Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:301
banner
Tréning, úrazy a regenerácia

Sacharidy používajte ako dobrých sluhov

Dobrý sluha, ale veľmi zlý pán. Azda neexistuje nič, na čo by sa toto prirovnanie hodilo lepšie, ako práve na sacharidy. Dokážu zachraňovať fyzické výkony, ale aj ruinovať metabolické zdravie. Sú zbraňou s ktorou môžete hazardovať, alebo ju namieriť na dosiahnutie cieľov. Viete ako na to?

img

Pre zobrazenie článku musíte byť prihlásený

Prečítali ste iba 2052 slov z 3204 slovného článku. Po prihlásení môžete dočítať zvyšok.
Zuzana
Pridané: 06.02.2020, 13:44
Reagovať
Pridané: 06.02.2020, 13:44
Reagovať
Dlhé behy
Ahoj, páčia sa mi tvoje články a už sama skúšam nízkosacharidovú diétu asi týždeň, zo začiatku mi ten cukor chýbal ale momentálne sa cítim veľmi dobre. Venujem sa aj cvičeniu s vlastnou váhou a behu, krátkemu intervalovému ale aj dlhým behom. Chcela by som spýtať na tie dlhšie behy, je naozaj vhodné ísť na pretek naozaj nalačno? Hovorím o polmaratónoch, maratónoch alebo aj ultra behoch. Je niečo čo by si mi poradil alebo aký máš názor na jedlo počas behu, čo si skôr dať? Lebo takýto dlhý beh je nemožné odbehnúť úplne bez jedla... Je lepšie doplniť kvalitné sacharidy alebo radšej tuky? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 09.02.2020, 16:06
Reagovať
Pridané: 09.02.2020, 16:06
Reagovať
Re: Dlhé behy
Ahoj, odpoved na otazku zalezi od stupna tvojej metabolickej kondicie. Neviem preto odpovedat ak od teba nemam data zo spiroergometrie vyhodnotene cez moju aplikaciu (metflex.me). Ak si chces vsak tvoj vykon poistit, mozes vyuzit tento specialny skrob, ktory doda pomalu cukrovu energiu bez toho, aby ti zamedzil spalovaniu zasob podkozneho tuku: https://www.bioeshop.sk/produkty/sport-premium-energy.html

A urcite sa zacitaj aj do tohto novsieho clanku venovaneho zenam:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/zena-zdravie-a-lowcarb-lchf-stravovanie.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
milanstefanak19
Pridané: 09.07.2018, 16:27
Reagovať
Pridané: 09.07.2018, 16:27
Reagovať
ryža
Ahoj, tak tu som hadam spravne. ktorú ryžu preferuješ a s ktorymi jedlami najlepšie kombinovať ked som v low carb?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.07.2018, 12:31
Reagovať
Pridané: 11.07.2018, 12:31
Reagovať
Re: ryža
Ryzu idealne cistu, bielu. Kombinacia s jedlami nie je uplne podstatna. Podstatne je celkove mnozstvo aj nacasovanie. Cize idealne ak sa stravujes lowcarb, cize sacharidov mas pod 30% z celkoveho energetickeho prijmu a vhodne je, prijat sacharidy skor k vecernemu jedlu, nie vsak neskor ako 3h pred spanim. Zaroven ak mas porciu sacharidov (napriklad ryze) vyssiu ako 100g, potom vecerne jedlo nemoze obsahovat aj vela tukov (napr. 100g), pretoze potom to nebude metabolicky vhodne. Cize velmi jednoducho a v skratke: cez den vysoko-tucne jedla s minimom alebo ziadnymi sacharidmi. Vecer viac sacharidove jedlo, ale uz menej tukov. Bielkoviny su voci tomu neutralne, cize tam je to OK. Na delenu stravu pri lowcarbe netreba brat ohlad. Viac jedal ako 3 za den vsak neodporucam.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
igorvirag12
Pridané: 07.02.2018, 23:21
Reagovať
Pridané: 07.02.2018, 23:21
Reagovať
je to dost?? :)
ahoj vladko..
chcem sa spýtať či tento jedálníček stačí pre 87 kg chlapa ktorý cvičí silovo a tuk okolo 15%(len odhad) a chce naberat max silu co sa tyka tuk metabolizmu si myslim ze som natom dobre (neni potvrdene vysetrenim) ale v poho vydrzim aj 2 dni bez jedla.... lebo sa mi to zdá málo :)
obed 4 vajíčka + trochu proteinu zmixované... alebo v iný deň praženica s plus šunkou a syrom... + 1/2 avokada + zeleninový sejk s + lanovymi semiačkami olivovim olejom a kokosovym tukom
po treningova vecera od 20 do 30 dkg masa druhu aky mam po ruke ale vacsinou bravcovina + zelenina + trochu sach okolo 20 g z ryze
pred spankovy sejk 1/2 tvarohu s bobulovitým ovocim a plus sacharidy okolo 30g
+ obcas niake doplnky ako bcca a tak...
a 1 do týždna alebo dvoch sacharidový cheating day
za odpoved vopred Ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.02.2018, 22:31
Reagovať
Pridané: 12.02.2018, 22:31
Reagovať
Re: je to dost?? :)
Ahoj Igor, ale vzhladom na co je potrebne ten jedalnicek optimalizovat? Vzhladom na nejake ciele esteticke, vykonnostne, zdravotne, metabolicke ine? V kazdom pripade tieto veci uz nie su na pisanie si komentov ale skor na obsirnu konzultaciu a dlhsiu diskusiu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
katka.gerenyi
Pridané: 05.02.2018, 17:43
Reagovať
Pridané: 05.02.2018, 17:43
Reagovať
sacharidy
ako je to s (ne)konzumáciou sacharidov pri vytrvalostnom behu? beh trenujem4* týždenne a 2* do týždňa som v posilňovni. bola som bez sacharidov asi rok a necítila som sa dobre, aj výkon mi klesol. pred 10mesiacmi som si pridala do stravy sacharidy a cítim sa ovela lepsie aj z hladiska vykonu. je pravda ze mavam navaly hladu a aj som trochu pribrala napriek treningu. existuje nejaky kompromis?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 06.02.2018, 23:10
Reagovať
Pridané: 06.02.2018, 23:10
Reagovať
Re: sacharidy
Prikladom pre teba moze byt Matej Toth s ktorym spolupracujeme:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/nizkosacharidovy-olympionik-matej-toth.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/preco-matej-toth-nepotrebuje-doping.html

Zaroven je dolezite dodat, ze ak prijem sacharidov a nasledny treningovy objem neprisposobujes svojej metabolickej kondicii, tak to cele pokasles a vykon klesne a hrozi aj pretrenovanie, ci ine negativa. Cize v skratke - ak mas cukrovo nastaveny metabolizmus (co mas), tak drasticke znizenie sacharidov ti nepomoze, skor naopak. Zmena musi prichadzat postupne a primerane a odporucam studovat clanky u nas na blogu. Zaroven mame aj nastroj pomocou ktoreho je mozne odmerat stupen tvojej metabolickej kondicie a viac informacii najdes tu:

https://metflex.me
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
katka.gerenyi
Pridané: 07.02.2018, 13:09
Reagovať
Pridané: 07.02.2018, 13:09
Reagovať
Re: Re: sacharidy
ďakujem za odpoveď. pred rokom v decembri som bola na METFLEX meraní v žiline, kde mi vyšlo, že viem využívať tuk ako palivo cca do 153tepov až na 96%. nemám problém ani s behmi na tukový metabolizmmus (dlhý beh nalačno na nízke tepy), do posilňovne chodím nalačno a aj keď idem tréning v základnej vytrvalosti do 90min jedlo vôbec neriešim. články z vášho blogu sledujem a inšpirujem sa nimi. skôr mám problém s riešením situacie, kedy sa mi tréningy nakopia počas týždňa, príde únava (tréningy+zamestnanie+2deti :):) a ja mám návaly hladu (mávala som to aj v čase keď som vynechavala sacharidy aj keď doplnila no teraz častejšie keď ich jem). ide hlavne o treningy okolo ANP ktoré mávam 1-2krát do týždňa. rada by som bola čo najmenej sacharidová lebo viem že je to zdravé no nedokážem trafiť ten správny kompromis - načasovať to.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.02.2018, 21:58
Reagovať
Pridané: 12.02.2018, 21:58
Reagovať
Re: Re: Re: sacharidy
Kazdy mame len urcite mnozstvo energie (dusevnej, nervovej, energetickej, inej) a ked tuto kapacitu prekracujeme, dosledky treba znasat. Sacharidy nie su nepriatel, su dobry sluha a vzdy sa treba s nimi naucit spravne zaobchadzat. Obzvlast pre zenu aspon 3 dni pred menzesom je rozumne objem sacharidov navysit, aby vsetko prebehlo ok a nedostavovali sa nezelane prejedania hlava nehlava. Ak vsak ide o vyber sacharidov, tam by mala byt volba maximalne rozumna a inteligentna. Okrem poctivych potraviny (lepsich sacharidov) ako ryza, zemiaky, pseno, ine sa da vyuzit aj jeden nas velmi specialny produkt. Technicky v nom predavame GLYKOGEN, cize druh paliva, ktore ked sa dostava do krvneho obehu, neskosobuje nezelane vykyvy glykemie a teda nezvysuje sa metabolicky stres v ziadnom smere. Odporucam ci uz pred treningom (sport verziu) alebo po treningu pripadne cez den ak su problemy (protein verzia):

https://www.bioeshop.sk/produkty/sport-premium-energy.html
https://www.bioeshop.sk/produkty/protein-premium-energy.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
bujnakova.domin
Pridané: 05.10.2017, 18:38
Reagovať
Pridané: 05.10.2017, 18:38
Reagovať
Vylúčenie sacharidov
Dobrý deň,
Chcela by som sa opýtať čo si myslíte 2 týždňovom vylúčení sacharidov zo stravy. S tým že po dvoch týždňoch ich budem pomaly postupne pridávať. Telo by vraj práve vtedy malo najviac chudnúť. Je podľa vás tento spôsob chudnutia (jedna sa o 4-5kg) efektívny? A hlavne - je zdravý? Nie je telo vystavené zrazu veľkému stresu? Nemôže mi nízka hladina cukru v krvi spôsobiť problémy, najmä pri športe? Vopred ďakujem za odpoveď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.10.2017, 09:09
Reagovať
Pridané: 10.10.2017, 09:09
Reagovať
Re: Vylúčenie sacharidov
Myslim si, ze tato strategia by mohla byt efektivna, ale nezarucujem ze budete uplne bez problemov. S tym treba ratat vzdy. Ked ju vyskusate, urcite nam dajte vediet ako ste sa citila. Zaroven je skoda, ze nemam o vas informacie o metabolickej kondicii z aplikacie METFLEX, vtedy by nam to davalo sirsi pohlad na vase pocity vs. realny metabolicky stav.

Mozno by som vam navrhol este jednu drobnost. Prve 1-2 dni si dajte uplnu hladovku. Pokial ste zdrava osoba, nemali by ste s tym mat zasadne problemy. Dalsie jedno uz pridavajte s dorazom na kvalitu, maximalne 3 jedla za den a medzi nimi 5h pauza, preferujte aspon 70% kvalitnych tukov (prevaha saturovanych a mononenasytenych), 25% bielkovin a zvysok vo forme zeleniny / neskrobovej vlakniny. Nastudujte si tieto clanky pred tym, ako sa do toho pustite, pretoze ked sa pytate na zdravie evidentne nerozumiete vsetkym suvislostiam:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ako-si-vytvorit-optimalny-jedalny-listok-na-mieru.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ako-a-preco-zacat-s-lowcarb-alebo-keto-stravovanim.html

Zaroven podotknem, ze ako zaciatok je to fajn, ale uvazujte nad tym co robite v sirsich suvislostiach. Prestante uvazovat ako osoba, ktora nadvahu potrebuje ale zacnite vo svojej mysli vytvarat iny obraz o sebe, nahradte vacsinu svojich automatickych myslienok a inspirujte sa tymto clankom, aby vase usilie nemalo len kratkodoby efekt, ale celozivotny. Tu totiz nejde len o 4-5kg ale o nieco ine:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/vyberte-si-spravny-zivotny-styl-vzhladom-na-vase-hodnoty-aj-osobnost.html

drzim palce
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
marek.jano27
Pridané: 25.03.2017, 13:44
Reagovať
Pridané: 25.03.2017, 13:44
Reagovať
Sacharidy, tuk
Ahoj Vlado ak mas cas prosim ta precitaj si tento clanok( https://fitcult.refresher.sk/313/7-mytov-a-faktov-o-inzuline-Je-jeho-zla-povest-pravoplatna-a-moze-za-vsetko) aky mas nan nazor... Vraj aj tuky zvysuju inzulin a ze ak je nizkosacharidova strana tak tuk sa nam moze ukladat z tukov, potom zr ak je clovek zdravy tak pri vysoko sacharidovej strave nebude mat vysoke hladiny inzulinu len momente ak sa najeme... Aky mas na to nazor
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.03.2017, 23:34
Reagovať
Pridané: 25.03.2017, 23:34
Reagovať
Re: Sacharidy, tuk
Prebehol som to len velmi rychlo, ale nevidim tam info (mozno som prehliadol) ze tuky zvysuju inzulin. Videl som tam ze bielkoviny zvysuju inzulin, co je pravda ak ich je viac ako potrebujes na regeneraciu svalov (zvycajne nad 1g / kg aktivnej telesnej hmoty). Cely clanok by sa dal povazovat za fajn, keby v nom boli vystihnute vsetky fyziologicke ucinky inzulinu na metabolizmus (pozri na googly "inzulin a jeho metabolicky efekt" v EN) a pokial by sme nezili v obezogennom prostredi - cize v takom, ktore nas degeneruje, robi tucnejsimi, kde furt sedime, potraviny su podradne a - s prevahou priemyselne vyrabanych sacharidou vsade okolo nas.

Kto je dnes ten zdravy jedinec ktoremu nevadia vyssie hodnoty glukozy / inzulinu? Co je definicia zdravia? Ten kto ma viac svalov? Ano ten bude lepsie znasat vyssie hodnoty inzulinu - cize aj sacharidov a jeho celkova individualna sacharidova tolerancia bude vysoka. Ale je zdravy aj ten kto cely den sedi na zadku, ma slaby spanok, ma uz nadvahu (aj skritu - napriklad stihla zena nad 30% tuku = bezny jav), alebo ten kto ma malo funkcnych svalov? Tyto vsetci ludia z tejto informacie nebudu prosperovat aj ked je jasne, ze len inzulin za to priberanie nemoze. Ale priberanie tuku nie je podstatne, pretoze to je zachranny mechanizmus tela, ktory treba ocenit. Bez priberania by sme mreli ako muchy. Podstatne je metabolicke zdravie (mitochondrie) a tam nadmiera inzulinu je zasadny problem.

A ked sme pri svaloch, nie su svaly ako svaly. Takze bude fajn specifikovat o akych svaloch sa bavime. Ci o tych metabolicky nepotrebnych (cize umelo fukanych cez sterilne lineralne fitness cvicenia a tony suplementov) alebo takych, ktore maju aj vplyv aj na kvalitu prace mitochondrii v bunkach, na laktatove prahy, na VO2MAX, na pestrost pohybovych kompetencii, atd...

A netusim, ako sa da kontrolovat inzulin - co je odporucanie na zaver clanku. Bude niekto chodit 5x za den do labaku ci? Preco nie su lowcarb/keto dlhodobo vhodne? Na zaklade coho, v porovnani s cim a vzhladom na co? To ze pri lowcarb moze mat niekto (nie kazdy) nizsie hladiny testosteronu ako je norma moze byt pre jeho dlhovekost a zdravie len prospesne. Mensia provokacia mTOR = pomalsie starnutie = mensia sanca ze dostanes rakovinu = menej agresie. Ano budes mat aj menej fukanych EGO svalov a o par cm mensi biceps. Ale co tam potom, ked sa tejto nadhery metabolizmus aj tak zbavi pri prvej prilezistosti (napr chorobe, hlade a pod)?

Tak ale ked treba pridat zopar fajn poznatkov o ucinkoch lowcarb/keto stravovania (nie diety), prikladam zopar poznatkov pre tych, co sa radi sprtaju vo fyziologii ci vede:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16871438
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19099589
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25287761
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17219068
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16359551
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
dilong
Pridané: 31.10.2016, 14:20
Reagovať
Pridané: 31.10.2016, 14:20
Reagovať
Sacharidy
Ahoj Vlado,

pacia sa mi tvoje clanky a vo v niektorych veciach mi urobili jasno - aj ked som niektore veci na sebe spozoroval, nevedel som si to dat dokopy:
Priklad:
Dlhsiu dobu mam 1 az 2x tyzdenne hladovkovy den spojeny s narocnymi vykonmi - narocny 1,5 hod. trening karate + 1 hod posilovania po treningu). Casom som zistil, ze moja vydrz na treningoch je (teraz uz viem, ze vdaka tomu) ovela vyssia bez nutnosti prijat energiu pred treningom - prijem nie je potrebny.
Aj ked sa na treningu pocas hladneho dna extremne zapotim, v celku je tazke misa unavit. Po vypeti staci par sekund oddych a som opet v plnej sile.

Co mi vsak nesedi je vecerny prijem sacharidov, preto sa chcem spytat ako si k tomu dospel.
Asi 8 mesiacov fungujem na cca 100-130g sacharidov na den + 2-3 mesiace som zacal pouzivat aj 1den v tyzdni sacharidove bomby (cca 2-nasobok). Z vysledkami som viac nez spokojny avsak ja si hlavne sacharidove jedlo davam rano (cca 40-60g sacharidov), obed je druhy v poradi (od 30 do 50g) a po obede sa uz snazim sacharidy uplne vylucit, resp. prijat ich v minimalnej miere. Skusal som rano nejest sacharidy, ale moje vykony v praci neboli v poriadku. Citili som sa unaveny. Zistil som, ze nato aby sa telo rychlo nastartovalo potrebujem aspon 30g sacharidov.

Sedi to s tym co som nastudoval, ale je to v rozpore s tym co pises. V materialoch, ktore som studoval sa prave vecer neodporuca konzumovat sacharidy, ale naopak bielkoviny a tuky. Sacharidy odporucaju konzumovat rano, na obed a dost.

Vies mi napisat ako si dospel k takemuto rozdielnemu pristupu a ake s tym mas realne skusenosti?

Vdaka!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.11.2016, 07:19
Reagovať
Pridané: 03.11.2016, 07:19
Reagovať
Re: Sacharidy
Najprv by sme museli mat o tvojom metabolizme nejake cisla, aby sme vedeli preco reagujes tak, ako reagujes. Mame na to aplikaciu METFLEX a podrobnosti su tu (preklikaj vsetky sekcie + postuduj):

https://spiro.vladozlatos.com/vyhodnotenie-testu.html

Tam najdes aj vysvetlenia na niektore tvoje otazky a najkomplexnejsiu odpoved o tom, preco je vhodnejsie byt po cely den v normoglykemii (metabolicka zona) a iba raz za de - idealne vecer zvysit prijem sacharidov, sa dozvies tu:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/metabolicka-zona-preco-je-dolezita-a-ako-sa-do-nej-dostat.html

Ak ti bude este nieco nejasne, poloz otazku tu alebo uz priamo v tomto clanku. Na druhej strane treba poznamenat, ze tak ako u teba tak aj u vacsiny ludi je potrebne robit dlhodobo metabolicky kompromis a zbytocne svoj mozog nestresovat. Ani na treningu novacikom nenalizis 120 kg na krize s povelom ze "podme makaj - drepuj" pretoze mu tie krize dolames. To iste plati aj pre "metabolicke krize" - ta si ich nedolam tiez. Ak uz aj nejake sacharidy cez den musis prijat, tak vhodne bude, ak budu patrit do skupiny "inteligentnych":

http://www.bioeshop.sk/produkty/protein-premium-energy.html

Drzim palce pri optimalizovani zivotospravy.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
dilong
Pridané: 31.10.2016, 14:32
Reagovať
Pridané: 31.10.2016, 14:32
Reagovať
Re: Sacharidy
Este doplnim: denne mam okrem sacharidov prijem okolo 110-140g bielkovin a do 100g tukov
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.11.2016, 07:20
Reagovať
Pridané: 03.11.2016, 07:20
Reagovať
Re: Re: Sacharidy
Tukov je malo, tam by si sa mal dostat na minimalnu hranicu 150 - 200g, ak chces svoj metabolizmus lepsie naprogramovat. Bielkovin ti bude stacit aj menej pravdepodobne (1g na 1kg aktivnej svalovej hmoty bez tuku).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
dilong
Pridané: 03.11.2016, 11:49
Reagovať
Pridané: 03.11.2016, 11:49
Reagovať
Re: Re: Re: Sacharidy
Aplikaciu METFLEX si nastudujem, a skusim sa otestovat. Je to pre zaujimave poznat ako funguje moj metabolizmus a ci naozaj presiel na tuky alebo nie.

Mam vsak k tomu doplnujucu otazku.

Na upresnenie...
Znizenie sacharidov spolu z aktivnejsim cvicenim u mna zacalo na prelome aprila-maja tohoto roku. ... Aj ked sacharidy som si zacal sledovat uz skor, ale bolo to nepravidelne.

Pisal si, ze by som mal zvysit podiel tukov. Rad by som sa opytal ci to plati aj v pripade ak sa snazim telo vyrysovat. Pred 20timi rokmi, teraz mam 42rokov, som cvicil v posilovni 4x do tyzdna po 2,5 hod (cez 2 roky). Nejak extra svalovu hmotu som nenaberal, kvoly nespravnej strave. Skor so telo rysoval a zvysil silu. T.j. moje svaly maju v pameti nejaku aktiviu.
Pocas rokov absencie pohybu a nespravneho stravovania som vsak na seba nabral dost tuku. K naprave nepomohlo mi ani poslednych 10 rokov treningu karate - aj ked som sa nato nejak extra nezameriaval.
"Stacilo" som si povedal az koncom aprila a od vtedy som si pridal ku karate, ktore mam 2x do tyzdna aj domace posilovanie s jednoruckami 4x do tyzdna po cca 40min + cca 20min brucho. Upravil som aj stravu (znizenie sacharidov a pod). - Od konca aprila zo mna spadlo cca 10kg tuku + pribudlo svalstvo. Konfekcna velkost sa mi zmensila z XL na L.

Tolko na doplnenie a teraz otazka.
Ak zvysim podiel tuku v strave nebude mat za nasledok, znizenie ubytku tuku z tela?
T.j. ci si telo nebude brat energiu zo stravy namiesto ulozeneho tlesneho tuku. Aj ked sa mi tehlicky na bruchu zacinaju coraz viac rysovat, stale mam daleko k spokojnosti :)

Taktiez sa chcem spyt ci mi nevies odporucit niektoru vasu publikaciu, podla ktorej by som do kazal zvysil relativnu silu zanedbaneo svalstva. Nieco som uz na vasej webke cital, ale neviem sa k tomu naspet preklikat a najst to.
Vseobecne som silovo na tom dobre, vsak svalstvo nemam co sa do sily tyka vyrovnane. Napr. bicepsove zhyby spravim, ale zhyb na chrbat nespravim ani jeden - asi mam slabe lopatkove svalstvo.
Rad by som to tieto nedostatky odstranil, vyrovnal silovu nerovnovahu a zaroven zvysil svoju relativnu silu. Tiez by som rad nasiel cviky, ktore moze civic aj moja 8 rocna dcera. Chce byt silna a dokazat urobit naprr. aj zhyby na hrazde.

Zatial som na chrbtove zhyby skusal vytiahnut sa lopatkami do maxima a zotrvat v tejto polohe 5s neplanovane par krat do dna.

Vdaka za odpoved
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.11.2016, 21:41
Reagovať
Pridané: 07.11.2016, 21:41
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Sacharidy
Na tvoju otazku sa da protiotazkou odpovedat. Odkial si prisiel na to, ze konzumaciou tuku sa pribera, resp. nie je mozne vyrysovat? Cela vec sa ma tak, ze do "hry" vstupuju desiatky mechanizmov, zvykov, detailov, stavu kondicie, hormonalnej sustavy, metabolickej kondicie a ine veci, ktore v tomto momente nemam kapacitu analyzovat cez komentare.

Mozno tvoje vytuzene rysovanie nemusi byt uplne idealny napad, pretoze je mala pravdepodobnost ze to dosiahnes v takom casovom okne, ako si predstavujes. A aj keby ano, tak je to dieta do "plaviek" a nie zivotny styl, ktory sa buduje dlhodobo a dlhodobo aj stabilizuje, aby bol udrzatelny financne, casovo, usilim, atd. Ale mozno som to len nespravne vyrozumel z toho co pises. Klucova je ale dohodoba strategia, to je najpriamejsia cesta ako dosiahnut svoje ciele zarucene, no zial bez skratiek.

A na hlavnu otazku tiez neviem odpovedat, nakolko nemam informaciu o tvojom metabolizme a jeho stave. Ale ak sa budes aspon okrajovo drzat informacii na nasom blogu, pripadne si zakupis tento metabolicky protokol, tak vysledky sa v priebehu nasledovnych mesiacov dostavia:

https://produkty.vladozlatos.com/metabolicky-protokol.html

A pokial ide o naberanie relativnej sily, najkomplexnejsie som to spracoval v tomto DVD iCore & Abs, kde je sumar 75 cvikov v 4-roch leveloch, ktore som pouzival 10 rokov ako trener v nasich akademiach (www.skills.sk). Kym sa dopracujes do 4-teho levelu, moze prejst aj 3-4-5 rokov. Drzim palce pri napredovani:

https://produkty.vladozlatos.com/cvicebne-dvd-icore-abs.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
fabeno97
Pridané: 08.10.2016, 15:20
Reagovať
Pridané: 08.10.2016, 15:20
Reagovať
Sacharidy
Dobrý deň prajem Vlado. Pred asi mesiacom som sa rozhodol konzumáciu sacharidov obmedziť na minimum. Odkedy som to začal robiť tak mám pocit , že mi srdce bije rýchlejšie (v kľude) a silnejšie(a nepáči sa mi to). Môže to byť príznak toho, že mám deficit cukru? Resp. môžu to byť "abstinenčné príznaky" keď sa snažím obmedziť príjem cukru oproti minulosti? Niekde som čítal, že pocit bušenia srdca môže byť spôsobený nedostatkom cukru. Ale zaujíma ma Váš názor ak sa viete k tomu vyjadriť.
Vopred Ďakujem za odpoveď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 08.10.2016, 20:38
Reagovať
Pridané: 08.10.2016, 20:38
Reagovať
Re: Sacharidy
Srdce je o 28% efektivnejsie ak ide o pracu, ak funguje na ketonoch ako na glukoze. Srdce vsak nikdy nepreferuje glukozu ako dominantne palivo. V kazdom pripade to moze byt prejav skor na urovni nervovej sustavy a ci je to prejav nedostatku cukru alebo niecoho ineho, tak to asi tazku urcime cez komenty. Ak ide o znizovanie prijmu sacharidov, je vhodne to urobit postupne a primerane:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
fabeno97
Pridané: 09.10.2016, 12:49
Reagovať
Pridané: 09.10.2016, 12:49
Reagovať
Re: Re: Sacharidy
Ďakujem. Ešte mám jednu otázku. Existujú nejaké články alebo literatúra ktorú napísal sám Jack Lalanne o výžive a cvičení? Zatiaľ som nič nenašiel .
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.10.2016, 23:09
Reagovať
Pridané: 10.10.2016, 23:09
Reagovať
Re: Re: Re: Sacharidy
Pohladaj priamo na jeho webe co hladas: http://jacklalanne.com
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
diabolico22222
Pridané: 24.09.2016, 17:45
Reagovať
Pridané: 24.09.2016, 17:45
Reagovať
Sacharidy
Cau Vlado zaujima ma jedna vec. V jednom clanku hovoris ze cez den sacharidy moc neodporucas a lepsie vecer. A v Druhom clanku pises o skvelych ovsenych vlockach ktore si davas rano 80% svojich dni. Tak ako teda. Su dobre sacharidy rano a cez den alebo nie :)
Diki
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.09.2016, 21:21
Reagovať
Pridané: 25.09.2016, 21:21
Reagovať
Re: Sacharidy
A preco si nepozries aspon datum ich publikovania a neprecitas uvodne upozornenie v clanku o tom, ze moze ist o zastarany clanok, v ktorom nie vsetky informacie su aktualne? Najprv clanok necitaj, citaj navod ako im porozumiet.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
diabolico22222
Pridané: 26.09.2016, 17:04
Reagovať
Pridané: 26.09.2016, 17:04
Reagovať
Re: Re: Sacharidy
Preco? Pretoze necakam ze v jeden mesiac sa vyda clanok o tom ake su skvele sacharidy rano a druhy mesiac otom ake su sacharidy rano zle lebo daco. Potom v tom je chaos a vyzera to skor tak ze sa tu pisu veci ktore su len dohadmi lebo raz to je tak a druhykrat zase inak. Ak ma nieco platit tak to ma platit stale a nie v septembri jest rano zemiaky a v novembri ich odsudzovat ako ranajky.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.09.2016, 17:20
Reagovať
Pridané: 26.09.2016, 17:20
Reagovať
Re: Re: Re: Sacharidy
Mozno bude ozaj dobre pozriet na tie datumy, aby si vedel kolko rokov prebehlo, ale zda sa mi, ze akosi velmi nepozorne citas vobec aj tento clanok. Je v nom snad niekde napisane, ze sacharidy nemas vobec konzumovat ziadne a nikdy? Alebo je tu uvedeny navod ako ich pouzit tak, aby si z nich mal co najvacsi uzitok a nie co najvacsiu skodu?

Veci sa menia pomaly a postupne a premena ziskanej informacie na znalost (osobna skusenost ) sa neda ziskat v tyzdnoch, ale skor v mesiacoch a rokoch.... Ja porovnavam 30 rokov jedenia sacharidov a ranajkovania s 5-timi rokmi limitovania sacharidov, neranajkovania a kvantifikovania si tychto zmien na svojom tele (napriklad metabolickej kondicii cez appku metflex). Aku osobnu skusenost porovnavas ty?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
diabolico22222
Pridané: 20.09.2016, 22:05
Reagovať
Pridané: 20.09.2016, 22:05
Reagovať
Prosba o radu
Ahoj Vlado. Najskôr chcem povedať, že sa mi veľmi páči tento článok a všetko o čom hovoríš pôsobí na mňa, že vieš o čom je reč.
Teraz k mojej otázke. Som mladý 19 ročný chalan. Mám rýchly metabolizmus. No za posledné 4 roky môjho života som začal aj trochu cvičiť nabral som nejaké svaly ale aj veľa tuku. Pohyb ako beh či športy som mal tak 2x do týždňa maximálne. A strava bola vždy všetko mozné.Jedol som naozaj všetko či ovocie či zeleninu či maso či dobošky či bagety či koláče. Teraz ma ale trápi veľa tuku na bruchu, tiež nafukovanie brucha a hlavne tuk pod bradou. To ma hnevá najviac v 19 mám tuk pod bradou ako keby som mal 120 kg . Pritom mám doby základ postavy ale vyzerá to tak, že zlé stravovacie návyky. Poraď mi prosím ako sa lepšie stravovať(nemám itoleranciu na žiadne jedlo) aby som sa zbavil toho tuku z brady brucha a celkovo lepšim svoj metabolizmus tak, aby fungoval ako má(spaľoval tuky a podporoval rast svalov)
Vopred ďakujem za tvoj čas a odpoveď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.09.2016, 17:54
Reagovať
Pridané: 26.09.2016, 17:54
Reagovať
Re: Prosba o radu
Ahoj, no ja myslim ze zacat by si mohol najprv citanim vsetkych clankov (napriklad tykajucich sa chudnutia ako takeho) ale aj tych o cviceni. Najrychlejsie ziskas prehlad tak, ked si prestudujes tieto moje uvodne video kurzy, ktore ta dostanu do obrazu:

https://www.vladozlatos.com/kurz-1.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
diabolico22222
Pridané: 20.09.2016, 22:16
Reagovať
Pridané: 20.09.2016, 22:16
Reagovať
Re: Prosba o radu
zabudol som napisat ze vazim 70 kg
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tu-can
Pridané: 17.08.2016, 20:02
Reagovať
Pridané: 17.08.2016, 20:02
Reagovať
Otázka
Ahoj Vlado zaujal ma tento odsek : túto stratégiu nesmú používať ľudia s nadváhou a obezitou, iba muži pod 10% podkožného tuku a ženy pod 18% podkožného tuku. Myslím to doplnenie sacharidov raz za týždeń. Kvôli čomu len takýto ľudia? ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.08.2016, 07:50
Reagovať
Pridané: 18.08.2016, 07:50
Reagovať
Re: Otázka
Ahoj, no v principe to pouzit mozu, ale neodporucam to, nakolko najma ludia s nadvahou ci obezitou maju problem s hormonalnou citlivostou a je to nieco podobne, ako ked mas alergiu na mliecne alebo psenicne vyrobky. Co urobis prirodzene? Vyradis ich z jedalnicka, pretoze nechces mat tazkosti. Tu je to podobne, len si to malo kto uvedomuje. Aj uz ma raz niekto tucnotu (vyssie percenta tuku), jeho telo je rezistentne ("alergicke") na vysoky prijem sacharidov, cize logicke je ich pouzit v minimalnom mnoztve. Je tu vsak dilema co je to minimalne mnozstvo, pretoze na sacharidoch su ludia (a ich organy: napr mozog) zavisle a potom vznikaju glukozove deficity, mentalne problemy ale o tom ti viac prezradia tieto clanky. Riesenie prinasaju aj inteligentne sacharidy:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/metabolicka-zona-preco-je-dolezita-a-ako-sa-do-nej-dostat.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/schudnutie-vdaka-inteligentnym-sacharidom.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
mariana.vychodi
Pridané: 18.07.2016, 22:21
Reagovať
Pridané: 18.07.2016, 22:21
Reagovať
Ešte jedno info
Zabudla som sa ešte spýtat, mam proste nejakým sposobom daný zvýšený testosteron, i keď som žena. Prejavovalo sa to vypadávaním vlasov, akné, neplodnosťou, brala som a beriem lieky na znižovanie hladiny testosteronu, čím sa vyliečila moja hormonálna neplodnosť, zlepšili sa i tie ostatné neduhy. Čo som si ale všimla, že keď lieky neberiem, extrémne sa mi zvýši chuť na sladké, je možná táto súvislosť zvýšeného testosteronu a zvýšenej chuti na sladké a či je zvýšený testosteron u ženy sposobený rozhádzanou hormonálnou sústavou vďaka vysokosacharidovej stravy a či vobec strava má na to vpliv alebo moje telo je na to citlivé, či je súvislosť len v tej zvýšenej chuťi na to sladké. Ale možem zas povedať, že jednu výhodu ten testosteron mal, vďaka nemu som nikdy nemala problém a s naberaním svalstva, len podkožný tuk nie a nie zhodit, pravdepodobne "vďaka" tomu velkému množstvu sacharidov,. Asi som nejaký mimoň, neviem o nijakéj ženě, ktorá by mala tento problém, snáď kulturistky, ktoré mali práve opačný problém a museli si ho dodávať :-D, ďakujem pekne i za odpoveď na tuto zvláštnu otázku
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.07.2016, 09:06
Reagovať
Pridané: 25.07.2016, 09:06
Reagovať
Re: Ešte jedno info
Zial na podobne medicinske otazky nie je mozne odpovedat ani bez diskusie, ani bez skumania vasich individualnych zvlastnosti. Ale ani to nie je zaruka, ze vam na to odpovie jeden odbornik, zvacsa sa pre pochopenie svojho tela potrebujete poradit s mnohymi, aby ste si vyskladala vlastnu puzzle skladacku (odpoved).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mariana.vychodi
Pridané: 18.07.2016, 21:56
Reagovať
Pridané: 18.07.2016, 21:56
Reagovať
Poďakovanie
Ďakujem veľmi pekne za vysveľenie, určitě ste mi veľmi pomohol, ja sa len bojím, že moje tělo nezareaguje na zmenu metabolisbu, neviem si to predstaviť, alebo skor moje chuťové bunky, ale rozhodne Vaše články a videa dávajú logické vysvetlenia, není tam nič k nepochopeniu, keď sa člověk aspoň trochu tomu zamyslí a chápe. Chcem zmenu určitě vyzkušať, snáď ma dúfam pozitivně veľmi prekvapí a zostanem u toho, i keď moje chuťové bunky to stále nemůžu pochopiť a veriť tomu. Stalo sa Vám, že by sa to podľa tejto "striktnej" zmeny metabolizmu niekomu nepodarilo a vrátil sa k sladkému? Určitě sa bojím zbytočně, ale, bohužiaľ je to v hlave a si myslím podľa vysvetlenia a logiky, že je to nemožné, aby sa to nepodarilo. Som zdravotník a trenérka najmenšej kategorie začínajůcich hokejistov a zároveň krasokorčuliarka, čo vlastně moj jedálniček tvoril percentuálně asi 70% práve sacharidy, nikdy som nad jedlom neuvažovala, telu som dalo to, na čo bolo od malého dieťaťa zvyknuté, sladké sa v rodine jedlo veľa a nejak som sa neomedzovala, veď som predsa športovala, sladké mi proste vždy chutilo, hlavne teda tie jednoduche cukry, pretože asi som bola v tom, že pri enrgetickom výdaji si to telo prostě žiadalo. Ešte by som sa rada spýtala na stravu u detí, či rovnaký percentuálně pomer bielkovín, tukov a sacharidov platí i u nich, vo veku 8-10 rokov, viem že trebars materské mlieko má velké percento zastúpenia tukov a bielkovín, dokonca až extrémne velké množstvo cholesterolu, přitom je pre práve narodené dieta to najvhodnejšie, takže neviem presne, ako je to u detí roznych vekových kategorií, mám v tomto veku (8-10 rokov ) synov, ktorý sa venujú hokeju, baví ich to, ale mám pocit, že vďaka tiež vysokosacharidovej strave sú skor unavený, takže určite nevhodné. Tak ešte raz ďakujem za rady a zostávam s veľkým pozdravom Mariana Vychodilová
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.07.2016, 09:04
Reagovať
Pridané: 25.07.2016, 09:04
Reagovať
Re: Poďakovanie
U deti je stravovanie specificke, do veku 5r sme spracovali aj vlastnu publikaciu. Detom nie je potrebne vo velkom obmedzovat prirodzene a kvalitne sacharidy (ryza, zemiaky, pseno, sladke zemiaky, topinambur, atd), ale nie je vhodne ani ich nimi prekrmovat. Deti, pokial nemaju nejake zdenene predispozicie na diabetes (epigenetika) tak budu dlhe roky bez problemov znasat aj vysoke % sacharidov v strave. Ak chcete vediet ako stravovanie nasej dcerky riesime my na teoretickej i praktickej rovine, tak si mozete prestudovat nasu publikaciu:

https://produkty.vladozlatos.com/zdrave-stravovanie-pre-deti.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mariana.vychodi
Pridané: 17.07.2016, 22:17
Reagovať
Pridané: 17.07.2016, 22:17
Reagovať
?
Dobrý deň, chcem sa spýtat...podľa článku a info od Vás, mam pocit, že žiadny sacharid sa nesmie ani len oliznúť, nie to zjest, ani pecivo(chlieb, biele), ani cestoviny, cerealie už vobec nie, cukor a sladke to je rovno smrť. To mám podla správnosti jest len maso urobene na tuku?tvaroh bez cukru?to je hnusné, jogurt ešte sa dá,pritom mam obdobie raz za cas, ze bez cukru asi omdliem, cvičím ako aerobne tak i anaerobne, trénujem korčuľovanie, ale bez sladkého by som asi omdlela, niekedy cez toto obdobie zjem i jedno cele salko, čo som asi samovrah, ale při tom nie som tucna ani nemam az tak extremne zvysenu glukozu, pohybuje sa od 4 do 7-8. Co mám vyššie, sú tukyHDL v norme, LDL len malinko zvýšený, velmi zvýšené sú triglyceridy. Može to byť z cukru(sladkého)?Vedel by ste so mnou prejst na inu stravu, bezsacharidovu?alebo jako mám prejsť, bol by to totiž šok pre moje telo bez sladkého, u mna je to totiž asi nemozne, neviem si predstavit, že by som bola bez sladkého i koli stresu, ktoré v živote nastávajú, asi ako u každého, ale bolo by to snaď i zdravsie, ďakujem veľmi pekně za odpoveď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.07.2016, 14:43
Reagovať
Pridané: 18.07.2016, 14:43
Reagovať
Re: ?
Skutocne je vasa interpretacia vyznamu clanku spravna? Kolko riadkov ste si precitala a ako sa vam podarilo pochopit ich vyznam? Mozno by postacilo keby ste si preciala odporucania aspon z nadpisu: AKO SI NECHAŤ DOBRE POSLÚŽIŤ OD SACHARIDOV. V ostatnych clankoch ak si ich prestudujete dosledne, najdete odpovede na svoje otazky. Budem rad, ak im budete venovat pozornost a vyuzijete tieto bezplatne informacie u seba v praxi vo svoj prospech. Ak nemate cas dosledne citat materialy, ktore sme pre vas pripravili, mozete sa prihlasit na osobnu konzultaciu:

https://konzultacie.vladozlatos.com/slider-items/optimalizacna-osobna-konzultacia.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
niko_6
Pridané: 07.04.2016, 11:49
Reagovať
Pridané: 07.04.2016, 11:49
Reagovať
pred spanim
ahoj , mozem si pred spanim cca 1,5-2hod dat ovocie ? to by nemalo drzat inzulin/glukozu vysoko dlho a za ten cas by mala klesnut spet na normalnu hodnotu nie ?
ked si dam cca 50g sacharidov z ovocia , k tomu protein a nejake orechy .
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.04.2016, 21:58
Reagovať
Pridané: 10.04.2016, 21:58
Reagovať
Re: pred spanim
Neviem ako si chces dat 50g sacharidov z ovocia, take cucoriedky maju na 100g tak 10g, ale ine ovocie ma aj viac. Ak si na porciu nedas viac ako 30g sacharidov mohlo by to byt OK. Ale vsetko zalezi od kontextu. Ci (ne)mas nadvahu, ci (ne)mas dobru hormonalnu citlivost (najma inzulin), ci skutocne (ne)potrebujes regenerovat aj glykogenove zasoby, ci (nie)si vo faze treningoveho mikrocyklu, kedy 2 dni pred tazkym treningom / zavodom je uzitocne urobit si maly back-carb-loaing, atd. Niektore info ohladom spravneho pouzivania sacharidov si mozes pozriet aj v tomto clanku:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-pouzivajte-ako-dobrych-sluhov.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
nataliaferencov
Pridané: 28.01.2016, 09:29
Reagovať
Pridané: 28.01.2016, 09:29
Reagovať
sacharidy
ahoj vlado....na tukovej strave som uz asi pol roka a som maximalne spokojna :)...moje telo si na vacsie mnozstvo tukov zvyklo uplne v pohode a aj traviaci system nema problem to spracovavat :D...ale k otazke...chcela som sa spytat ci pri mojej vyske 174 cm a hmotnosti zatial 54 kg (chcem ist hore este tak na 57 kg) nie je moj denny prijem cca 70 g sacharidov vela? A este by ma zaujimalo ci si moc nerozhadzujem metabolizmus tym, ze to nemam v jednom jedle ako posledny chod vecere. Jedam 3krat (max 4 este nieco pred spanim po narocnom dni) a sacharidy zaradujem do kazdeho jedla, samozrejme s davkou zdravych tukov a bielkovin...cvicim kazdy den silovo alebo kondicne, s cielom nabratia svalovej hmoty....vopred dakujem ;)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.01.2016, 00:42
Reagovať
Pridané: 30.01.2016, 00:42
Reagovať
Re: sacharidy
Ahoj Natalia, na to ti odpovedat neviem. Musel by som zhodnotit viac tvojich parametrov (mozno by stacili esteticke, mozno kondicne, neviem), v zavislosti od toho, co riesis a co su tvoje najblizsie vyzvy ci ciele (ale aj tie dlhodobe). Sacharidy mozu ciastocne ovplyvnovat tvoj "naberaci" proces svalov (ak spravne chapem ze chces nabrat najma svaly), ale tento proces je zavisly od mnohych stimulov. Napriklad aj od formy tvojho treningu, kvality jedla, regeneracie (spanok, atd). Ak mas do 20g cistych sacharidov na jedno jedlo, tak by to mohlo byt este v poriadku. V kombinacii s dalsimi faktormi uvidis, ako sa ti dari naplnat tvoje predstavy a casom sa ozvi, ako ti to ide...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
nataliaferencov
Pridané: 31.01.2016, 20:39
Reagovať
Pridané: 31.01.2016, 20:39
Reagovať
Re: Re: sacharidy
ďakujem za odpoveď...budem to sledovať, možno čosi ešte zaexperimentujem a zmením a uvidíme :)....ešte som sa ťa chcela opýtať na tuky a bielkoviny....co sa bielkovin tyka neprehanam to s nimi, neviem ci ich dokonca neprijmam malo na naberanie svalstva (vychadza to cca na 100g, plus/minus 20g) hlavne z proteinu, vajec, syrov, mliecnych vyrobkov a mäsa jem len velmi malo (tak raz za tyzden domacu hovadzinu a raz lososa)....co sa tukov tyka tak tych si doprajem dost :) to byva denne tak okolo 150-170 g (kokosovy olej, ostropestrecovy olej, semiacka lanove a chia, vajcia, orechy, suseny kokos, avokada, syry, kysle a sladke smotany, maslo)...myslis si ze tieto druhy potravin a mnozstvo zivin je v poriadku?...nemala by som zvysit tie bielkoviny ked chcem nabrat este?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.02.2016, 22:35
Reagovať
Pridané: 03.02.2016, 22:35
Reagovať
Re: Re: Re: sacharidy
Na to ti neodpoviem presne. Nie len jedlo, ale aj typ postavy, hrubka kosti, pomer rychlych / pomalych svalovych vlakien, dlzka sliach, atd su faktory, ktore rozhoduju o tvojom anabolickom potenciale. Po dalsie rychly metabolizmus (cukrovy) je viac anabolicky a naopak viac efektivny metabolizmus (tukovy) je o dost menej anabolicky. Takze by som musel vidiet tvoju postavu aj typ tvojho treningu a sposobov regeneracie, aby som vedel posudit presnejsie co by si mala robit, kolko, ako casto, intenzita, atd, atd. Verim vsak, ze ak cez tento problem sa prepracujes svojim usilim, budes na to hrda a budes vediet dievcatam s podobnym problemom. Drzim palce, nadalej nas informuj o tvojom napredovani.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Kupacabra
Pridané: 30.12.2015, 07:35
Reagovať
Pridané: 30.12.2015, 07:35
Reagovať
Prazdne zasoby glykogenu
Ahoj Vlado
Co sa stane ak mame prazdne glykogenove zasoby a podavame vykon nad 80% kde sa palia aj sachre aj tuky
Viem ze to zavysi aj od metab.flexibility ze telo bude vediet spalovat aj tuky pri tej zatazi ale co kebyze su tie zasoby uplne prazdne
Predpokladam ze to ma suvis aj stou glukoneogenezou ale rad by som pocul tvoj nazor..pripadne ak mi nieco uniklo kludne hod prosim link nech si to dostudujem..
Srdecna Vdaka !
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.01.2016, 23:49
Reagovať
Pridané: 02.01.2016, 23:49
Reagovať
Re: Prazdne zasoby glykogenu
No co by sa stalo. Jednoducho nebudes vladat. Ale to v zavislosti od povahy pohybu nemusis ani keby si mal plne zasoby glykogenu. Okrem toho to nezalezi len na zasobach glykogenu ale aj od toho, ako dobre mas vytrenovanu pecienku a kde je tvoj laktacny prah. Cim vyssie ho mas posunuty a cim viac dokaze tvoja pecienka premienat laktat na glukozu (pre svaly), tym dlhsie ustojis anaerobnu zataz pri 80% z maxima. Ale aj povaha zataze je dolezita, takze by bolo dobre to specifikovat. Dalej je to velmi zavisle este aj od toho, ako si ty adaptovany na danu pohybovu cinnost, takze ziadna pusalna a vseobecne platna odpoved na tvoju otazku neexistuje.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
maros.krncan
Pridané: 09.12.2015, 22:27
Reagovať
Pridané: 09.12.2015, 22:27
Reagovať
poradenie
Ahoj Vlado. chcel by som sa spyatť. Povodne pred asi tromi rokmi som mal cez 100kil (v tuku,obezita) schodol som na 70 asi a začal som s cvičienim.. som ten typ že sa mi horšie nabera svalova hmota a tuk sa mi ešte prevažne drži na bruchu inak mam ruky a nohy viacmenej vyrysovane. cez leto som skušal IF a cykloval som makronutrienty a aj kalorie. osvedčilo sa mi to no po troch mesiacoch to akosi prestalo fungovať a prešiel som na nizkosacharidove stravovanie a tukovy režim..čiže od rana do treningu (cvičim anaerobne) som na čo najmenšom množstve sacharidou (okolo 50g) a vačšinu jem v poslednmom jedle.( rychle sacharidy v kombinacii s tukmi) no mam pocit a aj mi to povedali že som schodol zo svalstva ale tuk sa mi stale v oblasti brucha drži dokonca asi aj viac. viem je to hruby načrt iba ale kde by som mohol robiť chybu?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.12.2015, 07:45
Reagovať
Pridané: 11.12.2015, 07:45
Reagovať
Re: poradenie
Hmm Maros, preco si myslis ze robis nieco zle? Nebude to iba tvojou nedockavostou? Problem je v tom ze nemas zozbierane data o tvojom tele a nemas konkretne podklady o tom, ako to bolo s tebou kedysi, ako dnes a dokonca das na nazor ludi, ktori neziju v tvojom tele a nevedia ani cim prechadzas. To ze sa ti zda ze si schudol zo svalov: co ak sa ti zmensil sarkoplazmaticky priestor svalovych buniek - cize si sa zbavil zbytocne fukanych a nepotrebnych svalov (pripadne aj vody) a zlepsil si ich funkcnost (miofibrialne zosilnenie pripadne fascialnu silu)? To ze sa na tebe drzi este nejaky tuk, to znamena, ze este stale disponujes nejakym metabolickym nedostatkom, co moze byt od podvyzivy, cez stale dostatocne silny cukrovy metabolizmus no i napriek tomu si na ceste k zlepsovaniu svojho zdravia. Dlhe roky nespravnej zivotospravy nevyriesis za par mesiacov pozitivnej zmeny, takze navrhujem, aby si mi polozil nejaku lepsiu otazku, ktora ti pomoze pomaly ale isto sa posuvat vpred tak, ako doteraz.

Hlavu hore a pomataj si, ze vsetko co v zivote stoji za to, nie je zadarmo ani v takom casovom ramci, v akom si to clovek predstavuje...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
michal.kalous
Pridané: 01.11.2015, 15:09
Reagovať
Pridané: 01.11.2015, 15:09
Reagovať
Časování sacharidů
Dobrý den Vlado,
v první řadě bych vám chtěl poděkovat za Vaše stránky. Jsou naprosto fascinující a inspirující. Ale k mé otázce. Před rokem jsem začal pravidelně běhat. Za týden zvládnu kolem pěti tréninků v různých režimech (pomalé běhy, intervaly, dlouhé běhy, fartlek, atd.). Do toho se snažím 4x týdně posilovat s vlastní vahou + švihadlo. Přeci jen nechci vypadat jako ty nejrychlejší „černé gazely :)“. Co nevím, jak správně používat sacharidy, když trénuji dvoufázově. Opravdu stačí, když těch 100-150g sacharidů sním v jedné porci, tak abych si přes den nenarušil tukový metabolismus? Nemám nějakou extra potřebu jich jíst, ale vím, že jsou důležité. Režim hladovění jsem si nastavil na 16/8 a musím říci, že nemám problém vydržet do oběda. Cílem je natrénovat tukový metabolismus před Pražským maratonem (květen 2016). Druhá otázka, jak mám zařazovat do konzumovacího okna ovoce, když většinou obědvám a pak večeřím. Mám zařadit ještě malé svačiny kolem 16:00?

Děkuji Michal CZ

Zde naleznete základní informace o mě, týdenních trénincích a základní potraviny co jím.
Věk 34
Výška 178
Váha 70 (vč.tuku)
Podíl tuku 12-15% (odhad)

Tréninky:
Po, Pá: volno bez hladovění
Út, St, Čt, So, Ne: hladovění 16/8 (začínám obědem), běžecký trénink je vždy na lačno, do oběda doplňuji pouze tekutiny (voda, káva, bylinkový čaj)
5:00 - 6:00 běh, 7:00 – 15:30 práce, 17:00 – 18:00 cvičení, 20:00 večeře

Základní potraviny: Avokádo, Ghí, arašídové máslo (vlastní výroba), olivový, lněný, konopný, kokosový olej, ořechy, semínka, hovězí, krůtí, zakysané výrobky, sýry.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 08.11.2015, 16:30
Reagovať
Pridané: 08.11.2015, 16:30
Reagovať
Re: Časování sacharidů
Dobry den Michal,
na otazku ci postaci 150g sacharidov sa tazko odpoveda. Treba poznat stav metabolizmu - cim myslim jeho trenovanost. To je nieco uplne ine ako fyzicka metabolizmus a nie je nic nezvycajne, ze niektori spickovi sportovci su fyzicky niekde uplne inde ale metabolicky su kompletne negramotni. Samozrejme odhalit kde je vasa miera potreby a nacasovania sacharidov je velmi dolezite, pretoze to moze byt otazkou skveleho alebo aj podpriemerneho vykonu. Ak si vsak chcete poistit svoju regeneraciu glykogenovych zasob, nedavno sme dokoncili vyvoj specialneho inteligentneho skrobu, ktory vam nenarusi glykemiu (udrziava normoglykemiu aj cez den aj pocas zavodu / treningu) cim vam pomoze naplno zuzitkovat uz doteraz natrenovanu zdatnost. Viac informacii o tom ako funguje, si prosim prestudujte z nasledovnych linkov:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/spoznajte-vlastnosti-inteligentneho-skrobu-superstarch.html
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/ako-spravne-pouzivat-produkty-premium-energy.html
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/spoznajte-kvalitu-ostatnych-ingrediencii-v-premium-energy-produktoch.html
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/spoznajte-premiovy-produkt-ktory-zvysi-kvalitu-vasho-zivota.html

http://www.bioeshop.sk/produkty/sport-premium-energy.html
http://www.bioeshop.sk/produkty/protein-premium-energy.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
sid161
Pridané: 05.10.2015, 19:55
Reagovať
Pridané: 05.10.2015, 19:55
Reagovať
rozdělení sacharidů
Ahoj Vlado,
chtěl bych se zeptat, jestli je důležitější mít celkové denní množství sacharidů ROVNOMĚRNĚ rozdělené do jídel během dne, nebo spíše záleží na celkovém součtu sacharidů zkonzumovaných během dne? ...příklad: jestli je lepší 100 S rozdělit - v jednom jídle 30 S, ve druhém 40 a ve třetím 30 ..nebo tj jedno a může být třeba 15, 80 a 5 ?
(logicky bych se přikláněl k první variantě - rovnoměrné rozdělení sacharidů do jídel během dne)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.10.2015, 10:23
Reagovať
Pridané: 26.10.2015, 10:23
Reagovať
Re: rozdělení sacharidů
Z mojho pohladu je vyhodnejsie cez den konzumovat mensie / ziadne mnozstvo sacharidov - idealne tak, ktore moc nezvysuju glykemiu a hladiny inzulinu (normoglykemia) a potom az na vecer si dopriat zvysne sacharidy. Ak si vsak cez den das orechy (v podstate sacharid ale vlaknina), zeleninu ci trochu ovocia (100g cucoriedok obsahuje 10g rychlych sacharidov, co by mohlo byt este OK), tak by to malo byt OK. Chce to vsak testovanie a experimentovanie, pretoze nie vsetci reagujeme na ten isty druh sacharidu rovnako. Cize u mna moze 100g ryze sposobit inu reakciu ako u niekoho, kto ma uz inzulinovu rezistenciu.

Takze odpoved je taka, ze zalezi od druhu sacharidu, ktory konzumujes a tiez od toho, v akom metabolickom nastaveni sa nachadzas. Mimochodom aj preto sme na trh vypustili jeden z najinteligentnejsich sacharidov, ake mozes kedy konzumovat. Ich inteligencia spociva prave v normoglykemii aj po konzumacii a v tomto clanku sa docitas dalsie zaujimavosti:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/spoznajte-vlastnosti-inteligentneho-skrobu-superstarch.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
TomašM
Pridané: 26.08.2015, 15:03
Reagovať
Pridané: 26.08.2015, 15:03
Reagovať
Efekt
Dobry deň Vlado. Niesu velmi odporúcane v clanku celozrnne vyrobky kvoli dlhsej glykemii a mnozstvu vyluceneho inzulinu, ale preco potom ANO tuky so sacharidami ked si vlastne vytvorim ten isty efekt ako u celozrnnych potravin. Dakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.09.2015, 12:09
Reagovať
Pridané: 16.09.2015, 12:09
Reagovať
Re: Efekt
Na tuto otazku sa neda jednoznacne odpovedat. Celozrnne produkty maju inu negativnu vlastnost - obsah roznych antinutricnych latok, ktore nie je rozumne konzumovat casto. Ak ide o fyziologicky efekt kombinacie sacharidov a tukov, tak nie je mozne definitivne odpovedat na otazku. V tomto clanku je to rozoberane najma v diskusii (Pijak pizza efekt):

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/spoznajte-novu-fyziologiu-a-jej-vyhody.html

a ciastocne som to spominal aj v tomto vcerajsom interview (z dna 15.9.2015):

http://www.vladozlatos.com/novinky/hlavne-spravy/pocuvajte-nas-rozhovor-v-radiu-slobodny-vysielac.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
niko_6
Pridané: 15.08.2015, 17:28
Reagovať
Pridané: 15.08.2015, 17:28
Reagovať
20% ? a preco vecer
Ahoj vlado , zaujma ma preco odporucas sacharidy prave vecer a nie prave naopak rano ? Bavime sa o normalnom stravovani 5 jedal za den nie IF ani nic ine .

a druha otazka 20% sacharidov alebo 60% , ale zaujma ma ked ma niekto 3000 kcal dietu , a dajme tomu 1800 z tukov to je 200g tukov , 600 so sacharidov a 600 s bielkovin . Ale tych tukov mi tam prijde strasne moc , ked mam mat dajme tomu 120g sacharidov tak to si dam na dve jedla , tym padom ostatne 3 jedla musia mat 65g tukov na pociu priblizne co je strasne vela nie ? Da sa v takychto pripadoch zvysit napr sacharidy na 25-30% aj bielkoviny ? alebo radcej len bielkoviny alebo ako ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.09.2015, 11:33
Reagovať
Pridané: 16.09.2015, 11:33
Reagovať
Re: 20% ? a preco vecer
Ak sa stravujes 5x za den, tak je jedno kedy das sacharidy. Ak vsak chces zacat trenovat svoj metabolizmus, hladat funkcnejsie nastavenia v ramci tukoveho metabolizmu, zvysit vykon svojich mitochondrii (tvoria energiu), zvysit vydrz a vytrvalost v sile, optimalizovat pecen, ale lepsie hospodarila s cukrovymi zdrojmy energie, tak sa budes musiet poobzerat po inych strategiach ako tych tradicnych (fitness styl, 5-6 jedal / den, cukry pred a po treningu, atd).

Ak ide o druhu otazku, je dobre to cyklovat. Cize jeden den das viac cukrov a menej tukov (idealne iba 2X / tyzden), ostatne dni mas viac tukov a malo sacharidov. Ludske telo nie je stroj a uplne rigorozny pristup v ramci vypoctu kalorii a pomeru makrozivin sa tu neda stale uplatnovat. Z mojich osobnych skusenosti viem, ze aj hypokaloricka vyziva (cize menej kalorii ako by som mal) pri spravne nastavenom metabolizme nie je problem. Nestracam svalovu hmotu ani vykon a metabolizmus je efektivnejsi (rozumej paradxne pomalsi - no v tom pozitivnom slova zmysle)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
nemyi
Pridané: 08.08.2015, 08:14
Reagovať
Pridané: 08.08.2015, 08:14
Reagovať
zelenina po treninku
Dobrý den, cca 5 mesicu jsem na milované tukové stravě:) udělala jsem ten nejlepší a největší krok ve svém životě a jsem za to šíleně ráda! Má otazka smeruje k treninku,silovy trenink + HIIT a casteji zarazuji funkcni trenink. Po treninku prijimam komplex.aminokysel. spolecne s proteinem a glutaminem. Po cca 35minutach si dam bud bilky nebo kureci maso se ZELENINOU(forma zel.salátu,taková míchanice). Zelenna je hlavne listová,nekdy zaradim mrkev,kdyz mam chut, jim opravdu podle pocitu, ani nepotrebuji vicesacharidovou zeleninu. Jen jestli je zelenina po treninku vhodna? i kdyz je to az po skoro pul hodine az hodine,co jím. Dekuji moc za odpoved a uzitecne clanky :) Kristýna
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.09.2015, 11:22
Reagovať
Pridané: 16.09.2015, 11:22
Reagovať
Re: zelenina po treninku
Otazka znie Kristyna, ci tych 35 minut po treningu nie je prilis skoro a vobec, ci tie aminokyseliny potrebujete. Ja odporucam, aby sa akakolvek suplementacia alebo jedlo konzumovalo az v case hladu. Lenze ak je vas trening poctivy, tak kym sa spracuje laktat v krvneho obehu, tak to trva pokojne aj 30 minut. Za cely ten cas nie ste enzymaticky vybavena na konzumaciu nicoho, okrem vody. Preto nema zmysel cokolvek do seba davat - nic nepremeskate. Ak budete trvat na tom, ze suplementaciu potrebujete, tak si ju dajte pri naznaku hladu (po poctivom HIIT to nebude skor ako za 30-40 min.) a prve jedlo opat az potom, ako vyhladnete. Potom uz ta zelenina bude v poriadku a bez problemov. Drzim palce pri dalsom napredovani a pridavam clanok na HIIT pre dalsiu inspiraciu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/ako-spravne-cvicit-intervalovy-trening.html#1943
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Rastoblazkovic
Pridané: 09.04.2015, 14:22
Reagovať
Pridané: 09.04.2015, 14:22
Reagovať
Vlaknina
Dobry den Vlado, chcel by som sa spitat ci je pravda ze clovek by mal denne prijat okolo 25g vlakniny a ak ano tak ako toho mam dosiahnut na nizko sacharidovej strave? Dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.05.2015, 23:22
Reagovať
Pridané: 02.05.2015, 23:22
Reagovať
Re: Vlaknina
Neda sa na to odpovedat jednoznacne. Pre niekoho to pravda moze byt, pre niekoho vobec. Su narody, ktore nemaju vobec dost vlakniny (napr. Mongoly) a maju pevne zdravie a nizku mortalitu v civilizacnych ochoreniach, ale su aj mnohe ine narody, ktore maju vela vlakniny a tiez prosperuju. To je na kazdom z nas, aby si na tuto otazku odpovedal a pokusal sa to objektivne na sebe kvantifikovat. Zatial su malo dostupne testy ktore by vam pvoedali aka je dynamika zmeny kultury traviaceho traktu a aky pomer makrozivin je pre vas vhodny (vcitane prijmu vlaknihy). Kym to nebude komercne dostupne a presne, tak zatial to musite vyexperimentovat sam a pokusil sa prist na to co je pre vas dobre. Ak vas napriklad casto nafukuje, tak mozno uz mate moc strukovin a vlaknitych veci, cize sa vam podarilo premnozit nespravnu kulturu na konci tenkeho creva, co sa nazyva aj SIBO syndrom, atd.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
PEGA
Pridané: 29.03.2015, 07:38
Reagovať
Pridané: 29.03.2015, 07:38
Reagovať
Neraňajkujem
Ráno som sa vždy cítil v pohode a najedený
Asi pred dvoma rokmi som čítal rady asi najlepšieho liečiteľa v bývalom ČSSR pátera Ferdu, ktorý tiež nedoporučoval raňajkovať, len vypiť dobrú žitnú kávu, Z dôvodu, že telo sa ráno čistí. Ja pijem bylinkový čaj sladený medom . Ale asi si ten med nechám na večeru .
Neraňajkujem, v práci fungujem bez problémov, a prvé jedlo je až obed. Práve čítam Pšeničný mozog, kde sa hovorí o ketónoch, čo je voda na mlyn môjho štýlu, ktorý sa mi stal presvedčením. Otec má Alzheimera, tiež raňajkuje len šálku čaju.
Sestru tiež tento štýl zaujal, najmä keď jej lekárka naznačila, že jej asi dá lieky na zvýšený cholesterol. Známa tie lieky odmietla a má to zapísané i v zdravotnej karte s 3 výkričníkmi. Tak šírim osvetu
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Natalyx
Pridané: 28.03.2015, 23:59
Reagovať
Pridané: 28.03.2015, 23:59
Reagovať
Ryža, sladke
Dobrý den,
Pán Zlatoš
Chcem sa spýtať co je lepsie tmavá alebo biela ryža .... Mam 16rokov a je problém vsetko potrebné vyradiť aj kvôli peniazom - nahradiť výrobky orechy tie tu stoja dosť ....milujem zemiaky a niekedy sa mi stane ze mam taky den ze zjem čokoládu le neľutujem to lebo je to rozhodnutie a med sa to uz napraviť ale niekedy mam take stavy .... A chcem sa spýtať ci vášmu dieťaťu dávate sladké ci ona je podľa Vás
Ďakujem a prajem Vam a vašej rodine vela úspechov mam moj telefón zapratany vašimi článkami a čítam čítam... Chválim blog
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 08.04.2015, 23:47
Reagovať
Pridané: 08.04.2015, 23:47
Reagovať
Re: Ryža, sladke
Odporucam radsej bielu obycajnu ryzu, aj ked stale sa pytas na to iste len v inych komentoch. Ak chces optimalizovat svoje zdravie i estetiku, znizit celkovy prijem sacharidov (resp. potravin, ktore sa na glukozu premenia, co znamena napriklad aj nadmiera bielkovin), tak nemas inu moznost. Okrem toho ak zmensis casove okno, v ktorom budes jest jedlo (napriklad na 6 hodin, cize od 14:00 do 20:00), tak nie len ze stihnes zjest len 2 alebo 3 jedla (niekedy ani to nie), ale aj usetris (namiesto 5-6 je to rozdiel nie?) a svojmu telu rozhodne pomozes. Ak sa zamerias viac na kvalitu, kvantitu ti nebude treba.

Co sa tyka dcerky, ak dostane sladkost, tak v prirodzenej podobe ako susene jablka, jogurt / smotanu s trochou medu, susene goji / brusnice a pripadne zmrzlinu Míša, ktora ma zatial najlepsie (skor najkompromisnejsie) zlozenie na trhu. Samozrejme mnozstvo je limitovane. Na vyzivu pre deti sa planujeme zamerat az v buducnosti, ked budeme mat s Amelkou viac skusenosti aj technik, ako do maleho dietatka dostat poctivu potravinu, ale o tom az nabuduce. Mnohe infomacie sme vsak uz spracovali aj tu:

http://publikacie.vladozlatos.com/stravovanie-deti-v-realite.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
executioner8
Pridané: 04.03.2015, 15:56
Reagovať
Pridané: 04.03.2015, 15:56
Reagovať
život bez sacharidov
Dobrý den pán Zlatoš už dva mesiace dozadu som zminimalizoval konzumáciu sacharidov od 0-30g denne cítim sa lepšie silnejším skoro nič som neschudol akurát 4kg nadbytok čo som mal premenil som na svaly zatial som spokojný mám aj lepší výkon, nenechám stagnovať svoje telo jem 5x denne maso s masom a dusenou zeleninou pocit únavy napocitujem lebo pred treningom si dám 200mg coffeinu, taurinu, beta alaninu, a 0,5g agmatinu mám dve otázky tým že konzujem iba minimálne množstvo sacharidov či mi to nebude poškodzovať mozog a druhá otázka čo hovoríte na agmatín lebo sa stretávam s rôžnymi člankami pre a proti chcel by som vedieť Váš názor na ten prípravok, čítam skoro všetky vaše články, agmatin nemá na mna negatívne účinky neviem či si to iby domyšlam ale ako keby som mal vačšiu silu a prepáčte mi za pravopis nie som zo slovenska dakujem za skorú opdoved
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.03.2015, 23:02
Reagovať
Pridané: 11.03.2015, 23:02
Reagovať
Re: život bez sacharidov
Nerozumiem zopar veciam: 1) preco taky nizky prijem sacharidov za taky kratky cas? Preco si si zatial neprecital tento a dalsie clanky k teme:
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
2) ako si prisiel na to ze ti to bude poskodzovat mozog? Ak budes brat nezmyselne doplnky vyzivy pred treningom alebo spominany agmatin, tak toho sa uz neobavas? 3) preco 5x za den konzumovat jedlo? A preco maso s masom? 4) Kde su tuky? Navrhujem aby si mi napisal dalsie otazky hned potom, ako si prestudujes aspon poslednych 30 clankov na blogu, urcite budes mat jasno vo viacerych veciach a polozis mi lepsie otazky. Drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
executioner8
Pridané: 12.03.2015, 18:49
Reagovať
Pridané: 12.03.2015, 18:49
Reagovať
Re: Re: život bez sacharidov
Dobrý den prečítal som všetko čo ste mi poslali a budem sa držať vašich rád... Prečo taký nízky príjem sacharidov asi preto lebo som išiel nato asi velmi zhurta preto som mal asi taký tažký prechod z cukrového metabolizmu na tukový ale môžem skonštatovať, že už nie som na cukroch závislý.... Preto som si myslel že mi bude poškodzovať tiež zlá informovanosť kamaráti a pod... k tým doplnkám iba tolko, že som predal všetky :))... ohladom konzumácie jedla5x denne iba tolko lebo niekde som prečítal že mi to zrýchli metabolizmus... a k tým tukom som asi dosť zle popísal to že jem maso s masom to neznamená že iba kuracie prsia jem bez tuku a este k tým tukom som zabudol že mám kvalitnú omega 3 bez etylesterov a váš kokosový olej ale užívam ich iba priamou konzumáciou... Moja otázka je ktorú vašu knihu mám objednať aby som si mohol pripravovať tak jedlá a aké hlavne jedlá aby som mohol robiť EXTRA LEVEL: LADENIE ŽIVOTOSPRÁVY DO FINÁLNEJ PODOBY (DLHODOBÁ STABILIZÁCIA) t.j. pod 100g sacharidov a Pridávanie inteligentných tukov do výživy cca 250g / deň.... druhá otázka čo hovoríte na sojový protein to tiež mám vynechať z mojej stravy lebo zvyčajne s tým proteinom kompenzujem ked na den zjem menej bielkovín akoby trebalo a to nemyslím tak že naraz zjem 100g ,ale viac x denne iba v menších dávkach posledná otázka trošku od veci ale chcel by som sa spýtať celý život som cvičil na brucho iba s vlastným telom to je zle ked som začal cvičiť so závažím?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.03.2015, 23:43
Reagovať
Pridané: 12.03.2015, 23:43
Reagovať
Re: Re: Re: život bez sacharidov
Zatial by som si ziadnu knihu neobjednaval az ked nadobudnes dojem, ze informacie z tohto blogu su pre teba nedostacujuce a potrebujes viac. Povecsine si z nich budes vediet urobit prakticke kroky do svojej zivotospravy, ak by aj nie, tak publikacia ZIVOTOSPRAVA by bola asi idealna volba, tam je to komplexne zhrnutie do postupov. Sojovy protein ti odporucam nepredavat ale vyhodit do kosa. Je to najlacnejsi protein na svete (max. 4 eura / 1kg) a moze mat zasadny - negativny vplyv na tvoju hormonalnu sustavu (moze sposobit dominanciu estrogenu, co pre chlapa moze byt katastrofa), radesj si zozen nejaky kvalitny hovadzi alebo srvatkovy koncentrat (pripadne nas Wellness Protein).

Na otazku k bruchu neviem odpovedat, pretoze ak mas skratene bedrovo-driekove svaly (casto z dlheho sedenia) a iliopsoas (sval od krizov), tak ziadne brucho by si nemal cvicit ani nahodou. Toto su veci, ktore sa cez email ci komenty nedaju riesit, preto sa musis poradit s kvalitnym trenerom alebo fyzioterapeutom... Drzim ti palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
executioner8
Pridané: 19.03.2015, 05:48
Reagovať
Pridané: 19.03.2015, 05:48
Reagovať
Re: Re: Re: Re: život bez sacharidov
Dakujem pekne za Vase rady a za Vas cas
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
dominica
Pridané: 16.02.2015, 20:38
Reagovať
Pridané: 16.02.2015, 20:38
Reagovať
kesu orechy
Zdravim Vas,
ako mam chapat sacharidom v kesu orechoch? Zvysuju inzulin aj ked to nie je sacharid ako pecivo ci zemiaky?
Dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.02.2015, 23:31
Reagovať
Pridané: 24.02.2015, 23:31
Reagovať
Re: kesu orechy
Kesu maju maly obsah vlakniny z tych sacharidov, pravdepodobne vam hladinu zvysia. Problem je vsak niekde inde. Na nasom trhu nepokazene kesu nezozeniete, jedine ze by ste ich kupila vo vakuovom baleni. Ak take nemaju, na 99% su pokazene a tym padom toxicke, co je podstatne horsie ako akakolvek zvysena hladina cukru ci inzulinu...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
dominica
Pridané: 06.03.2015, 00:37
Reagovať
Pridané: 06.03.2015, 00:37
Reagovať
Re: Re: kesu orechy
Dakujem za odpoved..
Este by som mala jednu otazku..ak rano nalacno dam HIIT, tak je ci nie je vhodne si dat kusok peciva po veceri ?Ak tomu rozumiem spravne,tak tym ze si dam sachac zastavim burning fat.Ale z tohto clanku mi nie je velmi jasne ci je to vpohode aj po kardiu,alebo iba po silovom treningu.
Vdaka
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.03.2015, 23:20
Reagovať
Pridané: 11.03.2015, 23:20
Reagovať
Re: Re: Re: kesu orechy
Dominika, to si ziada vediet podstatne viac informacii o tebe. Ja neviem ako si na tom s metabolickou trenovanostou (spiroergometria), neviem ake su hrube tvoje kozne riasy, neviem aky je tvoj zdravotny stav (krv, lipidy, porfily mastnych kyselin, niektore hormony, atd, atd, atd). Vseobecne odporucania nedokazeme ponukat, lebo to nikomu nepomaha prave z toho dovodu, ze tieto veci si ziadaju nielen diskusiu, ale aj skumanie individuality, v tomto pripade tvojho stavu. Musis sa opytat nieco lahsie, alebo dalej studovat clanky, aby si mohla polozit otazku, na ktory sa da odpovedat aj cez komentare.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
dominica
Pridané: 12.03.2015, 15:09
Reagovať
Pridané: 12.03.2015, 15:09
Reagovať
Re: Re: Re: Re: kesu orechy
Dobre jasne,dakujem za odpoved.V tomto pripade pre istotu nechame sachace v den HIIT napokoji radsej :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Burbos
Pridané: 12.02.2015, 17:40
Reagovať
Pridané: 12.02.2015, 17:40
Reagovať
Umělá sladidla
Zdravím Vlado,
chtěl jsem se zeptat jestli neplánuješ nějaký článek o umělých sladidlech. Zajímá mě ted hlavně sukraloza, která je obsažena v mnoha proteinech jako sladidlo. Je to menší zlo než třeba aspartam nebo to vyjde na stejno?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.02.2015, 23:14
Reagovať
Pridané: 24.02.2015, 23:14
Reagovať
Re: Umělá sladidla
Ahoj, takymto okrajovym temam nemam preco venovat clanky. Moc tam toho nemam co riesit a tym padom by clanky boli velmi nevyzivne - priam nezazivne. Ja som sa s tymto problemom vysporiadal tak, ze som nahovoril majitelku kompavy na vyvoj noveho proteinu, co tieto umele sracky nema. Vzisiel z toho Wellness Protein a neskor aj Wellness BAR. U nas na webe sa o nich mozes dozvediet viac. PS: co je lepsie zlo, pad z 12-teho alebo 13-teho poschodia? Odpovies si na svoje otazky.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Burbos
Pridané: 10.03.2015, 02:27
Reagovať
Pridané: 10.03.2015, 02:27
Reagovať
Re: Re: Umělá sladidla
No já bohužel takovou možnost nemám abych někomu řekl ať mi vytvoří protein podle mých představ. Ale už se postupně snažím kupovat si proteiny bez příchutě, které neobsahují tyto umělá sladidla.
Tvůj Wellness protein jsem už zkoušel, ale bohužel mi absolutně nevyhovoval, pokaždé mi po něm bylo hrozně zle. Později jsem zjistil, že to bylo proto, že obsahuje vaječný bílek, který mi pravděpodobně vadí.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.03.2015, 23:17
Reagovať
Pridané: 12.03.2015, 23:17
Reagovať
Re: Re: Re: Umělá sladidla
Ako si myslis ze sa to podarilo mne? Ak popises ako ti z neho bolo zle blizsie (kedy, s cim, kolko, aka prichut, stav organizmu), mozno prideme na nejake dolezite suvislosti, ktore tento problem vyriesia, hoci taketo problemy su ojedinele...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Burbos
Pridané: 17.03.2015, 00:10
Reagovať
Pridané: 17.03.2015, 00:10
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Umělá sladidla
Tak dal jsem si ho asi 5x, většinou po tréninku( jen protein s vodou), takže na prázdný žaludek. Po asi 15 min. mi začlo být zle od žaludku + následné střevní potíže, což vždycky trvalo několik hodin. Příchut jsem měl kokos-čokoláda. Na zkoušku jsem si dal jednou ráno asi 5-6 syrových křepelčích vajec (a myslím že to bylo s domácím kefírem) no pak mi bylo zle celý den - stejné problémy jako po požití proteinu. Proto to přisuzuji té vaječné složce kterou protein obsahuje. S jakkoliv tepelně upravenými vejci nemám absolutně problém.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.03.2015, 12:46
Reagovať
Pridané: 19.03.2015, 12:46
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Umělá sladidla
Mas aj odlsedovane co si jedol naposledy po treningu a aky typ treningu to bol? Mozno mas naozaj slaby zaludok alebo nejaky problem s vajecnym proteinom. V kazdom pripade ak niekto okolo teba ma aj naturalnu verziu WP, skus ju otestovat, ci robi taky isty problem. Potom by sme urobili dalsie opatrenia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Burbos
Pridané: 24.03.2015, 22:00
Reagovať
Pridané: 24.03.2015, 22:00
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Umělá sladidla
Byl to workoutový trénink s vlastní váhou a naposledy po tréninku jsem nejedl nic, dal jsem po 30 min. protein a pak mi bylo zle. Navíc jednou to bylo i bez tréninku, ráno po probuzení. Slabý žaludek si myslím že nemám, protože nevím že bych měl s jakýmkoliv jídlem problém, spíš s tím vaječným proteinem. Bohužel v mém okolí nikdo nemá natural verzi WP. Ale to nevadí, nelam s tím hlavu. A díky za odpovědi! :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tomekk151515
Pridané: 29.01.2015, 17:27
Reagovať
Pridané: 29.01.2015, 17:27
Reagovať
dobíjanie glykogénu
Dobrý deň Pán Zlatoš, chcel by som spýtať akým vysoko koncentrovaným sacharidom je najideálnejšie dobíjať glykogén po dynamickom športovom výkone(ako napr. hokej,futbal ) a v akom časom rozostupe? .. lebo v článku ako sa stravovať po športovom výkone udávate že je vhodne hneď po treningu príjať BCAA a samotné píškóty a v niektorých článkov že do 2 hodín po tréningu by sa nemali príjmať žiadne sacharidy a nie samotne ale len kombinovať s dobre zostavenými tukmi a bielkovinami . ďakujem za odpoveď :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 06.02.2015, 21:34
Reagovať
Pridané: 06.02.2015, 21:34
Reagovať
Re: dobíjanie glykogénu
Spominany uvedeny clanok je velmi stary, preto z neho nie je mozne vychadzat. Otazka vsak znie, ako viete, ci mate alebo nemate doplneny glykogen? Ako viete ze ho mate prazdny len na polovicu? Ako viete, do kolko percent vase telo vyuzivalo cukry / alebo ich setrilo a nakolko zvladlo pracovat aj za pomoci tukov (mastnych kyselin, pripadne ketonov)? Vseobecne rady uz nepomahaju, je potrebne prestupit do dalsieho levelu. V tomto clanku su sirsie suvislosti:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
dsmoli
Pridané: 26.11.2014, 16:55
Reagovať
Pridané: 26.11.2014, 16:55
Reagovať
IR
Dobrý večer, ahojte
Som veľmi rada, že som našla túto stranu. Doteraz som čítala takéto články iba v angičtine a madarčine. 3 roky držím paleo diétu, / mám IR a Hashimoto, nadváhu/ .Schudla som 20 kg s paleo, ale v poslednom časte som zistila, že to nestačí. Ráno som namerala zvýšenú hladinu cukru 6-7 a prestala som schudnút. Tak som prešla na keto. Denne asi 50g bielkovín, 50g CH, 50g tukov. Bielkoviny z mäsa, CH zo zeleniny / niekedy ryža basmati/ tuky - kokosový olej, olivový olej, mast z mangalice.
Ale niekde robím chybu, len neviem kde. Celý den mám vyváženú hladinu cukru, ale ráno mám stále vysoké hodnoty. Môžete mi poradit prosím, kde som urobila chybu?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jaro Preiss
Pridané: 08.12.2014, 23:38
Reagovať
Pridané: 08.12.2014, 23:38
Reagovať
Re: IR
Mne sa nejako nezda ten celkovy kaloricky prijem za den, ak je pravda co hovorite, tak to robi cca 900 KCal za den, co je dost malo a moze stacit na znizenu funkciu stitnej zlazy a celkovo spomaleny metabolizmus
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 08.12.2014, 23:01
Reagovať
Pridané: 08.12.2014, 23:01
Reagovať
Re: IR
Na taketo detailne rady nie je priestor v komentoch nasho blogu. Nie preto, ze sme skupi na radu, ale preto, ze na odpovedanie je potrebne zozbierat vacsie mnozstvo osobnych dat, ktore je potrebne analyzovat, priebezne aktualizovat a neustale hodnotit. Je to narocna praca, ktora si vyzaduje zodpovedny pristup. Jedna z moznosti je prist na osobnu konzultaciu, pred tym potrebne data zozbierat (o ake ide si povieme cez email alebo neskor v pripravovanom clanku) a potom sa pokusit pomocou osobnej diskusie prist na chybu. Ak by si vsak isla na spiroergometricke vysetrenie, pravdepodobne by sme na jadro problemu prisli. Skus sa inspirovat napriklad tymito modelovymi prikladmi a naslednymi radami:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odstrante-svoju-metabolicku-negramotnost.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Emae
Pridané: 22.10.2014, 14:57
Reagovať
Pridané: 22.10.2014, 14:57
Reagovať
Obilniny áno???
Dobrý deň,
čítam, že teoreticky odporúčate bezlepkové obilniny ako pohánka, ryža.... Čo ale problematika fytátov, lektínov a inhibítorov? Nejde predsa len o lepok, ktorý je škodlivý. Aj bezlepkové obilniny spôsobujú problémy a zabraňujú správnej absorpcii určitých živín. Alebo na to máte iný názor?
Ďakujem za odpoveď :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.11.2014, 00:01
Reagovať
Pridané: 03.11.2014, 00:01
Reagovať
Re: Obilniny áno???
S potravinami z rastlinnej rise bude vzdy nejaky problem. Rastlinam sa totizto nepaci ak su konzumovane:

http://inhabitat.com/plants-know-when-theyre-being-eaten-and-they-dont-appreciate-it/#ixzz3HjvvFpoR
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
katkaLinn
Pridané: 15.10.2014, 11:53
Reagovať
Pridané: 15.10.2014, 11:53
Reagovať
Metabolický reset
Ahoj Vlado, prosím objasni mi ako myslíš vetu v tomto článku, že metabolický reset nesmú využívať ženy s %tuku nad 18 a muži nad 10%? Vieš mi prosím dať nejaký link, kde sa k tejto téme vyjadruješ konkrétnejšie? Ďakujem veľmi pekne, Tvoje názory si vážim.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.10.2014, 23:28
Reagovať
Pridané: 30.10.2014, 23:28
Reagovať
Re: Metabolický reset
V podstate cely tento clanok je o tzv "resete". Uvaha preco by ho nemali pouzivat ludia s problemovym percentom tuku je ten, ze najprv u nich musi prist k optimalizacii hormonalnej signalizacii a taketo extra sacharidove dni by k tomu moc neprospeli. Preto ich vyzivovy protokol musi byt zatial trochu iny. Ale iny - za tymto slovom sa ukryva respektovanie individualnych zvlastnosti, ktore treba v provom rade spoznat. Ako ich spoznat, na to v buducnosti urcite pripravim clanok. Zatial sa pokusame na to vytvorit nastroje, staci najst len investora:

http://www.vladozlatos.com/novinky/nove-projekty/pripravujeme-zaujimavu-online-platformu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
wickycs
Pridané: 09.10.2014, 13:13
Reagovať
Pridané: 09.10.2014, 13:13
Reagovať
kedy sacharidy
Ahoj. Kedy by som mala teda konzumovat sacharidy ak zvycajne trenujem 4-5x do tyzdna do 20.00hod. (Skorej nikdy neskoncim) ked ani cez den, ani pred treningom, ani dni bez treningu a ani 3h pred spanim sa tie sacharidy neodporucaju :-) spat chodim okolo 22.30-23.00hod. Dakujem :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.10.2014, 14:02
Reagovať
Pridané: 30.10.2014, 14:02
Reagovať
Re: kedy sacharidy
Hmm, no ja mavam tiez takto dlho treningy a vsimol som si, ze aj ked niekedy veceram az o 21:30 (co nepovazujem za optimalne ale co uz, zivot je kruty), tak to nie je problem. Sice nejdem spat tak skoro ako ty (najskor zalahnem o 23:30, no zvacsa o 0:00), ale zatial som problemy nespozoroval, napriklad v podobe nizssej energie rano po zobudeni (zvycajne spim 6,5 az 7h) alebo priberanim. Na niektore veci si clovek musi odpovedat sam pokusom a omylom, inak nikdy nezistis ako na tieto veci reaguje tvoje telo. Drzim palce v bezpecnom experimentovani.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
wickycs
Pridané: 13.10.2014, 08:59
Reagovať
Pridané: 13.10.2014, 08:59
Reagovať
Re: kedy sacharidy
Ked cvicim skor s vytrvalostnym sposobom (na zaver cca pol hodku som zvykla este kus silove pridat)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Filip
Pridané: 18.09.2014, 08:01
Reagovať
Pridané: 18.09.2014, 08:01
Reagovať
Mlieko vs Acidko
Ahojte. V prvom rade vám chcem poďakovať. Dlhšiu dobu čítam vaše články + mám pozreté nejaké tie prednášky. A to čo robíte, robíte naozaj super!
Chcel by som sa opýtať na tému raňajky. Viem, že ak je človek hladný tak najlepšia je sladká 40% smotana, ale mám otázku. Ak by som si nedal smotanu a som hladný, tak je potom lepšie mlieko alebo acidko? Mne osobne viac chutí to acidko a myslím, že je lepšie (som laik), ale radšej sa spýtam na názor odborníka.
A ešte mi napadla otázka: prečo, keď varíte ten váš Yogi čaj (chutí super), tak ho varíte tak dlho? Neničia sa tam nejaké pozitívne, zdraviu prespešné látky? Počul som, že zázvor by sa nemal variť..

Ďakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.09.2014, 00:11
Reagovať
Pridané: 19.09.2014, 00:11
Reagovať
Re: Mlieko vs Acidko
Acidko, kefir, cmar, zakvas, cokolvek plnotucne. Ak ide o yogiho, samozrejme ho mozes vyrit aj menej, ale zo skusenosti takto je vyraznejsi a stiplavejsi, ak sa koren zazvora lepsie vyvary (mozno aj ucinnejsi na imunitu)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Filip
Pridané: 19.09.2014, 23:09
Reagovať
Pridané: 19.09.2014, 23:09
Reagovať
Re: Re: Mlieko vs Acidko
Ďakujem veľmi pekne a teším sa na ďaľšie informácie z blogov a newsletterov.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
punkboy69
Pridané: 29.07.2014, 11:08
Reagovať
Pridané: 29.07.2014, 11:08
Reagovať
amino
Ahoj Vlado,nevedel som pod ktorú tému napísť otázky,tak ich dávam sem.Aminokyseliny Acetyl l carnitine a Tyrozín majú schopnosť brzdiť tukový metabolizmus podobne ako BCAA? či tieto aminokyseliny túto vlastnosť nemajú keď sa užívajú na lačný žalúdok? ďakujem opäť za odpovede :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.08.2014, 23:50
Reagovať
Pridané: 11.08.2014, 23:50
Reagovať
Re: amino
Takto: BCAA su cenne, ale pravdepodobne nie v izolovanej podobe pred ci po treningu. Urcite je vsak vhodne si nimi obohacovat protein alebo ine jedlo, kvoli zvysovaniu biologickej hodnoty a kvoli regeneracii. L-karnitin je fajn, ale zbytocny, pretoze v preklade ide o "nakladne auticko", ktore ma vozit na korbe tuk do svalovych mitochondrii. Ale naco ti to je, ked nemas zatial tolko svalovych mitochondriii (metabolicka masineria)? Lebo ak by si ich mal, tak l-karnitin davno nepotrebujes, pretoze by ho tvoje telo prirodzene tvorilo v dostatocnom objeme pre tvoje potreby...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jarkabarka
Pridané: 21.07.2014, 13:50
Reagovať
Pridané: 21.07.2014, 13:50
Reagovať
vytrvalostný šport a sacharidy
Dobrý deň, venujem sa vytrvalostným športom ako je cyklistika a turistika, z niektorých vašich predošlých článkov som pochopila, že vytrvalostným športovcom sacharidy odporúčate kvôli regenerácii, v tomto článku píšete, že sacharidy pre vytrvalostných športovcov nie sú nutnosťou, ak som teda tomu správne porozumela.. Chcela by som Vás teda poprosiť o radu, či je bezpečné byť na nízkosacharidovej strave, (samozrejme s prímom sacharidov zo zeleniny, orechov atď..) aj keď moje športové aktivity, napríklad pri dlhšej cyklotúre alebo turistike, presahujú niekedy aj 7 hodín? Za odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.07.2014, 23:07
Reagovať
Pridané: 23.07.2014, 23:07
Reagovať
Re: vytrvalostný šport a sacharidy
Ahoj, bezpecne je to iba za predpokladu, ze zvladnes sa ubranit tymto negativam nizkosacharidovej vyzivy (+ nadobudnes urcity stupen metabolickej trenovanosti):

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jarkabarka
Pridané: 25.07.2014, 10:10
Reagovať
Pridané: 25.07.2014, 10:10
Reagovať
Re: Re: vytrvalostný šport a sacharidy
O adaptáciu na tukový metabolizmus sa snažím od decembra, odkedy som objavila Tvoj blog a môžem povedať, že si výrazne prispel k zlepšeniu kvality môjho života, za čo Ti ďakujem, aj za tento úžasný blog! pred tým som bola priam závislá na sacharidoch, mala som výkyvy nálad, teraz nemám problém byť viac ako polovicu dňa bez jedla, stále som vysmiata a cítim sa skvele.. len sa chcem uistiť, keďže teraz v lete sa často venujem turistike a cyklistike, že si neublížim, keď po celodňovej túre neprijmem nijaké sacharidy, posledná svalovica bola dosť zlá, tak neviem, či to bolo spôsobené zlou regeneráciou pri low carb alebo športovým preťažením...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.08.2014, 23:24
Reagovať
Pridané: 11.08.2014, 23:24
Reagovať
Re: Re: Re: vytrvalostný šport a sacharidy
Najprv ti Barka gratulujeme. Ak ide o svalovice, mas len jednu svalovu kapacitu a ked ju prekrocis, je jedno ci mas dost sacharidov, alebo tip-top regeneraciu. V kazdom pripade ak si chces byt ista, mala by si si dosledne prestudovat tento clanok, pretoze vobec neprijimat sacharidy nemusi byt uplne idealna cesta pre relativneho zaciatocnika ako si ty:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vikusik149
Pridané: 11.06.2014, 15:43
Reagovať
Pridané: 11.06.2014, 15:43
Reagovať
Histamínová intolerancia
Chcela by som pridať komentár ohľadom nafukovania, s ktorým ako som si tu všimla sa stretáva veľa ľudí. Už asi rok ma trápilo nafukovanie ktoré sa zhoršovalo. Až ma nakoniec nafukovalo po každom jedle a to bolestivo, až som nakoniec nemohla ani športovať. Výsledky lekárskych testov boli negatívne a ja som začínala byť zúfala. Nech som jedla čokoľvek nemenilo sa to. Nakoniec mi zistili histamínovú intoleranciu. http://zlatos.zdravita.com/userfiles/zlatos/files/Daosin-brozura-web.pdf. Len v roku 2010 na to vyvinuli výživový doplnok. Preto ak máte podobné problémy skúste zvážiť aj túto možnosť. Mne osobne sa po užívaný daosinu veľmi polepšilo :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Juro
Pridané: 09.06.2014, 20:12
Reagovať
Pridané: 09.06.2014, 20:12
Reagovať
Bread
Ahoj Vlado, chcel by som sa ťa spýtať co si myslíš o tomto chlebiku z hľadiska výživy ?
http://fitcult.refresher.sk/72/Zdravy-fitness-chlieb-plny-vyznamnych-zivin-recept
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Eric
Pridané: 18.08.2014, 11:31
Reagovať
Pridané: 18.08.2014, 11:31
Reagovať
Re: Bread
Ja uz dlhsiu dobu pouzivam tento recept a je to totalna pecka (okrem toho aj opticky vysledok vyzera lepsie ako na tych fotkach :):
200 g mandľovej múky (dá sa kúpiť v BIO obchodoch, väčšinou sa volá že PALEO mandľová múka, ale dá sa kúpiť aj v Kauflande tam, kde majú detské krupice, oriešky a také veci, je tam oveľa lacnejšia a je rovnako kvalitná). Ja osobne už mám ale mix všelijakých múk, v tom BIO obchode si kupujem aj makadámovu, chia, konopnú, ale majú aj tekvicovú, sézamovú, atď. Takže dám vždy 100 g mandľovej a druhých 100 g nakombinujem z tých ďalších, dá sa to robiť podľa chutí.
Takže máme 200 g takejto zmiešaniny, do toho sa dajú podľa chuti pridať napríklad ľanové semiačka, alebo sézam, vylúpané tekvicové semienka, je to vyslovene na rozhodnutí sa.
Do toho ide 1/2 čajovej lyžičky (čl) soli,
1/2 čl sódy bikarbóny (ale je možné použiť ekvivalentné množstvo sušených kvasníc).
Túto zmes v miske dobre premiešam lyžičkou a potom pokračujem:
Kovovú misku, ktorú používam namiesto pekáča vytriem maslom, aby som to mal pripravené a potom už do tej múčnej zmesy idem pridávať "mokré" veci:
1/2 čl jablčného octu,
1/2 čl medu,
1 polievková lyžica vody (ono je celkom dobré ten med mať v tekutom stave a dať to tam aj s tou vodou),
2 ks XL vajcia.
Toto všetko potom malou lyžičkou dobre premiešam, až mi z toho vznikne zvláštne hnedé lepkavé, ale súdržné cesto, ktoré umágam a utľapkám do oválu ako žemľa a dám to do tej misky vymastenej maslom. Potom už len na 30 minút do trúby na 160 stupňov a potom už len vytiahnem. Dobrú chuť :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.06.2014, 00:12
Reagovať
Pridané: 14.06.2014, 00:12
Reagovať
Re: Bread
Nevyzera to az tak zle, mozno ak by sa to dalo urobit z mensieho mnozstva vlociek, tak este lepsie. Na druhej strane treba odskusat, ci tato kombinacia nie je na zaludok prilis tazka a tiez by som si radsej premeral glykemiu po skonzumovani 50g davky...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
goodflo
Pridané: 02.06.2014, 12:37
Reagovať
Pridané: 02.06.2014, 12:37
Reagovať
Anthony Colpo - kritika low-carb
Ahoj Vlado, chcel som sa Ťa opýtať na Tvoj názor na problematiku kritikov low-carb a IF, ktorá ma už dlhšie trápi.

Ide o články od Anthonyho Colpa, ktorý je známy svojou kritikou low-carb stravovania a aj napr. IF (mal ohľadom tohoto rôzne potýčky s napr. Martinom Berkhanom, ktorý je veľkým zástancom IF a s ďaľšími odborníkmi ohľadom stravovania.

Jeho články mi prídu dôveryhodné, podkladá ich štúdiami a on bol niekedy taktiež propagovateľom low-carb.

Hlavne mi vrtajú v hlave jeho prehlásenia o chudnutí spôsobenom iba kalorickým deficitom, ktoré podkladá kotrolovanými štúdiami o vplyve izokalorických low-carb a low-fat diét s kalorickým deficitom , ktoré mali za následok približne rovnaký hmotnostný úbytok po období 12 mesiacov u oboch skupín pod týmito diétami.

Tu by som Ti chcel priložiť pár jeho článkov na túto problematiku a chcel som sa Ťa opýtať (ak by si mi chcel odpovedať) na Tvoj názor na toto.

http://k3fitness.fi/2013/12/anthony-colpo-low-carb-craze/

http://anthonycolpo.com/the-inescapable-reality-of-calories-in-calories-out/

http://anthonycolpo.com/is-a-low-carb-diet-bad-for-your-thyroid/

http://anthonycolpo.com/reader-mail-vegan-low-carb-insanity-iron-cholesterol-more/

Ak by si mi neodpovedal/nemal čas, je to v pohode, ja mám teraz hlúpy pocit z toho, že Ťa otravujem, každopádne táto problematika ma už dlhšiu dobu zožiera a cítim sa z toho neistý a zmätený.

Za Tvoj drahocenný čas a úsilie jednak na Tvojej stránke a v Tvojom živote Ti vopred ďakujem :)

S pozdravom

Radovan Šurlák
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.06.2014, 23:15
Reagovať
Pridané: 13.06.2014, 23:15
Reagovať
Re: Anthony Colpo - kritika low-carb
Ahoj Radovan, nie je to v poriadku, rad sa na to pozriem, dokonca na temu negativ low-carb pripravujem aj jeden clanok, ktory si myslim ze je dolezity. Je nutne ludi upozornit, ze zmena v stravovani nemoze byt len taka chaoticka, lebo vela toho sa da pokazit aj pri low-carb ci IF. Ciastocne ti vsak moze postacit aj tento nasledovny clanok, ktoreho pokracovanim budu spominane negativa low-carb:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
goodflo
Pridané: 16.06.2014, 12:25
Reagovať
Pridané: 16.06.2014, 12:25
Reagovať
Re: Re: Anthony Colpo - kritika low-carb
Ďakujem, je to super článok, myslím si, že je veľmi užitočný a hodnotný, vďaka Vlado :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
goodflo
Pridané: 03.06.2014, 14:14
Reagovať
Pridané: 03.06.2014, 14:14
Reagovať
Re: Anthony Colpo - kritika low-carb
Ešte som chcel pripojiť jeden článok od Martina Berkhana, ktorý síce je zástancom IF, ale zase low-carb mu až tak nevonia:

http://www.leangains.com/2009/02/low-carb-talibans.html?m=1

S pozdravom

Radovan

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
kaatka
Pridané: 29.05.2014, 09:50
Reagovať
Pridané: 29.05.2014, 09:50
Reagovať
sacharidy pred spanim
ahoj, chcem sa opytat na konzumaciu sacharidov pred spanim.. trening mi vacsinou konci 19:30, cize prve jedlo konzumujem az 21:30 (dovtedy len protein).. spat chodim cca o 23:00.. sacharidy neodporucas jest neskor ako 3 hodiny pred spanim, je teda lepsie ich vecer nejest vobec v mojom pripade?
a co sa tyka bielkovin a tukov, tam nie je problem s konzumaciou menej ako 3 hodiny pred spanim?

dakujem za odpoved :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.06.2014, 22:43
Reagovať
Pridané: 13.06.2014, 22:43
Reagovať
Re: sacharidy pred spanim
V tvojom pripade je rozhodne lepsie ich nejest vobec. U bielkovin a tukov a zeleniny pred spanim nie je problem. Ak chces dobehnut sacharidy bezpecne, lebo to skutocne potrebujes (dobit, doregenerovat), tak si na druhy den dopraj davky vlaknitych sacharidov (bataty, quinoa, topinambur, nedozrete banany), ktore sa metabolicky priatelskejsie spravaju k tvojmu telu (maly objem rychlych cukrov a mnoho vlakniny, ktora sa nepremiena na glukozu ale mastne kyseliny)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ludka22
Pridané: 03.06.2014, 21:53
Reagovať
Pridané: 03.06.2014, 21:53
Reagovať
Re: sacharidy pred spanim
tiez mam podobny problem, trenujem aj neskoro vecer a posledne jedlo mi vychadza o pol 10. zvykla som si robit ovsene vlocky, pripadne celozrnne cestoviny, naturalnu ryzu, atd. je teda vhodnejsie zjest rychly sacharid, ak to spravne rozumiem? ak budu sacharidy dlhodobo na 1g/kg vahy, nezvykne si casom telo na nizky prijem sacharidov a neprepne na setriaci rezim?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.06.2014, 23:23
Reagovať
Pridané: 13.06.2014, 23:23
Reagovať
Re: Re: sacharidy pred spanim
Ovsene vlocky a cestoviny takto neskoro vecer? To hadam nie. Ano rozumies tomu spravne. Co podla teba znamena setriaci rezim? A ako sa taky rezim prejavuje a ake ma dosledky a kto povedal ze nieco take moze nastat?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ludka22
Pridané: 16.06.2014, 23:43
Reagovať
Pridané: 16.06.2014, 23:43
Reagovať
Re: Re: Re: sacharidy pred spanim
ja uz mam asi po precitani vsetkych moznych clankov a komentarov uplny chaos. kedy teda mozem si dat tych 50g sacharidov? pred treningom nie, aby telo spalovalo tuky. po treningu tiez nie, lebo je neskoro vecer. setriacim rezimom som myslela, ze si zvykne, ze dostava minimum sacharidov a zacne ukladat tuky do zasoby, spomali metabolizmus. citala som nieco take, ze ked clovek nezje dostatocne mnozstvo jedla vo faze prejedania, tak sa to moze stat. moj jedalny listok zatial vyzera takto:
prve jedlo (okolo pol 11 - 12) - vajce, alebo mozzarela
druhe jedlo (okolo pol 2 - 3) - maso a salat
tretie jedlo (okolo piatej)- zakysany mliecny vyrobok

o osmej trening
posledne jedlo (okolo pol 10 - 10) - ladovy salat, potom nejake oriesky, potom tie sacharidy co som spominala, zelenina...

mam teda tie sacharidy vynechat uplne?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.06.2014, 23:24
Reagovať
Pridané: 25.06.2014, 23:24
Reagovať
Re: Re: Re: Re: sacharidy pred spanim
Ak povazujes za sacharid zeleninu, tak to je v poriadku, tu mozes kedykolvek. Na druhej strane by som ta rad povzbudil do experimentovania v ramci informacii, ktore si tu nacitala. Hoci su niekedy rozpoluplne, no musis pochopit, ze do toho celeho vstupuje faktor individuality, ktory to cele este viac komplikuje. Ak mas veceru neskoru, musis zvolit cestu vlaknitych sacharidov v malom mnozstve cez den (nedozrety bana, sladke zemiaky, ne-GMO kukurica a pod), aby si aspon nejake sacharidy mala. Drzime ti palce, urcite nam daj vediet co najlepsie funguje na teba.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ludka22
Pridané: 08.07.2014, 16:53
Reagovať
Pridané: 08.07.2014, 16:53
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: sacharidy pred spanim
dakujem, budem teda skusat :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lola
Pridané: 28.05.2014, 23:18
Reagovať
Pridané: 28.05.2014, 23:18
Reagovať
jojo efekt
Ahoj Vlado,
je mozne, ze sa toto nizkosacharidove stravovanie po urcitej dobe "otoci" proti cloveku? Ak ho nebude dodrziavat tak striktne ako na zaciatku, prip. nebude tak trenovat. existuje tu nejaky vyrazny jojo efekt?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.06.2014, 22:38
Reagovať
Pridané: 13.06.2014, 22:38
Reagovať
Re: jojo efekt
Na to sa tazko odpoveda, nakolko ja nepoznam s akym metabolickym ci hormonalnym stavo si naskocil na low-carb, ale ak si na to naskocil prilis rychlo a metabolicky nepripraveny, tak ano, moze sa to otocit proti tebe a viac info si dostuduj v tomto clanku:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
penka
Pridané: 28.05.2014, 15:33
Reagovať
Pridané: 28.05.2014, 15:33
Reagovať
cukrovka a hlad
Ahoj Vlado,
snáď Ty mi pomôžeš rozriešiť môj problém. Pred rokom mi náhodou moja obvodná lekárka diagnostikovala cukrovku. Vážila som vtedy 62 kg pri výške 158 cm. Cukor nemám vysoký a neberiem lieky, len držím diétu bez cukru. Diabetologička mi nič ohľadom stravy nepovedala a ja som si naštudovala spôsob stravovania pri cukrovke z internetu. Svedomito sa vyhýbam sladkostiam, pivu a bielej muky. Ostatne potraviny konzumujem tak ako predtým, t.j. veľa zeleniny, strukovín, ovocia, syrov a cestovín ( obyčajne grahamových). Tučne mäsa a údeniny som nikdy moc nejedla. S cukrom nemám problém, je v norme, ale výrazne som schudla (8 kg) a stále mam hlad. Cvičím aktívne 1x týždenne a každú sobotu pracujem na záhradke. Inač v práci som cely deň pred počítačom. Takže moja otázka znie - co robím zle, ze tak chudnem a som stále hladná aj za predpokladu ze sa pravidelne stravujem. Všade píšu ze diabetici sú tuční a sa majú snažiť schudnúť a ja som pomýlená! Diabetologička si mysli že to chudnutie spôsobilo vynechanie bielej muky, ale mne sa to nezdá, pretože ja som až toľko koláčov nejedla predtým. Budem ti veľmi vďačná za odpoveď, pretože z toho co píšeš si myslím že sa v týchto veciach veľmi dobre vyznáš!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.06.2014, 22:33
Reagovať
Pridané: 13.06.2014, 22:33
Reagovať
Re: cukrovka a hlad
Ahoj, otazne su dovody tvojho chudnutia ale aj tvoja schopnost posudzovat svoju postavu a % tuku. Nakolko nemame tvoju fotografiu v spodnom pradle, tak nevieme ani posudit, na ktorych miestach si tvoje telo robi najvacsie zasoby tuku z coho sa daju odvodit aj hormonalne problemy. Problemom dnesnej doby je fakt, ze mnoho ludi trpi skrytou nadvahou (male konfekcne velkosti ale velke mnozstva tuku bez svalov). Ak k tomu vsetkemu stracas este aj na svalovej hmote (co tiez nevieme posudit), tak to je naozaj vazna situacia. Zial z komentov a len takej hocijakeho povrchej diskusie to urcite nevyriesime, nakolko si tvoj problem vyzaduje dialog a zbieranie mnohych biologickych dat (krvny obraz, hormonalny profil, kondicny profil, analyza stravovania, atd). Mame vsak velmi casto uzku spolupracu s ludmi ako si ty (diabetici) a niekolko pokusnych osob, ktore sa uspesne dokazali vymanit z tradicnych dogiem diabetu (musis sacharidy a vela inzulinu...). K problematike diabetu planujeme spracovat aj publikaciu, ale to je zatial daleky plan...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
stefanak.viktor
Pridané: 24.05.2014, 20:07
Reagovať
Pridané: 24.05.2014, 20:07
Reagovať
sacharidy
Vlado ahoj,

http://chriskresser.com/do-carbs-kill-your-brain

http://quantifiedself.com/2013/09/greg-pomerantz-trying-high-carbohydrate-diet/

myslis si, ze preco sa vyssia konzumacia sacharidov (60+ %) u nho neprejavila zmenami nalad, vykonu a vahy a pod. ako vlastne citame na blogu? Je to prijmom kvalitnych sacharidov, neustaleho pohybu alebo nahoda? Lebo dobry postreh je, ze v zapadnom svete ludia casto konzumuju geneticky upravene sacharidy a nie kvalitne, ako ludia v tropoch a na odlahlych ostrovoch a tym padom dochadza na Zapade k chorobam a fyziologickym zmenam. Dakujem za nazor, odpoved
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.05.2014, 23:23
Reagovať
Pridané: 28.05.2014, 23:23
Reagovať
Re: sacharidy
Ahoj Viktor, myslim, ze uplne najlepsie to popisal W.A. Price vo svojoj slavnej knihe (takmer ma uz 100 rokov ta kniha - prave som ju docital): Nutrition and Physical Degeneration. V knihe popisuje ako sa stravovali domorode narody v roznych castiach sveta (od Svajciarov, cez Africanov, Indianov az po Inuitov). Kazdy z tychto narodov bol inou mierou adaptovany na sacharidovu vyzivu, ktora mala rozne zastupenie. Nikdy to vsak neboli tradicne sacharidy, ako ich pozname dnes. Islo najcastejsie o sladke zemiaky, topinambur ci ine korenove sacharidy s vyssim % vlakniny, ktora nema taky negativny metabolicky ucinok (zvysene hodnoty glukozy a nasledne inzulinu). Kniha je fakt poucna a az prekvapivo aktualna, treba si ju zohnat. Cesta ako zistit, ci si (sme) vhodny na konzumaciu sacharidov alebo nie sme, je len jedna (zatial). Ak zistis pocet slinnych amylaz (zo slin), tak budes vediet ci si tolerantny na vyssi prijem skrobov (vlaknitych), alebo nie si. Cim viac mas tych amylaz, tym viac si adaptovany, ale paradoxne velmi ti skodia (metabolicky) rychle cukry a jednoduche sacharidy (tie ktore sa ultra rychlo menia na glukozu). Velmi zaujimavo to rozpisala Denise Minger vo svojej poslednej knihe Death by Food Pyramid: How Shoddy Science, Sketchy Politics and Shady Special Interests Have Ruined Our Health. Ja verim, ze blizka buducnost vyzivy je najma vo zbere osobnych biologickych dat, ktore nam pomahaju rozlustit tuto zahadnu krizovku zivota...

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
stefanak.viktor
Pridané: 31.05.2014, 10:44
Reagovať
Pridané: 31.05.2014, 10:44
Reagovať
Re: Re: sacharidy
tento clanok to pravdepodobne len dokazuje:
http://www.muscleforlife.com/carbohydrates-and-weight-loss-should-you-go-low-carb/
Myslim to, co vravis v komente, ze kazdemu jednotlivcovi moze vyhovovat nieco ine, ci uz low carb - high fat alebo naopak.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.06.2014, 23:00
Reagovať
Pridané: 13.06.2014, 23:00
Reagovať
Re: Re: Re: sacharidy
No hej, ale malo kto sa na tuto problematiku pozera z komplexu faktorov. Pravda je vsak taka, ze rovnako ako mozes byt fyzicky trenovany na skale -100 az +100, tak aj metabolicky mozes byt trenovany od -100 do +100. O tom, co je to metabolicky trening sa detailne rozpisujem v tomto clanku:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
chalve
Pridané: 16.05.2014, 17:38
Reagovať
Pridané: 16.05.2014, 17:38
Reagovať
Vláknina
Máte senzační stránky, s vaší filozofií se v hodně bodech stotožnuji. Akorát bych chtěla dodat, že rozpustná vláknina do určité míry také ovlivnuje insulin, s tím že její energetická hodnota je 9 KJ/g.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.05.2014, 23:57
Reagovať
Pridané: 23.05.2014, 23:57
Reagovať
Re: Vláknina
Dakujeme za postreh Chalve, hoci je to pravda, no odozva organizmu po rozpustnej vlaknine je naozaj mala oproti rovnakemu mnozstvu inych sacharidov...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
M2oKoKosKa
Pridané: 15.05.2014, 19:47
Reagovať
Pridané: 15.05.2014, 19:47
Reagovať
Stravovaní při pobytu v zahraničí
Dobrý den, předem se omlouvám za trochu offtopic, nevím kam bych tento dotaz napsala. V cervnu jedu se školou na týdenní poznávací zájezd do Anglie, budeme ubytovaní v rodinách, které nás
budou ,,krmit" (snídaně, obědové balíčky, večeře). Potíž je v tom, že kvalita tohoto jídla není vůbec dobrá (už jsem to jednou prožila)... Typicke vecere jsou superzdrave pizzy, prostě vše sacharidové. Dokonce jsem se setkala i s rodinou, ktera vykoupila McDonald a fastfoodové jídlo podávala skoro na všechny chody. A že by se vás zeptali, co byste si přáli, o tom si můžem jenom nechat zdát.I učitelky předem informovali, ať nikdo nepočítá s kdovíjakou zdravou stravou a že vzít si tatranky a podobné dobroty je nutnost. Proto se ptám, jak bys mi doporučoval stravovat se. Jsem schopná vydržet téměř celý den s minimem jídla, ale za předpokladu kvaliti vydatné večeře, která asi nehrozí :D Posledně, když jsem se vrátila z podobného pobytu, měla jsem naprosto rozhozené fungování trávicího systému, nebylo mi vůbec dobře a než jsem se vzpamatovala, tak to trvalo celkem dlouho. Také odmítám po celý den zobat tyčinky typu Snickers a chodit do fastfoodů. Jediné, co mě napadlo, je chodit někam na saláty a v obchodech si kupovat sama aspoň nějakou zeleninu nebo ovoce. A jinak jíst oříšky, různá semínka, popřídapně sušené ovoce...ale nevím jak je skladovat, aby se nezkazila. Vaše proteinové tyčinky nemám možnost zakoupit, jsem z Prahy. Tak já opravdu nevím... Jak byste se stravoval Vy?
Jinak už půl roku pravidelně sleduje tento blog, změnila jsem celé své stravování a teďka se snažím informovat i rodiče. Předem dík za pomoc.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.05.2014, 23:55
Reagovať
Pridané: 23.05.2014, 23:55
Reagovať
Re: Stravovaní při pobytu v zahraničí
Ahoj, mozes to riesit nasledovne. Doobede budes len na tekutinach, prilezitostne si daj nejake ovocie. Od poobedia sa nauc sa konzumovat niektore z tychto potravin z obchodu: jemne nedoztrety banan (mal by mat trochu este trpku chut), avokado (da sa vyjest s lyzickou), syrove korbaciky alebo iny syr (mozzarella, cottage, eidam, gouda), kefirove a jogurtove biele produkty (vzdy len plnotucne) a pokial budes moct, v restauracii si daj prazenicu (vajcia) alebo maso iba so zeleninou. Orechy su najlepsie makadamove, alebo pekanove, alebo obcas aj mandle. Verim ze ti to pomoze aspon trochu to prezit.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tomas.huslicka
Pridané: 09.05.2014, 21:14
Reagovať
Pridané: 09.05.2014, 21:14
Reagovať
názor na potreningove jedlo
Ahoj, mam taku technicku otazku,
ked niekedy kvoli praci nemozem silovo trenovat vecer, kedze pracujem do polnoci a tym padom trenujem rano, mam tie sacharidy zaradit hned povedzme hodinu po treningu alebo ich mam zjest az vo vecernom prejedani? Rozmyslal som nad tym, ze ci nie je vhodnejsie doplnit glykogen po cviceni, ked este idem napriklad do tej prace...
Inaksie sa chcem podakovat, uz som si vdaka vasmu blogu nasiel cestu, zistil som ze jediny problem bol v rastlinnych tukoch a odkedy som ich vyradil tak je to v pohode aj s tou pokozkou... len s touto poslednou vecou sa nejako neviem vysporiadat, dakujem, Mato
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.05.2014, 23:25
Reagovať
Pridané: 23.05.2014, 23:25
Reagovať
Re: názor na potreningove jedlo
Ahoj, tie sacharidy po treningu nepotrebujes, takze pokojne ich zarad po vecernom jedle. O glykogen sa bat nemusis, telo sa on postara samo aj z nesacharidovych zdrojov (glukoneogeneza). Cim intenzivnejsi bude tvoj trening, tym lepsie si ho bude vediet doplnit oi aj z laktatu. Tak drzime ti palce pri dalsej optimalizacii zivotospravy...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
franci1986
Pridané: 05.05.2014, 13:15
Reagovať
Pridané: 05.05.2014, 13:15
Reagovať
Nafukovanie
Dobry den p. Zlatos,chcela by som sa poradit. Po precitanie Vasej publikacie som sa rozhodla zmemit sposob stravovania,t.j.,vylucila som klasicke sacharidy vo velkej miere,nahradila ich tukmi,olejmi,orechmi,semenami a jem vela surovej zeleniny. A tu vznikol moj problem, odvtedy uz su to asi 2-3 mesiace mam neustale nafuknute brucho,vyzera to ako keby som tehotna. Je mozne,ze mi takyto druh stravy sposobuje plynatost? Co by ste mi poradili? Rozmyslala som,ze skusim probiotika.

Dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.05.2014, 22:56
Reagovať
Pridané: 23.05.2014, 22:56
Reagovať
Re: Nafukovanie
Nie som si isty, ci tento druh stravy sposobuje plynatost, ale prave teraz som na podobnu otazku odpovedal, tak kopirujem koment aj sem:

Problem nafukovania moze sposobovat vselico od kombinacie potravin, cez nedostatocnu crevnu kulturu (ktoru ste ale mohli mat nedostatocnu uz davno pred zmenou), nedostatocnou enzymatickou vybavou (napriklad z castej konzumacie jedla alebo aj v case ked nie je citit hlad), slaba praca zlcnika, az po nedostatocne prezutie stravy. Skuste preto prosim experimentovat a robit si pripadne aj poznamky co jete, kedy, kolko, kombinacia a hladat v tom suvislosti, pretoze vam s tym nik nepomoze. Verime ale, ze ked tuto krizovku vylustite, tak sa o vysledok a vyriesenie podelite aj s nami. Mozno to niekomu dalsiemu pomoze urychlit riesenie aj jeho problemu...

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vikusik149
Pridané: 04.05.2014, 18:25
Reagovať
Pridané: 04.05.2014, 18:25
Reagovať
Sacharidy
Dobrý deň, rada by som sa spýtala na príjem sacharidov. Trénujem 5-6 x v týždni najmä anaeróbne niekedy aj dvojfázovo. Mojím cieľom je hlavne výkonnosť lebo idem za športové štipendium študovať do USA. Ale taktiež estetika, rada by som znížila svoj podiel tuku (aktuálne cca 17 percent). A moja otázka znie či by bolo dobré 1 mesiac sa keto adaptovať sacharidy pod 50 g a potom striedať dni 50-100-150 sach. aby som dobre zregenerovala alebo by som mala hneď ten podiel sacharidov cyklovať? A dá sa chudnúť aj pri cyklovaní sacharidov ? Mám teraz asi 3 mesiace na experimentovanie tak by som to rada vyladila. Ďakujem za odpoveď. Mimochodom píšete naozaj úžasný blog plný inšpirácie :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.05.2014, 22:43
Reagovať
Pridané: 23.05.2014, 22:43
Reagovať
Re: Sacharidy
Zuzana nie som si isty, ci ist pod 17% je pre vas rozumne a hlavne dlhodobo udrzatelne (bez negativnych dosledkov). Neviem kde sa koncentruje tento tuk a preco vam to prekaza, ale pri davkach sacharidov cca pod 80g to bude treba vyladit aj s inym protokolom, ktory bude sledovat aj hormonalny vplyv (na problemovej partii). Rozne casti tela su rozne citlive na hormony, preto bez dalsej podrobnej analyzy nie je mozne jednoznacne odpovedat. Co sa vsak moze stat bez problemov je, ze sa pretrenujete, co bude mat hormonalne nasledky v podobe zvyseneho vylucovania kortizolu, ktory sposobi ze vas neustale bude prepinat do cukroveho metabolizmu a okradat o svalovu hmotu, co bude mat za nasledok este zvacsenie koznych rias na problemovych partiach.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
katka666
Pridané: 22.04.2014, 08:18
Reagovať
Pridané: 22.04.2014, 08:18
Reagovať
stravovanie
Dobry den, chcela by som sa spytat aky je vas nazor na stravovanie podla krvnych skupin? Ja som KS "A" a tam prevladaju sacharidy a to najma na vecer. Dakujem pekne za odpoved
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.04.2014, 23:48
Reagovať
Pridané: 29.04.2014, 23:48
Reagovať
Re: stravovanie
Ziadna slava, je to len velmi okrajova zalezitost, na doplnenie kontextu je potrebne prestudovat si dosledne tento clanok:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/hierarchia-vyzivovych-principov-a-evolucia-ludstva.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Warrior
Pridané: 19.04.2014, 09:49
Reagovať
Pridané: 19.04.2014, 09:49
Reagovať
Warrior
Nazdar Vlado.Som rád že sm natrafil na túto stránku,lebo konečne nemusím do seba pchať pol kg sachrov na deň v domnienke že budem zdravý a fit,..už vyše 3 mesiacov idem Intermittent fasting 16/8 ...pričom raz som sacharidy cykloval inkedy som šiel konštantne .Som sokojný..a kedže sa blíži leto chcel by som pritvrdiť a zhodiť to sadielko z brucha dole...No ale idme k veci chcem skusiť warriora t.j20/4 ...moja otazka znie ...prve jedlo zelenina druhe bielkoviny+sachre a tretie tuky...pri výške 195 a vahe 104 som chcel dať 2500 kal..proste vypocital som si TDEE a od toho som ubral...koľko tukov by si mi radil dať.a resp.. z čoho ked chcem to skusiť nieže na princíp Palea ale chchel by om vradit lepok .Dakujem za reakciu
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.04.2014, 23:25
Reagovať
Pridané: 29.04.2014, 23:25
Reagovať
Re: Warrior
Ahoj, moc sa neznasilnuj s tym chudnutim z brucha, aby sa to neobratilo proti tebe (neskor). Myslim ze sa velmi ponahlat nie je kam, jedine ak ro hrobu. Mozno by stacilo aby si IF realizoval len 2-3 dni v tyzdni, aby to nebol taky vysoky level metabolickeho treningu. Telo moze potom zblbnut, ak si na to nabehol prilis skoro. Ak vsak ide o vypocty, myslim ze tento clanok ti pomoze:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Warrior
Pridané: 19.04.2014, 09:50
Reagovať
Pridané: 19.04.2014, 09:50
Reagovať
Re: Warrior
prepač hodil so mto do blbej temy :(
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Martin
Pridané: 16.04.2014, 20:17
Reagovať
Pridané: 16.04.2014, 20:17
Reagovať
trening anaerobneho sportovca
Zdravim ta Vlado.
Ako by si narabal si sacharidmi v ramci pripravneho obdobia hokejoveho brankara (pomerne dlhe treningy striedaveho zatazenia na hranici ANP, rozvoj dynamickej sily , intervaly odpocinku od 1:1 po 1:10 pre rychlost - v objeme cca 11 hodin tyzdenne ) za specifickej podmienky nutnosti eliminovat zasoby podkozneho tuku. Jedna sa hlavne o mnozstva a casovanie sacharidov pred a po zatazi, za sucasneho zachovania sportovej vykonnosti. Dakujem vopred za nazor.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.04.2014, 23:10
Reagovať
Pridané: 29.04.2014, 23:10
Reagovať
Re: trening anaerobneho sportovca
Ahoj Martin, myslim ze ramec tohto clanku by ta mohol naviest na spravnu spravnu cestu. Odpoved ktoru ziadas ti vsak neviem vycerpavajuco poskytnut cez blog, pretoze si to vyzaduje diskusiu, odpovede na dodatocne otazky (z mojej strany), co je predmetom uz platenych sluzieb. Ako brankar mas vsak une regeneracne priority, ako napriklad utocnik. Ak vsak mas postranne ciele (nadvaha a pod), tak to je dalsi parameter, ktory treba zohladnovat… pri optimalizacii ti preto drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
spidermanko
Pridané: 14.04.2014, 19:40
Reagovať
Pridané: 14.04.2014, 19:40
Reagovať
Ovocie
Ahoj. Napadla ma jedna otazocka.
Snazim sa dodrziavat ketonovu dietu, lebo sa chcem zbavit prebytocnych podkoznych tukov, samozrejme hybem sa a snazim sa vyvynut nejaku aktivitu...
No ale moja otazka znie, co by sa stalo, keby 1 den v tyzdni, budem cely den jest iba ovocie? Banany, jablka, hrozno, atd.... je to vhodne, ci nevhodne, aky efekt by to malo, podla teba. Dakujem mooc za odpisanie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.04.2014, 23:07
Reagovať
Pridané: 29.04.2014, 23:07
Reagovať
Re: Ovocie
Myslim ze cast tohto clanku je presne tomuto venovana (reset). Mozno nie je to optimalne po cely den, ale nejaku cast z dna by to mohlo byt OK. Co keby sme to urobili tak, ze sam si navrhnes metodiku, ako to budes vyhodnocovat a sam mi o 2-3 mesiace napises, aky to malo na teba vplyv?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
robobr
Pridané: 10.04.2014, 22:12
Reagovať
Pridané: 10.04.2014, 22:12
Reagovať
tvaroh
Ahoj,

chcem sa spýtať, čo si myslíš o tvarohu pred spaním? cca 30-60 min. pred spánkom
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.04.2014, 22:32
Reagovať
Pridané: 29.04.2014, 22:32
Reagovať
Re: tvaroh
Ze to mozes vyskusat, ale pokial nemas krvnu skupinu B, tak mozno to bude moc zatazujuce. Ale ak ide o fyziologiu, je to OK, rovnako dobre posluzi aj lahsi syr cottage, pripadne nejaky kvalitny protein s vodou / jogurtom / kefirom...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lola
Pridané: 09.04.2014, 12:37
Reagovať
Pridané: 09.04.2014, 12:37
Reagovať
privela bielkovin a priberanie
Ahoj Vlado, vdaka za clanok plny dobrych informacii. Nizkosacharidovo sa stravujem rok (v podstate paleo), prveho pol roka to malo skvele vysledky v kombinacii s posilkou a behanim/bicyklovanim, skvela forma a tehlicky na bruchu, no v zime ma toto stravovanie "zradilo". Jednak to bolo asi aj nedostatkom kardia,na ktore v chlade nie je tolko moznosti, alebo zbytocne vysokym prijmom bielkovin, proste v chladnych mesiacoch sa na mna nalepilo peknych par kil naviac, hoci som nepraktizovala ziaden "gaucing". Riadne ma to frustrovalo,ze ako rychlo sa da pokazit forma, no teraz v najhorsom obdobi, ked prisla jar a konecne som to mala zhodit, som 6 tyzdnov imobilna kvoli zlomenej nohe. Mojim jedinym moznym pohybom je to, ze si kazdy den odcvicim brucho s vlastnou vahou, co je asi tak polhodina. Chcem sa spytat, ako mam upravit stravu, aby v nej bolo menej bielkovin (ktorych nadbytok sa mi pravdepodobne uklada do tukovych zasob) a este viac tukov? Ja ficim na kokosovom, olivovom oleji, orechoch, semiackach, plnotucnych syroch, bryndzi, smotane, atd. Ale proste neviem, ako to mam vyvazit, ked v podstate vsetky tieto potraviny obsahuju aj vela bielkovin. A uz ma irituju komentare mojich rodinnych prislusnikov, ze to mi rastie brucho z tolkych tukov, co jem (oni s samozrejme typicka sacharidova populacia, ked som bola vo forme, zas sa im nepacilo, ze to tiez neni zdrave, bez komentara) Dakujem za kazdu radu :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.04.2014, 22:15
Reagovať
Pridané: 29.04.2014, 22:15
Reagovať
Re: privela bielkovin a priberanie
Ahoj Lola, velmi by ti pomohlo, keby si si viedla dennik a orientacne vedela vypocitat kolko kalorii asi zhruba konzumujes. Domaca uloha sa vsak tuto nekonci, pretoze mala by si si vypocitat orientacne BMR + koeficient zataze, ktory mas teraz minimalny. Potom daj 1g bielkovin na 1kg ATH (cize aktivna hmotnost bez tuku), to iste na sacharidy (1g /1kg ATH) a zvysok energie, co mas prijat, dopocitas s tukov. Potom ziskas orientacnu predstavu kolko coho mas denne prijat, aby to nebolo mnoho. Lenze kedze telo nie je stroj a do celej matematiky vstupuju tvoje hormony alebo teoreticke metabolicke poskodenia (z davnejsich cias), tak priberanie moze mat mnoho inych pricin. Priberanie je zapalovy proces, chudnutie protizapalovy. Mozno aj v tukoch mas mnoho PUFA tukov, ktore zapaly provokuju. Jednoducho povedane, chyb moze byt tisic a jeden a preto ti v domacej ulohe drzime palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
PeterN
Pridané: 09.04.2014, 14:28
Reagovať
Pridané: 09.04.2014, 14:28
Reagovať
Re: privela bielkovin a priberanie
Viete, čo mi pripadá vtipné. Všetci ste tu na vysokotukových dietách a aj tak to nie vždy zaberá, máte s tým kopu problémov, vždycky to nejako prestane fungovať alebo sa necítite najlepšie. Osobne sa stravujem vegánsky. Tuky nemožem (viď príspevok nižšie). Moja strava je tak na 90 percent poskladaná zo sacharidov ( ovocie čerstvé aj sušené, vločky pohankové, ovsené, ryžové, kukuričné cestoviny, strukoviny, tofu, rastlinné mlieka, ryža natural, pšeno, všetko takmer nespracované potraviny). Jem minimálne 5-krát denne. Mám asi najmenej telesného tuku v živote, stabilnú váhu, ktorá sa nemení ani keď dlhšie necvičím a vobec si nepripadám slabší než v minulosti, práve naopak. Okrem občasného pripomenutia pankreasu nepamatám, kedy som mal žalúdočné či črevné problémy. Počas tejto zimy som po dlhých rokoch nebol ani raz chorý, aj keď sa moje najbližšie okolie virózam nevyhnulo ( tu určite zohralo svoju rolu postupné otužovanie, ktoré praktikujem od posledného leta). Ja viem, podľa Vladovej teórie mi zrejme hrozí cukrovka, obezita a ďalšie choroby, len proste zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo uberať týmto smerom. Osobne by som bol veľmi rád, ak by som mohol konzumovať tuky, žiaľ nejde to, ale necítim sa nijako mizerne ani bez nich. Toť moja osobná skúsenosť.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.04.2014, 22:22
Reagovať
Pridané: 29.04.2014, 22:22
Reagovať
Re: Re: privela bielkovin a priberanie
Ahojte vsetci. Myslim ze v prvom rade treba pochopit o com nie je tento blog. Nie je o tom, ze dokaze pomoct kazdemu a ze vsetko co sa tu napise je automaticky na kazdeho platne. Cize blog je o informaciach vseobecneho charakteru. Ten kto chce nieco ustrikovane na jeho mieru (optimalizacia), tomu sa treba venovat individualne. A to nehovorim este o tom, ze pokial o sebe nebudeme vediet dlhodobo zbierat biologicke udaje (hormony, enzymy, ine) a kolektizovat ich v nejakej platforme a nasledne si stav vyhodnocovat alebo konzultovat s odbornikom, tak dovtedy mozeme len vykecavat a pokusat sa tvorit vlastny usudok na zaklade pokusov a omylov.

U teba Peter moze byt vysvetlenie take, ze si jednoducho pomaly metabolicky typ a rychle ziviny (sacharidy) jednoducho dobre vyvazuju tvoj metabolizmus (studuj metabolicka typologia). Ci to bude mat dobre nasledky z dlhodobej perspektivy, to zatial neviem s istotou povedat, pretoze to zavisy aj od inych faktorov a genovej expresie, na ktoru mas vplyv tym, co vkladas do ust, ako zijes (prostredie, zvyky, socialne okolie, atd). Len tolko k diskusii...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Petra49
Pridané: 07.04.2014, 21:22
Reagovať
Pridané: 07.04.2014, 21:22
Reagovať
Pocity pri tukovo-bielkovinovej strave
Ahoj Vlado a vsetci prispievatelia, dakujem za super clanok. Tiez sa snazim obmedzovat sacharidy a jest tuky a bielkoviny. Avsak po konzumacii takychto jedal mavam casto nafuknute brucho a celkovo sa necitim dobre. Napr. na veceru si niekedy robievam salat s avokada, jedneho domaceho vajca natvrdo, paradajok, semienok a olivoveho oleja, ochuteny horcicou a solou. Moj problem vsak je, ze po konzumacii takejto vecere a celkovo pri tomto stravovani mavam casto nafuknute brucho a necitim sa dobre. Vie poradit cim to moze byt? Dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.04.2014, 21:58
Reagovať
Pridané: 29.04.2014, 21:58
Reagovať
Re: Pocity pri tukovo-bielkovinovej strave
Ahoj Petra, presnu radu ti dat nedokazem, neostava nic ine, len trochu zaexperimentovat a vyskusat nieco z tych kombinacii vynechat. Ja osobne som naopak zaznamenal velke oslobodenie ak ide o nafukovanie uz od cias, kedy som zacal vynechavat ranajky a zacal viac ciastocne hladovat. Do vecerneho jedla mam potom lepsie pripravenu enzymaticku vybavu, co aj pri vacsich davkach jedla mi nesposobuje nafukovanie, iba prijemny pocit plnosti.

Mozno skus zakomponovat do svojej vyzivy aj traviace enzymy, mohlo by ti to pomoct. Po dalsie vsak mozes mat problem s hrubym crevom a kulturou, preto by ani kvalitne probiotika nemali v tvojej vyzive chybat (ci uz v suplementoch alebo z fermentovanych vyrobkov)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
PeterN
Pridané: 08.04.2014, 13:19
Reagovať
Pridané: 08.04.2014, 13:19
Reagovať
Re: Pocity pri tukovo-bielkovinovej strave
Presne toto sa mi stávalo v minulosti. Nakoniec to skončilo pankreatickým záchvatom. Ak nemáš istotu, že je tvoj pankreas úplne v pohode, radšej to s tukmi nepreháňaj. Tým v žiadnom prípade nehovorím, že sú tuky zlé, alebo že určite máš nejaký problém s pankreasom, len mi to úplne pripomenulo moje problémy z minulosti.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.04.2014, 22:06
Reagovať
Pridané: 29.04.2014, 22:06
Reagovať
Re: Re: Pocity pri tukovo-bielkovinovej strave
Ahojte, myslim ze nikdy nie je na skodu mat o svojom zdravotnom stave lepsi prehlad a pokusat sa konzultovat problemove veci aj s viacerymi odbornikmi….
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
rastislas12
Pridané: 09.04.2014, 12:58
Reagovať
Pridané: 09.04.2014, 12:58
Reagovať
Re: Re: Pocity pri tukovo-bielkovinovej strave
Ahoj Peter, mal si ešte aj nejaké iné problémy okrem vyššie spomenutých? Resp. ako sa to prejavovalo u teba? Vďaka za odpoveď...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
PeterN
Pridané: 09.04.2014, 14:07
Reagovať
Pridané: 09.04.2014, 14:07
Reagovať
Re: Re: Re: Pocity pri tukovo-bielkovinovej strave
Už som to tu uvádzal v diskusii k jednomu článku, ale nespomeniem si, ktorý to bol, takže to zopakujem: prvé prejavy spočívali práve v tomto nepochopiteľnom nafukovaní, ku ktorému u mňa dochádzalo po tom, čo som zjedol viac arašidového masla alebo iných orechov a semienok. Nevedel som, o čo ide, v minulosti som nikdy podobné problémy nemával, a to som bol schopný zjesť aj sto gramov pistácicií na posedenie. Postupne sa mi to začalo prejavovať aj na stolici, v ktorej sa začali objavovať olejové škvrny (akoby mi netrávilo dobre tuk). Ničomu z toho som nerozumel, lebo som jedol len veľmi málo potravinársky spracovaných potravín. Nakoniec cca po troch mesiacoch mi zrazu večer po jednej tukovo výdatnejšej (avokádo, olej) večery začalo byť na zvracanie a extrémne ma bolelo brucho. Okamžite som si šiel ľahnúť a do rána to nejako pretrpel. Ráno som bol totálne vyčerpaný, nebol som ani schopný ísť do práce. V rozpatí niekoľkých týždňov sa tieto záchvaty v slabšej intenzite ešte dvakrát zopakovali. Začal som hľadať v Bukovského Miniencyklopédii prírodnej liečby, čo by mi mohlo byť. Podľa príznakov to vyzeralo na pankreatitídu, menej na žlčové kamene. Šiel som na sono a tam mi lekárka potvrdila, že pankreas je podráždený. Od tej doby je pre mňa akákoľvek konzumácia tukov (orechy, semienka, avokádo, kokos, oleje,mak atď.) nad pár gramov v podstate nemožná, resp. možná je, ale tá bolesť a nepohodlie mi za to nestoja.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
richard077
Pridané: 05.06.2014, 08:45
Reagovať
Pridané: 05.06.2014, 08:45
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Pocity pri tukovo-bielkovinovej strave
Ahoj Peter, nemyslis si, ze by mohol byt napr.problem v intolerancii na dane potraviny (orechy, arasidy atd). Pisem to len preto, ze ja som prednedavnom zistil u seba intoleranciu (nie alergiu) na arasidy, kesu, ale hlavne kvasnice... :(
Ist rovnako striktne po mnozstve sacharidov (1,5g) a bielkovin (1,5g), neprijimat sacharidy pocas dna kedy ich este spalim, ale az vecer ako posledne jedlo mi nejako nesedi...
osobne sa mi nepozdava prijimat po 19 hod sacharidy (myslim ze to pisal vlado aj v prvych clankoch).
Nezatazujem tym organizmus na noc kedy si ma telo oddychnut pocas noci aj ked to bolo az 3 hod pred spanim? Nie je rozdiel medzi tym o akeho jedinca sa jedna (sportovec, cinnost pocas dna, postava, krvna skupina atd)?
Vela odbornej literatury hovori o presnom opaku.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.06.2014, 23:37
Reagovať
Pridané: 13.06.2014, 23:37
Reagovať
Re: Low carb produkty
Riso, nemozes porovnavat prve clanky s poslednymi, kedze moj proces vzdelavania neustale prebieha a nikdy neskonci (rocne medzi 40-50 knih + studie, clanky, blogy, atd). To ze sa ti to nepozdava je tvoja vec. To ze je to metabolicky vyhodnejsie (kvoli nizkym hladinam inzulinu a nasledneho vyrazneho podporenia tukoveho metabolizmu), je jednoducho fakt. Ak nepojdes spat s vysokymi hladinamu glukozy / inzulinu, vsetko bude v uplnom poriadku a nic nebudes zatazovat. Obzvlast nie, ak si cez den dodrzoval ciastocne hladovanie a vecer sa prejedal. O com hovori odborna literatura je pekne, ale ani vo fyziologickych skriptach nenajdes zmienku o tom, ze niekto dokaze podat extremne fyzicky vykony na spiroergometrii a spalovat tuk az do 100% zo svojho maxima. To ze je to mozne, ti dokazem v najblizsich clankoch ktore pripravujem. Pripadne pozri na postrehy tu:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204018203080635&set=a.1419454211610.2057595.1390294365&type=1

Ak chces k tejto teme zatial vediet viac, citaj tento clanok pre dalsie vysvetlenia:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
richard077
Pridané: 22.07.2014, 08:11
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 08:11
Reagovať
Re: Re: Low carb produkty
Ahoj Vlado, chapem, ze sa clovek vyvija vo svojom obore, ked chce byt dobry v tom co robi. Neviem ci by nebolo vhodne zmazat alebo upravovat priamo neaktualne (stare) clanky, napr.o ovsennych ranajkach atd (mozno sa tomu uz tak stalo).
Napriek mojej z casti kritickej reakcii som velkym fanusikom tvojej prace len som asi rozcarovany z toho co sa u mna deje po zmene stravovania (preto tie pochybnosti)...
Pri mojej vyske 177 som sa dostal zo 77kg az na 68kg/pokles za 6 mesiacov po vysadeni "zdravych mucnych produktov" a celkovu upravu stravy (1,5g/1g ATH = B, 1g/1g ATH = S, 200g T). Predpokladam, ze dnes som na 10-12% tuku (predtym 14-16%),isli dole hlavne zadok, zadne stehna a brucho,trochu hrudnik a "syslovske" lica... :)
Otazka znie tym,ze nechcem umelo tlacit sacharidy/nejem ziadne "zdrave" mucne jedla (viac ako 60g S uz je pre mna dost vela) ci sa zastavi znizovanie vahy, popr. ak by som chcel zvysenie vahy o 3kg pri 8-10%tuku ci sa to udeje len cez cvicenie a zvysenie prijmu sacharidov.
Momentalne sa urcite citim lepsie (aj ked asi design nie je taky vabny :) a vacsina ludi je zo stihlych ludi skor zaskocena viac ako z tych obeznych - dnesna konzumna spolocnost???), hlavne nemam velke vykyvy unavy a cukrovych cholero-nalad...
Takze k zvyseniu vahy, ideal len svalovej hmoty:
Bude za tym len tvrde cvicenie,tzn.rast svalov. Pytam sa z dovodu, ze sa kvoli krcnej chrbtici nemozem venovat cviceniu naplno (a asi este nejake obdobie nebudem moct), tzn.momentalne mam treningy 2x do tyzdna po 30 min. s vahou tela bez zatazenia krcnych svalov.
Dakujem za odpoved.
Necital si nahodou knihu od M.Sissona- Praveky plan?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.07.2014, 23:11
Reagovať
Pridané: 23.07.2014, 23:11
Reagovať
Re: Re: Re: Low carb produkty
Ahoj Riso, problem neaktualnych clankov budeme riesit s novym webom (ktory do 2 tyzdnov uz nasadime dufam), kde clanky starsie budu mat na zaciatku upozornenie, ze informacie uz nemusia byt platne. V kazdom pripade je to aj pre teba dobre vediet, ako sa to vyvijalo, aby si si mohol urobit usudok. Ak ide o tvoje negativa, prave pre tento dovod som spracoval nasledovny clanok, ktory ti odporucam dostudovat:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html

Ak ide o tvoj dizajn, ten si polepsis casom, moze ti k tomu pomoct aj nasledovny clanok:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/rozhodnite-sa-preco-chcete-mat-svaly.html

A ano, Sissona som cital, mam doma stovky knih:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/budujte-si-vlastnu-kniznicu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
halager
Pridané: 25.03.2014, 20:12
Reagovať
Pridané: 25.03.2014, 20:12
Reagovať
Svaly
Ahoj, tak jsem se přes pana doktora Fořta dostal na vaše stránky. Jsou super. Velký kus práce. Studuju na 3.lf UK v Praze a tak můžu trošku porovnat zde uváděné informace o metabolismu s tím, co se učíme ve fyziologii, patologii atd. Já osobně se se vším celkem shoduju.Nedalo mi to a tak jsem ketogenní dietu vyzkoušel taky. Jsem na ní 8 dnů. Vážil jsem 81kg, málo tuku, 12 let posilovny.Prostě spíš atletická vytrvalostní postava s problémy s tím nabrat svalovou hmotu. Za těch 8 dní diety šla váha už o 4 kila dolů. Únava, spavost atd. Výkonost v posilovně katastrofa. Všechno kleslo tak o 20%. Celý den konzumuju hodně tuků i bílkovin a minimum sacharidů. Myslím, že s kalorickou hodnotou jsem na tom rozhodně lépe než před dietou, přesto ale nastal pád. Svaly viditělně splaskly. Tajně doufám, že to je pouze efekt prvního týdne a sice glykogen ze svalů komplet pryč a tudíž masivní odvodnění. Doufám, že nenastala proteolýza ve snaze nahradit glukózu v době, kdy ještě nejsem keto-adaptován a snad až budu, tak se situace stabilizuje. Můj osobní názor je, že nějaký ten úbytek čisté svalové hnmoty tam zezačátku určitě bude i když nějaké studie ukazují, že by se úbytku mělo zabránit příjmem bílkovin alespon 1,5g/kg váhy. Jak to vidíš ty Vlado? Díky za web a zatim...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.04.2014, 15:22
Reagovať
Pridané: 05.04.2014, 15:22
Reagovať
Re: Svaly
Ahoj, ja osobne som po prechode na IF a LC tiez zaznamenal ubytok svalovej hmoty asi na mesiac. Ano jednak je to docasna strata glykogenu, ale ten sa po zastabilizovani metabolizmu opatovne doplna az na 50-80% aj keby si mal uplne nulovy prijem sacharidov. Druha vec je, ze ten glykogen nevyuzivas tam masivne, ako ked ti metabolizmus pracuje hlavne na cukroch. Ale jeho opatovne doplnanie ma na starosti glukoneogeneza, ktora prebieha aj z nesacharidovych zdrojov (laktat, aminokyseliny, ine).

Ak vsak ide o pokles vykonnosti, prave teraz som to vysvetloval Michalovi (Pridané: 05.04.2014, 15:07), tak si to prosim nacitaj. Tak nech sa dari a ze pozdravujem stareho ceskeho priatela Petra Fořta.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lukino
Pridané: 26.03.2014, 12:12
Reagovať
Pridané: 26.03.2014, 12:12
Reagovať
Re: Svaly
https://soundcloud.com/richroll/rrp077 pocuvaj od 34 minuty
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
halager
Pridané: 02.04.2014, 11:48
Reagovať
Pridané: 02.04.2014, 11:48
Reagovať
Re: Re: Svaly
Díky za odkaz, nicméně pokud bych si to mohl přečíst, rozuměl bych z 95%...bohužel při poslechu rozumím tak 40%, což moc nestačí na to, abych tomu porozuměl. Co jsem ale vyrozumněl je, že autor si myslí, že ketóza je krizový, nepřirozený stav kterej dělá v těle, pokud trvá dlouho mnoho a mnoho neplechy. S tím moc nesouhlasím. Zásadní je si přečíst nějaký ty nejnovější vědecky studie na daný téma s já jich pár přečetl....rozhodně z nich ale nevyplývá to, co říká doktor Klaper.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.05.2014, 23:39
Reagovať
Pridané: 15.05.2014, 23:39
Reagovať
Re: Re: Re: Svaly
Problem je v tom, ze aj niektori dost kvalitny experti neviedia aky je rozdiel medzi ketogennou acidozou (chorobny stav, ketony nad 15 mmol/L) a nutricnou ketozou (ketony pod 5 mmol /L), co je naopak uplne prirodzeny stav. Dokonca aj deti sa rodia keto-adaptovane a v prirode je to viac zakon ako volba pre zivocichy, ktore chcu prezit...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
halager
Pridané: 02.04.2014, 11:57
Reagovať
Pridané: 02.04.2014, 11:57
Reagovať
Re: Re: Re: Svaly
K tomu Dr. Michael Klaper je vegan....je tak naprosto jasný, že jeho převažujícím zdrojem energie budou sacharidy z obilnin, nebo fruktóza z ovoce a těžko se mu bude líbit vysokotuková dieta s adekvátními bílkovinami a minimem sacharidů.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.05.2014, 23:41
Reagovať
Pridané: 15.05.2014, 23:41
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Svaly
Pacit sa mu to nebude, problem je len v tom, ze pravdepodobne sa vegetarianom ani veganom nepodari koncipovat svoju vyzivu bez toho, aby nepretazovali stimulaciu inzulinu, co z dlhodobej perspektivy povazujem za problem cislo jeden. K metabolickemu vplyvu / efektu inzulinu by vedel mnoho rozpravat Dr. Rosedale:

http://drrosedale.com/rosedale_writing
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mirectm
Pridané: 25.03.2014, 20:10
Reagovať
Pridané: 25.03.2014, 20:10
Reagovať
cukor v mlieku
chcem sa len spýtať či WP s plnotučným mliekom po tréningu sa nehodí hlavne kvôli cukru v mlieku? alebo čím to je......PS:Ďakujem, Vaše stránky sú fakt dobré.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.04.2014, 15:12
Reagovať
Pridané: 05.04.2014, 15:12
Reagovať
Re: cukor v mlieku
WP s plnotucnym mliekom je skvele, idealne ak by to surove kravske / kozie mlieko z pastvin s dobrou hygienou. Ale ak ide o efekt, s vodou po treningu je to lepsie preto, lebo vstrebavanie latok bude rychlejsie a prospesnejsie pre regeneraciu...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
michalfeher
Pridané: 25.03.2014, 07:53
Reagovať
Pridané: 25.03.2014, 07:53
Reagovať
otazka
Ahoj Vlado.

v prvom rade dakujem za mnozstvo kvalitnych clankov a uzitocnych info. zmenil si mi v tomto smere pohlad a aj zivot.

mam vsak jeden problem, ktory sa mi nedari nijako vyriesit - stratil som silu aj objem svalov.

stravu si kontrolujem od zaciatku tohto roka, cize povedzme 3 mesiace.

vtedy som mal 79kg, ako benchmark sily uvediem benchpress, neviem ci ti to da vseobecny pohlad ale snad ano. cize vytlacil som tak 90kg. mal som o 8cm vacsi obvod brucha a celkovo brucho som mal mlandrave. tuk ma ale trapil iba na bruchu, inde nie. tam som bol proste nafuknuty.

po 3 mesiacoch vaha 73, -8cm v pase, nemam sixpack ale nemam k nemu daleko. po psychickej strane sa citim uzasne, nikdy mi nebolo lepsie. nepocitujem vobec unavu, v praci som produktivny, proste sen. teraz v seriach vytlacim 60kg. celkovo v kazdom jednom cviku som tak o 1/3 slabsi a nic nenasvedcuje tomu, ze by sa to malo zmenit.

jedine co ma trapi je ten pokles sily a ubytok cistej svalovej hmoty. je jasne, ze upravou stravy neschudnem len 100% tuk a sila ostane taka ista. cakal som to a bol som ochotny ist pre ten pocit za tuto cenu. lenze ja cim dalej tym viac chudnem, sila napriek pravidelnemu treningu neprichadza a svaly miesto rastu su cim viac ochabnutejsie.

preto ta chcem poprosit o malu pomoc, ze by som ti tu v skratke napisal moj typicky den, co sa stravy tyka ze ci nahodou nerobim nejaku fatalnu chybu, ktoru si vobec neuvedomujem, ktora sposobuje, ze chudnem cim dalej tym viac.

cize moj typicky den vyzera takto:
- spat idem o 23:00, budicek 6:00 (7 hodin spanok, kvalitny)
- 6:15 sumivy celaskon, vitamin C, pripadne zelezo
- 6:25 zeleny caj s lyzickou melasy
- 6:40 - wellness protein
- presun do prace autom cca 45min
- 9:30 domace vajicko na tvrdo, 2 platky leerdamer syru (sem tam 50g mix orieskov)
- 11:30 obed - vacsinou mam maso 150-200g na prirodno s cerstvou zeleninou
- 12:30 powercoffee - organicka kava, lyzicka masla, lyzicka kokosoveho tuku, skorica, kocka 92% horkej cokolady
- 15:00 olovrant - tuniak, polka graham rozka, zelenina, pripadne miesto tuniaku biely cottage cheese, pripadne 250g ochuteny rajo tvaroh
- 16:30 - 17:30 trening - kedze nemam silu netrufam si skilllab, ani crossfit. iba klasicka posilka kde si dam silovy trening, pripadne si idem von 5km zabehat, pripadne 2km HIIT beh. trening mam 3-4x tyzdenne. po treningu si dam wellness protein
- 20:00 vecera - v podstate to co obed, zvacsa dusena mrazena zelenina ako priloha. spolu s jedlom si dam tvoj rybi olej
- 22:30 - kefir z tibetskych zrn + vlaknina. ked som hladny tak oriesky, semienka

krvna skupina: AB

ako vidis sacharidov mam malo. ked aj nejake mam v tyzdni, napr. ako prilohu k masu tak to je basmati ryza, pripadne k niecomu grahamovy rozok, alebo ovocie rano. cize nie su to tie zle cukry, nizky GI. ak aj mam nieco z bielej muky, tak sa to snazim brzdit olivovym olejom. niekedy si v priebehu dna dam aj slaninku, klobasu, miesto vajicok na ranajky napr. dusenu zeleninu aj prazenicu robim na masle. cize tu stravu mam podla mna celkom dobru.

skusal som aj ciastocne hladovanie, nebolo to zle lenze tym ze stale chudnem tak mi to nerobilo na psychiku dobre ten fakt, ze nic nejem (ja viem ze v konecnom dosledku sa zje rovnako ale nebol som s tym v hlave OK ze viem ze chudnem a napriek tomu nejem).

takyto rezim mi vyhovuje, ako vravim vsetko je super, citim sa na vrchole ale tie svaly a sila ma trapia.

nevidis niekde kde robim nejaku chybu? mam malo bielkovin, pripadne tukov?

pokial nieco take v tomto maili uvidis a najdes si cas, tak daj vediet, budem rad, pretoze mam pocit, ze ked nieco nezmenim, chudnutie bude pokracovat a ta energia v posilke vobec nebude zobrazena do mojej figury. chapem, ze najdolezitejsie je sa citit fajn a plny energie, ale aj postava je vec, na ktorej mi zalezi.

Dakujem za odpoved
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
robert
Pridané: 11.04.2014, 16:08
Reagovať
Pridané: 11.04.2014, 16:08
Reagovať
Re: otazka
1/ máš nedostatok tukov v strave
2/ musiš si metodicky nastaviť tréningy, tak aby si v čo najvačšej iere zabránil atrofii FT IIB, používaj cviky na:
- explosive strengh, power, force
3/ úbytok v tvojom prípade je spôsob.vo velkej miere stratou glykogenu vo svaloch a následne aj podkožnej vody, resp. vody v medzibunkovom priestore
- pre zaujímavosť, tak v kombat športoch vedia fighteri urobiť behom 48hodín váhový rozdiel aj 20kg pri telenej váhe 80-85kg, na základe práce s glykogenoma vodou v tele :)
4/ nikdy nenahradíš funkčnosť FT IIB inými vlaknami FT IIA alebo FT I, je to holý nezmysel
5/ nechápem, prečo tu stále niekto prezentuje, že FT IIB vlákna vytváraju nefunkčný objem u športovca a preto sú tzv.zlé :)
- pozri si ako vyzerajú špríntéri, skokani do dialky, skokani do výšky... majú v prevahe FT IIB vlákna a pritom majú krásne, súmerné postavy
6/ existujú relatívne jednoduché fyzio.testy, kde ti dokážu na základe tvojích lakt.parametrov dopočítať približný pomer sval.vlakien v tele a následne ti stanoviť aj predurčenosť na urč. typ.športu
7/ všetko je to otázka špec.tréningovej metodiky, ja som toho pri troche skromnosti príkladom :)
- dá sa skĺbiť NK, IF, profi šport a aj estetickost postavy s funkčnostou, bez straty power, force atd.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.04.2014, 22:43
Reagovať
Pridané: 29.04.2014, 22:43
Reagovať
Re: Re: otazka
Ja len k bodu 5.
Ak si prestudujes viac nasich clankov (alebo radsej povodnej literatury) tak pochopis, ze IIB vlakna su kompletne zavysle na glukoze. Nemusis z nich tlacit len sterilny objem, nie kazdy chce byt kulturista. Je to vsak vec povahy tvojho sportu a cielov ake chces dosiahnut. Tam kde je potrebna nie len velka jednorazova "para" (sila) ale potrebujes tuto paru udrzat na dlhsie ako 3-5 minut, tak tam budes potrebovat budovat take svaly, ktore budu schopne spalovat aj mastne kyseliny, co IIB nedokazu (cize ostavaju len I a IIA).

Potom optimalny vyzivovy protokol by mal byt koncipovany tak, ze spolu s treningom dokazu extremne posunut tvoj aerobny zaklad, ze aj pri vysokych pulzoch budes mat respiracny kvocient stale menej ako 0,75 co znamena, ze viac spalujes mastne kyseliny (evt. ketony) ako glykogen. A to je ciel ktory nazyvame metabolicka flexibilita.

Pekne sa to ukazuje na spiroergometrickych vysetreniach a hovori sa (nemam to este v praxi overene na niekom konkretnom), ze ti najlepsi fighteri su schopni aj pri 90% z VO2MAX stale spalovat nejake percento tuku (bezny clovek tam je kompletne zavysli len na glykogene), ale az ked si to overim budem to publikovat. V bezne dostupnych studiach (Volek, Phinney a spol) vsak mozes vidiet, ako po metabolickej adaptacii sa aerobna zona jedinca tak dokaze posunut, ze namiesto 10g tuku za hodinu spali az 100 a viac gramov. To znamena zo o to viac si dokazes uchranit glykogen a pouzivat ho v supra ci maximalnych situaciach… len tolko som chcel k tvojmu bodu 5.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.04.2014, 15:07
Reagovať
Pridané: 05.04.2014, 15:07
Reagovať
Re: otazka
Ahoj Michal, dakujeme za tvoj komplexny pohlad na problem. Vidim tu zopar prilezitosti na vylepsenie. Najprv vysvetlenie, preco stracas objem a silu. Jeden z dovodov straty objemu je kompletna prestavba svalovej hmoty. Kedze si prestal cukrami krmit IIB svalovu hmotu, tak ta zacala atrofovat, lebo jednoducho nie je vyzivovana. Ano, tato hmota ma vacsiu silu, no neskor to dobehnes. Kedze si zacal optimalizovat vyzivu smerom k tukom a bielkovinam, zacalo tvoje telo budovat uplne inu svalovu hmotu (aspon ciastocne) a preto doslo k tymto dramatickym zmenam. Ak vsak nadalej chudnes, chyba bude len jedna. V celkovom kalorickom prijme. To znamena, ze budes musiet najst prilezitost, kde sa viac najest a prijat viac kvalitnych nesacharidovych kalorii, aby chudnutie dalej nepokracovalo. Mozno mas pocit vacsieho zasytenia a prirodzene si zmensil objem skonzumovanych kalorii pod hodnotu, kedy ide dole uz aj sval.

Ak ide o tvoj rezim, mozno by som tie sacharidove veci si usetril az do vecera. Nieco v zmysle tohto clanku. Ak sacharidy pouzijes spravne, nebudu predstavovat problem a naopak pomozu ti lepsie zregenerovat, hoci ty uz aj tak dost vladzes - len trening bude este vitalnejsi. Cize grahamovy rohlik cez den nie a to uz potom radsej nejaku ryzu alebo iny sacharid podla tvojho uvazenia po vecery. Ak si ustrazis kaloricky prijem, ani ciastocne hladovanie pre teba nebude problem, pretoze prijem kalorii bude ten isty, len cas bude iny. Bez to vsak tak, ze toto je tvoja investicia do tvojho usudku a hladania manualu na ovladanie svojho tela. Verim ze budes uspesny a coskoro na napises tvoje dalsie postrehy a zlepsenia...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Qlim7
Pridané: 25.03.2014, 15:56
Reagovať
Pridané: 25.03.2014, 15:56
Reagovať
Re: otazka
Z mojej skusenosti a z toho jedalnicku co si napisal by som stavil na to ze prijmas malo kalorii a zbytocne vela proteinov. V skratke: osobne by som trochu ubral na proteinoch, pridal by som v treningove dni na veceru viac sacharidov a rapidne by som pridal na tukoch hlavne spestil ponuku tukov. A druha vec je zbytocne vela jedal za den. V priemere take 3 stacia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Hatori Hanzo
Pridané: 20.03.2014, 14:46
Reagovať
Pridané: 20.03.2014, 14:46
Reagovať
Vďaka za tento článok!
Vlado, toto je pre mňa doteraz jeden z najhodnotnejších a najlepšie vyargumentovaných článkov na tomto webe. Nielen, že ukazuje aký je celý fitness priemysel pomýlený (resp. jeho väčšia časť) ale je to aj podané na fakt slušnej odbornej úrovni. Často sa žiaľ stretávam s nutričnými "poradcami", ktorí kdekomu radia a nakoniec to zaklincujú o zdravých sacharidových raňajkách, ako o základe výživy. :-/ Tvoj blog, je tu jeden z mála cenných informačných zdrojov v slovenčine.

PS: Jeden postreh z vlastnej skúsenosti. V ketóze som už nejaký ten týždeň a musím povedať, že nielen vytrvalostné aktivity v aeróbnej aktivite sa mi veľmi daria, ale funguje aj tvrdý silový tréning. Všetko nalačno samozrejme a v ketóze o hodnote cca 1,5 mmol/l (merané indikátormi Diaphan). Bál som sa, že budem musieť po niekoľkých dňoch ketózy cyklovať sacharidy (sacharidový reset ako spomínaš), aby neutrpela výkonnosť pri silovom tréningu. No zatiaľ mi stačilo len znížiť počet opakovaní v rámci sérií a sila ostáva aj pri takmer úplnom vylúčení sacharidov s tým, že regenerácia funguje OK. Najbližší reset teda ešte odďalujem :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.04.2014, 14:38
Reagovať
Pridané: 05.04.2014, 14:38
Reagovať
Re: Vďaka za tento článok!
Ahoj Hanzo, vdaka za pochvalu. Vies, keby si cital nas blog pred 2 rokmi, nenasiel by si v nom vsetky cenne informacie, niektore dnes uz nie su platne, ale to je dan za neustale studium, zvedavost, skusanie a ine pokusy omyly, ktore aj nam pomahaju tvorit si lepsi usudok:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/prednaska-o-lepsej-verzii-sameho-seba.html

To iste plati aj pre teba v ramci experimentovania, pretoze vsetci sme unikatny, vsetci potrebujeme zvlast pristup a univerzalne vhodna vyziva neexistuje pre nikoho. Takze budeme ti drzat palce pri ladeni keto formy, v blizkej buducnosti planujeme pripravit v spolupraci s Martinom Chudym jednu velmi podrobnu publikaciu. Mate sa na co tesit.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Janette
Pridané: 20.03.2014, 12:45
Reagovať
Pridané: 20.03.2014, 12:45
Reagovať
Sacharidy na večeru?
Dobrý deň Vlado. Zarazili ma informácie, ktoré píšete v tomto článku o sacharidoch, že sa majú jesť na večeru... Pokiaľ si pamätám všade ste písali, že sa im večer treba vyhýbať. Kúpila som si od Vás aj recepty a tam je pri sacharidových jedlách všade poznamenané, že na večeru nie sú vhodné. Alebo som niečo zle pochopila? AKO TO JE???
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.04.2014, 14:35
Reagovať
Pridané: 05.04.2014, 14:35
Reagovať
Re: Sacharidy na večeru?
Zdravim Janette. Chapem vase rozcarovanie. Ide tu o to, ako sa na predchadzajuce odporucania pozerate pod tlakom novych a novych poznatkov, ktore sa denne dostuduju. Ja si vsak myslim, ze tu si treba premysliet, ci nam ide o tradicnu konzumaciu 5-tich jedal za den (co uz neodporucame), kde by povodne odporucanie s malymi upravami sedelo. Ak vsak ideme len na 2-3 jedla za den a vecera je najvacsia (kaloricky), tak postup je vhodnejsi ten druhy (sacharidy iba po vecery). Ma to svoje rozne odovodnenia (rychlejsia regeneracia, vyssi objem spalenych tukov cez den, atd). No a na zaver odporucania ci uz na blogu, v publikaciach ci inde, sa musia prisposobovat vasim potrebam i cielom. Preto ich nie je mozne povazovat za univerzalne platne navzdy. V podstate pouzivanim stale novych informacii si tvorite vlastny usudok, ktory vam sam da indicie ako sa o seba postarat, citajte viac tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/prednaska-o-lepsej-verzii-sameho-seba.html

http://nowillnoskill.sk/vlado-zlatos-rozhovor-interview/
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
branob
Pridané: 23.03.2014, 15:33
Reagovať
Pridané: 23.03.2014, 15:33
Reagovať
Re: Sacharidy na večeru?
Naozaj by bolo dobre, keby Vlado vysvetlil, ci sa to tyka len predtym uvedeneho "metabolickeho resetu" u sportovcov alebo meni svoje odporucanie o konzumacii sacharidov (co sa uz v minulosti stalo).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
rastislas12
Pridané: 20.03.2014, 15:25
Reagovať
Pridané: 20.03.2014, 15:25
Reagovať
Re: Sacharidy na večeru?
Janette: Sorry, že ti odpoviem ja, ale myslím si, že v tomto prípade sa jedná o stravovací model, kedy cez deň "čiastočne" hladuješ (žiadne sacharidy) a večer sa riadene preješ. Ako posledný chod budeš konzumovať sacharidy samozrejme podľa potreby. (fyz. aktivita počas dňa a pod.)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
cicimbrus
Pridané: 22.03.2014, 01:26
Reagovať
Pridané: 22.03.2014, 01:26
Reagovať
Re: Re: Sacharidy na večeru?
No, ja suhlasim tiez s Jannete, pochopil som to tak, ze sacharidy sa maju jest vecer a pri tom tu bola kopa clankov, ze len doobeda... O tom tvojom modele tam Vlado nic nepisal...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Tomas Ivan
Pridané: 13.04.2014, 17:08
Reagovať
Pridané: 13.04.2014, 17:08
Reagovať
Sacharidy na večeru?
Ahoj všetci, dovolím si pridať sa k diskusií. Po prečítaní článku je možné zistiť nasledovné. Sacharidy určite nie sú preferované ako základná zložka potravy. Práve naopak. Najväčšia manipulácia s koncentrovanými sacharidmi sa odporúča profi športovcom a tvrdo športujúcim. Každý si musí zhodnotiť sám svoju situáciu. To najdôležitejšie. Sacharidy pridávať vždy až ako bonus k večeri (čerešnička na torte.)
Teraz o inom. Tiež mám spomínané recepty a je pravda, že so sacharidmi sa v nich manipuluje po "starom". V odpovedi na komentár od Jannete, Vlado uvádza, že sú vhodné ak preferuješ celodennú konzumáciu jedla (5 jedál/deň). Teda stravovanie po "starom". Článok uvádza na pravú mieru presvedčenie, že Zlatoš Family nadobro odsúdila sacharidy. Pointa článku: Sacharidy ostávajú nepriateľom bežnej nešportujúcej populácie. So sacharidmi môžu opatrne manipulovať tvrdo trénujúci ľudia pre podporu regenerácie. Môže tiež znamenať. Čím tvrdšie trénuješ, tým viac sacharidov si môžeš dovoliť. Svoj strop však nájdeš určite.
Prajem vám všetkým dni plné sily, vitality a zdravia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.04.2014, 23:02
Reagovať
Pridané: 29.04.2014, 23:02
Reagovať
Re: Sacharidy na večeru?
Diky Tome za tvoju interpretaciu. Povedzme, ze ide to aj bez sacharidov, ale pokial tento blog nebude orientovany na individualne poradenstvo (co sa neda), tak stale sme pri vseobecnej rovine. Takze zakladne info dostanete a zvysok si musite nastavit sami podla seba a svojich pocitov a moznosti. Rozhodne su vsak sacharidy nastroj, ktory ovlada nas, alebo my jeho.

Na druhej strane sme stale uplne za opicami. Preco? Pretoze nemame ziadne platformy, ktore by nam pomahali sledovat biologicke pochody nasho tela a podla vysledkov si upravovat vyzivovy aj treningovy protokol. Mozno sa to ale zmeni, pretoze sme dali dokopy excelentny technicky team, ktory toto mozno jedneho dna poriesi. Uvidime.

Predstavte si len na ochutnavku taku situaciu, ze pridete na trening, bude tam pristroj ktory vam kompletne zmeria objem glykogenu na vasom tele (uz dnes sa to neinvazivne a rychlo da cez ultrazvuk), rovno vam tento udaj zaloguje do aplikacie (kde kolektizujete svoje data pre vyhodnocovanie) a po treningu meranie zopakujete. Budete presne vediet ako je na tom vase telo, aky tazky trening sa dnes oplati dat a v dasom merani obden zistite, nakolko bol vas vyzivovy (regeneracny) protokol ucinny za poslednych 24 hodin. No a podla toho sa zariadite, nastavite, naladite… nejaky komentar k skvelej buducnosti, ktora nas spolu caka? :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
robobr
Pridané: 18.03.2014, 18:54
Reagovať
Pridané: 18.03.2014, 18:54
Reagovať
otázka
Ahoj Vlado,

mám 16 rokov, 195-6cm, 84 kg, mal som 87 zhruba pred troma týždňami, než som začal využívať tvoje rady. Mám pocit, že som ale stratil trocha svalovej hmoty, ktorú sa snažím vyše roka rozvíjať. Zdá sa mi to na stehnách - trochu sa "scvrkli" a na dotyk sú o niečo menej šľachatejšie. Hoci pri práci s vlastnou váhou sú výkonnejšie, ale to bude asi tým, že som o 3kg ľahší.

No ale prejdem k tomu, čo vlastne chcem týmto komentom dosiahnuť. Necítim sa tak ako, keď som začínal používať tvoje rady. Najprv som sa cítil skvelo, plný energie, chute, ale už asi 5 dní sa nedokážem poriadne najesť. Ak aj áno, tak psychicky sa cítim zle. Preto som sa rozhodol vrátiť sa k predošlej strave s tým, že budem brzdiť tukmi. V lete sa chcem do toho naplno oprieť, vytvoriť si správny režim dňa... dovtedy budem zhromažďovať ďalšie informácie.

- môj cieľ je získať funkčnejšiu svalovú hmotu (silnejšiu, rýchlejšiu - hlavne pri práci s vlastnou váhou; vytrvalejšiu)

A teraz moje otázky:
1.Odporúčaš takýto spôsob života (tukový metabolizmus, zníženie sacharidov s nahradením správnych tukov, formy hladovky, prejedanie) aj mladým, ako som napríklad ja, 16 rokov?

2.Dá sa pri správne zostavených tréningoch rovnako funkčne rozvíjať pri cukrovej strave tak ako pri tukovej, alebo je to výrazne pomalšie?

ďakujem za odpoveď
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.04.2014, 14:12
Reagovať
Pridané: 05.04.2014, 14:12
Reagovať
Re: otázka
Ahoj,
1. ano urcite, ale to si mozem dovolit len tu na blogu, pretoze pokial by som poznal tvoje individualne zvlastnosti (metabolicke, somaticke, biologicke a ine data), tak urcite by sa to dalo efektivne upravovat k dokonalosti. Cez blog nic take nie je mozne, tu sme viac vo vseobecnej rovine

2. funkcna kondicia sa da urcite rozvijat bez ohladu na typ stravy, ale iba do urcitej miery, pretoze vdaka cukrom pojdes viac do objemu a ziskas tym viac IIB svalove vlakna, ktore su na cukre zavisle. Otazne vsak je, co povazujes za funkcnost… lebo to je na dalsiu diskusiu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/zostavte-si-funkcny-kondicny-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
kamil_ou
Pridané: 19.03.2014, 16:42
Reagovať
Pridané: 19.03.2014, 16:42
Reagovať
Re: otázka
Ahoj nie som síce Vlado, ale môžem ti skúsiť poradiť. Mám 17, ale podla vladových odporúčaní som nikdy nešiel, ber si z tých článkov len čo najužitočnejšie info pre teba. Napríklad pán doktor Piják ( je uvedený aj na tejto stránke pod článkom "naši experti") radí dodržiavať schému (cukry:tuky:bielkoviny) v pomere 40:30:30 ak si zdravý a to predpokladám že si. Z toho ti vyplýva, že ak napríklad ješ 2200kcal denne tak máš asi 220g sacharidov, 73g tukov a 165g bielkovín v makroživinách. Ja ale konzumujem denne do 150g sacharidov, ale málo kedy prekročím stovku a 75-80g bielkovín a zvyšok tuky a vyhovuje mi to a fungujem super. Každý je iný, takže bude najlepšie ak si nájdeš svoj ideálny pomer živín. Nemusíš pri tom počítať ani nič vážiť, čo sa týka tých sacharidov tak keď vynecháš chleby a pšeničné výrobky a cukor v sóde atď tak máš čo robiť aby si len zo zeleniny a konzumácií ovocia a trochy nejakých škrobových potravín dosiahol vôbec tých 150g. Bielkoviny sú špeciálne pretože majú nasycovaciu schopnosť a telo si dokáže vypýtať tolko kolko potrebuje aj samo. Ak v tom nemáš prehľad tak určite pomôže pozerať chvíľu tabulky a štítky na potravinách aby si asi vedel čo má kolko bielkovín a spĺňal svoje požiadavky. Snaď som pomohol.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Miloš
Pridané: 16.03.2014, 19:48
Reagovať
Pridané: 16.03.2014, 19:48
Reagovať
Sacharidy ako dobrý sluha,ale zlý pán
Zjistil sem,že su "tukový",i když sem ektomorf. Jsem alergik a při této dietě nemám ucpaný nos. Ale něco dělám špatně. Byl jsem na krvi,a měl sem horší jaterní testy a zvýšený cukr. To jsem nikdy neměl. Je pravda,že jsem večer před tím měl "žravou" a jedl jsem žloutky, škvarky, a smetanu. Bílkovin už ani nevím kolik. No - jsem s těch tuků takové zmatené.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.03.2014, 23:37
Reagovať
Pridané: 24.03.2014, 23:37
Reagovať
Re: Sacharidy ako dobrý sluha,ale zlý pán
Nakolko pises malo informacii, moze byt tvoj problem v tom, ze konzumujes mnoho bielkovin, ktore sa menia na glukozu oneskorene. To je najcastejsi problem ludi, ktori sa pokusaju riesit nizkosacharidovu a viac tukovu vyzivu...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Miloš
Pridané: 16.03.2014, 09:34
Reagovať
Pridané: 16.03.2014, 09:34
Reagovať
Sacharidy ako dobrý sluha,ale zlý pán
Ahoj Vlado. Je pravda,že tučná jídla naruší účinky leptinu a vyvolává potřebu jíst znovu? Prý tučné jídlo zvyšuje v mozku hladinu galaninu,který zpomaluje metabolismus a zvyšuje hladinu cukru v krvi. Píše to MUDR.Bukovský.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mmichal92
Pridané: 16.03.2014, 12:42
Reagovať
Pridané: 16.03.2014, 12:42
Reagovať
Re: Sacharidy ako dobrý sluha,ale zlý pán
Ak to napisal bukovsky, je to to iste ako keby buchal do klavesnice moj 1,5 rocny synovec.
Citujem z Vladoveho clanku:
leptín nekontroluje len mechanizmus hladu a nasýtenia. Je to hormón, ktorý vášmu telu (resp. všetkým tkanivám a mozgu) káže, kedy sa má spaľovať tuk alebo naopak priberať nové zásoby podkožného tuku.
zdravé tuky pomáhajú potláčať nezdravú nadprodukciu leptínu a inzulínu (čím zaniká leptínová a inzulínová rezistencia)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
cicimbrus
Pridané: 22.03.2014, 01:30
Reagovať
Pridané: 22.03.2014, 01:30
Reagovať
Re: Re: Sacharidy ako dobrý sluha,ale zlý pán
Nehante nam dotkroa Brokolicu!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.03.2014, 23:33
Reagovať
Pridané: 24.03.2014, 23:33
Reagovať
Re: Re: Re: Sacharidy ako dobrý sluha,ale zlý pán
Chalani, co pise pan Bukovsky je jeho vec. V niektorych veciach sa stretneme a zial v mnohych dost zasadnych sa nestretneme vobec. Netvrdim, aby ste slepo verili tomu co najdete na nasich strankach, no ak ide o nas smer tukoveho metabolizmu, vnimanie tejto temy u pana Bukovskeho je viac ako skreslene a mylne:

https://www.facebook.com/MichalPijakMDPersonalizedPaleoNutrition/posts/741111389241692?stream_ref=10

https://www.facebook.com/groups/338927479478328/permalink/662745467096526/?stream_ref=2
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lubomirs
Pridané: 16.03.2014, 12:05
Reagovať
Pridané: 16.03.2014, 12:05
Reagovať
Re: Sacharidy ako dobrý sluha,ale zlý pán
mmozno hej v pripade ked jes vela sacharidov a k tomu vela tukov

pri minimalizovani sacharidov a preferovani tukov sa spustaju ine hormony
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Hanna
Pridané: 15.03.2014, 08:19
Reagovať
Pridané: 15.03.2014, 08:19
Reagovať
rysovačka
Ahoj, už dosť dlho čítam tvoje články na blogu a tak rozmýšľam; som v rysovačke, potrebujem spaľovať tuky, príjem sacharidov pod 100 gramov denne je pre mňa ideálny. Avšak vidím, že niečo robím zle. Niekedy mam hroznú chuť na sladké a často som hladná. Tréner mi v diéte zakázal všetky tuky, aj tie dobré. Teraz som úplne zmätená.moja strava pozostáva zo 120 g bielkovín denne, a kazdý piaty a 4 den mám do 100 g sacharidov. okrem týchto dvoch dní idem na "nulách". Tuky ovšem žiadne... Kalorický príjem mám aj tak nízky. Mala by som podľa teba zaradiť tuky do stravy aj za cenu že sa mi navýši kalorický príjem? Trénujem zvyčajne 2 krát do dňa.samozrejme podľa pocitu, no v poslednej dobe sa cítim unavená a mám často svalovicu aj z obyčajného cvičenia. Myslíš, že by sa dali všetky poznatky skombinovať s fitness? Nie som kulturistka, nepotrebujem totiž masívne naberať svalovú hmotu. Pýtam sa preto lebo cítim, že toto čo robím s mojim telom nie je správne. Ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.03.2014, 23:24
Reagovať
Pridané: 24.03.2014, 23:24
Reagovať
Re: rysovačka
Ahoj. Jedine, co mozem tvojmu trenerovi odkazat je, nech sa konecne prebudi z bluzdnenia a prestane u svojich zverencov sposobovat metabolicke poskodenia, ktore po tom ako vyhasne fakla (sutaze, neschopnost dostavat sa uz do formy), tak ich zahodi a najde si novu mladsiu faklu, ktora to opat na chvilu vydrzi. A hlavne nech si precita (aj ty) tento clanok:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/metabolicke-znasilnenia-a-fitness-priemysel.html

Z mojho pohladu ti ostava uz len velmi malo casu, kedy ta zacne telo (najma hormony) zradzat na zacne sa kaskada nezastavitelnych problemov. Bez kvalitnych tukov, z tvojho tela coskoro ostane kopka nestastia, pretoze metabolicke poskodenia mozu byt aj nezvratne. Takze skonci skor, ako bude neskoro (!).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
cicimbrus
Pridané: 22.03.2014, 01:34
Reagovať
Pridané: 22.03.2014, 01:34
Reagovať
Re: rysovačka
Cvicis 2x do dna a 120g bielkovin denne? Nechces pastnut, co to mas za super stravu a volny cas? O takom zivote mozem len snivat...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lubomirs
Pridané: 16.03.2014, 12:01
Reagovať
Pridané: 16.03.2014, 12:01
Reagovať
Re: rysovačka
takto sa stravuju fitnesky tyzden pred sutazou

daj si radsej kaloricky deficit 300 - 500 kalorii

ked doplnis kalorie tukmi tak to budes mat CKD akurat zvys sacharidy v tie 2 dni a v tie dva dni aj zniz tuky

alebo drz tuky na 0,5 g/kg a cykluj sacharidy cely tyzden tak aby priemrny denny kaloricky deficit bol 300 az 500 , to sa vola sacharidove vlny
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.03.2014, 23:35
Reagovať
Pridané: 24.03.2014, 23:35
Reagovať
Re: Re: rysovačka
Sacharidove vlny su na metabolicke poskodenia takmer idealne...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
punkboy69
Pridané: 15.03.2014, 01:05
Reagovať
Pridané: 15.03.2014, 01:05
Reagovať
otázka
Ahoj Vlado,mám ohľadom témy pár otázok,cvičím týždenne 4-5x,z toho 3x silový tréning(činky-bench,deadlift,squat atd) a 1-2x tréning vo vysokej intenzite(niečo na štýl tabata,alebo si proste stopnem 10-15min a z daného cviku sa snažím spraviť čo najviac opakovaní, a progresy si zapisujem)no mám nejaké otázky ohľadom sacharidov,už cca 2-3 mesiace ich obmedzujem ako sa len dá,zatial som držal maximálne 100g/deň(po tréningu) väčšinou neraňajkujem,namiesto raňajok si dám 1l čistej vody,a čerstvo mletú kávu s maslom,kokosovym tukom,kus tučnej smotany a kus stévie, prvé jedlo mám o 13:00(väčšinou tučná mozarella,2čl olivového oleja, a polka ladového šalátu,ked nie mozarella tak tuniak,alebo 3-4 vajcia na tvrdo,o 18:30 mám tréning a potom plávanie, okolo 21:00 som si dával protein s kokosovým tukom,s ním rybý olej,c-čko,magnesium(vsetko z lekárne) po tomto si dám cca o 22:00 brav,maso so špenátom alebo brokolicou(alebo iná zelenina ktorú mám doma)+ ovocie( pohár malín,cucoriedky,zelený banán,zelené jabko,granát,jabko..) môj problém je však taký,že cez deň(v robote-na stavbe) občas cítim neskutočnú únavu,nechuť do roboty,proste sa mi nechce pracovať,a neviem či to môže spôsobovat nedostatok niečoho v strave,alebo niečo iné,keď vidíš nejaký nedostatok,alebo naopak príliž veľa niečoho nevhodného tak prosim odpovedz,keď je potreba napíšem aj ostatné detaily.Cieľom je hlavne schudnúť tuk,zlepšiť kondíciu,mať viac energie, a pri tom nabrať nejaké zdravo vyzerajúce svalstvo,a hlavne sa stať lepšou verziou samého seba.Ďakujem za odpoveď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.03.2014, 23:19
Reagovať
Pridané: 24.03.2014, 23:19
Reagovať
Re: otázka
Ahoj, dik za koment. Z toho co pises ma napada jedine to, ze mozno prijem sacharidov je nizky. Lenze na konci uvadzas, ze ti ide o redukciu telesneho tuku. Ja zas neviem akym % tuku disponujes teraz, z coho by sa dala odcitat funkcnost tvojho hormonalneho systemu. Ak odhliadnem od toho, ze tvoja nechut moze byt aj psychologickeho povodu, tak problem moze byt aj v mineralnej nerovnovahe (mozno pomoze kvalitna kamenna sol cca 1ČL / den), alebo v aminokyselinovej nerovnovahe (ak sa konzumuje vela masa a malo vnutornosti), ale moze ist aj o problem so spankom atd. Problem je v tom, ze v ramci tohto blogu, sa casto nachadzame na hranici uzitocnosti, kedy uz bez diskusie ci osobneho kontaktu nie je mozne poskytovat plnotucne odporucania, ktore by padli na urodnu podu. Mozno ked napises dalsie info, budem vediet poradit lepsie...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
punkboy69
Pridané: 26.03.2014, 21:37
Reagovať
Pridané: 26.03.2014, 21:37
Reagovať
Re: Re: otázka
Množstvo telesného tuku presne neviem,totiž to som nebol na žiadnom meraní zatiaľ,no odhadujem (podľa fotopríkladou) a podla pocitu medzi 15-22% tuku čo je myslím dosť veľa,hlavne v oblasti bokov,brucha,zadku, stehien.. ostatné partie su OK. Tá nechuť do roboty je pravdepodobne fakt pôsobená proste tým,že tú prácu nemám rád,čo sa týka iných činností sa mi vždy chce ísť trénovať,behať a pod...s chudnutím som v tej fáze,že sám neviem či chudnem,nohavice na mne stoja cca rovnako ako aj doteraz,váha však ukazuje že mám cca o 6kg menej než pred 3 mesiacmi..celkový pocit je taký že ešte je čo chudnúť,ale najradsej by som len z daných partii,ak vieš poradiť niečo k tomu budem strašne vďačný,doplnky mám k dispozicii NATIVE protein(znacku neuvadzam) ale patri medzi tie kvalitne skutocne zdrave ! a mám k dispozicii bcaa a glutamine(čistý) ktoré sa však nejak bojím zatiaľ pridať do denného režimu,a keď hej tak neviem sám presne kedy by bolo vhodné,no podla tvojich článkov jedine minimálne 30min po tréningu spolu s proteinom a tukmi . dávam si jedine OMEGA 3 (z lekárne) cca 5 000mg/den,magnezium,c cko,b complex,ala,..takže podla tvojho odporúčania by som mal aj nejaké sachre po tréningu pridat namiesto tukov?? dik za odpovede :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.04.2014, 15:29
Reagovať
Pridané: 05.04.2014, 15:29
Reagovať
Re: Re: Re: otázka
Ahoj, odpoviem ti na posledne otazky. Po treningu by si nemal prijat sacharidy namiesto tukov, ale daj si ich ako posledny chod vecerneho jedla, ale davaj si pozor na objem. Ak ti ide o estetiku a chudnutie, tak nemal by si mat viac ako asi 50g sacharidov za den, niekedy prilezitostne viac. Nejaky ten cas vsak musis stravit pokusom a omylom, aby si si vytvoril ten spravny usudok o tom, ako pouzivat svoje telo:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/prednaska-o-lepsej-verzii-sameho-seba.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
drakedodge
Pridané: 14.03.2014, 23:05
Reagovať
Pridané: 14.03.2014, 23:05
Reagovať
Tuky
Viem kolko mozem skonzumovat gramov bielkovin a sacharidov ale stale neviem pochopit kolko gramov tukov by som mal zjest optimalne, 40-60% energetickeho prijmu ale da sa to prepocitat na gram/1kg aktivnej svalovej hmoty ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.03.2014, 23:14
Reagovať
Pridané: 24.03.2014, 23:14
Reagovať
Re: Tuky
To je jednoduche Erik. Tolko, aby si dopnil zvysnu chybajucu energiu. Lenze to si najprv musis urobit svoju domacu ulohu, cize zistis svoju telesnu hmotnost, zistit presne % tuku a preratat to na kg a odpocitat z celkovej telesnej hmotnosti. Nasledne vypocitat, kolko energie ti daju bielkoviny a tuky, ked ich budes konzumovat v odporucanych mnozstvach. A potom budes presne vediet, kolko musis prijat tukov, aby si doplnil chybajucu energiu. Predpokladam ze vies kolko kalorii maju bielkoviny, kolko sacharidy a kolko tuky. Skus studovat dalej aj tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lubomirs
Pridané: 16.03.2014, 12:07
Reagovať
Pridané: 16.03.2014, 12:07
Reagovať
Re: Tuky
ked mas kaloricky prijem 3000 kcal

tak 50% z toho maju byt tuky to znamena 1500 kcal z tukov

ked das 1500 / 9 tak vyjde 166 gramov tukov za deň
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
drakedodge
Pridané: 27.03.2014, 17:49
Reagovať
Pridané: 27.03.2014, 17:49
Reagovať
Re: Re: Tuky
Ved toto chcem vediet ci ten energeticky prijem 3000kcal je akoze priemer pre vsetkych
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.04.2014, 15:38
Reagovať
Pridané: 05.04.2014, 15:38
Reagovať
Re: Re: Re: Tuky
Nieje, energeticky prijem (BMR) si musis vypocitat cez nejaku kalkulacku a podla druhu zataze si k tomu pridat koeficien zataze. Coskoro vsak tento problem za teba vyriesime aj na nasom blogu cez rozne nastroje, ktore budme zdielat s webom posilka.tv. Pre tento web sme pomahali vyvijat rozne uzitocne nastroje podla nasej poslednej publikacii:

http://produkty.vladozlatos.com/e-publikacia-zivotosprava.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
robobr
Pridané: 13.03.2014, 17:38
Reagovať
Pridané: 13.03.2014, 17:38
Reagovať
Avokádo
Zdravím, Vlado,

prečítal už z tvojho blogu viacero článkov a chcem sa spýtať na avokádo. Vo viacerých starších článkoch si avokádo preferoval, resp. uvádzal ako výborný zdroj tukov. No v posledných najnovších článkoch, niektoré boli zamerané priamo na tuky, si avokádo nespomínal. Možno mám pomýlenú pamäť, no aj tak sa chcem spýtať.

Zmenilo sa niečo alebo naďalej považuješ avokádo za skvelý zdroj správnych tukov?

ďakujem za tvoje vyjadrenie :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.03.2014, 23:06
Reagovať
Pridané: 24.03.2014, 23:06
Reagovať
Re: Avokádo
Ahoj, mas pravdu, skoda ze som ho nespomenul. Na avokado som nazor nezmenil, beriem ho stale za velmi kvalitny druh tuku (oi. aj vlakniny), cize odporucam aj nadalej.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
rastislas12
Pridané: 17.03.2014, 15:19
Reagovať
Pridané: 17.03.2014, 15:19
Reagovať
Re: Avokádo
prepáč, že ti vstupujem do komentu, no toto by zaujímalo aj mňa nakoľko avokádo konzumujem denne. (1-2 ks) Práve na FB stránke doc.Pijáka som našiel toto vyjadrenie : Avokádo a macadamia orechy obsahujú veľa mononenasýtených MK, ktoré majú nepriaznivé účinky na zdravie, včítane potencovania aterosklerózy a vzniku obezity. Dajte prednosť panenskému kokosovému tuku.

Vďaka za vyjadrenie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
cicimbrus
Pridané: 22.03.2014, 01:37
Reagovať
Pridané: 22.03.2014, 01:37
Reagovať
Re: Re: Avokádo
:) Ukaz mi nejaku temu, ktoru by p. Pijak prispevkami nepodporoval a zaroven inymi aj nevyvracal.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.04.2014, 14:08
Reagovať
Pridané: 05.04.2014, 14:08
Reagovať
Re: Re: Re: Avokádo
No hej, mate pravdu, Michal vsak zbiera informacie skor pre seba, ako pre druhych, lebo on sa v tom vyzna a nema vzdy cas vysvetlovat suvislosti. Ak ide o prijem tukov, asi je vhodne pridrziavat sa zatial tohto pomeru, pokial sa nam nepodari zozbierat novsie informacie, ktore by to este vylepsovali:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Monika123
Pridané: 13.03.2014, 07:06
Reagovať
Pridané: 13.03.2014, 07:06
Reagovať
Nespavost
Dobry den, som zdrava zena 30rokov. Cvicim rano HIIT na lacno, cely den potom bielkoviny/tuky podla vasich doporuceni, prijem cukru max 1g/1kg aktivnej hmoty, vacsinou vecer vo forme pohanky, mliecnej ryze, zemiakov a podobne. Po dvoch tyzdnoch takehoto stravovania som sa zbavila vsekych chuti na sladke a citim sa skvele, ale v noci vobec nemozem spat. Budim sa od polnoci kazdu hodinu, rano som uplne vycerpana. Po precitani viacerych for ohladne paelo diety a podobne sa dozvedavam, ze takyto styl stravovania nie je v hodny pre zeny, pretoze vycerpava pecen a sposobuje prilis vysoke hladiny kortizolu a pod., s cim sa zenske telo vyrovnava tazko. Zaujimal by ma vas nazor a rada. Predpokladam, ze budem musiet zvysit sacharidy.Dakujem, Monika.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.03.2014, 23:01
Reagovať
Pridané: 24.03.2014, 23:01
Reagovať
Re: Nespavost
Problem nie je v ciastocnom hladovani alebo v paleo vyzive. Mozno prave nacasovanie sacharidov vecer vam nerobi dobre. Mali by ste jest posledne jedlo minimalne 3h pred spanim. Z mojho pohladu je vsak vhodnejsie pouzit rychlejsie sacharidy (pseno, zemiaky, ryza), aby sa hladina cukru co najskor dostala do normalu. Inak vas zvysena hladina inzulinu bude v noci obtazovat zo spanku ako doteraz. Problem so spankom vsak moze byt komplexnejsi a mozno skuste pohladat nejake dalsie priciny aj po precitani nasledovneho clanku:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/mat-dobry-spanok-je-dnes-umenie.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
obika00
Pridané: 22.05.2015, 21:11
Reagovať
Pridané: 22.05.2015, 21:11
Reagovať
Re: Re: Nespavost
Vlado, teda ak si dam vecer pred spanim pomale sacharidy, vyssiu hladinu cukru si udrzim po celu noc? a moze sa stat, ze rano si nameram na lacno zvyseny cukor? napr. ja som si nameral 5,9 mmol/L. veceral som (100g ryze, s dusenou zeleninou a poliate olivovym olejom) dik
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.06.2015, 00:08
Reagovať
Pridané: 01.06.2015, 00:08
Reagovať
Re: Re: Re: Nespavost
Pred spanim sacharidy nie su velmi dobry napad. Uz vobec nie pomale (biela ryza je ale rychla, co je ok). Ak chces sacharidy davat ako posledny chod vecerneho jedla, tak aspon 3h pred spanim, aby ti opat klesla hladina cukru v krvi. To co popisujes ty vsak vobec nemusi mat suvis s jedlom, ale hladinou kortizolu. Ta sa rano po prebudeni automaticky zvysuje, co sposobuje ze si mozes namerat vyssie hodnoty.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lukino
Pridané: 13.03.2014, 09:50
Reagovať
Pridané: 13.03.2014, 09:50
Reagovať
Re: Nespavost
checkni Freelee the Banana girl
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Monika123
Pridané: 13.03.2014, 11:16
Reagovať
Pridané: 13.03.2014, 11:16
Reagovať
Re: Re: Nespavost
Ano, to dievca poznam, ale fruitariankou nemam zaujem sa stat. Skusala som to 3 tyzdne ako formu detoxu, mala som neustale hlad, hadzala som do seba kvanta ovocia, uz mi to liezlo na nervy. Ako detox to bolo fajn, ale vaha urcite nesla dolu, bolo vidiet, ze sli dolu svaly a zacali ma boliet zuby. Slecna je , myslim, z australie a kvalita ovocia a jeho dostupnost sa neda porovnat so slovenskym trhom, kazdopadne by mi takyto zivotny styl nevyhovoval, tie objemy stravy boli pre mna pritazou.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.03.2014, 23:03
Reagovať
Pridané: 24.03.2014, 23:03
Reagovať
Re: Re: Re: Nespavost
Ak ide o detox, tak ciastocne hladovanie (napr. 14h) je uz sam o sebe detox najma pre pecen. A pokial ide o detox ako taky, je to viac menej mytus preto, lebo najviac problemovych latok sa nachadza v podkoznom tuku, na ktory vyzivovy detox nema vplyv. Preto rychle chudnutie je pre zdravie aj imunitu znacne rizikove...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mmichal92
Pridané: 12.03.2014, 20:41
Reagovať
Pridané: 12.03.2014, 20:41
Reagovať
sacharidy a bielkoviny
Ahoj Vlado prosim ta povedz mi ze je to tak ako si myslim. vravis max 1,5g na kg sacharidov za den a to iste pri bielkovinach. Ale s tymi bielkovinami to je pre mna TAZKE zredukovat ich tolko... mohol by som to vykompenzovat nizsim prijmom sacharidov? chapes ako to myslim? napriklad 0,8g na kg sacharidov a 2g na kg bielkovin. hm?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.03.2014, 22:57
Reagovať
Pridané: 24.03.2014, 22:57
Reagovať
Re: sacharidy a bielkoviny
Ahoj, neuvadzas preco je to pre teba narocne. Ono je to v podstate jedno. Ak budes mat menej sacharidov a viac bielkovin, tak tie sa sice ihned nepremenia na glukozu ako sacharidy, ale premenia sa neskor, ked telo nebude vediet ako ich dalej vyuzit. Cize v konecnom dosledku zvysis hladiny inzulinu, co ta oddialy od metabolickej flexibility, ak toto zvysenie pride v nevhodny cas (napriklad pred alebo pocas spanku)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mirekz
Pridané: 12.03.2014, 18:46
Reagovať
Pridané: 12.03.2014, 18:46
Reagovať
hladovanie ciastocne
cau Vlado a este ta zasypem otazkami o ciastocnom hladovani podla publikacie zivotosprava odporucas pri ciastocno hladovanim pre airobnych sportovcov viac sacharidov cca do 100 g ako posledny chod sacharidy samozrejme na zaver po hlavnom jedle v tom protokole o ciastocnom hladovani, pre anaerobnych len do 50g na zaver hlavneho jedla pri vecernom prejedani vid protokol ciastocne hladovanie trenink vecer. A tu sa stracam, pri celodenej konzumacii je to ine ze ze je vhodne to jedlo s trochov sacharidov dat 3hodky pred spanim? a co sa este lisi v tomto clanku oproti tomu co je v publikacii zivotosprava je ze tomto clanku zase sa priklanas k tomu ze airobny sportovci by mali jest menej sacharidov zatial co dynamicky aneirobny viace by si mohli dopriat byju sa tu tieto dve teorie v tomto clanku s publikaciov, alebo
pri ciastocnom hladovani je to ine?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.03.2014, 22:55
Reagovať
Pridané: 24.03.2014, 22:55
Reagovať
Re: hladovanie ciastocne
Ahoj, problem je v tom, ze od urcitej miery sa nedaju odporucania pausalizovat a odporucat vseobecne pre kazdeho. Ci sme pri 100 alebo 50g sacharidov / den, pripadne viac alebo este aj menej, toto vsetko su veci, ktore sa musia prisposobovat uz na mieru, vzhladom na ciele, intenzity treningov, treningove obdobie, vysku metabolickej flexibility a dalsie parametre. Rozhodne to nejde bez obojstrannej diskusie. Okrem toho je tu dalsia hranica, za ktoru sa budeme chciet opat dostat a tou su biologicke data, ktorymi by sme mali disponovat, aby rozhodnutia a odporucania boli este viac personalizovane a tym padom aj zodpovedne. Cize jedine, k tomu sa priklanam, je individualna diskusia, nakolko sme dosiahli limity, ktore sa daju riesit cez blog a komenty.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mirekz
Pridané: 12.03.2014, 18:15
Reagovať
Pridané: 12.03.2014, 18:15
Reagovať
cukrovka
cau Vlado a este otazocka cukrovkar ktory si picha inzulin kazdy vecer by sa mohol upravov stravy ciastocne vyliecit?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.03.2014, 22:51
Reagovať
Pridané: 24.03.2014, 22:51
Reagovať
Re: cukrovka
Uplne vyliecenie nie je mozne, pretoze ide o nezvratne metabolicke ochorenie. Na druhej strane sa da velmi vyrazne optimalizovat objem inzulinu, ktory sa bude pichat. Cim mensi objem, tym lepsie. Prave na tychto veciach pracujem s niektorymi klientmi, s ktorym dufam ze sa nam podari dat dokopy seriozny clanok o tom ako na to. Bez osobnej diskusie vzhladom na velkost problemu nemozem byt viac konkretny, bolo by to nezodpovedne a neucinne zaroven...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lukino
Pridané: 13.03.2014, 10:36
Reagovať
Pridané: 13.03.2014, 10:36
Reagovať
Re: cukrovka
skontroluj pracu diabetologa Neal-a Barnard-a https://www.youtube.com/watch?v=ktQzM2IA-qU
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mirekz
Pridané: 12.03.2014, 18:12
Reagovať
Pridané: 12.03.2014, 18:12
Reagovať
sacharidy
cau Vlado a co povies na krupicu spaldlovu? moze byt striedmo? ci radsej nie?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.03.2014, 22:49
Reagovať
Pridané: 24.03.2014, 22:49
Reagovať
Re: sacharidy
Ja myslim ze urcite ano, najma v dnoch metabolickeho resetu, by som sa jej vobec nebal. Rozhodne lepsie ako psenicna krupica.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lukino
Pridané: 12.03.2014, 14:29
Reagovať
Pridané: 12.03.2014, 14:29
Reagovať
sacharidy
"Ak chcete starnúť rýchlejšie a byť tučný, konzumujte veľa sacharidov" Toto tvrdenie je prinajmensom smiesne, vyvetli mi prosim ako to ze vsetky male a velke narody a kmene po celom svete, ktore prezili dodnes, ich strava je zalozena na sacharidoch v juznej amerike quinoa kukurica, v afrike kukurica a proso zemiaky, v azii ryza, sladke zemiaky, v indii a europe, zemiaky, psenica, ryza. Rimsky vojaci zili na egyptskej jednozrnkovej psenici - a maju povest uspesnych bojovnikov, Vacsina historickych vyobrazeni tychto bojovnikov alebo obycajnych ludi sa podoba na stihlych v pripade vojakov vysportovanych ludi. Preco najlepsi bezci na svete z africkych kmenov jedia ako svoje zakladne jedlo UGALI? co je prosovo kukuricna kasa. Preco je vacsina starych aziatov stihlych, (velmi maly vyskyt obezity). Preco je skoro 100% olympijskych sportovcov na vysoko sacharidovej strave. Preco vsetci cyklisti robia pred zavodom(carboloading) Ako mozes napisat ze sacharidy sposobuju inzulinovu rezistanciu? v tycho krajinach(azia), kde vacsina populacie konzumovala/je viac ako 70% - 80% svojich kalorii zo sacharidov bol vyskyt cukrovky 2typu skoro neznamy dokym sa tam nezacal fast food a s nim skryte tuky.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.03.2014, 17:16
Reagovať
Pridané: 12.03.2014, 17:16
Reagovať
Re: sacharidy
Ako vidim, sacharidova a cerealna lobby zanechava silne stopy v predsudkoch a presvedceniach. Chapem ze sa citis byt ukrateny, ak take nieco precitas. Ale podme pekne poporiadku:

- po prve, uvedene kmene nepouzivaju sacharidy ako ich pozname my, ale kukurica, quionoa, sladke zemiaky, to vsetko su sacharidy s vysokym podielom vlakniny, ktore sa nemetabolizuju len na glukozu v tenkom creve (iba z casti) ale az v hrubom creve na mastne kyseliny, co je obrovsky rozdiel

- ak ide o vojakov, tak nakrmit taku masu ludi ako v Rime masom a vnutornostami bol financne problem aj pre take bohate krajiny ako bol Rim. Tu si vsak treba uvedomit, ze uspesnost tychto vojakov spocivala vo viacerych faktorov. Okrem toho, ze preferovali ciastocne hladovanie a vecerne prejedanie, tak velku cast ich vyzivy tvorili strukoviny, ktore mali viac bielkovin i vlakniny. Pokial ale ide o uspesnost vojakov, tak taki Mongoli, boli v uspesnosti tazenia brutalne uspesni. Rimsky uspech bol pri nich len kvapka odvaru. A vies co konzumovali Mongoli? Vobec ziadne sacharidy, iba maso, vnutornosti, mliecne produkty a ich tajna zbran, vdaka ktorej nemuseli zakladat ziaden ohen, bola vysusena srvatka a jogurty. Boli specialisti na tukovy metabolizmu, ktory im dovolovali byt neustale v pohybe bez zavislosti na jedle. Na rozdiel od cerealnych vojakov (najma Cinanov), ktori boli zavisli na cerealnych kasiach kazde 3-4 hodiny, boli zdravsi, mali pevnejsie kosti, nemali pokazene chrupy a ine vyhody (porovnania z nalezov kostier).

- pokial ide o fyzicke vykony sportovcov celeh sveta, vcitane carbloading, tak tu si vedla. To ze to ma nedozierne nasledky na metabolizmus sportovca a vsetci po kariere koncia ako vypasene prasiatka, tak to si zabudol spomenut. Zabudol si aj na to, ze ide o profesionalnych invalidov, ktori pouziju akukolvek cestu na to, aby efektivnejsie zregenerovali aj za cenu zdravia. Toto nema nic spolocne s optimalizaciou zdravia a dlhodobo udrzatelnych konceptov v zivotosprave. Citaj aj tieto clanky:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/metabolicke-znasilnenia-a-fitness-priemysel.html
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/preco-ist-trenovat-s-prazdnym-zaludkom.html
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/neranajkujte-vlocky-ani-cerealie.html

- ak ide o Azijske krajiny, ano China Study dokazala vela "pozitivnych vplyvov" ich vysoko sacharidovej stravy, ale to si asi necital oponentske posudky tejto studie, davam ti do pozornosti na rozbitie vlastnych iluzii napriklad toto:

http://rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fact-or-fallac/

Ak by si mal dalsie otazky po prestudovani odovzdanych odkazov, pokojne napis dalsi koment do vlakna.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lukino
Pridané: 17.03.2014, 09:49
Reagovať
Pridané: 17.03.2014, 09:49
Reagovať
Re: Re: sacharidy
Nie nie, necitim sa byt ukrateny
Nemam televizor, takze neviem moc o nejakej cerealnej lobby len nejake tycinky a musli na nejakych plagatov som videl. Co ale vidim an internete nieje nic ine len low carb slow carb, paleo primal, cave man, primitive, prime brain wash brnkajuci na macho alpha-male notu niektorych panov ktory sa s tymto rychlo stotoznia - chcu stotoznit

V tom pripade nemozes ale hadzat vsetky sacharidy do jedneho vreca, a napisat do clanku to ci si napisal,
ak nemas rad obilie, ktore ani ja skoro vobec nekonznmujem tak napis jedzte obilniny ak chcete byt tucny, pretoze som zatial este nevidel obezneho dlhodobeho frutariana

o tych mongoloch je pekne ze si si tu pasaz precital na marksdailyapple ale to nestaci, je som sa docital o mongoloch ze jedli aj ludi a pili ich krv mali by sme to aj mi tak robit? Mal by si si precitat o ich chorobach spojenych s konzumaciou zvierat a vyrobkov z nich, napr, o tom ze v mongolsku maju 2x viac nemocnic ako v europskych krajinach ze v mongolsku je velmi rozsirene infekcne ochorenie Brucelóza co je nakazenie prenasajuce sa z domacich zvierat (zacitujem z wikipedie) Preventivní opatření spočívají v důsledném sérologickém vyšetřování domácích zvířat a zamezení konzumace nepasterizovaného mléka a výrobků z něj vyrobených v oblastech s endemickým výskytem brucelózy.V minulosti patřila brucelóza mezi kandidáty na výrobu biologických zbraní.
K tym mongolom este tolko, ze sice mohli to byt zurivy bojovnici, ale nezabudaj ze ich nakoniec rozbil velmi dobry strateg Allaudin Khilji v r.1229 ryzojed z indie, predsa len clovek nevyuziva len svaly ale aj mozog, ktori fachci hlavne na glukozu a z tych sacharidov sa predsa len rychlejsie premeni ako z masa a krvy protivnikov
osobne si myslim ze ked mongoli dobili nejaku dedinu tak druhe co bolo po znasilneni vsetkych zien bolo to ze im zjedli vsetky zemiaky a ryzu co tym chcem povedat je to ze to ze ked niekto napise co mohlo byt pred tisic rokmi v mongolsku tak to nemusi byt pravda a to ci si robili jogurty susili srvatku tak to by chcelo link na konkretny archeologicky objav.
jedno mi neda v hlave paleo a low carberi pisete ze sme sa stravovali hlavne zvieratami, a vieme to preto ze sa nasli kosti zvierat v obydliach. je predsa jasne ze sa nasli len kosti pretoze to je skoro nezivy material ktore nedagraduje tak rychlo ako produkty agrokultury

davam ti do pozornosti tento YT channel ktory sa venuje dietetickej antropologii a realnym studiam
http://plantpositive.squarespace.com/blog/2012/3/25/tpns-29-30-the-masai-model.html

v prvom clanku sa mi paci ako pises o estetike vo forme a mimo formy, co sa mi ale nepaci, ze nakladas na fitness priemysel a sam predavas svoj doplnok vyzivy a este k tomu protein, izolovany nutrient ktore sposobuju v tele nerovnovahu, keby bol ten low carb lifestyle taky dobry ako o tom vsetci pisu tak by ste vy low carbery nemuseli doseba pchat tolko stimulantov a inych doplnkov vyzivy a hlavne proteinov,naco konzumujete este praskovy protein ked jete mrtve zvierata, slepacia ovulacie, a riedke aj zahustene sekrety stiav inych zvieracich druhov?
kde si ludia v jaskyni kupovali paleo tycinky a paleo muku a low carb chlieb a podobne veci?
neviem ci si si to vsimol ale cely low carb a paleo je dalsia nova stimul vlna fitness a vyzivovych doplnkov

Dalej sa v tom clanku venujes tomu aby si velmi zvyraznil, ze sportovci po svojom zenite su vypasene prasiatka, kvoli metabolickemu znasilneniu A steroidom toxicita steroidov je znama vec a odpalene a prerastene vnutornosti z ich uzivania taktiez ale tu stravu si tam nejako opmenul a nejako specialne si
nevysvetlil aku ulohu v tom zohrava, len si to tak vsetko zvalil na to ze priberaju lebo nejedia tuky ale naucene sacharidy chyba mi tam nejaky podklad avsak ten budes marne hladat bo nie je. ja by som to zvalil len na tu chemiu uzivanu pocas sportovania pozri doktorov John McDougall alebo Neal Barnard, pozri aky su stihly, ich strava je low protein low fat high carb a to pochybujem pri ich vytazenosti ze by niektory z nich venoval 100km bicyklovaniu denne ked uz sme pri tych steroidoch pozri na toto video https://www.youtube.com/watch?v=vNy5pitYKhg#t=133 v hlavne j ulohe mark sisson, verim ze uz si videl dost borocv a nemyslis ze MS je cisty bez hormonalnej terapie

v druhom clanku sa mi nepaci ze prirovnavas ludi (plodozravcov) ku vlkom (masozravcom)
metabolizmus nas opov a psovitych seliem ma podla mna len malo spolocneho a nemal by sa porovnavat
mam vsak otazku v druhom clanku je tabulka v ktorej su vypisane potraviny (sacharidove)
avsak tam nevidim ovocie, ako je to mozne? fruktoza a glukoza nie su sacharidy?
v tvojom komente pises ze vysoko vlakninove sacharidy sa menia v hrubom creve na mastne kyseliny,
Bolo by dobre keby si to nejak hlbsie rozpisal metabolizmus sacharidov

taktiez chodim trenovat, s prazdnym zaludkom vecerny trenig (18:30-20:00 BJJ) a nemusim nic predtym zjest
nie kvoli nejakym chemickym procesom asimilacie nutrientov ale jednoducho preto ze ti nic nehopsa v bachore

treti clanok by som zredukoval asi na to ze sa ti nepacia obilniny s obsahom lepku, nic viac som z tade nevycital
co ma ale fakt dostalo bol citat z biblie "Dokonca ak ste náboženského vyznania a máte prehľad o Biblii, tak v nej sa nič nepíše o posledných raňajkách, ale iba o poslednej večeri. Ani tento silný náboženský argument" to je hadam vtip - na ja som v biblii nasiel referencie na veganstvo
And God said, “Behold, I have given you every plant yielding seed that is on the face of all the earth,
and every tree with seed in its fruit. You shall have them for food. And to every beast of the earth and to every
bird of the heavens and to everything that creeps on the earth, everything that has the breath of life,
I have given every green plant for food.” And it was so.
ale taktiez som tam nasiel referancie na extrenizmus
«AK TVOJ VLASTNÝ BRAT, ALEBO TVOJ SYN, ALEBO TVOJA MILOVANÁ MANŽELKA... TAJNE SLÚŽI INÝM BOHOM, KTORÝCH TY A TVOJI OTCOVIA NEPOZNALI,
BOHOM INÉHO NÁRODA… NEMAJ S NIMI ZĽUTOVANIA ANI ICH NEPOČÚVAJ... ALE ZABI ICH.... UKAMEŇUJTE ICH NA SMRŤ...» [Deuteronomy 13: 7-11]
takze bibliu by som nepouzival ako referenciu na nic

rozbit iluzie o Ch.S. je trocha silne prirovnanie,
ak myslis oponentsky posudok od denise meniger 22rocnej blogerky ktora vyvratila niekolko desatrconu studiu poprednych lekarov vo svojom obore tak ten jej blog entry je na smiech, keby si tym bola taka ista tak by neodmietla pozvanie do verejnej diskurzie, ktoru dostala

ten link ktory si poslal je uz na lepsej urovni, avsak viac polovica veci je len potahovanie za slovicka sam autor priznal pri polke citacii ze su v podstate spravne az na par detailov ohladne pridania viacerych korelacii
Avsak cela tato studia sa odohrava v cine, kde v dobe prace na tejto studii boli tieto choroby na velmi nizkych hodnotach, co je dolezite si uvedomit je to ze v USA vtedy zurila epidemia skumanych chorob, a keby sa porovnavali cisla zo skoro veganskej oblasti v cine a cisla napr, texasu kde je BBQ narodny sport tak by tie cisla boli uplne inde a ludia by sa nesparali v stotinovych ciarkach susediacich oblasti
navyse moj pohlad na Ch.S. je obdiv a respekt voci celkovej praci na dokumente urobenom,
avsak korelovat vyskyt chorob len podla stravy musis uznat je dost tazka uloha, v ktorej je tolko premnennych elementov ze je samozrejme, ze to nebude povazovane za nepriestrelny dokaz. to by si musel zatvorit jedincov do kontrolovaneho prostredia a to sa proste neda. co som hlavne myslel porvnanim krajin, etnika ich hlavnej potravinovej zlozky su napr obrazky rodin a co vsetko zjedia za tyzden
http://foodmatters.tv/articles-1/what-the-world-eats-shocking-photos



prosim precitaj tento dvojdielny clanok a napis co si o tom myslis je sice dlhy a velmi dobre info
http://anthonycolpo.com/why-low-carb-diets-are-terrible-for-athletes-part-1/
http://anthonycolpo.com/why-low-carb-diets-are-terrible-for-athletes-part-2/
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
PeterN
Pridané: 17.03.2014, 13:30
Reagovať
Pridané: 17.03.2014, 13:30
Reagovať
Re: Re: Re: sacharidy
Sorry Lukáš, ale tvoj problém spočíva v tom, že nechápeš, že Vlado má vždycky pravdu, VŽDYCKY. Nezaťažuj ho teda, prosím, podobne dlhými, skoro až nedočítateľnými postmi. Sú tu ľudia, ktorí potrebujú poradiť koľko gramov BCAA, bielkovín, sacharidov (akých sacharidov, či sa počítajú aj sacharidy v tukoch, káve, vzduchu, ktorí dýchajú ...) prijať, v ktorú minútu dňa, po tréningu či pred tréningom, kedy a čo zapiť Wellness proteínom a zajesť Wellness tyčinkou. Možno namietneš: veď tvrdíte, že je to všetko veľmi prirodzené a intuitívne. Ja odpovedám, áno, Lukáš, je to extrémne prirodzené; len k tomu potrebuješ jedného Vlada, ktorý ti bude stále hovoriť čo a kedy máš robiť, kedy jesť, kedy kakať, kedy sa napiť, kedy spať, čo si myslieť o sacharidoch a tukoch, ktorí ti povie či si v ketóze alebo si len vymýšľaš... Tak už tu v záujme nás, bezradných ľudí, prosím, nič nepíš, nech sa nám môže stopercentne venovať! Dík.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.03.2014, 14:52
Reagovať
Pridané: 26.03.2014, 14:52
Reagovať
Re: Re: Re: Re: sacharidy
Ahojte obaja chalani. Ja myslim, ze Lukas ma svojim sposobom tiez pravdu. Ak si Peto cital co napisal, tak otvoril serioznu diskusiu. Nie som si z toho celeho isty Lukas, co alebo aky vyzivovy smer zastavas, ale ak si prestudujes prace od W.A. Price, alebo zaujimavu knihu od Jenny Ruth (The Truth About Low Carb Diet), alebo nieco od metabolickej typologie alebo dokonca poslednu knihu od Denise Minger (samozrejme aj dalsich autorov), tak jednoznacne to na com sa zhodneme je, ze moje clanky alebo akykolvek iny clanok na blogu je "kratky" na to, aby prebral jednak vsetky aspekty problemu a pozrel sa na to z individualne pohladu kazdeho z nas.

Individualita je klucom k uspechu a na to, aby sme mohli urcit aky tym sacharidov a do akej miery su pre niekoho OK a pre niekoho uz nie, tak je nutne disponovat roznymi fyziologickymi aj biologickymi datami o cloveku, aby sa mohol rozhodovat. Hoci ta kniha od Minger nie je az taka dobra ako som cakal, je v nej velmi cenna myslienka o slinnych amylazach, ktora by sa ti Lukas pacila. Pojednava sa v nej o tom, ze ked mas tychto jednotiek viac, si predispozicne vhodnejsi na vyssi prijem skrobovych sacharidov (geneticky), ale paradoxne budes velmi stratovy, ak budes konzumovat sacharidy jednoduche. To iste len obratene plati ak mas tych jednotiek malo (lepsie su pre teba jednoduche ako skrobove sacharidy, ak ide o fyziologicku odpoved). Z knih W.A.Priceho sa zas dozvedame, ze ano - mnohe narody fungovali efektivne aj na sacharidov (podla podnebia a inych faktorov, ktore formovali ich individualitu), ale nikdy nenasiel narod, ktori bol zdravi len na sacharidovej alebo rastlinnej strave. Vzdy to bola adekvatna kombinacia rastlinnych i zivocisnych potravin, ktora respektovala tvoju lokalitu i genetiku.

Cize cela diskusia v tomto bode moze byt zastavena preto, lebo vo vseobecnej rovine sa pravdy nikdy nedopiseme, ak uz nebudeme velmi konkretny. To nakoniec nemozeme, pretoze nam chybaju dolezite data pre dalsie rozhodovanie, aby sme poznatky ktore mame aplikovali na individualnej rovine. Jedine co mozem slubit je, ze sa pokusim dat dokopy clanok, v ktorom by som navrhol koncepcne riesenie, ktore by bolo vyhodne pre vsetky strany. Mam jedno v sufliku, cize nechajte sa prekvapit.

Ak je este nieco Lukas, k comu by som sa mal vyjadrit a nezaberie mi to 3 hodiny casu, napis. Dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lukino
Pridané: 18.03.2014, 15:58
Reagovať
Pridané: 18.03.2014, 15:58
Reagovať
Re: Re: Re: Re: sacharidy
likol by som tvoj koment, keby sa dalo
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
matuspavlovic
Pridané: 12.03.2014, 14:04
Reagovať
Pridané: 12.03.2014, 14:04
Reagovať
Disjunkcia nazorov?
Ahoj Vlado,

v prvom rade klobuk dole všetkým Tvojim aktivitám, si makač.
Druhá vec z kategórie "ALE":
Propaguješ neraňajkovať a ak tak bez sacharidov, na konci článku je písané o spolupráci s Dušanom Plichtom na - okrem iného - správnom stravovaní, no klikol som na jeho stránku a bum - hneď aktuálny článok z 26.2.14 http://www.dusanplichta.com/blog/syte-a-stavnate-ovsene-vlocky-s-kokosovym-mliekom-na-ranajky/

Propagácia ovsených vločiek a raňajok. Hm...

Vopred vďaka za odpoveď
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.03.2014, 17:00
Reagovať
Pridané: 12.03.2014, 17:00
Reagovať
Re: Disjunkcia nazorov?
Pozri, co si pise Dusan, je jeho vec. Kazdy ma vlastne linie studia a osobne skusenosti a hoci Dusan patri medzi nasich zverencov neznamena to, ze vsetky nase nazory a skusenosti aj pouzije a bude automaticky sirit dalej. Tieto otazky budes musiet smerovat jemu. Mozno ak su v recepte 2PL vlociek, tak to az taky problem nebude, ale ja by som ich uz nejedlo. Treba si ale uvedomit, ze aj kazdy z nas je v inom stadiu metabolickeho treningu, preto si musi vyzivu a objem sacharidov nastavit kazdy sam...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
luciastanovaa
Pridané: 11.03.2014, 22:08
Reagovať
Pridané: 11.03.2014, 22:08
Reagovať
sacharidový chod ako večera
Správne som pochopila že sachridové jedlo si máme nechať ako večeru ale najneskôr 3 hod pred spaním - neviem ako by som to skombinovala cvičím zumbu každý pracovný deň dve hodiny posledné jedlo ped treningom mam väčšinou o tretej za hrsť mandli plus brusnice alebo datle a pridem domov o po deviatej väčšinou si dam na večeru bud wellnes proteinovy šejk s acidkom mandlami, lanovými semiačkami kokosom alebo listovy salas s vajkom na tvrdo dvomi platkami prosuta a trochu parmezanu pretoze pretože chodím spať okolo pol jedenastej je vhodne konzumovat teda sacharidove jedlo večer aj pre mňa? alebo to robím správne? ďakujem za odpoveď
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.03.2014, 13:11
Reagovať
Pridané: 12.03.2014, 13:11
Reagovať
Re: sacharidový chod ako večera
Ak mas pred treningom posledne jedlo tieto cukry (datle, brusnice), tak to vobec nie je optimalne. Daj si iba mandle, alebo nieco dalsie, co zdroje rychlej cukrovej energie neobsahuje. Efekt na treningu bude z dlhodobeho hladiska posobivejsi. Ta vecera je celkom fajn, ale ak by si ho stihla dat 3h pred spanim, tak sa toho sacharidoveho posledneho chodu bat nemusis.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Kusaj88
Pridané: 27.08.2014, 19:44
Reagovať
Pridané: 27.08.2014, 19:44
Reagovať
Re: Re: sacharidový chod ako večera
Aoy vlado cital som tento clanok a dost ma zaskocila veta : "Vlastne drvivá väčšina telesných systémov dokáže využívať ako hlavný zdroj paliva ketóny, až na pár výnimiek ako napríklad mužské semenníky a tak podobne." Ake to moze sposobit problemy drzim ketonovu dieta a dost ma to zaskocilo chcem mat deti
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.09.2014, 11:25
Reagovať
Pridané: 17.09.2014, 11:25
Reagovať
Re: Re: Re: sacharidový chod ako večera
To ale neznamena, ze ich mat nebudes ak budes zdravy. Nastuduj si pojem glukoneogeneza a zistis, ze to malo glukozy, co potrebuju napriklad semeniky, si telo vie vytvorit aj samo bez toho, aby si zjedol gram sacharidu. Ak by to tak nefungovalo, tak by sme neexistovali...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem