Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:147
banner
Tréning, úrazy a regenerácia

Rozhodnite sa, prečo chcete mať svaly

Postavili sme proti sebe dva úplne rozdielne typy svalov. Dva biologicky úplne rozdielne druhy človeka. Jeden má viac absolútnej sily i objemu a druhý viac relatívnej sily, ale objemu málo. Ktorý z týchto druhov svalov potrebujete vy? Pomoc pri rozhodovaní nájdete v článku a v napínavom videu.

img

Pre zobrazenie článku musíte byť prihlásený

Prečítali ste iba 1826 slov z 4172 slovného článku. Po prihlásení môžete dočítať zvyšok.
slobodadominik
Pridané: 11.02.2016, 09:43
Reagovať
Pridané: 11.02.2016, 09:43
Reagovať
Otazocka
Dobry deň,chcel by som sa niečo opýtať a predom ďakujem za odpoveď.
Tento článok bol skutočne dobré čítanie,avšak ich ešte nemám moc prečítaných.
Moja otázka sa týka hlavne svalových vlákien ako tu bolo spomínané.
Dávnejšie som cvičil s čínkami,a za takmer rok som dokázal pribrať na váhe 12 kilogramov.Väčšina toho čo som pribral boli určite svalové vlákna IIB a tuk.Potom som prešiel na cviky s vlastnou váhou.Za krátky čas som dokázal pocítiť ako mi rastie relatívna sila.Bol to úplne iný pocit ako len zdvíhať čínky.Potom som s cvičením prestal.Cítil som po týždni ako slabnem a nakoniec som s tým sekol na dlhú dobu.Svali stratili svoju funkčnosť,ale objem ostal taký istý.
V komentároch som zazrel niečo také ako tukovú dietu čo "zabíja" svalové bunky typu IIB ,nadobudnuté v posilke.
Môj ciel je sa týchto svalov nadobudnutých v posilke s pomocou činiek a pumpovania svalov.Prosím vás poraďte mi ako na to.

Ešte by som sa rád opýtal,ktoré svaly sú na čo dobré(myslím svalové bunky,keďže ich je viac druhov) nemyslim konkrétne svaly,o tom bol celý tento článok.Poprípade ako docieliť tých buniek.Môžte mi tu hodiť aj link ku článku,ktorý sa týka tejto témy.

Ďakujem za váš čas.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.02.2016, 14:56
Reagovať
Pridané: 13.02.2016, 14:56
Reagovať
Re: Otazocka
Ahoj Dominik, nie som si isty, ci interpretacia "tukovej diety" ktora "zabija IIB svaly" je spravna. Kazdy typ svalu je velmi dolezity pre podavanie spektra vykonu od tych najpomalsich, po najdynamickejsie ci silovo vytrvalostne vykony. Kedze formulaciam tvojich otazok uplne nerozumiem, prikladam ti zopar dalsich uzitocnych clankov, ktore ti pomozu v tom, ako sa na problematiku pozerame my zorientovat lepsie:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/cvicte-na-gymnastickych-kruhoch-a-budujte-funkcnu-silu.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/vybojujte-si-lepsiu-metabolicku-kondiciu-zapasenim.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/opravte-vbocene-kolena-a-prepadnute-klenby.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/zvyste-fyzicku-zdatnost-domacim-cvicenim.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/budujte-silne-paze-od-lopatiek.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/zvladnite-najtazsie-kliky-na-svete.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/zostavte-si-funkcny-kondicny-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 06.10.2015, 22:40
Reagovať
Pridané: 06.10.2015, 22:40
Reagovať
Ti co necvicia maju silnejsie svaly ako bodybuilderi?
Akurat studujem zaujmavu studiu, ktorej abstrakty si mozete precitat nizsie spolu s originalnym zdrojom. V skratke to vyzera tak, ze ti co vobec necvicia, maju na jeden gram svalu viac sily ako bodybuilderi. Aj to je dalsi dovod, preco je dolezite rozhodnut sa, preco chcete mat svaly:

http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/11900273/Wimps-are-stronger-than-bodybuilders-study-finds.html
http://www.researchgate.net/publication/282049066_Single_muscle_fibre_contractile_properties_differ_between_bodybuilders_power_athletes_and_controls
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
erosko77
Pridané: 08.07.2015, 14:53
Reagovať
Pridané: 08.07.2015, 14:53
Reagovať
Otazka
Zdravím ťa Venujem sa calisthenice alebo street workoute cca 2 roky dlhodobo stojkujem trenujem dennodenne rozne od 1 hod do 3-4 hodin obcas aj do uplneho zlyhania neranajkovavam nestiham si vždy kontrolovať stravu ale pokial mam na vyber zdravsiu stravu tak ju volím vacsinou obedujem(17:00) a veceram
Okolo 20:00 trenujem obcas dvojfazovo pricom prvy trening je silovy druhy stojky balance spavat chodim obcas dost neskoro okolo 2-3 rana budim sa okolo 10-11 rano s pocitom ze ma presiel buldozer a nechutou nieco robit cca pred rokom som prekonal nieke to v 100% tnom stave zapal bicepsoveho uponu v lavom ramene + v lavkm lakti mam volnu šlachu nasldne som dostal obstreky chodim do rymakych kupelov ked sa da zjedol som asi tonu wobdmzymu alebo tomu podobnemu a cca 2 pixle animalflexu dnesnou dobou je to uz rok od zranenia stale sa citim unaveny proste ak si nedam kavu alebo daku predtreningovku tak sa mi nechce ani hybat citim sa ako stary clovek pricom by som sa mal citit asi naopak samozrejme mavam pauzy sobotu nedelu necvicim alebo si idem zaplavat inak neustale citim svoje telo vycerpane a nevladne ale ak si urobim rozcvicku tak uz to celkom ide neviem cim presne moze byt toto sposobene mam 22 rokov 178 cm 71 kg 9,7% tuku 1680 bazalny metabolizmus bmi 22 46% svalovej hmoty organivy tuk 4 dakujem za pomoc a odpoved ☺️
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.07.2015, 18:37
Reagovať
Pridané: 25.07.2015, 18:37
Reagovať
Re: Otazka
Ahoj, prva vec co ma napada ked spravne rozumiem tomu co pises je, ze si pernamentne pretrenovany. Niekedy je menej viac, najma ak ide o objem a intenzitu treningu. Daj si tyzden pauzu a zacni od znova oddychnuty. Ver mi ze nic nestratis. Ten tonus dobehnes po prvom - druhom treningu ale hlavne bude, ze sa trochu zregenerujes. Druhu vec co vidim je, ze budes musiet zmenit svoj rezim. Ak pri tomto rezime nebudes chodit spat o 23:00 najneskor, tak nemas sancu to dlhodobo udrzat, pretrenujes sa stale. Tvoj cyrkadialny rytmus (na co je naviazana praca hormonalnej sustavy) nebude nikdy pracovat v tvoj prospech, takze sa budes musiet stale dopovat kavou a kadecim, co nepovazujem za rozumne riesenie. Skus prehodnotit, urobit patricne zmeny a ozvi sa za 2-3 mesiace ako sa ti dari..
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Íčko
Pridané: 22.04.2015, 13:36
Reagovať
Pridané: 22.04.2015, 13:36
Reagovať
svaly podle sportu
Nádherný článek. S druhy svaly máš velkou pravdu, každý má svoje výhody. Avšak sou i situace, kdy je třeba kombinovat. Pro styl MMA je potřeba vybudovat funkční svalovou hmotu, avšak je potřeba mít i velkou sílu a důraz, takže je potřeba obojí svalovina. Osobně jsem zastánce funkční svalové hmoty, která vypadá lépe, když se vyrýsuje.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Šimon
Pridané: 08.04.2015, 15:00
Reagovať
Pridané: 08.04.2015, 15:00
Reagovať
Zatváranie/otváranie anabolického okna
Zdravím zaujímalo by ma či by ste mi vedeli vysvetliť, aký má vplyv kombinovanie proteínu (leucin-otváranie anabolického okna) s kakaom a kurkumou (zatváranie anabolického ona), za účelom tým, ked chcem aby prebiehal anabolizmus a nie katabolizmus? Tieto ingrediencie často pridávam do jedál ale táto vec mi stále láme hlavu...Príklad večer si pripravím kefír s WP a do neho si pridám kokosový olej,škoricu,jablčnú vlákninu,lanové semienka kakao a kurkumu s cieľom zvýšiť nutričnú hodnotu, ale toto mi láme hlavu či kakao a kurkuma ,,neprebijú,, WP a nezavrú mi to anabolické okno (mTOR)?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.05.2015, 23:13
Reagovať
Pridané: 02.05.2015, 23:13
Reagovať
Re: Zatváranie/otváranie anabolického okna
Tak na tuto specificku otazku ti asi neodpovie nikto. Okrem toho nic neuvadzas o svojej individualite ale aj tak to co riesis je velmi okrajova vec. Ak si zratas kolko maju cukrov v sebe kakao a kurkuma, tak nemaju preco vplyvat na glykemiu a akosi neviem pochopit, preco by mali prebit WP.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Adam Hritz
Pridané: 01.02.2015, 12:27
Reagovať
Pridané: 01.02.2015, 12:27
Reagovať
sacharidy
Zdravim, Vlado.
Som si vedomy, ze mi nebudes moct odpovedat na tieto otazky presne, ale opytam sa ich aj tak.
Na vysokotucnu stravu prechadzam uz asi 7 mesiacov, je super, hlavne ciastocne hladovanie s vecernym prejedanim :D. Aktivne sa venujem hokeju, som tinedzer. Pomer dni s ciast. hladovanim a celodennou konzumaciou je uz 5:2. Je mozne, ze by som nemusel konzumovat ziadne koncentrovane sacharidy na konci prejdania? Pretoze cez tych pat dni hladovania nekonzumujem ziadne konc. sacharidy. Viem, ze to zavisi od metabolickej trenovanosti, musel by si vidiet spiroergometriu, biochemiu a pod. A druha otazka je, ci by mohlo byt teoreticky v poriadku, aby som si cez jeden den v tyzdni, v ktory konzumujem cely den, aby som si dal nejaky zdravsi dezert, napr z vasej publikacie alebo od dusana plichtu? V jeden den celodennej konzumacie si dam aj na obed prilohu vo forme batatov, ryze ci zemiakov. Ale ani v tento den nepresiahne objem sacharidov 100, max 150 g. Vyskusal som uz aj back carb loading, kedy som zjedol cca 300 g sacharidov za 5-6 hod. Bolo to v pohode, citil som energiu uz na druhy den, kedy bol tazsi trening. Mohol by som aj takyto den praktizovat raz tyzden (namiesto toho so 150g)? Mam cca 10-11 % tuku, 176 cm a 72-73 kg.
Aj za minimalnu odpoved vopred dakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 06.02.2015, 21:56
Reagovať
Pridané: 06.02.2015, 21:56
Reagovať
Re: sacharidy
Ahoj Adam. Orientacne to co pises by mohlo byt, nevidim v tom problem. Je to uz vecou individualneho experimentovania co prave vyhovuje tebe. Problem je v tom, ze tvoje vnutorne metabolicke prostredie sa neustale meni a prisposobuje, takze strategia skor ci neskor je nevhodna a treba ju opat prekopat. Na tvojom mieste skus praktizovat 1-2 cukrove dni v tyzdni (do 150g/den) a rozloz si ich tak, aby si cukry prijal 30-50 hodin pred tym, ako budes mat tazke treningy / zapas. Najlepsim ukazovatelom, ci ides spravnou cestou by mohlo byt nie len % pokozneho tuku, ale aj objem svalovej hmoty. Je dolezite, aby si ziadnu hmotu nestracal, ale to ti hovorit urcite nemusim. Drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Adam Hritz
Pridané: 20.02.2015, 16:54
Reagovať
Pridané: 20.02.2015, 16:54
Reagovať
Re: Re: sacharidy
Dakujem velmi pekne za odpoved.
Momentalne vsak zapasy nehram kvoli operacii ramena spred 3 mesiacov. Trenujem vsak naplno, akurat sa vyhybam kontaktu, takze o fyzicky stres mam myslim celkom postarane. Ked maju chalani cez vikend zapasy, ja si trening doplnam o cviky s vlastnou hmotnostou a core. Takze sacharidove dni nepraktizujem takmer vobec, maximalne nejaky zdravsi kolacik raz za dva ci jeden tyzden. Verim, ze si telo vytvori potrebnu glukozu glukoneogenezou. Myslim, ze sa mu to aj dari, problemy s velkym vycerpanim nemam. Pocitujem akurat prijemnu svalovku po tazsom treningu na druhy den. Ale tento pocit zboznujem, este vacsmi bezprostredne po odmakanom treningu.

Ohladom percenta svalov, pred 2-3 mesiacmi som mal asi 75 kg, no a mal som viac IIB svalov, ale, prirodzene, zbavil som sa ich, co je predpokladam normalne... Ked sa teraz na seba pozriem do zrkadla, som chudsi, ale vyrysovanejsi. Svaly mam stale, ale uz nie take objemne (ani vtedy som nebol ziaden schwarzeneger, ale bicepsy a prsia boli o nieco fukanejsie :D). Ale to mi vobec neprekaza. Verim, ze treningom a zivotospravou dokazem vybudovat poctive supersvaly, a aj ked uz vela nepriberiem, budem spokojny. V prvom rade mi ide o extremnu kondiciu a silu, ktoru si chcem v priebehu "par" rokov vybudovat. V tomto ste mi vy vsetci chalani zo SkillLabu a aj z NWNS obrovskymi vzormi. Verim, ze raz dokazem take veci ako vy. No ako hovoris, sutazim v prvom rade so sebou a vy ste mi "len" obrovskou insipiraciou. Len ma strasne mrzi, ze nieco ako SkillLab nemame aj v Poprade. Mozno raz... :-)

Este raz dakujem a vela uspechov.

PS: Urcite planujem osobnu konzultaciu, niekedy pred letom. Dufam, ze nemas objednavky na pol roka dopredu a bude stacit ozvat sa niekedy mesiac predtym :D.
PS 2: Kniha Zivotosprava je super, tesim sa na knihu, ktoru pripravujete s M. Chudym.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.03.2015, 09:02
Reagovať
Pridané: 07.03.2015, 09:02
Reagovať
Re: Re: Re: sacharidy
Ahoj, dakujeme za tvoje postrehy aj pochvalu. Ak ide o Skill LAB, plany su, len musime byt sikovni, aby sme si na taketo veci dokazali aj zarobit, same sa nic take nepostavy, ale to ty vies. Mozno si uz videl, ale prikladam nasu poslednu inspiraciu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/zazite-svoju-mentalnu-a-fyzicku-evoluciu.html

Pokojne sa ozvi 2 tyzdne dopredu, na konzultaciu to postaci. Drzim ti palce, aby si stale napredoval.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Adam Hritz
Pridané: 07.03.2015, 19:40
Reagovať
Pridané: 07.03.2015, 19:40
Reagovať
Re: Re: Re: Re: sacharidy
Ďakujem za info. :-) A áno, videl som, je to super. Naplánujem si cestu na západ tak, aby som zašiel aspoň na jeden takýto tréning. Je to vážne pecka...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
overlord
Pridané: 01.01.2015, 19:58
Reagovať
Pridané: 01.01.2015, 19:58
Reagovať
Sila
Cau Vlado, chcem sa ta spytat ako to je s naberanim sily? Je mozne aby mal trojbojar tukovy metabolizmus a dvihal obrovske vahy? Dik za odpoved.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 20.01.2015, 10:10
Reagovať
Pridané: 20.01.2015, 10:10
Reagovať
Re: Sila
Z mojho pohladu iba ciastocne. Aj ked to nie je vylucene, pretoze je rozdiel medzi myofibrialnou hypertrofiou (tzn. kvalitnejsie a silnejsie vlakno, cize pri nezmenenom objeme zabera viac sily - funkcny trening) a sarkoplazmatickou hypertrofiou, ktora silu zvysuje len malo a zvysujes pri tom iba objem svalu (tradicny fitness a kulturisticky trening). Tieto zmeny si ziadaju uplne rozdielny treningovy protokol (overloading, hranie sa su superkompenzaciou, atd). To ale neriesime, ty sa pytas na inu vec, na ktoru sa neda uplne odpovedat, pretoze ciastocne je to podmienene aj genetikou (typom postavy, typom metabolizmu, typom svalovych vlakien, atd). Po dalsie je otazne, ako chces pracu tukoveho metabolizmu kvantifikovat, pretoze pokial nepojdes na spiroergometriu a nespracujes si vysledky podla tohto postupu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/webinar-o-metabolickej-flexibilite.html

tak nevies ci si, alebo nie si v tukovom metabolizme. Je totizto rozdiel ked ti uz pracuje cela metabolicka masineria v tukovom metabolizme, ako ked mas len znamky tukoveho metabolizmu (ketony v moci / krvi). Takze ked pojdes niekedy na spiro, spracuj si vysledky podla hore uvedeneho clanku a potom sa pokusime odpovedat na tvoju otazku, ci to ako trojbojar zvladnes alebo nie, pretoze to za urcitych okolnosti nie je vylucene...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lacikaa
Pridané: 28.12.2014, 23:49
Reagovať
Pridané: 28.12.2014, 23:49
Reagovať
posilňovanie po 50tke
Pekný deň Vlado, chcem sa spýtať ako je to s vylučovaním vlastného rastového hormónu pri silovom tréningu po 50tke. Čím si treba pomôcť, myslím doplnky stravy. Ďakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.01.2015, 23:50
Reagovať
Pridané: 18.01.2015, 23:50
Reagovať
Re: posilňovanie po 50tke
Naposledy sa k tejto teme dostatocne dobre vyjadril Koloman Toth, treba pozriet tuto diskusiu od 70 minuty:

http://www.vladozlatos.com/novinky/hlavne-spravy/ako-byt-fit-event-video.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
sithonia
Pridané: 14.11.2014, 20:17
Reagovať
Pridané: 14.11.2014, 20:17
Reagovať
Nizky tlak
Ahoj Vlado, bola by som zvedava na tvoj nazor, sacharidy som uplne vylucila z mojho jedalnicka uz druhy tyzden. Podla DiaPhan som uz v ketoze. Planujem zaradit pohyb, paci sa mi crossfit. Moj problem je, ze mam velmi nizky tlak (90/60). Takyto tlak som mala stale, teda aj v case, ked som sa stravovala "normalne". Teraz ale castejsie pocitujem tocenie hlavy a nemozem prudko vstavat. Moja otazka teda je, ci je potrebne zaradit nejake sacharidy ak zacnem trenovat? (ked ano, ake?) Budem vdacna za odpoved. Dakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.11.2014, 23:14
Reagovať
Pridané: 25.11.2014, 23:14
Reagovať
Re: Nizky tlak
Mozno bude rozumne prestudovat si iste suvislosti a zaradit trochu sacharidov spat, kedze pochybujem, ze sa nachadzas na tom najvyssom stupni metabolickej trenovanosti (masinerie). K tomu je potrebne sa prepracovat, no nie nasilnym tlacenim metabolizmu do krajnosti:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
juki
Pridané: 14.11.2014, 23:15
Reagovať
Pridané: 14.11.2014, 23:15
Reagovať
Re: Nizky tlak
Odporúčam prečítať toto
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
sithonia
Pridané: 16.11.2014, 22:17
Reagovať
Pridané: 16.11.2014, 22:17
Reagovať
Re: Re: Nizky tlak
Dakujem :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Adam Stano
Pridané: 11.11.2014, 06:49
Reagovať
Pridané: 11.11.2014, 06:49
Reagovať
svaly a tuk metabolizmus
Ahoj Vlado, veľmi sa mi lubia tvoje rady. o stravovaní resp. tukovom metabolizme. Chcel by som sa ťa spýtať, či je reálne možné naberať estetické svaly ale všeobecne svalovú hmotu pri tukovom metabolizme, popripade dosahovať dobré silové výsledky... Samozrejme je mi jasné, že výsledky prijdú neskôr ako pri sacharidovom metabolizme, ale myslím ze sa to úsilie a čas navyše oplatia :) Ďakujem za odpoved :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.11.2014, 22:50
Reagovať
Pridané: 25.11.2014, 22:50
Reagovať
Re: svaly a tuk metabolizmus
Pozri, ak ide o silove vysledky, moj pripad mozes povazovat za ukazku toho, co mozes dokazat povedzme v 10-rocnom horizonte:

http://www.vladozlatos.com/filozofia/kto-sme.html

Hadam ti to nie je malo. Estetiku kladiem medzi nizke priority, ale treba si uvedomit, ze estetika je len nasledok vykonnosti. Takze cim vyssiu vykonnost dosiahnes, tym je vyssia pravdepodobnost ze aj estetika sa ti bude pacit. Je to vsak na diskusiu, pretoze cokolvek co by som chcel dalej rozoberat by si ziadalo zvlast clanky. Tak si precitaj aspon tento:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lubox
Pridané: 29.10.2014, 11:38
Reagovať
Pridané: 29.10.2014, 11:38
Reagovať
otazka ohladom jedalnička
Zdravím, už mam takúto stravu niekolko mesiacov ale stale som si neni isty či to robim spravne..moj jedalniček v treningovy den vyzera asi takto..prve jedlo o 14:00-tri varene vajička, 100g masla, 15g proteinu,...trening o 18:00..o 20:00 prve jedlo maso ryža, zelenina, avokado. Chcem sa spýtať či mam dať sacharidy ako posledne jedlo po treningu alebo ako prve a potom tuky..ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.11.2014, 23:24
Reagovať
Pridané: 18.11.2014, 23:24
Reagovať
Re: otazka ohladom jedalnička
Lubo, ako uz piseme na inych miestach blogu, tak aj keby som ti chcel poradit, tak to nedokazem. Urcite nie cez blog a pismena. Vyzaduje si to okrem diskusie aj zbieranie osobnych udajov od biochemie az po spiroergometriu, aby sa dali urcit tvoje individualne zvlastnosti a az potom urcit, ci to co robis, robis spravne alebo je tam priestor pre optimalizaciu...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Dendi Veselý
Pridané: 25.10.2014, 16:04
Reagovať
Pridané: 25.10.2014, 16:04
Reagovať
Jesť na večer.
Ahoj. Výborné články aj web. Som sacharidový feťák a cítim ako mi to nerobí dobre ani fyzicky, ani mentálne. Mám veľké výkyvy nálad aj energie. Od zajtra idem vyskúšať uberať sacharidy. Jedna vec mi však vŕta v hlave. To jedenie na večer... Nie je pravda, že sa žalúdok pri ľahnutí do postele vypína a jedlo sa potom dobre nestrávi? Sám cítim, že keď sa na večer najem, ťažko zaspím a ráno ťažko vstávam. Preto mi toto príde pre telo neprirodzené. Aspoň podľa môjho tela. Na večer už aktivita žalúdka a tráviacej sústavy výrazne klesá (aj podľa ayurvédy a iných kníh o dobrom stravovaní), takže s týmto bodom mám troška problém. Počúvam telo a cítim, že mi to nerobí dobre jesť na večer. Možno si tvoje telo už na tento systém zvyklo... Diky za skvelé články. Držím palce.
D.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.11.2014, 23:03
Reagovať
Pridané: 18.11.2014, 23:03
Reagovať
Re: Jesť na večer.
Pozri, ak to stihnes 3h pred spanim, vsetko bude v poriadku. Na druhej strane je velky rozdiel, ak konzumujes 5 a viac jedal za den a ked konzumujes male 1-2 jedla cez den a jedno velke vecer. Potom je tvoja enzymaticka vybava lepsie vybavena na travenie aj vacsieho objemu jedla, kedze si si ju cez den usetril. Ak vsak ide o tvoj postreh k sacharidom, odporucam aby si si dosledne nastudoval tento clanok, bude to pre teba uzitocne:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ivanko003
Pridané: 22.10.2014, 14:27
Reagovať
Pridané: 22.10.2014, 14:27
Reagovať
zmensil som sa :)
Ahoj Vlado, v tukovom metabolizme som na koci stvrteho mesiaca, musim povedat ze sa citim vyborne, mam dostatok energie, kvalitny spanok, nemyslim na jedlo kazde tri hodiny ako kedysi, mam slobodu, proste to vyzera tak ze som dlho nieco hladal, a teraz som to nasiel, a nechcel by som tento zdravotny styl vymenit ani za nic :) pohybovej cinnosti sa venujem 22rokov, teda uz ako 8 rocny som sportoval, v poslednych niekolko vela rokov posilujem, a vyzeral som dobre, len nikdy nebolo vidiet brusne svaly, ale objem ako taky som vzdy mal, teraz ako som v tukovom metabolizme, som musel zmenit komplet satnik o niekolko cisel, nakolko ramena, chrbat a samozrejme aj brucho islo dole (na objeme) svaly je teraz krasne vidiet, a to nehovorim o bruchu ktore sa mi krasne formuje a je vidiet to co som vzdy chcel :) len som stratil spominany objem svalovej hmoty ako takej pravdepodobne odisla voda a preto je vidno sval, ale ovela v mensej podobe. Snazim sa mat bielkoviny denne tych 1,5g na moju hmotnost, ale nejako sa mi nedari naberat hmotu o ktoru som sa dlho snazil, samozrejme sacharidy prijmam iba v zelenine a orechoch do tych 50g, konecne sa teda dostavam k otazke : co mam robit aby som sa aspon z casti dostal do objemu? Dakujem ti za akukovek odpoved
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.11.2014, 23:57
Reagovať
Pridané: 02.11.2014, 23:57
Reagovať
Re: zmensil som sa :)
Ahoj Ivan, tento problem a proces premeny (docasne negativum) som popisal v tomto clanku v sirsich suvislostiach:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html

Jednoducho tvoje telo sa zbavilo fukaneho svalstva, ktore nema pre tvoj metabolizmus zmysel a teraz nastal cas postavat domcek nie z karat, ale poriadnych tehal. Ak chces svoje svaly nabrat spat (dufam nie tie fukane ale funkcne a poctive), tak to trochu potrva a je otazne, ake mas priority. Ak je to len estetika, tak to nie su moc dobre spravy. Ak vsak zvolis vzpieracsku formu siloveho treningu (90-100% z maxima hmotnosti), tak objem naberies urcite (cca 5kg / rok?). Tento typ treningu vsak mozes robit tak max 2x za tyzden aj to na velmi oddychnute telo a mal by si pred tym poriadne nastudovat techniku, idealne s nejakym profikom, nech sa nezranis skor, ako realne zacnes... drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Matoo17
Pridané: 18.10.2014, 15:32
Reagovať
Pridané: 18.10.2014, 15:32
Reagovať
Nemám problém so svalstvom ale s výškou
Zdravím mám problém s rastom. Mám 17 rokov a meriam 167 cm ale v mojej rodine je priemerná výška 175-180. Cvičím od 14 rokov. Prvý rok som vyrástol asi 5cm ale potom ma začali kĺby pri cvičení bolieť keď som si dával veľkú váhu . Myslel som si že to je normálne že isto ešte niečo vyrastiem ale nestalo sa teraz mám 17 a strašne ma to trápi a chcel by som vedieť že či sa dajú dať kĺby niako do poriadku aby som znova začal rásť . Za odpoveď ďakujem .
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.11.2014, 23:35
Reagovať
Pridané: 02.11.2014, 23:35
Reagovať
Re: Nemám problém so svalstvom ale s výškou
Na tuto otazku sa neda jednoznacne odpovedat. Rast moze prebiehat az do 21 roku zivota, u niekoho mozno aj neskor. Ci je rast zastaveny / ukonceny sa vie zistis specialnym vysetrenim zapästných kostí.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
David12
Pridané: 02.10.2014, 20:57
Reagovať
Pridané: 02.10.2014, 20:57
Reagovať
svaly
Ahoj Vlado, mam este jednu velmi dolezitu otazku. Prechodom na stravu zlozenu prevazne z tukov, cize zmena metabolizmu ma za následok ---- že sval bude čerpat energiu v podstate len z tukov alebo vo vacsej prevahe z tukov. Z toho vyplyva ze najrychlejsie svalove vlakna typu 2.B skoro uplne zaniknu alebo lepsie povedane nebudu mat dokial cerpat ziviny takye sa zmansia a ich ulohu prevezmu svaly typu 2.A. A moja otazka znie: MOZU POSTUPOM CASU (samozrejme nie hned) svaly typu 2.A byt rovnako ak nie viac vykonne aj v dynamike ako 2.B ? myslim sprinty. 3-5 sekundove. (pre hokejistu asi najdolezitejsie). Pytam sa z toho dovodu kedze svalové vlákna typu IIb (glykolitický typ) – sťahujú sa výrazne rýchlejšie ako svalové vlákna typu I a IIa (20-50 milisekúnd) -------- zatial co 2.A sa sťahujú pomaly (70-140 milisekúnd) !!! A co sa tyka mna cely zivot som v podstate trenoval iba najrychlejsie svalove vlakna .. som velmi rychly na prvých 5-6 metrov jeden z narychlejsich ale dalsie metre uz som podpriemer. (iba




Dakujem za odpoved
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.10.2014, 08:32
Reagovať
Pridané: 29.10.2014, 08:32
Reagovať
Re: svaly
Ci zaniknu ti povedat neviem. Na sebe nepozorujem pokles vybusnej dynamickej sily, ktora je podmienena najma IIB svalovymi vlaknami (akrobacia, sila vysokuku, kratke zrychlenia). Ano, nenaberam velke svaly, takze s tym, ze nebudem mat velke fukane bicepsy ci ine ego svaly, mi doslo uz asi pred 10-timi rokmi. Svaly IIA nemozu byt vykonnejsie, ale opytam sa ta inak: co je lepsie, mat 100% brutal vybusnej sily na 30s alebo je lepsie mat 90% tejto brutal sily k dispozicii po 30 minuty aj bez ohladu, ze sa k tym 100% nepriblizis? No ale ako som spomenul, za posledne 2 roky som nezaznamenal nejaku dynamicku stagnaciu, asi je to aj vecou treningoveho protokolu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
HALOFI
Pridané: 24.09.2014, 21:20
Reagovať
Pridané: 24.09.2014, 21:20
Reagovať
BCAA
V článku funčná svalová hmota vs. objem píšeš v jedálničku užívanie BCAA, ale zdá sa mi, že som niekde zachytil, že to už popieraš - máš nové informácie. Mohol by si nám to objasniť, ďakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.10.2014, 22:06
Reagovať
Pridané: 14.10.2014, 22:06
Reagovať
Re: BCAA
BCAA stale odporucam, ale z mojho pohladu je lepsie ich dat iba po treningu a to tak, ze ich budes zapijat proteinom v case ked si az hladny, nie skor. Zatial nie je jasne, ci ich silny inzulinogenicky efekt je v pohode, alebo nie z dlhodobeho hladiska. Da sa na to pozerat z viacerych uhlov pohladu, co je ale debata na 20 minut aspon...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
El Peto
Pridané: 22.09.2014, 22:05
Reagovať
Pridané: 22.09.2014, 22:05
Reagovať
Cheat day/meat
Kedze sa tu uz viac ako dva mesiace neobjavil ziadny novy clanok (samozrejme ti to Vlado nevycitam alebo nieco kedze na FB-stranke si pridaval mnozstvo zaujimavych info) rozhodol som sa polozit otazku ktora ma v poslednych dnoch velmi zaujala. Samozrejme by ma zaujimal najviac nazor teba Vlado ale vitane su akekolvek skusenosti, nazory ci postrehy.

Otazka znie aky mate nazor na Cheat day/meal pri zdravej zivotosprave.Alebo skor ake mate osobne skusenosti. K tejto teme som sa dostal pred par dnami nahodou k videam na youtube a potom som si zacal zhanat nejake info na nete ale samozrejme nic oficialne len nazory roznych ludi co to praktikuju. Musim sa priznat ze sam patrim k nim kedze je pre mna nesmierne tazke zdravo sa stravovat a tak priemerne raz za 10dni mam takyto hriesny den ale tym hriesny myslim do pekla volajuci hriesny den :) A samozrejme na druhy den su vizualne vysledky na mojej postave katastrofalne no hned po tomto dni pokracujem vo svojom jedalnicku a po par dnoch je vsetko v norme dokonca dokonca energie mam 2-3dni po tom na rozdavanie. Zaujimalo by ma ci to tiez niekto takto praktizuje alebo to robite ako ja nevedomky :P

A na zaver snad len ze nepredpokladam ze Vlada nieco take robi ale myslim ze ked v poslednej dobe sam na sebe skusas rozne merania testy mohol by byt aj toto do buducna pre teba namet na nejaky test alebo demonstraciu a potvrdenie alebo vyvratenie tejto "metody". Myslim ze vela ludi by bolo zvedavych na vysledky :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 04.10.2014, 14:32
Reagovať
Pridané: 04.10.2014, 14:32
Reagovať
Re: Cheat day/meat
Ahoj, no ak ide o nepublikovanie clankov, tak moja agenda by sa ti urcite pacila, nie len co sa tyka objemu prace, ale aj zaujimavosti. Verim ze novsie clanky, ktore si uz mal moznosti vidiet si to vykompenzovali dostatocne. Vzhladom na vyskum, ktory som realizoval, pripravujem jeden klucovy clanok, v ktorom sa budem okrajovo zaoberat aj tymto javom "cheatovania". Zasadim to vsak do velmi doleziteho kontextu metabolizmu mozgu, ktory toto cheatovanie do istej miery potrebuje (minimalne v uvodnych fazach metabolickeho treningu).

Nedavno sa tymto javom zaoberal aj moj dobry priatel a kolega Martin Chudy s ktorym pripravujem TOP publikaciu. V jeho clanku nazbiera prve dolezite postrehy, ako sa s tym vyrovnat prakticky (i dusevne), odporucam nastudovat:

http://martinchudy.blogspot.cz/2014/09/cheat-days.html

Ak ide o mna, tak ja som free od podobnych matoh a nastrah. Mozem cely den sediet a pracovat vedla vytriny s kolacmi a zakuskami a ani si ich nevsimnem, aj keby som bol naozaj uz brutalne hladny. Poznam hodnotu kalorie a moje telo (aj mozog) tiez. Radsej ucelovo kvoli lepsej regeneracii pouzivam "Back Carb Loading Day" asi 1x za tyzden, ktoreho postupy som popisal v tomto clanku:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-pouzivajte-ako-dobrych-sluhov.html

Jednoducho od isteho stupna metabolickej trenovanosti to mozog podvedome nevyhladava (tieto cheatovacky). Vsetky tieto suvislosti pripravujem do noveho clanku, ktory povazujem za najdolezitejsi vobec zo vsetkych, pretoze pojde k jadru problemu. Od tohto clanku sa budu odvijat aj temy, ktore budeme rozoberat v pripravovanej publikacii, ktoru spolu s Martinom Chudym planujeme vydat do konca roka. Publikacia bude predlzenou "rukou" k nasej publikovanej strategii ZIVOTOSPRAVA. Mate sa na co tesit...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Bary
Pridané: 21.09.2014, 21:21
Reagovať
Pridané: 21.09.2014, 21:21
Reagovať
Re: Tréningový plán
Zdravím, v prvom rade chcem poďakovať Vladovi za veľmi užitočné informácie ktoré mi pozitívne zmenili uhol pohľadu na celú problematiku pohybu a životosprávy vôbec a zároveň by som sa chcel opýtať aký druh tréningového plánu alebo metódu zvoliť ak chcem zlepšiť kompletne celé telo od sily, vytrvalosti, výbušnosti, dynamiky a pod. Môj voľný čas pre cvičenie je tak 3x do týždňa. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.10.2014, 21:50
Reagovať
Pridané: 14.10.2014, 21:50
Reagovať
Re: Re: Tréningový plán
Ahoj Bary, na to neexistuje jedna odpoved. Ten plan je potrebne si vyladit podla svojich aktualnych kondicnych moznosti (aj casovych), podla toho co realne utiahnes a co je uz pre teba vela. Potom ake mas aj materialne moznosti a to sme uz pri 60 a viac minutach osobnej diskusie - ako nic... preto ta povzbudim najma do experimentovania, aj tak na to budes musiet prist sam, tak nestracaj cas a nezabudni popri tom aj studovat ine nase clanky k tento teme:

http://www.vladozlatos.com/typove-skupiny/trening-urazy-a-regeneracia.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lukas111
Pridané: 20.09.2014, 18:38
Reagovať
Pridané: 20.09.2014, 18:38
Reagovať
unava
ahoj vlado chcem sa ta opytat ci mi vies nejako pomoct s mojim problemom....ako som prestal chodit do posilky a prestal som tlacit tazke vahy izolovane cviky a pod (urcite vies ako to v posilke chodi) a zacal som chodit cvicit viac von (prevracanie pneumatiky sprinty zacal som rozvijat aj jadro a 90% cvicenia s vlastnou vahou)tak som zacal pocitovat cim dalej tym viac strasnu nemoc rano po zobudeni ze ked sa zobudim nevladzem ani vstat s postele....ako cez den sa rozhybem som ok ale nemyslim si ze rano by malo vyzerat tak ako som opisal myslis ze zato moze trening?....cital som o pretrenovani tak som si dal tyzden pauzu troska sa moje rana zlepsili ale stale to nieje ono ako ked som chodil do posilky ( vtedy som bol rano plny energie) skus mi prosim trocha poradit co si otom myslis
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.10.2014, 21:47
Reagovať
Pridané: 14.10.2014, 21:47
Reagovať
Re: unava
Hmm neviem Lukas, ak mas aspon trochu pocit ze za to moze trening, tak pravdepodobne je velmi dobry napad si dat oddych alebo velmi slabe treningy. Mozno si sa nejakym sposobom dostat do stadia pretrenovania a mozno az prepätia. To je vsak uz dost velky problem, pretoze mas zasadnym sposobom rozhadzanu hormonalnu sustavu a to sa moze "hojit" aj niekolko tyzdnov. Preto treba mysliet na to, ze pretrenovat sa dokaze kazdy, zregenerovat je uz umenie. Nauc sa toto umenie. Keb budes oddychovat budes mat dost casu aby si prestudoval aspon polovicu nasho blogu a vyskladal si pre seba co potrebujes...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Filip Glemba
Pridané: 18.09.2014, 21:00
Reagovať
Pridané: 18.09.2014, 21:00
Reagovať
väcsie svalstvo
Ahoj, po precitani clanku som trochu v rozpakoch, mal by som otazku, da sa teda vybudovat väcsie funkcne svalstvo aj ked to bude trvat dlhsie? Alebo je to bud alebo... vdaka. Odopoved moze byt aj na email.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.09.2014, 00:14
Reagovať
Pridané: 19.09.2014, 00:14
Reagovať
Re: väcsie svalstvo
Filip, svaly sa prisposobuju zatazeniu. Takze dokazes vybudovat ak mas na to predpoklady aj viac svalov, ak zvolis spravny treningovy protokol (vzpieranie, kettlebells, crossfit, ine funkcne cvicenia s dost tazkymi bremenami). Mat predpoklady vsak znamena disponovat mezomorfnejsou alebo endomorfnejsou postavou, pretoze na kazde kilo kostry dokazes "zavesit" IBA 5kg svalov. Cize ak mas malu stavbu tela (najma ektomorf), tak to pretlacis len cez steroidy, co ti samozrejme neodporucam. Pretlacis to samozrejme aj tradicnym kulturisticky (rozumej nafukujucim) treningom, ale kolko ti to vydrzi, uvidis sam. Za tu cenu a namahu urcite menej, ako odporucanym sposobom...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Putin
Pridané: 17.09.2014, 08:11
Reagovať
Pridané: 17.09.2014, 08:11
Reagovať
Reakcia
Dobry den,

Rad by som vam podakoval,ze svoje poznatky nastudovane aj vyskusane rokmi na sebe odovzdavate v podstate zadarmo navasom webe. Vdaka vam sa mi od 1.2.2014 odkedy sa snazim dodrziavat vase stravovacie rady (minimum sacharidov, oleje, najma kokosovy, ciastocne hladovanie + trening o hlad) upravilo zdravie, plet, vykonnostne som aj silovo aj kondicne (MMA + kruhove treningy ale aj silove a TRX) urobil pokrok ako za posledne roky nie plus sa mi podrailo zhodit z vahy 8kg a z tuku 10% (86 -> 78,77kg ,<~13% tuku). Nehovorim ale najma o subjektivnom pocite, ovela lepsom spanku, psychickom zdravi a celkovej vitalite.

Skusil som aj ten vas "Kondicny terror". Je to pekny masaker hlavne ku koncu a to som to dokonca nerobil ani s 18kg olymp. cinkou ale iba s 12 kg.

Este raz velmi pekne dakujem. Vela stastia v zivote a v praci. Robite to dobre.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.09.2014, 00:07
Reagovať
Pridané: 19.09.2014, 00:07
Reagovať
Re: Reakcia
Pekne dakujeme za koment, drzime palce aj nadalej v optimalizacii svojej zivotospravy...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tomikaaa
Pridané: 17.09.2014, 10:01
Reagovať
Pridané: 17.09.2014, 10:01
Reagovať
Re: Reakcia
Ahoj,
ak by Ti to nevadilo, posli mi prazdny mail na tomikaaa@centrum.sk, chcel by som sa spytat par otazok, dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.09.2014, 00:08
Reagovať
Pridané: 19.09.2014, 00:08
Reagovať
Re: Re: Reakcia
Ahoj, podla moznosti, na vsetky otazky odpovedame iba tu, aby z odpovede mohli cerpat aj nasi ostatni citatelia. Inak je mozne ostatne veci preberat v osobnej konzultacii...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tomikaaa
Pridané: 21.09.2014, 21:39
Reagovať
Pridané: 21.09.2014, 21:39
Reagovať
Re: Re: Re: Reakcia
Ahojte,

skusim to teda co najstrucnejsie zhrnut:
1. so vsetkym suhlasim, ALE: teraz cez uhorkovu sezonu sa vsetko da nahradit zeleninou z domu ci trhu (ryza, zemiaky, chleba, cestoviny - prilohy k masu), ale co v zime ? nepovazujem totiz zeleninu z hypermarketov za vyzivnu, takze ako riesite prilohy v zime ? s cim jete napr. pastetu (myslim domacu), vareny bocik, salam alebo aj maso (kuracie nejem) ?
2. ak jete nejake pecivo, ake, resp. z akych muk (muky) ?
3. kolko je to sacharidy obmezil na minimum konkretne ? 2 krajce chleba denne ?
4. vsetko je OK akurat pri 1. prilezitosti od septembra zacnem kaslat, soplit a boli ma hrdlo ...(kefir, rybi olej, kokos, med, dokonca aj mlady jacmen uzivam denne), ako zlepsit imunitu ? deti som tiez cakal ze vydrzia viac (dlhsie) zdrave ale oproti ludom, ktori sa laduju cokoladou a sladkostami ziadny rozdiel nebadat ... Dokedy ? :-)
dakujem pekne za kazdu odpoved
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.10.2014, 21:53
Reagovať
Pridané: 14.10.2014, 21:53
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Reakcia
1. skus domace zavaraniny, lepsie ako umela zelenina zo supermarketu, alebo mrazenu zeleninu, obcas sa da kupit aj kvalitna (napriklad v rakusku)
2. nejem, ked tak zemiakove placky
3. to zavisi od nastavenia metabolizmu, musi to byt prisposobene tomu, v akom pokrocilom stadiu metabolickej flexibility sa nachadzas (cakaj na clanok)
4. imunita je komplexna zalezitost, za par mesiacov zdravej vyzivy (co ani nemusi byt este zdrava) ju nefixnes, deti dtto
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vikusik149
Pridané: 07.09.2014, 23:13
Reagovať
Pridané: 07.09.2014, 23:13
Reagovať
Porovnanie
Ešte k mojmu prechadzajucemu komentaru by som sa chcela spytat ci neplanujete nejake hlbsie porovnanie niekoho kto je na low-carb high fat, a niekoho kto je vitarian napr. low fat high-carb a malo bielkovin. Myslim co sa deje konkretne v tele takeho cloveka (urcite by nebol problem najst niekoho na testovanie). Myslim ze na slovensku to nikto neskuma tak do hlbky ako Vy a podalo by to lepsi obraz o tom ako vplyva taky vyzivovy styl na zdravie a co je spravne, high fat low carb:)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.09.2014, 23:40
Reagovať
Pridané: 18.09.2014, 23:40
Reagovať
Re: Porovnanie
Myslim ze zatial to nema zmysel. Ako som uz spominal, pokial o jedincoch nevieme zbierat dostatok objektivnych ukazovatelov (zdravie, hormonalne profily, kondicne parametre, genezu vyzivy ci zivotospravy a podobne), tak by to bolo neobjektivne, podobne ako tento clanok. Niektore veci sa jednoducho nedaju uplne presne objektivne vyhodnotit ci porovnat...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Sebastian
Pridané: 08.09.2014, 12:21
Reagovať
Pridané: 08.09.2014, 12:21
Reagovať
Re: Porovnanie
Nemozes mat len jeden spravny smer poradcov , kedze vsetci ludia nemaju rovnaky ciel. Niekto ma ciel schudnut, niekto sa chce zdravo stravovat a niekto chce byt profesionalny atlet, takze to je ako pytat sa ktora je najzdravsia potravina, a preco este neni porovnanie zdravosti potravin. Takto to nefunguje, urcite profesionalny atelet nemoze ist low carb lebo jeho vykon v maxime nebude dostatocny(uz si takeho videla) a zase 120kg bytosti low carbs pomozu zhodit spolu s pohybom , velmi rychlo.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vikusik149
Pridané: 07.09.2014, 06:08
Reagovať
Pridané: 07.09.2014, 06:08
Reagovať
Rozdiely v poradenstve
Zdravim, chcela by som sa spytat preco v dnesnej modernej dobe ked existuje ´´milion´´ vyzivovych poradcov jednoducho nie su vsetci za jedno. Myslim tym ze existuje vela vyskumov ktore dokazu nieco potvrdit alebo vyvratit a preto ako mozu dvaja vyzivovvy poradcovia radit nieco uplne ine? Predsa aj teoria zostatovavania jedalnicka sa uci podla nejakeho zakladu, a ked sa ukazene nieco ine na zaklade vyskumu tak by sa to tam mala zmenit.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.09.2014, 23:37
Reagovať
Pridané: 18.09.2014, 23:37
Reagovať
Re: Rozdiely v poradenstve
Pretoze vsetci sa nedostavaju do kontaktu s tymi istymi podnetmy a informaciam, mentormi a radcami, odbornikmi s rovnako vysokum usudkom. Po dalsie dnesne vyskumy uz nie su casto nic ine, ako predlzene marketingove usilie financne silnych spolocnosti, ktore si takyto vyskum a vedcov dokazu zaplatit. Dobry statista vam spracuje a intepretuje presvedcivo takmer akekolvek data, aby to sedelo zadavatelovi (a hralo mu to do karat).

Este som nikde nevidel, ze by existovala nejaka univerzalna teoria o tom, ako si zostavovat jedalnicek. Pochybujem ze nieco take bude existovat vobec. Jedina cesta, ako sa mozete stat expertkou na svoje vlastne telo, spociva v tom, ze sa musite naucit zbierat a koncentrovat na jedno miesto informacie o svojom tele. Informacie kondicneho, vyzivoveho, biologickeho, hormonalneho, estetickeho a ineho charakteru. Az ked budete vidiet cely svoj "obraz" o svojom tele, az potom mozete robit primerane chyby, tvorit si cez ne lepsi usudok o tom ako vase telo na dane podnety reaguje (u kazdeho moze byt podnet posunuty mierne inym smerom) a tak sa stavat expertkou na svoje telo s vysokym usudkom. Tu vam prikladam moju citaciu co povazujem za usudok:

Úsudok sa tvorí cez dostatočný objem naštudovaných vedomostí, ktoré osoba vyskúšala v praxi, získala spätnú väzbu a nadobudla tak konkrétnu skúsenosť. Ale úsudok získavame až po výsledkoch (nie naopak) a čím je niekoho úsudok vyšší, tým efektívnejšie dokáže pomáhať aj druhým dosahovať lepšie výsledky (hlavne rýchlejšie).

Ze pozdravujem (aj tych nejednotnych expertov)... Coskoro sa nam podari spustit ekosystem sluzieb, ktore pomozu nam vsetkym o sebe zbierat rozne dolezite data, ktore budu cenne a len o nas (genetika, hormony, biomarkery, ine). Potom si budete vediet poskladat jedalnicek na svoju mieru uz s vysokou presnostou...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
fazoo
Pridané: 28.08.2014, 22:36
Reagovať
Pridané: 28.08.2014, 22:36
Reagovať
Otázka
Zdravím, kúpil som si váš Icore a Abs cvičebný program a chcem sa spýtať, že v jednom z vašich článkov som sa dočítal, že svalovica je znakom zlepšovania sa. Cvičím podľa tohoto programu už mesiac 5x do týždňa, ale svalovicu som mal možno raz, dvakrát. Zatiaľ som išiel len level A, tak sa chcem opýtať, či niečo robím zle alebo ako to je..
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.09.2014, 11:26
Reagovať
Pridané: 17.09.2014, 11:26
Reagovať
Re: Otázka
Robis zle len to, ze necvicis tazsie levely, takze smelo aj do tych tazsich...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
martinmalucky
Pridané: 16.08.2014, 23:00
Reagovať
Pridané: 16.08.2014, 23:00
Reagovať
rada
Ahoj Vlado
Chcel by som sa ta opytat: mam 21 rokov 201cm a 95kg asi 10% tel. tuku. Uz dlho sa venujem posilnovaniu a aktivnemu zivotnemu stylu. Aj vdaka tvojmu blogu som sa rozhodol viacej cvicit s vlastnym telom. Snazim sa rozvijat silu, kondiciu,dynamiku(kedze studujem na Fakulte sportu v Presove) tak potrebujem mat co najvsestrannejsie zameranie.Moja otazka: Myslis si ze aj pri mojej vyske je mozne aby som zvladol aj tie tahsie gymnasticke cviky? Lebo ja si myslim ze v tomto smere je genetika proti mne.
Dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 09.09.2014, 23:12
Reagovať
Pridané: 09.09.2014, 23:12
Reagovať
Re: rada
Ahoj Martin. Ako si prisiel na to, ze genetika je proti tebe? Pochybujem ze je to pravda, pretoze v ramci svojej postavy mozes vzdy vytazit maximum a som si isty, ze dnes si od toho maxima vzdialeny velmi daleko. Preco to viem? Pretoze to vidim na sebe. Vzdy ked sa niekam za cas posuniem, vidim priestor, kam dalej ist, hoci je to len o krocik tazsi level ako zvladam teraz. Takto sa vies posuvat po cele roky dopredu a nikdy v zivote si nepovies, ze uz vies vsetko a nemas sa kam posunut... takze smelo na sebe pracuj a nehladaj vyhovorky, ale moznosti / riesenia ako sa posunut.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ewca2
Pridané: 13.08.2014, 09:55
Reagovať
Pridané: 13.08.2014, 09:55
Reagovať
Recept- venčeky
Dobrý deň, čo hovoríte na tento recept po cvičení? tvaroh+protein+mlieko+venčeky... tie venčeky sú ok? Ďakujem za odpoveď.
http://blog.skfitkari.sk/vyziva/mixovany-tvaroh-s-vencekmi/
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 09.09.2014, 00:02
Reagovať
Pridané: 09.09.2014, 00:02
Reagovať
Re: Recept- venčeky
Musite srandovat Eva...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Eric
Pridané: 13.08.2014, 14:47
Reagovať
Pridané: 13.08.2014, 14:47
Reagovať
Re: Recept- venčeky
osobne si myslim, ze aj ten tvaroh je tam zbytocny. tealo dostane zbytocne velku davku bielkovin naraz a to nevie spracovat. Radsej dat ten tvaroh trebars dve hodky po protaku. Tie venceky je samozrejme uplna blbost :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
El Peto
Pridané: 13.08.2014, 11:34
Reagovať
Pridané: 13.08.2014, 11:34
Reagovať
Re: Recept- venčeky
Ak sa pytas takuto otazku tak zjavne asi nemas prestudovany tento web poriadne. Myslim ze Vlado by ti urcite neodporucal pridavat tie venceky do toho receptu. Tvaroch pokial je plnotucny je fajn rovnako aj protein ale davat tam venceky (co je vlastne len muka, cukor a tuk) mi pride zbytocne. Ak uz chces doplnit sacharidy tak si tam radsej supni banan, jablko a pridaj trosku vlakniny, orechov alebo mleteho kokosu. Myslim ze na vyslednej chuti sa nic dramaticky nezmeni a "jogurtova" konzistencia zostane rovnako zachovana :)
(toto je len moj nazor ak mate niekto nejake pripomienky kludne reagujte, rad budem za kazdy postreh)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 09.09.2014, 00:04
Reagovať
Pridané: 09.09.2014, 00:04
Reagovať
Re: Re: Recept- venčeky
Dik za usmernenie pre Evu. Ak banan, tak radsej zeleny (ma viac vlakniny a nie glukozy), no aj to je podla mna zbytocne. Jablko sa tam urcite nehodi kvoli kyselinam. Orechy a kokos ok. No ak by to malo byt regeneracne jedlo, tak radsej protein iba s vodou a poctivu veceru po vyhladnuti (vajcia, maso, dusena / listova zelenina, oleje, orechy, ine)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ewca2
Pridané: 14.08.2014, 08:07
Reagovať
Pridané: 14.08.2014, 08:07
Reagovať
Re: Re: Recept- venčeky
Veď práveže tento web študujem a preto som sa spýtala na tento recept, lebo tie venčeky mi tam vôbec nesedia... Používajú tam protein od Kompavy tak som myslela, že to budú lepší odborníci.. ešte jednu otázku by som mala, včera som čítala knihu a je tam: Kyselina mliečna - to je to, čo nám spôsobuje bolesť svalov po cvičení spôsobuje rakovinové nádory, prípadne ich vzniku napomáha... takže svalovka nie je dobrá vec, ako sa proti tomuto brániť aby kyselina nevznikala, príp. je to vôbec pravda?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 09.09.2014, 22:59
Reagovať
Pridané: 09.09.2014, 22:59
Reagovať
Re: Re: Re: Recept- venčeky
Ewca, to s tou kyselinou mliecnou neber vazne. Hoci sa skutocne vylucuje, nie som si vedomy ziadnych takychto fatalnych reakcii tela na jej pritomnost (najma ak ide o nadory ci nieco podobne). Bolo by fajn, keby si pred pisanim komentov trochu dopredu zagooglila aj v anglictine. Kyselina mliecna sa tvori ako obranny mechanizmus svalov pred uplnym poskodenim. A hoci sa svaly poskodzuju, nasledne sa opravuju a urobia sa este silnejsie. To je dovod, preco sa clovek cvicenim stava silnejsim. Ak ide o jej vplyv, tak do 30 - 45 minut po cviceni ju telo uplne zmetabolizuje a najcastejsie premeni na glukozu, ktora putuje spat do pecene a svalov. Dalsie detaily o tom, preco by bolo dobre mat pravidelne svalovicu si mozes precitat tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/je-dobre-mat-svalovicu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jakub.Vycital
Pridané: 11.08.2014, 17:22
Reagovať
Pridané: 11.08.2014, 17:22
Reagovať
mimo tému
Ahoj Vlado, mám 1 dotaz a 1 připomínku, je to mimo téma. Nechtěl jsem psát na email, kdyby někdo měl podobný dotaz, ať to může dohledat.
DOTAZ: Je vhodné používat olej z tresčích jater, když mám vrozenou vadu ledvin (ledviny srostlé můstkem)? Dočetl jsem se o nějakých negativních účincích při užívání oleje z jater ryb a takovou nevolnost/slabost (tak cca hodinu po spolknutí společně s večeří) cítím. Bylo tam také, že se možná mohou ledviny poškodit (toxicita vitamínem D -> selhání ledvin) a tak se pro jistotu ptám, zda-li užívat? A váš názor na to.
PŘIPOMÍNKA: Často jsem se u článků setkal s názorem, že tuk se ukládá v těle dle hormonů, u mužů potom v okolí břicha (jablko) a u žen potom okolo pasu a níže (hrušky). Nemyslím si, že je to právě to hlavní. Nějaké literatury jsem četl a dle mého názoru se ten tuk ukládá výhodně pro tělo. Vezmu to odzačátku. Sval pro svou práci potřebuje energii a tu si bere nejprve z jater (glykogen) a následně z tukových vakuol. Ty se ukládají na těle a dostanou se do krve a krev je přenáší oběhem ke svalu. Sám jsem jako dítě stepoval a následně lyžoval a tak jsem dával několik let zabrat svalům stehením a hýžďovým. Jsem hubený-šlachovitý, ale tuk mám hlavně v okolí stehen a hýždí, na břiše nikoliv. Vysvětluji si to tak (určitě né tak, že jsem hruška = žena :-)), že tělo je velmi chytré a proto přebytečnou energii, kterou mohla uložit v podobě tuku, uložila právě na místa stehen a hýždí, zejména z důvodu, aby při sportování (kdy jsem zatěžoval hlavně stehna,hýždě) mělo tělo co nejmenší práci = co nejkratší cesta od tuků ke svalům. A až na druhé koleji, bych zmínil fakt, že to uládání tuků je dané genetikou a pohlavím. Pokud se mýlím, tak prosím o nějaké vysvětlení.Když budete mít chvíli, tak moc děkuji.
Mimochodem, je pravdou, že taková tuková buňka se může vyčerpat (není v ní žádný tuk), ale než ji tělo odstraní z těla pryč - trvá to 7 měsíců. Lidé to nazývají jo-jo efekt, ale vlastně se jedná o vyprázdnění tukových buněk a následně např. po pár týdnech opětovné naplnění?
Díky za reakci, Jakub
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 08.09.2014, 23:35
Reagovať
Pridané: 08.09.2014, 23:35
Reagovať
Re: mimo tému
Ahoj Jakub, moc vela otazok naraz pises (odhliadnuc od ich komplikovanosti). Skusim strucne odpovedat:

1. Od isteho bodu sa clovek musi stat expertom na vlastne telo, ostatni mu moc nepomozu. Musis o sebe nazbierat dostatocny objem informacii, ktore ti pomozu zdravotne komplikacie riesit v sucinnosti s uzko specializovanym odbornikom (vid pripad ladviny).

2. Ak ide o ukladanie tuku na tele, nie som si isty, ci nejakym sposobom funguje lokalne ukladanie tuku pre lokalne vyuzitie energie. Skor nie. Urcite mozu za to aj hormonalne vplyvy, ale aj tie funkcne, no skor z pohladu tepelnej izolacie. Ja osobne mam najvacsiu koznu riasu vzadu na ladvinach. Otuzujem sa uz viac ako 15 rokov a zvyseny objem tuku na tomto mieste moze zlepsovat moju absorpciu chladu bez toho, aby som prechladol. Mozno sa vsak mylim a casom prideme aj na dalsie suvislosti...


Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jany
Pridané: 08.08.2014, 22:35
Reagovať
Pridané: 08.08.2014, 22:35
Reagovať
Low carb and athletic performance
Ahojte vospolok, obdobny trend vyzivy sledujem uz dlho a kedze ja osobne si myslim ze sme naozaj boli "Born to run", pre tych ktori si myslia ze low carb strava, resp. sposob stravovania odporucany na tomto webe od Vlada Z., nieje vhodna pre kondicnych sportovcov (behavam dlhe behy) by som rad prispel linkom: http://eatingacademy.com/how-a-low-carb-diet-affected-my-athletic-performance , btw. je to lekar a venoval sa dlhodobo plavaniu, jeho web sledujem uz celkom dlho ... Je to iba na margo toho, ze vacsina clankov vratane tohto je orientovana na silove a nie kondicne sportove aktivity. Tak ci onak, blog ma velmi vysoku informacnu hodnotu. Dakujem, J.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.08.2014, 23:53
Reagovať
Pridané: 25.08.2014, 23:53
Reagovať
Re: Low carb and athletic performance
Dakujem Jany, Attia je skvely, je to moj vzor po stranke vedeckej, metodickej a self-experimentatorskej. Okrem toho to nie je ani nejaky podpriemerny sportovec...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jany
Pridané: 28.09.2014, 18:42
Reagovať
Pridané: 28.09.2014, 18:42
Reagovať
Re: Re: Low carb and athletic performance
Iba na doplnenie, Peter Attia na podiu Medical TED, Peter Attia: Is the obesity crisis hiding a bigger problem? ... Pekna prednaska a vysvetlenie metabolickeho syndromu, cukrovky, inzulinovej rezistencie a pod.

Vyberam:
Now, most researchers believe obesity is the cause of insulin resistance. Logically then, if you wanna treat insulin resistance, you get people to lose weight, right? You treat the obesity. But what if we have it backwards? What if obesity isn’t the cause of insulin resistance at all? In fact, what if it’s the symptom of a much deeper problem, the tip of a proverbial iceberg? I know it sounds crazy because we’re obviously in the midst of an obesity epidemic, but hear me out - what if obesity is a coping mechanism for a far more sinister problem going on underneath the cell? I’m not suggesting that obesity is benign, but what I am suggesting is that it may be the lesser of two metabolic evils.

You can think of insulin resistance as the reduced capacity of our cells to partition fuel, as I alluded to a moment ago. Taking those calories that we take in, and burning some appropriately and storing some appropriately. When we become insulin-resistant, the homeostasis in that balance deviates from this state. So now when insulin says to a cell, “I want you to burn more energy” than the cell considers safe, the cell in effect says, “No thanks, I’d actually rather store this energy,” and because fat cells are actually missing most of the complex cellular machinery found in other cells, probably the safest place to store it.

So for many of us, about 75 million Americans, the appropriate response to insulin resistance may actually be to store it as fat - not the reverse. Getting insulin resistance in response to getting fat. This is a really subtle distinction, but the implication could be profound. Consider the following analogy: think of the bruise you get on your shin when you indavertently bang your leg into the coffee table. Sure, the bruise hurts like hell and you almost certainly don’t like the discolored look, but we all know the bruise per se is not the problem. In fact, it’s the opposite, it’s a healthy response to the trauma, all of those immune cells rushing to the site of the injury to salvage cellular debris and prevent the spread of infection to elsewhere in the body. Now, imagine we thought bruises were the problem, and we evolved a giant medical establishment and a culture around treating bruises. Masking creams, painkillers, you name it, all the while ignoring the fact that people are still banging their shins into coffee tables. How much better would we be if we treated the cause - telling people to pay attention when they walk through the living room - rather than the effect? Getting the cause and the effect right makes all the difference in the world. Getting it wrong, then the pharmaceutical industry can still do very well for its shareholders, but nothing improves for the people with bruised shins. Cause and effect.

https://www.ted.com/talks/peter_attia_what_if_we_re_wrong_about_diabetes#t-925200
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 21.10.2014, 23:12
Reagovať
Pridané: 21.10.2014, 23:12
Reagovať
Re: Re: Re: Low carb and athletic performance
Tu prednasku som videl uz davno, cenne veci. Myslim ze tie slzi na zaver boli uprimne... od tejto prednasky vsak Peter stihol dost toho prebadat (vid jeho blog)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
dusko636
Pridané: 02.08.2014, 12:38
Reagovať
Pridané: 02.08.2014, 12:38
Reagovať
Ahoj Vlado
Serus Vlado. Mám 27 rokov 183cm a váhu 65 kg...chcem sa preto spýtať, čo mám robiť,aby som konečne pribral...pribrať chcem kvôli tomu,že sa taký chudý zle cíti...chudé ruky,nohy. za každú radu ďakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.08.2014, 23:34
Reagovať
Pridané: 12.08.2014, 23:34
Reagovať
Re: Ahoj Vlado
Cvic s tazkymi bremenami, ale nie sterilnym a laboratornym sposobom na strojoch, ale nauc sa techniky vzpierania, crossfit a kettlebell cvicenia. Ak budes davat standardne svoju hmotnost nad hlavu, urcite uz davno budes mat svaly, po akych tuzis... Ale ak chces naberat fitness a kulturistickym sposobom, na to najdes poradcov na internete viac ako dost...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Burbos
Pridané: 01.08.2014, 23:49
Reagovať
Pridané: 01.08.2014, 23:49
Reagovať
Koncentrát vs. izolát
Ahoj Vlado,
četl jsem v jednom z tvých článků, že po tréninku je vhodný pouze proteinový koncentrát (ne izolát). Jaké jsou důvody a proč ne izolát? A co když protein obsahuje jak koncentrát, tak i izolát? Popřípadě co hydrolyzát? Díky.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.08.2014, 23:32
Reagovať
Pridané: 12.08.2014, 23:32
Reagovať
Re: Koncentrát vs. izolát
Ahoj, na tuto otazku najdes odpovede tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/wellness-protein-otazky-a-odpovede.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mmichal92
Pridané: 03.08.2014, 13:24
Reagovať
Pridané: 03.08.2014, 13:24
Reagovať
Re: Koncentrát vs. izolát
Ahoj, tu mas celkom fajn odpoved ak vies po anglicky https://www.youtube.com/watch?v=5_au4UOs4mw
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
deckard
Pridané: 01.08.2014, 15:48
Reagovať
Pridané: 01.08.2014, 15:48
Reagovať
dobry den
dobry den,zaujali ma tieto clanky.pred rkokom som zacal cvicit v posilke chcel by som trosku zvacsit svaly zdaju sa mi male a chude prito ma 185cm a 85 kg.cvicim z tazkymi vahami prevazne viacklbove cviky s velkov cinkou ale aj cviky s vlastnou vahou.za rok su svaly aj napnutejsie ale velmi sa nezvacsili.ja by som chcel take 3 navyse nie 30.ale neviem teraz po tychto citaniach ako sa ma stravovat.zdrave tuky som v podstate vynechaval zameral som sa na sacharidy a bielkoviny.urcite zaradim do stravy tie zdrave tuky ale zas chudnut by som urcite nechcel ,nechcem vyzerat ako nejaky etiopsky bezec.existuje nejaky kompromis aby som tie tri kilka nejak nabral a pritom si neznicil metabolizmus?davam si gainer po cviceni.podla tycto to nie je vhodne.tak aka ma byt strava pred a po cviceni?dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.08.2014, 23:28
Reagovať
Pridané: 12.08.2014, 23:28
Reagovať
Re: dobry den
Na tieto otazky sa neda odpovedat uz velmi konkretne, bez poznania osobnych individualnych zvlastnosti. Na druhej strane je tu stale moznost volby. Bud pojdete fitness cestou a tie 3 kila nebudu predstavovat problem ale ako rychlo pridu, tak aj rychlo odidu. Alebo sa vyberiete nasou cestou, mozno padnete aj na svoje hlbsie dno (zaklad) ale potom to, co na sebe vybudujete (zial za dlhsi cas), bude mat silnejsi zaklad a bude to viac trvacne. Tu su detaily:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mmichal92
Pridané: 03.08.2014, 13:39
Reagovať
Pridané: 03.08.2014, 13:39
Reagovať
Re: dobry den
Ahoj, co sa tyka predtreningoveho jedla a potreningoveho poradim ti takto... niekto nedokaze cvicit na prazdny zaludok, proste poznam takych ludi, mozno aj ty ku nim patris, takze ak aj ty, pol hodinu pred treningom srvatkovy protein koncentrat si daj. Ak k tym ludom nepatris mozes cvicit aj rano nalacno alebo po hocijakom jedle podla toho ake jedlo to bolo tak dajme tomu ze si mal vacsi obed, tak po 4 hodinach cvicit... co sa stimulantov nejakych tyka tak dajme tomu zeleny caj pol hodinku predtym... alebo mozes si dat aj kavu... kazda je ina, ale aby si tam mal cca 170mg kofeinu v tom. a tu kavu hodinu a pol pred treningom. Po treningu bcaa nie tie su nahovno lebo inzulin pojde hore, testosteron dole. preto ani sacharidove jedla minimalne 90 minut po treningu nie. Pol hodinu po treningu si daj srvatkovy protein koncentrat, aby mala aspon 20g bielkovin jedna davka. Po pol hodine koli docastnej inzulinovej rezistencii. na maximalizaciu lean muscle gains hodinu po proteine si daj dalsiu davku proteinu... ale to dalsie jedlo co je hodinu po proteine si davam ja uz nieco normalne, co ma nejake tie omega 6, nech to podpori trosku zapalove procesy v tele. Takze si dam vajicka a este aj mandle a niekedy ked mam strasne chut tak si tam hodim aj vela vela zeleniny co je vela vela sacharidov ale srat na to ked je to uz 90 minut po treningu :D
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Burbos
Pridané: 02.08.2014, 13:35
Reagovať
Pridané: 02.08.2014, 13:35
Reagovať
Re: dobry den
Strava před cvičením žádná ;-) Dej si prostě nějaký kvalitní oběd, maso, zelenina a třeba i nějaký ty sachry (brambory, rýže)a pak jdi po asi 3-4 hodinách na trénink - s prázdným žaludkem! Po tréninku můžeš BCAA a pak protein (koncentrát) a po 1-2 hodinách zas nějakou kvalitní večeři.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
feri
Pridané: 31.07.2014, 10:28
Reagovať
Pridané: 31.07.2014, 10:28
Reagovať
hm
tak je to otazkou priorit. Trebars pre mna je dolezitejsi esteticky vyzor ako pokus o dokazovanie si niecoho co v dnesnej dobe vobec nepotrebujem :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
richard077
Pridané: 01.08.2014, 08:15
Reagovať
Pridané: 01.08.2014, 08:15
Reagovať
Re: hm
Ahoj Feri, každý ma na výber rozhodnúť sa. Málokto rozmýšľa nad tým čo bude zajtra. Dnes budeš napr. pokerkovaný svalovec a o 20 rokov (možno aj skôr) budeš pomaľovaný sfuknutý balónik odkázaný na inzulín alebo vozíček (a to môžeš mať napr. len 40 rokov).
Otázka potom bude znieť či budeš nadávať na to, že si mohol byť zodpovednejší v mladosti alebo spokojne spomínať na to, že si si krátku chvíľu užíval napr. s babami (čo majú v hlavičkách sa nebavme)... Poprípade ako správny Slovák budeš za svoj zdravotný stav nadávať na druhých a zbavovať sa zodpovednosti, že to oni za to môžu ako si sa ty stravoval...
Tu vôbec neide o dokazovanie kto čo dvihne, utlačí a vydrží (možno to bola len ukážka, že aj objemovo menší človek toho dokáže utiahnuť, aj keď by to málokto predpokladal).
ps: Samozrejme krátkodobo Ti "inteligentné" baby a uznanlivé pohľady kamarátov veľa ľudí závidí a Tebe to hladí ego, ale k čomu Ti to bude zajtra?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
benjaminszabo
Pridané: 11.01.2015, 10:30
Reagovať
Pridané: 11.01.2015, 10:30
Reagovať
Re: Re: hm
Parádny koment Richard, stotožňujem sa s ním, veľmi pekne napísané. Treba sa rozhodnúť či sa oplatí uprednostniť krátkodobú radosť za dlhodobé problémy. Ale nehovorím že tie problémy musia prísť, určite treba športovať, ale otázne je či vôbec ide o šport a zdravie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Zorka77
Pridané: 29.07.2014, 10:55
Reagovať
Pridané: 29.07.2014, 10:55
Reagovať
Metabolicka flexibilita
Dobry deň, v niektorom článku ste tuším písali ze pracujete na knihe o metabolickej flexibilite, chcela by som sa Vas opýtať kedy ju cca vydáte, kedy bude dostupná?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.08.2014, 23:47
Reagovať
Pridané: 11.08.2014, 23:47
Reagovať
Re: Metabolicka flexibilita
Dakujeme za vas zaujem. Kniha je rozpisana, pracujeme na nej spolu s Martinom Chudym. Do konca roka by mohla byt spracovana, dufame ze este aj skor. Robime pri jej pisani aj seriozny vyskum, takze na vysledky je potrebne cakat... O vystupoch vas budeme urcite informovat cez blog.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
michalkubik
Pridané: 24.07.2014, 18:05
Reagovať
Pridané: 24.07.2014, 18:05
Reagovať
mliecne bielkoviny a tuky
Zdravim Vlado, si nam vsetkym vzorom ako sa starat o svoje dusevne a fyzicke zdravie, za co ti patri velke VDAKA! Porad mi vsak aj v dileme, ktorou je skodlivost mliecnych bielkovin a tukov prezentovanych v prednaskach ...http://m.youtube.com/watch?v=i8QYAJUi9ow

Alebo dokument ...http://m.youtube.com/watch?v=GM2zr8aUT88&list=PLBoPk8LC5dG92estuS2lvg2F5AIIgVY6M

Autor sa opiera o same zvucne mena vedcov a profesorov a ich studie.

Moze byt na tom "nezdravom mlieku" cosi pravdy?

Velmi pekne dakujem za odpoved a drzim palce v tvojich dalsich aktivitach!

Michal
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.08.2014, 23:16
Reagovať
Pridané: 11.08.2014, 23:16
Reagovať
Re: mliecne bielkoviny a tuky
Ahoj, s touto tezou nezdraveho mlieka sa zial neviem stotoznit (dtto ako MUDr. Pijak). Okrem toho nie je mlieko ako mlieko (jedno je fakt zafarbeny odpad, druhe moze byt TOP BIO a s vysokou biologickou hodnotou). Okrem toho myslim, ze sa v tejto veci treba rozhodovat na individualnej - priam genetickej urovni. Ak si das urobit rozbor DNA a zistis, ze si zdedil enzymaticku vybavu na stiepenie laktozy, tak pre teba bude BIO mlieko velmi osozne, u ostatnych to bude zatial otazne. Koncom roka by sme mali zacat spolupracovat s jednym genetickym laboratoriom, takze potom budeme v otazkach genetiky mudrejsi...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Muro
Pridané: 20.07.2014, 18:20
Reagovať
Pridané: 20.07.2014, 18:20
Reagovať
bielkoviny
Ako je to s prijmom bielkovín? Môžem v jednom chode (čiže naraz) prijať väčšinu (zhruba 55g) mojich denných bielkovín (stretol som sa aj s názorom, že v jednom jedle by nemalo byť viac ako 30g bielkovín, ale nechápem ako to môže platiť pre každého, veď sú ťažší, ľahší, aktívnejší)?

A je pomer MK 50-30-20 najlepší? resp. vadila by mierna prevaha SAFA nad MUFA, alebo rovnako SAFA ako MUFA alebo celkovo menej PUFA (nie na úkor omega-3)?
Vďaka za odpoveď
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.07.2014, 23:04
Reagovať
Pridané: 23.07.2014, 23:04
Reagovať
Re: bielkoviny
Urcite to neplati na kazdeho. To, ci 30 alebo 50g bielkovin na jednu porciu je vela, ovplyvnuje velkost postavy, stav traviaceho traktu, sila travenia, mnozstvo zaludocnych stiav, kvalita rozzutia potravy, druh bielkovin, nacasovanie (inak je telo citlive na bielkoviny po treningu a inak cez den) a tak dalej. Ak ide o tuky, viac SAFA pravdepodobne nebude vadit, ak dodrzis to, ze budu maximalnej moznej kvality (najma tie zivocisne)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
janpopadak
Pridané: 24.07.2014, 13:00
Reagovať
Pridané: 24.07.2014, 13:00
Reagovať
káva
Ahoj vlado
Mam 16 rokov, 178cm a 68,5kg. Mozem zacat pit kávu??- organickú od dusana plichtu. Pil by som ju maximalne 2 krat do dna.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.07.2014, 14:41
Reagovať
Pridané: 28.07.2014, 14:41
Reagovať
Re: káva
Az 2x do dna? Hmm, na zaciatok si trufas. Neviem na co ju potrebujes, ale hadam nie len pre pocit dospelosti. Mozno by na zaciatok postacilo, dat si jednu taku kavu 2x za tyzden, co ty na to?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Hatori Hanzo
Pridané: 22.07.2014, 11:55
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 11:55
Reagovať
Re: bielkoviny
S obmedzeným príjmom bielkovím na 30g na jedlo je klasický blud výživových "poradcov", ktorý si vycucali z prsta.

Odporúčam bod číslo 3 na tomto linku:
http://www.leangains.sk/stravovanie/martin-berkhan-vyvracia-10-najvacsi-mytov-o-stravovani/

Výnimku predstavuje rýchlovstrebateľná bielkovina (srvátkový proteín, BCAA amino, ricotta syr a pod.), ktorá sa vstrebe rýchlo a nemá veľký zmysel ju prijímať väčšie množstvo naraz, pretože telo ju nemusí kompletne zužitkovať. Práve preto sa rýchlovstrebateľné bielkoviny používajú hlavne počas malého anabolického okna (po tréningu), kedy je chopnosť využiť bielkoviny oveľa vyššia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.07.2014, 14:20
Reagovať
Pridané: 28.07.2014, 14:20
Reagovať
Re: Re: bielkoviny
Ci to je, alebo nie je vycucane z prsta si mozes overit sa tym, ze si po 12h hladovani otestujes hladinu cukru v krvi. Najcastejsia chyba u low-carb ludoch (alt. paleo) je, ze namiesto chybajucich sacharidov pridavaju extra bielkoviny, co sposobuje dodatocne zvysene hladiny cukru v krvi aj rano po 12h hladovani. U kazdeho bude hodnota prijmu bielkovin na jedno posedenie rozdielna (velkost svalov, sila traviaceho traktu, zdravie GIT, zapal GIT, typ treningu, rezim jedenia). Rozdielna je aj v pripade, ze cez den nic nejes a najes sa az vecer, aj vtedy bude tolerancia na prejedania a absorbciu bielkovin vyssia...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
robert
Pridané: 14.07.2014, 01:37
Reagovať
Pridané: 14.07.2014, 01:37
Reagovať
speed/power/stamina
Vlado, trošku ťa vyvediem z omylu z toho, že nejde dohromady:
speed/power/stamina u 115kg nabitého atléta.

https://www.youtube.com/watch?v=Fcy1DTr5KDI

a takýchto mma fighterov cez 100kg, poväčšine bývalých greco alebo freestyle zápasníkov su v UFC ,,mrťe,,
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
juki
Pridané: 14.07.2014, 07:04
Reagovať
Pridané: 14.07.2014, 07:04
Reagovať
Re: speed/power/stamina
Ak si to prečítaš poriadne, nájdeš tam ze práve takýto typ atlétov sa približuje k neuveriteľnej sile gladiatorov a Rímskych bojovníkov.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
robert
Pridané: 14.07.2014, 14:04
Reagovať
Pridané: 14.07.2014, 14:04
Reagovať
Re: Re: speed/power/stamina
Našiel som tam to, že nejde dohromady veľký sval.objem (prevaha FT IIB vlákien) a endurance+stamina dohromady... asi tak :)
Gladiátorov sem ako relevantný porovnávací parameter výkonnosti nepleť, nikto nevie špecifikovať ich skutočné fyzio.parametre, len sa ,,domnievame,, z historic.kroník, vykopávok a atd
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
aszalai
Pridané: 23.07.2014, 10:49
Reagovať
Pridané: 23.07.2014, 10:49
Reagovať
Re: Re: Re: speed/power/stamina
Ahojte. Trénujem MMA 4 roky . Mám za sebou 4 zápasy a 4 výhry v klietke. S ohladom na moj vek (30 rokov) a z uprednostnovania dlhodobého zdravia si vyberám bezpecnejsie formy sportov. RKC kettlebell training, Crossfit, olympic weightlifting a Jiu-Jitsu. V jiu-jitsu mám za sebou cca. 10 sútazov a z nich 6 som skoncil s medailou( turnaje v Madarsku a aj u nás v SR). Zápasím v 75 kg a viem co to je silny súper. Oproti mojím súperom som bol stále silnejsi, mám silny core a vsestranne vybudovane svalstvo(9% tuk). Bol som pred tyzdnom u Vlada v telocvicni si zazápasit a ucil ma na zakladné akrobatické prvky. Zapasili sme z kolien a tak vám poviem ze Vlado nemá ziaden vysokú úroven techniky zápasenia ale nemal som ho sancu dat na lopatky. Proste clovek ako keby stol zasrobovany do zeme. Ked ma on drzal na zemi tak som sa nevedel pohnut z pod neho lebo som citil silu ako ked zapasím s zo 100 kg superom. Rozdiel bol ten ze 100 kg super po 2 minutách skolabuje potom vyhrám ja. U Vlada silová vydrz neklesala. Aj ja som zvyknutý na takéto zatazenie takze s kondickou som problem nemal ale ten silovy prebitok tam bol stále tak cititelny co som este nikdy v zivote nezazil. Podla mna ked Vlado by zacal trénovat s tymito silovimi a kondicnymi podkladmi hocijaky populárny sport tak po krátkom case by sa dostal na Europsku spickovu uroven a potom by nasledovalo svetové tituli.
Vyskusajte Vlada a jeho super schopnosti a potom piste sem pochybovanie o jeho pravdu v clánkoch.
Ahojte
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
robert
Pridané: 23.07.2014, 15:41
Reagovať
Pridané: 23.07.2014, 15:41
Reagovať
Re: Re: Re: Re: speed/power/stamina
Ok a v akom mma klube trenujes?
Co sa týka tých videí, vlado vie pracovať z ťažiskom, rozložiť váhu atď.
BJJ je o tom, tlak/čas/uhol nič viac.
Cca 20-25kg sa dá ešte v zápase eliminovať, pokial ideš z úplnou uvcou aj viac
;)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
aszalai
Pridané: 24.07.2014, 00:13
Reagovať
Pridané: 24.07.2014, 00:13
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: speed/power/stamina
Áno nic viac. Cierny pás sa dáva za to ze vies posobyt tlakom, vies casovat a vies správné uhli. Preco treba do takych veci sa motat o com nemás skoro ziadny prehlad. Chod vyskusaj Vlada a uvidis co to je za cloveka. Z kresla ta nebudu brat vázne :) Ahoj...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.07.2014, 08:02
Reagovať
Pridané: 24.07.2014, 08:02
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: speed/power/stamina
Arpi uprimne diky za tvoje komenty. Ja myslim ze Robo sa tomu celkom dost rozumie a ma aj prehlad, ale nieco mu vadi a z nejakeho dovodu nechce pochopit o co mi ide (kognitivna disonancia?). Je rozdiel ak IIB sila a objem su vysledkom funkcneho cvicenia kde cielom je podavanie vykonu (lifting, upolove treningy, ine) a ine je, ked tvojim cielom je len imidzova nafuknuta svalova hmota a vykon ta zaujima okrajovo. To druhe za sport nepovazujem, to je moda, ktoru si obliekas rovnako ako aktualne trendove saty, nic viac...
My sme vsetci na jednej lodi a Robo je myslim (dufam) spolu s nami, len diskusia niekde uviazla, verim ze to myslel dobre a navzajom sa este obohatime...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.07.2014, 22:40
Reagovať
Pridané: 19.07.2014, 22:40
Reagovať
Re: Re: Re: speed/power/stamina
Myslel som si Robert, ze by ti 4000 slov dlhy clanok mohol stacit na to, aby si pochopil ako som to myslel. Ty si si nasiel len utrzok mimo kontextu, pretoze ak ma niekto 120kg tak to neznamena, ze ich musi bezpodmienecne nabrat len kulturistickym treningom a teda musi mat len IIB svalove vlakna. Neviem preto kde si nabral to, ze tento MMA fajter ma prevahu IIB svalovych vlakien. Vidis snad na nom nejake lubive a vypukle svaly, ktore by budoval sterilnym a nebodaj kulturistickym treningom? Ja v ziadnom pripade. Vidim masu funkcnych svalov a hovori sa, ze TOP fajteri su schopni oxidovat tuk do 90% z VO2MAX. To s IIB svalmi nie je zlucitelne. Mimochodom ak by ste niekto mal info aky vysledok mal na spiroergometrii z videa, poslite. Mne sa podarilo oxidovat tuk az do 100% VO2MAX, co je fyziologicka rarita, ktoru zatial v literature nikde nenajdete:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html

V kazdom pripade MMA bojovnici su specialisti na kvalitny trening, ktory podporuje najma vytrvale IIA svalove vlakna. Ale najdu sa aj taky borci, ktory cvicia viac kulturistickym treningom (na oko krajsia postava), ale potom to aj tak dopadne:

https://www.youtube.com/watch?v=82PWQqiEB6g
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
robert
Pridané: 23.07.2014, 15:33
Reagovať
Pridané: 23.07.2014, 15:33
Reagovať
Re: Re: Re: Re: speed/power/stamina
Ahoj Vlado,
začneme pekne po poriadku.
1/ Tvoja fóbia s FT llB je evidentná, možno je to spôsobené aj tvojimi
telesnými parametrami, pri svojej výške nikdy nebudeš funkčný 90kg nabitý dynamit s 800kilovym hákom.
Preto sa snažis prezentovať 70kg svištov(s minimom FT llB) ako niečo najdokonalejsie v prírode, jedine schopné prežiť.
Na rovinu... akého Jelena si vyberie samička počas ruje, jednoznačne toho najmohutnejsieho s najväčšim parožim.
Alebo taka levica, myslíš že by chcela 100kiloveho leva/svista /atleta, alebo 250kilove hovado, u ktorého má 100% záruku ze ochráni jej rodinu, mláďatá.
Úloha Alfa samca prírode, aj u ľudí je daná predovšetkým telesnými parametrami a tie 70kilove sviste nesplnaju, bohužiaľ.
Ver tomu, že keby si mal 190cm/100 kg, točil by si úplne iné teórie.
Napr: /predná ---) zadná ----) tma/ ako v MAN IN BLACK :)
IIB sa vôbec netreba báť a v žiadnom prípade nenarusaju tvoj koncept schopnosti prežitia, ktorý prezentujes vo svojich článkoch :)
Ako príklad ti sem dávam
Hector Lombard(rovnaká výška ako ty, aj zápasi do - 77kg, inak ma cez 90kg) a mimochodom, o ktorom sa jeden SK fighter vyjadril, že je to najdynamickejsi zápasnik s akým dovtedy trénoval v ATT.
Hector "Lightning" Lombard Highlights 2013: http://youtu.be/KmixUXuCtls
Alebo Rousimar Palhares , tvoja výška , tiež - 77kg na vážení, počas zápasu cca. 90kg, osvaleny ako keby na nom robili pokusi s mniostatinmi :))
-toho som mal osobne tu cest vidieť zápasiť v Riu v BTT. Bol to strach, toľko dynamiky, explozivity, staminy v jednom tele, islo sa vtedy 10kol x 5 min x 1 min oddych.
Rousimar "Toquinho" Palhares Highlights: http://youtubevideo.asp /qTiyvBT-tHU

2/ Ze ako som prišiel na to, že Velasquez ma v prevahe FT llB,
Na to aby si pustil 1000kilovy hák, ideš cez alactic /atp PC systém, v ktorom fungujú
FT llB
Žiadnymi inými vláknami sa nedá táto ich schopnosť nahradiť.
Tak ako u skokanov, výškarov, sprintetov, guliarov, osteparov a ďalších, nemusí vysoké % FT llB znamenať obrovské svaly ala profi kulturista.
Taka perlička, keď bol u nás v meste na sústredení veslar Knazovicky, tak benchoval 160kg x 6op, čo by podľa tvojej teórie nedávalo logiku, lebo veslovanie - záťaž cez niekoľko minút a extrémne silové výkony na strane druhej nejde k sebe.
Aby som sa vrátil späť, systém fungovania mma fighterov je v tom, že počas fightu nejdu v stave plnej nutričnej ketozy
(info s ktorým narábas o ich RQ a schopnosti pracovať cez tuky pri 90 vo2max, som sem dával ja, keď si nemal ešte ani páru o RQ a veciach s nim súvisiacich)
ale poita je v tom ze majú veľmi blízko posunutý aerobny prah k a anaerobnému (majú preto špecifický odborný výraz, nepamätám si ho uz).
Tým pádom dokážu pracovať aj vo vysokých tepoch, bez rizika zalaktatovania.
NK sa používa najmä pri weightcute pred zápasom, následným zasobenim organizmu špecifickými cukrami s Microclustrovanou vodou a ďaľšími suplementami na zasobenie organizmu glykogenom. Samozrejme ze využívajú aj metabolicku flexibilitu a zotrvacnost NK.
Ako ďalší dôkaz ako vedia mma figheri počas zataze narábať s laktatom, je toto video.
http://www.bloodyelbow.com/2010/8/27/1654097/sport-science-randy-couture-vs
A takto nejako ma vyzerať poriadny,, funkčný,, chlap, Alexander Houston
http://youtu.be/BOaYrGxPs2U
http://youtu.be/4ZSJSB9W1iM
No nič, asi by sme sa mali každý držať svojho kopyta a venovať, tomu čomu sa rozumieme a rokmi zaoberáme, par mesiacov šukania na google z nás odborníkov neurobí, aj keď je v dnešnej dobe poradenstvo vo fitness priemysle a zdravom životnom štýle celkom dobre plateny job,
PS: spomínal som par US condition coachom, aké tréningové a stravovacie trendy teraz u nás zažívame, len a tomu smiali. Vraj si tým musíme prejsť.
U nich táto vlna spadla pred 4-5 rokmi. :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
aszalai
Pridané: 24.07.2014, 11:03
Reagovať
Pridané: 24.07.2014, 11:03
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: speed/power/stamina
Attila Végh ked sa vrátil z ATT mne tiez rozprával o zázitkoch s Hectorom Lombardom. Rád pozerám Hectorove videa je to nieco neuveritelné co dokáze.Ja by som ruky do ohna nedal kvoli nemu. Myslim si ze zakazané látky u neho boli kazdodenné. To ze Hector Lombard aky bude mat zdravotny stav o 10-15 rokov to sa dozvieme az vtedy. Vladove vyzivove protokoly ale nám ponukaju také principy co si myslím ze nás udrzia vo forme az do konca zivota. Ked si niekto zvikne na low carb living + este vie aj hladovat pocas dna podla mna uz nikdy v zivote nebude tucny a chorlavy. Na toto sme evolucne najlepsie prisposobeny. Podla mna netreba lepsi dokaz na toto ako evolucia.Na ciastocné hladovanie sme neuveritelne dobre prisposobeny. A co je najlepsie ze nestrácáme pri tom svali,a nás mozog podává taký výkon ako nikdy pred tým. Hovorým to z vlastných skusenosti. Majme sa radi a nehádajme sa chlapci:):) Peace...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
keno10
Pridané: 12.09.2014, 08:59
Reagovať
Pridané: 12.09.2014, 08:59
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: speed/power/stamina
Kamoško neveril by si ako veľmi sa mi darilo hladovať a stravovať low carb (od 1.1.2014). Bola to pre mňa neuveriteľná zmena ale ja som endurance. Nemám problém zabehnúť 50km alebo prejsť 400km na cesťáku v kopcoch. Neveril by si ako potom telo reaguje. Aj keď počas výkonu pijem len vodu alebo protein a metabolizmus mám už tukový, tak to nutkanie doslova "nažrať sa gruľoch" teda sacharíííídy je obrovská. Dokonca to trvá niekoľko dní po takomto vysoko vytrvalostnom výkone. Nemám momentálne prostriedky na to, aby som si Vlada zaplatil to je pravda, možno by mi pomohol. Skúšal som sa dostať ako tester na nový ketózu podporujúci produkt, dúfal som, že tým niečo vyriešim a niečo nové sa dozviem, no asi na mňa nevyšiel flek. Momentálne som vo fáze, že cheatujem, tým pádom sa krok po kroku vraciam na poškodený metabolizmus, ale Tvoj príspevok ma znova odhodlal a zmobilizoval ísť na 100%. Vďaka a veľa zdaru aby si všetkých pobil :).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.07.2014, 19:37
Reagovať
Pridané: 23.07.2014, 19:37
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: speed/power/stamina
Robo, je nanajvys cudne a nejasne, co chces vlastne svojimi komentami dokazat. Nech sa na tvojich fajterov pozeram akokolvek, tak jedine co vidim su vysoko funkcne a ucelovo vytrenovane masiny, ktore nenaberaju ziadne prazdne a okrasne svaly, ale ich objem je vysledkom tvrdej driny (+ mezomorfneho typu postavy) a nie sterilnych a laboratornych pumpovaciek bez zmyslu a ucelu. A v tom je rozdiel IIB svalov ktore popisujem v clanku a IIB svalov ktore obhajujes ty. Ja problem nevidim. Po dalsie ak niekomu neurobis svalovu biopsiu, tak nikdy nevies, akym dominantnym svalstvom atlet disponuje (jedine ze by si poznal inu spolahlivu metodu na urcovanie typov svalov). Suhlasim vsak s tebou, ze IIB su samozrejme dolezite, pretoze ak by neboli, nedokazal by som ja vykonavat svoje sporty (akrobacia, parkour, freerun), ktore su len o dynamickej okamzitej sile (cize IIB svaly, ciste ATP, na ktoreho dobijanie treba a dost dlhoj cakat). Preto tvoja namietka o mojej fobii je velmi detinska a smiesna, neuraz sa.

A to ze dokazem robit aj taketo silovo-vytrvalostne veci (energeticky hybrid smerom k IIA) je otazkou mojho metabolickeho treningu, ktory je vysledkom mojho studia, pokusov-omylov a skusenosti za posledne roky. Okrem toho to viem dokazat nie len pochybnymi porovnavajucimi videami (ako to moje hore so svalnacom), ale aj objektivnou funkcnou diagnozou (vid spiro clanok negativa low-carb). Verim ze take nieco mas aj ty o sebe a pochvalis sa nam (spiroergometria stoji len 50 eur, urcite to vies). A kedze ty si o tychto spiro veciach, respiracnych kvocientoch, keto, AN, ANP, laktat, ATP vedel este v casoch, kedy som ja nosil plienky (ako tvrdis), tak urcite mas pre nas vsetkych pripraveny skvely protokol na dosiahnutie vsetkych tychto zelanych zmien. Tak prosim, keby si nam ho mohol odprezentovat a podlozit na vlastnych dosiahnutych vysledkoch. My nechceme byt fajteri, ale superludia urcite. Tak cokolvek cenne, co nas vsetkych posunie spolocne dopredu, len ocenime…

Z tohto dovodu ma dost udivuje, ako si proterecis ked na jednej strane poukazujes na funkcne zmeny ktore v tele fajterov prebiehaju (zblizenie AN a ANP az k VO2MAX + recyklacia laktatu, mozno aj na 100%) a potom sa v zavere komentu smejes ako to treneri v zahranici odcudzuju a smeju sa nam, ze oni z toho uz vyrastli (a ty tiez). Som dost zmateny. Bud riesis nejake vyzivove a treningove protokoly, ktore sposobuju funkcne metabolicke zmeny (evidentne aj u fajterov, hoci maju mozno? aj prevahu funkcnej IIB) alebo je to len fraska?

Mozno nam vsak chces len odprezentovat svoje poznatky z tejto oblasti, pretoze si sa zatial neodhodlal pisat vlastne vyzivne clanky. Tiez by bolo skvele vidiet tvoje videa a poznat tvoje metabolicke parametre namiesto toho, ze nam ukazujes vysledky cudzich atletov. My mame radi osobne vzory preto verim, ze nam mas co este povedat z vlastneho prikladu.

A tie namietky o vybere najsilnejsieho samca v prirode su smiesne. Nie nahodou levice (samice) su ti TOP fajteri, ktori sa staraju o lov i boj a castokrat su fyzicky zdatnejsie ako samce? (napriklad v boji o zachranu mladat). My sme trochu ini typ predatora, ktory prezil najma vdaka inteligencii a prisposobivosti (vid literatura o zmysle malieb na stenach jaskyn, socialnych skupin, prvych formach umenia, ktore boli vacsim lakadlom pre “samice” ako velkost svalov ci hmotnost na vahe).

A to ze ja mam ubohu postavicku ektomorfa s tenkou kostrou, to sa nehadam. Pred 10-timi rokmi som mal este o 10kg menej ako teraz, tak si predstav toho chocholusika. To ze ty mas asi tu hrubsiu postavu s vacsim objemom (preto obhajujes vacsi objem), do ktoreho sa zmesti viac svalov este neznamena, ze sa musime hadat pre tu istu vec ako dvaja kohuti. Ja totizto nemam pocit, ze by si bol zastancom kulturistickych treningov a prazdnych nefunkcnym objemom, ktore popisujem v clanku…
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Hatori Hanzo
Pridané: 24.07.2014, 12:55
Reagovať
Pridané: 24.07.2014, 12:55
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: speed/power/stamina
Článok a aj táto otvorená diskusia sa mi brutálne páči, vďaka za to tebe aj Robovi. Rozoberáte tu dosť zaujímavé veci z rôznych pohľadov.

Kulturistiku, najmä naturálnu, by som osobne úplne nezhadzoval. Aj keď ten narcizmus, ktorí občas vidno mi príde trochu divný, predsalen si musia aj títo borci tvrdo a poctivo odmakať tréningy a rozhodne to nie sú len prázdne svaly. Nejaká sila aj vytrvalosť tam byť musí, aj keď s fighterom, gymnastom alebo vzpieračom sa to porovnať nedá. Mnohí kulturisti fungujú nejaký čas v ketóze a podstupujú aj metabolický tréning, CKD, fungujú dlhodobo napríklad na IF-ku a čerpajú výhody prerušovaného pôstu.

Ešte taká drobná poznámka mimo tému k tej levici – trochu na odľahčenie. Často počúvam argument, že levice sú zdatnejšie, lebo lovia a živia celú svorku. Často od žien so sklonom k feminizmu :-) No treba povedať, že levy – samce sú na úplne inom výkonnostnom levely, bojujú o teritórium s inými samcami. Pre leva teritórium zhruba zodpovedá vlastníctvu zdrojov – všetkej zvery, ktorá tam žije, zdroja vody… Lovisko = jedlo = život celej svorky. Levice na tom teritóriu len môžu poslušne loviť a to väčšinou choré, zoslabnuté kusy bylinožravcov a ich mláďat. ;-) No a vlastníctvo zdrojov je pre samice ohromne atraktívne, vtátane tých ľudských ;-D
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.07.2014, 14:46
Reagovať
Pridané: 28.07.2014, 14:46
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: speed/power/stamina
Hanzo samozrejme ze nemozeme to brat takto globalne. Svaly nerastu od sedenia (ani tie nefunkcne). Kazdy kto dosahuje velke vysledky si ich oddrel, to je neodskriepitelne. Ako som vsak aj v inych clankoch nacrtol, problem dnesnej doby je v tom, ze robieva sa excelentne to, co by sa robit vobec nemalo. Ano myslim tym aj kulturistiku. Naturalnu vsak rozhodne uznavam viac. Preto mam interviews aj s borcami, ktori su experti na poctivost a hladaju za tym aj funkcnost. Taky Rady Active je borec, ktoreho uznavam aj ako experta aj ako sportovca:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/ako-zacat-spravne-posilnovat-interview.html
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/koloman-toth-interview.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
samooo
Pridané: 13.07.2014, 21:18
Reagovať
Pridané: 13.07.2014, 21:18
Reagovať
genetika
Skvelý článok, Vlado!
Chcel by som doplniť, že to porovnanie svalového rozvoja nie je objektívne, keďže jeden je zjavne viac ektomorf a druhý viac endomorf/mezomorf a teda majú rozdielnu šírku kostí atď.
Aj keby si obaja vymenili svoje tréningy a životospráva, hádam, že Vlado by mal možno o 5-10kg viac ako teraz a druhý figurant by mal, odhadom, o cca 10-15kg svalov menej ako teraz.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jogo
Pridané: 12.07.2014, 14:02
Reagovať
Pridané: 12.07.2014, 14:02
Reagovať
sila vs. hypertrofia
Vlado, ja by som absolútnu silu nestotožňoval s veľkým svalovým objemom - porovnaj kulturistov a napr. vzpieračov alebo trojbojárov, ktorí majú absolútnu silu oveľa väčšiu ako aj tí najväčší kulturisti, ale svalov menej - a väčšina z nich o relatívnej sile ani len nepočula, keďže jedia tak ako jedia (česť výnimkám). Väčší počet opakovaní, ktorý uprednostňujú kulturisti je zodpovedný za to, že u nich prevláda sarkoplazmatická hypertrofia - nárast svalov, ktoré síce vyzerajú väčšie, ale to je všetko. Môj názor je, že rozumne zvoleným tréningom (a jedálničkom)sa dá rozvíjať absolútna aj relatívna sila zároveň. Lebo ak niekto dokáže vôbec udržať 167 kg v jednej ruke nad hlavou znamená, že aj jeho absolútna sila je na veľmi vysokej úrovni, v prípade Saxona o relatívnej ani nehovoriac, keďže on mohol mať zhruba 85 - 90 kg.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.07.2014, 16:22
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 16:22
Reagovať
Re: sila vs. hypertrofia
Dakujeme za skvele postrehy Jogo... hmotnost Saxona som nevedel nikde zistit, dakujem...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jogo
Pridané: 22.07.2014, 18:18
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 18:18
Reagovať
Re: Re: sila vs. hypertrofia
Jeho hmotnosť som nemohol zistiť ani ja, to bol len odhad
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ludka22
Pridané: 11.07.2014, 23:32
Reagovať
Pridané: 11.07.2014, 23:32
Reagovať
svaly
zaujimave citanie. snazim sa tomu vsetkemu porozumiet. asi to bude od veci, ospravedlnujem sa. pred pol rokom som sa nechala zmerat na jednom z tych pristrojov, ktory meria tuk, svaly, vodu v tele. Vyslo mi, ze mam viac svalov ako je normalne, ale podla vysvetlenia, na rukach boli tie svaly "nekvalitne", co ma prekvapilo, pretoze sa venujem roznym druhom sportu, za posledny rok najma crossfitu a funkcnym posilovacim cviceniam. na strojoch v posilovni necvicim. svalnatu postavu mam danu aj geneticky. od aprila som presla na IF. dvakrat som sa odvtedy vazila na osobnej vahe, ktora vazi aj % tuku a svalov. a vyslo mi, ze som stratila svalovu hmotu a nabrala viac tuku, comu absolutne nerozumiem..moze to mat suvis teda s tym, ze tie "nekvalitne" svaly sa zacali "rozbijat"? alebo je chyba inde...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.07.2014, 22:31
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 22:31
Reagovať
Re: svaly
Ludka chyba bude skor niekde inde. V nekvalitnych a neobjektivnych pristrojoch, ktore su ledva presnou statistikou. Jedine presne meranie je cez kaliper (rucny merac tuku). Velmi podrobne sme sa tomu venovali aj nasom poslednom produkte pre zeny:

http://produkty.vladozlatos.com/cvicebne-dvd-pre-zeny-2.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ludka22
Pridané: 23.07.2014, 12:27
Reagovať
Pridané: 23.07.2014, 12:27
Reagovať
Re: Re: svaly
dakujem a este podotazka. kaliper meria percento podkozneho tuku, vahy a ine pristroje meraju celkovy tuk v tele, niektore dokonca osobitne vnutroorganovy a podkozny, je tak? ked vsak chceme vediet mnozstvo svalovej hmoty, kaliper nam nepomoze, tam treba vediet mnozstvo celkoveho tuku, dobre tomu rozumiem?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.07.2014, 14:35
Reagovať
Pridané: 28.07.2014, 14:35
Reagovať
Re: Re: Re: svaly
Nie, zle tomu rozumies Ludka. Uvedene pristroje mozu byt niekedy aj trochu presne, lenze na polovicu je to impedancia, druha polovica je statistika, staci na tu istu osobu zadat rozdielne vstupne info a vysledky budu podivuhodne, Ak zistis hrubku svojich koznych rias aspon na 10-tich miestach, vies z nich v tabulke dopocitat % svojho tuku a tym padom ti uz len staci matematika aby si zistila, kolko % tvojho tuku je v kg. Tak ziskas udaj o aktivnej telesnej hmote (ATH). Meranim podkozneho tuku sme sa podrobne zaoberali v tomto produkte:

http://produkty.vladozlatos.com/cvicebne-dvd-pre-zeny-2.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Hatori Hanzo
Pridané: 24.07.2014, 14:38
Reagovať
Pridané: 24.07.2014, 14:38
Reagovať
Re: Re: Re: svaly
Kaliper musí držať v ruke skúsený odborník a aj tak to nezaručí presnosť, viscerálny tuk sa stanovuje odhadom podľa mier zanesených do tabuľky. Analyzátory istej nemenovanej japonskej značky sú z prístrojov v meraní tuku asi najpresnejšie, žiaľ sú aj hovadsky drahé. Prístroj najvyššej triedy stojí brutálnych 18000€. Odchýľka je ±5% oproti magnetickej rezonancii, čo je podľa mňa už pomerne presné. Ak správne počítam a takýto prístroj mi nameria 10% tuku, bude to po zohľadnení 5 percentnej odchýľky rozsah 9,5 až 10,5%. A to už by šlo.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
benjaminszabo
Pridané: 11.07.2014, 18:12
Reagovať
Pridané: 11.07.2014, 18:12
Reagovať
Palec hore!
Výborný a pravdivý článok. Je na každom z nás, akú cestu si zvolíme a či si to aj udržíme, ja sa tiež prikláňať k výkonu a funkčnej sile. Vyjadrujem obdiv k tým videám, len tak ďalej. :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
goodflo
Pridané: 11.07.2014, 12:54
Reagovať
Pridané: 11.07.2014, 12:54
Reagovať
Super!!!
Veľmi výživný článok Vlado, vďaka :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
fezoj5
Pridané: 05.10.2014, 19:35
Reagovať
Pridané: 05.10.2014, 19:35
Reagovať
Re: Super!!!
Ahoj Vlado. V prvom rade by som Ťa chcel pozdraviť a poďakovať sa za cenné a užitočné informácie z tohto webu, ktoré ma inšpirujú deň čo deň. Mám 27 rokov, 175 cm/75 kg a tuk cca 13%. Snažím sa prechádzať na tukový metabolizmus. Chcel by som sa Ťa opýtať na moje pohybové aktivity. Aký máš názor na tréning typu crossfit a ako vhodne a správne sa pred a po takomto type tréningu stravovať? Cvičím ho pondelok, streda a piatok o 17:30.Cvičím ho už 2 mesiace a predtým som cvičil len s vlastnou váhou doma. Popri tom crossfite robím aj turistiku, rekreačne futbal a cyklistiku. Nie je to až moc veľa a ako sa hovorí: "neodpálim sa týmto všetkým" ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.10.2014, 13:44
Reagovať
Pridané: 30.10.2014, 13:44
Reagovať
Re: Re: Super!!!
Ahoj Fezo, na to sa neda odpovedat "urob toto alebo tamto" ako by to mohol vediet nejaky guru trener. Problem je ten, ze je potrebne zohladnovat desiatky faktorov, o ktorych nepises a na ktore nie je cas cez komenty. Ano crossfit je fajn, pokial sa prilis netlaci na pilu (cez WOD), pretoze inak sa clovek lahko pretrenuje (presilena cast nervovej sustavy - sympatikum) a k tomu aj zrani. Takze ano - odpalit sa tym mozes pokojne, alebo ako sa hovori (neuraz sa): kazdy blbec sa dokaze pretrenovat, zregenerovat je uz umenie. Citaj dalsie clanky a postupne experimentuj, aj tak to za teba nik neurobi...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem