Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:31
banner
Tréning, úrazy a regenerácia

Zvýšte fyzickú zdatnosť domácim cvičením

Prečo chodiť do fitness centra, keď telocvičňa môže “prísť za vami” priamo domov? Ako si doma vybudovať vlastné pohybové “centrum” v cene jednej ročnej permanentky? Spoznajte kultúru pohybu, ktorá vám za NO EXTRA TIME zvýši fyzickú zdatnosť i funkčnú silu.

img
furdatomas
Pridané: 24.11.2015, 16:36
Reagovať
Pridané: 24.11.2015, 16:36
Reagovať
ramena
dobry den :) rad by som sa opytal ... pred 3 tyzdnami som zacal cvicit na hrazde no mam problem s lavym ramenom :( vzdy ked robim zhyby ale nejake cviky s ramenom tak mi tam praska a citim ostru bolest v ramene ... moze to byt tym ze nemam dost silne ramena a robim narocne cviky alebo to bude nejaka ina vada ? mam 175 cm a 62 kg. kazdopadne dakujem za kazdu radu :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.11.2015, 12:14
Reagovať
Pridané: 25.11.2015, 12:14
Reagovať
Re: ramena
Na to nedokazem odpovedat zodpovedne. Treba sa poradit so fyzio specialistom, ktoremu ukazete v akej polohe to boli, on to vie aj otestovat a urobit orientacnu diagnozu. U mna na vyriesenie "ubolenych" ramien pomaha pravidelne visenie a hranie sa s bolestou (jene). No jedno rameno sa hoji aj 6 mesiacov v zavislosti od sposobu, akym som si ho "poskodil". S tym samozrejme, ze prihliadam na bolest, comu prisposobujem objem aj intenzitu cvikov. Velmi lahko a na dlho ma rozbolia ramena z pravidelneho cvicenia planche alebo ked zdviham velmi tazke bremena nad hladu (jednorucne zdvihy olympijskej tyce ci kettlebel okolo 50kg) - vid 4:40 min a 4:50 min:

https://www.youtube.com/watch?v=q9uV2PL-u_Y
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
furdatomas
Pridané: 25.11.2015, 17:27
Reagovať
Pridané: 25.11.2015, 17:27
Reagovať
Re: Re: ramena
no dneska som cvicil na hrazde a nic ma nebolelo preto som trochu zmenil techniku :) myslim ze ma to bolelo prave pre zlu techniku no uvidim dobuducna :) dakujem za rady :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lenka
Pridané: 02.10.2015, 20:52
Reagovať
Pridané: 02.10.2015, 20:52
Reagovať
Co s tyčkou?
Díky za zajímavý článek. Inspiroval mě k tomu, začít si víc "hrát" a například venku hopkat po schodech. Hned na těch prvních sem sebou samozřejmě švihla :-D
Zajímalo by mě, co se dá doma cvičit s tou dřevěnou tyčkou. Díky.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.10.2015, 16:26
Reagovať
Pridané: 03.10.2015, 16:26
Reagovať
Re: Co s tyčkou?
Ta drevena tyc je skor na mobilizacne cvicenia pre ramena. To sa uz ale bez videa ukazat neda. Vyuzivame ju aj v ramci programu Daj sa dokopy:

http://produkty.vladozlatos.com/cvicebne-dvd-daj-sa-dokopy.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Michal
Pridané: 24.08.2015, 15:33
Reagovať
Pridané: 24.08.2015, 15:33
Reagovať
Lebert Equalizer
Zaujalo ma to ako fajn pomocka pre cviky s vlastnou vahou tela. Vyhladal som na Amazone (http://goo.gl/Hjk16a) a naslo aj podobne vyrobky inych firiem, pricom cena je castokrat zlomkova a hodnotenia vcelku dobre. Rad by som ta preto poziadal o radu, ci ma vyznam investovat prave do tohoto konkretneho vyrobku alebo svoj ucel splnia aj ostatne. Nemam vobec skusenost s tymto a mozno tvojimi rukami preslo viac podobnych vyrobkov. Dakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 31.08.2015, 00:15
Reagovať
Pridané: 31.08.2015, 00:15
Reagovať
Re: Lebert Equalizer
Ahoj Michal, kedze som zatial moc nepouzival ine vyrobky, tak ti neviem odpovedat presne. Musis zvazit sam, ale domnievam sa, ze hocijake bradielka splnia svoj ucel rovnako dobre. Mal som moznost vyskusat aj take lacne, tam bol problem najma v tom, ze nedosadali na zem rovnomerne a trochu boli nestabilne. Ale ked na ne dosadnes celou hmotnostou, tak to uz nie je taky problem. V tom case, ked som kupoval Lebert ja, este tieto alternativne moznosti neboli, bola to novinka a bolo to davno...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
peterb85
Pridané: 18.08.2015, 09:25
Reagovať
Pridané: 18.08.2015, 09:25
Reagovať
Tí trollovia sú hrozne otravní
Mám rád články, ktoré píšeš o cvičení s vlastnou váhou, pretože v tejto oblasti si dosiahol pozoruhodné výsledky a si živým príkladom toho, čo sa dá s telom dosiahnuť. Len tak ďalej, teším sa na ďalšie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jurajugroczy
Pridané: 07.08.2015, 12:04
Reagovať
Pridané: 07.08.2015, 12:04
Reagovať
Cvičenie
Ahoj Vlado musím len súhlasiť a veľmi pekne napísaný článok. Ja v podstate takouto formou cvičím asi 3 mesiace keď som sa naplno začal venovať Parkouru a Trickingu. Predtým som cvičil jednotlivo partie poprípade workout. Síce som napredoval ale práve to len v jednotlivích cvikoch ktoré som cvičil a taký muscleup alebo vytlačiť stojku som nevedel a + som bol dosť ťachší a nedalo sa mi zhodiť. Odkedy som sa rozhodol opäť skákať tak mi to prišlo zbitočné tak cvičiť. Začal som spôsobom že každý deň robým stojku tak do 30min + hocikedy vonku keď vidím pekné miesto kde sa dá vytlačiť. Taktiež vlajku mal som problém s ramenom a keď som sa ju cielene učil tak to bolo len horšie. Potom som ju začal robyť takým spôsobom že keď som vonku kráčal a videl tyč tak som sa zavesil na sekundu dve a pustil. asi po mesiaci som ju na tréningu skúsil tak že ju aj udržím a bum zrazu rameno vôbec nebolí a pohode sa vnej držím. zhyby som taktiež prestal cielene trénovať ale keď bol nejaký prašiak a chuť tak som si skúšal rovno muscleup a taktiež som zaznamenal omnoho ríchlejší pokrok ako predtým s tréningami na jednotlivé partie.
Teraz mám ale otázku či si tak nemôžem ublížiť keď sa predtým neroztrečujem ale len tak vonku kráčam a dám si niekde vlajku niekde stojku. Keď som cvičil plánovane tak som sa vždy pred tréningom rozcvičoval "to robým aj teraz" ale toto cvičenie popri bežnóm živote či nemôže nejako poškodiť kĺby alebo podobne. Poprípade ma napadlo či nestačí ranný beh po ňom strečink a v podstate už od rána si rozprúdený a tým pádom sa nemusíš pred každou stojkou už naťahovať.
Ďakujem za odpoveď
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 31.08.2015, 00:04
Reagovať
Pridané: 31.08.2015, 00:04
Reagovať
Re: Cvičenie
Ahoj Juraj, dik za postrehy aj otazku. Ak ide o rozcvicenie / rozstrecovanie, tak zalezi na tvojom aktualnom svalovom tonuse i narocnosti pohybu vzhladom na tvoj aktualny fyzicky stav (co tvoja kostra utiahne s prehladom a co uz s tazkostami). Takze vzdy je tu teoreticke riziko zranenia, ak sa rozcvicovat nebudes a budes len tak z fleku robit vlajku (co je uz dost narocne, urcite viac ako kliky alebo aj stojka). Mozno tu nejde ani tak o klby, ako skor o fascie, slachy a upony, ktore si bez dosledneho zahriatia mozes natiahnut ci inak poskodit. Ak by si sa vsak po cely den hybal (ako to robia primaty), tak by to bolo nepodstatne, pretoze automaticky si stale vo zvysenom rezime nervovej sustavy (sympatikum), tonuse i prekrvenia. Takze nauc sa pocuvat svoje telo a hladaj odpovede cez prax (ucenie sa robenim), ktore nebudu zbytocne riskantne. Drzim palce pri dalsom napredovani.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
t.povajean
Pridané: 06.08.2015, 22:34
Reagovať
Pridané: 06.08.2015, 22:34
Reagovať
*
Najviac zvieratám závidím nepotrebu aktivovať sympatikus a rozcvičovať sa :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 08.08.2015, 23:55
Reagovať
Pridané: 08.08.2015, 23:55
Reagovať
Re: *
Pozri, tolky objem casu, co my za tyzden obaja odcvicime, oni daju za jeden den (najma ak ide o primaty). Jednoducho necvicia, su konstantne v pohybe a takmer bez prestavky, lebo musia. Necudujem sa potom, ze ich svalovy tonus a vobec sympatikus s celou nervovou sustavou su na takej urovni, ze tieto veci ako rozcvicka uplne odpadaju. Dokonca je to jeden z dovodov, preco mnohe primaty maju k dispozicii okamzity svalovy vykon na rozdiel od ludi, ktori plny svalovy vykon maju len vo velmi vynimocnych situaciach (utok - utek). Sposob, akym ich neurony aktivuju svalovu hmotu (velky objem naraz bez kontroly), sa s nasim neda porovnat. To je dan, ktoru mi platime za vyrazne rozvinutu jemnu motoriku. Primaty maju naopak slabo rozvinutu jemnu motoriku (aj ked predsa nejaku maju), pretoze ju na "svoj zivot" tak vyrazne nepotrebuju a ich sila je hruba a okamzite k dispozicii. Neustale ju pouzivaju, lebo su takmer cely den v pohybe, ktory nie je izolovany. Su to komplexne viacklbove pohyby, kde pouzivaju celu strukturu tela (kostru), co zlepsuje ich posturu, vykon na kilogram a silu od "malicka po malicek". Generuju tak viac sily pri tom istom rozsahu pohybu a niekedy pouziju viac sily ako si vedome "zelaju" (napriklad pri priatelskom objati cloveka).

Je to aj preto, ze vzhladom k telesnej hmotnosti, simpanzy maju ovela menej sedej hmoty v ich mieche, nez maju ludia (siva hmota obsahuje velke mnozstvo motorickych neuronov - nervy bunky, ktore sa pripajaju k svalovym vlaknam a reguluju pohyb svalov - cize viac sivej hmoty = viac jemmych motorickych zrucnosti). Preto my vieme hrat na gitaru, primaty nie. Hovori sa, ze je lepsie ak by ta napadli 2-3 ludia ako jeden simpanz. A hoci nemame taku silu ako oni, mame jemnu motoriku a kolektivne vedomosti, takze preto sme schopni byt na vrchole potravinoveho retazca a drzat silnejsie zivocisne druhy napriklad v ZOO pod kontrolou. Ja predpokladam, ze ak by sme zili ako "tarzan" (podobnym zivotom ako primaty - cely den na "preliezkach"), mali by sme podobnu silu ako maju simpanzi i orangutani. Vacsie percento svalov by sa nam koncentrovalo okolo pazi, ramien a lopatiek, mali by sme vacsi pomer sily (najma ak ide o tah) a je pravdepodobne, ze by sme mali o nieco menej jemnej motoriky (cista hypoteza). Hovorilo sa kedysi, ze simpanz ma 5x taku silu v paziach ako trenovany clovek, ale zda sa, ze je to len 2-3x tolko podla novsich studii. Niektore fajn informacie k tejto teme su aj v tomto clanku:

http://www.slate.com/articles/health_and_science/science/2009/02/how_strong_is_a_chimpanzee.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
chlapec94
Pridané: 16.08.2015, 12:49
Reagovať
Pridané: 16.08.2015, 12:49
Reagovať
Re: Re: *
nedalo mi, už dnes zaregistrovať sa a zareagovať na teba vlado.

chcel som ti len povedať, že ty nevieš o čom hovoríš, čo komentár to blud na entú, veď z toho až hlava bolí :D a ešte viac hlava bolí, že ľudia sú tak naivní a uveria tvojím sračkám.

neprišiel som ťa urážať, len som ti prišiel povedať, radšej nič nepíš... ešte sa nejaká banda doktorov, vedcov atp dá dokopy proti tvojím fantazmagorickým výplodom

veď čo článok, to vtip mesiaca.

drž sa
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.08.2015, 13:34
Reagovať
Pridané: 16.08.2015, 13:34
Reagovať
Re: Re: Re: *
Jasne ze ti to nedalo. Si uz asi 3 alebo 4 internetovy TROLL (pozrite si ostatni definiciu na wikipedii) ktory sa na tychto web strankach objavil. Doteraz som nic take robit nemusel, ale pokial sa to bude opakovat, budem vas jednoducho mazat, pretoze nesplnate ani zakladne kriterium na konstruktivnu diskusiu. Taketo komentare mozes pisat na azete, ale u nas sa budes spravat podla tychto pravidiel (najma bod 1.10 a 1.11) - ak nie, nemas tu co robit:

http://www.vladozlatos.com/zacnite-tu.html#coprehlasujemeoinformaciach
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
barca.ambrozyov
Pridané: 05.08.2015, 19:06
Reagovať
Pridané: 05.08.2015, 19:06
Reagovať
super
Paráda, nikdy ma nebavilo čvičenie typu 5 minút rozcvička, 20 minút silové svočenie, 15 minút HIIT, 1O minút strečing a pod. A asi nikdy som to neodcvičila podľa predstáv. Za to nemám problém cvičiť priebežne, ako to popisujete v článku. Obávala som sa že to nemá žiadny výzanm ale práve som sa dozvedela že to je dobré, no neskutočne ma to motivovalo :) vďaka za zaujímavý článok :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.08.2015, 22:34
Reagovať
Pridané: 05.08.2015, 22:34
Reagovať
Re: super
Samozrejme ma to velmi velky vyznam, ale aby si si to nespravne nevysvetlovala, tak netvrdim, ze ti to tebou spomenute cvicenia nahradi. Cize taky HIIT by si mala 2x do tyzdna urcite absolvovat, urcite aj normalny trening ako doteraz. Ale okrem toho zlepsovat svoj tonus, silu, funkcnost aj takymito mikro treningami a vytvorit okolo seba vlastnu kulturu pohybu, drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem