Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:13
banner
Názory a postoje

Vytvorme si zručnosti pre vedenie kultúrneho sporu

Určite ste sa aj vy neraz pristihli v situácií, kedy ste si uvedomili že nedokážete s druhou stranou viesť spor tak, aby ste sa navzájom nie len rešpektovali, konštruktívne kritizovali, ale aj posunuli a zlepšili navzájom. Prečo v našej krajine nevieme kultúrne viesť spor a kto nám v tom bráni?

img
andrejmaradik25
Pridané: 19.01.2017, 14:51
Reagovať
Pridané: 19.01.2017, 14:51
Reagovať
ked sa tu spominaju 'duchovné' veci
http://www.jeshua.cz/nova-zeme-i/
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ján Sivák
Pridané: 25.02.2016, 15:23
Reagovať
Pridané: 25.02.2016, 15:23
Reagovať
Evolúcia
Mám kamaráta s ktorým sa občas pri drinku pomerne vášnivo hádame o veciach na ktoré máme rovnaký názor. Viem, čudné. On svoje postoje spravidla zakončuje prehlásením, že sa narodil v zlej dobe. Ja zase tvrdím, že aj keď sme (ľudstvo ako také) úplne jebn... , tak to ide správnym smerom a už len niekoľko storočí, alebo tisícročí a bude to v porádečku.
Tento článok, ktorý som čítal pohladkal moje ego, pretože dal za pravdu môjmu názoru. Je z neho totiž zrejmé, že sa premena o ktorej mu hovorievam naozaj deje. Dokonca musím povedať, že ma teší keď vidím myšlienky „blbca“ ako je Vlado Zlatoš (prípadne aj ním spomenutých autorov), pretože niektorí proste musia byť tí „blbeci“ čo to začnú. Trošku deprimujúce však je, že ide o strašne dlhý evolučný proces a to už vlastne ani nebude homo sapiens sapiens, ale úplne iný živočíšny druh. Kamarát mal vlastne pravdu... narodil sa v zlej dobe.
A len tak medzi rečou... až ma trochu zdesilo ako mocne som sa počas čítania článku našiel v rôznych negatívnych egopolohách.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.02.2016, 20:31
Reagovať
Pridané: 25.02.2016, 20:31
Reagovať
Re: Evolúcia
Mas uplnu pravdu. Takych "blbcov" ako sme my dvaja pripadne dalsi nasi citatelia a studenti, ktori sa k tejto forme uvazovania pridaju, jednoducho treba viacej, aby nastala pozitivna zmena. Niekedy sa clovek musi naucit mat rad to, ze ho ludia jednoducho nemaju radi (hejtuju) a v clanku je vysvetlene co za to moze. A to ze si sa nasiel v clanku je len pozitivna stranka veci. Vsetci sa tam nachadzame, musime si to len priznat, akceptovat to a zacat na tom uvedomele pracovat...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
veronika.strelc
Pridané: 31.01.2017, 21:39
Reagovať
Pridané: 31.01.2017, 21:39
Reagovať
Re: Re: Evolúcia
Mňa by zaujímalo ak máte nejakú sieť kontaktov, ja by som sa s podobnými typmi "blbcov" chcela začať viac stretávať :) aby som sa mohla posúvať rýchelšie dopredu a tiež mohla potom pomáhať iným. Poznáte niekoho zo Žiaru nad Hronom ?
Inak tento článok ma príjemne prekvapil lebo som ani netušila že sa takýmto niečím zaoberáte. Ja by som už aj splnila tú duchovnú čast a teraz by som rada rozširovala vedomosti v oblasti fyzického tela.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2017, 00:39
Reagovať
Pridané: 01.02.2017, 00:39
Reagovať
Re: Re: Re: Evolúcia
Ahoj, este nemame taku siet kontaktov, ale pre tento rok sme si dali za ciel vytvorit webove komunitne nastroje, pomocou ktorych sa budu moct ludia z jednotlivych miest spajat alebo stretavat, alebo organizovat lokalne prednasky / workshopy na ktore sa radi dostavime... Zaoberame sa vselicim, co patri k osobnostnemu rastu, k zlepsovaniu duse i tela - lepsej verzie seba...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
r.komorech
Pridané: 24.02.2016, 09:50
Reagovať
Pridané: 24.02.2016, 09:50
Reagovať
Pre pana Zlatoša
komenty nečítam....
Ale z mojho názoru velký rešpekt pán Zlatoš.
čítal som do konca aby som vedel kto je autor...no cheating....respect...
Kompava s.r.o...Robert Komorech....
Brutal clanok do hlbky....
:)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.02.2016, 13:01
Reagovať
Pridané: 26.02.2016, 13:01
Reagovať
Re: Pre pana Zlatoša
Pekne dakujeme Robert, pre mna osobne je najdolezitejsia mudrost z knihy obsiahnuta v nasledovnych riadkoch:

Súčasne s nárastom nového vedomia sa budú niektorí ľudia snažiť formovať skupiny, v ktorých sa bude prejavovať osvietené vedomie. Tieto skupiny však už nebudú ovládané kolektívnym egom. Ľudia zjednotení v týchto skupinách už nebudú odvodzovať svoju identitu od kolektívu. Už nebudú potrebovať formy na to, aby sa mali s čím stotožniť. Aj v pripade, že členovia týchto skupín nebudú úplne zbavení ega, budú už dostatočne vedomí, aby dokázali včas odhaliť svoje či cudzie ego. Aj tu bude potrebné byť neustále vedomý, pretože ego bude vždy skúšať presadiť sa akoukoľvek cestou. Rozpúšťanie ľudského ega tým, že naň necháme pôsobiť svetlo vedomia, bude hlavným cieľom týchto skupín, či už to budú skupiny osvietených obchodníkov, charitatívnych pracovníkov, škôl či ľudí, čo sa rozhodnú žiť spoločne. Osvietené skupiny ľudí budú plniť dôležitú úlohu pri nástupe nového vedomia. Rovnako ako egoické kolektívy vťahujú svojich členov do nevedomia a utrpenia, tak osvietený kolektív dokáže rozprúdiť vír vedomia, ktorý urýchli zmeny na planéte....
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
daniel.bordiga
Pridané: 14.02.2016, 05:48
Reagovať
Pridané: 14.02.2016, 05:48
Reagovať
Mam neskutocnu potrebu sa vyjadrit
Takze samozrejme clanok super ako vzdy o tom neni ani co pochybovat. Skor by som sa chcel vyjadrit k tomu sporu v CR, Fuuu... Uz po 5 minutach mi prislo zle a chcel som to vypnut ale bohuzial nedozvedel by som sa o com tam v skutocnosti islo. Uz samotna moderatorka utocila na zastancov alternativneho sposobu (samozrejme zdravsieho a lepsieho) ako keby si ju podplatili. Utocia na pana Skabu pretoze mu absolutne nerozumeji. Moderatorka sa doslova pyta a chce vediet zaco berie peniaze ako keby ho znevazovala, Uz ked sme pritom, za co berie peniaze ona? Za tieto medialne zvratky? No fuj. Pan Skaba robi slobodny biznis v ktorom sa kazdy potencialny klient predsa sam rozhodne ci vymeni peniaze za vedomosti a poznatky alebo ich bude dalej utracat na tom aby si nicil svoje zdravie. Ak poradcu nepotrebujem alebo momentalne nechcem tak ho neriesim, ak chcem, tak pre mna urcite pracovat nebude zadarmo. Presne tak isto ako mi zadarmo nikto neda v obchode jedlo, zadarmo ma nepustia do kina atd. Doslova ma to zaraza ako niekto nedokaze otvarat svoju mysel inym poznatkom a inym skusenostiam ale lpi na nejakom zvyku ci naucenej poucke z encyklopediej )modernej) mediciny ktora znie asi takto: Daj si prasok a drz hubu. Tvrdia iba to co sa naucili nie to co si vyskusali a comu mozu verit ci vobec sami veria. Nepripustia nic ine pretoze by sa nahodou mohol stat prevrat a ludia by boli zdravi. Na com samozrejme farmaceutika pilne pracuje aby sa to nestalo. Egoisti ktory sa iba tvaria a utocia. Idu diskutovat o obezite a nadvahe, a sami nou trpia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Martin Chudý
Pridané: 08.02.2016, 10:20
Reagovať
Pridané: 08.02.2016, 10:20
Reagovať
Skvelý článok
Výborný článok Vlado. Pre mnohých ľudí ťažký na pochopenie, ale kto to pochopí, môže tento svet a spoločnosť pomôcť zlepšiť a posunúť ďalej. Ako spoločnosť sme momentálne stále veľmi nízko a to práve kvôli EGU. Verím, že za pár rokov to bude inak :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Nino
Pridané: 06.02.2016, 17:18
Reagovať
Pridané: 06.02.2016, 17:18
Reagovať
policajt
Ahoj Vlado, super clanok, extra tazsi zaroven =) mozno som sa bohuzial kusok nasiel vtom Policajtovi...chapem aj radu zit v pritomnosti, je to dobra rada aj Dale Carnegie v knihe -" Ako ziskat priatelov a pôsobiť na ľudí" pise o pritomnosti a buducnosti, egu je to krasne ,clovek dostane vtedy to svetlo.
Lenze akoby nato zabudam, ako keby tu knizku, tie vety trebalo citat stale dookola...lebo ten policajt vomne sa vzdy nejako objavy a vzdy ked to nejako prezeniem potom to lutujem lebo citim ze to malo byt inak...to ego proste...
A k teme Zlatos, Pijak, Bukovsky mal dobru pripomienku Dusan Plichta ze rozhovor mohol skoncit aspon s jednym jedlom ktore kazdy z vas odsuhlasil aby ludia z toho nemali uz totalny zmatok ako to pisal Michal Truban v blogu "neviem co si mam dat na ranajky" ...ale ja viem ze ty si nato chcel ist dobre.. ;-)
Vsetko dobre Vlado

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 06.02.2016, 22:37
Reagovať
Pridané: 06.02.2016, 22:37
Reagovať
Re: policajt
Ahoj Patrik, kazdy dostavame zivotne lekcie, ktore nas maju niekam posunut. Ja to beriem aj v tomto pripade tak. Aj tvoj postreh o jedle je super, rovno by som ho zaradil do mojho navrhu, ako vies kulturne osobny spor (hladanie 80% toho, na com sa zhodneme - medzi tym aj spolocne jedlo). Ak by si mal este nejaky podobny super typ, ako by sa dali kulturne viest spory napis. Aj ostatni ktorych nieco napadne sa zapojte. A nezabudnite na odporucanu knihu od Tolleho.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
t.povajean
Pridané: 03.02.2016, 11:58
Reagovať
Pridané: 03.02.2016, 11:58
Reagovať
Umenie života pochopiť ego a odpútať sa od neho
Jedného dňa veľký filozof narazil na známeho, ktorý ku nemu vzrušene pribehol a povedal, “Sokrates, vieš, čo som práve počul o jednom z vašich študentov?”

“Počkaj chvíľku,” odpovedal Sokrates. “Predtým, než mi to povieš rád by som ti ukázal malý test. Hovorí sa mu Test troch otázok. ”

“Test troch otázok?”

“Áno,” pokračoval Sokrates. “Než so mnou budeš hovoriť o mojom študentovi poďme to na chvíľu vyskúšať. Prvý test je pravda. Si si úplne istý, že to, čo sa chystáš povedať, je pravda? ”

“Nie,” odpovedal muž, “vlastne som to len počul.”

“V poriadku,” povedal Sokrates. “Takže naozaj neviem, či je to pravda, alebo nie. Teraz poďme skúsiť druhý test, test dobra. Je to, čo sa mi chystáš povedať, niečo dobré? ”

“Nie, naopak …”

“Takže,” Sokrates pokračoval, “chceš mi povedať niečo zlé, aj keď si si nie istý, že je to pravda?”

Muž trochu v rozpakoch pokrčil ramenami.

Sokrates pokračoval: “Možno ešte prejsť, na tretí test – filter užitočnosti. Bude to, čo mi chceš povedať pre mňa užitočné? ”

“Nie, fakt nie…”

“No,” “keď to, čo mi chceš povedať nie je ani pravda, ani dobré, dokonca ani užitočné, tak prečo mi to chceš vôbec povedať?”…
______
O SOCRATOVI A INÝCH VEĽKÝCH OSOBNOSTIACH SA JEDNODUCHO VEDELO, ŽE BOLI VEDOMÍ, OBJAVILI DUCHA A POCHOPILI EGO :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.02.2016, 23:32
Reagovať
Pridané: 03.02.2016, 23:32
Reagovať
Re: Umenie života pochopiť ego a odpútať sa od neho
Dost vystizne, az sa cudujem ake jednoduche mozu byt tie najcennejsie veci, podla ktorych by sa mal clovek v zivote riadit...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
vierka.vnukova
Pridané: 03.02.2016, 14:32
Reagovať
Pridané: 03.02.2016, 14:32
Reagovať
Re: Umenie života pochopiť ego a odpútať sa od neho
Presne tak to je .... ale ako sa chrániť? len hlúpym a škaredým nikto nezávidí.... všetko čo piják a iný super "odborníci " zbroja....toľko zla napáchajú.... stretávam sa s ohováraním na pracovisku a vlastne všade asi je to Slovenský zvyk..alebo len závisť ? vlastné nešťastie?... vymýšľať senzácie a prekrúcať polopravdy...čo sa dá urobiť proti záškodníkom ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Eric
Pridané: 05.02.2016, 11:29
Reagovať
Pridané: 05.02.2016, 11:29
Reagovať
Re: Re: Umenie života pochopiť ego a odpútať sa od neho
Je to velmi zlozita tema. Takych ludi je strasne vela, myslim, ze kazdy sa s nimi stretava dost casto, osobne nesuhlasim s nazorom, ze je to nieco specialne slovenske. Presne taki isti ludia su aj v Afrike, Amerike ci Azii alebo inde na svete. A v rovnakej hustote :) Negativnej energie je strasne moc a myslim, ze keby sa dala premenit na elektricku energiu, tak mozeme vsetky elektrarne na svete zatvorit. Spravy v TV nepozeram uz niekolko rokov a zistil som, ze odvtedy som ovela pokojnejsi. Do sporov (ak uz nejake musia byt) prichadzam so slovami "moze byt, ale ja si myslim...". V zivote som sa naucil, ze absolutne zlate pravidlo vsetkeho je, ze pravda je uprostred. Z kazdeho nazoru vyberam nieco pozitivne a snazim sa tak riadit aj moju rodinu. Napriek tomu, ze vsade vokol nas sa vsetko rozvadza, hada, bije, opija, gejmbluje, my sme ako taky zvlastny ostrov pokoja a radosti :) To je mojim zivotnym cielom. I ked dost sportujem, zaujimam sa o stravovanie, zivotny styl, hudbu, atd., nikdy nebude mojim primarnym cielom vyhrat nejake preteky, alebo dosiahnut milionpercentne zdravie v potravinach, ale VZDY to bude aktualne stastie mojej rodiny. A k tomu vedie jedina cesta akceptacie nazoru druhych a umeniu pocuvat a porozumiet.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 06.02.2016, 22:16
Reagovať
Pridané: 06.02.2016, 22:16
Reagovať
Re: Re: Re: Umenie života pochopiť ego a odpútať sa od neho
Mozno mas spravny postreh ze to nie je len Slovenske. Mozno aj preto Tolle svoju knihu nazval "Nova Zem". Ak ide o premenu tej negativnej energie na elektricku, nie je to treba, Mozno by stacilo ak sa niektori doleziti ludia naozaj preberu zo svojich egoickych postojov a uvolnia strukturu moci (bohatstva) a zacnu sa zaujimat o celospolocenske dobro. Len taka perlicka: na zemsky povrch rocne dopada 5000x tolko energie zo slnka, ako sme ako ludsky druh schopni za cely rok spotrebovat (zdroj: Diamandis Peter). Takze nedostatok je len kontextualna zalezitost, zijeme vo svete hojnosti a dnesne struktury moci sa silou mocou pokusaju drzat svet v egoickom spravani a mysleni. Zatial to funguje.

Tvoje postrehy su vsak zaujimave a je dost mozne, ze u teba uz Nova Zem - ako o nej Tolle pise - existuje. Gratulujem. Ostatni aby chapali zmysel toho o com sa bavime (aj celeho clanku) odporucam tuto knihu naozaj zo srdca. Uz dnes citam posledne riadky a hltam ju ako tu najzdravsiu dusevnu potravu na svete...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Dánius
Pridané: 14.02.2016, 15:02
Reagovať
Pridané: 14.02.2016, 15:02
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Umenie života pochopiť ego a odpútať sa od n
Pán Zlatoš, sledujem vas uz niekolko rokov tak isto som cital knihu Nova Zem uz pred niekolkymi rokmi. Momentalne citam od Eckharta Tolleho Silu pritomneho okamihu. Ako som spominal sledujem vas uz dlhsiu dobu a vidim na vas ze Novu Zem ci zitie v pritomnom okamihu zijete naplno a ste toho dokazom pre nas vsetkych. Ste neskutocnou inspiraciou a doslova z vas na dialku citim to svetlo, energiu. Je fascinujuce ak vidim viac a viac ludi ako so sebou pracuju a nachadzaju len to najlepsie poznanie a dokazu s nim pracovat. Nadalej budete mojou inspiraciou a dakujem vam za vsetko :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.02.2016, 15:24
Reagovať
Pridané: 14.02.2016, 15:24
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Umenie života pochopiť ego a odpútať sa
Srdecne dakujeme Daniel, nie je dolezita uzasnost jednotlivca, ale skor celej skupiny, ktora sa ma kazdy den rozrastat o novych clenov, ktorych spajaju podobne hodnoty u postoje, ako o nich pise Tolle ci ini uzasni ludia... zivot nie je uz viac o JA ale o MY vsetci (zivot podporuje tych, ktori podporuju zivot)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
t.povajean
Pridané: 03.02.2016, 20:02
Reagovať
Pridané: 03.02.2016, 20:02
Reagovať
Re: Re: Umenie života pochopiť ego a odpútať sa od neho
Prijať to, rešpektovať ich názor, ich pravdu. Pokiaľ sú otvorení diskutovať, argumentovať. Pokiaľ je zámer len zosmiešniť tak to neposudzovať, inak sa stávame nevedomí. Pozerať sa na seba, nie na druhých. Príčina je aj tak nevedomosť. Sám ešte neviem čo všetko neviem. Stále ostávam otvorení, nikdy však nebudem mať problém sa ospravedlniť alebo prijať chybu. Jedno, ale viem, že nebudem bojovať a zámerne ubližovať druhým :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.02.2016, 22:19
Reagovať
Pridané: 03.02.2016, 22:19
Reagovať
Re: Re: Re: Umenie života pochopiť ego a odpútať sa od neho
Tiez sa priklanam k Tomasovi, jednoducho na to netreba reagovat, pripadne ak sa na to clovek pozera z nadhladu, tak s nimi treba mat sucit a zlutovanie. Jednoducho svojim nastavenim mysel (resp. ega) to maju v zivote uz aj tak dost tazke... Len si predstav, ze by si cely den myslela na to, ako niekomu nieco zle urobis, prekazis, ohovoris? Ciste peklo v hlave. Nemaju to lahke. Treba im s nadhladom odpustit, nevedia co cinia. Keby to vedeli, davno by s tym prestali a radsej by tu istu energiu venovali do uzitocnejsich veci. Napriklad do zlepsovania niecoho, co podla nich nefunguje najlepsie, ale to ich ego nedovoli, lebo spolupracu neznasa...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem