Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:5
banner
Inšpirujúce osobnosti

Ako v sebe objaviť vnútornú hodnotu

Existuje niečo také ako skutočné JA? Niečo, čo nie je len fráza, ale tvorí jadro našej osobnosti? Dá sa vďaka spoznaniu svojho jadra osobnosti, silných i slabých stránok, rozvíjať svoje vnútorné bohatstvo, pre ktoré sme tak špecifickí a jedineční? My veríme, že áno! Tieto otázky nám pomôže zodpovedať psychológ, pedagóg a fotograf PaedDr. Ľuboš Ďurdiak, PhD., AFIAP.  

img
Dusan Plichta
Pridané: 03.09.2017, 08:11
Reagovať
Pridané: 03.09.2017, 08:11
Reagovať
Odkaz pre mladych ambicioznych ludi
Pozdravujem Vlado teba aj vsetkych ludi, ktori na sebe pracuju, aby realizovali potencial.
Dakujem, ze si spracoval tuto temu aj odhalil bez strachu svoje myslienky, ktore vo mne rezonuju.
Myslim, ze tato oblast je klucova pre volbu nasej cesty a spolunazivanie a tvorbu sucasneho sveta...
Osobne som presiel viacerymi rozvojovymi skoleniami, zazitkami, seminarmi a zatial som sa dopracoval k tomu, ze najdolezitejsie je budovanie vlastneho vedomia.
Vedomia v ktorom poznas sam seba, vnimas okolie, vidis prilezitosti, lasku, pozitivizmus, ale zaroven nemas ruzove okuliare a vies zastat svoju poziciu, alebo odhalit, alebo odmietnut veci, ktore nie su v sulade s tvojimi hodnotami.
Co vsak extra v ramci tejto diskusie by som chcel prispiet...je osobna skusenost.
Skusenost, kedy tento clanok len zapada do mojho puzzle, s tym, ze som zazil uz xxx velmi pozitivnych stavov...Otazkou vsak ostava konzistencia a schopnost drzat vnutornu silu napriek akymkovelk okolnostiam v zivote ktore sa menia...Chapat okolnosti aj zle, ako skusky pre ucenie a nepoddat sa vseobecnym rychlym nazorom ktore koluju v spolucnosti a vediet potom mozno poradit sa so spravnymi ludmi.
Co sa tyka debaty o muceni mysle, tak len suhlasim, ze kazdy si to moze interpretovat inak. Pre mladsich ambicioznych ludi to potom dopadne tak ako u mna , ze chcem a urobim pre to vsetko...ale vlastne sa odpalim. Preco ? Pretoze som zlyhal v Adaptacii! A tak ako aj v sporte, tak aj v praci , sustredenosti a uvedomelosti ide o postupny trening a spravne davky. A to je v ramci cesty za konzistenciou najtazsia vec, ze odhadnut tie spravne davky a potom adekvatne naberat viac a viac. Podla mna existuje par vynimocnych ludi, ako asi aj ty Vlado (pisem asi, lebo zase nemozem vediet do detailu tvoj proces v hlave), ktory dokazu sami rast a posuvat hranice ....Vacsina ludi podla mna potrebuje v kritickej chvili stimul a tu je podla mna rozhodujuca uloha ucitela, trenera, mentora, rodica, ci vlastneho role modela ... Osobne ked sa spatne zamyslim nad svojimi naj uspechmi a stastim, tak to bolo prave o tom a o prekonani vlastneho limitu mysle, tela a moznosti. A co konkretne by som teda odporucal samemu sebe 10 rokov do zadu ked som mal 20 ? Precitat takyto clanok a hned zacat seriozne pracovat na sebapoznani ... a svojej hodnote v tomto svete. A potom k tomu este knihu od "Ricka Warrena : Na co som Vlastne tu ? " Check Martinus ...Je to sice nabozenska kniha, ale s nadhladom, kde sa rozoberaju presne veci, ktore ste popisali ako klucove aj z pohladu vlastnej psychologie. A potom sa mi paci aj pristup ide Portala ...ze nehladajme stastie, alebo uspech ...hladajme a pracujme na tom, aby sme zili bez strachu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.09.2017, 19:48
Reagovať
Pridané: 03.09.2017, 19:48
Reagovať
Re: Odkaz pre mladych ambicioznych ludi
Diky za postreh Duky, vnutorny svet mame iba jeden a musime v nom zit ci sa nam to paci alebo nepaci. Sme si jeho tvorcovia a urcite kazdy z nas ma obcas pocit, ze byt uspesny je nieco ine ako to, co prave mame. Co je to vsak uspech si vie definovat iba kazdy sam za seba. Pre mna je neuspech napriklad to, ak v jednej oblasti sa stanem uspesnym na ukor inej oblasti a pritom je ta oblast omnoho dolezitejsia (zdravie, energia, rodina...). Preto by si kazdy z nas mal spisat zoznam hodnot, ktore si pre nas dolezite, potom ich usporiadat podla priorit a podla toho zit, aby sa minimalizovli dilemy a vahania. Celkom jednoducho a fajn je to rozpracovane aj v knihe Iva Tomana - Debordelizace hlavy.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
applefruit
Pridané: 15.07.2017, 21:47
Reagovať
Pridané: 15.07.2017, 21:47
Reagovať
preklep
V prvom odseku je preklep: odkážeme -> dokážeme.

A co takeho Ti spravili Tvoja vola a pozornost ze ich za to mucis? Daj im volnost, priestor a ony budu pracovat pre Teba bez co i len sebemensieho usilia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.07.2017, 18:53
Reagovať
Pridané: 16.07.2017, 18:53
Reagovať
Re: preklep
Vdaka, chybu som opravil. Volnost a priestor voly ci pozornosti davaju priemerni ludia, ktori maju priemerne vysledky. Nepoznam ziadneho uspesneho cloveka (v mojom ponimani uspechu), ktory by nieco v zivote dosiahol bez toho, aby trenoval svoju pozornost, pevnu volu a disciplinu. Neviem o tom, zeby to boli nejako lahko dostupne komodity, ktore by sa valali po zemy a stacilo by ich z lahkostou a sebamensim usilim pouzivat spravne. Daj svojej mysli volnost a ona ta zavedie urcite tam, kde sa ti to pacit nebude....
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
applefruit
Pridané: 16.07.2017, 21:37
Reagovať
Pridané: 16.07.2017, 21:37
Reagovať
Re: Re: preklep
Ked robis to co chces robit / co Ta tesi, tak nie je potrebne "mucit" ani pozornost ani volu. To je potrebne len v pripade, ze robis nieco co nechces robit. To vedie k nespokojnosti, nie k uspechu. Tieto komodity nie su lahko dostupne presne preto, lebo nie su urcene na denno-denne pouzitie, ale na vyuzitie vo vynimocnych pripadoch. A hlavne mysel tym viac rebeli, cim je viac obmedzovana. Nic nove pod slnkom.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.07.2017, 08:04
Reagovať
Pridané: 17.07.2017, 08:04
Reagovať
Re: Re: Re: preklep
Ja som stastny clovek. Moja praca sa mi stala poslanim, mam projekty aj workflow v ktorom casto zazivam flow. Zariadil som si zivot tak, aby som sa mohol realizovat vo veciach, ktore ma fascinuju. Mam 7 sro spolocnosti a jednu akciovku na ceste, potrebujem ich pre desiatky projektov ktore vyse desatrocie tvorim. Vediem desiatky ludi, obsluhujem tisice zakaznikov aj studentov rocne. Tvorim mechanizmy ktore ciastocne vedia fungovat aj bez mojej priamej prace. Kazdy rok sa to nabaluje a moje zrucnosti aj usudok sa v realite zlepsuju. Zo skusenosti ktore z podnikania a projektov od roku 2003 mam, som sa nieco o pevnej voly a pozornosti naucili a stojim si za tym, co pisem. Mozno si len nerozumieme v definicii pojmov. Preto by bolo urcite vhodne, aby si nam napisal ako tieto cenne a nedostatkove komodity vyuzivas v praxi ty a aky uspech ti tvoj pristup priniesol. Pokojne sa pochval svojimi projektmi a ich uspechom, posli linky nech vidime ako pevnu volu, pozornost ci disciplinu (ne)pouzivas.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
applefruit
Pridané: 17.07.2017, 19:21
Reagovať
Pridané: 17.07.2017, 19:21
Reagovať
Re: Re: Re: Re: preklep
Vlado, nespochybnujem, ze sa Ti dari a si stastny clovek. Nechcel som povedat, ze Ty-Vlado si nespokojny. Aj ked priznavam, ze to tak mohlo vyzniet kedze som pouzil druhu osobu (Teba / Ta).

Zmysluplna, zamerna a konkretna cinnost je potrebna k dosiahnutiu akehokolvek ciela. Analyza, (flexibilny) plan a ciny su esenciou progresu. Neobhajujem lenivost.

Narazal som na nasledovne: "Mučím svoju pevnú vôľu i pozornosť, aby pracovali pre môj prospech a na mojich víziách i vlastných projektoch." Mam obavu, ze ked si horlivy teenager ktory Ta ma za vzor precita horeuvedene slova a zacne "mucit" jeho volu a pozornost, jedine co z toho dostane bude vyhorenie. Kontrola pozornosti a vole je vycerpavajuca a pokial je robena sustavne a dlhodobo tak vedie k vycerpaniu mentalnych kapacit a vyhoreniu. Cim je mysel viac silena / obmedzovana / mucena, tym viac "rebeli" a robi to co nechceme. To vedie k frustracii. Napr. ludia ktori oznacia niektore myslienky za "negativne" a snazia sa ich zbavit maju tendenciu mat "negativne" myslienky castejsie a tie maju na nich vacsi dopad ako ti ludia ktori ich mysel takto neobmedzuju. Podobne pozornost je "tvrdohlava ako mulica" ked je obmedzovana a kontrolovana, ale ked jej je dana volnost tak bez usilia pracuje pre Tvoj prospech a na Tvojich viziach a projektoch. Obe si mozes lahko overit sam.

Zhruba take nieco som chcel povedat :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.07.2017, 21:41
Reagovať
Pridané: 17.07.2017, 21:41
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: preklep
Ako ma citujes sam vidis, ze hovorim o sebe a o tom co robim ja. Za to som si zodpovedny ci uz mi to prinasa dobre alebo zle vysledky. Za svoj zivot na 100% si zodpoveda kazdy sam, a teda aj za nespravnu interpretaciu toho co cita. Kedze neuvadzam "hej ty, mas mucit svoju volu", tak si myslim ze to viac rozoberat nemusime. Ak ti toto slovo v mojom kontexte prekaza, za slovo "musim..." mozes pokojne nahradit aj slovo "trenujem...". Moj text mal byt pre inspiraciu, ktora ma koncit akciou ktora prinasa nieco pozitivne do zivota kazdeho, kto si tu inspiraciu berie k srdcu. Pevna vola aj pozornost su cenne komodity a ma sa nimi setrit - to je pravda. Ale nie na dolezite veci, ktore nas v zivote niekam posuvaju a nie vzdy ide o lahke veci. Na to ostatne tu mame zvyky, ktore setria kognitivnu kapacitu a uchovavaju ju prave na dolezite veci (dolezite vs. urgentne)....
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
sabolova.martin
Pridané: 08.09.2017, 18:11
Reagovať
Pridané: 08.09.2017, 18:11
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: preklep
Ahoj Vlado, k Tvojmu blogu som sa dosala asi pred rokom. Musim povedat, ze som si z neho odniesla vela skvelych myslienok. Nedavno som si vypocula okrem tohto clanku aj podcast Preco robime to co robime a velmi ma zaujala myslienka Poriadku vo vedomi a stavu flow.
Citim, ze mam v sebe nejaku energiu, ktoru potrebujem spracovat/vyuzit na nieco pozitivne alebo na nieco co ani neviem nazvat. Akoby som v sebe mala nieco co neviem uchopit a potrebovala niekoho co by ma nasmeroval. Debordelizace hlavy si urcite precitam. No chcela by som poprosit o radu aj Teba. Uz nejaky cas si vediem diar a mam spisane aj svoje poslanie/priority/ciele. Mam vsak pocit, ze neviem udrzat pozornost a ciel ktory som si stanovila pre mna akosi nie je uchopitelny.
Ten poriadok vo vedomi si potrebujem urobit. Mam tvorive konicky, no mam vzdy pocit, ze by som chcela stihnut toho v danom case viac. Moja mysel beha od jednej veci k inej a kopec veci mam rozrobenych, no malo co dokoncim.
Ako trenovat svoju mysel a ziskat kognitivnu kapacitu? Ako podla Teba planovat a stanovovat ciele spravne? Ako prekonat strach z toho, ze si stanovujem nespravny ciel? Co ak som sa mala sustredit na iny?
Vopred dakujem ak si najdes na odpoved cas a prajem pekny zvysok dna.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.09.2017, 22:57
Reagovať
Pridané: 10.09.2017, 22:57
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: preklep
Silu clovek nabera usilim a praxou, nie planovanim alebo studiom. Cize ak ani mohutny strom nevyrastol za jeden mesiac, tak preco by si ty mala na velku osobnost, ktora ma mnoho kognitivnu kapacitu, vie volit spravne ciele, prekonava strach, vie na co sa sustredit? Nic co robis nie je zbytocne, vsetko formuje tvoju osobnost a prinasa ti vyssi usudok v buducnosti, ak najdes cestu ako uspiet. Pretoze neuspechom sa len malokedy da nieco naucit, pretoze stale nevies, ako sa to ma robit spravne, hoci tu istu chybu mozno uz neurobis. Padni raz, padni opat, padaj lepsie. V buducnosti sa ti tento postoj mnohonasobne vrati. Drzim ti palce, staci ze vytrvas a uspejes posledny krat...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
sabolova.martin
Pridané: 11.09.2017, 12:57
Reagovať
Pridané: 11.09.2017, 12:57
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: preklep
Dakujem za odpoved, asi najvacsi strach mam z neuspechu, takze "padaj lepsie" je na mieste a motivujuce. Tiez strach zo stanovenia nespravnych cielov. Ale povzbudilo ma Tvoje tvrdenie, ze nic co robim nie je zbytocne... Vlado, prajem Ti vela sil, uspechov a usmevu na tvari do buducna! Inak ako jeden z naj Tvojich projektov sa mi pozdava stolicka neseda. Raz ked budem velka tak si ju kupim :D
Drzim palce vo vsetkom!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
applefruit
Pridané: 21.07.2017, 19:29
Reagovať
Pridané: 21.07.2017, 19:29
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: preklep
Tak je. Suhlas :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem