Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:66
banner
Životospráva a zvyky

Absolvujte postup pre metabolický tréning

Každý z nás je výnimočný. Nie len že sa od seba odlišujeme po fyzickej stránke, ale sme okrem iného rozdielni aj v nastaveniach nervovej sústavy alebo celého mozgu. Aby toho nebolo málo, každý z nás je aj rozdielne metabolicky trénovaný (flexibilný). Čo to je metabolická flexibilita a ako sa dá natrénovať?

img

Pre zobrazenie článku musíte byť prihlásený

Prečítali ste iba 2124 slov z 2977 slovného článku. Po prihlásení môžete dočítať zvyšok.
marek84lm
Pridané: 24.02.2019, 18:42
Reagovať
Pridané: 24.02.2019, 18:42
Reagovať
Toxicita omega3
Zdravím v článku píšeš o toxicite omega 3 - "pozor na toxicitu omega-3 MK" môžeš mi to nejak viac vysvetliť čo konrétne je toxické?? Nejaká tepelná úprava alebo ako sa to myslí ?

Tiež ma celkom zaráža to množstvo tuku napríklad v prvej fázy - 150 gramov tuku denne. Dá sa to dosiahnut čisto aj v strave ? (mäso,vajcia) alebo si do všetkého treba dávať (pridávať) olivový/kokosový prípade iný dobrý olej?

Zaujímala by ma tvoja spotreba tuku na mesiac, napríklad olivoveho a kokosoveho (cca aké množstvo si treba kupovať) Vydrží napríklad Kilo kokosoveho oleja na mesiac ? Prípade 500 gramov kokosiaku a 500 olivového ? A čo hovoríš na konzumáciu spracovaného kokosového oleja ? Je známe že kokosový olej sa moc neničí ani pri telepnom spracovaní takže je vhodne konzumovať aj tento typ oleja v prípade že není dostatok financií ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.02.2019, 21:42
Reagovať
Pridané: 24.02.2019, 21:42
Reagovať
Re: Toxicita omega3
Peroxidacia o-3 je to o com hovorim, je to proces znehodnotenia povodne velmi kvalitnej ziviny, ktoru vacsina ludi potrebuje na opravu svojho zdravia. Vplyva na to vzduch aj teplota.

Mnozstvo tuku je orientacne ale pre predstavu je niekedy uzitocne sa pozriet na stravovanie cez matematiku. Sam si mozes vypocitat kolko %/g tuku / den potrebujes ak poznas celkovy objem kalorii kt teoreticky potrebujes. Makroziviny odporucam prijimat 30% sacharidy, 50% tuky, 20% bielkoviny. Zaroven odporucam studovat aj novsie clanky na blogu pre zorientovanie sa. Tuky mozes nazbierat v beznej strave, pricom ja najviac odporucam maslo, ghee maslo, mast, slaninu, pastety, vnutornosti, potom morske plody, tucne maso aj s kozou a tukom, vajcia, tucne tvrde syry, smotanu, niektore orechy (makadamove, para, pekan, pistacie). Kokosovy olej ci olivovy su fajn, pouzivam ich vsak malo.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
sid161
Pridané: 26.02.2019, 17:36
Reagovať
Pridané: 26.02.2019, 17:36
Reagovať
Re: Re: Toxicita omega3
" Makroziviny odporucam prijimat 30% sacharidy, 50% tuky, 20% bielkoviny" ..Takovéto rozložení makroživin doporučuješ na základě nějakých nových studií? Já myslel, že jsi spíše zastáncem nižšího množství sacharidů ..sám když přijímáš okolo 50g, tak to může dělat třeba 8-10% z celkového denního příjmu? (samozřejmě chápu a je třeba zohlednit stav metabolismu a jeho trénovanost) ..Nebo jsem to špatně pochopil?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.02.2019, 18:00
Reagovať
Pridané: 26.02.2019, 18:00
Reagovať
Re: Re: Re: Toxicita omega3
30-50-20 je standardny prijem makrozivin v Lowcarbe odjakziva. Ketogenne stravovanie ma sacharidov okolo 5-10, podla toho, aky typ metabolickej intervencie je potrebne dosiahnut. Keto vsak treba vnimat skor ako terapeuticky nastroj, najma pre ludi kt potrebuju riesit svoje zdravotne problemy. Pre bezneho cloveka postaci aj lowcarb na zlepsenie zdravia, metabolickej kondicie, znizenie % telesneho tuku, zlepsenie hormonalnej citlivosti a dalsie benefity.

Skus si dat do kalkulacky kolko je 150g sacharidov % z 2000 kcal prijmu, dostanes cislo 30%. (150 x 4 = 600 = 30% z 2000 kcal stravovania / den). Niekto potrebuje viac kalorii, cize 30% bude u neho znamenat ine cislo, niekto potrebuje menej. To, ako sa stravujem ja v tomto pripade nie je vobec podstatne. Ano konzumujem niekedy aj o dost menej sacharidov ako je 50g / den ale to som ja. Ja aj ciastocne hladujem 7 dni / tyzden, jem 1-2 jedla / den, tvrdo trenujem na lacno a moj stupen fyzickej zdatnosti je niekde uplne inde ako zvysok populacie sveta: https://www.instagram.com/vladozlatos/

Ale ja som sa k tomu dopracoval pomaly, postupne a bez znasilnovania svojho tela, pretoze sa nikam neponahlam. Dostal som sa do stadia kedy svojmu telu velmi dobre rozumiem a stravujem sa a hybem intuitivne. Je to dobry ciel, kam by si sa mohol chciet aj ty dopracovat a viac o tom pojednavam v tomto podcaste:

http://podcast.vladozlatos.com/Episodes/Podcast54_intuitivny_styl.mp3

A tebe drzim palce pri napredovani tiez.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
marek.hubert8
Pridané: 08.08.2018, 08:25
Reagovať
Pridané: 08.08.2018, 08:25
Reagovať
Upresnenie údaju z článku "12 hodín"
Chápem spaľovaniu cukrov/tukov a metobolickej trénovanosti. Neporozumel som len tomu údaju, že "zásoby v tele v podobe glykogénu sú veľmi krátkodobé (asi na 12 hodín)" - asi si to myslel tak, že pri menšej (až žiadnej) fyzickej námahe sa za tých 12 hodín vyčerpá. A pokiaľ nespaľujem tuk, tak som vyčerpal svoju zásobu energie a musel by som doplniť z externých zdrojov. Je tak?

Zaujíma ma celá táto téma o cukroch/tukoch aj preto, že môj syn (4 ročný) nemá dostatočnú glukoneogenézu, čo znamená, že ráno sa niekedy dostáva do dosť silnej hypoglykémie...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 08.08.2018, 10:26
Reagovať
Pridané: 08.08.2018, 10:26
Reagovať
Re: Upresnenie údaju z článku "12 hodín"
Su to teoreticke udaje, ktore sa lisia od cloveka k cloveku, od nastavenia metabolizmu k metabolizmu. Mohlo by to platit napriklad pri uplnom hladovani. No je pravdepodovne, ze uz za 2 dni hladovania by telo prestalo vyuzivat (najma pre mozog) cukrove zdroje energie (glykogen) ale preplo byt na ketogenezu / ketolyzu (tvorenie energie aj pre mozog z mastnych kyselin ktore pochadzaju zo zasob podkozneho tuku). Glykogen by si telo uchovalo v nejakom mnozstve a preto nie je pravda, ze pri keto stravovani sa vycerpaju uplne vsetky zasoby glykogenu. Nejake mnozstvo si telo uchovava vzdy a preto ma nahradny energeticky system (tuky). K tomuto javu dojde najma preto, ze hladiny inzulinu klesnu na velmi nizke hodnoty (ked clovek hladuje) a preto sa cely tukovy metabolizmus nastartuje efektivnejsie, hoci samotny metabolizmus sa v podstate "spomaly".

Ak sa tvoj syn dostava do tohto stavu znamena to, ze ma ochorenie s nazvom GSD (glycogen storage disease)? Ak ano, potom skrob, ktory pouzivame v tomto produkte, ma dva patenty, pricom sa jedna o ten isty skrob. Jeden patent je na medicinske ucely a druhy na sportove ucely. My vyuzivame na tie sportove ucely ale vo farmacii sa ten isty skrob nazyva Glycosade (https://glycosadeusa.com). Prezradzam tu velmi citlive informacie, ale verim ze ti to aj velmi pomoze. Zaver je teda taky, ze ak budes pre svojho synceka pouzivat tento produkt, ktoreho autorom receptury som ja, tak mu velmi pomozes. Mal by ho dostavat vecer pred spanim (napriklad s vodou, alebo kludne aj smotanou, ak nema problemy s mliecnymi produktmi). Tym padom mu dodas do tenkeho creva dalsi rastlinny glykogen, ktory sa bude vylucovat asi 10 hodin a tvoj syncek sa nedostane do hypoglykemie ani do dalsich negativnych metabolickych stavov, ktore su s tym spojene. Daj vediet ci tato aplikacia mu pomohla:

https://www.bioeshop.sk/produkty/protein-premium-energy.html

Produkt dostat aj v drogeriach DM.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
marek.hubert8
Pridané: 12.08.2018, 10:02
Reagovať
Pridané: 12.08.2018, 10:02
Reagovať
Re: Re: Upresnenie údaju z článku "12 hodín"
Ahoj Vlado, vdaka za odpoved. Nam na endokrinologii odporucili v podstate podobny postup, ako navrhujes ty - aplikacia skrobu na vecer, aby sa pocas spanku nevycerpali zdroje glukozy. Bol nam odporuceny kukuricny skrob Maizena (3g vo vode rozpustit). Jeho stav nam bol vysvetleny ako nedostatocne vyvinuty proces glukoneogenezy, co sa vraj casom upravi. Odsledovali sme, ze staci, ak sa vecer normalne naje a da si napr. kusok chlebu aleho ineho skrobu. Cize davame pozor, aby vecer zjedol nejake male mnozstvo skrobu.
Pocas rannych hypoglykemii mal zvysene ketolatky (kedze telo asi spustilo nahradny sposob zasobovania mozgu?)

Ked sme pri produktoch kompava (premium energy a Wellness) je mozne ich v malom mnozstve podavat detom? Mladsiemu synovi by ako hovoris mohol pomoct s hypoglykemiou a starsi syn (6rokov) velmi aktivne hrava futbal - ci by mu v ramci stravy, regeneracie atd bolo vhodne dat za dve lyzicky proteinu. Myslim, ze by to nebolo na skodu
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.08.2018, 07:39
Reagovať
Pridané: 14.08.2018, 07:39
Reagovať
Re: Re: Re: Upresnenie údaju z článku "12 hodín"
Aplikacia bezneho kukuricneho skrobu, ktory nie je takto hydrotermicky upraveny, ma polcas rozpadu tak 4 hodiny. A to je malo. Ketolatky nie su problem, lebo su v nasom ponimani presne ten typ metabolickeho paliva, ktory chceme aby si telo tvorilo prirodzene. Ale nie za okolnosti ako je to u tvojho dietata (pripadne zle kontrolovaneho diabetika). Aj ked legislativne odporucany produkt (Protein Premium Energy) nie je pre deti v malom veku, tento skrob oficialne na tento ucel nikde nezozenies a preto by som to vyskusal. Urob mu z neho kakao na noc ci uz s vodou alebo mliekom (ak mliecne toleruje) a pozorujte rozdiely, aj objektivne (meranie glukozy / ketonov nielen rano ale aj vecer / cez den). Inak je produkt velmi kvalitny, samozrejme z pohladu regeneracie velmi vhodny...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ales185
Pridané: 16.01.2017, 11:43
Reagovať
Pridané: 16.01.2017, 11:43
Reagovať
Tvorba ATP
Ketóny majú oproti glukóze podstatne viac výhod. Produkujú viac ATP [10] a pre porovnanie, 100 gramov glukózy vytvára 8.7 kg ATP, zatiaľ čo 100 gramov beta-hydroxybutyrátu vytvorí až 10.5 kg ATP a 100 gramov acetoacetátu vytvorí 9.4 kg ATP . Opravdu ze 100 g vzniknou Kilogramy? Není chyby v desetinné čárce? Děkuji za upřesnění.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.01.2017, 05:54
Reagovať
Pridané: 18.01.2017, 05:54
Reagovať
Re: Tvorba ATP
Tu je k tomu zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2129159/

1 ATP váži 507.18 g a clovek denne spotrebuje ATP ako cca ma hmotnosť
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Juraj Ondruška
Pridané: 07.09.2016, 08:51
Reagovať
Pridané: 07.09.2016, 08:51
Reagovať
kolko g sacharidov
Mozno hlupa otazka, ale...100g sacharidov sa mysli 100g surovej ryze alebo 330g surovej ryze ak ma obsah sacharidov 30g v 100g ryze? :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.09.2016, 18:17
Reagovať
Pridané: 07.09.2016, 18:17
Reagovať
Re: kolko g sacharidov
Mame na to 10g tabulky, v ktorych presne zistis, ze ak chces do seba dostat 10g sacharidov, bielkovin, tukov alebo vlakniny (kazdy dokument zvlast), tak kolko gramov uvarenej / hotovej potraviny musis skonzumovat. Uvarena biela ryza ma na 100g cca 30g sacharidov.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Michal
Pridané: 01.09.2016, 13:32
Reagovať
Pridané: 01.09.2016, 13:32
Reagovať
metabolicky treing
Ahoj,
najprv chcem podakovat za vynikajuci zdroj informacii. Nasiel som stranky nahodou pred operaciou LCA, takze vdaka aj za tieto rady :) celkom mi to funguje.

Zacal som so zmenou stravovania a nizkym primom sacharidov. Sice velmi kratka doba (3tyzdne), ale do teraz som nemal absolutne ziadny problem, trening na lacno bez problemov, citim sa vyborne, ciastocne hladovanie (ak chapem spravne vyznam) bez problemov. Neranajkujem, alebo okolo 10.00 power coffee, prve jedlo mam obed (12-13.00, maso a zelenina (paradajky, paprika, mrkva, cvikla a pod.) Vecera podobne zlozenie ako obed cca okolo 20.00. Do teraz som sa takto citil velmi komfortne, bol som prekvapeny. Posledne 3 dni, po obede citim slabost, ako kedysi ked som maval chut na sladke resp. citil som ze mam malo cukru, chut na sladke dokazem potlacit. Po cca hodinke sa to dava do normalu. Problem je aj sustredenie sa na pracu. Cvicim 3x (cca 1.5h) do tyzdna v posilovni (davam do poriadku koleno po LCA), intenzivne s malimi pauzami medzi seriami + 1- 2x plavaren. Problem s vykonom nemam, naopak mam pocit ze je to lepsie ako pred tym. Je to normalne, alebo je to len reakcia na zmenu a staci to vydrzat? :) Diky za odpoved.

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.09.2016, 18:27
Reagovať
Pridané: 07.09.2016, 18:27
Reagovať
Re: metabolicky treing
Je to velmi kratky cas, takze neviem z akeho objemu sacharidov pred tym si presiel na aky objem sacharidov dnes, ale je bezne, ze clovek dostava glukozove deficity, na ktore je citlivy najma mozog:

https://slovnik.vladozlatos.com/glukozovy-deficit.html

takze ano treba bud vydrzat, alebo urobit nejaky kompromis v stravovani alebo dlzke hladovania. V tomto protokole som sa s tym zaoberal dost podrobne:

https://produkty.vladozlatos.com/metabolicky-protokol.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
raksha
Pridané: 22.08.2016, 13:47
Reagovať
Pridané: 22.08.2016, 13:47
Reagovať
Prosba o radu - ako ďalej ?
Ahoj Vladko, pekný deň,

prosím Ťa poraď !

Ja som koncom februára t.r. písal na Tvoje stránky sem:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/metabolicke-znasilnenia-a-fitness-priemysel.html?oid=33374

a ako som tam uviedol, veľmi ma inšpirovali Tvoje články, plus z môjho životného príbehu.
Tento príspevok píšem sem, v téme Absolvujte postup pre metabolický tréning.,

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html

nakoľko sa mi to javí logickejšie ohľadne preberanej veci.

O čo ide ?

Prakticky od tedy, čo som objavil Tvoje články som ich usilovne študoval, najmä tie, ktoré sa týkali výživy, no a samozrejme som ich začal skúšať.

Ako si písal v článku Absolvujte postup pre metabolický tréning, tak som začal postupovať. Prechod zo sacharidovej stravy na nízkosacharidovú podľa bodov v článku som asi zvládol. Dosiahol som úroveň dennej spotreby sacharidov okolo 100 a menej gramov, stravu už mám akotak vychytanú, vcelku je všetko OK.

Je tu ale problém, kde by som Ťa chcel poprosiť o radu v ďalšom postupe.
O čo ide ?
So zmenou stravovania som započal mimo iného aj kvôli tomu, aby sa mi zásoby podkožného tuku zredukovali. Mne sa najviac usadili v oblasti bokov a prednej strany brucha. Okrem stravovania sa snažím tuky odbúravať aj cvičením, kde mi vychádza týždenne 2 - až 3–x tréning, jedná sa hlavne o silovo poňatý trénig. Frekvencia tréningov závisí od zregenerovanosti organizmu, nakoľko mám občas až mimoriadne svalovky. Mimo to, dávam ešte kus bicykel, cca 20 km denne podľa počasia. Tréningy zvládam aj na lačný žalúdok. Pauzy medzi sériami mám síce kus dlhšie ako keď som sa napchával sacharidmi, ale ide to.

No a teraz jadro problému.
Vladko, niečo asi zle robím, lebo zásoby podkožného tuku mi síce kus zbehli, ale nie tak ako som čakal.
Najväčšou bombou je, že som pribral, cca 4-5 kg, takže teraz sa moja váha pohybuje okolo 114 – 116 kg !!!
Popritom ma nízkosacharidová - viactuková strava tak zasycuje, že častokrát jedávam len 2-x denne. Proste nemám hlad.
Rozmýšľam nad tým, ako sa tých tukových podkožných zásob viac zbaviť.
Prosím Ťa poraď niečo.
Ďakujem.
Ondrej.

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.08.2016, 15:36
Reagovať
Pridané: 28.08.2016, 15:36
Reagovať
Re: Prosba o radu - ako ďalej ?
Ahoj Ondrej, z mojho pohladu je to este velmi kratka doba na to, aby si sa vzrusoval nad tym, ze to chudnutie nejde tak, ako si si predstavoval. Niekedy je dolezitejsie ze si priberat tuk prestal a to co popisujes ze si pribral je pravdepodobne sval. Aspon som to tak pochopil. Skoda ze si si neodmeral aj hrubku koznych rias na svojom tele aby si mal aj nejake data, podla ktorych vieme ze co sa deje. Takze ponahlat sa nemusis, pretoze tu nejde o to ako budes do leta "krasavec" a v zime opat nie moc vo forme. Tu ide o to, aby si si v tom nasiel stabilny zivotny styl, ktory ti bude vyhovovat po velmi dlhe obdobie (mozno az do konca zivota). Ak by si ale potreboval trochu prepracovanejsie postupy, tak tu si mozes nastudovat nas metabolicky protokol. Testovali sme ho na 20-tich ludoch a kvantifikovali (merali progres) cez nasu aplikaciu MET/FLEX a prve vysledky su az neuveritelne pozitivne. Za 3 mesiace tito ludia zaznamenali velmi silny posun v metabolickej kondicii a viac info sa dozvies o tom tu:

https://produkty.vladozlatos.com/metabolicky-protokol.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
lenka.karabinos
Pridané: 03.07.2016, 11:52
Reagovať
Pridané: 03.07.2016, 11:52
Reagovať
rada
Ahoj Vlado, veľmi pekne by som Ťa chcela poprosiť o radu. Snažím sa prejsť na low-carb stravovanie. Najprv by som Ti rada objasnila svoju situáciu. Pár rokov dozadu sa mi podarilo schudnúť cca 30 kg vynechaním pečiva, sladkostí. Môj vtedajší jedálníček obsahoval v podstate všetko, ako som už spomínala, bez pečiva (keď už, tak celozrnné). Moja váha sa zo skoro 90 kg (výšku mám 177 cm) počas približne prvých troch mesiacov zredukovala približne o nejakých 12 kg. Vždy som bola aktívna, neobsedela som, no v mojom prípade apetít, bol najväčším problémom. Jedla som pravidelne 5krát za deň. Ďalších pár rokov sa váha "spontánne redukovala" len dodržiavaním zaužívaných zvykov na 65-64 kg. Nakoľko som obľubovala aj obľubujem turistiku, športy som mala obdobie, kedy som pociťovala najvyššiu kondíciu. Môj jedálníček ale stále obsahoval určitý objem komplexných sacharidov, sem tam aj nejakých jednoduchých - napr. musli tyčinka. No nemala som žiadne tendencie na prejedanie, ani len chuť na sladkosti. Potom vzhľadom k životnej situácií a pracovným záležitostiam (pracovala som prevažne na nočné zmeny) som začala jesť úplne pravidelno-nepravidelne. Objasním, jedla som len keď som pociťovala hlad, po nočnej som sa zobudila prevažne okolo 15 a prvé jedlo bolo zväčša okolo 16-17 a potom už len na nočnej, nejaká tá zmrzlina. Vzhľadom k týmto nezdravým návykom som schudla na 60 kg a moja postava vyzerala štíhlo, no necítila som sa dobre. Kondícia nulová, "nebol čas" na aktivity. Po zmene práce som chcela dospieť aj k zmene životného štýlu. V prvom rade nadobudnúť stratenú kondíciu, cítiť sa zdravo a pri sile a ako aj každá žena :), možno aj troška posilniť svoje ego vypracovaním brušného sixpacku. V mojej novej práci sa mi podarilo nevedomky dostať opäť do kolobehu stereotypného straavovania sa 4-5 krát za deň. A keďže to bol druh sedavej administratívnej práce, som sa začala viac sledovať, čo jem. Bála som sa, že sa znova dostanem do predchádzajúceho stavu "z mladosti", teda prejedania. Začala som navštevovať posilňovňu. Dovtedy som sa keď tak, rekreačne venovala behu. Pozn. rekreačne - viacmenej v lete, tak 1krát do týždňa cca 7 km vo voľnom ľahkom tempe. Postupne som sa dostala k tvojmu webu a teóriám a úplne som sa s nimi stotožnila. Tak som začala prechádzať na low-carb, cca okolo 100 g sacharidov/deň. Medzitým sa mi zmenila práca, v ktorej som zozačiatku bola viac pod stresom (z čoho usudzujem príčinu straty menštruačného cyklu). Lenže dostávam sa k jadre problému. Cvičením a pravdepodobne aj stresom v práci sa mi darí síce približne 4 dni v týždni udržať svoj príjem sacharidov na maximálne 100 g denne, prevažne sacharidy prijímam v mlieku a mliečnych výrobkoch, orechoch (mandle, kešu), kuracom mäse, zelenine a minimum ovocia, s tým že sa snažím jesť, keď pociťujem hlad. Chuť na sladké prichádza zväčša len po obede (zväčša moje prvé jedlo dňa), lenže príde koniec týždňa a prichádza neskutočná chuť na sladké. A samozrejme, že to nevydržím a večer sa neskutočne prejem sladkostí a samozrejme aj slané, v skratke asi všetko, čo príde pod ruku. Vzhľadom k tomu, že už mám čo to z tvojho webu odčítané, usudzujem, že niekde robím chybu. Pravdepodobne by som mala prijať viac komplexných sacharidov. Lenže konečne sa dostávam k jadru veci. Mám čas sa venovať akejkoľvek športovej/pohybovej aktivite až vo večerných hodinách, cca 19-20. Chcem sa teda spýtať, ako by sa najracionálnejšie dali zapojiť sacharidy do jedálníčka, ak moja športová činnosť je medzi 19-20 hodinou do cca 21:30, keď spávať chodím okolo 23:00 a snažím sa dodržať časovú zónu "neprijatia sacharidov po tréningu do 2 hodín, (na koľko môj tréning minimálne dva-trikrát do týždňa zahŕňa okrem silového tréningu aj HIIT), ale zároveň nejesť tesne pred spaním? Dúfam, že som sa vyjadrila a ozrejmila celú situáciu dostatočne a nie až príliš zdĺhavo, a takisto pevne dúfam,že sa mi vyjadríš k tomuto problému a pomôžeš. S veľkou úctou a vďakou, tvoj veľký fanúšik - Lenka.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.07.2016, 22:51
Reagovať
Pridané: 12.07.2016, 22:51
Reagovať
Re: rada
Ahoj, tvoja situacia (tak ako kazdeho) si ziada podrobnejsiu diskusiu, co tu na blogu nie je mozne, ani na to nie je priestor. V kazdom pripade z toho co pises si myslim, ze mas glukozovy deficit a najviac na to doplacat tvoj mozog. Myslim si ze najjednoduhsiu a asi najucinnejsiu radu ktoru ti viem dat je pokusit sa do svojho rezimu zaradit inteligentny skrob v podobe Protein Premium Energy produktu. Vyvijali sme ho 2 roky a myslim si ze vysledok stoji za to. Idealne bude, ak to zaradit namiesto vecere niekedy asi 60 minut po treningu. Vdaka tomuto skrobu by si sa mohla vyhnut tymto silnym chutiam na sladkosti. Skroby je potrebne zaradit do celkoveho prijmu sacharidov, ale cim vacsi objem zo sacharidov prijmes prave z tychto inteligentnejsich a hlavne bezpecnejsich, tym to bude pre teba lahsie. Skus vo forme smoothie, kde to skombinujes napriklad so smotanou, semiackami, orechmi a tak dalej. Pozri info aj tu:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/schudnutie-vdaka-inteligentnym-sacharidom.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/pripravte-si-doma-vyzivne-smoothie-recepty.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Pitr_123
Pridané: 21.02.2016, 09:01
Reagovať
Pridané: 21.02.2016, 09:01
Reagovať
Metabolický tréning, sacharidové vlny
Dobrý deň, ja sa Vás chcem opýtať, aký máte názor na sacharidové vlny? :) Trénujem 3x za týždeň, dá sa povedať že workout, kondične 1 - 2x za týždeň HIIT, tréningy vždy na lačno... počet jedál mám 3 - 4 za deň, pred tréningom nejem cca 5 hodín nič, max. kokos. tuk.... chcel by som hlavne zhodiť tuk... ide mi to pomalšie ako by som chcel... može to byť aj tým, že mám do týždňa 2, niekedy 3 dni ,,sladké´´? Keby som nejedol pri tomto ,,štýle´´ výžive žiaden jednoduchý cukor nemalo by mi to uškodiť, že? :) A čo sa týka metab. flexibility... Minulý týždeň bol v stredu pôst, tak som skúsil, ako budem ,,vládať´´ trénovať... ráno pred pol 7 som zjedol corn flakes s mliekom, 1 PL kokos. tuku, a do tréningu nič, pred treningom 1 pl kokos. tuku, tréning som začal o 17:00 cca, a po tréningu asi okolo 18:45 som nebol nejako hladný pričom výkon som podal štandartný, miestami sa mi zdalo že lepší ako normálne :) Večer som sa zamozrejme ale už najedol. Na druhý deň by som už tak ľahko ale nezvládol...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.02.2016, 12:38
Reagovať
Pridané: 26.02.2016, 12:38
Reagovať
Re: Metabolický tréning, sacharidové vlny
Otazne je, co znamena presne pre vas sacharidova vlna. Ide o to, o kolko je vacsi prijem CHO oproti inym beznym dnom - cize o kolko je vacsia dana vlna. Taktiez je velmi dolezite, kedy tato vlna ma prist a ako dlho sa na nej budete viest (pocet dni). Treba ratat s tym, ze ked sa pouzije nejaka "vlna" alebo back-carb-loading den (jeden s vyssim prijmom sacharidov), tak nasledovny 1-2 dni bude citlivost hormonalna rozhadzana. Cize aj metabolicky vykon bude slabsi, zavislost na cukroch moze byt vypuklejsia a vo vasom pripade, ak sa pokusate zhadzovat kila tuku navyse, tento postup nie je velmi optimalny. Navrhoval by som, aby ste sa radsej nan nespoliehal a pokusal sa svoju glykemiu co najviac stabilizovat. Na to vam mozu pomoct aj nasledovne dva linky:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-pouzivajte-ako-dobrych-sluhov.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/spoznajte-vlastnosti-inteligentneho-skrobu-superstarch.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
boardo
Pridané: 30.05.2015, 00:08
Reagovať
Pridané: 30.05.2015, 00:08
Reagovať
Ektomorf
Serus Vlado, objavil som tvoju prácu skrz Freerun skillab tutorialy, je to super celé, som rád že som sa k tomu dostal. v Skratke, Cvičím 10 rokov, dlhý čas som cvičil v posilovni a teraz pomaly prechádzam na cvičenie s vlastnou váhou teda kalisteniku a chcem svoj tréning smerovať skôr k maximalnej funkčnosti a dynamike (rýchlosti pohybu) čo sa aj freerunu týka. Bol som zvyknutý jesť 6 - 7 krát denne v štýle bodybuilding stravy no zhruba posledný týždeň sa snažím prejsť na tukový režim pretože sa chcem stať menej závislým na strave resp. odolnejší slobodnejší. Som skôr ten vyrysovaný typ ktorý má problém pribrať každé kilo. Znížil som sacharidy dosť výrazne, zapojil som kokosový olej slaninu vajcia samozrejme, a čo sa týka raňajok celé roky som raňajkoval ovsené vločky s čím som teraz prestal. Mám ale problém že som takmer stále hladný to zrejme znamená že som dosť závislý na glukóze, chcem sa ťa spýtať či mám pomalšie uberať tie cukry alebo ako to zosúladiť. Vopred díky za odpoveď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 06.06.2015, 20:14
Reagovať
Pridané: 06.06.2015, 20:14
Reagovať
Re: Ektomorf
Ahoj, ano urcite je rozumne absolvovat prechod na tukovy metabolizmus pomalsie, napriklad podla tohto protokolu v clanku. Da sa to vsak odmerat, do akej miery si na cukroch zavisly:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html

Ak ide o naberanie, musis si zvyknut, ze ak chces trvacnu kvalitu, nebude to viac, ako 2-3kg / rok, ale to ti mozno nebude vadit ak zistis, za co to vymienas:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/rozhodnite-sa-preco-chcete-mat-svaly.html

Ak si stale hladny, mozno mas celkovo maly kaloricky prijem, ale skor je pravdepodobnejsie, ze si v nejakom smere podvyziveny a tvoj mozog ti signalizuje (je na to citlivy), ze niecoho mas v tele malo. Co to je sa tazko hlada a je to dost drahe:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/nepodliehajte-iluziam-vo-vyzive-a-zivotosprave.html

Preto ak chces si byt aspon trochu isty, ze do seba dostanes kvalitu a poctive ziviny, skus ci by ti nepomohli surove ustrice (ak ich budes tolerovat). Jedna sa pravdepodobne o najvyzivnejsiu potravinu na svete (najviac B12, najviac DHA...), hoci pre niekoho moze byt rizikova na stravenie, ale za pokus to stoji. Ja ich konzumujem za surova ako predjedlo s citronovou stavou asi v mnozstve 100g / mesiac (1-2 dni po sebe a potom nic na mesiac). Dalsia vyborna a hlavne bezproblemova alternativa je silny vyvar z kosti a klbov, alebo vnutornosti zdravych zvierat, ktore boli chovane na trave alebo v zili v prirode (divina). Vsetky tieto potraviny maju silny anabolicky / regeneracny potencial...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lucia181
Pridané: 20.05.2015, 21:29
Reagovať
Pridané: 20.05.2015, 21:29
Reagovať
Zapcha
Ahoj Vlado, uz ako dieta som mala problemy so zapchou. Na stolicu aom chodila kazde 2-4 dni. Potom som ale ako 15-rocna bola na nizkotucnej diete - to uz som nechodila vobec, cca 5-7 dni asi 3/4 roka. Teraz mam 16, no schvalne som pribrala (vobec ma to netesilo no clovek spravi pre zdravie rodiny cokolvek) aby som mame ukazala ze z tukov sa nepribera a jej "sacharidovy" zivot je zly. Zapchu som ale pri mäse a tukoch nemala, praveze naopak! Je mozne ze mi zo sacharidov jednoducho -netrávi-? Ked ich jem, vyhádžem sa na dekolte. Mozem mat alergiu an lepok? Pár malych priznakov mam. Alebo nieco ine mi moze byt?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 31.05.2015, 23:55
Reagovať
Pridané: 31.05.2015, 23:55
Reagovať
Re: Zapcha
Ahoj, je mozne, ze mas (mala si) zapaleny traviaci trakt a zle premnozenu mikrofloru z vysokosacharidovej vyzivy. Tuky tento problem pomahaju riesit, aj ked urcite by si mala vyuzit aj viac dobrych veci (probiotika, vyvary z kosti a klbov, vlaknite sacharidy ako sladke zemiaky, topinambur, pripadne quinoa). Ak mas zapchu, je to signal ze nieco nie je s traviacim traktom v poriadku, cize je treba robit zasadne opatrenia. Niekedy by mal pomoct aj taky kefir s kyslou kapustou, alebo vyvar z lanovych semiacok. Ak ide o vyhadzanie sa, zapal v traviacom trakte sposobuje presakovanie creva (leaky gut), co vedie k alergickym reakciam, niekedy aj na dobre potraviny, kedze crevo nefunguje spravne. Ten silny vyvar z kosti by bol pre teba velmi silny protizapalovy suplement, mala by si ho konzumovat (varit pre seba) aspon 2-3x za tyzden. Cim menej lepku skonzumujes, tym lepsie pre teba. Drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lucia181
Pridané: 01.06.2015, 22:02
Reagovať
Pridané: 01.06.2015, 22:02
Reagovať
Re: Re: Zapcha
Ďakujem za vysvetlenie a rady do života, určite sa mamu pokusim prehovorit aj na tie kosti. Nech vám Boh požehná, tebe, tvojej manželke a malej Amelke tiež! :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Simonzdarsky
Pridané: 30.04.2015, 23:09
Reagovať
Pridané: 30.04.2015, 23:09
Reagovať
Ranne hladovanie
Ahoj Vlado, asi 3 tyzdne som na nizkosacharidovke. Darilo sa mi dobre ale zkusil som to ranne hladovanie. Dakedy ked sa nenajem som fakt hladny a necitim sa dobre. Napr. dnes sa to nedalo tak som si spravil 4 vajicka na masle s kuskom slaniny a aj tak som bol po 2 hodinach hladny... Neviem co so mnou je. Sacharidov mam menej ako 100g denne. Hmotnost 76,183 cm 22r. Co by si mi poradil? Nieje to tym ze mam na veceru vzdy konzumovat kvantum tuku?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.05.2015, 12:29
Reagovať
Pridané: 17.05.2015, 12:29
Reagovať
Re: Ranne hladovanie
Ahoj, pravdepodobne mas problem s podvyzivou. Je dobre ze svoje telo vnimas a pokial si stale hladny, mal by si to akceptovat, ci hladovanie je OK, alebo nie. Takze musis jest, ale nie hocico, musi to byt extremna kvalita. Nie je to o sacharidoch ale o tom, ze si podvyziveny a chybaju ti klucove nutrendy. Ake to su, teraz nezistime. Ja by som na tvojom mieste skocil do Metra a kupil si krabicu cerstvych ustric, ktore su najbohatsia potravina aku mozes u nas zatial kupit (od vitaminov, cez omega-3 MK az po mineraly). Bude ta to stat cca 22 eur za 1,7kg balenie, kde je 12 ustric (cca 150g cistej hmoty). Zjedz ich na polovicu dva dni po sebe a zopakuj to opat o 2 tyzdne. Potom ich konzumuj v tomto navode asi raz za mesiac. Tym ze maju extremne vysoku vyzivovu hodnotu v biologicky uzitocnej forme (a malom mnozstve), sa moze stat ze tvoj hlad prejde a ty si v tele doplnis chybajuce latky. Toto riesenie je lacnejsie ako keby si si mal robit rozne zdravotne testy a zistovat kde je s tebou problem. Ustrice treba vnimat ako extremne funkcny suplement a nic z tradicnych doplnkov vyzivy ti nezaberie tak, ako cerstve a zive ustrice. Pri konzumacii si davaj pozor na lupanie (nozik sa ti moze smyknut a zapichnut do ruky - treba pouzit dost sily - asi k tomu urobime nejaky navod) a pred konzumaciou si na ne daj stavu z citrona. Este podobne cenne (ale ani z daleka nie take bohate pri tomto mnozstve) su vnutornosti zvierat ktore boli chovane na trave (pecienka, srdce, oblicky, pluca, ine). Drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
nisxbax
Pridané: 09.04.2015, 19:07
Reagovať
Pridané: 09.04.2015, 19:07
Reagovať
Množstva sacharidov na 1.level
Čau Vladek :)
Moja situacia : 175 cm, 75kg, 20.r
Chcel by som sa spytať, či v prvom leveli mam jesť tych 500g sachrov a postupne znižovať po dobu 3-6 mesiacov na tych 250g sachrov, alebo mať to konštantne tych 250g sachrov po dobu tych 6 mesiacov od 1.dňa 1.levela?, lebo nevidim zmysel tlačiť tych 500g sachrov, keďže by som razatne pribral. Diki za odpoveď.
Denis
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.05.2015, 23:24
Reagovať
Pridané: 02.05.2015, 23:24
Reagovať
Re: Množstva sacharidov na 1.level
Neviem ti odpovedat jednoznacne. Je vsak mozno vhodne, aby si zacal rovno na 250g ak si metabolicky zdravy (a vobec celkovo zdravy) a hlavne aj preto, ze si mlady, takze nemal by si mat s prechodom tolko problemov, ako povedzme 40 rocny clovek. Mozno zistis, ze mozes sa velmi rychlo dostat pod 150g / den a potom je uz len otazka casu, kedy sa budes moct bezpecne pohybovat medzi 50 - 100g CHO / den.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
beni.jkd
Pridané: 12.03.2015, 23:37
Reagovať
Pridané: 12.03.2015, 23:37
Reagovať
wellnes protein a obsah sacharidov
Ahoj,
čítam dlhšie tvoje články o tukovom metabolizme, čítal som aj iné články, hlavne zahranične (jeff volek, objednal som si aj knihu). V podstate základné informácie, ako prejsť na tukový metabolizmus mám, keď príde kniha budem ti postupne "vylaďovať". Veľmi odporúčaš Wellnes proteín od Kompavy, ako dobrý doplnok stravy, lenže tu mi vŕta v hlave obsah sacharidov. Pri nutričnej ketóze by sa mal pohybovať príjem sacharidov medzi 30g-50g. V tomto proteíne síce je okolo 5g sacharidov a ja osobne si dám maximálne 2 dávky denne, čo znamená 10g len z proteínu. Viem, že je to malé množstvo, ale predsa sa radšej chcem opýtať, či to nebude ovplivňovať prechod do nutričnej ketózy (mam na mysli zdroj tých sacharidov). Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a prajem ti veľa úspechov
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.03.2015, 20:24
Reagovať
Pridané: 15.03.2015, 20:24
Reagovať
Re: wellnes protein a obsah sacharidov
Pozri, treba sa na tuto veci pozerat cez sirsi uhol pohladu. Tu nejde o tych par gramov sacharidov navyse (mimochodom z vlakniny ktora sa nepremiena na glukozu, ciastocne len z laktozy). Tu ide o to, aku metabolicku masineriu sa ti podari tvojim vyzivovym a treningovym protokolom v sebe vystaviat. Myslim ze najlepsie ti pomozu rozsirit svoj uhol pohladu tieto clanky, v ktorych o tom pisem viac. Po ich prestudovani mi napis lepsiu otazku, posunieme sa dalej:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/spoznajte-piliere-metabolickej-masinerie.html
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odstrante-svoju-metabolicku-negramotnost.html
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ladislav
Pridané: 22.01.2015, 16:58
Reagovať
Pridané: 22.01.2015, 16:58
Reagovať
Trocha deficitu
ahoj vlado!

aky je tvoj nazor na (vymyslel som - nepredpokladam, ze som prvy) system deficitu v stravovani.. tym myslim to, ze by sme hladiny sacharidov doplnali len vtedy, ked by boli (napr.) polovycerpane a tuk a bielkoviny by sme prijimali len trebarz raz za 2-3 dni.. v pripade tukov by sme ho mohli doplnat aj este nepravidelnejsie.. takymto sposobom by sme si vyvinuli schopnost adaptovat sa v prirodzenych podmienkach, ktore boli v case, kedy sme mali takyto nepravidelny prijem..
a este nieco.. v prirode sa napr. lov nie vzdy vydari.. -> by sme mohli vyskusat aj to, ze po treningoch by sme nie vzdy konzumovali potraviny.. alebo inak - simulovali by sme lov(trening) a aj pripadny neuspech na nom..
som si vedomy toho, ze clovek musi mat taketo mechanizmy uz v genoch - od prirody, pretoze vlastne dokazal prezit v nej.. keby take mechanizmy nemal, tak by proste neprezil.. (darwinova teoria evolucie)... inak povedane - prisposobivejsi vedie..

Dakujem za odpoved.
Pozdravujem!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.02.2015, 23:44
Reagovať
Pridané: 05.02.2015, 23:44
Reagovať
Re: Trocha deficitu
Laco ja mam otazku pre teba: ako vies, ze kedy mas polovycerpane zasoby glykogenu na tebe? Pripadne kedy ich mas plne alebo uplne prazdne? To ostatne co konstatujes, je plus minus ok, je to vsak vecou najma toho, ako sa daleko clovek adaptoval na cukrovy metabolizmus a ako daleko ma od metabolickej flexibility. To sa vsak da pekne kvantifikovat pomocou spiroergometrickeho vysetrenia, no to neriesi otazku, ktoru som ti polozil.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ladislav
Pridané: 06.02.2015, 14:06
Reagovať
Pridané: 06.02.2015, 14:06
Reagovať
Re: Re: Trocha deficitu
Dobra otazka.. A asi viem, co tym myslis. Jednoducho to nezistim. Nemam ako. Nasa neuro-sustava nema "signalizator","detektor" na zistenie hladiny glykogenu. Iba signalizator hladu.. A ten je pod vplyvom metabolickeho poskodenia "poskodeny"/"inak nastaveny". Cize ak nie som prisposobeny na ketonovy metabolizmus, tak som hladny skoro stale. Ak som metabolicky trenovany, tak by som mal byt hladny, len ked mi chybaju nejake ziviny?
Moj momentalny stav je taky, ze ja kazdy skolsky den chodim rano na vlak, cca 2,5km, peso. Domov sa dostanem okolo 16:00, co je niekedy aj 24 hod od posledneho jedenia.. Ranajky nejedavam, vyhovaram sa, ze nemam cas a ze kazde rano sa ponahlam (kvoli mame). Zaujimave je, ze ja pocas dna vobec nie som hladny. Iba ked sa dostanem domov, tak zjem vsetko naraz. Obed o tej 16 a zaroven si vypytam veceru a aj ranajky, co som rano nezjedol.
V tuto stredu som isiel do skoly na bicykli. 25km tam, 25 nazad. Je pravda, ze som poslednych 15 km poriadne nesliapal (na ceste nazad), no to pripisujem tomu, ze moje svaly nie su dostatocne natrenovane. Na konci cesty som pocitoval mierny hlad .(to bolo cca 18 hod po poslednom jedle).
Da sa z vyssie popisanych faktov povedat, ze som dostatocne metabolicky flexibilny? Na spiroergometricke vysetrenie nemam dost penazi.
Dobre som pochopil tvojej otazke? A vydedukoval som to spravne?
Vdaka za odpoved.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.02.2015, 13:16
Reagovať
Pridané: 23.02.2015, 13:16
Reagovať
Re: Re: Re: Trocha deficitu
Neviem s istotou odpovedat, ci vzhladom na to co pises znamena, ze si dostatocne metabolicky flexibilny. Problem je ten, ze tento pojem sa da kvantifikovat na roznych urovniach, takze na niektorej z nich si trenovany urcite. Spiroergometria by povedala viac. Na druhej strane tu je teoreticke riziko, ze ak hlad nepocitujes a konzumujes len jedno jedlo za den a to nebude mat velmi vysoku kvalitu, tak z dlhodobeho horizontu sa mozes stat podobne podvyziveny, ako vegani alebo ina skupina ludi, ktora nedokaze do svojho tela dostat klucove potraviny. Obzvlast, ak pises ze nemas peniaze (cize mozno ani na kvalitne jedlo). Jedna z najklucovejsich zivin v potrave cloveka (resp. akehokolvek cicavca) je DHA (omega-3 rad). Ta vsak nie je lacna, ak chces biologicky kvalitny zdroj, pretoze suplementy nemusia byt vobec ucinne. Najviac ich je v materskom mlieku, potom v ustriciach a potom dlho dlho nic (v otazkach mnozstva) a potom su tu vnutornosti zvierat ktore boli chovane na trave...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ladislav
Pridané: 24.02.2015, 20:46
Reagovať
Pridané: 24.02.2015, 20:46
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Trocha deficitu
A čo vajcia? Niekde som čítal, že vajcia obsahujú všetky vitamíny okrem vitamínu C. Ďalej na stránke (http://www.eufic.org/article/sk/1/1/artid/Eggs-revisited-nutritious-safe/) som sa dočítal, že vajcia obsahujú aj DHA. Moja otázka teda znie, koľko priemerne vajec denne (týždenne) by som musel skonzumovať, aby som mal dostatočný prísun vitamínov a iných živín (teda aj DHA), prípadne s akou kombináciou zeleniny s vajciami.

Ďaľšia moja otázka znie, že či a koľko si telo zásobuje (teda je schopné) vitamíny a iné zdroje živín (teda potraviny hneď po tukoch, bielkovinách a sacharidoch). Myslím v relatívnom horizonte (časovom), nie kvantitatívnom - teda na aký dlhý čas.

Ďalej by som chcel načrtnúť, nad čím už dlhšiu dobu premýšľam. A to je to, že vlk pri love ako prijíma tekutiny. Nemyslím si, že sa pred lovom nalogá vody a potom uštve korisť s plným bruchom vody.. A ani si nemyslím, že počas lovu robí pravidelne prestávky a počas nich chlipká vodu z najbližšieho potoka. Ja si myslím, že ten vlk to robí tak, že až keď doloví, tak sa poriadne naje a až potom sa napije a uhasí smäd. S vyššie popísanou dedukciou som došiel k záveru, že počas cvičenia by sme teda nemali piť. Ako si zatiaľ premýšľal o tejto problematike? Podľa mňa by sme sa mali aj hydro-icky adaptovať, aby sme podávali skutočné vlčie výkony.

Ja navrhujem sebe nasledujúci program na najbližší polrok: Počas nabližších mesiacov budem čo najčastejšie chodiť do školy na bicykli (ako som popísal v predchádzajúcom komente) - a to bude časť mojich tréningov. Pravidlá budú také, že na bicykli pôjdem vtedy, keď sa nebudem cítiť vyčerpaný, teda keď sa budem cítiť oddýchnutý, aby som predišiel tomu, že by som sa pretrénoval. Ďaľšou časťou môjho tréningu bude to, že budem chodiť do lesa behávať pomedzi stromy a šplhať sa na ne. Veď lozenie po stromoch je historicky veľmi dlhý čas aplikovaný pohyb - vzpriamene kráčame len zopár miliónov rokov. (ja keď som mal okolo 6-13 som sa strašne rád šplhal po všetkom, na čo sa dalo - hlavne na stromy - ďalej som sa strašne rád bicykloval -> myslím si, že práve preto mám v sebe taký metabolický potenciál - a nemám také metabolické poškodenia - disfunkcie.)
Tento tréning v lese môže byť teda intervalový a silový zároveň. A tá cyklistika skôr vytrvalostný. Prípadne by som mohol bicyklovať sa lesom - väčšie prevýšenia a tým aj výdaj energie. Šprinty do kopcov... (šprinty už pešo) Čo si o tom myslíš?

Vďaka za odpoveď ohľadom vajec a kľúčových živín, zásob vitamínov, pitnému režimu a môjho tréningového plánu.
Pozdravujem!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.03.2015, 13:46
Reagovať
Pridané: 07.03.2015, 13:46
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Trocha deficitu
Pozri, ci vajcia obsahuju klucovu DHA je vecou chovu. Prave som vo faze v jednom projekte, kedy ideme robit experimentalny chov sliepok, ktore budeme krmit uplne niecim inym ako je bezne a budeme sledovat oi. prave obsah DHA vo vajciach a porovnavat ich s tymi, ktore su na trhu a kontrolovaneho chovu. Ak chces biologicky aktivny zdroj DHA, kup su ustrice, nic lepsie (okrem materskeho mlieka od zdravej matky) na svete neexistuje. Potom je dlho, dlho nic, az potom zacinaju veci ako vnutornosti od zvierat chovanych na trave (napriklad farmaturova.sk).

Telo si zasobuje vitaminy, napriklad v peceni. Preto napriklad z kratkodobeho hladiska moze byt velmi zdrave stat sa veganom ci vegetarianom, co zlepsi detoxikacnu kapacitu pecene a tvorbu internych antioxidantov (glutation, Q10, superoxid dismutaza...). To sa prejavi na lepsom subjektivnom pocite, ale ked pecienke tieto vitaminy dojdu (co moze byt aj vecou 5 a viac rokov pri veganskom stravovani, pri neoptimalnom aj skor), tak potom sa metabolizmus zacne rucat, rovnako ako zdravie i vitalia.

Ak ide o pitny rezim ci tvoj treningovy protokol, skus experimentovat a potom nam to co plati na teba mozes v buducnosti odprezentovat. Najdi si ale objektivne parametroe, podla ktorych to budes posudzovat. Ked si pockas na dalsi clanok, budes mat dost inspiracie ako na to.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jozef Pisar
Pridané: 02.11.2014, 09:57
Reagovať
Pridané: 02.11.2014, 09:57
Reagovať
ciastocne hladovanie
Ahon. Casto sa mi stava pri ciastoccnom hladovani ze som proste hladny ale po chvili prace resp aktivnej cinnosti ma silny hlad prejde a pocitujem len ciastocne hlad alebo po dlhsom case az ziadny hlad. Snazim sa ciastocne hladovat co najcastejie s experimentovanim - napr okolo 8 rano kefir na doplnenie nejlych bielkovin a tochy tuku - ked proste nem naladu byt hlany az tak moc a pod. Davam si na ten hlad pozor a ked uz m pocit neprimerane silneho az vlcieho hladu radsej nieco zjem. No niekedy mi zas staci ( v dnoch nizsej fyzickej aktivity sa najest napr az okolo jedenastej a potom az vecer o siedmej ked uz som hladny) . mohli bybste sa mi k tomu prosim vyjadrit? DLsia vec je mnozstvo bielkovin. Maximalne mi z praktickeho bladiska vyhovuje jest tak dva krat za den resp. Vecerne konzumovanie jedla. Ale ako mam do dvoch jedal napratat 100g bielkovin ked sa v jedno jedle neodporuca viac ako 30 g?. Pre info robim na stavbe a tam je to casto enormna zataz fyzicky aj psychicky. Mam z ciel maximalizovat potencial svojho tela a moct tak robit to co ma v zivote bavi a v com vidim zmysel. Dakujem majte sa
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.11.2014, 22:23
Reagovať
Pridané: 25.11.2014, 22:23
Reagovať
Re: ciastocne hladovanie
Ahoj, nikdy nie je na skodu trochu experimentovat a pokusat sa rozhodovat aj intuitivne. Od urciteho bodu si na svoje telo dost citlivy aby si vedel rozlisit co potrebujes a ci je spravne sa najest alebo je to len mozgo-spekulacia. V nasledovnom clanku sa dozvies velmi dolezite suvislosti:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html

Ak ide o prijem niektorych zivin v 1-2 jedlach, treba mat na pamati, ze ak cez den nic nejes, tvoja enzymaticka vybava je "nabita", takze aj ked naraz zjes vacsie mnozstvo potravin (bielkovin, alebo aj kombinacie so sacharidmi na zaver jedla), tak to nebude sposobovat komplikacie, pretoze mas dost enzymov a zaludocnych stiav to stravit efektivne. V kazdom pripade v tom clanku najdes dalsie suvislosti, ktore ti to pomozu pochopit...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
RoboKopo
Pridané: 07.10.2014, 15:13
Reagovať
Pridané: 07.10.2014, 15:13
Reagovať
IF..
Dobry den prajem,
chcel by som sa opytat ako by som podla Vas mal zacat s metabolickym treningom co sa ciastocneho hladovania tyka, ked uz nejak mesiac fungujem na Intermittent fastingu 16-8 a telo uz je navyknute na to ze doobeda nejem? Jedavam tak od cca 12 do 20 a vtedy telo pyta vela a casto jedlo(tak 5-6x cca), a treba dodat ze jedavam zatial prevazne to co by som nemal. Mal som v plane v IF pokracovat a uz len spravne zmenit pomer makronutriendov v strave + postupne pomaly zmenit
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
RoboKopo
Pridané: 07.10.2014, 15:09
Reagovať
Pridané: 07.10.2014, 15:09
Reagovať
IF
porcie na cca 2 mensie jedla od obeda do vecera a na vecer jedno vacsie jedlo. Co myslite, je to spravny postup ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.10.2014, 13:50
Reagovať
Pridané: 30.10.2014, 13:50
Reagovať
Re: IF
Od isteho momentu sa vsetko dost vyrazne zmeni, pretoze potom ratanie kalorii zacne byt bezpredmetne, pretoze telo pocas IF vyrazne optimalizuje mitochondrialnu, transportnu a enzymaticku cinnost a velmi dobre sa vie "vyzivit" aj samo z tuku. Cize za take 16h okno mozes pokojne "spraskat" z vlastnych tukov (napriklad z brucha) aj 300, 400, 500 kcal a to potom znamena, ze nehladujes ani nezapinas katabolizmus. Zacinas byt metabolicky uplne ina bytost a preto jest 5x za 8h je uplne barbarstvo a zbytocnost. Potom je dolezite zacat pocuvat pocit hladu, pretoze ten je zakladnym regulacnym mechanizmom, ktory "pocuva" co signalizuju hormony. Ak budes jest aj ked nie si hladny (len tak zo strachu), tak to dlhodobo nebude vhodne ani optimalne. Citaj dalsie clanky a nauc sa postupne pocuvat telo a empiricky vnimat vsetky zmeny a robit si v tom suvislosti co funguje na teba, nik iny to za teba neurobi. Okrem toho kazdeho pol roka to bude trochu ine, pripravujem k tomu dalsi dolezity clanok...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Matúš Dúbrava
Pridané: 06.09.2014, 22:59
Reagovať
Pridané: 06.09.2014, 22:59
Reagovať
Sacharidy v orechoch
Ahoj Vlado, chcem ti predložiť môj momentálny názor na stravu v minulosti respektíve to čo práve teraz skúmam. Najprv sa ťa spýtam že či v strave ktorú odporúčaš - počítaš sacharidy aj v orechoch a semiačkach,(čo v maku)?
Keď sa pozriem do biblie hneď na prvej strane presnejšie tu "1 M 1,29 "(napr. tu môžeš prečítať) http://biblia.krestan.sk/verse/)
"A Bôh riekol: Hľa, dal som vám každú bylinu, ktorá plodí semä a ktorá je na tvári celej zeme, i každý strom, na ktorom je ovocie stromu, ktorý plodí semä. To všetko vám bude za pokrm."

Týmto pádom rozmýšľam nad automatickým príjmom sacharidov v strave vždy ak uvažujeme nad počítaním sacháčov aj v orechoch. Btw spájam si to trochu s vegánstvom , lebo neviem či mlieko tam bolo myslené.. Čiže aj po treningu dá sa povedať že aj sacharidy...
Ale potom keď čítaš ďalej nastala potopa .
Po potope 1 M 9,2-3 sa dočítaš toto :" Vaša bázeň a váš strach bude na každom zvierati zeme a na každom vtákovi neba; to i so všetkým, čo sa hýbe na zemi, i so všetkými rybami mora je dané do vašej ruky. 3Všetko, čo sa hýbe a je živé, bude vám na pokrm, ako zelené byliny, tak som vám dal to všetko."

Čiže tu už sa dá ísť čisto zero carb keď človek chce, teoreticky řečeno.
Ale nech je ako chce nič to nemení na tom že citujem: "To všetko vám bude za pokrm."
jedlo samo o sebe má byť pokrm a nie mlsnota ale funkčnosť. Aj keď zároveň to aj dobre chutí.
Tak to je tak v skratke a všeobecne výkroj toho čo momentálne riešim. Rád si vypočujem tvoj názor.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.09.2014, 23:28
Reagovať
Pridané: 18.09.2014, 23:28
Reagovať
Re: Sacharidy v orechoch
Ahoj, z mojho pohladu orechy nie je potrebne ratat, aj tak je to vlaknina, ktora sa nemeni na glukozu ale na mastne kyseliny, takze to metabolicky nepredstavuje problem. Ostatne je zbytocne komentovat.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vikusik149
Pridané: 31.08.2014, 01:44
Reagovať
Pridané: 31.08.2014, 01:44
Reagovať
Conjugated Linoleic Acid
Ahoj Vlado, chcela by som spýtať na istý výrobok BellytrimXP od Biotrust. Výrobkom na chudnutie samozrejme neverím, co ma zaujalo bola ale štúdia ktorú tam uvádzali a účínky konjugovanej linoleic acid,a pommegrade seed oil ktorú tam propagujú. Píšu tam že vďaka len 2g denne sa spaľuje tuk výrazne rýchlejšie. Nechcem tu vypisovať všetko čo tam je tak píšem stránku:http://www.biotrust.com/Shop.asp?p=bellytrimxp keď klikneš na read more, je tam úplne na konci asi 29 štúdií na ktoré sa odvolávajú. Tak by ma len zaujímal tvoj názor na to, a či to môže byť naozaj pravda. Ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.09.2014, 23:21
Reagovať
Pridané: 17.09.2014, 23:21
Reagovať
Re: Conjugated Linoleic Acid
Ahoj Zuzana, zazraky sa nedeju, no v principe cokolvek, co ti pomoze optimalozovat tvoje zdravie (zapaly, traviaci trakt, hormony, ine), tak je dobra vec. CLA je fajn vec, tie dalsie oleje asi neuskodia, otazna je cena. Podobne efekty v sebe sposobis aj tradicnou poctivou vyzivou (mam na mysli kvalitne BIO potraviny a hlavne BIO zivocisne tuky). Som rozhodne radsej za potravinu v prirodzenom stave ako za suplement. Takze zaver je taky, ze pravda by to aj mohla byt, ale zbytocne je to draha pravda (podla mna)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Zlad
Pridané: 28.08.2014, 23:18
Reagovať
Pridané: 28.08.2014, 23:18
Reagovať
(ne?)ukladani tuku
Ahoj Vlado, moc dekuji za tve clanky, ktere obsahuji spoustu informaci, ktere mi zmenily pristup k jidlu a cviceni!
Chtel bych se zeptat: Pokud si dam napriklad k obedu vajicka se slaninou a maslem a pote si pujdu na dve hodinky lehnout, dojde ke stejnemu postupu traveni jidla nebo se usnutim metabolismus a traveni ovlivni a zkonzumovane jidlo (hlavne tuky) se ulozi jako podkozni tuk? Diky za odpoved a preji mnoho uspechu a stesti. Jakub
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.09.2014, 11:28
Reagovať
Pridané: 17.09.2014, 11:28
Reagovať
Re: (ne?)ukladani tuku
Ahoj Jakub, nie je na to jednoznacna odpoved. Budes po tvrdom treningu? Si vo faze regeneracie a smerujes k superkompenzacii? Si kremes a cely den sa valas? Mas hypokaloricku alebo hyperkaloricku vyzivu na konci dna? Doobeda si jedol alebo nejedol? Jedol si v case hladu alebo ani nie... asi chapes uz.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Zlad
Pridané: 27.09.2014, 14:48
Reagovať
Pridané: 27.09.2014, 14:48
Reagovať
Re: Re: (ne?)ukladani tuku
Diky za odpoved. Chapu, ze dotaz je polozeny velmi obecne :) Zkusim ho trochu specifikovat: Zminene jidlo si dam na snidani, den po silovem nebo silovo-intenzivnim treninku, pote si pujdu jeste na dve hodiny pospat (rekneme, ze jsem si musel z nejakeho duvodu privstat a mel jsem velky hlad (ignorujme nyni moznost vynechani snidane, ktera mozna je optimalni)). Dalsi narocny treninky planuji cca 3 dny po predchozim a co se tyce sacharidu, denne jsem zvykly konzumovat cca 50-100g. Ovlivni spanek traveni a metabolismus? Diky, Jakub
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.10.2014, 23:20
Reagovať
Pridané: 16.10.2014, 23:20
Reagovať
Re: Re: Re: (ne?)ukladani tuku
Mrzim ma to, pravdepodobne ani tak ti neviem poskytnut uplne presnu odpoved. No domnievam sa, ze ak budes po tazkom treningu z predchadzajuceho dna, pravdepodobne ti to padne dobre, hoci neviem ci mas silny alebo slabi zaludok, mozomorfnu alebo endomorfnu postavu, atd...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
rastislas12
Pridané: 18.08.2014, 14:34
Reagovať
Pridané: 18.08.2014, 14:34
Reagovať
kombucha
Ahoj Vlado, zaujímal by ma tvoj názor na pitie Kombuchy. Nakoľko nemôžem mliečne fermentované produkty robievam si tento nápoj doma. Je vhodne ju piť napr. v čase hladovania v objeme cca 0,3l v doobednajších hodinách? Nenaruší to "tukový" metabolizmus??? Na prípravu 3 litrov tohto nápoja sa používa 300g cukru. (kokosového)

Ďakujem za odpoveď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 09.09.2014, 23:24
Reagovať
Pridané: 09.09.2014, 23:24
Reagovať
Re: kombucha
Myslim si ze by to mohlo byt velmi uzitocne. Ten cukor by tam uz davno nemal byt, nakolko sa nim krmia tie kultury...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
janduch
Pridané: 12.08.2014, 21:50
Reagovať
Pridané: 12.08.2014, 21:50
Reagovať
zabudol som
dopisat miery 180 cm, 70 kg, a udajne je podozrenie na crohnovu chorobu, ale zatial probiotika pomahaju :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
janduch
Pridané: 12.08.2014, 21:47
Reagovať
Pridané: 12.08.2014, 21:47
Reagovať
potreboval by som radu
ahoj vlado, potreboval by som poradit, chcem prejst na keto stravovanie, lenze mam zasadnejsi problem, kedze mam laktozovu intoleranciu, to znamena ziadne tvrde syry nemozem jest. Takisto som alergicky na vajicka. Rozmyslam cim by sa dali nahradit tuky, ale tak vela moznosti podla mna nie je...Zas kilo orechov nechcem jest kazdy den. Vedel by si mi v tom poradit?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 08.09.2014, 23:58
Reagovať
Pridané: 08.09.2014, 23:58
Reagovať
Re: potreboval by som radu
Ahoj Janduch, tvoja intolerancia je otazna (na syry aj vajcia), pretoze mozno mas len zapal v traviacom trakte, ktory ked fixnes (cez prebiotika, probiotika, docasneho vylucenia tzv alergenov a ine postupy), tak probemy mozu vymyznut (vid nizsie moja posledna odpoved pre jednu pani).

Tukov mas dost druhov na to, aby si to vedel optimalne vyskladat pomer PUFA, MUFA, SAFA a pokojne pouzi avokado i niektore orechy, podla tohto clanku:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html

---k intolerancii a leaky gut:

Zatial je skoda, ze u nas na Slovensku nefunguje v takej miere funkcna medicina / diagnostika, ako v zahranici. Ak by ste absolvovala protokol vysetrujuci traviaci trakt, mozno by ste zistila, ze mate zapal v crevach, ktory mohol vyustit az do leaky gut (stena creva ktora prepusta). To znamena, ze vase krvne riecisko je zaplavene latkami, ktore sa do neho nemali dostat a to sa prejavuje (oi) aj "alergiou" na niektore potraviny. V skutocnosti je vsak vysoka sanca, ze ak opravite zapal v crevach, vasa tzv "alergia" vymyzne (opravite ho najma cez probiotika i prebiotika). Dnes ponukane sluzby ktore cez krvne testy analyzuju zoznam potravin, na ktore mozete byt alergicka, je velmi nepresny a zavadzajuci. Ano existuju potraviny, na ktore mozete byt alergicka, ale nie je kravska bielkovina ako bielkovina. Mate kazeinovu i srvatkovu bielkovinu. Ktora pre vas predstavuje problem? Ja sa domnievam, ze po odstraneni problemu traviaceho traktu pravdepodobne nebude ani jedna. V kazdom pripade skuste o svojom tele zbierat co najviac informacii (vcitane tych z vysetreni), ktore by vam mohli pomoct v diskusiach so specializovanymi odbornikmi. Dovtedy opatrne testujte na sebe co vam vyhovuje a co nie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
rastislas12
Pridané: 18.08.2014, 14:02
Reagovať
Pridané: 18.08.2014, 14:02
Reagovať
Re: potreboval by som radu
Mohol by si napísať ako sa u teba prejavovala "alergia" na vajíčka?

Ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Petja7
Pridané: 29.07.2014, 19:10
Reagovať
Pridané: 29.07.2014, 19:10
Reagovať
Sacharidovy vs. tukovy metabolizmus
Ahoj Vlado...dakujem za predosle odpovede a za clanky ktore mi na moje otazky taktiez dali odpoved. Zatial som ale nenatrafila na clanok kde by som sa mohla dozvediet toto: 1. Mozme fungovat na sacharidovom a tukovom metabolizme zaroven? Alebo fungujeme len na jednom, podla toho ako sa prevazne stravujeme? 2. Ak uz po nejakom dlhsom case sa moj metabolizmus zmeni na tukovy, tak mozem napriklad tyzden jest aj vacsie mnozstvo sacharidov bez toho aby som sa obavala ze znova prejdem na sacharidovy metabolizmus? Neviem ci som tie otazky podala spravne a ci chapes co sa chcem opytat ale budem vdacna ak mi to trosku objasnis :) Dakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Martin
Pridané: 10.07.2014, 16:30
Reagovať
Pridané: 10.07.2014, 16:30
Reagovať
nizka vaha
Ahoj Vlado,

v prvom rade by som ti chcel velmi pekne podakovat za vsetky clanky a cenne informacie!
I ked sa snazim pochopit a dalej studovat vsetky suvislosti so zivotospravou, dostal som sa do situacie, hoci sa citim dobre, neviem ci postupujem uplne spravne. Ide o moju vahu.
Cca 11 mesiacov pomaly znizujem mnozstvo sacharidov a cca 7 mesiacov postupne zvysujem mnozstvo tukov v strave. Posledne 1-2 mesiace jem sacharidy len vynimocne (pecivo vobec), inak ovocie, zelenina, vela orechov a semiacok a kvalitne tuky, kokos a avokado. Timto sposobom sa som na dlhsiu dobu dostal na vahu 65 kg (vyska 182 cm, tuku mam 10.5%, svaly 47% a voda 63% podla vahy soehne). Za posledne 3 mesiace, som sa dostal na vahu 61.7 kg a nemeni sa. Zda sa mi to, ale dost malo. Podla BMI indexu som podviziveny. Podstatna vec, viac menej nesportujem, co je asi chyba :)
Preto by som sa chcel spytat ci je moja vaha v norme alebo som vyrazne nieco porusil? Nechcem si narobit zbytocne zdravotne problemy.
A je BMI index smerodatny, pokial nejaky smerodatny index existuje okrem mnozstva podkozneho tuku?
Rozumiem, ze kazdy sme ini a nie je lahke na to odpovedat takze budem rad za akukolvek odpoved.

Dakujem!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.07.2014, 16:16
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 16:16
Reagovať
Re: nizka vaha
Ahoj Martin, BMI je absolutne nesmerodajny a uplne zbytocny ukazovatel. Vobec to neries. To, ci si podvyziveny alebo nie neviem posudit, nakolko nevidim tvoju postavu ale vzhladom na vysku je to nizka hmotnost. Mozes byt ektomorfny typ a preto zmena zivotospravy by ti mala v dlhodobom horizonte pomoct (upravy tvoj moc rychly metabolizmus), ale bez vyrazne siloveho cvicenia sa k vyssiej hmotnosti len tazko dopracujes. Jedine ak by si mal zaujem naberat zasoby podkozneho tuku, co ti moc neodporucam. Preto si precitaj nasledovny clanok a pokus sa urobit nejaky svalovy kompromis:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/rozhodnite-sa-preco-chcete-mat-svaly.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jozef Pisar
Pridané: 19.07.2014, 23:49
Reagovať
Pridané: 19.07.2014, 23:49
Reagovať
Re: nizka vaha
Ahoj Martin, tvoja otázka síce nesmeruje mne a rozhodne sa nesnažím nahrádzať Vladové rady a skúsenosti, no snáď ti bude k úžitku aj môj názor. Nehvenaj sa, že tak na rovinu, ale ked sa nebudeš hýbať ,,zdochneš,,. To je realita našich tiel, sú stavané na to aby proste makali, boli v pohybe - niekedy dávno bol ten pohyb nevyhnutnosťou na to aby sme vôbec prežili - zohnali si potravu. Momentálne je to vecou vôle každého z nás - či sa hýbať bude alebo nie. To len taká fylozofická úvaha. Myslím, že v rámci zdravého telesného ,,priemeru,, je tvoja váha skutočne veľmi nízka (a to viem o čom hovorím, nakoľko som si prešiel niečim podobným) - nevládal som, bol stále bez energie hlavne tej mentálnej, ale potom som si povedal, že ja rozhodoujem o tom ako bude moje telo a môj život vizerať a začal som ,,žrať,, - mäso nejem už vyše roka, ale jedol som napr. aj chlieb - bud aspon celozrnný, alebo svoj vlastný doma pečený s hrubou vrstvou masla (nikdy nie cukry s pečivom - lebo pečivo zle strávy) , alebo maslo s medom (ano je fakt, že tým si môžeš narušiť funkciu tukového metabolizmu, no ja som tento problém riešil kokosovým olejom - a stále to tak riešim, že ked to občas prezeniem so sacharidmi a začínam pocitovat vlčí hlad, tak viem že je to z nedostatku sacharidov čiže telo slabšie spaluje tuky, kokosový olej ti štartuje pečeň na spalovanie tukov - ale aj o tom je tu zopár článkov). začal som piť surové čerstvé kravské mlieko - neskutočná dobrota, rovnako ako domáce vajcia momentálne od sliepok chovaných na zelenom krmive - kvalitné mastné kyseliny a bielkoviny (aj o tom je tu niekde písané). behom mesiaca a pol som pribral asi 8 - 9 kg. Možno to nebol ideálny spôsob, ale začal som mať viac podkožného tuku a tím viac energie, začal som sa lepšie cítiť a keď kombinujem živočíšne a rastlinné bielkoviny cca 1:1 no častejšie mierna prevaha živočíšnych, tak pociťujem, že sa telo regeneruje nekutočne rýchlo oproti tomu ked som bol vyziabli ako zdochlina. Teraz mám svojich 73 kg a som vcelku spokojný (výšku mám presne ako ty) Makám čo to dá a kedy sa len dá s vlastnou váhou - kdekolvek ma to napadne robím stojky, vešiam sa po hrazdách, bránkach, na ihriskách sa váľam po štrku a robím ,,vladove brušáky,, a hyperextenzie... necvičím nijak špecificky, skôr intuitívne - čo ma bolí najmenej alebo čo mám najmenej vyčerpané to cvičím a najčastejšie to čo ma najviac baví, viacmenej intenzívny silový tréning - maximálne vypätie síl v čo najkratšom čase (napr. sa zavesím na hrazdu v najvyššej polohe a držím sa čo najdlhšie v tejto polohe, pustím sa jednou rukou a vysím len na jednej v tej najvyššej polohe a skúšam na nej kmitať hore dole koľko vládzem - ešte pred mesiacom som sa na jednej ruke v hornej polohe na hrazde neudržal) ked už mám fakt dosť alebo to okolnosti príjemne dovolia (dovolenka, výlet) tak mám kondičný tréning, alebo otužovanie v rieke a splav 1-2 km len tak po prúde rieky, alebo nácvik zadržovania dychu... to sa nijak nechválim, len dávam námety ako rôzne sa dá v akejkolvek chvíli trénovať svoje telo a svoju myseľ aby si sa cítil lepšie, pribal a zosilnel. Ludské telo je jeden obrovský komplex. Strava je len časťou zdravého životného štýlu, no patrí sem ešte pohyb a v neposlednej rade aj myseľ - vôľa - tá časť tvojho bytia, ktorá dáva do pohybu každú jednu bunku v tvojom tele a určuje jej ako sa bude správať a či bude zdravá alebo bude upadať- telo nieje sprosté. Ak telu povieš ,,nič od teba nechcem - ked necvičíš,, tak telo zlenivie, ved na čo by aj bolo silné?? potrebuješ nárast svalovej hmoty, a jedlo je len stavebný materiál, ale pohybom mu dávaš impulzy na to aby začalo ten stavebný materiál používať na rast... Ešte jedna dôležitá vec, skontroluj si kolko bielkovín prijímaš denne a či nepresahuješ 1) denný maximálny príjem - ked necvičíš tak by malo stačiť 1g bielkovín na 1kg aktívnej hmotnosti (telesná hmotnosť bez tuku) ak tento denný príjem je v strave prevýšený, tak proste bielkoviny nebudú vhodne využité, premenia sa na sacharidy, alebo budú proste zaťažovať zbytočne (tuším) pečeň, usádzať sa a pod. 2) neprekračovať dávky bielkovín v jednotlivých jedlách nad hranicu vstrebateľnosti (behom hodiny telo vstrebe cca od 15 do 30 g bielkovín - neviem to uplne presne, ale závysí to od metabolického typu človeka jeho váhy a pod.)
Viem že som sa možno zbytočne moc rozpísal, ale zatiaľ kím ti Vlado odpíše to snáď bude aspoň trochu nápomocné, možno už všetko alebo väčšinu z toho vieš, ale snažil som sa ti to proste len zhrnúť a dúfam, že som sa v ničom závažnom nesekol... Fakt držím palce, viem aké to je ked človek ,,žije zdravo,, ale aj tak mu niečo uniká...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jozef Pisar
Pridané: 20.07.2014, 00:11
Reagovať
Pridané: 20.07.2014, 00:11
Reagovať
Re: Re: nizka vaha
A ešte jedna vec, každý sme iný metabolický typ a každému môže vyhovovať iná ,,sacharidová zásoba,, , takže je možné, že ked si tak chudý a veľmi rýchlo ti spaluje, možno ti občasné zvýšenie príjmu ,,zdravích sacharidov,, - cháp sacharidy s nízkym glikemickým indexom - momentálne sezónne čerstvé ovocie, poprípade skutočne celozrnný chlieb (ale s tím opatrne nakoľko obylné zrná obsahujú vysoké množstvá antinutrientov, ktoré znižujú schopnosť tela vstrebať rozličné živiny týchto zŕn. Takisto keď cvičíš do maximálnych výkonov, tak svaly spalujú sacharidy - ale to až niekde nad cca 70% VO2Max (wikipedia, alebo Vladove stránky ozrejmia). Celkovo ked mám niektoré dni rapídne znížený príjem sacharidov tak vidím ako sa mi svaly akoby scvrkávajú - vysvetlujem si to ubúdajúcimi zásobami glykogénu vo svaloch (tie na seba viažu vodu - 1g glykogénu viaže 4 g vody - pokiaľ je mi dobre známe). V takých prípadoch je možno vhodné trochu ich doplniť, hlavne po náročnom tréningu. Nebudem to ďalej rozvádzať, dúfam že som ťa tým nejak nezblbol a že to poomôže...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jozef Pisar
Pridané: 07.07.2014, 22:14
Reagovať
Pridané: 07.07.2014, 22:14
Reagovať
diabetes
Ahoj, prepac necital som si tento clanok este cely, ale ma trochu obmedzeny prostup na net, no aj tak som si vsimol ze pises ze diabetes je neliecitelny. Chcel som sa spytat na zaklade coho si to tak posudil, resp. za akych okolnosti je neliecitelny?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 20.07.2014, 00:11
Reagovať
Pridané: 20.07.2014, 00:11
Reagovať
Re: diabetes
Ahoj, teraz neviem ci reagujes na koment nejakeho citatela alebo na nieco co som pisal ja...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jozef Pisar
Pridané: 22.07.2014, 22:20
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 22:20
Reagovať
Re: Re: diabetes
Reagoval som na vetu v tomto tvojom článku, kde píšeš, že niektoré metabolické poruchy sa opraviť nedajú - napr. diabetes. Mám ale info o tom, že na Vitastrave sa ľudia vyliečili z cukrovky. To len ako poznámka k téme a celkovo ,,nedá sa,, je len výhovorka ktorou si ospravelnujeme svoju neznalosť, neschopnosť a pod. Samozrejme nič nevyčítam a nehovorím, že mám pravdu, len myslím, že všetko sa dá, keď človek chce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.07.2014, 23:38
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 23:38
Reagovať
Re: Re: Re: diabetes
Ktoreho typu cukrovka sa da podla teba opravit I. ci II.? Rad by som poznal mechanizmus ako sa da opravit poskodeny pankreas a langerhansove ostrovceky?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jozef Pisar
Pridané: 23.07.2014, 12:45
Reagovať
Pridané: 23.07.2014, 12:45
Reagovať
Re: Re: Re: Re: diabetes
Ja som to nikdy nijak zvášť podrobne neskúmal, ale verím tomu, že telo je dokonalý stroj, ktorý je možné opraviť ak sa poškodí - nech už sa jedná o akékoľvek poškodenie. Mysel zohráva asi najdôležitejšiu rolu, no zastávam názor, že telo má všetky regeneračné procesy vbudované, a my mu buď umožníme ich využiť, alebo nie. Stravou, myslením, pohybom, meditáciou a celkovo životným štýlom aký si zvolíme. Ale konkrétne k tvojej otázke. dočítal som sa z rôznych zdrojov, že aj cukrovka (ako aj mnoho iných ,,neliečiteľných,, chorôb sú liečiteľné. Choroba nieje nič iné ako vychýlenie sa z rovnovážneho stavu. Je pravdepodobné že aj napriek tomu, že tieto choroby sa vyliečiť dajú, tak u mnohých ľudí (z nám neznámych - a možno aj známich duchovných príčin) sa nepodarí tieto choroby vyliečiť. Mnoho Vitariánskych zdrojov tvrdí, že takáto liečba je možná a dokonca úspešná, ale konkrétne biologické procesy nepoznám...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.07.2014, 14:36
Reagovať
Pridané: 28.07.2014, 14:36
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: diabetes
Posli kde si to cital a presvec sa, ze vies aj to, o akom type diabetu hovoris...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.07.2014, 22:58
Reagovať
Pridané: 23.07.2014, 22:58
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: diabetes
No Jozo ale nic v zlom, ale tymto padom potvrdzujes svoju neznalost v problematike lebo hovoris, ze si ju podrobne neskumal. Takyto zaver preto nie je spravny, lebo je povrchny. Zatial z toho co viem, diabetes I. nie je vyliecitelny (ide po poskodenie), bodaj by to nebola pravda. Diabetes II sa liecit da v pohode...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jozef Pisar
Pridané: 24.07.2014, 19:43
Reagovať
Pridané: 24.07.2014, 19:43
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: diabetes
Chapem ako to myslíš a v tejto rovine (aj čo sa mojej ne/znalosti tíka) úplne súhlasím (nakoľko nieje s čím nesúhlasiť), no aj tak som presvedčený o tom, že nie len tá materiálna podstata vecí udáva smer vývoja, no my ľudia sme sa ešte nenaučili v dostatočnej miere ovládať silu mysle, vôle, vedomia, alebo ako to nazveme, ale to by už zrejme patrilo k inej téme :). Každopádne všetko je možné a to, že to zatiaľ nedokážeme neznamená, že to možné nieje - ale rozhodne nebudem do toho nejak zvlášť rípať. Ale radšej si udržať vieru v to, že sa to dá, ako proste len prijať, že to ,,nejde,,... s takým prístupom by asi nikto ďaleko nezašiel :) o tom vieme každý svoje :D :D
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Timea
Pridané: 27.06.2014, 23:38
Reagovať
Pridané: 27.06.2014, 23:38
Reagovať
Čo ďalej
Ahoj Vlado, dúfam že môžem tykať :) V prvom rade by som chcela pochváliť za super stránky. Bez nich by som sa asi nikdy nedozvedela o tukovom metabolizme a podobných dôležitých veciach, aj čo sa týka tréningu. So mnou je to asi nejako tak, že približne pred rokom som bola dosť pri tele. Viem prečo, prežierala som sa tých najhnusnejších sladkostí, teraz by som to už do úst nedala. A o pohybe ani nehovorím. Nula bodov. Potom som sa konečne odhodlala so sebou niečo robiť, zaradila som beh a vylúčila sladkosti. Kilá išli dole, ale keď si to tak teraz uvedomujem, išla som hlavne na sacharidoch. Samozrejme tých typu zemiaky, ryža, vločky, cestoviny. Po viacerých pokusoch-omyloch, som sa dostala na nejakú tú vytúženú váhu. Ešte niekde behom toho som začala popri behu aj cvičiť s vlastnou váhou. Momentálne sa stravujem tak, aby som v strave mala čo najviac inteligentných tukov, potom bielkovín a sacharidy sa snažím obmedziť zatiaľ na 150 gramov denne, keďže doteraz to bola asi hlavná zložka mojej potravy, hlavne kvôli športu. Behávala som a aj behávam dlhé trasy, niekedy aj okolo 15 km. No a vlastne teraz sa dostávam k otázke, čo mám podľa teba robiť, ak chcem stále behávať dlhé trasy (z dôvodu prípravy na prvý polmaratón) a nechcem pritom stratiť svalovú hmotu. Dá sa to vôbec nejako? V tomto som úplne vedľa, ani po prečítaní článkov si nie som istá čo vlastne mám konzumovať pred takým dlhým behom, kde moje telo pravdepodobne začne čerpať energiu zo svalov. Je nutné, aby telo počas tak dlhého behu čerpalo energiu zo svalov? Alebo vlastne bude stále čerpať energiu z tukových zásob? Do tréningu som zaradila aj intervaly, ktoré robím asi 3x týždenne. Dopredu ďakujem za odpoveď
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.07.2014, 15:09
Reagovať
Pridané: 17.07.2014, 15:09
Reagovať
Re: Čo ďalej
Ahoj Timea. Niektore veci sa nedaju sklbit dokopy, alebo len velmi tazko (svaly + maraton). Ja by som ti navrhoval, ze spln si svoj ciel o maratone (alebo polmaratone) a potom sa zacni venovat optimalnejsej zivotosprave, kde uz vytrvalostne cvicenia budu sluzit ako oddych a relaxacia den po narocnom silovom ci intervalovom treningu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Eric
Pridané: 07.07.2014, 13:21
Reagovať
Pridané: 07.07.2014, 13:21
Reagovať
Re: Čo ďalej
Nie som sice Vlado a ani sa nesnazim suplovat jeho rady, to by som si nedovolil. Ale dovolim si sem napisat nieco z mojej skusenosti. Moj zaciatok bol uplne identicky s tym Tvojim, v priebehu dvoch rokov islo zo mna 25 kg tuku dole. Co sa tyka Tvojej otazky, ja som ju zacinal riesit az v priebehu januara tohto roka, ked som navysil kilometraz na 400 km/mesiac. DOvtedy sa straty svalov naozaj bat nemusis. V pripade navysenia kilometraze je vhodne doplnat vhodne bielkoviny, aj v podobe suplementov (mam BCAA a nic viac). Svaly dole nejdu a to ani v pripade, ked bezim horske ultra. Aj keby si drzala neviem aku hladovku, stale mas v tukovych zasobach dostatok energie aj na 10 maratonov, takze pri polmaratone sa urcite straty svalov obavat nemusis. Vynara sa tam skor otazka, do akej miery je Tvoj organizmus adaptovany na tukove spalovanie pri urcitych frekvenciach srdca a co to spravi v pripade, ze pojdes nabudena na dolezite preteky, ked pojdes naplno (mozno aj prepalis zaciatok) a zbytocne sa nastartuje cukro a v priebehu preteku sa telo bude trapit s "rozhodovanim" ci ist na cukry alebo tuky. Tam este hrozi dokonca aj stena. Netreba sa bat tie sacharidy znizit v treningu este viac. Ja mam casto denne aj menej ako 50 g sacharidov a nabeham 130 km za tyzden :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
martindanis
Pridané: 25.06.2014, 08:30
Reagovať
Pridané: 25.06.2014, 08:30
Reagovať
Ahojte.
Zdravim vsetkych.
V prvom rade fajn clanok.
Pred tri a pol tyzdnom som sa rozhodol nabehnut na bezsacharidovu (resp. nizkosacharidovu) stravu a spravil som to uplnym skokom - cize ziadne postupne kroky, ale zo dna na den som vylucil vsetky sacharidy okrem zeleniny (listova zelenina, uhorky, obcas rajcina) a tej trochy laktozy (znasam bezproblemovo). Vsetko ide zatial v pohode, som nonstop v ketoze, islo par kg dole aj par cm z brucha (4kg, 3cm priblizne za 3 tyzdne), citim sa po prvom rozhodenom tyzdni dobre az velmi dobre.
Ale. Po troch tyzdnoch mi rapidne klesol apetit, jednoducho nepocitujem hlad a musim jedlo do seba vyslovene tlacit, aby som naplnil tych 100 - 120g bielkovin denne a cca 150-200g tukov. Jasne, tuky mozem znizit aj ich znizujem, ale bielkoviny by som nemal zrejme, avsak aj ked prijmem menej tuku (100g a menej, skusal som), tak jednoducho nie som hladny a to jedlo musim do seba tlacit.

Pradou je, ze som do svojho dna este nezaradil fyzicku aktivitu, povedal som si ze prvy mesiac si dam vyslovene na adaptaciu na tukovy metabolizmus a nebudem organizmus zatazovat cvicenim, aj tak to musi byt pren celkom sok.
Cize otazka znie - ked zacnem cvicit, vrati sa aky taky hlad? Alebo sa mam stokat ako hus, aby som do seba dostal aspon tie minimalne mnozstva zivin potrebne na zachovanie svalovej hmoty :)

Celkovo chvalim stranky, pekna robota - aj ked mi je jasne, ze je to dost o marketingu a je to forma sebaprezentacie a autor nie je matka Tereza a nerobi to cele zadarmo (co samozrejme neodsudzujem, naopak chvalim), ale vsade su odkazy na studie a cele to znie velmi logicky a doveryhodne (presiel som si prace Phinneyho a Voleka napr.). Ved aj preto som sa rozhodol otestovat fungovanie stravovacieho systemu na sebe :).
Autorovi stranok drzim palec, nech sa mu dari.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.07.2014, 23:27
Reagovať
Pridané: 01.07.2014, 23:27
Reagovať
Re: Ahojte.
Ahoj Martin, dik ze nas chvalis, verime ze aj ty sam pre seba nachadzas vyzivne informacie pre lepsiu verziu sameho seba. Dodam k tvojmu rychlemu preskoku este aj jedno velke ALE. Drzim ti palce aby sa ti to nevratilo negativne spat. Pre sirsie suvislosti si prestuduj aj tento dolezity clanok, ktory je v podstate pokracovanim k tomuto:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
juki
Pridané: 25.06.2014, 22:43
Reagovať
Pridané: 25.06.2014, 22:43
Reagovať
Re: Ahojte.
Martin. Žiadne barlička a ani skratky neexistujú. To by si mal z týchto stránok vediet. Takze nic take ako "najskôr sa adaptujem na tukový metabolizmus a potom začnem cvičiť " su tiez len udržiavanie sa v komfortnej zóne. Jedno bez druhého nejde.
Podľa údajov čo píšeš máš bielkovín priveľa. Asi si nečítal Životosprávu.
Hlavne to nie je o pár týždňoch. Ja som na tukozrutstve cca 4 mesiace takze ti prajem vela úspechov a vyhýbania sa upadkov do komfortu. Zo 114kg mam teraz 90 ale ako neskôr zistiš je to nepodstatný údaj. Zrkadlo je ten najdôležitejší údaj ktory potrebujes. Vela zdaru a úspechov.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
LubomirG
Pridané: 25.06.2014, 09:55
Reagovať
Pridané: 25.06.2014, 09:55
Reagovať
Re: Ahojte.
Este sa zamysli nad tym preco nepocitujes hlad po 3 tyzdnoch tejto stravy? Lebo sa nehybes a si "preplneny energiou", co je uplne podstatne a nevyhnutne. Zrejme mas aj spomaleny metabolizmus, ty vsak potrebujes opak. Ako chces donutit bunky a cele telo adaptovat sa na novy druh paliva, ktorym su v ketoze tuky? Chod cvivit a sucasne dodrzuj tie veci z levelov, ktore priam genialne urcil Vlado.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
LubomirG
Pridané: 25.06.2014, 09:43
Reagovať
Pridané: 25.06.2014, 09:43
Reagovať
Re: Ahojte.
Si si isty, ze si v ketoze? Merias si hodnoty ketonov v krvi vecer? Ak ano a mas potrebnu hodnotu ketonov, tak ok. Ale tak jednoduche to nie je, vsetko zalezi aj na celkovej vahe, % tuku a kostre. Ked pises, ze zjes 100-120 g bielkovin, tak po pribliznom prepocte na predpokladane mnozstvo 15% tuku a vahe kostry cca 14 kg (to ja neviem ake mas presne je to odhad) by si mal mat odhadom vahu vyse 130 kg, co zas nesedi z pohladu tuku samozrejme, lebo pri 130 kg by urcite bolo % tuku niekolkonasobne vyzsie. Nepredpokladam, ze si obezny a ak mas normalnu vahu priemerneho muza, tak tych 100-120 g je pravdepodobne vela a nadbytok bielkovin sa zmetabolizuje na cukry. Ako mas teda vahu?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
martindanis
Pridané: 25.06.2014, 11:31
Reagovať
Pridané: 25.06.2014, 11:31
Reagovať
Re: Re: Ahojte.
Takze.
Na zaciatku by malo stacit, ze jednoducho bunky nemaju sacharidy, tak im nic ine neostava ako sa preorientovat. Spomaleny metabolizmus mozno trochu je, ale ako som pisal, unavu nepocitujem, citim sa velmi dobre a vykonne (mentalne aj fyzicky)
Cvicenie samozrejme zaradim, ale tak od buduceho tyzdna, nechcem ten organizmus drancovat zbytocne.
Ketony meriam vecer z mocu. Kazdy vecer odkedy meriam (tak 2 tyzdne) je hodnota pozitivna - niekedy viac, niekedy menej, ale vzdy nad 1,5mmol/l
Miery 101kg/181cm/21% tuk, cize na zvysok cca 80kg ked dam 1-1,5g bielkovin na kg, tak to je 80-120. Cize bielkovin neni vela si myslim.
Akoze bol som hrat napr. 2h futbal a nepocitoval som hlad ani po, v pohode by som mohol ist spat bez toho aby som nieco zjedol.
Jednoducho nie som hladny.

A dik za reakcie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jozef Pisar
Pridané: 20.07.2014, 21:36
Reagovať
Pridané: 20.07.2014, 21:36
Reagovať
Re: Re: Re: Ahojte.
Ahoj Martin, niesi hladný možno práve pre to, že telo spaľuje tých nadbytočných xy % tuku... ak necvičíš je veľmi pravdepodobné, že to množstvo by ti stačilo 1g/kg váhy... ale pravdepodobne už cvičíš tak držím palce
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
LubomirG
Pridané: 27.06.2014, 09:02
Reagovať
Pridané: 27.06.2014, 09:02
Reagovať
Re: Re: Re: Ahojte.
Doplnim este, ze aj meranie ketonov v moci ma svoj vyznam prave kvoli kontrole vyuzitia ketonov bunkami tela.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
LubomirG
Pridané: 27.06.2014, 08:55
Reagovať
Pridané: 27.06.2014, 08:55
Reagovať
Re: Re: Re: Ahojte.
Co sa tyka ketonov, tak myslim, ze je presnejsie merat si ich v krvi. Lebo ketony pecen vyrabat moze, ale ak ich telo nevie este dostatocne vyuzit, tak su vyplavene prave mocom. Meranim ketonov v krvi mas presnejsi udaj (a mozno aj glukozu by si mohol merat hned rano). Akurat cena pruzkov na meranie ketonov je vysoka. Tazko radit, tieto veci musi kazdy sam pochopit a najst to najlepsie pre svoje telo, ved aj mne nejaky cas trvalo kym som zacal chapat ako to funguje a este stale doladujem veci.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.07.2014, 00:00
Reagovať
Pridané: 02.07.2014, 00:00
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Ahojte.
Idealna doba na meranie ketonov v krvi (pouzivam pristroj Freestyle Optium) je rano po zobudeni (trochu je to vsak ovplyvnene kortizolom - co je normalne), potom tesne pred vecerou a tesne pred spanim, tam by mali byt hodnoty najvacsie...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Dusan Plichta
Pridané: 24.06.2014, 10:58
Reagovať
Pridané: 24.06.2014, 10:58
Reagovať
Ma to zmysel!
Vyborny clanok o to viac, ze som dnes opat raz mohol zazit mainstream a presvedcil som sa o tom, ze vacsina SLovenska si stale mysli, ze cerealie a lahke ovocné fitness ranajky su to najlepsie pre zaciatok dna. O rozdiele medzi zdravymi tukmi a nezdravymi ani para a chlieb ako zakladne potravina. NIc to, trenujme nase metabolizmy pracujme na sebe a budme vzorom pre okolie vokol nas. Ja som vdaka aplikacii Zlatosovskych principov dokazal urobit posun vpred aj k sebarealizacii, no verim, ze sa este mozem zlepsit a pomoct tak ludom este viac. Ostavam s pozdravom celemu kmenu :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
LubomirG
Pridané: 24.06.2014, 13:35
Reagovať
Pridané: 24.06.2014, 13:35
Reagovať
Re: Ma to zmysel!
Zdravim Dusan, tych ludi co "pozieraju" vo velkom chlieb a cerealie a ine blbosti napchane chemiou je vela. Mozme byt bud "keto" alebo "cereal". Urcite nie som sam, kto ma pocit, ze tieto dve skupiny ludi si o sebe navzajom myslia, ze ti druhi su blazni. Chapete, ako to myslim?

PS: dnes rano som s hladnym zaludkom zabehol 8 kol na ihrisku, cca 1/3 na plno max. ako vladzem, 2/3 miernym klusom a v podstate som ani nebol unaveny (bol som zadychcany), praveze sa mi zdalo, ako keby to uz bolo malo. Vy ako davate intervalovy?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.07.2014, 23:17
Reagovať
Pridané: 01.07.2014, 23:17
Reagovať
Re: Re: Ma to zmysel!
Ahoj Lubo, gratulujem k tvojmu progresu. Ostatni ti urcite napisu, ja preferujem sprinty (ale nie tak casto) a potom zapasenie + kondicne techniky, ktore su ciastocne intervalove a detaily o nich najdes tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/zostavte-si-funkcny-kondicny-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mmichal92
Pridané: 24.06.2014, 19:24
Reagovať
Pridané: 24.06.2014, 19:24
Reagovať
Re: Re: Ma to zmysel!
Nie su iba 2 skupiny ako ty vravis ze keto a cereal. Je velmi vela ciest. A kazdy clovek je uplne iny, kazdemu vyhovuje nieco ine. Keto nie je dobre pre kazdeho ale to plati aj opacne o inych stravovaniach samozrejme. A treba si hlavne uvedomit ze vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody a to plati aj pre keto dietu. Ja osobne som bol 2 krat keto adaptovany, najskor cca 1,5 mesiaca a druhy krat skoro 3 mesiace teraz uz opat nie som. Bolo to vo vela veciach super, vela som sa naucil o sovjom tele... v kazdom pripade nechcem sa rozpisovat lebo by som bezproblemov zapisal 10 stran, ale chcel som tym napriklad povedat ze aj ked teraz nie som keto adaptovany, robim intermedient fasting 16|8, trenujem na prazdny zaludok a vykon aj svaly vsetko ide hore hore, ziadny rozklad rozpad svalstva :D telo je stroj na prezitie, ono nezacne po 16 hodinach nejedenia svaly rozkladat :D
Inak jak si sa pytal na ten intervalovy, ja ho davam ale nie tak casto lebo ja pri tom idem uplne zomret od vycerpania.. ked uz robim intervalovy, davam HIIT sprint 8 a niekedy aj so zatazovou vestou navyse... ale raz mi vyskocil tep az na 270 za minutu ked som sprintoval cez vsetku bolest cez vsetko vycerpanie, tak som sa nalakal a uvedomil si ze nemozem ani to prehanat ale robit to s rozumom. pretoze tusim okolo 220 tepov za minutu uz srdce prestava stihat vyzivovat samo seba lebo neprebehne uplna systola a diastola srdca.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.07.2014, 23:21
Reagovať
Pridané: 01.07.2014, 23:21
Reagovať
Re: Re: Re: Ma to zmysel!
Ahoj Michal, aby si kazdy vedel vyhodnotit, co je dobre alebo nedobre pre neho, sme spracovali tento vyzivny clanok, kde sme sa pokusili zhrnut rozne negativna low-carb v sirsich metabolickych suvislostiach. Daj vediet ci ti to pomohlo:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mmichal92
Pridané: 02.07.2014, 11:59
Reagovať
Pridané: 02.07.2014, 11:59
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Ma to zmysel!
Ahoj Vlado, ten clanok poznaam nemaj obavy, kazdy den checkujem ci nedas nejaky novy clanok :) Poviem ti to takto. Ja viem ze ked som bol keto adaptovany, tak som robil urcite mensie chyby, viem uz vsetko co som robil zle a preco sa stalo toto hento tamto, no nebolo to take hrozne..
teraz nie som keto adaptovany preto lebo mi to nevyhovuje z viacerych dovodov: stagnacia az atrofia IIB a to ja nechcem, nemoznost jest vela bielkovin, nemoznost jest raz za cas kolace alebo nutellu
to su hlavne dovody preco to pre mna neide dlhodobo. A myslim ze vies ze pri tej najvacsej zatazi sa nezapajaju iba IIB ale aj IIA a IA. takze sa rozvijaju vsetky.
A aby som ti to lepsie objasnil ohladom mna, tak tie proteiny.. kazdy den ryby, vajicka aj slanina, tvaroh atd. za cely den mam v priemere cca 190g bielkovin a koli tomu ma to v ketoze urcite neudrzi. Dalsia vec je ze nedokazem cely zivot odolavat kolacom ktore milujem ked ich mama kazdu nedelu robi, takze cca kazdy mesiac raz neodolam a zjem minimalne polku plechu kolacov uplne sam. Inak vacsinu dni nemam problem s udrzanim cukru na uzde, teraz jedavam 50 percent energie z tukov, 30 z bielkovin a 20 zo sacharidov kde ratam aj vlakninu. Keto je fajn, ale psychicky to nezvladam :) a robim pri mojom aktualnom stravovani vacsie pokroky napr vo workoute a inych veciach.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.07.2014, 23:12
Reagovať
Pridané: 19.07.2014, 23:12
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Ma to zmysel!
Ahoj, nezvladas to nie len kvoli psychike, ale aj kvoli nastaveniu mozgu, detaily tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html

Problemy budovania imidzovej svalovej hmoty si dostuduj tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/rozhodnite-sa-preco-chcete-mat-svaly.html

A carb-loading nebude problem (tie kolace), ak sa strafis aspon zhruba do tychto principov, byt stale v ketoze nie je potrebne, dolezitejsie je budovat v sebe systematicky metabolicku masineriu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-pouzivajte-ako-dobrych-sluhov.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
LubomirG
Pridané: 24.06.2014, 20:22
Reagovať
Pridané: 24.06.2014, 20:22
Reagovať
Re: Re: Re: Ma to zmysel!
O tom nepochybujem, urcite je ich viac, som to tak strucne napisal hlavne z mojho pohladu mne to nerobi problem a citim sa najlepsie ako kedykolvek predtym, opat je to este vyzsi level fungovania mojho tela, ale ako pises a Vlado tiez kazdy sme odlisny a aj ja robim pokusy a omyly. V konecnom dosledku je cielom kazdeho najst to najlepsie pre seba. Stravovanie je najkomplexnejsia vec v zivote kazdeho a podla mna by mala byt vychova v dobrej strave minimalne doma rodicmi (ak pristupuju ozaj zodpovedne / vid Tina a Vlado) urcite a mozno aj na skolach.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
LubomirG
Pridané: 21.06.2014, 22:19
Reagovať
Pridané: 21.06.2014, 22:19
Reagovať
Keto
Caute, tuto keto stravu skusam uz cca 6 mesiacov a hladal som informacie i na inych weboch a fakt musim uznat, ze je to najlepsia strava, kde mam vykyvy glykemie minimalne a to este stale selektujem ktoru zeleninu jest a ktoru nie. Najhorsie je to s pocitanim prijatych bielkovin, presne z dovodu, aby sa nadbytocne metabolicky nepremenili na cukry a zaroven aby bol teda zabezpeceny anabolizmus. Musim ocenit hlavne pristup p. Zlatosa, lebo to rozdelenie na LEVEL-y je podla mna vyborne hlavne z toho dovodu, ze nie je dobre "prechadzat" na hlavny zdroj paliva tuky prilis rychlo. Prave teraz zacinam este omnoho lepsie chapat vyznam hormonov. Z tukov mam celkom dobru energiu a neviem, ci aj Vy p. Zlatos mate take pocity navalu tepla zo skonzumovanych tukov (tych dobrych). A to sa za ten cas, co som objavil tento web zmenilo vela a uz sa neodporuca jest vlocky z videoreceptu, ze?). Chcem sa ale spytat: 1. pri treningu je lepsie dat intervalovy a silovy spolu alebo moze byt intervalovy napr. rano a silovy vecer?

2. myslite, ze stravovanie podla krvnych skupin je dobre dodrziavat? Napr. udajne by som nemal kuracie maso, arasidy (tie nekupujem), slnecnicove semiacka a ine?

Ta kniha Zivotosprava moze byt dobra, akurat by bolo lepsie citat tlacenu verziu ako ebook.

Tak ma napadlo, ze takeho odbornika - p. Zlatosa, by sme mali mat na poste ministra zdravotnictva, to by bola revolucia v stravovani. Jamiemu by padla sanka a oci z jamiek :)

PS: nakres nema chybu a Dakujem za odpovede
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.06.2014, 00:15
Reagovať
Pridané: 26.06.2014, 00:15
Reagovať
Re: Keto
Ahoj Lubo, dik za postrehy, odpovedam:
1. mozes dat spolu, ale ak mas tolko casu a luxus dopriat si 2 treningy / den, tak si to pokojne rozdel a sam uvidis co ti bude viac sediet
2. nie, tohoto sa drzat striktne nemusis, tu citaj preco:
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/hierarchia-vyzivovych-principov-a-evolucia-ludstva.html

3. Kniha bola aj v Tlacenej podobe, len sa vypredala. Dotlac zatial neplanujeme.

4. Ak raz budeme kafrat do stravovania a zdravia na SR, tak o revoluciu sa urcite postarame ale nie preto aby niekto zavidel alebo mu padla sanka, ale aby sme sa vsetci mohli stat lepsou verziou sameho seba.

Preto si pozrite toto video, dost suvisi s tym, kde zijeme a co by sme mali so sebou robit:

https://www.youtube.com/watch?v=zO5lbOKuIdY
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
LubomirG
Pridané: 27.06.2014, 10:13
Reagovať
Pridané: 27.06.2014, 10:13
Reagovať
Re: Re: Keto
Hodil som odkaz na video na FB, snad to budu ludia zdielat a sirit dalej. Nech prispejem aj ja niecim k zlepseniu veci :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
LubomirG
Pridané: 27.06.2014, 09:31
Reagovať
Pridané: 27.06.2014, 09:31
Reagovať
Re: Re: Keto
Dakujem za info Vlado. Pozrel som to video .. potesilo ma. Cital som kedysi aj jeho blog, strasne rozumny pan. Ten koncept zmeny na SR III ma dobre prepracovany. Zmeny v "systeme" su nevyhnutne. Slovensko potrebuje lidrov, ktori uznavaju skutocne hodnoty a nie moc a peniaze. V suvislosti s p. Kiskom som najskor rozmyslal preco vlastne nezalozi stranu, ak chce zmenit veci, lebo vzdy pozeram na veci z viacerych uhlov pohladu, ale som spokojny, ako to nakoniec dopadlo. Konecne rozumny nezavisly prezident. Pocas inauguracie velmi dobre vystihol to, ze Slovensko ma obrovsky potencial v sikovnych ludoch, ktorym sucasni politici riadne mrhaju a skodia nam vsestkym. Ja osobne byt na jeho mieste, by som bol velmi kriticky ... cely prejav bol inteligentny. Vdaka internetu sa mame moznost zjednotit ako narod a menit veci lepsiemu. Chcelo by to riadne medializovanu diskusiu ohladne sucasneho katastrofalneho stavu vo vsetkych nezavislych mediach a diskutovat donekonecna.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.07.2014, 00:02
Reagovať
Pridané: 02.07.2014, 00:02
Reagovať
Re: Re: Re: Keto
Ahoj Lubo, este dodam, ze tu mas moznost citat a pozerat vsetky informacie, ktore boli k teme nova SR III spracovane, myslim ze su velmi podnetne, hoci nie kazdy sa s nimi dokaze stotoznit:

http://macura.blog.sme.sk/c/359804/preco-by-sme-mali-zrusit-sucasnu-slovensku-republiku-a-zalozit-novu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
LubomirG
Pridané: 11.07.2014, 15:41
Reagovať
Pridané: 11.07.2014, 15:41
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Keto
Zdravim vsetkych, dnes spustil stranku proti korupcii spoluzakladatel eset-u p. Miroslav Trnka.
www.zastavmekorupciu.sk
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Violett
Pridané: 19.06.2014, 23:48
Reagovať
Pridané: 19.06.2014, 23:48
Reagovať
Čiastočné hladovanie
Dobrý deň, sledujem Vás asi dva roky, vďaka Vám som sa začala zaujímať o výživu naozaj do hĺbky, začo vám patrí z mojej strany veľká vďaka, odvádzate skvelú prácu.
Chcela by som však všetky ženy upozorniť na istú vec, nie som si istá kedy ste sa v blogu prvý krát zmienili o čiastočnom hladovaní, viem ale, že ja som ho v ten čas už nejakú chvílu praktizovala. Dalo mi to slobodu nemyslieť na jedlo celé dopoludnie, lepší tréning, za kratší čas sa mi podarilo zhodiť cca 5% tuku, takto to šlo asi 5 mesiacov...no postupne som začala stagnovať a neskôr sa to celé začalo kaziť. Bežne sa mi stávalo, že som zaspala o 4 ráno, v škole to šlo dolu vodou. Celý deň som bola neuveritelne unavená žiadna koncentrácia, aj keď sa mi podarilo noc predtým v poriadku zaspať. Sacharidy som držala 50-150g na deň a aj tak moje telo zadržiavalo vodu ako nikdy predtým, po jedle /aj keď malo do 30g sach/ sa mi brucho už pravidelne nafukovalo tak, že som vyzerala ako iný človek. Neskôr začal prichádzať vlčí hlad, stavy pomaly pred depresiou, tak 6 dni z tyždňa boli takých že by som najradšej nevstala z postele. Predtým čo som PMS ani nevnímala, tak teraz som začala a naozaj strašne. Prečítala som si veľa článkov, štúdií na hladovanie u žien. Nič pozitívne.
Bola som si istá že hormóny mám totálne dokašlané. Žial, aj keď som si bola vedomá tohto faktu, ráno som si nedokázala dať raňajky...asi dva týždne to takto išlo, proste blok v hlave. Je to len týždeň odkedy jem znovu 5 krát do dňa a cítim sa naozaj lepšie...som zástancom toho, že na každého platí niečo iné, u mužov som sa stretla len s pozitívnymi reakciami ohladom IF...viem že to bola moja vlastná hlúposť púšťať sa do niečoho takéhoto, bez záujmu vidieť aj vedľajšie účinky, preto to píšem sem ako varovanie pre ženy, ktoré nad týmto rozmýšlajú, nehovorím že na každú to musí mať takýto dopad, napr. stránky Dr.Sary Solomon vykreslujú IF ako skvelý životný štýl pre každého. Jej to funguje ale Vám nemusí. Je to vaše zdravie tak hlavne opatrne. Pekný deň všetkým
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.06.2014, 00:05
Reagovať
Pridané: 26.06.2014, 00:05
Reagovať
Re: Čiastočné hladovanie
Violette jadro tvojho problemu ale vobec nemusi spocivat v IF. Je to vec tvojej interpretacie a domnienok. Rozhodne si vsak mala svoj problem riesit analyzov krvi a hormonov. Priplatila by si si ale je to tvoje telo a zber biologickych dat je velmi dolezity. Mozno by si tym padom zistila, ze mas zvysene zapalove markery, co sposobovalo zadrziavanie vody, problemy s lymfou, atd. To si si mohla sposobit neadekvatnou a nevyvazenou vyzivou, s nedostatocnym objemom kvalitnych tukov v nespravnom pomere. Po dalsie ak ta nafukovalo mala si / mas jednoznacne neadekvatnu stravu a premnozene ine bakterie v traviacom trakte, cize bud ti chybali vlaknite formy sacharidov, alebo probioticke produkty alebo oboje. Vacsina ludi ktori prechadzaju na akoze lepsi zivotny styl (napriklad aj vegetarianstvo) sa par mesiacov citia skvele (obcas aj rokov), ale ked vycerpaju v tele zdroje cennych vitaminov a mineralov (lebo nevedia ako si vyskladat nutricne hustu vyzivu), tak to zacne ist s nimi dole vodou. A pri IF je velmi lahke jest menej co znamena aj menej kvalitnych kalorii. Toto je aj tvoj problem, preto IF do toho tahat bez vedenia dalsich faktov o svojom tele je nezodpovedne zavadzanie... sorry ze som ta takto sprdol, ale je to zial tak.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.06.2014, 00:10
Reagovať
Pridané: 26.06.2014, 00:10
Reagovať
Re: Re: Čiastočné hladovanie
A to som vlastne zabudol spomenut to najdolezitejsie, s cim suvisi aj tento clanok, ze si do IF a celeho tukoveho rezimu mozno vhopla nie len skoro a moc hlboko, ale zaroven si mohla byt (co mozno nevies ani ty) metabolicky zasadne poskodena z predchadzajucich diet a experimentov, takze tvoje metabolicke kolieska dostali zabrat este viac...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
JozefA
Pridané: 19.06.2014, 14:07
Reagovať
Pridané: 19.06.2014, 14:07
Reagovať
Strava
Dobry den, chcem sa spytat ci je vhodne zaradit do stravy vyzivove doplnky praskovy inulin a granulovany sojovy lecitin? Ak ano kedy?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.06.2014, 23:46
Reagovať
Pridané: 25.06.2014, 23:46
Reagovať
Re: Strava
Tazko povedat. Inulin mame aj vo WP aj vo WB, mozno by stalo za to to vyskusat. Ale na to sa neda odpovedat ak nevieme, ci to vas GIT potrebuje alebo mate dostatocne silnu imunitu a bakterie v crevach. Ak ide o lecitin, povedzme ze zatial sme stale nenarazili na problemove informacie najma preto, ze je zo soje. Ak vsak ide o tukovy profil, potrebujete radsej ine kvalitne tuky, preto by som sa radsej sustredil napriklad na kokosovy olej...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 16.06.2014, 19:17
Reagovať
Pridané: 16.06.2014, 19:17
Reagovať
progress
Zdravím Vlado,

rád bych zde také napsal koment chvály a motivace. Tvůj web jsme s mojí partnerkou začali sledovat téměř před dvěma lety. Hodně věcí se od té doby změnilo (asi nejvíce za můj život) a mnoho z nich díky tobě - tvé rodině. Nejsou to změny pouze v oblasti sportu a výživy, ale i v osobní a pracovní sféře.
V prvních dvou oblastech se mi podařilo jako alergikovi - astmatikovi snížit množství léků i jejich užívání (tedy i zásluhou mého progresivního pana doktora), dovolím si tvrdit, že jsem dosahnul Levelu 3, kde dokonce dokážu stabilně držet váhu i podkožní tuk (82kg, 6% tuku při 186cm výšky) při rostoucí kondici (tedy průběžně kila pomalu rostou, ale tuk se drží =)) a dokonce se mi povedlo v mém nejhorším alergickém období zaběhnout Spartan sprint na hladovo za celkem rozumný čas - na začátek.
V osobním životě se také změnilo mnohé k dobrému a v pracovním jsme se dali dohromady s mým skvělým kolegou - mentorem, který mi velice pomáhá na mé cestě začínajícího architekta.
Vše má jedno společné - postupný a neustálý progress krůček po krůčku, trpělivost, velkou víru a snahu.
Toto vše a více by měl každý z nás v sobě nalézt. To za nás nikdo neudělá. Avšak probudit tyto pocity v nás už někdo jiný může. Já za to vděčím mojí rodině a hodně tobě Vlado.

Aby toho nebylo málo - jeden dotaz bych měl. Rád bych se tě zeptal, co jíst před takovým závodem? Jedná se o 5km běhu s né zrovna úplně pohodlnými překážkami. Tvé tréningy fungují skvěle, jak jsem zmínil běžel jsem ho na hladovo, ale scházelo mi trochu energie a na začátku trochu "boostu". Rádi bychom běželi i delší race - 10km. Nejsme s mojí partnerkou vytrvalci a ani tak netrénujeme, ale spíš pro zábavu. Já se připravoval - 3 hod. před závodem - vaječný wp shake a 1 hod. pře 1 dávka wp.

Děkuji za odpověď - návod.

Přeju hodně energie na vaší cestě.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.06.2014, 23:21
Reagovať
Pridané: 25.06.2014, 23:21
Reagovať
Re: progress
Ahoj Vite, pekne dakujeme za prijemny koment. Ja len dodam, ze s poctivymi vysledkami je to ako s poctivymi stromami. Ani ich korene nenarastu ihned a vyzaduje si to cas a vytrvalost.

Ak ide o tvoju otazku, tak momentalne pripravujeme jeden produkt, ktory ti velmi pomoze. Zakial ho vsak vyvinieme, by si pokojne mohol vyuzit uvedenu strategiu, hoci mozno ak by si siel este viac na lacno, vedel by si cerpat este viac z tukov a cukry si ponechat na tie najnarocnejsie momenty. Na druhej strane rozhodujucejsie je, ci sa ti podarilo vyzivou dobit zasoby glykogenu pred zavodom. Cize povedzme, ze ak zvysis davky sacharidov o 100% 3 den pred zavodom, tak by ti to malo dost pomoct sa dobit. Potom mozes ist na zavod pokojne aj hladny 5 a viac hodin. Detaily vysvetlim v niektorom z dalsich clankov a o pridavani sacharidov si prestuduj tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-pouzivajte-ako-dobrych-sluhov.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 27.06.2014, 18:24
Reagovať
Pridané: 27.06.2014, 18:24
Reagovať
Re: Re: progress
Děkuju za odpověď a radu Vlado,
v podstatě jsem z článku vycházel. =) Začal jsem postupně na sobě testovat reset day a zjistil jsem (nevím, jestli je to fyziologicky možné), že se mi zásoby glykogenu dobijí za 1-2 dny (poznal jsem to na tréninzích). Použil jsem tedy strategii před závodem (den před byl reset day) a právě, jak jsem popisoval, mi chyběla síla a rychlost - "boost". Z toho soudím, že doplnění bude dlouhodobější než jsem si myslel. Pokus- omyl. Tvé řešení určitě vyzkouším.
Měl bych ještě jednu otázku Vlado. Vím, že jednou ze součástí zde uváděné strategie stylu stravování je výživa podle krevních skupin. Jakou důležitost této části přikládáš? Děkuju.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.07.2014, 00:08
Reagovať
Pridané: 02.07.2014, 00:08
Reagovať
Re: Re: Re: progress
Ahoj Vite, este na doplnenie ke teme si prestuduj aj tento clanok, ktory je pokracovanim tohto a pomoze ti pochopit dalsie suvislosti:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html

Ak ide o krvne skupiny, ciastocne je vhodne tomu prihliadat, ale az na poslednych miestach v hierarchii, tu su detaily:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/hierarchia-vyzivovych-principov-a-evolucia-ludstva.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Tomas Ivan
Pridané: 15.06.2014, 16:00
Reagovať
Pridané: 15.06.2014, 16:00
Reagovať
tukový metabolizmus a sloboda
Ahojte všetci, rád by som prispel pozitívnou energiou. V prvom rade ti chcem poďakovať Vlado za super článok. Myšlienky a postoje načerpané z tohto článku mi doplnili ďalšie vnímanie optimalizácie životosprávy.
Chcem potvrdiť super energizujúci a vitalizujúci efekt tukového metabolizmu. Je to viac ako 1 a pol roka čo robím postupné kroky k fat burning beast. Moje kroky nabrali poriadnu dĺžku, zakúpením publikácie ŽIVOTOSPRÁVA. Pred jej zakúpením som si myslel, že môj tukový metabolizmus je v plnom prúde, no opak bol pravdou. ŽIVOTOSPRÁVA mi pomohla pochopiť naozaj celú podstatu toho čomu sa vo svete hovorí intermediate fasting. ŽIVOTOSPRÁVA však ide ešte ďalej.

V komentároch nižšie spomínaná sloboda mysle, je ďalším úžasným benefitom. Sloboda však postupne preniká do všetkých životných oblastí. Kedže telo nieje závislé na rýchlej energií a na potrave ako takej, vedomie má väčšiu možnosť využívať myseľ a teda prechádza na novú úroveň. Toť môj pohľad. Môžem povedať, že bez Wellness Teamu by som sa tam dostal kto vie kedy. Teraz však jestvuje len tento okamih, tak preto si ho užívajme.

Tak isto chcem podporiť všetkých, ktorý chcú vo svojom živote spraviť rázne kroky (koniec štúdia, zamestnania atď.). Ak cítiš, že v živote robíš to čo ťa nenapĺňa prestaň s tým. Uvedom si čo robíš rád/a. Urči si svoje hodnoty.Uvedom si, že naozaj môžeš byť úspešný/á v čomkoľvek. Potom si už musíš len vybrať. Mne sa trochu zamotala hlava, keď som si uvedomil, že môžem byť tým kým chcem byť. Ja som musel ísť trochu do hĺbky, ale kedže sme všetci vysoko individuálny, tak je to možno len môj prípad. Seba-analýza je však určite veľmi dôležitá.
Mne osobne veľmi pomohli tieto články: http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ako-vyuzit-svoj-nekonecny-potencial.html

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/mentalne-zakony-a-ich-vplyv-na-nas-zivot-cast-i.html

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/mentalne-zakony-a-ich-vplyv-na-nas-zivot-cast-ii.html

Cvičenie z prvého článku som spravil nespočetné množstvo krát a aj vďaka nemu teraz viem, že kto som.

Všetkým vám držím palce pri seba spoznávaní sa a užívaní si tukového metabolizmu. Pripíjam si s vami pohárom kefíru.

Ahojte
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.06.2014, 23:13
Reagovať
Pridané: 25.06.2014, 23:13
Reagovať
Re: tukový metabolizmus a sloboda
Dakujeme za skvely koment Tome, aj my si s tebou pripijame kefirom, sme radi ze patris do nasho kmena...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Dusan Plichta
Pridané: 24.06.2014, 10:53
Reagovať
Pridané: 24.06.2014, 10:53
Reagovať
Re: tukový metabolizmus a sloboda
Tomaš pripájam sa k tvojmu názoru a zdieľam vďaku Welness timu za inspiraciu, poctive informacie a realny pohlad na vec. Myslim, ze tento clanok prisiel vo velmi dobrej chvili, kedze mnoho ludi uz asi vie ze je vhodne vynechat bielu muku a cukor, no ono je to o nieco komplikovanejsie a pre cely metabolizmus treba zaradit postupny trening a pracu na sebe. Osobne mam tiez lepsie casy a horsie casy, ale najlepsie je na tom, ze vzdy sa viem opriet o kvalitne a vedecky dokazane informacie....Z tohto pohladu povazujem pracu s myslou a postupne kroky k slobode (tela a mysle) za velmi dolezite. Osobne sa mi to potvrdilo prave pri kombinacii kavy s tukom a trenovani takehoto hladovania pre zlepseny mentalny vykon mozgu. Co sa tyka, zien suhlasim s tym ze IF nemusi byt pre kazdeho, no low Carb a vyber kvalitnych potravin, to ano ... Zaujimalo by ma to, ze ci to chapem dobre, ze ak som spravne low-carb a metabolicky flexibilny, tak sa po vycerpani glukozy prepinam na palenie tukov a nepocitujem vlci hlad, ale skor taky prijemny...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.07.2014, 23:12
Reagovať
Pridané: 01.07.2014, 23:12
Reagovať
Re: Re: tukový metabolizmus a sloboda
Ahoj Dusan, dakujeme za tvoj koment. K tvojej otazke ti najlepsie odpoviem tymto vyzivnym clankom, ktory je pokracovanim k tomuto. Myslim ze ako aerobny sportovec to pochopis v najsirsich suvislostiach a pomoze ti to:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
LubomirG
Pridané: 25.06.2014, 10:20
Reagovať
Pridané: 25.06.2014, 10:20
Reagovať
Re: Re: tukový metabolizmus a sloboda
Zdravim Dusan, prave mam den, kedy ciastocne hladujem (cele hladovanie dava zmysel z pohladu "pracloveka" ako aj cely tento pristup s prihliadnutim na rozne odlisnosti u roznych typov), preto sa chcem ale spytat v suvislosti s kavou a tukom (maslo, kokosovy olej), ze asi je najlepsie dat si taku kavu prave pocas ciastocneho hladovania rano? Nie som "kavickar" a zatial som neskusal tuto kombinaciu. Co sa tyka pocitu hladu, tak pocitujem to tak nejak podobne. Aky mate pocit po vycerpani glukozy?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Tina
Pridané: 16.06.2014, 22:15
Reagovať
Pridané: 16.06.2014, 22:15
Reagovať
Re: tukový metabolizmus a sloboda
Vďaka za zhrnutie tých článkov a za pripomenutie, článok Ako využiť svoj potenciál mám vytlačený, ale na tie dva o mentálnych zákonoch som pozabudla.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
micriik
Pridané: 12.06.2014, 14:34
Reagovať
Pridané: 12.06.2014, 14:34
Reagovať
Ketoza
Zdravim ak pri ketogennej diete zjem napriklad 1 cele avokado naraz moze to prerusit ketozu? Ak beriem nejake 200g avokado. Ak pozeram hodnoty sacharidov v avokade tak ma medzi 8-9 g sacharidov na 100g. Dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.06.2014, 00:23
Reagovať
Pridané: 14.06.2014, 00:23
Reagovať
Re: Ketoza
Avokado neobsahuje cukry ale vlakninu, takze vsetko je v poriadku, lebo vlaknina sa nepremiena na glukozu ale mastne kyseliny az v hrubom creve.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
imro
Pridané: 16.06.2014, 15:42
Reagovať
Pridané: 16.06.2014, 15:42
Reagovať
Re: Re: Ketoza
Avokado ma GI 10. Takže nie je správne tvrdiť, že avokado neobsahuje cukry.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.06.2014, 23:15
Reagovať
Pridané: 25.06.2014, 23:15
Reagovať
Re: Re: Re: Ketoza
To predsa nik netvrdi, ale to nie su cukry ale vlaknina a tam sa nemetabolizuje na glukozu v tenkom creve ale na mastne kyseliny v hrubom creve...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
MaxRevenge
Pridané: 12.06.2014, 17:09
Reagovať
Pridané: 12.06.2014, 17:09
Reagovať
Re: Ketoza
Zhruba 7 gramov z tých zhruba deviatich je vláknina, ktorá sa v ľudskom tele na glukózu nemení. Dajte si aj dve :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.06.2014, 00:24
Reagovať
Pridané: 14.06.2014, 00:24
Reagovať
Re: Re: Ketoza
Dakujem za opat skvele doplneni Max, ja by som odporucil aj 3 :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
micriik
Pridané: 13.06.2014, 10:17
Reagovať
Pridané: 13.06.2014, 10:17
Reagovať
Re: Re: Ketoza
Dakujem za super cennu info. S tou vlakninou som si to vobec neuvedomil.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
pines
Pridané: 11.06.2014, 13:27
Reagovať
Pridané: 11.06.2014, 13:27
Reagovať
Chudnutie
Zdravím Vladko,



zhruba uz 4-5 mesiace luskam tvoje clánky a cca 3-4 mesiace sa drzím tvojich zásad. Trenujem nalacno , potom pol hodiny po treningu si dam protein zatial waider golden 80% bez cukru, chystam sa aj na tvoj welnes ak mi tento dojde. A na veceru ziadne cukry , vajicka tvrdy syr, zelenina atd. Ale nemozem zastavit upadok hmotnosti. pri vyske 186cm som mal 85 kg a uz mam len 78,5 co sa mi zda uz trosku malo. Bojim sa ze sa vyparim. Citim sa ok ale trosku mam strach. Kedy sa to stopne, resp co by som mal naviac prijat aby som to stopol? Vopred dakujem za mensiu radu. Trenujem intenzivne max 45 minut
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.06.2014, 00:18
Reagovať
Pridané: 14.06.2014, 00:18
Reagovať
Re: Chudnutie
Ahoj, tak ako avizujem v zavere clanku, pripravujem clanok o negativach low-carb, v ktorych chcem aj tvoje problemy popisovat a navrhovat riesenia. Preto prosim este chvilu vydrz (asi tyzden). To ze chudnes na druhej strane nie je zle. "Padas" na svoje dno, od ktoreho sa neskor velmi dobre odrazis, ked vo svojom tele vybudujes poctive zaklady. Tie chybaju zial najma svalovym "nadupancom", ktori po prechode na low-carb stracaju vsetku image svalovu hmotu, vybudovanu umelymi prostriedkami (doplnky, techniky cvicenia a pod.).

Na druhej strane vsak trochu si mozes pomoct tak, ze zacnes 30 a viac % svojho treningu orientovat na silove cvicenia s tazkymi bremenami (lifting, kettlebels a pod). Ked myslim tazke, tak naozaj tazke. A po dalsie, mozno sa neustale pretrenuvavas, cize bolo by to chcelu rozsirnejsiu diskusiu, no mam tu este 60 komentov, tak mozno nabuduce :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Tina
Pridané: 09.06.2014, 10:17
Reagovať
Pridané: 09.06.2014, 10:17
Reagovať
metabolický tréning
Podľa profilu na tejto stránke sledujem blog skoro 3 roky. Človek by si myslel, že teraz už som "za vodou", ale stále sa tam ešte len dostávam. Na začiatku som totiž celú vašu filozofiu videla len ako nástroj na zhodenie nadbytočných kíl, vydržala som niekoľko týždňov s nízkymi sacharidmi, zbavila sa pár kíl, ale potom vždy prišlo niečo čo ten spôsob jedenia prerušilo, čo samozrejme viedlo k pôvodnému (až zhoršenému) stavu. S postupom času som ale zistila, že tie sacharidy nie sú len o vzhľade postavy, ale ešte viac o zdraví človeka a konečne som to vzala vážne. Teraz si dovolím povedať, že som sa dostala na ten 3. extra level, kde robím posledné dolaďovania podľa článkov a Životosprávy, som šťastná, že sa nejak nemusím starať o nosenie krabičiek s jedlom počas dňa a tým dokážem dni skvele zúžitkovať a naplno ich využiť bez toho, aby ma taká "zbytočnosť" ako jedlo počas dňa vyrušovala od práce. A k tomu prehodnoteniu priorít - evidentne na tom niečo bude, že mozog závislý na ketónoch dokáže fungovať nejak inak. Ja už sa pár týždňov pohrávam s myšlienkou skončiť so školou, lebo každým dňom vo mne rastie pocit, že tento odbor je pre mňa úplná zbytočnosť, ktorá vedie len k tomu, že ma oberá o cenný čas. Podarilo sa mi nájsť smer, ktorým sa chcem vydať a univerzita mi v tom momentálne len bráni a nedovolí mi využiť príležitosti, ktoré sa predo mnou otvárajú. Možno v ďalšom komentáre na vašej stránke už nebudem študentkou, ale konečne na svojej vlastnej ceste :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.06.2014, 00:10
Reagovať
Pridané: 14.06.2014, 00:10
Reagovať
Re: metabolický tréning
Ahojte, tesim sa z pozitivnej energie, ktora ide z vasej spolocnej diskusie. Tebe Tina zaroven dakujeme za velmi triezvy a zmysluplny komentar, ktory moze pomoct aj druhym sa posunut vpred. My ti k tvojej optimalizacii budeme drzat silno palce, pretoze vieme co vsetko dobre to moze v tvojom zivote sposobit...

Ak ide o tie priority, priznam sa, ze viac som tuto myslienku smeroval k ludom, ktori vyzdvihuju vlastny kratkodoby image (našponovany umelo), pred realnym telom, jeho realnym zdravim ci funkcnym vykonom. Na druhej strane mas tiez pravdu, pretoze naozaj mozog, ked funguje nezavisle od externych zdrojov energie, tak nenaraza uz takmer nikdy na energeticke dno, s cim suvisy aj schopnost klast si neprijemne otazky a najst v sebe dusevnu energiu odpovedat si. To sa pri cukrovom mozgu velmi neda, ten bude radsej hladat cestu mensieho zla a vyhladavat kratkodobe riesenia, ktore sa nakoniec vymenia za dlhodobe problemy.

Cize aj z nasej strany ta mozeme v tvoje uvahe podporit. Ak skola pre teba naozaj nema zmysel, odid a nemrhaj svojim casom, ktory potrebujes vyuzit na cibrenie svojich zrucnosti, ktore maju smerovat k tomu, aby si sa stala uzitocna pre seba i okolie a tym padom nenahraditelna. To ze dosiahnutie tohto ciela so sebou nesie aj financne ocenenie, ktore ta opat posuva k naplnaniu potencialu seba ci tvojej rodiny, o tom sa asi rozpisovat nemusim. Takze drzime palce vsetkym triezvym dusiam z nasho blogu, sme radi ze patrite do nasho kmena :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lenka
Pridané: 13.06.2014, 13:52
Reagovať
Pridané: 13.06.2014, 13:52
Reagovať
Re: metabolický tréning
V poslednom čase sa často stretávam (vo vlaku, v škole, len tak vonku)s ľuďmi, ktorých nebaví ich študijné zameranie. Nechápem ako niekto môže študovať odbor, ktorý ho nebaví, neprináša žiadnu odozvu, hodnotu.. Pokiaľ cítiš, že to nie je pre teba to pravé, tak si choď za tým čo naozaj chceš, bez ohľadu na to čo povie okolie. Keby s tým aj má niekto problém, stále to bude len jeho problém :) Fakt si cením, že som si dokázala vybrať odbor, ktorý je stvorený presne pre mňa. Ale tebe držím palce, nech sa rozhodneš najlepšie ako vieš. Good luck :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
juki
Pridané: 09.06.2014, 21:22
Reagovať
Pridané: 09.06.2014, 21:22
Reagovať
Re: metabolický tréning
Tina. To ze si prešla na tukozrutstvo je super. Ale treba sa zamyslieť ci to neberies momentálne ako správnu výhovorku na skončenie školy. Nie je momentálne skúškové???? Ked chceš zmeniť smer, skús to po skúškovom s uzavretým semestrom. :). Určite sa ti bude meniť cesta oveľa ľahšie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Tina
Pridané: 10.06.2014, 08:53
Reagovať
Pridané: 10.06.2014, 08:53
Reagovať
Re: Re: metabolický tréning
No, musím priznať, že momentálne skúškové naozaj je. Len myšlienka skončiť so školou ma prenasleduje už pomerne dlho, prenasledovala ma ešte počas bakalárskeho stupňa v Prešove. Potom som bola prijatá na univerzitu do Dánska, tak som šla, že možno to bude niečo iné - nová škola, nová krajina. Ale nie je. Posledné týždne (začalo to ešte pred skúškovým :)) sa vo mne ešte k tomu každým dňom stupňuje pocit, že tu strácam čas a môj odbor je ešte k tomu úplne neperspektívny. Bohužiaľ mi trvalo dlho, kým som na to prišla. K čomu dopomohlo aj stretnutie s bývalými študentmi tohto odboru, ktorí to nazvali "fun degree", ktorí v budúcnosti veľmi nevyužiješ. A keď ťa takýto fun degree ešte k tomu aj nebaví, to už je vážne zlé :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
juki
Pridané: 16.06.2014, 14:26
Reagovať
Pridané: 16.06.2014, 14:26
Reagovať
Re: Re: Re: metabolický tréning
Tak potom to treba zmeniť ako vravíš. Najdôležitejšie je aby si vedela čo chceš ďalej. Ak to už vieš, máš vyhraté. Veľa štastia a odhodlania.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Tina
Pridané: 16.06.2014, 22:13
Reagovať
Pridané: 16.06.2014, 22:13
Reagovať
Re: Re: Re: Re: metabolický tréning
Na budúcnosti sa pracuje. Sny a ciele by už boli, teraz hľadám nasledujúce kroky a riešenia. A ďakujem :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
goodflo
Pridané: 10.06.2014, 13:49
Reagovať
Pridané: 10.06.2014, 13:49
Reagovať
Re: Re: Re: metabolický tréning
Tinka, myslím, že takéto vnímanie školy má dosť ľudí, čo poznám. Vrátane mňa. Školu absolútne neuznávam, chce to už len gule sa na to vykašlať z mojej strany :)

Nech sa Ti darí!

Radovan
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Tina
Pridané: 10.06.2014, 22:05
Reagovať
Pridané: 10.06.2014, 22:05
Reagovať
Re: Re: Re: Re: metabolický tréning
Tak teda držím palce, nech aj ty nazbieraš dostatok odvahy a pustíš sa svojou vlastnou cestou a nech sa ti darí :) Je naozaj super, počuť takúto kladnú odozvu aspoň na internete, keď najbližšie okolie tento nápad až tak neoceňuje :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
goodflo
Pridané: 12.06.2014, 12:10
Reagovať
Pridané: 12.06.2014, 12:10
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: metabolický tréning
Tvoja odozva ma potešila :)
Akurát som sa včera o týchto veciach rozprával s jedným dievčaťom z USA, ktoré je tu na študíjnom pobyte. Je to asi určitá kríza, kedy na jednej strane stoja očakávania druhých a na druhej to čo chceš/potrebuješ Ty. Ja som za unschooling :) Držím Ti palce Tinka, nech sa Ti podarí vyriešiť Tvoju situáciu v Tvoj prospech.

Radovan
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
JozefA
Pridané: 08.06.2014, 15:47
Reagovať
Pridané: 08.06.2014, 15:47
Reagovať
Strava
Ahoj, chcem sa spytat aky mas nazor na macu peruansku.A este mam otazku na epublikaciu Svaly, kde pises o jedle 5-6 krat denne a na vacsine clankov opisujes doobedne hladovanie, som z toho na vazkach neviem si
urcit podobu jedalnicka.Za reakcu Dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
MaxRevenge
Pridané: 08.06.2014, 19:08
Reagovať
Pridané: 08.06.2014, 19:08
Reagovať
Re: Strava
"Uvedena publikacia SVALY je uz naozaj dost stara a trochu neaktualna na novsie poznatky, ktore propagujeme." Vlado Zlatoš 15.05.2014, 23:53.
Z vlastných skúseností ti /Vám radím: pri týchto publikáciach si vždy na takej druhej strane nájdi rok vydania a čítaj len to, čo napísali od 2013 a novšie. Napríklad tento blog :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.06.2014, 00:00
Reagovať
Pridané: 14.06.2014, 00:00
Reagovať
Re: Re: Strava
Dakujem za sikovne usmermenie pre Jozefa. Coskoro v novom webe budu stare publikaciue jasne odlisene, aby to ludi nemylilo. Nechame ich na stiahnutie ale aj preto, aby si ludia mohli utvorit usudok, co je aktualne a co sa odporucalo pred tym, kym sme iste veci nevedeli... a pokial ide o tu MACU, tak ja myslim, ze opat je potrebny mali experiment. Na niekoho to moze vplyvat pozitivne ale o tom bude urcite rozhodovat najma kvalita produktu...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
goodflo
Pridané: 08.06.2014, 15:13
Reagovať
Pridané: 08.06.2014, 15:13
Reagovať
super článok! :)
super článok Vlado, vďaka :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
cernakova
Pridané: 20.10.2014, 15:39
Reagovať
Pridané: 20.10.2014, 15:39
Reagovať
Re: super článok! :)
s jednym faktom pan Zlatos nesuhlasim v clanku. Diabetes sa neda opravit. Nie je to metab.porucha teda vlastne je ale je sposobena eurytrema pancreatica - parazit. A je tam preto samozrejme lebo nespravne papal clovek. To tvrdi len lobby ze sa to neda. Da sa.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 21.10.2014, 23:28
Reagovať
Pridané: 21.10.2014, 23:28
Reagovať
Re: Re: super článok! :)
Vdaka za podnetny koment. Mate pre svoje tvrdenie nejake pisomne, vedecke, osobne ci ine podklady? Rad by som tomu tvrdeniu veril, ale jedine co zvratne je, je prediabetes. Mame uz skusenosti ze aj pri diabete vieme HbAc1 dostat pomocou vyzivoveho protokolu na uroven 5%, co je maly zazrak. Potesia ma od vas nejake dalsie konkretne informacie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem