Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:24
banner
Inšpirujúce osobnosti

Nízkosacharidoví olympionici: Juraj Tarr a Erik Vlček

Vždy ste boli zvedaví, čo by sa stalo, keby profesionálne športujúci atléti prešli na nízkosacharidovú výživu a čiastočné hladovanie? Myslíte si, že by to negatívne ovplyvnilo ich výkonnosť? Najlepšie bude, keď si to rovno vypočujete priamo od nich z nasledovného video rozhovoru.

img
athos27
Pridané: 10.11.2015, 20:39
Reagovať
Pridané: 10.11.2015, 20:39
Reagovať
Frutarián a úsmev, ža akože kde je pravda???
Extrémny mladý športovec, Slovák......tvrdí o sebe, že je "frutarián". ak to správne chápem, živí sa prevažne banánmi a jablkami, a napriek tomu je dobrý...neuveriteľné, nekonzumuje tuky??? a ide to???


Richard Zvolánek
http://richardzvolanek.sk/treningovy-tyzden-14-9-20-9-konecne-mozem-navysit-treningovu-
zataz/
Citujem z jeho stránky jeho slová:

"Koncom roka som už hľadal spôsob, ako by som bez akýchkoľvek chemických doplnkov výživy zrýchlil regeneráciu. Tak som z môjho jedálnička vyradil mäso a stal sa na čas vegetariánom. Bielkoviny som dopĺňal mliečnymi výrobkami. Potom som sa ale čoraz častejšie stretával s článkami o športovcoch, ktorí sú vegáni. Tak som z môjho jedálnička vynechal aj mliečne výrobky a vajíčka. Bielkoviny som dopĺňal strukovinami, no čakal som, že nebudem mať silu. Z nej mi neubudlo ani trochu. Po pár mesiacoch som sa ale dočítal o vitariánstve a povedal som si, že to môžem skúsiť aj ja. Po necelých troch týždňoch ma ale kamarát presvedčil, že ak som došiel až tu, mal by som rovno skúsiť fruitariánstvo. Keď som si o tomto druhu stravovania naštudoval viac informácií, rozhodol som sa to ihneď na sebe vyskúšať. Od marca 2013 som sa teda stal fruitariánom a nestačil som sa čudovať, aké pokroky som vďaka tomu robil. Odvtedy ani nauvažujem o tom, aby som prešiel na iný druh stravovania."
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.11.2015, 20:31
Reagovať
Pridané: 15.11.2015, 20:31
Reagovať
Re: Frutarián a úsmev, ža akože kde je pravda???
Rovnako aj tento, aj prve dva tvoje komenty nizsie postradaju vyznam. Metabolizmus cloveka je extremne flexibilny a aj medzi cukrovym a tukovym metabolizmom je 50 odtienov sivej. Cize nastavenie metabolizmu sice zohrava ulohu, ale vykon nezlepsuje. Moze zlepsit priebeh vykonu (napriklad bez energetickych padov), dopad vykonu na zdravie (miera metabolickeho stresu) a naslednu rychlost regeneracie (ciza aj kvalitu zivota sportovca po ukonceni kariery). Clovek vsak znesie vsetko a pokial niekto nie je vyslovene metabolicky poskodeny, tak vydrzi akykolvek vyzivovy smer po velmi dlhu dobu (ak vlocky so senom az kym nepride poskodenie, ktore sa da kvantifikovat):

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/nepodliehajte-iluziam-vo-vyzive-a-zivotosprave.html

Okrem toho nie clovek si vybera sport, ale sport si vybera jeho. Kazdy kto ma aspon trochu citu tak vie, v ktorych pohybovych cinnostiach napreduje rychlejsie a v ktorych nie, cize selekcia sportu je intiutivna -> robim to co mi ide lahko, nie to kde sa trapim. Cize uz v zaklade kazdy profi sportovec je na 90 a viac % velmi dobre fyziologicky disponovany na danu pohybovu cinnosti. Napriklad len tvar lytka, jeho obvod a dlzka achilovky su extremne dolezite vo vytrvalostnom sporte. Kazdy 1cm obvodu lytka navyse spotrebuje o 5% energie viac. Cim dlhsia je achilova slacha, tym viac atlet disponuje elastickou silou a o to viac na pohyb vpred pouziva slachu a menej sval = menej unavy, lepsia ekonomika behu, menej spotrebovanych zdrojov energie (napriklad z glykogenu). A potom tych 10% je ladenie detailov ako je strava, nacasovanie, suplementacia, ine. Takze robit zavery typu: on to robil a dokazal to, je v nasich standardoch slabucke a budes sa musiet viac posnazit. Mozno dobre by ti mohlo posluzit motto W. Edwarda Deminga:

"Without data you are just another person with an opinion"

...takze tvoje nazory (alebo druhych) su sice pekne ale ked chces prispiet do diskusie vecne, fakticky a odborne, tak jedine tak, aby sme mohli aj my preskumat povodne vstupne i vystupne data, mohli ich analyzovat, odmerat, ci posudzovat. Ine ani nemaju zmysel, pretoze toto nie je povrchna azet diskusia. Ak potrebujes viac spoznat charaktre blogu a jeho zmysel, tak si precitaj aj toto:

http://www.vladozlatos.com/zacnite-tu.html#coprehlasujemeoinformaciach
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
athos27
Pridané: 10.11.2015, 20:11
Reagovať
Pridané: 10.11.2015, 20:11
Reagovať
Názor.....
Tukisti versus cukristi???


Kto má pravdu??? Obidvaja! Dávno na to prišli makrobiotici.. Ako ??? V prírode existujú dva druhy metabolizmu. „Bylinožravý“(jing) a „mäsožravý“(jang). Potraviny zaradili podľa toho, či sú mäsové, alebo bylinné. Prišli tiež nato, že sa nesmú miešať, ak majú slúžiť, a nie škodiť. Človek, aj športovec sa môže rozhodnúť, ktorou cestou sa vyberie. Tu je práve jadro problému. Môžete sa stravovať „bylinne“, alebo mäsovo, či tukovo, len sa to NEsmie miešať.
Príklad, človek by sa mal rozhodnúť, aj podľa dedičných predpokladov, či bude skôr tukista, alebo cukrista, a tohto jedného smeru by sa mal držať. Ak ste „mäsista“, môžete si dať na obed rezeň(extrémne jang), ale poobede si už NEsmiete dať sladký zákusok(extrémne jing).
Ak sa človek drží dôsledne jedného systému, organizmus to pochopí, správne sa naladí, a aj „tukista“, či cukrista možu podávať špičkové športové výkony. Ale príroda naznačuje, že bylinožravce sa dožívajú oveľa vyššieho veku, ako mäsožravce. Môžete si vybrať.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.11.2015, 20:14
Reagovať
Pridané: 15.11.2015, 20:14
Reagovať
Re: Názor.....
Opat netusim co si tymto chcel povedat, ale bolo by fajn, keby si si urobil domacu ulohu a napisal ake cicavce sa dozivaju najdlhsieho zivota. A ci uplnou nahodou nie su masozravce. Hladaj ale takych, co ziju nad 200 rokov. Mimochodom ani u ludi to nie je ziadna jednoznacna paralela medzi rastlinnou stravou a dlhovekostou. Najdes mnoho ludi co aj po 100-vke piju alkohol ci fajcia cigarety a jedia klobasku. Omnoho podstatnejsia je sucinnost vsetkych epigenetickych vplyvov ako len to, ako sa stravujes. Vsetci dlhoveki vsak maju spolocne nasledovne ukazovatele: dlhodobo nizke hladiny inzulinu a glukozy (nizke HOMA-IR skore a HbA1C), vysoka citlivost leptinu, nizke triglyceridy, male % viscelarneho tuku, nizsia telesna teplota a nizsia cinnost stitnej zlazy. Aj tieto faktory objasnuju preco spominane cicavce ziju cez 200 rokov. Ked zistis ake to su, mozno ti to doklapne...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
athos27
Pridané: 10.11.2015, 16:52
Reagovať
Pridané: 10.11.2015, 16:52
Reagovať
Ďalšia rana....
Pozdravujem, takže ďalšia „rana“ pre tukárov a iných odborníkov na výživu??? Práve som dočítal knižku Novaka Djokoviča, „Naservírujte si víťazstvo“. Píše hlavne o svoje strave, ktorej, ako zdôrazňuje, vďačí za športové úspechy. A aká je to strava??? Píše o nej veľmi podrobne, je predovšetkým bezlepková, ale ináč „KLASIKA“. Samá zelenina, med, ovocie, aj sušené, strukoviny a orechy, bez mlieka, plus bezlepkové obilniny, vrátane ovsených vločiek na raňajky každý deň!!! Aký to hriech z pohľadu moderných tukárov. Na večeru hydina, alebo ryby, občas sušené hovädzie, všetko v najvyššej kvalite, on si to môže dovoliť. Žiadne mimoriadne tuky, žiadny tukový metabolizmus. Zdôrazňuje, že celý deň (tréning, alebo zápas) „fachčí“ na sacharidoch, na večeru dopĺňa „chudé“ bielkoviny. No a s takouto stravou, úplne nevhodnou (sacharidy, dokonca ovos, a minimum tuku si dovolí), dosahuje celkom slušné výsledky....:o)))
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.11.2015, 20:06
Reagovať
Pridané: 15.11.2015, 20:06
Reagovať
Re: Ďalšia rana....
Vobec netusim, co si tymto chcel povedat. To ze aj chalani Tarr / Vlcek dosahovali skvele vykony pri cukrovom metabolizme je jasne a nik o tom nepochybuje. To ze na svete je este malo sportovcov na vrcholovej urovni ktori vyskusali vyhody tukoveho metabolizmu neznamena, ze to nefunguje. Chalani su dokazom a v pondelok bude dokazom aj Matej Toht po roku aplikacia low-carb + ciastocneho hladovania. Ked neprsi staci aj kvapkanie a tato druha kvapka od nas bude "rana" pre vsetkych tych, ktori maju vlastnu dogmu o spojitosti typu: "bez sacharidov nie je mozne podat spickovy vytrvalostny vykon". O Matejovom hladovani uz ani radsej hovorit nebudem, treba si pockat...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ivanpatrik10
Pridané: 02.11.2015, 17:03
Reagovať
Pridané: 02.11.2015, 17:03
Reagovať
reakcia
Si na dobrej ceste dostať sa do povedomia aj ostatným profesionálnym športovcom a spolupracovať s nimi. Ak si tvoje princípy pochvaľujú taký borci akými sú Tar a Vlček tak naozaj nie je o čom.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
miloskohout2
Pridané: 28.10.2015, 20:38
Reagovať
Pridané: 28.10.2015, 20:38
Reagovať
Kanoisti
Som veľmi rád, že sa tu objavil tento príspevok. Sám som kanoista a pred tromi rokmi som sa stal kvôli zdravotným problémom bývalým kanoistom. Vďaka informáciám z tohto blogu som sa dokázal dať tak dokopy že som sa opäť stal tento rok kanoistom(aj ked vo veteránoch mám 50r.). Sám sa snažím robiť osvetu medzi kanoistami v Trenčíne hlavne svojim príkladom(stretávam sa s nimi niekoľkokrát týždenne v posilovni). Myslím si že by naša kanoistická špička mohla dosahovať lepšie výsledky a tento článok by tomu mohol pomôcť.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
David
Pridané: 28.10.2015, 20:20
Reagovať
Pridané: 28.10.2015, 20:20
Reagovať
Komentár Viktora Bielika
Ahoj Vlado, prikladám link na reakciu Viktora Bielika k tejto teme: https://www.sportujeme.sk/komentar-viktora-bielika-na-clanok-vlada-zlatosa-nizkosacharidovi-olympionici-juraj-tarr-a-erik-vlcek/
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 04.11.2015, 00:05
Reagovať
Pridané: 04.11.2015, 00:05
Reagovať
Re: Komentár Viktora Bielika
Ahoj David, dakujem za tvoju spravu, az teraz sa k tomu dostavam. V prvom rade chcem pochvalit Viktora za jeho zdvorilost, ktoru si vazim. Pred tym, ako napisal tento koreferat mi osobne telefonoval s otazkou, ci moze k clanku napisat svoje postrehy a ci by mi to nevadilo. Bol by som blbec keby som to odmietol, takze potvrdzujem ze mame otvoreny vztah, kde je vzdy priestor pre konstruktivnu kritiku a pokus o pochopenie toho druheho. Ponukol som mu, ze nech koment priamo napise pod moj clanok aby sa netriestili diskusie mimo nasho webu. Az teraz som pochopil ake boli tvoje motivacie, ked to nenapisal u mna, ale u teba. Nevadi, ked bude chciet Viktor pokracovat v diskusii, uz to zvladneme aj tu. Nasleduju moje postrehy na Viktorov koreferat, ktore adresujem vseobecne a vsetkym:

S CIM SUHLASIM s Viktorom A V COM NAJDEME SPOLOCNU REC:

Je pravda, ze uvedene fotografie su zavadzajuce, nie su fotene v rovnakej poze, rovnako opalenom tele, atd. Su skor ilustrativne a na pobavenie, ja som ich nefotil :) Rozdielnosti v hmotnosti vsak chalani avizovali konkretne vo videu a tiez si pochvalovali o kolko lahsi je manazment ich hmotnosti v tomto metabolickom rezime a ako tomu bolo kedysi. Ak ide o ich vykony tykajuce sa nominacie na olympiadu v K2 (4 miesto), v den pred zavodom ukoncili semifinale ako prvi (zabudlo sa?). Hold, finalova dolezita jazda nevysla uplne podla predstav, co v tychto sportoch nie je nic ojedinele na takej kratkej vzdialenosti. Neviem ci to bol zamer ze bolo pozabudnute na ostatne excelentne uspechy za posledneho pol druha roka nasej spoluprace, ktore v clanku uvadzam. Ak ide o ich dalsiu suplementaciu (spominany multivitamin), ten si ordinuju sami a v principe s Viktorom suhlasim.

NA CO MAM ROZDIELNY POHLAD, kde zbieram ine DATA a co hovoria moje SKUSENOSTI

Nikto nepochybuje, ze rovnako dobre (vykonnostne) fungovali chalani v cukrovom metabolizme (aj s ranajkami), co vsetci dobre vieme a nik by sa nemal cudovat. Ale ako je mozne, ze minimalne rovnako dobre funguju v tukovom metabolickom rezime, v ktorom dokazu podavat taktiez excelentne fyzicke vykony?

Ak ide o pochybnosti so stravovanim treba si ujasnit co znamena nizkosacharidova strava (pod 150g / den) a co ketogenicna (pod 50g/ den). Nik netvrdi, ze chalani nekonzumuju VOBEC ziadne sacharidy. To ze konzumuju ryzu alebo zemiaky alebo ine cukry je nepodstatne, dolezity je objem za den i nacasovanie (nie cez den ale az vecer). Len pripomeniem, ze napriklad 100g ryze obsahuje ledva 30g sacharidov (rozumej po uvareni). To ze raz za tyzden alebo pred zavodom pouzivaju back-carb-loading metodu (dobytie), na veci a nizkosacharidovom rezime stravovania vobec nic nemeni. Cely tyzden maju narocne treningy, ktorych fyzicky vykon musia z niecoho hradit a cukry v tomto dominantnu ulohu uz viac neozhravaju. Okrem toho sa nejedna o klasicke cyklovanie sacharidov ako to robia kulturisti ci vytrvalotni sportovci. Je to skromne pridanie extra sacharidov v jeden den za subezneho znizenia konzumacie dovtedy dominantnych tukov (tuky ako hlavny zdroj energie). O problemoch ktore ich v uvodnych fazach zmeny stravovania i zivotospravy stretavali sa zdoverili vo videu.

Ak ide o interpretaciu aerobneho zakladu, bavime sa o dvoch rozdielnych pojmoch (aerobic base). Nejdna sa o vytvorenie si tradicneho aerobneho zakladu (schopnosti organizmu s prehladom zvladat fyzicke zatazenie po dostatocne dlhodobom treningu na cca 80% z maxima), ale o metabolickej schopnosti organizmu disponovat aerobnym zakladom = cize “bodom”, v ktorom je zdokumentovana metabolicka situacia, kedy viac ako 50% energetickych potrieb je hradenych uz z glykogenu a nie tukov (mastnych kyselin, ketonov, vnutrosvalovych trygliceridov - IMTG). S tymto “inym” aerobnym zakladom som osobne Viktora oboznamil minuly rok, kedy som intenzivne chodil na 6 roznych spiroergometrickych testov na klinike Sportmed kde pracuje (od 6/2014 do 9/2014). Ak ide o dalsie zdroje, azda najzrozumitelnejsie (najludskejsie) o tom napisali odbornik Dr. Peter Attia (amatersky sportovec) a Zach Bitter (profi sportovec):

http://eatingacademy.com/how-a-low-carb-diet-affected-my-athletic-performance
http://zachbitter.com/blog/2015/03/running-strong-year-round.html

Ak ide o relevantnost sledovania RER udajov cez spiroergometriu, k tomu maju co povedat aj vedci ktori sa tym zaoberaju, napriklad Frayn, Jeukendrup alebo aj Louis Burke ci Tim Noakes. Niektore nazvy studii pre dohladanie a vlastne kriticke myslenie (robenie si zaveru):

- Calculation of substrate oxidation rates in vivo from gaseous exchange
- The Respiratory Exchange Ratio is Associated with Fitness Indicators Both in Trained and Untrained Men
- Respiratory gas-exchange ratios during graded exercise in fed and fasted trained and untrained men

Ak ide o metodiku urcovania prahov AP, ANP, ci VO2MAX (podnetna diskusia z komentov na sportujeme.sk), za presnost metodiky zodpovedaju ludia z NŠC (Lopata Peter a Lukas Lengvarsky), ktori pokial viem prevzali metodiku protokolov po Viktorovi. Okrem toho exituje viac sposobov, ako AN, ANP vyhodnotit (v tomto pripade bola pouzita jednotna metoda). Inak sa ale na problem metodiky pozera Dr. Hostin (BA), inak cesky experti z Brna (prof. Homola ci Dr. Dobsak), inak Wasserrman v jeho TOP biblii o spiroergometrii (Principles of Exercise Testing and Interpretation) a inak pan Pastucha, ktory pristroje spiroergometrie na SR predava (Egamed) a skoly vsetkych ktory ho pouzivaju (cize aj Viktora a dalsich asi 18 zariadeni, ktore na SK su).

http://www.amazon.com/Principles-Exercise-Testing-Interpretation-Pathophysiology/dp/1609138996

Mimochodom ked sme uz pri panovi Pastuchovi, s ktorym som mal dna 30.10.2015 osobne stretnutie (Ratnovce), mi sam potvrdil, ze potencial tychto spiroergometrickych pristrojov sa na analyzu sportovcov a ich vykonov vyuziva len okrajovo. Je to ako mat doma Ferrari a namiesto jazdenia ho nechate iba nastartovane v garazi a viac nevyuzijete jeho potencial. Pristroj ponuka obrovske mnozstvo dat a prave tie ktore mna zaujimaju najviac su vyzdvihovane aj panom Pastuchom. Chapem, ze pre bezneho klienta sportmedu ci inej kliniky su tieto data na prvy pohlad “zbytocne”, ale pre mna nie. Su v nich ulozene hodnotne informacie pre kazdeho, dolezita je interpretacia i zobrazenie. Tieto data si ziadaju hlbkovu analyzu a preto pracujem v prvom rade s datami.

Ak si teda urobite analyzu priemerne dlheho spiroergometrickeho vysetrenia (excel dokument z testu do maxima - pristroj Ganshorn: PowerCube Ergo), tak pristroj vygeneruje zhruba 6800 riadkov s ciselnymi udajmi. Standardny vystup z vysetrenia (napriklad zakladny aj od Viktora) obsahuje asi tak 20 udajov (0,2% vyuzitia potencialu pristroja). Pristroj sleduje velke mnozstvo zaujimavych ukazovatelov, ktore sa menia pod vplyvom takych zmien, akymi su aj (ne)ranajkovanie, objem sacharidov vo vyzive a ich nacasovanie, otuzovanie, atd, ale aj stav unavy (svalovej, nervovej, energeticke zasoby, atd), Preto pripravujeme specialnu platformu, ktora pomoze vyuzit potencial tychto vysetreni naplno a pomocou presnych grafov a uzitocnych zabuliek vam pomoze zanalyzovat vas aktualny stav, ci posun v metabolizme za vybrane obdobie…

K tejto diskusii sa urcite rad prida aj Martin Chudy, ktory ma v tomto smere doplni, pretoze spolu pripravujeme dolezitu publikaciu. On ako jediny na Slovensku ma ucelovo a dlhodobo zbierane i analyzovane data tykajuce sa jeho vlastneho cukroveho a tukoveho metabolizmu (Projekt CHO). Coskoro na tuto temu budeme mat zvlast interview a clanok u nas na blogu. A kazdy odbornik vie, ze cim lepsie su jeho vstupne data, tym presnejsie z toho mozu plynut informacie, poznatky i samotna mudrost (interpretacia ci vyuzitelnost). Je sice pravda, ze nie vsetky data musime zbierat len my sami, aby sme mali skvely usudok. Vzdy je spravne, aby sme stali na pleciach aj inych odbornikov, ktori si uz dali tu namahu. Ale zaroven je dolezite cerpat aj z vlastnych osobnych skusenosti aby sme nepodliehali iluziam a nepokusali sa pravdu egoisticky vlastnit.

Ja si preto myslim, ze s Viktorom spoznavame obaja pravdu, len kazdy z nas z ineho uhla pohladu. Je to ako v prihode o troch slepich ktori hovoria ako vyzera slon. Kym jeden ho drzi za chobot, tak interpretuje svoju “pravdu” ako hadicu, druhy ako stlp (noha) a treti ako kabel (chvost). Vsetci maju pravdu, len sa este nedostali k celej podstate, co chvilu trva. Som teda toho nazoru, ze vzdy je lepsie pravdu hladat, ako sa ju pokusat vlastnit. Je len otazkou casu, kedy sa vsetci zhodneme na vsetkych detailoch a pravdach. Dolezite je, aby to bolo uzitocne pri rieseni problemov VAS vsetkych, ktori nas sledujete.

No a zaver uz len dodam, ze ano - Matej Toth je olympijsky sportovec, ktory bude nasledovat ako dalsi. V spolocnom video interview sa pozhovarame o velkych zmenach, ktore vo svojom stravovani i zivotosprave urobil od zaciatku tohto roka aj s nasou skromnou pomocou. Nejedna sa o ziadke kratkodobe zazraky ako sacharidova superkompenzacia pred zavodom a tak podobne. Na detaily si pockate a opat mozeme pokracovat v dalsej zaujimavej diskusii.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.11.2015, 20:56
Reagovať
Pridané: 29.11.2015, 20:56
Reagovať
Re: Re: Komentár Viktora Bielika
Opravujem svoj udaj o pocte dat z jedneho priemerneho spiro testu. Nie je to 6800 dat ale 3000 dat. Cize 20 dat z 3000 = 0,6% vyuziteho potencialu pristroja Ganshorn PowerCube Ergo pri standardnom vystupe zo spiro testu. Viac detailov pripravime vo zvlastnom clanku aj s video ukazkou ako bude platforma pracovat s vysokym percentom vyuzivania tychto generovanych dat...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
sportdiag
Pridané: 04.11.2015, 18:53
Reagovať
Pridané: 04.11.2015, 18:53
Reagovať
Re: Re: Komentár Viktora Bielika
Neviem, či prirovnanie so slonom až tak veľmi vystihuje podstatu prístupu... Ak by som bol slepý, tak by som nehovoril o slonovi ako vyzerá...Na klinike zbieram praktické skúsenosti , so svojimi zverencami rozvíjam tréningovú prax, FTVŠ a akademická obec ma učia byť čo najviac precízny nielen pri zhromažďovaní, ale aj interpretácii materiálov. Aby som mohol obhájiť svoje názory, knihy, štúdie musím sa vždy opierať o žurnály, materiály, separátne práce s dostatočným hodnotiacim indexom. Čím kvalitnejšie dielo, tým kritickejší recenzenti. Pri poslednej vedeckej monografii mi trvalo ¾ roka kým som si s recenzentmi odsúhlasil všetky námietky. Vlado prepáč, ale obhajovať sa blogmi športovcov? A je jedno či už našich alebo zahraničných.. Na základe týchto faktov a pár pseudovýskumov by asi nebolo korektné zovšeobecňovať teórie, tobôž nie ovplyvňovať verejnú mienku.

Nechcem ukrajovať voľný čas, ktorý obvykle venujem rodine a môjmu športovaniu rozpisovaním ďalšieho komentáru, tak len pár pripomienok na záver k tejto téme :
Štúdie (- Calculation of substrate oxidation...., - The Respiratory Exchange Ratio..., Respiratory gas-exchange rates in vivo from gaseous exchange), ktoré si tam uviedol som preštudoval a konštatujem, že nesúvisia s témou validity nepriamej kalorimetrie na posudzovanie substrátovej oxidácie (konkréte mastných kyselín). Nepriama kalorimetria poskytuje len index celkovej substrátovej oxidácie. Nesprávne sa interpretuje pri posudzovaní oxidácie substrátov jednotlivo (napr. oxidácia mastných kyselín). Iným prípadom by mohlo byť napr. sledovanie oxidácie glukózy tzv. tracer technique (metóda označených atómov). Ale aj tu sú chyby merania, lebo nevieme započítať vplyv glykogenolýzy zo zásob glukózy v organizme. Treba si uvedomiť, že neexistuje zlaté pravidlo na posúdenie miery metabolizmu konkrétnej látky (napr. zistiť na koľko presne využíva organizmus tuky).

Nie je pekné, že na margo určovania AP sa odvolávaš na zodpovednosť ľudí z NŠC. Ak je chyba, tak je to ich zodpovednosť a ak by bolo ok, potom tvoja zásluha? Apropo Radován Pastucha je technik firmy Egamed a neškolí ľudí v oblasti medicíny ani fyziológie! Rieši výlučne technické záležitosti (nastavenie prístroja, odstránenie chyby merania, údržba prístroja a pod.). Využitie širokého spektra dát možno zapôsobí a laika, ale ak tomu človek rozumie, vie že spiroergometria meria len pár údajov, ostatné sa dopočítavajú matematicky. Treba si uvedomiť, že v rovine fyziológie je štatistika častokrát presné zrátanie nepresných čísel :) A takto by som mohol pokračovať na tvoju reakciu, ale naozaj si viem predstaviť a chcem využiť energiu na niečo prospešnejšie.

Nikto nevie všetko a nemá na to ani kapacitu, a preto je lepšie, ak sa človek radšej venuje užšiemu spektru činností, čím zvýši svoju kvalitu. Je chvályhodné, že na sebe pracuješ, študuješ. Chcem ťa len poprosiť o väčší zmysel pre detail. Napríklad ti ušlo, že chalani síce vyhrali jednu z celkovo piatich rozjázd, ale ich celkový čas v ten deň spomedzi všetkých rozjázd bol žiaľ 13. najlepším!
http://canoe2015.microplustiming.com/pdf/Day2_Results.pdf?x=

Dôvod, prečo som sa rozhodol reagovať cez športujeme.sk je úplne prozaický. Keď už som si dal námahu a našiel čas na napísanie komentáru, nechcel som, aby sa stratil niekde v komentoch, bez úpravy a vytýčenia podstaty. Sportujeme.sk považujem za nestrannú platformu s vysokou návštevnosťou a máme dlhodobú spoluprácu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.11.2015, 22:59
Reagovať
Pridané: 12.11.2015, 22:59
Reagovať
Re: Re: Re: Komentár Viktora Bielika
Diky za postrehy Viktore. Ak to doplnim, tak nepochybujem o spravnosti metodiky ktoru pouzivaju chalani z NSC v ramci urcovania prahov. Pokial viem pouzivaju rovnaku metodiku ako ty este z casov tvojho posobenia v tomto centre. Pan Pastucha sice nie je fyziolog, ale sam dobre vies, ako ti dobre padne poradit sa s niekym, kto pristroj pozna a pomoze aj tebe vyuzivat jeho potencial naplno. Ak ide o presnost nameranych dat, pan Pastucha spominal ze presnost by sa mohla podstatne zlepsit prichodom tejto technologie:

http://www.ganshorn.co.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=74&Itemid=232

Ostatne doplnil Martin Chudy v jeho komente a v sobotu mame video interview s Matejom Tothom, ktory taktiez nastupil na tento "vlak". Detaily zverejnime zaciatkom buduceho tyzdna (po 16.11.2015).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Martin Chudý
Pridané: 06.11.2015, 14:14
Reagovať
Pridané: 06.11.2015, 14:14
Reagovať
Re: Re: Re: Komentár Viktora Bielika
Zaujímavá debata a rád sa pripojím, pretože verím, že všetci hľadáme spoločný cieľ = OPTIMÁLNE ZDRAVIE A VÝKONNOSŤ či už nás, ale hlavne našich klientov a športovcov.
Mnohé veci ste už prebrali, preto sa vyjadrím len k tomu, do čoho mám čo povedať.

Ako profesionálny športovec (možno fakt ako jediný na svete) som dôkladne zmeral svoje zdravie a výkonnosť na high-carb aj low-carb strave, z čoho mám obrovské množstvo dát, ktoré čoskoro zverejním vo webinári k Projektu CHO. A tiež ich preberieme aj v knihe, ktorú s Vladom pripravujeme.

Nakoniec, aj vy pán Bielik ste boli pozvaný ešte do úvodného webinára, ale odmietli ste z časových dôvodov. Každopádne času "nazvyš" nemal ani Vlado a Vít Schlesinger, ale chceli vedieť, aké výsledky získam z projektu, pretože nejde tu o tvrdenie si svojej pravdy, ale o hľadanie optimálneho prístupu pre jednotlivých športovcov. V tomto máme s Vladom a Vítom pokiaľ viem navrch, pretože všetci sme vyskúšali oba prístupy a môžeme porovnávať. Neviem či ste skúsili vy low-carb, ale ak nie, v tomto smere ste za nami. To prosím vás neberte ako nejakú kritiku, ja si uvedomujem, že máte obrovské množstvo vedomostí a skúseností a v mnohých oblastiach vám nemôžem konkurovať, ale ak máme hľadať skutočne optimum, potom je potrebné testovať, merať a vyhodnocovať.

Zo svojich dát z projektu môžem predbežne povedať, že nejde len o to, či si niekto dá raňajky, alebo vylúči na chvíľu sacharidy zo stravy. To len minimálne rozhoduje o aeróbnom základe, či priemernom RER počas VO2 max a iných testov. Áno, môže trocha ovplyvniť dáta, ale nie je to tak výrazné, ako keď dlhodobo zmeníte stravovacie protokoly. Vtedy nastávajú oveľa výraznejšie a o niečo trvalejšie zmeny, ktoré môžu výrazne rozhodnúť nielen o výkone športovca, ale najmä o jeho regenerácii, dĺžke kariéry, prevencii zranení a vôbec celkovom zdraví, najmä po jeho kariére.

Viem, že často hovoríte o nepresnosti merania RER. Áno, na 100% nie je presné a ani tracer technique nie je dokkonalá. Ale to nemení nič na fakte, že nastanú reálne a merateľné zmeny v metabolizme športovca po jednotlivých stravovacích protokoloch. Viac vo webinári.

Ani ja netvrdím, že na high-carb strave športovec zníži výkonnosť a nebude schopný podávať vysoké výkony. Ale čo jeho zdravie, regenerácia a management celej životosprávy? Tie podľa mňa nebudú optimálne. A viem o čom hovorím vďaka svojmu projektu.

Určite nie som proti sacharidom samotným, inak by som o nich nevydal nedávno knihu, ale je potrebné vedieť s nimi pracovať. Týmto chcem naraziť aj na niekoľko komentárov na sportujeme.sk, kde sa píše o tom, že kanoisti jedli aj sacharidy.

Ako už Vlado napísal, to nič nemení na ich low-carb protokole. Niektorí športovci ich potrebujú, ale je rozdiel 400 - 800 g denne a podobná (alebo menšia dávka) len výnimočne pred súťažou. Je vedecky preukázané, že to veľmi neovplyvní ich tukovú adaptáciu a metabolické zmeny, ktoré nastali a z ktorých následne tažia výhody.

Aby som to uzavrel, nie je to tak dávno, čo tento low-carb protokol (aj s carb loading) bol považovaný za nevhodný pre vrcholových športovcov a najmä pre "anaeróbnych" športovcov. Oficiálne je nevhodný stále. Pripomína mi to staré presvedčenie, že sa jedna míľa nedá zabehnúť pod 4 minúty.

No ale dnes to už veľmi veľa športovcov vyskúšalo a je zaujímavé, že pri tom zostali. Dokonca niekedy aj bez zmeny ich výsledkov. Niečo im potom musí na tom vyhovovať a podľa mňa je to najmä celkový účinok na ich zdravie, regeneráciu a celú životosprávu. Myslím si, že musíme mať otvorené mysle pri hľadaní optimálnych protokolov a hlavne ich dlhodobo testovať. Inak si budeme len utvrdzovať a obhajovať svoju pravdu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
98matus98
Pridané: 27.10.2015, 17:55
Reagovať
Pridané: 27.10.2015, 17:55
Reagovať
ako spravne prijmat bielkoviny
ahoj Vlado, mal by som na teba otazku. povedzme, ze mam 80kg a chcem jest 3x za den. alebo aj 2x ako ini vyznavaci keto, paleo, low carb diet... to je jedno. skratka mi ide o to, ze ked mam 80kg a tak mam ziest za den do 120g bielkovin. pokial to rozdelim na 3 jedla je to supa myslim ze na hranici stravitelnosti. pokial na 2 jedla je to 60g bielkovin na raz. nevadi to? stravi sa to? ako to riesit? ty az taky problem nemas predpokladam, mas nejakych 70kg? ale co dokonca taki 100kilovi chlapi? ako prijmat bielkoviny v tak malych poctoch jedal za den? dakujem za odpoved
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 08.11.2015, 15:53
Reagovať
Pridané: 08.11.2015, 15:53
Reagovať
Re: ako spravne prijmat bielkoviny
Ahoj, hovori sa ze stravitelne je asi 30g bielkovin na posedenie. Ja sa domnievam, ze je to rozdielne u roznych ludi. Aj velkost tela, zdravie traviaceho traktu (od zaludka az po kvalitu a pomer kultur), ci tvoja enzymaticka vybava rozhoduju (si inak pripraveny na jedlo ked cely den nejes ako ked jes kazde 3h). A pokial ide aj o tvoj prijem 120g / den bielkovin, mozno je to zbytocne vela ale mozno si v takom metabolickom nastaveni (cukrovy metab.) ze to jednoducho potrebujes na to, aby si nezacal chudnut zo svalov (katabolizmus). Cim viac tukovy metabolizmus u teba pracuje, tym sa stavas metabolicky ekonomickejsi (stabilita aj bez pravidelneho prisunu jedla) a teda aj z mala vyuzijes maximum. Ti najefektivnejsie a najdlhovekejsie zivocichy (napr. niektore zraloky ci ine morske prisery zijuce cez 200 rokov) si v pohode vystacia s jedlom raz za 3 mesiace. Takze nie vzdy vsetky tabulkove udaje su zavazne smerodajne - je to jednoducho teoria. Trochu s tym experimentuj a potom nam napis co sa ti osvedcilo (prax). U mna je coraz viac strava hypokaloricka a napriek tomu sa nemenim a nestracam kilogrami svalov (cize ani silu)... vsetko je to o stabilite tvojho metabolizmu, co znamena ze to moze mat velmi velku odchylku od tabulkovej "normy".
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
hurikankiko
Pridané: 31.10.2015, 20:29
Reagovať
Pridané: 31.10.2015, 20:29
Reagovať
Re: ako spravne prijmat bielkoviny
Zaujímalo ma to tiež. Našiel som tento článok.
http://fitcult.refresher.sk/46/Je-pravda-ze-telo-vyuzije-len-30g-bielkovin-v-jednej-porcii-jedla
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
domingo
Pridané: 27.10.2015, 10:06
Reagovať
Pridané: 27.10.2015, 10:06
Reagovať
foto sportovcov
Foto "pred": uvolneny vs foto "po" napaty: nebolo by foto pred a po v rovnakej poze a s rovnakym svalovym napatim ?
Vyzera to potom ako klasicky marketingovy trik (rozdielne mnozstvo vody, svalove napatie a nasvietenie) ...

(Dalsie data su ok ...)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 27.10.2015, 10:34
Reagovať
Pridané: 27.10.2015, 10:34
Reagovať
Re: foto sportovcov
Chalani su viac vysekani, cize maju menej podkozneho tuku, hoci mas pravdu, ze nie su odfoteni v rovnakej poze. Im su marketingove triky na nic, potrebuju realne vysledky, fotky mozes brat ako podnet na povavenie. Ked si vypocujes aj interview (co je najpodstatnejsie) tak budes vediet aj o ake vahove rozdiely ide v kilogramoch a co im tato zmena vsetko dala i zobrala...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
domingo
Pridané: 27.10.2015, 10:56
Reagovať
Pridané: 27.10.2015, 10:56
Reagovať
Re: Re: foto sportovcov
Jasne, zmeny/vysledky su viditelne/meratelne (co vidno z videa a clanku) ... len pozy na tych fotkach mi tak trochu pripomenuli standardne marketingove triky roznych zazracnych pripravkov na chudnutie - a praveze si nemyslim ze ty take potrebujes ... preto som sa ozval, aj ked teraz vidim ze to vobec nebolo v umysle, proste take fotky boli k dispozicii ... :-)

Sorry za nit-picking ;-)

And keep up good work !
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 27.10.2015, 12:37
Reagovať
Pridané: 27.10.2015, 12:37
Reagovať
Re: Re: Re: foto sportovcov
Ved to je v pohodicke, my fitness marketing pred/po nemame tiez moc radi. Preto som tam radsej napisal pred/teraz, lebo vsetci dobre vieme, ze po fitness zmenach "teraz" moze vyzerat uplne inak (niekedy horsie ako pred). V kazdom pripade sme na chalanov hrdi ako to vsetko zvladli a drzime im palce do olympiady. My s nimi pracujeme aj nadalej a verime, ze sa podari na olympiade najlepsi vysledok. Dalsi sikovny sportovec s mimoriadnymi vysledkami s ktorym spolupracujeme dlhsie bude v clanku niekedy 10.11. Tentokrat vytrvalostneho zamerania a je sa opat na co tesit.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
sadik
Pridané: 30.10.2015, 20:53
Reagovať
Pridané: 30.10.2015, 20:53
Reagovať
Re: Re: Re: Re: foto sportovcov
Ja tipujem, ze by to mohol byt majster sveta v chodzi na 50km? Videl som nejaky rozhovor s nim resp. manzelkou a rozpravali tam o tom, ze torticka nebude na oslavu lebo cukor vypustil zo stravy. Na neho by mi to pasovalo. Ak si aj za tymto Vlado, tak potom je to pekny tromf pre Tvoju filozofiu. Samozrejme aj Juraj s Erikom su dost silne "argumenty". Gratulujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem