ani ja, ani ty, ani ziaden vedec, preto je vhodne naucit sa zit v neistote a najlepsie ako vies s tym co mas teraz. Odpovede:

1. myslim ze pomer PUFA by sa mohol este zmensit, ostatne tuky su metabolicky neutralne a ziaduce, pokial su dobrej vstupnej kvality

2. neviem ci taka studia existuje, ale uz viac krat som pisal o tom, ze to je velmi malo pravdepodobne, ze niekto bude presne vediet aky druh tuku (PUFA, MUFA, SAFA? aky ich pomer?), v kombinacii s akymi sacharidmi (vlaknitymi, fruktozou, glukozou, skrobmi?) a ake nastavenie metabolizmu i hormonalnej citlivosti sposobuje tie najzavaznejsie problemy. Je to velka kombinatorika a to som este nespomenul geneticke zvlastnosti ci fenotyp danej osoby. Za mna je zjednodusene odporucanie nasledovne: ak konzumujes maly objem sacharidov (napr ovocie alebo aj ine povedzme do cca 30g) tak ich pokojne skombinuj s tukmi. Ak sa vsak chystas konzumovat vacsi objem sacharidov, uz tuky vyrazne minimalizuj a v takom pripade cim jednoduhsie budu tie sacharidy (menej vlakniny), tym lepsie. Nastane rychla glykemicka odpoved ale tak ako rychlo pride, aj rychlo odide.

3. Ak nemas informaciu o LDL subfrakciach, nemas ziadnu vecnu informaciu. Trygliceridy mas relativne vysoke, ale povedzme ze stale OK.

4. Pit ked si smadny. Bodka.

5. Kazdeho zivotna uloha je vytvorit v sebe dostatocne citlivu "technologiu" pomocou ktorej bude vediet realizovat svoje rozhodnutia a starat sa o svoje telo. Ale aj starostlivost o svoje telo ci fyzicku kondiciu a estetiku ma nejake konecne ciele. Svojmu telu sa treba venovat, ale po dosiahnuti urciteho stupna je to uz len o udrzbe. Preco? Pretoze to uz viac nie je o egocentrickom hladani dokonalosti. Je to o tom, ze taketo zdrave, funkcne, vitalne ale aj pekne telo sa stane nie cielom, ale nastrojom. Nastrojom na sebarealizaciu v tomto svete, kde napriklad cez podnikanie moze clovek ukazat svetu, ake je jeho poslanie. Tam uz taky nastroj ocenis, lebo ta nebude brzdit, ale bude neustale "nabruseny" na kazdodenne pouzovanie. Aj podnikanie je sposob, akym sa da prejavit laska. Takze ci svoj vnutorny ale aj vonkajsi ZEN (alebo si to nazvy akokolvek) dosiahnes cez ajurvedu, cez ine smery a postupy - to nie je podstatne. Podstatne je ze ho neprestanes hladat, ze budes otvoreny novym veciam, ze tvoja adaptabilna inteligencia (AQ) bude vysoka a ty sa budes moct naplno realizovat.... drzim ti palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
lachim777
Pridané: 26.12.2017, 15:53
Reagovať
Pridané: 26.12.2017, 15:53
Reagovať
Zivotny styl
Ahoj Vlado, prosim Ta preco mas minimum vlakniny v strave? Ci suplementujes casto pocas dna a ci doplnas aj umelo vitaminy? Poznas alebo sledujes Clarence Bassa jeho celozivotne snazenie a zivotny styl, pripadne ci nieco od od neho cerpas a co si o jeho systeme treningu, stravy a pod. myslis. Dakujem s pozdravom Michal K.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.12.2017, 21:16
Reagovať
Pridané: 26.12.2017, 21:16
Reagovať
Re: Zivotny styl
Minimum vlakniny mam preto, lebo ju nepovazujem za dolezitu. Studuj aj ostatne moje clanky. Suplemeny nepouzivam ziadne az na Wellness Protein ci Protein Premium Energy na regeneraciu. Obcas magnezium. Bassa nepoznam, nejaky link na to co povazujes za dolezite / uzitocne?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lachim777
Pridané: 26.12.2017, 23:06
Reagovať
Pridané: 26.12.2017, 23:06
Reagovať
Re: Re: Zivotny styl
Ahoj, takze pozri si ak Ta mozem poprosit meno Clarence Bass v googli ma tam hned odkaz na domovsku stranku, alebo hned www.clarencebass.com, dokumentuje svoj zivot a stravu, ma tam aj svoje foto postavy a jej zmeny od 15 do 80 rokov napr, clanky atd. Pozri, preluskaj a napis mi daku spatnu vazbu na neho, sice robi nieco trochu inak ale je to zaujimave. Dakujem Michal K.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lachim777
Pridané: 26.12.2017, 23:16
Reagovať
Pridané: 26.12.2017, 23:16
Reagovať
Re: Re: Re: Zivotny styl
Este som chcel, ze tak isto si uz hodne dlhu dobu meria a zaznamenava vysledky, da sa docitat vela o tukoch, polzovej frekvencii a inom. Dufam, ze som Ti poskytol dobry zdroj ci inspiraciu. Ziju to aj s manzelkov. Michal K.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.12.2017, 23:57
Reagovať
Pridané: 26.12.2017, 23:57
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Zivotny styl
Ja mam skor iny problem, trpim informacnou toxicitou / informacnym prebytkom. Ak je nieco, na co sa mam konkretne zamerat, tak mi to sem musis vypisat, aby som ti to nasledne okomentoval a napisal k tomu svoje postrehy / nazory. Mam vlastny program edukacie ktory nestiham naplnat, desiatky knih ktore nemam este precitane ale su zakupene, desiatky podcastov nevypocute, destiaky vedeckych studii neprecitane. Cize zaoberat sa vsetkym co mi niekto podsunie sa nemozem, mam svoje priority, svoje zdroje inspiracie, svoje domace ulohy.

Smerov, ktore vedu k uspesnym cielom je mnoho (aj co je uspesny ciel treba definovat), takze smelo sa tu rozpis, spracuj postrehy, rozanalyzuj rodiely, poloz klucove otazky. Co budem vediet zodpovedam. Co nie, si urobis usudok sam prostrednictvom inych ludi, ktorych uznavas a su ti sympaticki - pripadne ti na otazky odpovedaju....
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem