Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:85
banner
Názory a postoje

Metabolické znásilnenia a fitness priemysel

Páčia sa vám mužské i ženské telá fitness idolov pre ich imidž a krásu? Aj vašou hlavnou prioritou je cvičiť hlavne kvôli veľkosti svalov alebo estetike tela? Potom pre vás nemáme veľmi pozitívne správy. Zistite, či náhodou aj vy neznásilňujete svoj metabolizmus tak, ako mnohí fitness nadšenci.

img

Pre zobrazenie článku musíte byť prihlásený

Prečítali ste iba 3658 slov z 4650 slovného článku. Po prihlásení môžete dočítať zvyšok.
raksha
Pridané: 26.02.2016, 21:42
Reagovať
Pridané: 26.02.2016, 21:42
Reagovať
Dobrý článok
Tak kus narýchlo som prebehol cez tento článok, cez diskusné príspevky, tak napíšem aj ja zopár myšlienok na zamyslenie, doplním pravdivým príbehom a poprosím Vlada o radu.

V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že článok má vysokú výpovednú hodnotu. Preto sa môže stať, že nie každému sa bude páčiť. Lebo je tam veľa pravdy.
Fitnes priemysel – to je zakliate územie. Podľa môjho názoru prekvitá najmä z toho, že stavia na nevedomosť cvičiacich. Napríklad tam dajú fotku špičkového kulturistu, a popíšu jeho tréning a stravu. Na to naletí milión mladých chlapcov a začnú do puntíka kopírovať jeho tréning a stravu. 75 % po čase to vzdá, lebo nizískali nič. Ten zvyšok začne špekulovať a vyskúša nejaké „bobule“. Potom ich to kus nahodí a ide sa ďalej.
Megadávky jedla, megadávky bielkovín, megadávky cvičení – to všetko je súčasťou tej mašinérie, lebo tam platí čím viac, tým lepšie. Ja som túto scénu sledoval cez nejakých 25 rokov, takže píšem to, čo je pravda. Najväčší problém je to, že si cvičenci neuvedomujú, že konzumácia veľa potravín znamená zvýšené zaťažovanie tráviaceho traktu. Až tak, že sa časom zanesie a poškodí. Ako mne.
Po ďalšie – tréningové schémy, kvantá cvikov, kvantá opakovaní, kvantá sérií. To všetko dostáva telo do trvale pretrénovaného stavu, avšak fitnes priemysel na to pohotovo odporúči nejaký zaručný prípravok,ktorý to eliminuje a ide sa ďalej. Ale nie v pokroku, ale v značnom preťažovaní trávenia, telesnej regenerácie a pod. Kol dokola.

V článku boli spomenutí bratia Mentzerovci.
Boli spomenutí ale v spojitosti s ich úmrtím.
Treba ale povedať aj to, že Mike prišiel s revolučnou myšlienlu cvičenia systémom vysokej intenzity a malého objemu. (Heavy-Duty) Obdobné zmýšľanie mal aj o stravovaní. Na internete sa to dá dohľadať. V čom vidím zmysel spomenutého ? V tom, že čo sa týka tréningu Mike zdôvodnil, že je postačujúce cvičiť len toľko, koľko telo dokáže za danú časovú jednotu zregenerovať. Všetko ostatné je zbytočné, len odďaľuje zotavné schopnosti organizmu a vedie k pretrénovaniu.
V oblasti stravy pripomenul, že sa treba zamyslieť nad tým, akú dávku jedla dokáže organizmus spracovať naraz. Prekračovať tráviace schopnosti organizmu je kontraproduktívne. Tieto myšlienky sú staré desiatky rokov avšak boli príliš novátorské a preto ani nedostali dostatočný masmediálny priestor. Čo je pochopiteľné – Mike v tom čase vlastne tvrdil pravý opak toho, čo svet bodybuildingu. Vedúce osobnosti profi bodybuildingu by strácali na autorite, keby uverejňovali články, ktoré by vlastne vyvracali ich teórie. A tak Mike upadol do zabudnutia. Jeho príbeh je veľmi inšpiratívny a odporúčam sa doň začítať. Stojí to za to.

Takže, môj príbeh - Mám 54 rokov. V mladosti dom bol chudý aj slabý, tak mi poradili cvičenie. Kulturistiku. V tých „starých časoch“ sa o výžive vedelo veľmi málo. Podstata bola veľa bielkovín a ešte viac sacharidov. Tie dávky boli obrovské. Prežieranie – to je asi slovo, čo to vystihuje. Postupom času som z cca 75 kg dostal na 120, pri výške 175 cm, ale to bola samá voda. Hovorím o časovom horizonte cez 25 rokov.
Asi pred 4. rokmi sa mi pokazilo celé trávenie, bol som nafúknutý, v bruchu mi nonstop škvrkalo, bolel pravý bok asi žlčník. Mal som prekyslený organizmus, mal som Candidu albicans, v kuse ma drvila zima, nevedel som sa zohriať, oblieval ma pot, hnačky, netrávilo mi.... Proste zle. Hodne zle. Asi 3 mesiace som bol na cca 75 % na rastlinnej surovej strave, čajíkoch a všelijakých vitamínikoch, kým som sa z toho ako-tak dostal. Strašne som zoslabol, cca 20 kg schudol. Následne cca 2 roky som laboroval s potravinami, a dostávaním organizmu do funkčného stavu. Už som na tom tak dobre, že som opäť začal posilňovať, v lete hodne bicyklujem, chodím na túry. Zistil som, že sacharidová strava mi robí problémy, tak som ju obmedzil. V súčasnosti mám zhruba nasledovnú stravu: - prvé jedlo – 1 mrkva, ½ petržlenu, ½ jablka, orechy, alebo iná zelenina, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžica ostropestrecovej kaše,
- druhé jedlo – mix 2 lyžice ľanových semiačok + 1 tvaroh + 2 vajíčka + 1 banán + kus granka + 5 deci mlieka.
- tretie jedlo – nejaké ryby v konzerve
- štvrté jedlo – slepačí vývar s hriankami v toustovači alebo len nejaké mäso zo 20 deka.
Táto strava je asi len 1/3 toho, čo som predtým bežne konzumoval. O zložení ani nehovorím. Už som na nej asi rok aj dačo, trávenie sa zlepšilo, teraz sa váha pohybuje okolo 110 kg, ale je tam veľa tuku.
Snažím sa jesť kedy mám hlad. Ale po cvičení mám stále hlad. Takže musím si niečím doplňať energiu. Sacharidov sa bojím, lebo sa bojím, že sa mi vráti candida. Okrem toho sa mi aj horšie trávia.

No a pred 2 dňami som čírou náhodou narazil na túto stránku, a čítam a čítam, a tak by som sa rád opýtal Vlada na niektoré veci.

1 – v článkoch sa píše, že treba konzumovať viac tuku. Čo by si mi odporučili a koľko, resp. ako to zjesť ? Prípadne kedy ? Resp. s čím ?
2 - veľa tuku nebude viac zaťažovať žlčník ? A pečeň ?
3 – koľko môžem zjesť denne celých vajíčok ?
4 – prípadne navrhni nejaký typ jedálníčka

Ďakujem dopredu.
Za každú radu budem vďačný.
Ondrej

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.02.2016, 20:35
Reagovať
Pridané: 28.02.2016, 20:35
Reagovať
Re: Dobrý článok
Ahoj Ondrej, dakujeme ze si nam priblizil svoj zivotny pribeh i skusenosti. Bolo to dost poucne, vcitane informacii o Mikeovi. Odpovedam na tvoje otazky:

1+2. zacni s tukmi podla tychto clankov, aby to bolo postupne a nie opat velky sok pre organizmus:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html

3. ak ide o vajicka, pokial na ne nemas intoleranciu a jedna sa o vajicka 0SK (najkvalitnejsi chov), tak mozno aj 5 dni v tyzdni po 4-5ks, ale to je len moj odhad, ktory vobec nemusi byt pre teba relevantny. Ja konzumujem vajicok dost (zhruba takto) ale to som ja, mam zdrave travenie, striedam to s masom, rybami, atd.

4. navrh jedalnicka je individualna vec, je to lepsie robit pocas diskusie (konzultacie), kde je mozna priama interakcia a ladenie veci priamo. Taktiez je dolezite, aby sa ten jedalnicek nastavoval aj podla stavu metabolizmu (silny cukrovy, silny tukovy alebo 50 odtienov sivej medzi tym), pretoze ak si precitas ten postup pre metabolicky trening tak to nie je jedno z akeho bodu A zacinas a aky vyzivovy protokol si na to nasadis. Ak clovek prilis uberie cukrov z vyzivy, hrozy glukozovy deficit a zbytocne komplikacie, preto aj nasledovny clanok je pre prijem sacharidov uzitocny, aby boli sluhom a nie panom:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-pouzivajte-ako-dobrych-sluhov.html

Drzim palce aby sa ti darilo svoje zdravie aj vdaka optimalnemu stravovaniu zlepsovat...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
raksha
Pridané: 29.02.2016, 23:22
Reagovať
Pridané: 29.02.2016, 23:22
Reagovať
Re: Re: Dobrý článok
Mockrát ďakujem šéfe.
Čítam tie články a veľmi sa mi páčia, majú svoju logiku a výpovednú hodnotu. Je tam koncentrovaných kvantum kvalitných myšlienok. Až toľko, že to rozum neberie. Teda môj, ktorý bol desaťročia v tom, že jesť treba „zdravo“, t.j. minimum tukov. Potom desaťročia takého stravovania minimum tukov, kvantum sacharidov a bielkovín zanechávajú stopy a teraz tieto nové teórie o výžive mi menia môj svetonázor.
Síce som sa už stretol a aj vyskúšal CKD dietu, ale to bol len pár týždňový experiment.
Ty ale v tvojich článkoch mieriš na kompletný „stravovací prevrat“, zameraný nie na krátkodobo ale na dlhodobo, resp. ak som správne pochopil, tak na doživotný štýl. Podľa môjho názoru je to u väčšiny obyvateľstva úplne neschodná cesta, niečo, čo sa absolútne vymyká ich akceptácii, na rozdiel odo mňa, lebo mňa až magicky priťahuje tebou popísaný stravovací režim.
Už asi 3-deň som na takej skúšobnej prevádzke, opatrne sa snažím uberať zo sacharidov a opatrne pridávam na tukoch. Zatiaľ je to len olivový olej, maslo a kokosový olej, občas kus slaniny ale s tou idem radšej opatrne. Musím si naštudovať tie pufa-mufa tuky a potom si nejak spraviť nejakú databázu jedál, ktoré to obsahujú, ktoré si budem vedieť zabezpečiť. Takisto sa chcem zamerať na časovanie príjmu sacharidov, kedy ich bude vhodné si kus dať.
A prvé pocity ?
Kupodivu pozitívne.
Sprvu som si myslel, že budem mať nedostatok energie, no a ísť na tréning, kde mi cestou začína škvŕkať v žalúdku, tak to je riadny masochizmus. Myslel som si, že tréning bude o ničom a kupodivu v pohode, snáď by som uviedol, že kus ubudlo tej výbušnej sily, ale ináč OK, dalo sa to zvládnuť, napokon môj tréning je viac silového charakteru, no a cestou domov som už špekuloval, čo si dať na večeru.
Ale ako píšem, to je len zopár dní, takže všetko v štádiu laborovania a vlastne vyhodnocovania pocitov, ktoré pri tom vznikajú.
Čo ma kus pletie ?
Ja som si stále myslel, že organizmus začne spaľovať tuky pri aeróbnej aktivite a to cca pri 60-70 % pulzovej fekvencii, cca po 20 až 25 min. po započatí tejto aktivity. Teda že organizmus najprv vyčerpá glykogénové zásoby, a potom prepne na spaľovanei tukov. V podobnom duchu boli koncipované aj niektoré tréningy, ktoré odporúčali absolvovať klasický kulturistický tréning a potom cca 30 minút klus, stacionár alebo plávanie.
Z tvojich článkov ale vyplýva, ak som to správne pochopil, že pri tukovom metabolizme dôjde k spaľovaniu podkožného tuku aj pri kľude !!! Fíha ! Tak toto ma tvrdo zaujalo a je to hodno experimentu, vyskúšať. No samozrejme všetko závisí od toho, či sa môj organizmus vôbec ešte dokáže preorientovať z vykrmovacej sacharidovej doby temna na tento nový spôsob.
Ďalší poznatok, ktorý ma vlastne aj potešil: Už v predchádzajúcom príspevku, kde som načrtol svoj aktuálny jedálníček, som písal, že je to len zlomok toho, čo som roky žral, a o skladbe ani nehovorím. ( Naschvál som použil ten naturálny výraz, lebo to nebolo stolovanie, an stravovanie, to bolo bohapusté žr...)
Pri tomto pár dňovom laborovaní s radosťou som zistil, že som menej hladný a vlastne aj menej jem ! Mal som obavy z nedostatku energie na tréning, no napokon aj toto padlo. Neviem, či to zatiaľ nie je spôsobené efektom zásob, lebo obvykle cvičím len každý druhý deň, prípadne, ak mi nevyjde tak idem na tréning až na tretí deň. No však uvidím.
Zatiaľ som úplne pohltený študírovaním tvojich článkov. Niečo nájdem v jednom, niečo v druhom. Snažím sa nové poznatky si osvojiť a zmysluplne poskladať.
Veľmi ďakujem a som rád, že som narazil na tvoje články.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.03.2016, 19:05
Reagovať
Pridané: 01.03.2016, 19:05
Reagovať
Re: Re: Re: Dobrý článok
Ahoj, dodam len k tomu co ta pletie. Uvedena informacia v akych pulzoch telo spaluje najviac tukov je velmi individualna. Cim negramotnejsi (rozumej cukrovejsi) metabolizmus, tym za nizsich pulzovych hodnot telo spaluje tuk a naopak cim je gramotnejsi, tym ma vyssie maxima spalovania tuku a tuky sa palia aj pri vyssich tepoch. Z nasledovneho clanku si mozes prestudovat niektore detaily pre pochopenie suvislosti:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html

Zaroven pripravujeme platformu (nastroj) do ktoreho ked vlozit surove data zo spiroergometrie, tak budes o sebe vediet mnoho uzitocnych udajov, vcitane toho kde su tvoje maxima spalovania tukov, pri akych pulzoch, atd, pozri info tu, ako taky vystup bude vyzerat:

https://www.vladozlatos.com/novinky/hlavne-spravy/otvarali-sme-nove-diagnosticke-centrum-v-ziline.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
evatrenkova
Pridané: 24.07.2014, 21:00
Reagovať
Pridané: 24.07.2014, 21:00
Reagovať
Protein
Aky je rozdiel medzi Kompava WD proteinom a Kompava Zen Wey? Moj priatel zacal cvicit a ktore by ste odporucili? Dakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.08.2014, 23:18
Reagovať
Pridané: 11.08.2014, 23:18
Reagovať
Re: Protein
Na to sa treba pytat v Kopmave, my sme Zen Whey nevyvijali, ale o WP si mozete u nas nacitat desiatky clankov. Prve co uvidite je ale cenovy rozdiel, cize Zen nema drahe ingrediencie ako WP...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Mirka
Pridané: 07.04.2014, 20:43
Reagovať
Pridané: 07.04.2014, 20:43
Reagovať
protein a pecenie
Ahoj. Kde si tu uz bolo spominane ze proteinovy prasok sa pri peceni alebo vareni znehodnoti...Mna by zaujimalo ci sa znehodnoti aj podiel bielkovin ktore obsahuje?? doteraz som ho pridavala do kolacov palaciniek a podobne s tym ze tak zvysim hodnotu bielkovin...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.04.2014, 21:54
Reagovať
Pridané: 29.04.2014, 21:54
Reagovať
Re: protein a pecenie
Kedze sa znehodnoti, je bezpredmetne o tom dalej diskutovat. Odporucam protein dat do plnky palaciniek (napriklad zamiesat s tvarohom).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
RudyUK11
Pridané: 11.02.2014, 18:08
Reagovať
Pridané: 11.02.2014, 18:08
Reagovať
Weider
Zdravim
Chcel by som vediet Vas nazor na Weider 100% casein...
Je ozaj taky kvalitny ako sa o nom pise???
Moze sa pouzit pri ciastocnom hladovani rano aj vecer?
Dalujem.
RS
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.02.2014, 21:56
Reagovať
Pridané: 25.02.2014, 21:56
Reagovať
Re: Weider
To vobec netusim a nemam v plane sa o to zaujimat podrobne uz len preto, ze je to americky komercny produkt, ktoreho zakladnym biznis pilierom je predaj, nie hodnota. Ak zistis nejake podrobne info (okrem komercne nadnesenych fraz), ktore by stalo za to, pokojne to sem postni.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Alexandraa3
Pridané: 08.02.2014, 21:37
Reagovať
Pridané: 08.02.2014, 21:37
Reagovať
podakovanie
Ahoj Vlado uspesne sme sa spojili z Dusanom, kavu uz testujeme:) vdaka tvojej aplikacii uz druhy mesiac aktivne trenujeme - level A komplet zvladnuty aj skoro cely level B nam uz ide comu sami nevieme uverit aky ma telo neskutocny progres. Co sa tyka stravy presli sme si etapou kazdodennych ovsenych vlociek na ranajky v roznych modifikaciach a uz posledny rok dva telo same hlasilo nespokojnost tak sme hladali alternativy ako napr. jacmenne krupky ale az tvoj model stravovania(pardon hladovania:) nam poskytol uplne novy rozmer s ktorym sme sa okamzite stotoznili. Az teraz sme zistili kolko casu nam zabralo pravidelne stravovanie pocas dna. Po prvom mesiaci s citime skvele, neviem si predstavit ze sa to bude este zlepsovat. Zatial mame rezim nastaveny nasledovne:
budicel cca 7.30, do prveho jedla iba voda, prip s citronom, 11.00 smootie protein: avocado, banan, kokosova mucka, gr. jogurt, stava cerv. grep, olej z trescej pecene, lyzicka schindlerove mineraly
trenning 14.00 cca 30 min tvoje cviky, 30 min futbal(zinenka v celej hale), 20 min dynamicky trening s volnymi zavaziami, 10 min strecing.
45 min po treningu protein s vodou.
cca 18 riadene prejedanie
cca 21 kefir s proteinom.
Mame v plane zakupit publikaciu v najblizsom obdobi kde si chceme overit spravnost naseho stravovacieho aj treningoveho nastavenia. Ak robime zatial nejaku zasadnu chybu velmi ocenime tvoju radu. Este raz velka vdaka za to co robis, robis to super! Alex
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.02.2014, 16:46
Reagovať
Pridané: 25.02.2014, 16:46
Reagovať
Re: podakovanie
Ahoj, dakujeme za spatnu vazbu, ak ide o rezim, tak od istej hranice je informacii dostatok a co je potrebne je zacat si cez pokus-omyl (v ramci danych informacii) skladat svoj zivotny styl, ktory bude prisposobeny optimalnym potrebam i moznostiam. Hovorime tomu aj tvorit si usudok a ten sa neda kupit, ani ziskat ako radu od znameho - ten sa musi vypracovat. Budeme mat k tejto teme prednasku aj clanok, tak sa nechaj prekvapit. Drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Siquest
Pridané: 08.02.2014, 16:45
Reagovať
Pridané: 08.02.2014, 16:45
Reagovať
Glutamín
Čau Vlado chcem sa opýtať na tvoj názor na L-glutamín....či je to zbytočné brať pri rysovačke, resp. objemovke...dík
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.02.2014, 00:03
Reagovať
Pridané: 11.02.2014, 00:03
Reagovať
Re: Glutamín
Aj rysovacka, aj objemovka je z mojho pohladu nabeh na metabolicke znasilennie. Ale glutamin je OK. Detaily tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/metabolicke-znasilnenia-a-fitness-priemysel.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
nakatinka
Pridané: 07.02.2014, 19:59
Reagovať
Pridané: 07.02.2014, 19:59
Reagovať
Power kava
Chcem sa spytat ohladom Power kavy - nesmie sa don pridat ani glycerinovy vytazok zo stevie alebo eritritol pripadne saccharin? dakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.02.2014, 23:50
Reagovať
Pridané: 10.02.2014, 23:50
Reagovať
Re: Power kava
Stevia by mohla by v pohode.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Alexandraa3
Pridané: 08.02.2014, 21:46
Reagovať
Pridané: 08.02.2014, 21:46
Reagovať
Re: Power kava
..co tak pridat kokosovy cukor?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.02.2014, 00:04
Reagovať
Pridané: 11.02.2014, 00:04
Reagovať
Re: Re: Power kava
Kokosovy cukor je na tom podobne, ako med alebo trstinovy cukor. Cize obsahuje nejake fajn ziviny (vyssia biologicka hodnota), ale zial maju stale rovnaky fyziologicky efekt ako obycajny cukor. Co nie je dobra sprava.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
suprava
Pridané: 03.03.2014, 08:09
Reagovať
Pridané: 03.03.2014, 08:09
Reagovať
Re: Re: Re: Power kava
a co brezovy cukor?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.03.2014, 23:09
Reagovať
Pridané: 11.03.2014, 23:09
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Power kava
Z toho co som si presiel na internete sa zda byt v poriadku, zaraduju ho medzi drevny cukor - xylitol.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Juro
Pridané: 01.02.2014, 18:00
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 18:00
Reagovať
Crossfit
Ahojte veľmi zaujímavý článok :) Vlado chcel by som sa ta spýtať co si myslis o crossfite ?
Ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 20:13
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 20:13
Reagovať
Re: Crossfit
Nic zle si o Crossfite nemyslim, skor naopak. Myslim ze najviac z neho prosperuju paradoxne zeny, detaily v tomto clanku:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/silove-cvicenia-pre-zeny-a-predsudky.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
harino
Pridané: 23.01.2014, 17:35
Reagovať
Pridané: 23.01.2014, 17:35
Reagovať
fitness
Ahoj Vlado odporucam ti knihu od Paula Wade - trening vazna. Ak ju este nepoznas tak musis spoznat mate vela spolocneho :-) Ak precitas chcel by som poznat tvoj nazor na tu knihu.
S pozdravom
Palo
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 16:26
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 16:26
Reagovať
Re: fitness
Ahoj, jednotku knihu som necital, dvojku uz ano (teraz nedavno) a rozhodne mam na tu knihu velmi pozitivny nazor. Najviac sa mi pacia informacie o starej silovej skole, nazory na steroidy a celkovy selsky (zdravy) pristup k treningovym protokolom. S vyzivou je to v knihu uz podstatne horsie, ale to som "akoze" necital...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
OnV
Pridané: 23.01.2014, 00:50
Reagovať
Pridané: 23.01.2014, 00:50
Reagovať
bolesti laktov
Ahoj Vlado ,
nedavno som sa dopracoval nahodne k tomuto Tvojmu clanku : METABOLICKÉ ZNÁSILNENIA A FITNESS PRIEMYSEL za ktory som Ti velmi vdacny , ze si zverejnil .... uz dlhsiu dobu vnutorne citim ,ze tade cesta nevedie ... ( nahanal som sa len za nefunkcnymi svalmi ) ale zaroven som pocitoval , ze mi prekazaju v mojich dalsich konickoch kravmaga , zapasenie . Takze este raz velmi pekne dakujem ... a budem sledovat Tvoju stranku pripadne ked si odlozim aj nejake peniazky aj nejake Tvoje publikacie kupim.
Ale ak by som Ta mohol aj takto poprosit o radu narychlo ... v poslednej dobe cca uz to taham asi 2 roky ... ma trapia problemy s laktami ... vypustil som bic. zdvihy francuzske tlaky atd. zameriavam sa skor na funkcne veci ked uz riesim silu ako drep bench mrtvy tah atd. ale napr. pri hrazde to citim zas ...nieje to az taka bolest ako to tenisti opisuju ze nevedfia odsrobovat flasu atd. ale nemozem volne trenovat a vies si predstavit, ze aj pri zapaseni pri pade atd. to citim ... nemas s tym nejaku skusenost alebo nepoznas niekoho co sa z toho dostal ?
vopred velmi pekne dakujem ak sa Ti podari mi odpisat je mi jasne ,ze mas toho vela
prajem Ti vsetko dobre , a este raz dakujem ze si mi otvoril oci

Ondro
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 16:16
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 16:16
Reagovať
Re: bolesti laktov
Ahoj, dakujeme za koment. Ak ide o tvoj problem s laktom, mozno by ti mohli pomoct izometricke cvicenia (cize staticke), ktore velmi efektivne pomahaju spevnovat slachy a upony, ktore mozu byt pricinou tvojich bolesti. Urcite to treba podrobnejsie analyzovat, ale mozno by ti vedel pomoct aj nas expert Viktor Kozubek:

http://www.vladozlatos.com/filozofia/nasi-experti.html

Drzim ti palce, nech sa ti dari.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 22.01.2014, 19:03
Reagovať
Pridané: 22.01.2014, 19:03
Reagovať
veprove
Zdravim Vlado,
do predchoziho komentu jsem zapomnel dodat jeste jednu otazku ohledne konzumace bio veproveho a obycejnych brambor. Je veprove a klasicke brambory nevhodne ke konzumaci (pripadne v jake mire)? Brambory myslim jako dodatek pri vecernim prejidani. Dekuju.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 15:50
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 15:50
Reagovať
Re: veprove
Z mojho pohladu, su zemiaky ok, ak nam ide o priklad sacharidu do vecerneho prejedania. Ale samozrejme az ako posledny chod v malom mnozstve.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 22.01.2014, 18:59
Reagovať
Pridané: 22.01.2014, 18:59
Reagovať
cesty
Zdravim Vlado,
rad bych se te zeptal na stravovani podle modelu popsaneho v clanku na cestach mimo civilizaci. Vim, ze jsi vytvarel balicky pro armadu, ale nektere veci jsou hure dosazitelne. Napada me kombinace WP, Wellness bar, susene maso, kokosovy tuk atd. Avsak vetsina tuku je neprenosna obvzlast pri delsich turach stejne jako vetsina cerstvych potravin. Mel bys nejaky napad, pripadne nevznikne casem nejaky skvely clanek? Dekuju.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 15:48
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 15:48
Reagovať
Re: cesty
Ahoj, ja sa domnievam, ze WP + WB je fajn volba, ale mame tu aj mandle (stacia v malom mnozstve), makadamove orechy su idealne, dokonca nie su az tak strasne nachylne na kazenie, okrem kokosovych tukov by som vyuzil aj sladku / kyslu smotanu. Susene maso povazujem za velmi dobru ingredienciu tiez a pokial ide o taketo dni, je to idalna prilezitost na ciastocne hladovanie, kedy si vecer cez "prejedanie" doplnim co som cez den nestihol. Pre tych co necitali clanok odporucam pokracovat tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/nebojte-sa-riadeneho-vecerneho-prejedania.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 02.02.2014, 08:08
Reagovať
Pridané: 02.02.2014, 08:08
Reagovať
Re: Re: cesty
Ahoj Vlado,
se vsim se shoduji. Ja myslel prave pripady, kdy se ani na noc nevratis do civilizace. Tam mi dela problem si predstavit co s sebou takoveho, abych po presdennim hladoveni vecer vse doplnil. Dekuju.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.02.2014, 16:32
Reagovať
Pridané: 07.02.2014, 16:32
Reagovať
Re: Re: Re: cesty
To uz bude uplne ina situacia, ked nastane, potom sa na nu adaptujeme...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ceruz
Pridané: 22.01.2014, 12:30
Reagovať
Pridané: 22.01.2014, 12:30
Reagovať
Par otazok
Ahoj Vlado,

v prvom rade chcem ocenit tvoju snahu o osvetu v low carb stravovani, na Slovensku je to docela bieda s nazormi na tento styl stravovania (urcite poznas tie pohlady a opakovane pytanie sa, ci vazne nemaju priniest pecivo/standardnu prilohu v restike  ). Vypliva to hlavne z mala kvalitnych publikacii (nie clankov na internete) dostupnych v SK/CZ, co je vlastne dovodom ako som sa tento tyzden dopracoval na tvoju stranku...hladal som ci existuje nejaky preklad modernej low carb knihy (2010+) do SK/CZ, ta tvoja knizka sa zda presne to co hladam pre mojich znamych, z clankov predpokladam ze ta knizka je pisana zo sirsieho hladiska (nie len Keto, Atkins, Paleo), zohladnujuca vlastne a odpozorovane skusenosti a s dolezitymi odkazmi na publikacie na overenie vedeckych tvrdeni. Skoda ze je to docela drahe (viem drahe je relativny pojem), ale je za tym asi kopec prace a na SK/CZ trhu je prave v tomto smere nevyuzity priestor, takze preco nie? Ja si pockam na nejaky sviatok .

Mam niekolko otazok, ale najprv nieco o sebe nech mas predstavu. Uz skoro tri roky idem prevazne low carb (Ked som na SVK tak <50g carbs, ked som na zahranicnej p. ceste/dovolenke max <150g carbs)
Mam 26r/71.5kg/175cm/cca 18% BF/BMR cca 1700/TDEE cca 2800.
Strava: Po-Pi a Ne idem priemerne toto: 2010kcal: C:6%, F:67%, P:27% (C:25g,F:150g,P:135) a v sobotu 2600kcal: C:30%, F:47%, P:23% (C:200g,F:134g,P:150)
V drvivej vacsine dni vyzera moj jedalnicek takto:
Ranajky: Tuniak/Parky/Klobasa
Obed: Maso + Zelenina
Olovrant(pred treningom): Vacsinou nic alebo Kusok syra/Salat
Vecera 1 (po treningu, medzi dvoma treningmi): Salami/Ham Omeleta (alebo inak spravene vajicka) z 3 vajec
Vecera 2 (po druhom treningu): Pistacie/Tekvicove jadierka/Arasidy/Salat
(na varenie pouzivam kokosovy olej, na salaty olivovy + maslo, vsetko vazim a zaznamenavam do myfitnesspal)
Cvicenie: Crossfit (Po,St,Pi) 80-100% maxima, Posilka (Ut,St,Ne) 60-80% maxima, Stacionarny bicykel (Po,Ut,St,Št,So) – 1h/70% maxima
Takto striktne idem 6 tyzdnov (predtym som mal vela proteinov cca 200 a ziadny stacionarny) a vysledky uplne super -3kg (na pase to vidiet viacej ).

Moje otazky:
1. Po zadani mojich udajov na http://keto-calculator.ankerl.com/ pise ze mam stale prilis vela proteinov (mal by som mat max 112), ale ja som to horko tazko dostal na <135 :/, navyse sa v Art & Science of Low Carbohydrate Performance pise ze optimalna hladina je 0.6-1 P per lb of lean body mass a mojich max 135 ma hodnotu presne <=1. Co by si mi odporucil? Mozem zostat na tejto hodnote alebo to je naozaj stale vela.
2. Na tej istej stranke mi pise ze 2000kcal je 30% deficit a to je znova prilis vela a ze mozem stracat svalovu hmotu...citim sa v pohode, subjektivne citim narast sily, regenerovat stiham, tak neviem kde je pravda. Mozem takto zostat az do 10%BF alebo to mam troche zvysit?
3. SKD vs CKD: ako mozes vidiet aj idem CKD, ale rozmyslam nad SKD, len neviem ako to ovplyvni moj vykon, niekde sa docitas ze SKD je lepsie, lebo prebehne full ketogenic adaptaion a niekde sa pise ze potrebujes doplnit trochu carbs do zasoby. Ziadne vyskumy v tejto oblasti nie su, takze sa da spolahnut iba na osobne skusenosti. Vsimol som si, ze ty ides odporucas v treningove dni 100-150 carbs. To si myslim ze by ma vyhodilo z ketozy (ale kazdy je iny). Otazka je ci je pre mna lepsie ist SKD (<50g kazdy den), tvoju verziu (v den treningu maximalny prisun carb, ktore ma nevyhodia z ketozy (70-80g net carbs) a v ine dni <50) alebo zostat na tom co mam (6x <50g a 1x 200g) pre zachovanie maximalneho vykonu po A) vo weight loss faze (po 10%BF) B) v maintenance faze. Niekedy sa mi stava, ze ked zjem viacej sacharidov v moj carbs up den, tak sa citim unaveny (klasicky high carb problem) a musim si ist lahnut, co mi docela vadi.
4. Alkohol: cez vikend dam priemerne tak 1.5L vina alebo 0.4L tvrdeho (rodinne oslavy, night life). Jasne ze to skodi, ale ako velmi to ovplyvnuje telo v low carb mode, napriklad pecen? Nepoznas nejaku studiu na tuto temu?

Diki za odpovede a vela zdaru v tom co robis.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 15:11
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 15:11
Reagovať
Re: Par otazok
Tak toto je mega koment. Tesim sa a dakujem ti zan, aspon vidim uroven citatela a jeho znalosti. Pokusim sa ta teda nasmerovat k odpovediam, aby si ziskal vytuzeny pokoj mysle aje aj inspiraciu a podnety:

1. Publikacia je teraz najlacnejsia, lacnejsia uz pravdepodobne nebude, ale jeden nikdy nevie.

2. Ak ide o prijem sacharidov, dolezite je vediet si polozit otazky - na to toto vsetko optimalizujem. Na vykon? Na sutaz? Na dlhodobe - kratkodobe ciele? Z toho co pises mam dojem, ze ti ide skor o dlhodoby zivotny styl, chces dobre rege, vladat, mat funkcne svaly (?) no presne ciele nepoznam.

3. Kedze si viac silovy anaerobny sportovec, ako aerobny vytrvalostny, tak hlboka ketoza (sacharidy dlhodobo na 50g/den) pre teba nie je idealna. Tazsie sa regeneruju zasoby glykogenu vo svaloch a peceni a glukoneogeneza prebieha pomalsie. Z mojho pohladu pre teba je optimalnejsie striedat lahke i plnesie sacharidove dni (50-150g/den), aby si i nadalej optimalne regenerovat. Ak pojdes do tazsich a intenzivnejsich treningov, budes musiet byt castejsie na vrchnej hranici sacharidov (150g) aj v dni rege, lebo synteza glykogenu prebieha najma v druhom anabolickom cykle (cize ked oddychujes).

4. Po dalsie stale sa bavime o teorii, ktoru si v praxi mozes overovat len ciastocne. Dobre urobis, ak si zozenies glukomer Freestyle Optium, ktory meria a ketozu. Pruzky su priserne drahe, ale raz za cas je to dobre sledovat (20 pruzkov = 34eur). Takto si lahko zistis, ci si v ketoze a ako hlboko. Domnievam sa, ze Mark Sisson ma pravdu, ak ketony efektivne spotrebuvas, nebudes vo velmi vysokej ketoze (do 1.0mmol/L), co u teba ani nie je vhodne, pretoze regeneracia by bola kompromisna, pretoze si do velkej miery vykonnostne zavysli na resynteze glykogenu. Paradoxne aerobny sportovci (pri vykonoch na hranici 60-80% VO2MAX) ak su keto-adaptovanyi, potrebuju ketozy vyssiu (ideal medzi 2-5mmol/L) a preto musia mat menej sacharidov (pod 50g/den).

5. Dalsie by bolo fajn vediet sledovat kreatin kinazu, co je svalovy enzym ktory poukazuje na rozsah znicenia svalov po treningu (superkompenzacia). Cim vyssie cislo, tym horsie zregenerovany. Tak si vies odkontrolovat stav superkompenzacie (vyska zregenerovania) a vyhodnotit svoj treningovy a vyzivovy protokol. Tiez urobit patricne zmeny. Intuitivne si casom kazdy skuseny sportovec dokaze vyhodnotit podla pocitov na treningu ci cez den ci je OK alebo treba zvolnit, pridat, atd. (upravit plan / strategiu).

6. V blizkej buducnosti planujem projekt, v ktorom by som chcel priamo merat dlhodobo cez ultrazvuk mnozstvo svaloveho i pecenoveho glykogenu a tak vyhodnocovat kvalitu treningovych a vyzivovych protokolov. Toto by bol najsilnejsi objektivny ukazovatel funkcnosti vyzivovych opatreni. Dovtedy bude platit to co som popisal vyssie. Ak to budem mat potvrdene, budem o tom pisat - mozes sa spolahnut.

7. Raz za cas (1x/tyzden), kvoli zresetovaniu metabolizmu a hormonov, je dobre si dat 6 hodinove sacharidove okno, kedy vedome zvysis hladiny inzulinu aj glukozy. Najma ak dlhodobo ides na vysoku ketozu. Idealne v den oddychu. Hoci to nebude velmi prijemne (ak si keto-low-carb-atkins-warrior-renegate a ine top styly), tak vysoky objem sacharidov je neprijemne citit v hlave a v nervovej sustave. Pomaha to vsak dobre zregenerovat glykogen, preto si treba vyberat rozumne sacharidy (pseno, sladke zemiaky, zemiaky, ryza, ine). K tejto teme planujem spracovat zvlast clanok.

8. Ak ide o pecen, low-carb a alkohol, potrebujes mat adekvatny prijem tukov v spravnom pomere. najma vdaka SAFA (saturovanym) vie pecen velmi efektivne regenerovat a ochranovat samu seba. Neadekvatny prijem tukov moze byt fatalny. Detaily si nastuduj tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html

Verim ze ti odpovede pomohli, ak som na nieco zabudol napis. Nech sa ti dari a komentuj castejsie. Kvalitne otazky = kvalitne odpovede...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 17.02.2014, 15:42
Reagovať
Pridané: 17.02.2014, 15:42
Reagovať
Re: Re: Par otazok
Zdravím Vlado,
rád bych se připojil k tomuto komentu. Po několikerém přečtení Tvé publikace Životospráva se mi mnohé vědomosti ucelily a i zjednodušily. Myslím, že to není nejkomplexnější strategie pouze na SL, ale minimálně i v ČR.
Proto mě mate info ve 4. odpovědi z předešlého komentu, kde, jestli jsem tomu správně porozuměl, píšeš, že keto-adaptovaní aerobní sportovci potřebují méně sacharidů než anaerobní. Je to nový poznatek či výzkum? Nebo jsem přehlédl jinou souvislost?
Zajímala by mě ještě strategie střídání plných a volnějších dnů se sach. Podle publikace v dnech těžkého tréningu více sach. a ve dnech nižší zátěže méně sach. Jak tedy funguje den (6 hodinové okno) s řízeným zvýšením inzulínu směrované na regen. dny? Případně je lepší po tréningu přijmout o něco méně sach. a doplňovat je ve dnech odpočinku?
Ptám se, protože podle konceptu částečného hladovění funguji něco přes 6 měsíců. Měřím 186cm, 81kg, krevní skup. B+ a somatotyp 17b. Za 4 měsíce jsem přibral 4,4 kg z čehož je 2,2 kg aktivní hmota. Vycházel jsem ze stavu z 3% tuku. V tuto chvíli mám lehce pod 6%. Původní DKS jsem měl 3250 kcal a nyní mám 3680 kcal. Jinými slovy, v tomto konceptu jsem se nalezl. Zvyšuje se mi výkonnost dle mých představ o dlouhodobém zdraví a životní energii. Jsem stále ve fázi ladění (myslím, že ta vlastně nikdy neskončí), protože i přes tento milý přírůstek jsem růst musel trochu zpomalit. Přišel jsem na to, že smetana (či vysoce tučné jogurty nad 10% - někdy i jako dodatek k večeři) při denním příjmu spolu s drceným kokosem pro mě znamenají tučnění.
Rád bych se Tě ještě zeptal na příjem bílkovin. Mám ho nastavený na 1,5g na 1kg aktivní hmoty. Což je přibližně 110g. Jakým způsobem započítávat WP do příjmu? Trénuji 5x v týdnu kolem 4hod (celkem). Dvě hodiny jsou ve stylu: hiit na začátek, poté rychlé silové cvičení s pomůckami i bez a nakonec např. 6 min. Tabata (30/10 sec. angličáky). Další dny mám po 45 min pomalejší silové cvičení kombinované se švihadlem či během a pak jeden den po 30 min silového cvičení.
Ještě zmíním nápad na recept, pak už opravdu skončím. Napadla mě kombinace Tvého vaječného šejku s ovesnými vločkami jako alternativa sacharidového jídla ve dnech odpočinku – bylo by to možné? Pokud Tě něco napadne i mimo mé otázky, a že jich není málo, budu velmi rád za každý podnět. Děkuju za odpovědi a trpělivost.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.02.2014, 23:07
Reagovať
Pridané: 25.02.2014, 23:07
Reagovať
Re: Re: Re: Par otazok
Ahoj Vite, pokusim sa ti odpovedat na vsetko:
1. ak si aerobny sportovec (vytrvalostny), pri svojich sportovych cinnostiach profitujes daleko viac, ak mas vyssie hodnoty ketonov v krvi. To sa ale neda dosiahnut nijako inak len tak, ze budes mat pod 50g sacharidov / den. Ak by takto postupoval anaerobny sportovec (sila, rychlost, dynamika) tak nestihne zregenerovat glykogenove zasoby, na ktorych je viac zavysli ako aerobny sportovec. Aerobny sportovci pri keto-adaptacii dokazu hradit takmer cely vykon iba z ketonov a su este menej zavysli od glykogenu ako anaerobny sportovci. Lenze ten, kto chce mat vyssie hodnoty ketonov, by nemal realizovat ciastocne hladovanie, pretoze po vecernom prejedani sa vyska ketonov znizuje, vtedy je lepsie konzumovat jedlo 3x za den (ranajky, obed, vecera) a tym padom sa hladiny ketonov stabilizuju a su v priemere vyssie. Stale plati, ze prijem sacharidov musi byt pod 50g aj v narocne treningove dni. K vyssim hodnotam ketonov prispievaju aj ketogenne potraviny ako MCT tuk, kokosovy olej, horka cokolada bez cukru (alebo kvalitne kakao) a tak dalej.

2. Ak ide o tvoje ladenie zivotospravy, ano, je to nekonecny proces v ktorom si robis usudok na to, ako reaguje tvoje telo a tento usudok sa neda kupit ani vycitat a neda sa ziskat ani ako rada. Je to to najtazsie co si musis vydobit svojim pokusom a omylom. Mozno omylom je domnenka ze priberas po smotane, mozno je to len celkovo zbytocne vysoky prijem energie alebo konzumacia velkeho objemu jedla cez vecerne prejedanie. Ak ide o prijem sacharidov, v kazdom pripade by ich prijem cez den mal byt minimalny a vsetok objem by mal prist az vecer v co najkratsom case, aby reakcia inzulinu bola silna ale kratka. Preto sa neoplati konzumovat pomale sacharidy, ale treba pouzit radsej ryzu, zemiaky, pseno (jahly). Preto spominany recept je fajn, ale ako dezert po vecery. Namiesto vlociek by som ale aj tak pouzil radsej spomenute sacharidy.

3. Prijem bielkovin bude opat potrebne vyladit cez pokus-omyl = usudok. Mozno ich uz mas prilis mnoho a vsetky sa premienaju na glukozu, co paradoxne moze sposobovat priberanie (a nie z tukov). Preto musis citlivo do prijmu zapracovat aj WP davky.

Pri tvorbe najlepsieho usudku ti drzime palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 26.02.2014, 08:38
Reagovať
Pridané: 26.02.2014, 08:38
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Par otazok
Zdravim Vlado,

dekuju za odpovedi a take drzim palce na vasi ceste.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ceruz
Pridané: 11.02.2014, 00:33
Reagovať
Pridané: 11.02.2014, 00:33
Reagovať
Re: Re: Par otazok
1. Chapem, ved ja si to aj tak planujem kupit, len nie hned ;).
2. Mas pravdu, mam skor dlhodobe ciele, ziadne sutaze alebo nic podobne, skor mi ide o dobru kondiciu a funkcnu silu (ako to ty nazyvas) pre moj dobry pocit.
3. Hej cital som niekde podobnu radu, ale 150g sa mi zda prilis vela. Skusim teda nieco taketo: Po: 50, ut: 100, st:50, st:100, pi: 50, so 150, ne:50. Kazdy je iny tak uvidim ako to pojde a dam vediet.
4. Ja pouzivam Diaphan, ale tie nie su podla mna nejako presne, vyskusam tie, ktore odporucas. Aj ked meranie v moci nie je to iste ako v krvi ale do toho sa mi investovat nechce.
5. Toto ma prave docela zaujima. Nad tym som uz dost rozmyslal, ze by som potreboval nejako vedecky otestovat, ci dobre regenerujem. Ja sa citim skvele stale (teda okrem treningov :D), napriek tomu ze spim cca 5.5h (WorkD)/8h(WeekendD), ale neviem aka velka je korelacia medzi pocitom a skutocne dobrou regeneraciu.
6. Ten koncept sa mi paci, drzim palce a tesim sa na vysledky a zavery.
7. V tomto pripade si sa do mna uplne trafil, kedze prave toto robim v moj den oddychu (sobota), kedy si dam na obed a veceru dost sacharidove jedlo (vacsinou rizoto, francuzke zemiaky, hranolky, niekedy aj pizzu). Cital som, ze v tento sacharidovy den je dolezite drzat tuky relativne nizko (tak na 15%), aby prebehla lepsia superkompenzacia. Neviem co je na tom pravdy, kedze som cital rozne protichodne nazory na to, ale radcej to tak robim.
8. Ked som si pozrel moje statistiky na myfitnesspal, tak mi to priemerne vychadza takto: Saturated(48%), Polyunsaturated (14%), Monounsaturated (38%). (Jeto sice len priblizny odhad, lebo nemam pre vsetky jedla rozpis pomeru tukov, ale aj tak predpokladam ze sa to nie je daleko od reality)

Urcite budem prispievat, ak budem mat co k teme povedat . Diki za odpovede a nech sa dari aj tebe!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
RudyUK11
Pridané: 18.01.2014, 07:27
Reagovať
Pridané: 18.01.2014, 07:27
Reagovať
Bedtime extreme
Zdravim Vlado,
Je tento nocny protein OK?
http://m.myprotein.com/sports-nutrition/bedtime-extreme/10529559.html
Zda sa mi dost sladky...
Dik za názor...
RS
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 13:47
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 13:47
Reagovať
Re: Bedtime extreme
V principe by mohol byt OK, sladku chut robi sladidlo.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
robert
Pridané: 17.01.2014, 10:01
Reagovať
Pridané: 17.01.2014, 10:01
Reagovať
doping
Vlado, Caf.

Súhlasím s tebou ohladne postojov k dopingu vo svete/profi sporte.
Slovné spojenie ,,Zdravie/čistý, vrcholový, profi šport,, sa navzájom vylučuje. :)
Je to jedna obrovská utópia.
Zrušil by som celú medzinárodnú antidoping.agentúru aj s jej národnými výbormi.
Je to jedna banda darmožráčov a pokrytcov, ktorí kŕmia desiatky rokov svet (spoločne s WHO atd) svojími fitnes nezmyslami a hlavne tzv. bojom proti dopingu vo vrcholovom športe.

Tá ich faloš, pretvárka, klamanie, ohlupovanie ludí je nehorázna!!!
Odporúčam všetkým članký, diskuzie
Jána Hnízdila, bývalý medzinár.komisár antidoping.výboru
Jeho článkov, v ktorých opisuje činnost antidop agentury atd, Vám bude na grcanie.

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jan-hnizdil.php?itemid=17302


Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 13:34
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 13:34
Reagovať
Re: doping
Diky za trefny koment Robert. Jan Hnizdil je skvely, mam od neho doma knihu "Mym marodum", odporucam studovat a poucit sa.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Roman Tóth
Pridané: 17.01.2014, 07:48
Reagovať
Pridané: 17.01.2014, 07:48
Reagovať
protein
Ahoj Vlado, super clanky a info.Chcel som sa opytat,kedze neodporucas sacharidy ani po treningu, len protein cisty, ci nenastane v tele Glukogeneza a neznehodnoty bielkoviny z proteinu.Napr. ked pol dna hladujem a dam trening kedze budem bez glykogenu tak sa po treningu asi aj proteiny zacnu menit ihned na glukozu nie?Nebolo by lepsie po tazsom treningu k tomu pridat trocha sacharidov alebo tuku? Dik za info ;)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 13:29
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 13:29
Reagovať
Re: protein
Resynteza glykogenu moze nastat nie len z bielkovin (aminokyselin) ale aj z mastnych kyselin. Sacharidy je vnodne pridat az neskor, naprikald 2h po treningu v mnozstve, ktore bude pre teba optimalne. Detaily si mozes precitat v tomto clanku:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/preco-ist-trenovat-s-prazdnym-zaludkom.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Peterhix
Pridané: 17.01.2014, 00:01
Reagovať
Pridané: 17.01.2014, 00:01
Reagovať
Detergent
Z tohoto článku som trošku sklamaný. Jednak sa tam objavuje množstvo nepresností a druhá vec že je založený len na názore / tvrdení. Nie sú doložené žiadne prípadné fakty / výskumy. Smrť spomenutých kulturistov jednoznačne súvisí s užívaním steroidov (väčšinou srdce alebo pečeň), diuretík alebo iných chemických látok. Dávať smrť do súvisu s metabolizmom alebo účinkami steroidov na metabolizmus je zavádzajúce. Hlavné účinok steroidov sú na vylučovanie hormónov v tele, ktoré všetko riadia nie na metabolizmus. Samotné ovplyvnenie hormonálnej rovnováhy je závažný zásah z vážnymi dôsledkami. Perlička- tvrdenie že steroidy skracujú život o 30 rokov a viac - to hádam netreba ani komentovať. Spomínanie súťaží ako DO FORMY v negatívnom zmysle. Verím tomu že ak má niekto nadváhu napr. 15 kg - zapojí sa do súťaže a za 3 mesiace 15 kg zhodí rozumným spôsobom, zlepší sa jeho zdravotný stav, tlak, cukor v krvi a celkovo zdravie. Je to nežiadúce ? Páči sa mi aktivita v tejto oblasti ale v tak ako bolo spomenuté v pozitívnom zmysle - nie v negatívnom a kritizovaní všetkého ostatného v danej oblasti. Oproti predchádzajúcim vašim článkom sklamanie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 13:27
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 13:27
Reagovať
Re: Detergent
Ano Peter sklamanie, pretoze su veci pomenovane pravym menom tak ako v skutocnosti su (bez skraslovania). Preco ale potom nezverejnite priamo nejaky link na sutaz do formy ktoru vediete, kde mate zarucene dlhodobe vysledky, kde mate preverene (na sebe?) ze pouzivanie anabolik nesposobuje ziadne problemy a toto vsetko mate krasne zdokumentovane vo faktoch a v clankoch, ktore si mozeme precitat a obohatit sa tak o nove poznatky? Ja si tiez rad pasivne posedim a pocitkam nieco nove a uzitocne, co ma posunie vpred. Mozem vam ale slubit, ze ak budem sklamany, nikomu o tom nepoviem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Peterhix
Pridané: 03.02.2014, 12:18
Reagovať
Pridané: 03.02.2014, 12:18
Reagovať
Re: Re: Detergent
No Vlado tvoja odpoveď mi pripadá ako na iný koment. Ale nič iné som pravdupovediac nečakal. Najlepšia obrana je útok všakáno. Samozrejme že som nikdy steroidy ani umelé podporné prostriedky nebral ani brať nebudem. Je to vážny zásah do fungovania tela. Predtým ako som sa rozhodol som si túto oblasť však dobre naštudoval čo by možno nezaškodilo aj tebe. Čítal som tvoju prácu z VŠ ohladne BCAA a klobúk dole. Tieto ostatné články sú však už písané v trošku inom duchu (s prihliadnutím na biznis ?). Vážim si ľudí ktorý chcú v tejto oblasti priniesť niečo nové k dobru veci. Uznávam že je to dnes ťažké. Ľahšie je všetko doterajšie kritizovať a napádať. Ak dôjdú argumenty tak aj osobne. Ospravedlňujem sa že som si dovolil kritizovať tvoj článok. Kedže je zadarmo je to naozaj nemiestne. Prajem všetko dobré v tvojom biznise.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.02.2014, 16:42
Reagovať
Pridané: 07.02.2014, 16:42
Reagovať
Re: Re: Re: Detergent
Peter a co si cakal? Ja nemam problem s konstruktivnou kritikou, prave naopak, budem rad, ak ma tvoja kritika aj niekam posunie. Nie je umenie kritizovat cloveka za jeho zakopnutie, ked uz presiel kus cesty. Ak ide o biznis, ano mas pravdu, v tom v com pracujeme je nase poslanie, praca, podnikanie, ucty za hypoteku, za plienky, za vsetko. Tomu sa ani ty neubranis, ale ruku na srdce. Je lepsie pracovat pre niekoho alebo pre seba? Ak sa pokusis pracovat na seba, tak zistis, ako velmi tazke je taky system okolo seba vytvorit. Ak to robis vies o com hovorim.
Mozno je v clanku moc okatej reklamy, to si beriem k srdcu, pokusim sa to nabuduce eliminovat, aby si si vsimal viac hodnotu ako reklamu na nase vlastne veci. Ale ked prides na ine blogy, ktore su zadarmo, tam sa otravnej reklame neubranis ani nahodou. Ale este ti jednu vec prezradim, o ktorej nik nevie. Pripravujeme novu verziu webu, ktora sa ti bude asi pacit. Aj tebe vsetko dobre.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Peterhix
Pridané: 07.02.2014, 18:39
Reagovať
Pridané: 07.02.2014, 18:39
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Detergent
Vlado som to nemyslel v zlom. Nehnevaj sa za to. Mas v podstate vo vsetkom pravdu len niektore veci su strasne prehnane. Tvoj blog je super a prinasa vela noveho. Ja len z vlastnej skusenosti ti mozem povedat ze ak chces predavad BMW nemusis o vsetkych ostatnych autach tvrdit ze su na prd. Ti ludia potom na to podstatne lepsie reaguju. icore na brucho je super a velmi mi chuti aj welness kokos/cokolada. Drz sa
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.02.2014, 23:46
Reagovať
Pridané: 10.02.2014, 23:46
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Detergent
Dakujem ti za odpoved, budem na to porovnanie pamatat.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lupcoo
Pridané: 13.01.2014, 19:59
Reagovať
Pridané: 13.01.2014, 19:59
Reagovať
komentár
Pekný článok. Čo sme sa z neho dozvedeli? Že, wellness protein je špica na "sypanie". A motiváciou má byť prežitie. A doping je zlý a metabolické znásilnenie je zlé a preto si treba kúpiť publikáciu Životospráva, aby sme sa naučili ako tomu predísť. Čiže je to v podstate komerčný článok. A špecializácia je tiež zlá. A chýba mi tam duchovný rozmer, čo sa dosť ťažko definuje.
Napriek mojim výhradám som veľmi rád, že niekto robí takúto osvetu. A áno, mám welness protein, publikáciu Životospráva a aj iCore a abs, čiže marketing funguje :-), len sa mi zdá byť prehnaný :-). Na druhej strane, keby to bol zdroj mojho živobytia, asi by som robil to isté..
Veľmi sa mi páči termín "trvalo udržateľný životný štýl", pripomína mi to permakultúru, čo je tiež trvalo udržatelný štýl len trochu v širších súvislostiach.
V celom koncepte mi z mojho zaujatého pohľadu dosť chýba radosť, radosť z pohybu, radosť z cvičenia, radosť zo zlepšenia, bavenie sa cvičením, vymýšlanie nových cvikov zo srandy, samozrejme so zachovaním bezpečnosti. Prežitie asi nie je sranda, ale keď nie je sranda, tak ... Uvoľnenie, relax, sranda, radosť je dôležitým spektom života, hlavne v tomto krízovom období.
Zdravie nie je iba o cvičení a strave. Zdravie podľa WHO je "stav úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody a nie len neprítomnosť choroby alebo postihnutia. Právo na rozvoj, ochranu a obnovu zdravia patrí medzi základné ľudské práva. Každý bez ohľadu na rasu, náboženstvo, politické presvedčenie, ekonomický a sociálny status má právo na požívanie najvyššie dosiahnuteľnej úrovne a kvality zdravia. Zdravie patrí medzi základné ľudské práva všetkých ľudí na svete." "Napriek tomu, že to je užitočná a presná definícia, niekto to môže považovať za idealistické a nereálne. Podľa tejto definície WHO, 70 – 95 % populácie je nezdravých." Problém, je v tom, že zdravie je dynamická veličina, že sa neustále mení na základe fyzických, emocionálnych a mentálnych podnetov. Udržať tieto všetky veci v rovnováhe je problém primárne kvoli nedostatku poznania vo fyzickej, emocionálnej a mentálnej oblasti. Fyzická aktivita a strava je dosť podstatná pre zdravie, ale nie je všetkým. Dôležité sú aj iné veci, ktoré sú nehmatatelné, ako radosť, súcit, pevná vǒľa a vytrvalosť. Všetci sa chcú mať dobre, ale bez námahy a tak to nefunguje..
A čo som tým vlastne chcel povedať? Že len tak ďalej, držím palce :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.01.2014, 21:04
Reagovať
Pridané: 14.01.2014, 21:04
Reagovať
Re: komentár
Heh Lupcoo, trochu ma prekvapilo ze ked si cital uz Zivotospravu, z ktorej som text prevzal, poupravil a co-to doplnil, ze ta to tak "ranilo". Ak si nasim citatelom, poznas nasu filozofiu, citas aj tie viac duchovne clanky, dokonca aj tie kde sa bavime o zabavnejsich formach pohybu (co neznamena ze cvicit podla konceptu prezitia nie je zabava), tak o to viac sa cudujem. To ze sa ti nepaci forma clanku a ze sa v nom vezu nase produkty, to je tvoja vec. Uvodne upozornenie ta mohlo dostatocne nasmerovat k tomu, ze ide o nase nazory i postoje. Mas pravo nesuhasit, ale ak by som mal clanok spravit filozoficko, duchovno-neviem aky, tak namiesto 6000 slov, by som potreboval 10.000 a to by uz asi nik nedocital dokonca. Mozes si dostatocne duchovny clanok precitat napriklad tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/budujte-si-vlastne-vnutorne-bohatstvo.html

Ak ide o WHO, to sem prosim neplet. Definicie tychto korporacii a celu ich pracu nemienim specialne komentovat. V kazdom pripade ti drzim palce, aby sa tvoja optimalizacia zivotospravy zaobisla aj bez steroidov ci ineho metabolickeho znasilnovania, ktore (mozno?) si chcel tak trochu tymto obhajit? Mozno nie, ale uz je to jedno. Nech sa ti dari.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Bambusak
Pridané: 13.01.2014, 19:35
Reagovať
Pridané: 13.01.2014, 19:35
Reagovať
Paradox
Ahoj Vlado na takýto článok som čakal už veľmi dlho a 100% s ním súhlasím. Ja sám som bol pri začiatok "fitness nadšenec" no po čase som si sám uvedomoval o čom to je vlastne... Môj názory sa úplne zmenili a paradoxne je to všetko proti pravidlám, ktoré nám média každý deň tlčú do hlavy.Mojim cieľom sa stalo vybudovať telo zdatné po všetkých stránkach. Preto sa venujem Crossfitu,vzpieraniu,strongmanským disciplínam, behávam(šprinty aj vytrvalostne)cvičenia s vlastnou váhou a všetko kombinujem. Viem trénovať úplne hladný na plný výkon viem trénovať dlho a intenzívne. No moja otázka spočíva v tom mám kamaráta, ktorý sa venuje kulturistike je to môj rovesník 16-17 rokov je o kus viac maskulárny ako ja a pri tom má odhadom 12-15% tuku. a čo jeho strava ? Kola,chipsy, sladkosti si je úplne z radosťou a koľko chce... Pri tom má vždy malý podiel tuku a je aj silný, vie pracovať s vlastnou hmotnosťou. Pri tom všetkom nemusí vôbec trénovať intenzívne. Ja sa len chcem spýtať ako je to možné ? Udržať si s takou stravou a tréningom vyrisovanú postavu po celý rok ... Je to nejaký genetický supertalent ? Neviem si to vysvetliť. A pri tom vždy mám pocit, že keby začal trénovať ako ja bol by 2x taký dobrý.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
VKondícii.sk
Pridané: 14.01.2014, 10:24
Reagovať
Pridané: 14.01.2014, 10:24
Reagovať
Re: Paradox
Ahoj "Bambusak"... ja sa pohybujem vo vrcholovom športe už pár rokov a tvoj prípad nie je nič netradičné. Za tie roky hľadania pravdy ako je to možné? Ako je možné že jeden raňajkuje biele rožky a je lepší ako ten čo robí skutočne všetko na maximálnej úrovni? Sme bytosť bio-psycho-sociálna a vplýva na nás veľa faktorov ktoré ani nevnímame (čo nám beží hlavou, úroveň vylučovania rôznych hormónov, krvné parametre...). Moje zhrnutie je také, že "buď to v sebe máš, alebo to nemáš" :-)
Svedomitou a kvalitnou robotou vieš zájsť ďaleko, ale stále nebudeš tam, kde daný človek na čipsoch ;-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.01.2014, 20:48
Reagovať
Pridané: 14.01.2014, 20:48
Reagovať
Re: Re: Paradox
Ahojte, v podstate David to vystihol. Zatial kym ma clovek malo rokov, metabolizmus utiahne hocijake extremi, s vekom si vysledky clovek musi viac zasluzit. V kazdom pripade viac sa oplati svedomitost, vytrvalost a trpezlivost, ako opak, ktory pomaly ale urcite vedie do metabolickeho pekla. Je to na osobnej zodpovednosti kazdeho z nas, ako sa k svojmu telu stavia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
shidi
Pridané: 14.01.2014, 23:20
Reagovať
Pridané: 14.01.2014, 23:20
Reagovať
Re: Re: Re: Paradox
otazka je co sa stane, ked tvoj kamarat kvoli niecomu nebude moct trenovat dlhsi cas (uraz, vela ucenia, praca..) a ked sa to stane tebe.. v mojom okoli mam viac pripadov ked chalani, ktori mali sacharidovy metabolizmus po dlhodobejsom necviceni vyrazne pribrali co by sa pri tukovom organizme ak to dobre chapem nemalo stat..
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Bambusak
Pridané: 14.01.2014, 23:38
Reagovať
Pridané: 14.01.2014, 23:38
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Paradox
Čo sa stane ? zníži sa mu výkonosť,sila ...nepribere... ale schudne a veľa. ale potom sa mu to zase po týždni všetko vráti
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Robo.ffc
Pridané: 15.01.2014, 11:41
Reagovať
Pridané: 15.01.2014, 11:41
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Paradox
nie talent ale vytrvalost odeluje sampionov od beznych ludi.....bud vytrvali a o par rokov bdes daleko nad chalanom ktory to vzda pretoze nema v sebe dost sebazaprenia
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem