Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:267
banner
Životospráva a zvyky

Ubráňte sa negatívam nízkosacharidovej výživy

Niektoré výživové režimy so sebou prinášajú pozitívne zmeny, ale zároveň majú aj tienisté stránky. Nakoľko presadzujeme nízko sacharidové stravovanie najmä v tom pozitívnom svetle, rozhodli sme sa, poukázať aj na možné riziká. V čom spočívajú negatíva low-carb stravovania? A ako sa im ubrániť?

 

img

Pre zobrazenie článku musíte byť prihlásený

Prečítali ste iba 1974 slov z 4250 slovného článku. Po prihlásení môžete dočítať zvyšok.
Europa
Pridané: 02.05.2017, 11:28
Reagovať
Pridané: 02.05.2017, 11:28
Reagovať
nízkosacharidová strava
Ahoj Vladko! Asi pred dvoma týždňami som písala komentár ako sa dobre cítim pri nízkosacharidovej strave , ale teraz mi robili rozbor krvi, kde zistili že mám zvýšenú hodnotu kys.močovej na 0,415 (horná hranica je 0,390). To ma poriadne zaskočilo . Teraz neviem čo mám robiť. Či začať užívať lieky čo mi doktor predpíše alebo čo mám vlastne robiť. Ja už dosť dlho jedávam takto: Ráno o 6:00 hod.zeleninové smoothy, rybí olej, zelený čaj alebo teraz žihľavový. Potom okolo 12:00 hod. zjem mungo klíčky, alebo dopijem smoothy ak mi zostane od raňajok. o 16:00 hod. jem hlavné jedlo dňa napr.brokolicovú polievku s 33% smotanou a tvrdým syrom alebo surový zeleninový šalát s kuracím mäsom niekedy mám dusenú zeleninu, alebo dusenú zeleninu s rybou opečenou-losos, sumček africký, alebo dusenú kuraciu pečienku na cibuľke, rybu s hummusom a špargľou, čerstvý šalát s plátkom bravčového mäsa. V sobotu a v nedeľu mám na raňajky zeleninový šalát s praženicou. Večer ale najneskôr okolo 19:00 hod.si dám jogurt s premium energy, alebo teraz od soboty som si začala robiť kyslé mlieko z Tibetskej huby. Už asi rok nejem chlieb, rožky , ryžu ani zemiaky. Teraz som úplne bezradná, lebo ja som kys.močovú nikdy nemala zvýšenú. Poraď mi prosím Ťa čo ďalej. Ďakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.05.2017, 12:59
Reagovať
Pridané: 02.05.2017, 12:59
Reagovať
Re: nízkosacharidová strava
Ahoj, tu na SK pokial viem neexistuje nejaky lowcarb lekar alebo klinika, ktora by ti s komplexnym pristupom vedela pomoct. Neostava ti nic ine, len sa poradit s vacsim spektrom odbornikov, lekarov a studiom aj zahranicnych for ci odbornej literatury. Domacu ulohu za teba v tomto smere nik nedokaze urobit, pretoze nikto nezije v tvojom tele, nevie co presne robis a co mozes s cim suvisiet (korelacia vs kauzalita). Ani ja ti nemozem pomahat, pretoze moje kompetencie sem nesiahaju a na SK nemam takych lekarov, s ktorymi by som spolupracoval, aby mohli na moju pracu nadviazat. Zial takto zatial nefunguje hoci verim, ze raz bude.

Preto je dolezite aby si si aj ty cez seriu tychto otazok uvedomila sirsie suvoslosti.

Odkial vieme, ze lowcarb tak, ako ho realizujes ty sposobuje tento problem? Co je to lowcarb / keto presne pre teba? S akym zdravotnym stavom si s tymto novym zivotnym stylom zacala? Co ak tvoja mierne zvysena hranica KM nepredstavuje ziaden problem? Ak ano aky presne? Co ak si mala tento problem aj davno pred tym, len si to nesledovala tak pravidelne alebo nezasiahla si testom obdobie, v ktorom problem existoval? Ako vies, ze nemas v zivotosprave uplne ine stimulanty, ktore sposobuju tento problem? Poradil ti lekar okrem liekov aj nieco dalsie upravit? Skusala si jeho rady aplikovat a teda vies, aky mali dopad na tvoj vysledok? Co ak je tato reakcia tvojho tela iba odpovedou na zvysenu antioxidacnu ochranu tela? Ako vies ze tvoje telo sa s niecim prave nechysta vysporiadat (lebo si to mala v sebe velmi dlho) a prave tento antioxidant (spolu s dalsimi) na to potrebuje vo vacsom mnozstve?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Kristina Staron
Pridané: 25.02.2017, 13:20
Reagovať
Pridané: 25.02.2017, 13:20
Reagovať
sacharidy
Ahoj idem sa opytat takze idem podla metab.protokolu vybrala som si ranaky a veceru. Tu vecer mavam tak o 3 lebo je to vlastne moje potreningove jedlo kedze cvicim doobedu okolo 12. (Dalo by sa aj obed a vecera ale to by som musela ist dost neskoro spat a kedze vstavam rano o pol 5 je mi lepsie ranajky + vecera.) A do vecera uz nic nejem az zase rano o 5 mam ranajky. (V den volna vynechavam ranajky). Je to tak v poriadku ? ked pises ze lepsie je konzumovat sacharidy na vecer a nie rano a na obed.
A tie sacharidy ja jem malo sacharidov tak na vahu si dam vacsinou 50g basmati ryze co je v podstate okolo 15g sacharidov + zelenina. Kebyze zacnem uz len prijimat sacharidy zo zeleniny bolo by to ok? alebo si tam vzdy dat daku takuto priohu ako ryza ,zemiaky.
1g sacharidov/1kg hmotnosti tam sa zaratava aj zelenina alebo to je myslene ze len ryza, zemiaky..dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 27.02.2017, 15:40
Reagovať
Pridané: 27.02.2017, 15:40
Reagovať
Re: sacharidy
Ahoj Kristina, neviem na tvoje otazky odpovedat bez diskusie. Pytas sa ci mas nieco robit tak alebo onak, ale neuvadzas ake efekti ti tento rezim prinasa. Mas dost energie? Odmerala si si metabolizmus na zaciatku (METFLEX aplikacia)? Priberas svalovu hmotu a znizujes zasoby podkozneho tuku? Zlepsila sa ti celkovo zivotosprava a tvoj pocit zo seba samej alebo zatial je to len velmi kratke obdobie, co protokol pouzivas a teda velke zmeny este nenastali?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
janik.ducar
Pridané: 23.02.2017, 07:37
Reagovať
Pridané: 23.02.2017, 07:37
Reagovať
Šport
Dobrý, chcel by som sa opýtať keď som futbalista a prejdem na nizkosacharidovu stravu či to nebude mať vplyv na moje výkony?
Viem že na začiatok to bude mať vplyv na môj výkon ale z dlhodobého hľadiska keď si telo na to zvykne či to bude pre mna zlepšovanie sa v daných činnostiach ktoré potrebujem pri futbale rýchlosť, sila, vytrvalosť. Ďakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 27.02.2017, 13:04
Reagovať
Pridané: 27.02.2017, 13:04
Reagovať
Re: Šport
Ano samozrejme to bude mat vplyv na vykon, aj na zaciatku aj neskor. Za zaciatku skor negativny ale v pohode sa stava, ze mnohi ludia zvladaju prechod na nizkosacharidove stravovanie s prehladom. Na ketogenicke uz malo kto. To je dalsi level a do neho len tak skakat neodporucam ak sa vyzive velmi nerozumies a musis nastudovat este mnoho poznatkov. Inak informacna asymetria ti sposobi zbytocne komplikacie. Z dlhodobeho hladiska dobre rozvinuty tukovy metabolizmus priamo vykonnost nezlepsuje, len nepriamo. A to tak, ze zrychluje proces regeneracie (pri zatazi vznika mensi metabolicky stres) a teda je mozne do roka absolvovat viac treningov. Ci sa skutocne nejake pohybove vlastnosti zlepsia (sila, vytrvalost) je viacfaktorialna zalezitost, ktora je zavisla od genetiky, aktualnej kondicie, fyziologickej rezervy (aj svalov, klbov ci sliach), genetickych predispozicii a dalsich faktorov...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
janik.ducar
Pridané: 27.02.2017, 13:23
Reagovať
Pridané: 27.02.2017, 13:23
Reagovať
Re: Re: Šport
Koľko potom prijať sacharidov na deň aby som sa výkonnostné zlepšoval a kedy ich mám prijať?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
natass
Pridané: 16.02.2017, 19:04
Reagovať
Pridané: 16.02.2017, 19:04
Reagovať
keto a jojo
Ahoj Vlado,
mam otazku.
Mam nastavenu keto dietu, kila idu pomaly dole, vsetko hra. Cvicim tak 2-3 krat do tyzdna s vlastnou vahou, cize nejde mi o naberanie svalovej hmoty, ale o schudnutie a vyformovanie.
Kedze z viacerych zdrojov mi je jasne, ze keto nie je cesta na cely zivot, kvoli nedostatku zivin.. tak otazka znie: ked dosiahnem svoj ciel, tak potom "navrat do normalu" bez jojo efektu ma vyzerat ako? Uvazovala som ci CKD by mohla byt odpovedou? Ze 4-5 dni v tyzdni byt na keto a potom 2-3 dni carb-up (ovocie, ryza, zemiaky).. Lebo teda jojo efekt nepripustim, len musim premyslet nasledny plan, ked teda v keto nemozem byt naveky.. Poradis? Dakujem :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(1x)
Vlado
Pridané: 20.02.2017, 22:44
Reagovať
Pridané: 20.02.2017, 22:44
Reagovať
Re: keto a jojo
Kvoli akemu nedostatku zivin konkretne? Ziadna dieta nie je na cely zivot, lebo je to dieta. Ale ketogenne stravovanie, ktore moze byt s prehladom sucastou tvojho zivotneho stylu (pokojne aj naveky), je uplne v poriadku. Problem je len vtedy, ak si si ju "nastavil" bez ohladu na svoje individualne zvlastnosti. Potom sa necudujem ze citas podobne nezmysli. Prestuduj si napriklad tuto knihu a este len z nutricnych porovnani vtedy zistis, ako nutricne velmi bohate je toto stravovanie, kde je potrebne zaradit aj vyvary, vnutornosti, pokojne aj ustrice, morske plody a dalsie veci:

https://knihy.vladozlatos.com/the-wahls-protocol.html

Ak si si vsak ketogenne stravovanie pomylil s tym, ze na vsetko si vystacis s mliecnymi produktmi, tak tam moze byt problem. Okrem toho nie je potrebne byt v ketoze, potrebne je dosiahnut metabolicke zmeny, ktore sa ale bez straveneho casu v metabolickej zone nedaju dosiahnut:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/metabolicka-zona-preco-je-dolezita-a-ako-sa-do-nej-dostat.html

Ale cyklit sa medzi low-carb a keto je urcite rozumne, pretoze aj rocne obdobia si to ziadaju. Napriklad v lete je OK byt low-carb a v zime radsej blizsie ku keto. Predpokladam ze vies, aky je medzi tym rozdiel. Takze naveky to moze byt uplne v pohode, len potrebujes kvalitne suroviny, kvalitne recepty. Lenze je tu jedna prekazka - slovenska mentalita ze lacne potraviny su dobre. Zial, nase jedlo musi byt najprv drahe a az potom budem zdravi a mozno aj stastni, pretoze zdrave a pekne telo nie je ciel, ale nastroj. Len preto ze niekto ma pekne, zdrave a funkcne telo to automaticky neznamena, ze je aj lepsim clovekom...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
marek27297
Pridané: 06.02.2017, 14:29
Reagovať
Pridané: 06.02.2017, 14:29
Reagovať
Traviace problemy
Ahoj Vlado, rano ak si dam kavu a kokosovy olej tak sa stava ze potom mam hnacky. Alebo niekedy aj bez tej kavy, moze to byt z tych tukov? Niekedy sa to stane aj po konzumacii avokada a tak.. Dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.02.2017, 21:14
Reagovať
Pridané: 11.02.2017, 21:14
Reagovať
Re: Traviace problemy
Ak mas z niecoho tazobu alebo hnacky, tak to jednoducho vynechaj alebo nahrad niecim inym. Do kavy si mozes dat aj maslo. Objem konzumovanych tukov je vhodne zvysovat postupne.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Kuruczpet
Pridané: 23.12.2016, 21:52
Reagovať
Pridané: 23.12.2016, 21:52
Reagovať
Crossfit
Ahoj Vlado, trenujem crossfit s presiel som na lowcarb, momentalne som na tejto strave 1 mesiac. Ako pises vyssie, badam dost rapidny pokles sily pocas cvicenia, napriek tomu ze sol, magnezium aj vapnik prijimam v dostatocnom mnozstvea myslim, ze aj tukov mam dost. Netesi ma to, ale napriek tomu tomu este chcem dat cas dufajuc, ze sa to zmeni. Myslis ze kombinacia lowcarb a crossfit cvicenia je dobry napad? Mozem dufat, ze po 2-3 mesiacoch sa sila vrati ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 24.12.2016, 21:48
Reagovať
Pridané: 24.12.2016, 21:48
Reagovať
Re: Crossfit
Ahoj, pomohlo by mi vediet, v akom stupni cukroveho / tukoveho metabolizmu (cez nasu aplikaciu metflex) si vstupil do tvojej vyzivovej zmeny. Tak by sme vedeli kolko prace mas pred sebou. Ak ide o tvoju zaverecnu otazku, tak crossfit spolu s lowcarb ide s prehladom dokopy, s keto som si uz neni isty, teda pokial v tom nejako extremne chces sutazit a nemas dost casu na adaptaciu (trva to aj rok). Na druhej strane tvoje problemy sa daju lahko odstranit tak, ze pridas inteligentne sacharidy pred zatazou alebo do regeneracie, konkretne tieto:

http://www.bioeshop.sk/produkty/sport-premium-energy.html
http://www.bioeshop.sk/produkty/protein-premium-energy.html

Pomozu ti prekonat toto narocne obdobie, kym este tvoje telo nedokaze dostatocne efektivne vyuzivat tuky ako dominantny zdroj energie a sacharidy dostatocne setrit... pekne sviatky este.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Kuruczpet
Pridané: 25.12.2016, 20:27
Reagovať
Pridané: 25.12.2016, 20:27
Reagovať
Re: Re: Crossfit
Vlado prosim este o pomoc s odpovedou na otazku, ci odporucas kombinovat oba produkty (jeden pred treningom a druhy po), alebo je to zbytocne a je dobre vybrat si jeden? Objednal som si oba, ale aby som vedel ci je to lepsie striedat, ci ako. Trocha som nepochopil, ze podla popisu je mozne brat oba pred treningom - ako to teda vyuzivat? Zlozenim mi pridu podobne az na to ze protein verzia obsahuje proteiny navyse. Dakujem vopred za pomoc.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.12.2016, 09:39
Reagovať
Pridané: 28.12.2016, 09:39
Reagovať
Re: Re: Re: Crossfit
Ahoj, mozno na zaciatok postaci aj ten PPE, najma silovym sportovcom sa osvedcilo pouzivat PPE aj pred a po. Viac vytrvalostni sportovci to uz pouzivaju SPE pred a PPE po. Zacni tera iba s PPE a pokial by si na treningoch stale pocitoval deficity energie, mozno sa naozaj oplati pouvazovat nad SPE pred treningom. Ten ma silnejsi efekt a vplyv na treningovy vykon. PPE ma viac regeneracny efekt...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tu-can
Pridané: 14.10.2016, 19:27
Reagovať
Pridané: 14.10.2016, 19:27
Reagovať
Negatíva low carb diet
Ahoj Vlado! Veľmi si cením tvoj blog. Veľmi mi pomohol a pomáha. No mám otázku ale musím ti k tomu napísať stručne môj príbeh. Môžu nastať tieto negatíva aj po dlhšom čase? Začal som približne v máji (dosť extrémne) Hneď paleo 50-100g denne. Predtým som jedol hádam aj 500-600 bol som 130kg strongman. Od kedy som na low carb schudol som na 95 svaly a sila prekvapivo ostali celkom dobre. No v máji som začal pociťovať akoby som mal odpadnúť, pocit slabosti v nohách až opilosti. Pochodil som neurologiu, url, eeg, ekg v poriadku. Všetko ok. Potom to prešlo a teraz zas a už je tomu 6 mesiacov na paleo strave resp low carb (dva dni mám vysoko sacharidové) pritom tréning viem odtrénovať intenzívne a s veľkými váhami. No už čakám kolaps. Takže zosumarizovaná otázka: Môžu sa prejaviť negatíva aj po 6 mesiacoch ? Ďakujem pekne
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Kuruczpet
Pridané: 02.01.2017, 18:29
Reagovať
Pridané: 02.01.2017, 18:29
Reagovať
Re: Negatíva low carb diet
Vlado, dakujem za pomoc, SPE pred treningom naozaj pomaha. Pri PPE som az taky narast energie nepocitil (zaujimave - a pritom ma iba o tri gramy sacharidov menej v porovnani s SPE), ale skusim to este niekolko krat kym to definitivne budem vediet posudit.

Kazdopadne k otazke, ak uzijem PPE PO treningu, sluzi to ako plnohodnotna nahrada jedneho potreningoveho jedla, alebo to navrhujes pit skor popri jedle ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 03.01.2017, 07:10
Reagovať
Pridané: 03.01.2017, 07:10
Reagovať
Re: Re: Negatíva low carb diet
Zlozenie SPP je priamo dizajnovane pre podavanie fyzickych vykonov. Aj male detaily rozhoduju, ale mozno si si prestudoval ze nieje to len hocijaky sacharid. Je to specialny skrob, da sa povedat ze ide o najinteligentnejsi a najbezpecnejsi (fyziologicky) sacharid na svete. Detaily mame na web v clankoch aj popise produktu, ale ak by si potreboval tak tu mas podrobnejsie info:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/spoznajte-vlastnosti-inteligentneho-skrobu-superstarch.html

Ved potestuj a uvidis. Ak ide o PPE, tak to mas regulerny protein regeneracny po treningu, vyhoda je ze je bez mliecnych proteinov (su tam hovadzie), cize mnohi ludia s citlivym traviacim traktom to ocenia. Cize pokojne ho pouzi s vodou po treningu (idealne az ked vyhladnes - to moze trvat rozne dlho), ale spravidla tak cca 30 minut PO. Detaily a vychatavky zas k tomuto produktu, najdes v tychto clankoch:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/spoznajte-kvalitu-ostatnych-ingrediencii-v-premium-energy-produktoch.html
https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/ako-spravne-pouzivat-produkty-premium-energy.html

drz sa a napreduj...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Kuruczpet
Pridané: 25.12.2016, 13:51
Reagovať
Pridané: 25.12.2016, 13:51
Reagovať
Re: Negatíva low carb diet
Ahoj Vlado, velmi pekne dakujem za odpoved aj pocas sviatkov. Ten prvy produkt vyzera skvele, hned to aj objednam a som velmi zvedavy na vysledok.
Co sa tyka toho v akej faze podla aplikacie Metflex som, nemem tucha, ale ak to nie je nieco velmi sofistikovane, mozem to skusit zistit, idem na tvojich strankach pohladat, ako ma to. Este raz dakujem a dam vediet, ako to dopadlo.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 28.12.2016, 09:40
Reagovať
Pridané: 28.12.2016, 09:40
Reagovať
Re: Re: Negatíva low carb diet
Tu najdes k tomu viac informacii aj navodov, ako ziskat vysledok z aplikacie METFLEX: https://spiro.vladozlatos.com/vyhodnotenie-testu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.10.2016, 20:34
Reagovať
Pridané: 16.10.2016, 20:34
Reagovať
Re: Negatíva low carb diet
Ahoj, mozne to je, ak v tvojom metabolime nenastali ziadne zmeny smerom k tukovemu metabolizmu, ktory ma niekolko "odtienov". Najlepsie zistis ako si na tom pomocou spiroergometrickych zatazovych testov a vyhodnotenim surovych dat z tohto pristroja v nasej aplikacii METFLEX: https://spiro.vladozlatos.com/vyhodnotenie-testu.html. Potom by sme vedeli povedat, ze co musis urobit, kolko sacharidov prijat (aspon zatial) aby si zabranil tymto glukozovym deficitom, na ktore je najviac citlivy mozog. Velkou pomocou by v tvojom pripade boli premiove produkty od kompava, ktore sme vyvijali a tieto skroby su specialne nadizajnovane pre podobne situacie. Viac detailov o tomto produkte si mozes prestudovat tu:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/spoznajte-vlastnosti-inteligentneho-skrobu-superstarch.html

Potom daj vediet, ci sa ti to vytratilo a to aj bez toho, aby si musel nieco vo vyzive menit. Ak by nepomohlo ani to, potom by bolo vhodne aby si nasledoval tento metabolicky protokol, v ktorom su presne instrukcie ako optimalizovat svoj vyzivovy a treningovy rezim:

https://produkty.vladozlatos.com/metabolicky-protokol.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
luker13
Pridané: 26.09.2016, 15:49
Reagovať
Pridané: 26.09.2016, 15:49
Reagovať
zapal pankreasu
cau ... chcel som sa ta opytat, ze ci ma tato "dieta" aj nejake negativa ohladom pankreasu. Pretoze som jeden z tych, ktori riesia problem az ked je neskoro a teda mam chronicky zapal pankreasu. Som sa ta chcel opytat ci nahodou nevies, ze ako je vhodne pri tejto tucnej diete s mojou diagnozou postupovat. Predsa len ja mam vystavanu dietu na netucne veci a rad by som sa dostal aj mimo sacharidovu zonu. Alebo to mam konzultovat s mojim gastroenterologom?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.09.2016, 17:23
Reagovať
Pridané: 26.09.2016, 17:23
Reagovať
Re: zapal pankreasu
Urcite to prekonzultuj a zaroven si vyhladaj na zahranicnych forach a blogoch ako to riesili ti pred tebou, ktory LCHF vyzivovy smer alebo KETO smer aplikovali na seba pri podobnom probleme. To by som robil ja na tvojom mieste. Ked nadobudnes / nazbieras dost poznatkov, urcite sa s nami o ne podel, vcitane tvojej skusenosti...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
paska.martin
Pridané: 12.09.2016, 20:26
Reagovať
Pridané: 12.09.2016, 20:26
Reagovať
spiro - hodnoty
Ahoj Vlado,
po 2 mesiacoch som si otvoril výsledok svojho METFLEX a všimol som si, že mi SME kleslo na hodnotu 32. Predtým som mal cez 40. Robili ste nejaké zásahy do systému ?
Snažil som sa z výsledkov niekde vyčítať hodnotu spálené tuky za hodinu, ale nejak sa mi nedarí, alebo som nepozorný. Nemôžeš mi prosím pomôcť ? Díky
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.09.2016, 23:54
Reagovať
Pridané: 14.09.2016, 23:54
Reagovať
Re: spiro - hodnoty
A este ak ide o hodnoty spaleneho tuku ci inych parametrov, tak dole mas komplexnu tabulku s 10-timi parametrami, kde hore vo vodorovnom menu najdes vsetky najdolezitejsie namerane parametre (napr. VO2MAX si mal pri takom pulze, pri takej rychlosti, pri takom VO2, spaloval si Xg cukru / tuku, atd)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.09.2016, 23:52
Reagovať
Pridané: 14.09.2016, 23:52
Reagovať
Re: spiro - hodnoty
AHoj, neustale robime zasahy do vzorcov a algoritmov, ktore vypocitavaju SME hodnotu. Dovod je ten, ze s pribudajucimi datami sa nam stale ukazuju rozne modelove situacie (nove extremy), ktore nas na zmenu nasmeruju. Napriklad: ak niekto prekona hranicu oxidacie tuku nad 2,5g / min, tak nam to system oznami a celu metriku musime posunut na novy rekord. Funguje to tak, ze vzorec SME je priemerom 8-mich vzorcov, ktory kazdy ma hodnotenie od 1 po 50. Ak niekto urobi novy rekord, musime hodnotenie 50-tich bodov posunut na tuto uroven, co znamena ze vysledky sa trochu upravia vzdy po refreshnuti svojej stranky s vysledkom.

V kazdom pripade pre teba je podstatne, ze ak si vlozil do systemu data prvy krat (bod A) a potom si vlozit data o 3-6 mesiacov (bod B) pouzivania nejakeho metabolickeho protokolu (napr. tohto: https://produkty.vladozlatos.com/metabolicky-protokol.html), tak toto porovnanie bude vzdy presne s vypovednou hodnotou. Este kym nevlozime do databazy aspon 1000 vysledkov, tak dovtedy budeme stale odladovat SME metriku, cize treba ocakavat mierne posuny vo vysledku SME hore / dole.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
niko_6
Pridané: 12.06.2016, 21:07
Reagovať
Pridané: 12.06.2016, 21:07
Reagovať
D3 ?
Vlado prosim ta uz vyse roka beriem denne 5000IU vitaminu D3 , myslis ze je to vela ?
Chcem si krvne testy ktore odporucas Alpha medical a zistit si D3 , ak by mi vysla hodnota dobra , aka davka by bola udrziavacia ? stacilo by aj 600IU denne ? alebo odporucas viacej ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.06.2016, 22:42
Reagovať
Pridané: 12.06.2016, 22:42
Reagovať
Re: D3 ?
Ahoj, urcite bude rozumne, aby si si urobil test a potom zvolil strategiu podla vysledku.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
niko_6
Pridané: 13.06.2016, 10:32
Reagovať
Pridané: 13.06.2016, 10:32
Reagovať
Re: Re: D3 ?
Dakujem , a ak sa chcem objednat do Alpha medical , staci tam zavolat a dohodnut si termin ? Treba aj nejaky vymenny listok ? ci nic take netreba staci len prist ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.06.2016, 10:58
Reagovať
Pridané: 13.06.2016, 10:58
Reagovať
Re: Re: Re: D3 ?
Staci tam prist, oni ta uz usmernia, si samoplatca, takze vymenny listok nepotrebujes.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
filko91
Pridané: 31.05.2016, 08:56
Reagovať
Pridané: 31.05.2016, 08:56
Reagovať
Spiroergometria
Aky je rozdiel medzi spiroergometriou na bicykli a na beziacom pase? Da sa zmerat metabolicka flexibilita aj spiroergometriou na bicykli?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 31.05.2016, 09:10
Reagovať
Pridané: 31.05.2016, 09:10
Reagovať
Re: Spiroergometria
Ano samozrejme, je lepsie si vyberat typ fyzickej zataze, ktora je blizsie tomu, na co si zvyknuty. Ak vsak na biku nejazdis, vzdy je lepsia varianta spiro testu na pase. Aktualne dokoncujeme specialnu aplikaciu, ktora ti pomoze zhodnotit tvoj spiroergometricky test. Detaily prezradim uz na dalsi tyzden (mozno - ak vsetko stihneme).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
filko91
Pridané: 31.05.2016, 11:06
Reagovať
Pridané: 31.05.2016, 11:06
Reagovať
Re: Re: Spiroergometria
A kde v Bratislave by si mi odporucil ist na spiroergometriu, respektive na sportovu lekarsku prehliadku?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 31.05.2016, 11:28
Reagovať
Pridané: 31.05.2016, 11:28
Reagovať
Re: Re: Re: Spiroergometria
Urcite http://sportmed.sk
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
silvesterlipjan
Pridané: 21.05.2016, 02:40
Reagovať
Pridané: 21.05.2016, 02:40
Reagovať
Problémy
Ahoj,
chcel by som popísať môje problémy a poprosiť ťa o prípadné rady. Tento smer stravovania preferujem asi pol roka, predtým som bol "závislý" na sacharidoch a prijímal som asi 500-600g denne pri váhe 82kg a 180cm výške. Rozhodol som sa zmeniť prístup stravovania z viacerých dôvodov a to napríklad že po 2 hodinách bez jedla som bol nervózny a hladný, po najedení som upadol do "kómy" (ako študent som sa nevydržal ani hodinu sústrediť a spadla mi hlava). Mimo toho som aktívne športoval. Problémy z pocitom hladu a potrebou spánku sa touto stravou odstránili, pritom som schudol na 76kg. Teraz prijímam asi 100g sacharidov denne.
Začal som však zisťovať iné problémy a to: regenerácia svalstva po cvičení je oveľa horšia ( kombinujem silové a kondičné cvičenia + beh),napríklad po 40 minútovom behu potrebujem skoro týždeň aby ma lýtka prestali bolieť, svaly sú bolestivé pri každom pohybe. Ďalšia vec ktorú som si všimol je, že som poznamenal vypadávanie vlasov, nie v extrémnom množstve ale bojím sa aby sa to nezhoršovalo. Taktiež sa mi začali tvoriť akné (zápaly) na tvári a chrbte.
Moja otázka znie asi takto, je možné že je to spôsobené stravou ? A prípadne ako to riešiť ? Uvažujem, už nad tým, že sa vrátim k pôvodnému spôsobu stravovania pretože zápaly a bolesti svalov sú asi horšie ako únava.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.05.2016, 22:43
Reagovať
Pridané: 23.05.2016, 22:43
Reagovať
Re: Problémy
Ahoj, neviem ako dlho sa takt ostravujes, ale ak ide o regeneraciu, tak tam je potrebne minimalne na jeden mesiac a viac znizit objem aj intenzitu treningov na polovicu. Pri tvojej popisovanej zavislosti ten objem bude potrebne kontrolovat aj dlhsie, kym sa metabolizmus adaptuje. Dalsie sprievodne problemy (vlasy, akne) vsak mozu byt prejavom inych komplikacii, ale to by bolo dobre konzultovat s viacerymi odbornikmi. Moze sa diat napriklad to, ze tvoje telo po dlhe roky nemalo kapacitu vysporiadat sa so zdravotnymi negativami, ktore si si "sporil" a teraz ked pecen ziskala detoxikacnu a antioxidacnu kapacitu navyse, tak sa robia poriadky. Aj ked prilis rychlo sa chudne, tak tuk moze intoxikovat organizmus, nakolko prave tuk je tzv. pivnica pre telo, kam sa ukladaju metabolicky nepohodlne latky. Ak prilis rychlo chudnes a zaroven ani nevies regenerovat, je dost mozne, ze si celu zmenu urobil prilis razne, rychlo a pre telo zbytocne dramaticky. Dolezitejsie ako znasilnovanie tela je mikro trauma (hormeza: https://slovnik.vladozlatos.com/hormeza.html). Preto navrhujem aby si experimentoval nadalej, studoval konceptualne vedomosti ktore najdes na nasom blogu a v praxi hladal idealny zivotny styl pre teba, nakolko nie je pochyb o tom, ze tento vyzivovy smer ma priam terapeuticke ucinky. Detaily si prestuduj aj tu:

https://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/spoznajte-stvrty-makronutrient-vo-vyzive-cloveka.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
niko_6
Pridané: 25.04.2016, 14:09
Reagovať
Pridané: 25.04.2016, 14:09
Reagovať
magnesium
ahoj vlado chcem sa ta opytat .
v alphamedical kde radis si dat otestovat zakladne minerali vitamin a n3/n6 pomer sa da testovat aj magnesium
ale iba 1% magnesia je v krvi tak sa to vraj da velmi zle zistit ci ma clovek dost magnesiua , ale vraj ak sa testuju cervene krvinky tak by sa to malo dat zistit .
aky mas nazor na testovanei mineralov z krvy . u zinku je to tiez tak ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.04.2016, 00:28
Reagovať
Pridané: 26.04.2016, 00:28
Reagovať
Re: magnesium
Mnohe parametre sa z krvi zle analyzuju a su velmi premenlive. To plati aj pre mineraly aj vitaminy ci ine latky. Ak by si prisiel na nieco relevantnejsie, podel sa s nami o vysledky. Niekedy je vsak lepsie mat aspon nejake data ako ziadne data o svojom tele. Pokial sa vsak citis OK, tak mnohe tieto veci nie su az take dolezite...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
slobodajn
Pridané: 08.01.2016, 01:35
Reagovať
Pridané: 08.01.2016, 01:35
Reagovať
sprava
Zdravim Vlado,už dost dlhy čas mi sacharidy v strave kolisu kazdy den inak,venujem sa silovemu treningu mozem mat z toho nezodpovedneho cyklovania rozhadzanu citlivost na inzulin a prejavy ako pri cukrovke ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.01.2016, 23:32
Reagovať
Pridané: 10.01.2016, 23:32
Reagovať
Re: sprava
Hmm, na to nedokazem odpovedat len z toho, co pises. Mas nejake podozrenia, pripadne bol si svoj stav preverovat cez vysetrenia alebo u lekara?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Sisa
Pridané: 16.11.2015, 15:15
Reagovať
Pridané: 16.11.2015, 15:15
Reagovať
Negatíva
Ahojte,
týmto by som len chcela varovať všetkých a hlavne dámy pred príliš rýchlym tempom znižovania sacharidov v strave. Tie vedia byť niekedy na seba poriadne prísne a preháňajú to. Dodržiavajte poctivo postup, ktorý Vlado popisuje v článku, skratky naozaj neexistujú. Ja som si tiež myslela, že keď to v pohode psychicky zvládnem, tak je to v poriadku. Bola som zvyknutá jesť menej sacharidov, takže ich výrazné obmedzenie mi nejako veľmi nevadilo. Jediné, čo som si spôsobila, že sa moje hormóny dokonale zbláznili. Najprv to bol nepravidelný cyklus, ktorý som odignorovala. Až sa dostavilo krvácanie, ktoré sa už nedalo zastaviť inak iba syntetickými hormónmi, z toho cysty na vaječníkoch a neustále bolesti, mesiac chodenia po vyšetreniach a hroziaca laparoskopia. Úplne ma to odstavilo na dva mesiace, žiadne cvičenie a poriadna anémia a ešte ďalší mesiac liečby minimálne predo mnou. Takže pozor na to. Neurobte tiež takú hlúposť. Nikdy by ma nenapadlo, že stravou si človek môže spôsobiť takéto strasti. Držím palce všetkým, aby ste to zvládli bez problémov. :-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
suprava
Pridané: 30.12.2015, 13:41
Reagovať
Pridané: 30.12.2015, 13:41
Reagovať
Re: Negatíva
Ahoj, vies mi k tomu blizsie nieco povedat, ako sa ti zblaznili hormony a ako si sa z toho dostala a ako sa stravujes teraz?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
sklabinska
Pridané: 01.01.2016, 12:00
Reagovať
Pridané: 01.01.2016, 12:00
Reagovať
Re: Re: Negatíva
Ahoj,
ako som napísala, najskôr nepravidelný cyklus, veľmi ťažký priebeh PMS, potom prišlo krvácanie mimo cyklu, ktoré bolo veľmi silné a neprestávalo ani po týždni, takže som musela začať užívať hormóny na zastavenie (gestagény), ktoré mi zrejme chýbali. Okamžite som zvýšila množstvo sacharidov v strave, hneď ako som sa trochu stabilizovala, vysadila som syntetické hormóny, lebo mi z nich bolo zle a mala som bolesti. Nasadila som prírodnú liečbu - bylinkové čaje, ľanový olej, tabletky čínskej medicíny na rozbitie cýst, ktoré sa mi vytvorili touto hormonálnou nerovnováhou. Po dvoch mesiacoch cysty našťastie zmizli, užívam ešte stále železo, lebo po 15 dňoch krvácania som už mala katastrofálny krvný obraz. Obmedzujem stále sacharidy, ale už tak na hranici 150 g denne. A neznížim túto hranicu aspoň ešte tri mesiace. A opäť začínam s cvičením :-), lebo doteraz som kvôli nízkej hladine železa bola stále vyčerpaná a bola som rada, že sa dokážem postarať o deti a ísť do práce. Máš aj Ty podobný problém, alebo sa pýtaš preventívne?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
suprava
Pridané: 04.01.2016, 09:12
Reagovať
Pridané: 04.01.2016, 09:12
Reagovať
Re: Re: Re: Negatíva
Ide o dlhodobe vynechanie menzesu a o vyvarovanie sa prave syntetickej hormonalnej liecbe.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 04.01.2016, 08:44
Reagovať
Pridané: 04.01.2016, 08:44
Reagovať
Re: Re: Re: Negatíva
Ahoj nepises v akom casovom obdobi sa ti tato lavina stala a ako si prisla na to, ze vsetky hore uvedene problemy boli sposobene vyzivovou zmenou. Ani nepises co presne si robila, vzhladom na co a v porovnani s cim. Pises len co ti to sposobilo a ze treba si davat pozor, no taketo zavery nie je vhodne robit. Ono casto sa stava, ze problemy su skryte ale stabilizovane a nejaka zmena je ich spustacom. Pre kohokolvek kto je zdravy metabolicky, kondicne, hormonalne nie je prechod na nizkosacharidovu ci ketogenicku stravu nijako problemovy a nesposobuje ziadne tazkosti. Nema preco a organizmus sa rychlo adaptuje. Nanajvys clovek dostane tak zapchu a bolest hlavy ked sa nezacne konzumovat dostatok soli, ktora sa vylucuje vo vyssom mnozstve z tela (nakolko ju inzulin nezadrzuje, pretoze sa ho v tele vylucuje menej). Ak mas svoj problem podrobnejsie zdokumentovany, urcite sa nam zdover s detailami, mozno najdeme nejaky chybajuci kusok poznatkov alebo nedostatky v tvojich krokoch, z ktorych sa budu moct poucit aj dalsie damy...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Sisa
Pridané: 05.01.2016, 21:34
Reagovať
Pridané: 05.01.2016, 21:34
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Negatíva
Ahoj,
nechcela som šíriť poplašné správy, chcela som len zdôrazniť, aby čitatelia blogu dodržiavali postup pre metabolický tréning, ktorý uvádzaš na svojom blogu a aby sa neunáhlili, lebo to môže mať aj vážnejšie následky. Metabolicky zdravý človek to samozrejme zvládne, problém je, že väčšina z nás má nejaké metabolické poškodenia, stačí sa pozrieť na svoju postavu. Predtým som jedla všetko, ale s mierou, aby som nepribrala kilogramy, ktoré som schudla bielkovinovou diétou. Posledného tuku som sa však nevedela zbaviť, tak som dúfala, že nízkosacharidová strava mi konečne pomôže dostať sa zo začarovaného kruhu. Rozhodla som sa pre postup, ktorý uvádzaš. Poctivo som dodržiavala všetky rady aj čo sa týka fyzického tréningu, akurát jeden bod som nedodržala, znížila som množstvo sacharidov v strave hneď na začiatku na 100 g denne. Keďže pri bielkovinovej diéte bol obmedzený príjem sacharidov, vedela som, že to zvládnem. Po mesiaci som vylúčila koncentrované sacharidy, jedla som hlavne zeleninu v surovom a uvarenom stave a malé množstvo bobuľovitého ovocia, celkovo max. 50 g sacharidov denne. To bola hlavná chyba. Po ďalšom mesiaci už začal nepravidelný cyklus a za ďalšie dva mesiace to vyvrcholilo tým krvácaním. Predtým som nemala žiadne podobné problémy, cysty alebo hormonálne poruchy. Inou zmenou ako výživovou som neprešla, takže nevidím iný spúšťač. Ani lekári nenašli žiadne fyziologické poruchy, išlo o hormonálnu poruchu. A po zvýšení množstva sacharidov v strave sa mi stav upravil, neužívala som žiadne lieky ani antikoncepciu. Akurát som si pomohla nejakými bylinkami na upravenie hormonálnej nerovnováhy.
Moje metabolické poškodenia boli asi príliš veľké, aby som zvládla taký rýchly postup. Myslela som si, že môžem svoje telo znásilňovať donekonečna a budem v pohode, ale tentoraz som to už zrejme prehnala. A z vlastnej skúsenosti viem, že tak ako ja rozmýšľa veľa žien, preto som sem napísala, aby si tie dámy, ktorých sa to týka, uvedomili, aké to môže mať následky.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Mayenne
Pridané: 29.04.2016, 12:58
Reagovať
Pridané: 29.04.2016, 12:58
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Negatíva
Ahoj, s týmto mám aj ja svoje skúsenosti, ale nemyslím si, že by sa ti toto stalo čisto, resp. najmä kvôli prechodu na low carb stravu. Podľa mňa na to, čo sa ti stalo, vplýva veľa premenných, najmä imunita, tvoj psychický stav atď. Ja som cca 4 roky na bezlepkovej delenej strave a posledný rok prechádzam postupne na low carb (nie tak drasticky ako ty). Som športovo dosť aktívna (kedysi fitko, teraz asi rok crossfit) cca 10 rokov som si držala stabilnú váhu 53 kg pri 167 cm, t.j. neprešla som na low carb kvôli potrebe schudnúť, ale skôr za účelom nadobudnutia určitej úrovne funkčnej sily a celkovo fyzickej zdatnosti spôsobom, ktorý prezentuje Vlado a ktorý bol vlastne na začiatku toho všetkého (za čo mu nesmierne ďakujem !!!).

Nikdy som nemala žiadne gynekologické problémy (nikdy som ani len nebrala HAK), ale asi v septembri pred rokom pri bežnej prehliadke – bum - 4 cm endometriálna cysta, imunita totálne v prdeli (opakované zápaly močového mechúra), rozhádzaný celý hormonálny systém. Môj doktor je skvelý v tom, že k liečbe pristupuje v zmysle - najprv príroda, až potom lieky. Ako prvé mi zakázal na 3 mesiace úplné cvičiť, popri tom mi predpísal jeden bylinkový sirup (Afrodité). Nebudem opisovať celé peripetie okolo toho. V skratke – necvičenie som veľmi zle psychicky znášala, a samotný nález ani nehovorím. Fitko mi už aj tak šlo na nervy, moja mentálna kríza vyvrcholila tým, že som sa na fitko nadobro vykašlala, po mesiaci necvičenia som porušila doktorov zákaz a začala som chodiť na crossfit (je to "pecka", neviem si to vynachváliť, silovo som za pol roka bola úplne inde ako za rok cvičenia vo fitku) a svoj zdravotný stav som začala riešiť po svojom – naštudovala som si kopec odbornej literatúry a začala sa samoliečiť bylinkami a inými prírodnými suplementami. Výsledok – po 4 mesiacoch z cysty ostal 1 cm, doktor sa vytešoval, ako dobre zabral jeho sirup a absencia cvičenia s komentárom, že takéto výsledky v tak krátkom čase sú skôr zriedkavé (naschvál som mu nepovedala, aká je realita :-D).

V čase nálezu som bola na low carb + začala som s crossfitom, hoci mi akákoľvek fyzická námaha bola zakázaná. Keď zoberiem do úvahy fakt, že napriek tomu som dokázala docieliť takmer úplné zmiznutie cysty, nemyslím si, že za tvoje zdravotné problémy môže prechod na takúto stravu.

Čo by som ale chcela na záver zdôrazniť – v čase, kedy sa mi začali uvedené zdravotné problémy, som mala zároveň aj vážne problémy v manželstve (nemala som ďaleko od rozvodu). Trvali dlhodobo, čo znamená, že som bola pod dlhodobým a hlbokým stresom. O vplyve kortizolu na organizmus sa rozpisovať asi nemusím – obzvlášť u žien dokáže totálne rozhádzať imunitu a hormonálny systém ani nehovoriac. Nadprodukcia kortizolu oslabuje nadobličky, eliminuje tvorbu hormónu DHEA (predstupeň progesterónu), čo vedie k prevalencii estrogénu a problém je na svete. Nadprodukcia estrogénu je mimoriadne nebezpečná, väčšina HAK je na tomto princípe založená a preto sa ani nemožno čudovať za výrazný nárast rakoviny maternice u žien.

Podľa môjho subjektívneho názoru k môjmu výsledku určite dopomohlo necvičenie (s odstupom času musím uznať, že ten „odpočinok“ bol nevyhnutný), bylinky a hlavne ! – z crossfitu som bola tak nesmierne nadšená a tak neskutočne ma bavil (baví ma samozrejme doteraz), že mi privodil enormne veľké psychické uvoľnenie, čo zásadne ovplyvnilo a vyvažovalo stresy, ktoré som v danom období prežívala. Bolo to pre mňa niečo nové v rovine silového cvičenia a eufória, ktorú som z toho pociťovala, bola mimoriadna. Časom samozrejme opadla, stresy pokračovali, takže cysta sa mi opäť zväčšila na pôvodnú veľkosť ...
V súčasnosti je kríza v manželstve zažehnaná, musela som sa samozrejme vrátiť k samoliečbe, cvičím aj naďalej, strava je stále nízkosacharidová bezlepková a delená  O mesiac idem na kontrolu, na ktorej výsledky som naozaj zvedavá.

Môj názor je taký, že za tak vážnou hormonálnou nerovnováhou, ktorú si si privodila, zmena stravy ako spúšťač určite nemôže byť. Spúšťačom je vždy oslabená imunita. A za oslabenou imunitou je podľa mňa vždy silný stres organizmu. Stresom je pre každého niečo iné, keďže sme individuálne osobnosti ....
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Sisa
Pridané: 04.05.2016, 08:38
Reagovať
Pridané: 04.05.2016, 08:38
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Negatíva
Ahoj,
samozrejme že som prežívala stres, tým ako som rýchlo znížila objem sacharidov, som telu spôsobila šok, do toho som začala intenzívne cvičiť, telo sa proste nestihlo tak rýchlo adaptovať a dalo mi to najavo. Iný stres som nemala. Ja som netvrdila, že mi to spôsobila nízkosacharidová strava, ale neuvážený rýchly prechod na ňu. A som presvedčená, že cysty sa mi vytvorili až z hormonálnej liečby, ktorú mi predpísal lekár na zastavenie krvácania...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 04.05.2016, 09:04
Reagovať
Pridané: 04.05.2016, 09:04
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Negatíva
Kvoli ulahceniu prace a pochopeniu niektorych dejov v metabolizme, som zostavi slovnik metabolickych pojkmov, ktore ulahcia chapaniu problematike. Venuj pozornost niektorym z tychto a pochopis potom dalsie suvislosti:

https://slovnik.vladozlatos.com/glukozovy-deficit.html
https://slovnik.vladozlatos.com/cukrovy-metabolizmus.html
https://slovnik.vladozlatos.com/hladofobia.html
https://slovnik.vladozlatos.com/trening-pecene.html
https://slovnik.vladozlatos.com/ketony.html
https://slovnik.vladozlatos.com/metabolicka-postupka.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.04.2016, 17:03
Reagovať
Pridané: 30.04.2016, 17:03
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Negatíva
Dakujeme za tvoje uzitocne zhrnutie skusenosti aj pozorovani. Bolo to vyzivne, urcite sa so svojimi skusenostami s nami podel aj castejsie...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
suprava
Pridané: 10.02.2016, 14:16
Reagovať
Pridané: 10.02.2016, 14:16
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Negatíva
ahoj, a ake sacharidy konzumujes teraz? si to nejak aj vazis?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.02.2016, 00:02
Reagovať
Pridané: 12.02.2016, 00:02
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Negatíva
Ak nejake konzumujem tak najviac superstarch (premium energy produkty), ryzu, obcas zemiaky ci pseno ale malokedy sa vysplham vyssie ako 50g sacharidov / den. Obcas aj moja Tinka urobi nejaky kolac podla tejto knihy:

https://produkty.vladozlatos.com/kniha-tradicne-recepty-zdravo-a-chutne.html

ale takmer vzdy, ak uz nejake sacharidy mam, tak su vo vecernych hodinach (3h pred spanim), nikdy nie cez den a na obed, aby ak dojde k ovplyvneniu hladiny glukozy / inzulinu, aby to bolo iba 1x za den a idealne vecer preto, lebo potom ked sa zapne parasympatikum (cast nervovej sustavy zodpovednej za oddych, regeneraciu, atd), tak nech je to vecer a nie na obed co by mohlo sposobit mentalnu hmlu (napriklad pri soferovani).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
suprava
Pridané: 12.02.2016, 09:14
Reagovať
Pridané: 12.02.2016, 09:14
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Negatíva
aj Vasa zena ide na taku gramaz sacharidov?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 13.02.2016, 15:11
Reagovať
Pridané: 13.02.2016, 15:11
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Negatíva
Jej gramaz sa pohybuje v dost velkom rozpati od 20 - 200g / den. Tie vrchne hodnoty samozrejme len vynimocne v zavislosti od sezony v sporte.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.01.2016, 22:45
Reagovať
Pridané: 10.01.2016, 22:45
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Negatíva
Dakujeme za tvoje postrehy, myslim ze pre mnohe damy to bude len a len uzitocne a podnetne. Ak budes mat aj dalsie skusenosti s tym, ako si sa postupne "znormalizovala" a pripadne si to aj objektivne odmerala, urcite nam daj o sebe vediet. Pripadne aj to, co na teba posobilo najlepsie a zaroven to prospelo nie len estetike, ale aj celkovemu zdravotnemu stavu. To by malo byt ako prva priorita. Drzime palce pri dalsom napredovani...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.11.2015, 16:09
Reagovať
Pridané: 17.11.2015, 16:09
Reagovať
Re: Negatíva
To je dovod, preco niekedy pouzivanie pevnej vole je na skodu, pretoze ak clovek nema pred volou aj potrebne informacie, tak si moze uskodit. Niekedy je preto lepsie urobit 3 kroky dopredu a 1 vzad...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
nataliaferencov
Pridané: 29.10.2015, 21:11
Reagovať
Pridané: 29.10.2015, 21:11
Reagovať
negatíva
Ahoj vlado...Na tvoju stránku a články som sa dostala úplne náhodne, keď som na internete hľadala nejaké inšpiratívne tréningové videá. Cvičeniu sa aktívne venujem rok a čo sa stravy týka tvrdím o sebe, že som tak trochu "psychopat" :D...sama na sebe experimentujem so stravou už skoro 5 rokov a musím povedať, že som si prešla všeličím (pred rokom to už hraničilo s podvýživou a asi aj anorexiou, keďže pri svojej výške 174 cm som vážila ledva 46 kilogramov), vtedy som si povedala, že stačí a začala som chodiť cvičiť a viac sa stravovať, keďže som chcela skôr spevnieť a nie nabrať len do objemu...teraz mám cca 53 kg....momentálne čo sa môjho stravovania týka, tak som sa po prečítaní viacerých tvojich článkov rozhodla, že aj ja vyskúšam nízko-sacharidové stravovanie (pre mňa to nebol veľký problém keďže čo sa sacharidov týka som na seba veľmi prísna a ich príjem na deň mám už dlho obmedzený, najviac z príjmu tvorila ryža a ovocie) a odkedy som na vašej strave tak môžem povedať že denný príjem určite neprekročí 50-70 g (sacharidy teraz len zo zeleniny, nejaké to množstvo je aj v mliečnych výrobkov, občas si dám trochu ryže alebo zelený banán)....na tejto low-carb strave som krátko (cca 3 týždne) a viem, že moje telo si ešte určite zvyká (keďže tukom som sa doteraz dosť vyhýbala, popravde skoro úplne) a aj preto pravdepodobne som na sebe spozorovala viaceré negatíva ktoré uvádzaš na začiatku tohto článku....predovšetkým sú to občasné bolesti brucha a čriev (asi z toho zvýšeného príjmu tukov na ktoré som nebola doposiaľ navyknutá), momentálne sú to aj už dlhšie pretrvávajúce zápchy a spomalené trávenie, a taktiež sa mi zdá, že sa mi zvýšilo množstvo podkožného tuku..tréningy na lačno zvládam v pohode len s tou regeneráciou je to horšie (telo ma bolieva a cítim sa slabšia)..moja hlavná otázka teda smeruje k tomu, že či sú takéto prejavy normálne po prechode na niečo úplne iné na čo telo nebolo navyknuté....že koľko to môže trvať tá počiatočná adaptácia, ako ju možno uľahčiť alebo uvedené veci aspoň čiastočne eliminovať...či mi nevieš poradiť nejaké "vychytávky" ako to tomu telu co najviac uľahčiť.
Som veľmi rada, že konečne prišiel niekto (teda ty :)) s niečím úplne novým a iným ako je to, čo do nás tlačia všetky moderné výživové smery. To ako som sa skoro rok stravovala podľa "fitnessákov" s min. 5 jedlami denne a samými bielkovinami s minimom zdravých tukov mi vôbec nevyhovovalo, a to čo aplikujem teraz je pre mňa určite lepšia voľba. Tak chcem vytrvať a dúfam, že sa to teda aj časom stabilizuje.
Ešte mi napadlo, že čo mi odporúčaš ako najlepšiu variantu na zistenie množstva aktívnej hmoty a podkožného tuku. Chcela by som do toho už aj zainvestovať nech to má aj nejakú vierohodnosť.
Ďakujem ešte raz a teším sa na nové články, zaujímavosti a rady, ktoré môžu správne nasmerovať všetkých tých, ktorí sa chcú vzdelávať a stále sa v sebe zlepšovať ;)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.11.2015, 22:41
Reagovať
Pridané: 12.11.2015, 22:41
Reagovať
Re: negatíva
Ahoj, ak ide o zapchy, skus kombinaciu kysla kapusta + kefir, pripadne zaliat lanove semiacka vriacou vodou zaliat, alebo pouzit chia semiacka s vodou (vytvori sa taka zelatina). Zaroven odporucam suplementovat aspon 2-3 mesiace nejakymi probiotikami, ale najlepsia je na to bryndza (ta ma cez 20 kmenov, standardne probiotika ci jogurty tak 8). Solidne probiotika ma aj Kompava (probiodon), cize to je problem cislo jeden, ktory musis urcite vyriesit. Ak to nevyriesis, ostatne veci nema zmysel riesit, pretoze aj keby si stravovanie zvladala dobre (spravne kombinacie, spravny cas, spravne potraviny) tak to nebude OK. Okrem toho kedze popisujes, ze mas toho vela za sebou, tak je velka pravdepodobnost, ze mas aj mnohe metabolicke poskodenia a teda budes musiet na sebe pracovat pomaly, postupne a s velkou davkou trpezlivosti.

Ak ide o meranie podkozneho tuku, mozes pouzit nejake inbody pristroje alebo meranie kaliperom (to preferujem viac), no musi mat clovek zvladnutu techniku. Viac info aj tu, drzim palce:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/zbavte-sa-celulitidy-len-za-45-minut.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Chalko
Pridané: 02.08.2015, 12:50
Reagovať
Pridané: 02.08.2015, 12:50
Reagovať
Turistiky
Dobrý deň, prosím Vás, viete mi niekto dať rady a tipy čo si zobrať na viacdňovú turistiku? Aké low carb jedlo okrem orieškov by bolo optimálne a trvanlivé? Ďakujem za odpovede!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.08.2015, 23:19
Reagovať
Pridané: 30.08.2015, 23:19
Reagovať
Re: Turistiky
Tu sa oplatni okrem dostatocneho objemu tekutin aj aplikacia ciastocneho hladovania, ktore odlahci potrebu konzumacie jedla. Pri pohybe v nizkom tempe by ciastocne hladovanie nemalo predstavovat ziaden problem, ak mate aspon nejaky stupen tukoveho metabolizmu nastaveny. Cize doobeda okrem tekutin nic dalsie. Potom by som navrhoval jednoduche potraviny (nemyslim naraz ich konzumovat) ako: horka cokolada (okolo 90%), wellness bar, proscutto sunka, orechy (makadamove, pekanove, para, mandle - tie sa pomalsie kazia), syrove korbace alebo parenice, zelene banany, sladka smotana, kefir, avokado ....potom vecer poctive jedlo ak to bude mozne (vyvar, zelenina, maso, tuky, nezabudat na sol). Ak by islo o viac dnove tury, kde by sa niektore uvedene potraviny mohli uz pokazit, tak zelene banany su ok, wellness bar tiez, orechy tiez, avokado dtto, takze od hladu neumriete. Drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Chalko
Pridané: 01.09.2015, 19:35
Reagovať
Pridané: 01.09.2015, 19:35
Reagovať
Re: Re: Turistiky
Ďakujem pekne. Lesné čučoriedky by boli tiež fajn? + môžem si dovoliť zvýšený príjem sacharidov zo sušeného ovocia? (Predpokladám že by som tým zastavil pálenie tuku a prešiel by som na cukry. ) správne?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.09.2015, 12:53
Reagovať
Pridané: 16.09.2015, 12:53
Reagovať
Re: Re: Re: Turistiky
Cucoriedky by sa dali, no it mnozstvo je potrebne otestovat. Otestovat na to, aky objem vam uz zasadne zvysi glykemiu (a nasledne sposoby pad - hypoglykemiu + zapnutie parasympatika = unava, pripadne vlcieho hladu a smadu). Ak ide o susene ovocie, to uz sposoby nezelany efekt v omnoho mensom davkovani (cucoriedky maju len 10% sacharidov na 100g), takze to by som uz nepouzival, palenie tukov by to uz rozhodne zastavilo.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
berankova.ma
Pridané: 10.07.2015, 10:36
Reagovať
Pridané: 10.07.2015, 10:36
Reagovať
Hlad na low carb
Dobrý den Vlado,
tento blog je naprosto perfektní a našla jsem v něm mnoho informací, které jsem jinde nesehnala. Mám jen dotaz. Mám nastavené sachry na 60 - 80, B na 92 a T na 150. Problém je, že mám pořád hlad. Nemám chuť, jen hlad...takže o nějakém hladování nemůže být řeč. Nechci překračovat vypočítaný příjem, potřebuji dost zhubnout, mám v těle 30% tuku. čisté svalové hmoty 50kg. měřím 190cm. Sladké mi nikdy nechutnalo, ani pečivo, ovoce také téměř nejím - kromě borůvek a jahod, přílohy jsem vždy jedla jen proto, že jsme nevěděla, co jiného jíst. I když jsem jedla nelowcarb, mívala jsem vždy 150 - 160g S denně. Nevím, zda si můžu navýšit příjem, kdekoliv je tuk jsou i sacharidy a bílkoviny a pít čistý olej bych nezvládla. jím co dvě tři hodiny. Moc děkujji za možné rady a přeji hezký den
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.07.2015, 19:03
Reagovať
Pridané: 25.07.2015, 19:03
Reagovať
Re: Hlad na low carb
Dobry den, navrhujem aby ste si prestudovala tieto clanky, ktore vam pomozu posunut chapanie problematiky o kusok dalej a potom by som navrhol napisat dalsie otazky. Mozno pochopite, ze viac ako 3x za den vam konzumovat neodporucame a obcasne ciastocne hladovanie vam pomoze zlepsit metabolicku flexibilitu (cize aj mitochondrialne zdravie), bez ktorej len tazko dosiahnete svoje ciele:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/spoznajte-novu-fyziologiu-a-jej-vyhody.html
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/zbavte-sa-celulitidy-len-za-45-minut.html
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odstrante-svoju-metabolicku-negramotnost.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
alena.kandracov
Pridané: 23.06.2015, 14:47
Reagovať
Pridané: 23.06.2015, 14:47
Reagovať
KOLKO SACHARIDOV DENNE?
Ahoj Vlado.
Chcela by som sa poradit..cvicim pravidelne kazdy denne,striedam intenzivne kardio a cinkami,alebo cvicenim s vlastnou vahou a yogu. chcem sa opytat,aky je tvoj nazor na denny prijem sacharidov,snazim sa jest sacharidy len rano,najneskor do druhej poobede,potom uz len tuky a protein..dakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 27.06.2015, 15:40
Reagovať
Pridané: 27.06.2015, 15:40
Reagovať
Re: KOLKO SACHARIDOV DENNE?
Ahoj, citala si tento clanok? Ako by si formulovala otazku po jeho precitani?

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-pouzivajte-ako-dobrych-sluhov.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Gabriel_Halvoni
Pridané: 19.04.2015, 18:19
Reagovať
Pridané: 19.04.2015, 18:19
Reagovať
Včelí peľ
Zdravím,
Aký je váš názor na sušený včelí peľ? (viď. http://www.slovensky-med.sk/pel )
Je podľa Vás možné, že 20g tohto peľu ma kvalitu bielkovín v 100 gramoch hovädzieho mäsa?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 04.05.2015, 15:26
Reagovať
Pridané: 04.05.2015, 15:26
Reagovať
Re: Včelí peľ
Na tuto otazku neviem odpovedat, no domnievam sa, ze akekolvek vcelie vyrobky / produkty su velmi osozne a cenne pre ludske zdravie (ak na ne clovek nema alergiu). Ci sa to da porovnavat a co sledovali (napr. aminokyselinovy profil alebo nieco ine), to neviem, nemam doma laboratorium a preto niektore veci treba prezistit z dalsich stran...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Gabriel_Halvoni
Pridané: 29.04.2015, 15:51
Reagovať
Pridané: 29.04.2015, 15:51
Reagovať
Re: Včelí peľ
*1kg
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Darkea
Pridané: 26.03.2015, 21:10
Reagovať
Pridané: 26.03.2015, 21:10
Reagovať
spomalený metabolizmus?
Zdravím,
chtela by som sa spýtať, či sa dá bez nejakých špeciálných testov zistiť, že má človek spomalený metabolizmus. Už dlhšiu dobu sa stravujem "low-carb", zvyčajne neraňajkujem a snažím sa jesť, keď mám hlad. Problém je, že hlad mávám fakt málo (keď už, tak hlavne ráno, ale dosť často si ráno zacvičím nalačno a po cvičení už hlad nemám). Kalorie si nepočítam, ale tento týždeň som to len pre zaujímavosť skúsila a väčšinou sa pohybujem do 7000KJ (pri výške 160, váha momentálně 60kg). Snažím sa hýbať každý deň, ak nie priamo cvičenie s vlastnou váhou, popr. voľná záťaž, tak aspoň dlhé prechádzky so psom (okolo 10-12km vo svižnom tempe). Sacharidy držím nízko, okolo 50-70g hlavne zo zeleniny a ovocia (energie mám dosť, to mi problém nerobí), bielkoviny okolo 100g, tuky cca 110. Za posledný polrok som však pribrala okolo 6-7kg a to hlavne tuk. Mám teda 2 otázky: aká je pravdepodobnosť, že som si znížila svoj bazálný metabolizmus tým, že som jedla málo (keďže som sa snažila jesť, keď bol hlad, a ten bol fakt málo) a teda teraz väčšinu toho čo zjem sa mi ukladá do tuku? Druhá, mám sa snažiť jesť aj vtedy, ak nie je hlad a mám pocit, že sa to už do mňa nevojde, aby som telo eště viac nestresovala (zaradiť späť raňajky)? Tak nakoniec pridám ešte tretiu otázku - je možné, že moje telo potrebuje na fungovanie viac sacharidov než 50g a viac než 7000KJ (upozorňujem, že hladom fakt netrpím, aspoň nie vedome). ďakujem za odpoveď
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.04.2015, 09:25
Reagovať
Pridané: 07.04.2015, 09:25
Reagovať
Re: spomalený metabolizmus?
Ano, to sa stava casto, ze pocit hladu sa utlmi az privelmi, potom hrozi realne podvyziva, pretoze ak si clovek neda pozor na to co je, tak moze zjest podradnejsie potraviny a tie nevyzivuju cele telo ako maju. Na druhej strane toto nie je znamka negativneho spomalenia metabolizmu. Naopak ide o pozitivne spomalenie, resp. zefektivnenie prace metabolizmu, aj ked objektivne mozu byt niektore hodnoty stitnej zlazy znizene (najcastejsie volne T-4). Da sa realizovat aj nepriama kalorimetria (meranie pokojoveho metabolizmu), ale z mojho pohladu su tieto vysetrenia iba 2-3 male puzle skladacky z velkeho obrazku, ktory si treba vyskladat individualne. Treba si odsledovat aj percento tuku (trochu predciznejsie, idealne cez meranie koznych rias), stavy energie (tie popisujete ako bezproblemove), ubytok alebo aj pribudanie svalovej hmoty (opat idealne cez kozne riasy). Z mojho pohladu su odpovede na otazky nasledovne:

1. znizeny moze byt, aj objektivne, ale ak nemate subjektivne tazkosti, tak ide o pozitivne zefektivnenie metabolizmu, tuk sa moze ukladat zial aj z inych dovodov ktore su omnoho pravdepodobnejsie (naozaj slaba kondicia, zapalove procesy v tele - tiez sa daju odmerat testom CRP / HS-CRP, nizke mitochondrialne zdravie - spiroergometria test, malo omega-3 MK v tkanivach - aj na to je test profilu MK, este nevyrieseny hormonalny problem z minulych metabolickych poskodeni z predchadzajucich diet, atd)

2. jedzte v case hladu, ale dbajte na extremnu kvalitu, pripravujeme databazu odporucanych potravin (bude sice platena) kde sa dozviete ake potraviny na trhu povazujeme za tie top, na zaciatok vam prezradim, ze ustrice by sa mali stat vasimi dovernymi priatelmi (ranajky nezaradujte zatial, no potreboval by som o vas omnoho viac informacii, pripadne vidiet aj postavu a miesta, kde sa uklada tuk, ale to je uz na iny pristup)

3. pohybujem o tom, myslim ze uvedena hranica je uplne primerana, obzvlast ak nemate chut zjest celu skrinu sladkosti v kaviarni, ak idete okolo nej, takze metabolizmus vasho mozgu sa uz asi prisposobil (co je klucovy faktor v dlhodobom uspechu). Na zorientovanie toho, preco je problem komplexny a nie je lahke ho riesit pausalne a cez vseobecne rady, odporucam prestudovat tento clanok:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/nepodliehajte-iluziam-vo-vyzive-a-zivotosprave.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
executioner8
Pridané: 19.03.2015, 06:14
Reagovať
Pridané: 19.03.2015, 06:14
Reagovať
dlhy den
Dobry den uz dlhsiu dobu sa drzim Vasích rad cca 50g sacharidov jem za den ,mozem skonstatovat ze uz nie som zavisly na cukor ako pred tym ked som s tou nizko sacharidickou stravou pomaličky začínal ale mam taky problem ze vecer si lahnem medzi 22 00- 00 00 a do rana som hore ale ked zaspim nemam problem spat 8az10hod. Skusal som raz tak drasticky ze nespal som iba tri hodiny aby som vedel zaspat tak o desiatej a aj som zaspal normalne aj som sa zobudil rano, ale vecer zase to iste zase do rana som nespal ako keby som musel byt hore 20hodin a 8spat neviem od coho to je pred tym ako som bol 100%zavisly na cukor spal som ako zabity pritom pravidelne cvicim a nepijem kavu ani ziadne dopnky okrem koncentrovanej srvatky natur.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.03.2015, 13:28
Reagovať
Pridané: 19.03.2015, 13:28
Reagovať
Re: dlhy den
Pekne konstatovania, len z nich neviem vycitat ci je tam zakomponovana aj otazka, alebo ani nie a je teda potrebne reagovat na to.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
dominica
Pridané: 02.03.2015, 21:32
Reagovať
Pridané: 02.03.2015, 21:32
Reagovať
glutamin
Chcem sa spytat ci by som mohla uzivat glutamin pre zvysenie energie alebo resp pre lepsie spalovanie tuku dva krat denne? Alebo si tym viac ublizim ako pomozem?
Dakujem Vam :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.03.2015, 09:51
Reagovať
Pridané: 07.03.2015, 09:51
Reagovať
Re: glutamin
Myslim ze potrebujes omnoho viac ine veci ako glutamin, hoci ten je fajn. Kup si ustrice a rob si vyvar z kosti a morskych rias. Detaily si pozri napriklad tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/zbavte-sa-celulitidy-len-za-45-minut.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mandy
Pridané: 24.02.2015, 17:27
Reagovať
Pridané: 24.02.2015, 17:27
Reagovať
FUNGUJE TO! DÍKY
AHOJ VLADO, AHOJ VŠEM.
ROK CHODÍM SEM blog a spíš vstřebávám informace. Nejdřív jsem změnila jsem trénink, zařadila intervalový trenink /spinty, sprinty do schodu/, alespon 2-3x tydne. Jinak 5x tydne jine formy treninku. S tím nebyl problém. Myslím, že jsem dost silná, ale stále jsem měla nějaký tuk navíc. Konečně jsem se po ročním zkoušení všeho možného rozhodla zkusit low-carb, vynechat snídani před treninkem a jist jen když mam hlad /který nemám skoro nikdy/. Žádná sacHaridy. Pro mě něco nepředstavitelného, jedla jsem vždy z 95% jen sacharidy, miluju ovoce, brambory, žádný junk, ale přeci jen cukry. A po pouhém týdnu - stal se skoro zázrak. Mínus dvě kila tuku, plus tři kila svalové hmoty, zrychlení metabolismu, metab. věk mám o 5 lepší než kdykoliv jindy, o jedno číslo ubyl i viscerální tuk. FAKT TO FUNGUJE. KAŽDÝ KDO POCHYBUJE, VYZKOUŠEJTE.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.03.2015, 13:33
Reagovať
Pridané: 07.03.2015, 13:33
Reagovať
Re: FUNGUJE TO! DÍKY
Dakujeme za postrehy Mandy, hoci nikdy nie je dost opatrnosti, hlavne ak zasadnym sposobom zasahujes do svojho metabolizmu (napriklad prilis velkym znizenim objemu sacharidov naraz). Niektore zmeny treba robit pomalsie a s rozumom, aby sa to nevypomstilo v buducnosti, tu su dalsie informacie pre teba, aby si sa posuvala bezpecne vpred, k comu ti samozrejme drzime palce:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
punkboy69
Pridané: 24.02.2015, 08:56
Reagovať
Pridané: 24.02.2015, 08:56
Reagovať
krv v stolici
Ahoj Vlado,ketogénna strava by mohla spôsobiť krvavú stolicu?dnes ráno,a uz aj dávnejsie som sa s túm stretol,vdaka za odpoved.mozem napisat aj blizsie info o sebe,aby si to mohol aspon kus sirsie zanalyzovat.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.03.2015, 09:30
Reagovať
Pridané: 07.03.2015, 09:30
Reagovať
Re: krv v stolici
Nemam poznatky o tom, ci to je mozne, okrem toho podla coho vies ze si v ketogennom rezime, podla coho ho kvantifikujes? To je len jedno male ozubene koliesko v celej masinerii, tu citaj viac a navstiv pre istotu lekara:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/spoznajte-piliere-metabolickej-masinerie.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Kalokagatia
Pridané: 13.12.2014, 21:36
Reagovať
Pridané: 13.12.2014, 21:36
Reagovať
denný režim
Ahoj Vlado, mohol by si mi prosím ťa napísať tvoje stravovanie v jeden deň po čiastočnom hladovaní, tréningu na lacno, neviem povedzme tak o desiatej, pri dodržaní všetkých zásad ako je pomer tukov a pomer makronutrientov pri tvojej váhe výške trénovanosti metabolizmu a podielu telesného tuku, pričom by si si chcel udržať svalovú hmotu a čiastočne aj naberať ďalšiu kvalitnú? Zaujímalo by na akej strave funguje človek, ktorý má svoj metabolizmus na 100% prispôsobený na tuky. Za odpoveď ďakujem :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 08.01.2015, 10:01
Reagovať
Pridané: 08.01.2015, 10:01
Reagovať
Re: denný režim
Myslim ze to zbytocne. Moje nastavenie metabolizmu je ine ako tvoje, pocit ktory z tela mam a dava mi signal co dalsie treba urobit nemas ako vyhodnocovat a pokial to nerobis dlhsie ako ja, nemas viac klientov i osobnych skusenosti, tak je trochu zbytocne, aby som to detailnejsie rozoberal. Nic ti to nepomoze a nepredstavuje to pre teba ziaden zavazujuci navod, skor naopak. To, co robim ja, to ako sa stravujem alebo ako trenujem je individualny stav, ktory keby sme preniesli na niekoho ineho a jeho metabolicku, fyzicku a inu kondiciu (napriklad na teba), tak by ho to mohlo "zabit". Dokazem tolerovat velke hladove okna bez toho, aby mi to ublizilo alebo by nastal katabolizmus, dokazem tolerovat extremny chlad, ktory by druheho tiez prizabil (aspon vacsinu zimomravych ludi), pretoze moje tkaniva maju ine pomery omega-3 / 6 MK, co je dalsi faktor, ktory musis zohladnit. Cele je to alchymia, do nej sa pripocitava taka silna premenna (s ktorou sa tazko kalkuluje) a tou je flexibilita metabolizmu. Cize schopnost tela "samovyzivovat sa" pocas hladu, bez prijmu cukrov a vyuzivat vlastne zdroje tukov (cize i kalorii). To som este nepomenul pozitivne spomalovanie metabolizmu (ano aj take existuje), kedy vyrazne znizujes riziko zapalov a inych negativ (je to ine spomalenie metabolizmu, ako ked je niekto tucny a ma rozhadzanu hormonalnu sustavu, o tom pisem v inych komentoch). Ked to cele scitas a podciarknes, to co robim ja, sa uz nevztahuje na ziadne tabulky, ziadne navody, ziadne normy. Je to velmi slobodny zivotny styl, v ktorom natolko rozumiem svojmu telu, ze si jeho signaly dokazem interpretovat spravne (na zaklade skusenosti) a nepodlieham domnienkam a nerobim chybne rozhodnutia vo volbach jedla, pohybu, objemu treningu, regeneracie, spanku, rozvoja intelektu... Moja vyziva a zivotosprava vobec nie je nalinkovana a tiez uz nie je presne definovana ako kedysi. Vzdy sa vsak pohybujem v ramci "mantinelov" ktore popisujem v tychto clankoch a publikacia (cize nemaj obavy z toho, ze by som potajomky futroval do seba same cukry), ale to je vsetko. Je to ako voda, ktora sa vzhladom na okolnosti prisposobuje prostrediu, aby vzdy nasla svoj smer i cestu za cielom. Ci svoj zivotny styl zvladam dostatocne dobre, mozes posudit sam aj na zaklade tohtorocneho videa:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/rozvijajte-svoju-pohybovu-inteligenciu-cez-komplexnost.html

Je to sice povrchne posudenie (lepsie ako nic), ale ked dopracujeme tuto platformu, posunieme sa v tomto smere podstatne dalej:

http://www.vladozlatos.com/novinky/nove-projekty/pripravujeme-zaujimavu-online-platformu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ramona
Pridané: 07.11.2014, 14:25
Reagovať
Pridané: 07.11.2014, 14:25
Reagovať
co jest miesto sacharidov
Vacsinou sa docitam, ze jest menej sacharidov, ale nedocitam, cim tie sacharidy nahradit. Co jest miesto toho - predovsetkym ide o ranajky alebo veceru. Mozno vacsina ludi konzumuje rozne acidka a kefiry a pod., bohuzial to mi nechuti, mlieko takisto nevypijem. Ziadne potraviny mi nerobia zle, jedavam asi dost sacharidov (hlavne cestoviny, obilniny, zeleninu a ovocie), citim sa dobre, nemam nadvahu, na druhej strane sportujem minimalne, metabolizmus mam dobry, nikdy ziaden problem s vahou. Mam zistene, ze po cestovinách so zeleninou sa citim lepsie ako po mase, ale aj maso mam rada. Teraz drzim tyzden bezlepkovu dietu, len tak pre zabavu, citim sa dobre, nemam chut na sladke, ale tie pufovane ryzove chlebiky mi uz idu hore krkom. Takisto cisty syr so zeleninou uz nemozem vidiet. A neviem co dalej jest - osladeny jogurt ma zasyti tak na pol hodinku, proste neviem ako nahradit tie sacharidy. Kedze 40ka na krku, tak sa chcem dat hlavne fyzicky viac dokopy - zacat sportovat, a k tomu som chcela trosku zmenit stravu, mozno aj vplyvom roznych clankov na menej sacharidovu ale mam problem s vyberom jedal, jednoducho neviem, co jest. Cim nahradit ten ranny a casto aj vecerny chlieb, kedze som celozivotne chlebova.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.11.2014, 22:45
Reagovať
Pridané: 25.11.2014, 22:45
Reagovať
Re: co jest miesto sacharidov
Mozno nebude od veci si najprv Ramona nastudovat tento clanok:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html

Podla neho je potom vhodne navrhnut si strategiu, o kolko menej sacharidov konzumovat a preco. Ak menej, tak nahradit jedine tukmi. Co tak na ranajky si dat vajcia so slaninou a avokadom? Hlad sa nedostavi minimalne najblizsie 4 hodiny. Ci ste "chlebovy" typ, to vam moze prezradit len geneticky test zamerany na riziko celiakie, ktory urci do akej miery by ste mala zo svojej vyzivy vylucit lepok, inak su to len dohady a iluzie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ramona
Pridané: 17.12.2014, 13:50
Reagovať
Pridané: 17.12.2014, 13:50
Reagovať
Re: Re: co jest miesto sacharidov
Dakujem, za odpoved, absolutne netusim, kde u nas by som si to vedela dat urobit. Pre mna je hlavnym problemom to, ze mne samotne bielkoviny alebo tuky nechutia. Akokolvek si to mozem logicky odovodnit, jednoducho clovek musi mat zo stravy aj pozitok, co mne ciste avokado s vajcom nezabezpeci. Cize tu narazam na problemy, ze aj chcem ale nedokazem taku stravu dlhsiu dobu konzumovat. Teraz mam relativne malosacharidove obdobie, ale v ramci toho som sa dopracovala k tomu, ze mi vobec nechuti jest, dokonca mam pocit, ze vyrazne hladujem, ale nedokazem sa donutit jest tu tukovo bielkovinovu stravu a zas sacharidy nechcem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
benjaminszabo
Pridané: 27.12.2014, 17:58
Reagovať
Pridané: 27.12.2014, 17:58
Reagovať
Re: Re: Re: co jest miesto sacharidov
Ja si myslím, že čím viac je človek v tukovom metabolizme, tak tým viac mu aj chutia tie správne a pre telo prospešné potraviny. Pretože aj telo sa Vám odvďačí za poctivé jedlo. Možno ide aj o to zvyknúť si, treba hlavne skúšať rôzne varianty. Osobne si tiež pamätám, keď som prvý krát jedol avokádo, nebolo do bohviečo ale teraz mi nerobí problém ho jesť samostatne bez ničoho.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ramona
Pridané: 30.12.2014, 12:57
Reagovať
Pridané: 30.12.2014, 12:57
Reagovať
Re: Re: Re: Re: co jest miesto sacharidov
Verim tomu, ze sa daju aj vplyvom uvedomenia si zdravej stravy ovplyvnit niektore chute, ale podla mna niekedy sa chut oklamat jednoducho neda. Dovolim si tvrdit, ze sa stravujem celkom dobre a zdravo, a doteraz to nebol problem. Az ked som sa rozhodla, ze skusim prejst na nizkosacharidovu stravu (ani neviem preco, kedze s vahou som nikdy nemala problem a takisto ziadne zdravotne problemy), tak som zistila, ze ma prestava bavit jest, ze zacinam povazovat jedlo za nutnost a nie radost a ze ma pri pomysleni na jedlo napina. Jednoducho si neviem najst nejaku kombinaciu co by mi chutila a aj aj nieco najdem neda sa to jest dokolecka.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 08.01.2015, 22:33
Reagovať
Pridané: 08.01.2015, 22:33
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: co jest miesto sacharidov
Problem spociva v tom, ze mnoho ludi si mysli ze sa stravuje zdravo. Mozno si aj kupuju racionalnejsie a kvalitnejsie potraviny, ale kedze ich nedokazu spravne kombinovat v spravnom mnozstve i nacasovani, tak ich vyziva je uplne neoptimalna - cize aj nezdrava. V ramci nami vymedzenych mantinelov ti odporucam jednoducho experimentovat, za teba to neurobime a jest musis az do konca zivota, tak to fixni co najskor...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Eric
Pridané: 10.11.2014, 13:44
Reagovať
Pridané: 10.11.2014, 13:44
Reagovať
Re: co jest miesto sacharidov
Myslim, ze staci si precitat tento clanok: http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html Teda ja, odkedy som si ho preecital nemam absolutne problem s nahradzanim sacharidov vhodnymi tukmi a to som bol sakra chlebovy a cerealny. Uz rok som nezjedol ani kusok peciva, alebo chleba :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Mirka
Pridané: 06.11.2014, 10:36
Reagovať
Pridané: 06.11.2014, 10:36
Reagovať
probiotika
Ahoj. Prosím ta, v ktorom syre sa nachádza najviac probiotík? Pre ich dostatočne doplnenie je vhodný napríklad syr Feta ? Je ich v tom syre dostatok?? 100-percenta ovčia bryndza, ako aj nepasterizované kozie a ovčie syry sú pre mňa ťažšie dostupné a nemôžem ich mať každodenne. Tiež by ma zaujímalo, či môže byt problémový tvaroh z pasterizovaného mlieka a cukor-laktóza v ňom, alebo ho nahradiť radšej olomouckými syrečkami? Som B- krvná skupina. Ďakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.11.2014, 22:41
Reagovať
Pridané: 25.11.2014, 22:41
Reagovať
Re: probiotika
V pasterizovanych produktoch toho mnoho nebude. Preto ak je to mozne, treba volit nepasterizovane produkty, alebo skusit aspon kyslomliecne (cmar, kefir, acidko, ine). Ak si B-ckar, tak ziadne mliecne vyrobky by ti nemali robit problem, preto nemusis nic nahradzat...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Eric
Pridané: 10.11.2014, 13:46
Reagovať
Pridané: 10.11.2014, 13:46
Reagovať
Re: probiotika
Ak mozem pomoct, takisto je pre mna bryndza tazko dostupna. Avsak raz za leto sa viem dostat k naozaj dobrej bryndzi, kupim si 5 kg, nasackujem po 100 g do mraznicky a zijem cely rok. Bryndza zostava v zamrazenej forme v rovnakej kvalite aj dva roky.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
veho
Pridané: 04.11.2014, 15:06
Reagovať
Pridané: 04.11.2014, 15:06
Reagovať
avokado
ahojte,
vie niekto, ci su avokadove orechy/jadra jedle?
je mi luto taku velku gulu vzdy vyhodit a sadit to nexcem. na nete som o tom info nenasiel, akoby nad tym este nikto neuvazoval....
diky
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.11.2014, 22:36
Reagovať
Pridané: 25.11.2014, 22:36
Reagovať
Re: avokado
Aj mna by na tuto otazku zaujimala odpoved...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
veho
Pridané: 08.01.2015, 20:04
Reagovať
Pridané: 08.01.2015, 20:04
Reagovať
Re: Re: avokado
skusil som z toho cerstveho jadra odhryznut ale je to tvrde a nechutne i ked vraj plne vitaminu C, antioxidantov, vlaknin a inych dobrot :D
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
veho
Pridané: 08.01.2015, 20:01
Reagovať
Pridané: 08.01.2015, 20:01
Reagovať
Re: Re: avokado
Kedze nikto, tak som patral, napr.. http://www.wisegeek.com/can-i-eat-avocado-pits.htm#
pre neanglictinarov v skratke - avokadove jadra su extremne zdrave. jest sa daju iba po vysuseni a naslednom rozdrveni a pomleti. kvoli horkej chuti sa tento jemny prasok najcastejsie pridava do smoothie a pod.
vlado, co ty na to? skusit? ;)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 20.01.2015, 23:53
Reagovať
Pridané: 20.01.2015, 23:53
Reagovať
Re: Re: Re: avokado
Znie to dobre. Treba vyskusat cokolvek, co moze zvysit biologicku hodnotu vyzivy. Kvalitnych kalorii nie je nikdy dost...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jozef Pisar
Pridané: 02.11.2014, 09:39
Reagovať
Pridané: 02.11.2014, 09:39
Reagovať
sacharidy v mliecnych vyrobkoch
Ahoj . neviem ci sa to tu uz rozoberalo ale mohli by ste mi v skratke objasnit ako je to so sacharidmi vo fermentovanych mliecnych vyrobkoch a ich vplyvom na metabolimus cukrov/ tukov? Napr. Kefirove zrna sa zivia laktozou logicky teda v poriadnom vizretom kefiri uz ziadna nieje... Kysla smotana ma myslim tie podobnu formu fermentacie ako aj jogurty... Mam obrovsku tuzbu dosiahnut co mozno najvyssi stupen metabolickej flexibility. Onedlho m v plane aj spiro- vysetrenie a nerad by som zil v omyle telo uz je dostatocne adaptovane. Dalsia vec je pocit zvlastneho hladu nieco ze by som zi este nieco dal len neviem co aj napriek tomu ze som najedeny alebo polhodinu- hodinu po jedle. Niekde som sa docital ze to moze byt z nedostatku sacharidov... A posledelne... VLADO velmi si vazim uplne uprimne tvoju pracu.Bodka
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.11.2014, 22:16
Reagovať
Pridané: 25.11.2014, 22:16
Reagovať
Re: sacharidy v mliecnych vyrobkoch
Pravdepodobne nejake stopy tam budu, na to by vedela uplne presne odpovedat iba nejaka labor. analyza. K tvojej tuzbe by som vsak odporucal citat najma tento dolezity clanok, kde najdes nepriamo odpoved aj na druhu otazku co sa pytas:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
obika00
Pridané: 27.10.2014, 09:27
Reagovať
Pridané: 27.10.2014, 09:27
Reagovať
tuky
ahoj vlado. bol som na vysetreni /alternativna medicina/. Tam mi povedali, ze mam studenu pecen a ta zle travi tuky.. Mam sa podla teba vyhybat tukom celkovo? alebo zdrave tuky mozem.. dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.11.2014, 23:04
Reagovať
Pridané: 18.11.2014, 23:04
Reagovať
Re: tuky
Na tuto otazku presne odpovedat neviem. Neviem ako si mam vysvetlit ze pecen je studena a preco sa to stalo. Napis o tom detaily, mozno potom budem mudrejsi...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
veho
Pridané: 22.10.2014, 08:13
Reagovať
Pridané: 22.10.2014, 08:13
Reagovať
strata vahy
Ahoj,
s tukovym metabolizmom som zacal pred dvoma mesiacmi. Som typicky ectomorf, velmi zdravy, tuk asi 7%(5%?), vyska 185 a vaha.. ta mi zacala robit starosti. Prvy mesiac sa pekne drzala na 72kg, hoci som radikal a tak som prijem sacharidov a alkohol neznizoval postupne, ale som s tym proste sekol naraz. Ziadne negativa sa neobjavili, ja som sladke aj tak moc nemusel, ale mal som rad pecivo, zemiaky, ryzu. Na zaciatku druheho mesiaca (oktober) som mal vahu 70,5kg, ale teraz je uz len 68,5kg. Inak sa citim absolutne OK, cvicim ako drak, sila narasta (kettlebell uz zdviham 32kg), svaly sa rysuju, ale velmi nerad by som s vahou klesal (aj kvoli sutaziam v zapaseni). Co mam spravit, aby som pribral? Kedysi davno pol roka v USA na hranolkach, vyprazanom kurati a hamburgeroch mi vahu dokazalo zdvihnut iba na 79kg (mojim cielom bolo 85kg), takze skutocne nepriberam lahko. Ale myslel som, ze dole klesnut sa uz neda.
Vdaka
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.11.2014, 23:50
Reagovať
Pridané: 02.11.2014, 23:50
Reagovať
Re: strata vahy
Tak vidis, nejake negativa tam predsa su. Aby si pribral, budes sa musiet naucit efektivne pouzivat sacharidy, v tomto clanku sa inspiruj postupmi:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-pouzivajte-ako-dobrych-sluhov.html

Zaroven vsak v tvojom pripade aj tak priberanie bude vyzva. Jedina cesta je cez vzpieranie a naozaj tazke bremena (90-100% z maxima). Neviem aku mas konstituciu tela, dlzku sliach a svalovych brusiek, ale je vysoka pravdepodobnost, ze si budes musiet pri tazkych bremenach davat naozaj pozor a trenovat ich vzdy oddychnuty pri plnej sile max 2x / tyzden aj to s velkymi prestavkami. Tradicny kulturisticky trening ti vzhladom na to ze chces zapasit neodporucam.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
MarekF
Pridané: 25.09.2014, 17:04
Reagovať
Pridané: 25.09.2014, 17:04
Reagovať
Problémy
Dobrý deň,

Dlhé roky som nevedel prísť na dôvod môjho priberania až som narazil na tieto stránky. Po tom ako som vynechal zo svojej stravy väčšinu sacharidov a raňajky sa mi za mesiac podarilo schudnúť 10 kg. Moje telo fungovalo úplne bez problémov. Asi po mesiaci a pol však začali problémy - nadúvanie, celková slabosť, bolesti brucha, hnačka (raz denne alebo nepravidelne). V čom môže byť problém ? Ako tomu zabrániť. Skúšal som to "liečiť" horalkou (cukrom), bielym pečivom, ale stále je to zlé.
Vďaka za odpoveď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.10.2014, 22:07
Reagovať
Pridané: 14.10.2014, 22:07
Reagovať
Re: Problémy
Marek skusal ste to liecit odporucaniami z tohto clanku?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
bezec
Pridané: 19.09.2014, 10:19
Reagovať
Pridané: 19.09.2014, 10:19
Reagovať
Základná vytvalosť
Ahoj Vlado,

pomerne nedávno som narazil na Tvoj blog, je to v každom prípade zaujímavé čítanie. Čo ma prekvapilo sú výsledky Tvojej spiroergonometrie. Jednak v pozitívnom zmysle - tukový metabolizmus, jednak v dosť negatívnom a to je podľa mňa dosť vysoký tep pri behu 10.5km/h. Nie je to dôsledkom preferovania silovej zložky voči vytvalostnej pri tréningu? V iných Tvojich blogoch uvádzaš ako príklad výborne trénovaných ľudí bojovníkov z čias Rímskej ríše. Lenže dosť veľký čas ich fyz. aktivity tvorili pešie presuny na veľké vzdialenosti, ktoré sú typickou aeróbnou aktivitou perfektne rozvíjajúcou základnú vytrvalosť. T.j. aby som to zhrnul - Tebou ponúkané princípy tréningu zlepšujú silové parametre (dynamické aj statické), pri dodržaní zásad upravia metabolizmus ale kardiovaskulárny systém zlepšia len minimálne ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.09.2014, 08:44
Reagovať
Pridané: 22.09.2014, 08:44
Reagovať
Re: Základná vytvalosť
V podstate mas pravdu. Ako bezcovi ale urcite nemusim vysvetlovat, co sa skryva za pojmom "bezecka ekonomika" alebo adaptacia na konkretnu pohybovu aktivitu. Ako som uz vysvetloval, moj objem bezeckeho treningu v roku sa rovna nule, nakolko sprint nie je vytrvalostny beh. Ak by som tyzdenne nabehal 5 a viac hodin, za mesiac by moja bezecka ekonomika aj adaptacia bola podstatne vyssia. Pri tej istej zatazi by som mal po adaptacii nizsie pulzy a mensiu potrebu zapajat rychle svalove vlakna. Absolvoval som odvtedy este dalsie bezecke spiro testy pri roznej urovni zatazenia (60, 80, 85% z VO2MAX) a budem robit z toho prakticke clanky.

Takze ak to zhrniem ja: mnou ponukane principy zlepsuju akekolvek parametre, na ktore sa vedome zameriavas s tym rozdielom, ze pomocou nasich principov sa na ne adaptujes rychlejsie. Dovod: budes vyuzivat vyhody tukoveho metaboizmu ako rychlejsia regeneracia a superkompenzacia, menej oxidativneho stresu, vyssie setrenie glykogenovych / cukrovy zasob, atd...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Zlad
Pridané: 09.09.2014, 12:36
Reagovať
Pridané: 09.09.2014, 12:36
Reagovať
Závod na 10km
Ahoj Vlado,

Jsem adaptovaný na tukový metabolismus a běžně trénuji nalačno, silovo-intenzivně i částečně hladovím...Čeká mě běžecký závod na 10km. Chtěl bych se zeptat, zda je opravdu prospěšné dát si 4h a cca hodinu před závodem sacharidové jídlo (pečivo,rýže + zdravé tuky - čerpám z informací z tvého článku o stravě před a po sportovním výkonu)?

Bojím se, že bych pak měl výkyvy hladu a necítil se optimálně. Zároveň ale nevím, zda by mi během závodu nedošla šťáva, když bych sacharidy nedoplnil. Nicméně, co určitě zkusím je váš sportovní nápoj (zelený čaj, hroznový cukr, voda, špetka himalájské soli) :-).

Na závěr bych chtěl velmi poděkovat za všechno, co děláte :) je to super! Hodně štěstí v další tvorbě.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.09.2014, 23:45
Reagovať
Pridané: 18.09.2014, 23:45
Reagovať
Re: Závod na 10km
Ahoj Zlad, nakolko fungujes v tukovom metabolizme sa da velmi pekne objektivne vyhodnotit, cez spiroergometricke vysetrenie. Mozno si na tom ozaj velmi dobre a mozno este nie az tak, ako si myslis. Z toho dovodu ti neviem urcit uplne presnu strategiu, ktora by pomohla tebe a nebola by len vseobecnym orpoducanim, ktore by bolo nedostatocne pre teba. Radsej ako 4h pred vykonom si davat sacharidy, by ti pomohlo ak by si dal vysoko sacharidove 4 a 3 den pred zavodom s minimom tukov (cize nabijaci den). Ak si naozaj keto-adaptovany, tak daka tomu nabijes svalovy glykogen a do zavodu pojdes "nabity doplna". Mimochodom s Martinom Chudym pracujeme na publikacii, ktoru ked vydame, tak sa v nej dozvies vsetky potrebne strategie o tom, ako si ustrikovat rezim vhodny pre seba. Este sme ale vo faze pisania a tiez vyskumu, takze vysledky budeme publikovat koncom roka. Este nas toho mnoho caka, aby to bolo na TOP urovni...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ludka22
Pridané: 06.09.2014, 21:51
Reagovať
Pridané: 06.09.2014, 21:51
Reagovať
sacharidy
par tyzdnov si drzim nizkosacharidovy rezim, to znamena minimum jedla cez den a takmer bez sacharidov - vajcia, kefir, kuracie, salat...celkom v pohode to zvladam, aj tazku turu zvladnem na "lačno", aj intenzivne cvicenie nie je problem. a mam taky pocit, ze ak obcas neodolam a zjem nejaky rychly sacharid, obycajne je to tmava cokolada, vlockova kasa a pod., dnes to bol kusok palacinky, nerobi mi to dobre. zacne mi busit srdce a prepadne ma nieco ako slabost. neprehnala som nieco?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.09.2014, 23:26
Reagovať
Pridané: 18.09.2014, 23:26
Reagovať
Re: sacharidy
Pravdepodobne ano. Ak ma rezim ako popisujes (dost prehnane uskrteny, aj s ohladom na sacharidy), tak to nie je vhodne a urcite ani zdrave. Je to ako keby si na treningu mala zvdvihat o 50 a viac % tazsie bremena, skusala to a potom sa cudovala, ze ti to polamalo krize. Jednoducho musis zacat spostupne a pomaly, takto sa nikam nedopracujes (jedine ak k metabolickym poskodeniam):

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ludka22
Pridané: 23.09.2014, 16:38
Reagovať
Pridané: 23.09.2014, 16:38
Reagovať
Re: Re: sacharidy
clanok mam samozrejme prestudovany, nemyslim, ze som zacala nejako zhurta. tento rezim - vynechane ranajky, cez den do treningu bez sacharidov a po treningu sacharidova vecera, drzim od aprila. najprv som vecerny prijem sacharidov nekontrolovala, neskor, po precitani clankov som ich skratila na cca 50g/den a potom prisli tie spominane problemy s busenim sdrca. ine prejavy nemam. Pravda ale je, ze ani na postave nejake zmeny nebadam. Aj treningova narocnost sa mi zvysuje, v jedle uz skrty robit tiez nemozem a stale sa tuku (najma v oblasti brucha) nemozem zbavit. Nechcem si ale este viac uskodit, rozmyslam bud nad zakupenim publikacie Zivotosprava, alebo nad jedalnym listkom na mieru.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.10.2014, 22:00
Reagovať
Pridané: 14.10.2014, 22:00
Reagovať
Re: Re: Re: sacharidy
Ahoj, daj tomu uricte cas. Tazko niekto lepsie urci, co je pre teba vhodne, nakolko v tvojom tele nebyva a nepozna vsetky individualne zvlastnosti. Ak patris medzi nasich pokrocilych citatelov, mozno by ti pomohla aj osobna konzultacia, no publikacia Zivotosprava je na dlhodobe studium aj realizaciu, kedze sa jedna o strategiu (postupy).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ludka22
Pridané: 03.01.2015, 21:43
Reagovať
Pridané: 03.01.2015, 21:43
Reagovať
Re: Re: Re: Re: sacharidy
cim dalej studujem vsetky tieto clanky, tym viac som presvedcena, ze najst si to spravne zlozenie potravin je hotova alchymia. k vianociam som si dopriala vasu publikaciu zivotosprava, studujem ju uz par dni a len sa v tom vsetkom zamotavam, ale nevzdavam sa, budem skusat dalej.
v novembri, kedze som mala pocit, ze IF neprinasa zelany vysledok, vratila som sa nazad k ranajkam. vacsinou v nich boli sacharidy, tak do tych 50g a vysoko intenzivne trenujem, pridala som si sacharidy aj vecer po treningu (cez den som sacharidy nekonzumovala a vzdy som sa snazila vybrat si tie kvalitnejsie a v spravnej kombinacii). a zrazu som zistila, ze som pribrala tri kila. ci su to svaly ci tuk, to netusim. jedno je iste, vykonnost mi vysoko stupla. chcem sa vsak vratit k tomu, co som zacala a nedokoncila a byt trosku doslednejsia a ist na to postupne.
zostavila som si priblizny pomer makronutrientov a ak by som mala konzumovat 1g sacharidov a bielkovin na kg hmotnosti, tak by to bolo okolo 45 g denne. co hlavne u bielkovin je strasne malo, u sacharidov mi to az tak nevadi. ale po vhodeni si dnesho jedla do foodlogic som zistila, ze hoci som zjedla len 2 vajcia, 100g kuracieho masa a 60g kozieho syru, prekrocila som bielkoviny o takmer sto percent. to si budem musiet postrazit zrejme. a sacharidy skusim podla treningoveho zatazenia. Objednala som si aj kaliper, pretoze chcem si zistit percento podkozneho tuku. aj spiroergometriu by som rada absolvovala, ale netusim kde to robia. asi pred 8 rokmi som bola na prehliadke u sportoveho lekara v BA, aj som nasla ten papier, ale udaje su tam len o VOmax, Wmax a PF/ANP.
vlastne konktretnu otazku nemam, mozno ak by ste mali pre mna nejaku radu, co este zlepsit, budem povdacna :)
pekny novy rok a vela uspechov
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 20.01.2015, 23:32
Reagovať
Pridané: 20.01.2015, 23:32
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: sacharidy
Ahoj Ludka, aj napriek pokusom a omylom, tak v nich mozem len podporovat, pretoze nikto za teba domacu ulohu v tunovani svojej zivotospravy neurobi. Mas nejake "mantinely", v ktorych sa mas pohybovat a velmi z nich nevychadzaj. Preto aspon takto orientacne ti odporucam, aby ranajky boli bez sacharidov, hoci s bielkovinami (aj trochu viac) a hlavne funkcnymi tukmi. Rob si napriklad nejake shake a pokial chces naozaj cennu kaloriu, urob si shake v ktorom bude rozmixovany kel, avokado, protein, semiacka, kokosove mlieko (ale take poctive, nie z konzervy ale v tetra paku) a pripadne 5PL mrazenych cucoriedok. Ak bude kel prerazat velmi chut, 1ČL medu ti neuskodi, ale to urcite namiesas chutne. Je vsak velmi dolezite, aby si zacala o sebe zbierat co najviac informacii, aby si sa mala s cim porovnavat dnes i v buducnosti. Inak to nejde a len tak od buka skusat ci nieco subjektivne funguje, na to uz cas nemas. Nie je od veci zbierat o sebe aj niektore zdravotne markery (krv, moc) a to spiroergometricke vysetrenie je velmi dobry napad. V BA to robia v sportmer.sk.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ludka22
Pridané: 24.02.2015, 12:18
Reagovať
Pridané: 24.02.2015, 12:18
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: sacharidy
Dakujem za odporucania. ranajky bez sacharidov mi nerobia problem. Kedze vsak trenujem neskor (koncim o siedmej), vecera mi vychadza na pol 9 az 9. co je uz na sacharidy neskoro. Mam ich teda jest kedy? na obed mavam maso/rybu s listovym salatom. mam ich pridat do predtreningoveho jedla tri hodiny pred zatazou?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.03.2015, 13:29
Reagovať
Pridané: 07.03.2015, 13:29
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: sacharidy
Ak sa pridaju do predtreningoveho jedla, tak potom sposobia zasadne nizsiu oxidaciu tukov na treningu (podla davky aj o 40% a viac). Uvazoval by som potom nad ranajkami a obedom, ale vo forme skrobovych sacharidov ako su sladke zemiaky, topinambur, mozno nonGMO kukurica. Potrebne bude v takomto pripade experimentovat, je mnoho premennych ktore treba sledovat, budem tomu venovat dalsi clanok.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
juki
Pridané: 24.02.2015, 13:57
Reagovať
Pridané: 24.02.2015, 13:57
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: sacharidy
Ahoj
Prave ze sacharidove jedlo je najlepsie ako posledny chod vecerneho jedla. Samozrejme roumne.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ludka22
Pridané: 28.02.2015, 19:35
Reagovať
Pridané: 28.02.2015, 19:35
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: sacharidy
ano, ale zrejme za aj predpokladu, ze vecera je v rozumnom case. ked som sa na to kedysi pytala (vtedy som sice vecerala este o hodinu neskor) a pisala som, ze jedavam trochu ovsenych vlociek, alebo celozrnnych cestovin, bolo mi povedane, ze to nie je vhodne. Navyse mam potom problem aj zaspat, ked som moc najedena...spat chodim okolo 11.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ludka22
Pridané: 24.02.2015, 12:20
Reagovať
Pridané: 24.02.2015, 12:20
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: sacharidy
a este jednu vec som zabudla. busenie srdca vyriesila lyzicka soli :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Apollo
Pridané: 24.09.2016, 14:29
Reagovať
Pridané: 24.09.2016, 14:29
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: sacharidy
Ahoj po akom case ti zabrala asi ta lyzicka soli?
Lebo mam podobny problem, ze mi busi srdce hlavne v klude, ked napr sedim za PC, ked sa hybem je vsetko v pohode, negativa pridu az v pokoji...
urcite robim viac veci zle mozno prijimam aj zbytocne malo sacharidov,

a bola si na tom spiru potom, pomohlo ti to ?

Niekedy uz sam neviem co vsetko mozem robit zle, cim vsetkym je moj stav ovplyvneny je toho naozaj vela, uz sa poslednej dobe zamyslam nad tym ci nemam naozaj cukrovku a nasledne problem s ketoacidozou..
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
verescakt
Pridané: 31.08.2014, 11:12
Reagovať
Pridané: 31.08.2014, 11:12
Reagovať
LCHF a zdravie
Ahoj Vlado,

V mojej strave momentalne prevazuje tuk a minimum sacharidov, avsak mam nejake otazky, na ktore sa mi doposial nepodarilo najst odpoved a dufam, ze mi s tym pomozes.

1) Je nutne znizit kaloricky prijem aj pri keto / low carb, na to, aby som chudol podkozny / visceralny tuk? Moja hypoteza je, ze ked mam dostatok paliva v krvi, tak telo si nepotrebuje brat zo zasob. Ci aj prave preto sa odporuca intermittent fasting?

2) Nadbytok glukozy v krvi je toxicky, preto nam ho inzulin odprace prec (ak sme zdravi). Moze byt ale aj nadbytok tukov (triglyceridov) v krvi nebezpecny? Keto / low carb, znizuje triglyceridy nalacno, ak sa nemylim. Co je super. Avsak, ak cez den jem vysokotucne jedla, tie triglyceridy sa vstrebu do krvi. Ak to s tukmi prezeniem, moze to zvysit riziko srdcovych chorob? (zahustenie krvi, upchatie ciev)

3) Aky vplyv ma keto / low carb na PH mocu a riziko vzniku oblickovych kamenov?

4) Aky vplyv ma hladovanie na zdravie zlcnika. V case ked neprijimame jedlo, tak sa nevylucuje zlc zo zlcnika a teda sa tam moze zahustit - co moze viest k vzniku kamenov - hypoteza. Je moja obava opodstatnena?

Velmi pekne dakujem :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.09.2014, 23:30
Reagovať
Pridané: 17.09.2014, 23:30
Reagovať
Re: LCHF a zdravie
Ahoj Veri, odpovedam:

1. teoreticky mas pravdu, mierne hypokaloricka by mala byt tvoja vyziva, aby bolo telo nutene energiu tahat aj z vlastnych tukov. IF sa odporuca aj preto, ze zvysis "okno" v ktorom nic nejes, cize mas nizke hladiny glukozy aj inzulinu, co extremne zvysuje oxidaciu tukov (lipoliza).

2. Ako telo reaguje v tejto veci je dost individualne. Teoreticky moze byt nebezpecne mat mnoho PUFA tukov v krvi (najma z rastlinnych zdrojov) pretoze tie zvysuju riziko zapalov, hoci to boli "tzv" zdrave tuky (napriklad orechy). Riziko srdcovych chorob vsak nehrozi, jedine v pripade, ze spolu s vysokym prijmom tukov, mas aj vysoky prijem sacharidov - cca nad 150g / den (vznikaju karamelizacne procesi, studuj co su to AGEs: http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_glycation_end-product).

3. Nutricna ketoza nema ziaden vplyv na moc, pretoze ketonov mas v krvi max 5 mmol (to je uz fakt mnoho), zatial co keto-acidobaza (nad 10 mmol) je uz chorobny stav, do ktoreho sa ale zdravy clovek nema sancu dostat (jedine diabetici). Vznik mocovych kamenov je podmieneny inymi faktormi, ale tie by ti vedel lepsie popisat MUDr Pijak (vid sekcia nasi experti)

4. ak mas zlcnik v poriadku, tak no problem. Ale ak nie, aj vysoko tukovy vyziva moze byt pre teba problem (najma s hnackami). Ale opat, toto su veci, ktore prutko podliehaju individualite cloveka, ktora sa da skumat najma cez laboratorne vysetrenia, cize tvoju hypotezu z tohto podhladu neviem ani potvrdit ani vyvratit.

Z mojho pohladu je vsak metabolicky kombinacia nami odporucanych vyzivovych smerov pre zdravie najidealnejsia. Cokolvek co ti pomaha spalovat ako hlavny zdroj energie tuk (ci uz ten kt. konzumujes alebo este lepsie ten zo zasob), je pre tvoje dlhodobe zdravie excelentne (a naopak)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mikx
Pridané: 29.08.2014, 11:18
Reagovať
Pridané: 29.08.2014, 11:18
Reagovať
Rada
Cau Vlado,

prosim Ta, mal by som taku otazku ohladom sacharidov a (ne)znizovania funkcie stitnej zlazy. Uz cca rok som low-carb, mam 16, dynamicky cvicim (asi pol roka) a praktizujem IF, minimalne podjedanie prakticky kazdy den. Uplne super sa citim (pri 68kg a cca 13% body fat) a vsetko, ale asi mam par priznakov znizenej funkcie stitnej zlazy, napr. studene ruky.

Zaujimal by ma hlavne Tvoj nazor na to, co odporuca Ori - striedanie low-carb high-fat dni s low-fat high-carb dnami na aspon 2-krat v tyzdni, dajme tomu vo velmi tazke treningove dni. Ostatne by som nechal high-fat a sacharidy by som drzal niekde do 100g.

Resp., ci to nie je lepsie, ako to, co odporucas Ty (mat stale prevahu tukov a ako dezert dat sacharidy podla unavy, 30g, 50g, alebo 70g) co sa tyka funkcie stitnej zlazy...?

PS: asi mesiac si zaznamenavam stravu, mam ju bohatu na vitaminy aj mineraly (v priemere vsetko nad 100% RDI, okrem Mg, zvazujem supplementaciu), ale zistil som, ze som (asi) dost dlho zvykol jest dost malo energie, ako som presiel na low-carb (v priemere cca 2200kcal/den). Zvysil som to na v priemere 2900kcal/den. Je mi jasne, ze chronicka deprivacia energie znizuje funkcnost stitnej zlazy, len ma napadlo, ci nebude lepsie aj trosku zvysit sacharidy...

Fakt dakujem za Tvoj cas (nechcel som to spravit take dlhe, ale aby som nic dolezite nezabudol :))
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.09.2014, 23:13
Reagovať
Pridané: 17.09.2014, 23:13
Reagovať
Re: Rada
Ahoj, ak mas studene ruky, tak pravdepodobne budes potrebovat pridat nejake sacharidy extra. Mozno prave to striedanie dni by ti mohlo pomoct (v style Oriho). Na druhej strane tvoj problem studenych ruk moze byt sposobeny aj nedostatocnym dychanim (zly stereotip dychania), skus sa aj na to zamerat a uvidis. Ak ide o Magnezium, tak to ti urcite odporucam, skus ZechMag v spreji, mam pocit ze je to super produkt, nanasa sa na pokozku, cize by tam mala byt podstatne vyssia vstrebatelnost. Ak ide o energiu a deprivaciu, tu sa da polemizovat, pretoze metabolizmus sa ti moze spomalit preto, ze robis nieco zle, ale aj preto, ze je tvoj metabolizmus efektivnejsi (bacha na to!). Ale nemal by byt pritomny ten prejav studenych ruk. Vyskusaj co sedi pre teba, mozno si len zbytocne moc skoro znizil prijem sacharidov na minimum bez predchadzajuceho postupneho treningu... drzim palce
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mikx
Pridané: 15.09.2014, 15:53
Reagovať
Pridané: 15.09.2014, 15:53
Reagovať
Re: Rada
medzicasom som problem so studenymi rukami vyriesil, da sa povedat, uplne. Moj problem chvalabohu nebola znizena funkcia stitnej zlazy, 'len' brutalna overhydracia (oci mi otvoril Matt Stone - Eat for Heat - trochu mimo publikacia, ale pointu treba nechat :)). Stale by ma vsak zaujimal Tvoj nazor na zaradenie par low-fat high-carb dni...?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.09.2014, 00:03
Reagovať
Pridané: 19.09.2014, 00:03
Reagovať
Re: Re: Rada
Myslimm ze urcite je vhodne raz za cas to uplne vymenit, no pre niekoho kto tvrdo trenuje je takyto vymeneny den skor nutnostou, ako volbou. Skus nastudovat detaily v tomto clanku:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-pouzivajte-ako-dobrych-sluhov.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
marecek33
Pridané: 18.08.2014, 10:34
Reagovať
Pridané: 18.08.2014, 10:34
Reagovať
Bielkoviny v moci
Nazdar Vlado,
Už asi mesiac som v ketóze cítim sa skvele. Kupil som si lakmusové papieriky na moč ale tie ktoré majú aj zachitit bielkoviny v moči. Práve bielkoviny máam malo zvýšené.čítal som že to môže byť v obličkách že pomaly odchadzajú. máš s tým nejake skúsenosti? mam ist radšej za doktorom? alebo čo mam upravit v strave? moje tuky čerpamm zo syrov, avokada, olivového kokosoveho oleja a orechov pravažne mandle a pistácie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 09.09.2014, 23:14
Reagovať
Pridané: 09.09.2014, 23:14
Reagovať
Re: Bielkoviny v moci
Nie som si isty, ci tieto papieriky su idealna forma sebadiagnostiky, skor naopak. Ak mas pochybnosti, prihlas sa Dr. Pijakovi, mozno na teba bude mat cas:

http://www.vladozlatos.com/filozofia/nasi-experti.html

V buducnosti planujeme rozsirit nase posobenie aj na funkcnu medicinu, kde v spolupraci s diegnostickymi centrami budeme moct poskytnut aj servis pre taketo situacie, aby sa clovek mohol uistit, co robi dobre a co zle...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Maggy
Pridané: 13.08.2014, 12:48
Reagovať
Pridané: 13.08.2014, 12:48
Reagovať
Bolesti noh
Mam jednu otazocku. manzel cca 4 mesiace ma vzorove stravovanie. Schudol 10 kg. Mava vsak svalove bolesti lytok alebo stehien. Nie krce. Necvici!. Magnezium uziva. Moze to byt sposobene zmenou v stravovani, alebo ze ma nizky prijem sacharidou? Hladame moznu pricinu. Tento problem maval aj pred 3r ked chudol. Dakujem za radu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 09.09.2014, 00:07
Reagovať
Pridané: 09.09.2014, 00:07
Reagovať
Re: Bolesti noh
Najprv by bolo dobre identifikovat o aku bolest ide. Na aky velky okruh sa tato bolest lokalizuje, ci nema nejake slachove / uponove problemy a tak dalej. Bude vhodne poradit sa aj s nejakym specialistom, ale aby jeden dospely muz existoval bez pohybu (sportu), tak by mal vediet potom existovat v pohode aj bez jedla... ospavedlnujem sa za uprimnost, ale mozno prave toto je ta pricina.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mita
Pridané: 11.08.2014, 15:06
Reagovať
Pridané: 11.08.2014, 15:06
Reagovať
prijem bielkovin
Ahoj Vlado, prosim ta mohol by si mi poradit? Nejaku tu dobu uz sledujme tvoj blog, cerpam informacie o tukovom metabolizme z palea, sledujem blogy Mariana Cerneho, Martina Chudeho, Dusana Plichtu. Zacinam sa stravovat do 60 -80 sach na den. Dost pocitujem aj vedlasie ucinky ako unava, zapcha, nevladzem pri cviceni, mota sa mi hlava, co ma vsak hneva je mensie priberanie. Moze to byt tym ze moje telo nedokaze este tuky spalovat a stale vyuziva zasoby glykogenu alebo prilisnym primom bielkovin? Mam do celkoveho poctu biekovin ratat aj tvoj protein? Skoro rok a pol som sla cestou vegetarianstava vegastva a vitarianstva. Mam pocit ze moje telo nie je zvyknute na vela tukov a biekovin.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.09.2014, 23:43
Reagovať
Pridané: 01.09.2014, 23:43
Reagovať
Re: prijem bielkovin
Ahoj Mita, na tuto otazku tazko odpovedat bez poznania tvojho celkoveho stavu aj individualnych zvlastnosti (chcelo by to osobnu diskusiu). Mozno by ti pomohla vysetrenie pokojoveho metabolizmu cize bezne diagnosticke vysetrenie (napriklad v sportmed.sk), kde by si zistila, ci tvoj bazalny metabolizmus nieje velmi spomaleny vzhladom na telesne parametre. Ak by bol, tak priberanie aj pri optimalnom energetickom prijme je docasny (i nutny) negativny stav, ktory sa ale casom vyrovna. Nie je totiz mozne vyzivit svoje telo ak prijimas malo kalorii a tieto kalorie su este k tomu aj prazdne.

To ale znamena, ze aj tvoja kondicia sa musi dostat na vyssiu uroven, pretoze ak tvoja mitochondrialna kapacita bude slaba (malo spotrebujes za den energie ci uz v klude alebo v treningu), tak ani tukovy metabolizmus ti tvoj problem nevyriesi. Treba vsak urobit vsetko preto, aby si tieto vedlajsie ucinky (okrem priberania) vyriesila, aj podla pokynov v clanku (viac soly pre odstranenie zapchy a podobne)

Teraz uvazujem and tym, ze by sa zisiel clanok o tom, co vsetko by malo v tele fungovat spravne, aby sa dostavovali optimalne vysledky, primerane usilu. Narazam vsak na jeden zakladny problem a to taky, ze u nas na SR chyba funckna medicina, kde by sme ludi mohli posielat na diagnostiku hormonov, GIT, tazke kovy a ine protokoly...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mita
Pridané: 11.09.2014, 13:01
Reagovať
Pridané: 11.09.2014, 13:01
Reagovať
Re: Re: prijem bielkovin
Dakujem ti za odpoved, ten clanok by bolo urcite dobre napisat. Vsetky tvoje clanky su velmi poucne a dopodrobna pisane. Prosim ta este k tomu proteinu v prasku, mam si ho normalne pocitat co celkkoveho primu?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.09.2014, 23:52
Reagovať
Pridané: 18.09.2014, 23:52
Reagovať
Re: Re: Re: prijem bielkovin
Na zaciatok nemusis, potom ked sa ti bude zdat, ze vysledky su pomalsie, sa nad tym mozes zamysliet...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Burbos
Pridané: 01.08.2014, 23:38
Reagovať
Pridané: 01.08.2014, 23:38
Reagovať
Přechod na low-carb
Ahoj Vlado,
mám otázku, která se týká jater (pečeň) a jaterních testů.
Byl jsem u mého lékaře kvůli opakujícím se bolestem v krku. Tento problém mám už asi třetí měsíc a jde o to že každých cca 2-3 týdny se mi na asi dva až tři dny vrací bolest v krku. Krevní testy a výtěř krku vyloučily angínu, žloutenku a mononukleozu.
Mám ale zvýšené jaterní testy (konkrétně co nevím). Moje otázka na tebe je, zda tyto zvýšené jaterní testy mohou mít souvislost s přechodem na lowcarb systém stravování a s tím spojenou vyšší konzumací vhodných tuků? Tento způsob stravování praktikuji asi 1 až 1,5 měsíce.
Může to být třeba následkem toho, že jsem přechod na lowcarb uspěchal?
Sektal si se s tím někdy?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.08.2014, 23:31
Reagovať
Pridané: 12.08.2014, 23:31
Reagovať
Re: Přechod na low-carb
Ahoj, na tuto velmi specificku otazku neviem odpovedat bez poznania dalsich suvislosti, dokonca ani ty sam nevies co mas v neporiadku, tak ako mam k tomu zaujat stanovisko ja? Mal by si sa preto poradit s viacerymi odbornikmi (lekarmi), ktorym svoje vysledky vysetrenia ukazes a poziadas ich o stanovisko. V tomto momente ti k tomu viac neviem povedat...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
JozefA
Pridané: 30.07.2014, 20:17
Reagovať
Pridané: 30.07.2014, 20:17
Reagovať
Pecivo
Dobry den ja by som sa chcel spytat na pecivo obecne, co je na nom najhorsie ako skodi lepok a ake dalsie nevyhody s tym suvisia. Dakujem za drahocenne informacie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 12.08.2014, 00:02
Reagovať
Pridané: 12.08.2014, 00:02
Reagovať
Re: Pecivo
Jozef navrhujem, aby ste si dal zalezat, urobil maly prieskom na internete a vysledky hladania nam zverejnili sem do komentov...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Hatori Hanzo
Pridané: 25.07.2014, 12:52
Reagovať
Pridané: 25.07.2014, 12:52
Reagovať
Negatíva
V uvedených príznakov som pociťoval občasné búšenie srdca skôr v kľude mimo tréningu (nič extrémne) a v priebehu mesiaca som mal asi dvakrát mierne seknuté (ľahký kŕč) v trapézovom svale. Regenerácia bolo možno o niečo pomalšia ale nie výrazne. Strata sily sa nekonala vôbec, v ketóze mi dokonca padli osobáky v drepoch, deadlifte aj tlakoch. Tie negatíva som si uvedomil až po čase, keď vyšiel tento článok a počas ketózy som sa nad tým vôbec nepozastavoval, tie príznaky neboli u mňa nejak zvlášť výrazné ani obmedzujúce. Pozitíva boli oveľa výraznejšie, žiadna chuť na jedlo, lepšie som znášal hlad, pocit energie a mentálnej pohody.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
karab
Pridané: 20.07.2014, 17:33
Reagovať
Pridané: 20.07.2014, 17:33
Reagovať
studene koncatiny
Ahoj,
vdaka za perfektny (ako vzdy) clanok. Mam jednu otazku, asi pol roka sa snazim optimalizovat svoju stravu a zatial jedine negativum, ktore som postrehol su neskutocne studene nohy. Sice teraz v tychto horucavach to uz nepocitujem ale pred tym to bolo dost citelne. Existuje nejaky sposob ako teplotu koncatin dostat spat do "normalu"? Vdaka.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.07.2014, 23:01
Reagovať
Pridané: 23.07.2014, 23:01
Reagovať
Re: studene koncatiny
Ahoj, neviem na to zaujat jednoznacne stanovisko, ale ak si uvedomis dychanie (zacnes dychat hlbsie a do branice), mohlo by sa to zlepsit. Vyskusaj a daj vediet.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
karab
Pridané: 27.07.2014, 18:48
Reagovať
Pridané: 27.07.2014, 18:48
Reagovať
Re: Re: studene koncatiny
Vdaka za odpoved. Urcite skusim.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ladislav
Pridané: 19.07.2014, 12:27
Reagovať
Pridané: 19.07.2014, 12:27
Reagovať
Súhlas
Veľmi efektný článok. Súhlasím s veľkou časťou tohto článku. Dobre napísané. Z príspevkov cítim, že návštevníci sú trošku zmätení a nevedia celkom dobre pochopiť ako funguje spaľovanie tukov za hodinu a aká je postupnosť spaľovacieho procesu. Narážam na 1g tuku má 9 kcal a 1g sacharidov 4kcal (na prepočet v tabuľke). Ľudia, prosím Vás, Vlado je "šlacháč" s hypermobilitou, výsledky ako má on nedosiahnete ani náhodov do 3 mesiacov. To je viacročný proces. On vám dáva rady a návod na to ako docieliť čo najefektívnejšie a zároveň aplikuje funkčné veci aby ste sa vyhli chybám o ktorých si na začiatku myslel že sú ok.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.07.2014, 22:48
Reagovať
Pridané: 23.07.2014, 22:48
Reagovať
Re: Súhlas
Ahoj Laco, dik za usmernenie citatelov. Trochu nechapem ako suvisi moja "slachovitost" s tukovym metabolizmom a uz vobec netusim ako si prisiel na to, ze mam hypermobilitu. Co si pod tymto pojmom predstavujes ty?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mirekz
Pridané: 16.07.2014, 22:43
Reagovať
Pridané: 16.07.2014, 22:43
Reagovať
spal tuk
Cau Vlado, prezentoval si ze najlepsi sposob ako spalit tuky je intervalovy trenink, no zase mam s toho hokej. Sak vysledky tvojej spirometrie udavaju najvetsie mnozstvo spaleneho tuku pri pulze 178. A to v tvojom pripade sa na intervaly nechyta ty mas predsa inu rychlost v sprintoch, cize mam to chapat tak ze pri intervaloch spalis viac tuku az pri regeneraci ako pri hodinovom behu v tepovej frekvencii 178 v tvojom pripade ? Mam pravdu ci? Nechapem to zle daj priklad kolko by si spalil priblizne tuku pri 8x30s s minutovov prestavkov medzi intervalmi, aktualne by to bolo 25g/h v tvojom pripade ale kede pises ze spalovanie tukov v pripade intervalov prebieha 2-3hodky po treninku, ake mnozstvo sa asi spaluje
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.07.2014, 23:12
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 23:12
Reagovať
Re: spal tuk
Pri intervale priamo na treningu by som spalil 0 tukov, pretoze pri sprintoch na rozcvicku (nie pred tym, co uz zabehnem 15 minut ako na spiro) by som mal este vyssie parametre spalovania cukrov a tuku by som sa ani nedotkol. Ale spravne tomu chapes, ze bazalny metabolizmus a hormonalna odozva by sposobili zasadne metabolicke zmeny neskor po HIIT a to by sposobovalo rapidnejsie ubytky na tuku. Ale bavime sa len o ludoch, ktori tuky potrebuju davat dole, pretoze napriklad u mna funguje v tomto stadiu homeostaza, cize ak moje telo nejake tuky spali, doplni si ich spat na 8%, pretoze takto je dlhodobo nastaveny moj organizmus i metabolizmus (set-point) a pokial ho nebudem nejako pušovať do extremov, tak nema preco zvysovat alebo znizovat % tuku.

Ale ak ide o suvislosti, tak vobec nejde o to, kolko spalujes prave teraz na treningu, ale o zivotospravu ako celok. Bud v sebe budujes metabolicku masineriu, ktora si tvori paradne koliecka ktore vedia ako spalovat ako hlavny zdroj energie tuk, alebo netvoris. Takze citaj dalsie clanky a pokusaj sa pochopit, ako tieto informacie dostat k sebe do praxe. Drzim ti palce...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mirekz
Pridané: 25.07.2014, 21:51
Reagovať
Pridané: 25.07.2014, 21:51
Reagovať
Re: Re: spal tuk
Tak a ak chcem ist rapidne za kratku dobu dole s tukom co je lepsie HIIT v sprintoch 30s makam 1minutu odychujem..? alebo bezat tempom pol hodku pri tepovej frekvencii cca 104-132 co as tyka frekvencie tepu pre moj vek na spalovanie tuku,..pytam sa preto lebo dost dlhu dobu sa stravujem podla teba mam lov carb dietu ale ten tuk na mne je cca 14-15 percent a schudol som mozno s 18 percent 3 percenta za dlhu dobu asi 9mesiacov neni boh vie co,..potom ma trapi aj ina otazka ako behat a spalovat tuky aby som zaroven nespaloval svaly,..to sa vobec da ja potrebujem behavat ako triatlonec a zaroven mat silu ako atlet,..co jest pred behanim cital som ze banan je naj, jogurt..? na lacno..? uz je tolko teorii ze clovek je vedla s toho ale rozhodol som sa ze sa budem riadit podla teba tak za odpoved dakuje...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
robobr
Pridané: 16.07.2014, 16:59
Reagovať
Pridané: 16.07.2014, 16:59
Reagovať
mast
Zdravím

chcem sa ťa opýtať.. Považuješ bravčovú/husaciu masť za kvalitný zdroj tuku?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.07.2014, 23:05
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 23:05
Reagovať
Re: mast
Ano samozrejme povazujem. Ale musia splnat jednu zakladnu podmienku. Musia byt od kvalitneho chovatela (idealne BIO), pretoze ak su zo supermarketu, v tychto zivocisnych tukoch moze byt mnoho pro-zapalovych markerov, ktore zhorsuju celkovy stav zdravia... BIO zivocisne zdroje tukov, maju presne opacny a teda prospesny ucinok...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ladislav
Pridané: 19.07.2014, 12:29
Reagovať
Pridané: 19.07.2014, 12:29
Reagovať
Re: mast
na vyprážanie určite... špecifikuj zdroj tuku. Na energiu ? Znizenie cholesterolu ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
robobr
Pridané: 20.07.2014, 18:42
Reagovať
Pridané: 20.07.2014, 18:42
Reagovať
Re: Re: mast
či je to poctivý zdroj tukových kalórií
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
goodflo
Pridané: 14.07.2014, 16:54
Reagovať
Pridané: 14.07.2014, 16:54
Reagovať
Standing desk + Carb Backloading (J. Kiefer)
Ahoj Vlado :)

Prepáč, ak mrhám Tvojim časom, ale chcel som sa Ťa spýtať (resp. to nadhodiť :D), či používaš standing desk. Ja som začal od prečítania Paleo Manifesto a cítim sa menej previnilo, keď pri PC dlhšie "vysedávam" :) A vraj to človeku aj vcelku lepšie myslí postojačky.

Ďalšiu vec, čo ma napadlo Ti nadhodiť je Carb-backloading - to je protokol od Johna Kiefera, v ktorom má deň rozčlenený na low carb časť - trvá až do tréningu, a potom silový tréning (resp. niečo v tom zmysle) čím neskôr večer tým lepšie - vraj kvôli zníženej inzulínovej senzitivite (IS), ktorá umožní vraj jednu vec.

Cvičením sa majú dostať glukózové transportéry (GLUT4 a GLUT12 tuším :D) na povrch svalových buniek (obávam sa, že biológii a chémii práve dávam zabrať dosť :D).

Toto v spojení s nižšou inzulínovou senzitivitou v neskorších fázach dňa (a pridaním kávy resp. kofeínu pred jedlom) má umožniť, aby glukózu z krvného obehu vstrebali hlavne svalové bunky, keďže tukové bunky by mali mať nižšou IS nižšiou schopnosť vstrebať glukózu.

Kiefer ďalej na tento backloading odporúča hlavne sacharidy s vysokým GI, aby nezasahovali do tvorby rastového hormónu.

Napadlo ma, že by to mohol byť ďalší spôsob troška sa biohackúť :)

Momentálne sa ho snažím používať, ale mal som tendenciu to so sacharidmi pekne prehnať (500g + :D), čo spôsobilo pekné chute za sladkým a obávam sa, že peknú facku môjmu metabolizmu.

S pozdravom

Radovan Šurlák


Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.07.2014, 22:46
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 22:46
Reagovať
Re: Standing desk + Carb Backloading (J. Kiefer)
Ahoj Rado, ten standing desk moze but naozaj cobra vec. Len do dam, ze kazde 2h by map clovek stat a zacvicit si, ak jeho praca vyzaduje sustain sedenie. Ja si niekedy nastavim aj budik, aby som sa nezabudol nad pracou. Preto mam doma male bradielka, hrazdu ale osvedcilo sa mi aj robenie hlbokych drepov so psom v naruci (nesrandujem). Mame husky fenku, ktora ma cca 20kg tak je to lepsie ako na prazdno.

No a pokial ide o tuto sacharidovu metodu, zda sa, ze som ju uz v podstate spracoval aj bez toho, aby som toto cital. Autora som si uz vyhladal a materialy mozno zakupim. Tu je vsak clanok, ktory by ti mohol byt napomocny:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-pouzivajte-ako-dobrych-sluhov.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Martinius
Pridané: 10.07.2014, 16:44
Reagovať
Pridané: 10.07.2014, 16:44
Reagovať
Otázka
Zdravím. Viem že to sem nepatrí, ale už dlhšiu dobu mi vŕta v hlave jedná otázka. Chcel by som sa opýtať, ktorý druh cvičenia je výhodnejší pri silovom cvičení? Je lepšie cvičiť určitý počet opakovaní v jednej sérií alebo namiesto počtu opakovaní zvoliť časový interval (napr 30 s.) a hneď potom ísť na ďalší cvik kým neprejdem všetky cviky čo sa rovná jednému kolu? Za odpoveď vopred ďakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 22.07.2014, 16:19
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 16:19
Reagovať
Re: Otázka
Ahoj, to je otazka co chces dosiahnut, jednak aky typ svalu a co s nim dalej budes robit. Na orientaciu a rozhodovanie ti pomozu tieto dva clanky:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/rozhodnite-sa-preco-chcete-mat-svaly.html

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-pohybe/zostavte-si-funkcny-kondicny-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Hatori Hanzo
Pridané: 22.07.2014, 12:12
Reagovať
Pridané: 22.07.2014, 12:12
Reagovať
Re: Otázka
Ak pod pojmom silové cvičenie chápeš cviky na rozvoj maximálnej sily, je kľúčový počet okakovaní a intenzita. Počet okakovaní 3-5, intenzita vysoká. Komplexne túto problematiku rozviedol vzpieračský tréner Alexander Prilepin. Pozri napríklad: http://powerlifting.ronnie.cz/c-3835-teorie-ruskeho-siloveho-treninku-prilepinova-tabulka.html alebo googli: frázu Prilepinova tabuľka.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lenny24
Pridané: 08.07.2014, 21:31
Reagovať
Pridané: 08.07.2014, 21:31
Reagovať
Negativa nizkosacharidovej stravy
Ahoj Vlado.dakujem za dalsi skvely prispevok. Citam tvoj blog a snazim sa o postupnych prechod na tukovy metabolizmus. Zatial sa u mna prejavilo mnozstvo pozitiv-ubytok tuku,vahy,zlepsenie sport.vykonov..Bohuzial,ale jeden negativny-strata menstruacie.Podla lekarskeho vysetrnia nejde o ziadne ochorenie a pricina je neznama.Mate s niecim takym skusenost?Nikdy predtym som ziadne diety nedrzala,cvicim cca 3-4 dni v tyzdni a ubytok na vahe je z 54 na 51kg za 2 mesiace.Dakujem,Lenka
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 20.07.2014, 00:15
Reagovať
Pridané: 20.07.2014, 00:15
Reagovať
Re: Negativa nizkosacharidovej stravy
Neviem na to Lenka odpovedat bez suvislej diskusie. Mozne priciny mozu byt v neoptimalnom prijme tukov (resp. v ich pomere MUFA, SAFA, PUFA), alebo v nedostatocnom prijme sacharidov (prilis zaskrtene), alebo mozno si tvoje telo mysli, ze mas malo podkozneho tuku a z nejakeho dovodu mozog nespravne alebo nedostatocne vyhodnocuje signaly leptinu (hormon kt. sa tvori z tukoveho tkaniva). Mozno sa skus poradit aj s nejakym specialistom, ktoremu by si poskytla co najviac informacii (napr. MUDr. Pijak a ini vzdelani lekari vo vyzive)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Silvia
Pridané: 13.07.2014, 08:20
Reagovať
Pridané: 13.07.2014, 08:20
Reagovať
Re: Negativa nizkosacharidovej stravy
lenny24 riešila som dlhšiu dobu rovnaký problém. odpoveď som po dlhom pátraní našla na tejto stránke http://www.paleoforwomen.com/how-extremity-can-make-even-the-best-diet-fail/ pomohlo mi navýšenie sacharidov (najmä bobuľovité ovocie, strukoviny, bezlepkové sacharidy) a výživový doplnok Kelp Morské riasy, ktorý je dôležitý pre hormóny štítnej žľazy, s ktorými môže nastať pri nízkej spotrebe sacharidov problém. Táto hladina je pravdepodobne dosť individuálna, keďže niekomu to problém vôbec nespôsobuje. Tiež som chudla veľmi pomaly a pociťovala veľmi veľa zdravotných zlepšení a myslela som si, že to nemôže spôsobiť žiadny problém, ale stalo sa. Všetko zlé je na niečo dobré a človek sa celý život učí, ak by si náhodou mala nejaké otázky, tak môžeš mi napísať mail thesecret91@azet.sk Držím palce, dúfam, že ti to pomôže a podarí sa ti odstrániť a budeš pociťovať len pozitíva low-carb :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mirekz
Pridané: 04.07.2014, 17:46
Reagovať
Pridané: 04.07.2014, 17:46
Reagovať
kcal
cau Vlado pises ze neranajkujes! No obed tvori 20% s tvojho denneho kalorickeho primu to je cca 500 ml jgurtu greckeho typu to je dost nie na ciastocne hladovanie? ja si davam napr 1 cottage a teraz som dosiel na to ze je to malo musim dat aspon tri alebo jeden jogurt 500ml 10%. kolko kcal ja potrebujem mat celodeny prijem ked meriam 184cm 93kilo 17% tuku cca 77 kilo aktivnej svalovej hmoty aktivity crossfit 3x do tyzdna?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.07.2014, 23:23
Reagovať
Pridané: 19.07.2014, 23:23
Reagovať
Re: kcal
Miro, bez to tak, ze bez experimentovania a zaroven omylov sa nezaobides. Padnes, poucis sa a nabuduce padnes lepsie. Takze skusas co vyhovuje tebe najviac a pozoruj sam seba a pokusaj sa svoje konanie vyhodnocovat. Ja verim, ze budes uspesny a naucis sa svoje telo ovladat, lebo nik iny ako ty v nom nebyva...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
juki
Pridané: 05.07.2014, 08:35
Reagovať
Pridané: 05.07.2014, 08:35
Reagovať
Re: kcal
Myslim k tomu 20% príjmu kalórii je treba asi pozriet ze co sa stane ak k tomu malému jogurtu ale cottage cheese pridas za hrsť orechov mandlí alebo čohokoľvek a za PL kokosoveho oleja a máš 500-600 kcal len taky fukot. Samozrejme ked tam das všetko v zelenine alebo len v jogurte tak je toho za lavor.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mirekz
Pridané: 07.07.2014, 21:45
Reagovať
Pridané: 07.07.2014, 21:45
Reagovať
Re: Re: kcal
Ok dik za odpoved ale jogurt bohato staci 400 ml jogurtu greckeho typu cca 500kcal ale ten olej aj oriesky ma prekvapili ze tolko ma kcal a v malom mnozstve
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
juki
Pridané: 09.07.2014, 21:28
Reagovať
Pridané: 09.07.2014, 21:28
Reagovať
Re: Re: Re: kcal
Vôbec nie som zástancom otrockeho prepočítavania kalórii ale nejaky týžden dva a človek si opraví obraz o mnohých veciach. Potom sa to rieši omnoho komfortnejšie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vladislav Takáč
Pridané: 03.07.2014, 21:00
Reagovať
Pridané: 03.07.2014, 21:00
Reagovať
Nízka hladina cukru
Ahoj Vlado, len jedna otázočka. Dal som si minule zmerať cukor v krvi (na lačno) a povedali mi, že ho mám trocha nízky. Neviem teraz, čo si mám myslieť a ako na to reagovať. Pol roka sa riadim tvojím stravovaním, neviem teda, či mám niečo zmeniť, či prijímať viac ovocia, či sacharidov alebo kde nastala chyba. Lebo tetka mi hneď povedala chodte si kúpiť nejakú sladkosť :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.07.2014, 23:19
Reagovať
Pridané: 19.07.2014, 23:19
Reagovať
Re: Nízka hladina cukru
Jednoducho na to nereaguj. Pokial nepocitujes nejaku hypoglykemiu (stavy malatnosti ci odpadavania), tak vsetko je v poriadku. Nacitaj si ale aj tento clanok pre sirsie suvislosti:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
branob
Pridané: 05.07.2014, 19:18
Reagovať
Pridané: 05.07.2014, 19:18
Reagovať
Re: Nízka hladina cukru
Podstatne je, ci aj pocitujes priznaky hypoglykemie alebo mas prirodzene nizsiu glykemiu. Tetka je asi zvyknuta na vyssie hodnoty u vacsiny sacharidovo sa stravujucej populacie, takze len na zaklade jej reakcie by som si nerobil starosti.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Tibi
Pridané: 01.07.2014, 14:11
Reagovať
Pridané: 01.07.2014, 14:11
Reagovať
Spiroergometria
Vdaka Vlado za clanok. Pozeram uvedeny link na spiroergometriu, ale pri tomto vysetreni sa urcia hodnoty :VO2max, ANP, AP,.. ale ako urcia mnozstvo spalovania tukov,.. ? Mam vysetrenie na biku - je mozna dohoda z tvojej strany pomoct to rozlustit, pripadne poradit ? vdaka
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.07.2014, 23:09
Reagovať
Pridané: 19.07.2014, 23:09
Reagovať
Re: Spiroergometria
To co sleduju pracovnici zariadenia je jedna vec, co mne povedia o tebe surove data z masiny (excel subor), je vec druha. Napis mi email, no najprv si zozen tie surove data a posli mi ich na email. Pred absolvovanim som ta vsak mal usmernit, ale napis a dohodneme sa.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
robert
Pridané: 07.07.2014, 18:20
Reagovať
Pridané: 07.07.2014, 18:20
Reagovať
Re: Spiroergometria
- na základe analýzy vydychovaných plynov (RQ = CO²/O²)
- laicky povedané, čím nižie množstvo CO² vo vydychovaných plynoch, tým je vyšie využie tukov v organizme ako okamžitý zdroj energie a naopak
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 20.07.2014, 00:04
Reagovať
Pridané: 20.07.2014, 00:04
Reagovať
Re: Re: Spiroergometria
Len dodam, ze tento udaj poskytuju spominane surove data, ktore si treba vzdy po takomto vysetreni vyziadat. Ak vysetrenie absolvujete v spominanom zariadeni a poviete ze idete odo mna, tak mne surove data uz posielaju automaticky...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
kaatka
Pridané: 01.07.2014, 13:06
Reagovať
Pridané: 01.07.2014, 13:06
Reagovať
low carb
Ahoj,

zaujimalo by ma, po akom case asi pominu negativa low carb stravovania. Konkretne mam na mysli problemy v oblasti sportu. Stravujem sa tymto sposobom vyse 8 mesiacov (50 - 100g sacharidov denne)a stale pocitujem problemy pri treningu - strata sily a vytrvalosti, ubolene svaly, slaba regeneracia atd.
Inak si myslim, ze mam tukovy metabolizmus, lebo ziadne ine problemy nemam - ziadne problemy so stravou, ziadna bolest hlavy alebo nevolnost, vyuzivam intermittent fasting, takze aj ciastocne hladovanie zvladam v pohode. Len tie vykony na treningu ma znepokojuju.

Dakujem za odpoved.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.07.2014, 23:07
Reagovať
Pridané: 19.07.2014, 23:07
Reagovať
Re: low carb
O tom sa da polemizovat ale najviac by ti pomohlo absolvovat spiroergometricke vysetrenie, z ktoreho by si poslala surove data a potom by sa ukazalo, ci si mozes dovolit tak malo sacharidov a ciastocne hladovat (a kolko krat za tyzden). Ak sa na to podujmes, posli mi email, poslem ti instrukcie aj usmernenia...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Mirka
Pridané: 30.06.2014, 14:08
Reagovať
Pridané: 30.06.2014, 14:08
Reagovať
vlocky
dobrý deň už dlho mi nie je uplne jasne ako sa meni obsah sacharidov varenej ovsenej kase a vlociek za surova. kolko kopcovitych polievkovych lyzic surovych vlociek mam pouzit ak chcem 100g ovsenej varenej kase?? varena by mala mat okolo 20g sacharidov... dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.07.2014, 23:06
Reagovať
Pridané: 19.07.2014, 23:06
Reagovať
Re: vlocky
Aaa Mirka naco by ste chcela konzumovat vlocky? Dufam ze si ich aspon planujete namocit do vody na 8h pred varenim. Na pomoc si mozete vziat vzdy google, zadat potravinu v EN nazve a za nazov napisat "nutrition facts" a dozviete sa. Len dodam, ze vlocky po uvareni maju viac vody na 100g ako tie suche...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Mirka
Pridané: 24.07.2014, 15:08
Reagovať
Pridané: 24.07.2014, 15:08
Reagovať
Re: Re: vlocky
Tak potrebujem aj nejaky dobrý zdroj sacharidov a vlocky mam bezlepkove... zo vsetkych obilnin mi vyhovuju najviac...ja nejedavam vela sacharidov max. 50g denne aj to len v treningovy den, preto ma zaujima obsah sacharidov...obavala som sa ze ked si dam pr. 30g vlociek, tak ze budu mat rovnake mnozstvo sacharidov ako za surova aj ked to uvarim....inak idem podla vasej zivotospravy...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.08.2014, 23:11
Reagovať
Pridané: 11.08.2014, 23:11
Reagovať
Re: Re: Re: vlocky
Z mojho pohladu su lepsim zdrojom sacharidov pseno, zemiaky, ryza, este lepsie: sladke zemiaky, topinambur, quinoa...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
renata0509
Pridané: 30.06.2014, 11:39
Reagovať
Pridané: 30.06.2014, 11:39
Reagovať
rada
Ahoj Vlado,velmi sa mi paci vasa stranka a cerpam z nej inspiracie o strave a pohybe,je to velmi pekne ze nam takto pomahas,dakujem:)chcela by som sa ta opytat co hovoris na moje cvicenie,cvicim 3krat do tyzdna 3x21vypady,3x15 plie drepy a 3x15drepy toto robim s dvojkilov.jednoruckami,potom si dam 13cvikov na brucho,kazdy po 20x a snazim sa ich vzdy obmienat a potom si davam interv.trening8x30sekund sprint a chodza je 90sekund..toto robim 2x do tyzdna a jeden krat idem bud na zumbu,alebo pilates,alebo vonka na kopec rychlou chodzou,robim to takto od februara,ale prestala som teraz chudnut,asi treba nejaku zmenu,mohol by si mi prosim ta poradit...mam 40rokov.vysku 156 a vazim 57kg,chcela by som aspon 5kg ist dole,ale nechcela som radikalny sposob aby som nestratila prsia...zatial dakujem Renca
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.07.2014, 22:59
Reagovať
Pridané: 19.07.2014, 22:59
Reagovať
Re: rada
Ahoj Renata, vyzera to fajn, ale nejaky rozumny zaver bez podrobnejsej diskusie neviem urobit ani ta dalej usmernit. Ak by si si zelala lepsie usmernenia, mozes vyuzit osobnu konzultaciu. Ak vsak ide o 5kg a neschudnut s prs, musim ta sklamat. Ak patris k normalnym zenam (skor typ hruska pri priberani), tak prve pri chudnuti odchadzaju prsia, potom brucho a zadok a stehna az posledne...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 29.06.2014, 19:39
Reagovať
Pridané: 29.06.2014, 19:39
Reagovať
low_carb
Zdravím Vlado,
velice pěkný článek. =) Myslím, že můžeš být a jsi vzorem člověka - podnikatele, který není pouze podnikatel, ale i člověk. =) Jinak řečeno, snažíš se něco dobrého předat a vytvořit, jak v podnikatelské úrovni, tak věřím i v soukromé sféře. Být pouze dobrý a poctivý podnikatel není všechno (není to málo). Když k tomu člověk dokáže skloubit - vybalancovat i osobní život, to je umění.
Jestli mohu měl bych k článku pár dotazů.
1. Držíš teď už celý týden hladovění, už ne 5 dnů hladovění a 2 dny "jedící"?
2. Jaký je Tvůj nynější názor na reset day a komu ho doporučuješ?
3. Zjistil jsem dle pocitů energie, regenerace atd., že po lehčích tréninzích mi vyhovuje 90g/sacharidů a po těžších 110g/sach.. V jedící den, kdy necvičím 70g/sach. a v reset dnu asi 300g/sach. Bylo by toto nastavení přibližně možné na osobu 186cm, 82-3kg s 6%tuku? Jednu dobu jsem pracoval i na 30g/sach den, ale nic moc nefungovalo - trening, regenerace atd.
4. Chtěl bych se tě ještě zeptat, jaké množství sach. máš v dny, kdy necvičíš a máš velkou psychickou (práce architekta) zátěž?
5. Poslední otázka směruje k bílkovinám. Pro optimální regeneraci jsem si nastavil 120g/bílk. včetně WP. V den, kdy mám těžký trénink mám dvě dávky WP z nichž jednu nepočítám do celkového množství. Může to tak z principu fungovat?
Děkuju za rady a odpovědi.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.07.2014, 22:52
Reagovať
Pridané: 19.07.2014, 22:52
Reagovať
Re: low_carb
Ahoj Vite, dakujem za pochvalu aj otazky, odpovedam:

1. momentalne uz drzim 7 dni v tyzdni ciastocne hladovanie s roznou dlzkou (od 12-16h).
2. Reset day stale praktizujem, interval orientujem podla narocnosti treningov a pocitov, Ti, ktori maju sacharidov malo, ti by mali reset day zaradovat, ale neviem byt konkretny, ak nepoznam sirsie suvislosti a individualne zvlastnosti.
3. Urcite ano, napokon mam z teba pocit, ze patris skor k tym citlivejsim pozorovatelom vlastneho tela, takze pokojne uz nechavaj volny priebeh intuicii a pocitom.
4. Moje mnozstvo sacharidov sa poyhbuje pod 50g / den, ak netrenujem aj ked intelektualne cez den pracujem.
5. Ako som spomenul v bode 3, myslim ze si uz v situacii, kedy vies sam sebe odpovedat aj na zaklade spatne vazby svojho tela, nakolko patris aj k pokrocilim citatelom nasho blogu a vies toho viac zohladnovat ak ide o rozne modelove situacie...

Drzim palce, nech sa ti dari aj nadalej...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 29.06.2014, 22:28
Reagovať
Pridané: 29.06.2014, 22:28
Reagovať
Re: low_carb
Zdravím Vlado,

rád bych ještě doplnil otázku. Jedná se mi o to, kam je až dobré - vhodné snižovat příjem sacharidů? Mým cílem je samozřejmě mít zdraví organismus, který dokáže - no jednoduše to, co popisuješ nahoře v článku o zkoušce přežití. Skloubení fyzické a psychické odolnosti a zdatnosti.
Ještě jednou děkuju.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.07.2014, 22:56
Reagovať
Pridané: 19.07.2014, 22:56
Reagovať
Re: Re: low_carb
Ja myslim, ze ak budes postupovat podla posledneho clanku o pouzivani sacharidov, tak to je idealna cesta. Nemyslim si vsak, ze pokusat sa znizovat prijem sacharidov pod 50g / den by bolo nejako metabolicky prinosnejsie alebo uzitocnejsie. Urcite by vsak mnoho povedalo spiroergometricke vysetrenie tvojho metabolizmu. Ak by si ho chcel realizovat napis mi email, poslem ti instrukcie a dalsie usmernenia.

Celu tuto vec este skomplikuju geneticke testy, ktore nam odhalia pocty slinnych amylaz alebo ine individualne faktory. Vcera sme boli s MUDr. Pijakom v jednom laboratoriu, s ktorym pripravujeme uzku spolupracu prave na analyzu dolezitych individualnych zvlastnosti, ktore by tuto otazku pomahali zodpovedat. Potom uz budeme vediet dost na to, aby sme kazdemu vedeli povedat co je pre neho naozaj najlepsie...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
LubomirG
Pridané: 29.06.2014, 18:20
Reagovať
Pridané: 29.06.2014, 18:20
Reagovať
Low-Carb
Zdravim vsetkych. Aj ja som cakal na tento clanok na zaklade jedneho z predoslych komentov. Na tomto clanku je vidiet, ako si Vlado uvedomuje zodpovednost voci kazdemu jednemu cloveku, ktory cita tieto clanky. Skoda len, ze nebol par mesiacov skor ten clanok, lebo niektore informacie som musel vypatrat (suvisia s pitim, solenim, mineralmi), na druhej strane chapem, ze Vlado najskor musel zazit sam na sebe tento typ stravy a preskumat dokladne vsetko. Uz len zo zaujimavosti by som chcel vediet, ci ste mali pri zmene problemy, ale predpokladam, ze nie prip. minimalne, kedze ste postupne znizovali mnozstvo prijatych sacharidov a zvysovali tuky, vid odporucane LEVELY z predosleho clanku. Pekne zhrnute a pre kazdeho zrozumitelne informacie. Dik za vynikajuci clanok Vlado.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.07.2014, 00:16
Reagovať
Pridané: 02.07.2014, 00:16
Reagovať
Re: Low-Carb
Dakujeme za pochvali Lubo, verime ze sa ti uz dari lepsie optimalizovat svoju zivotospravu...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
LubomirG
Pridané: 29.06.2014, 18:29
Reagovať
Pridané: 29.06.2014, 18:29
Reagovať
Re: Low-Carb
Musim opravit, ze nielen na tomto clanku vidiet zodpovednost Vlada, ale na celom tomto webe a jeho celkovom pristupe.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Aďka_13
Pridané: 29.06.2014, 14:49
Reagovať
Pridané: 29.06.2014, 14:49
Reagovať
ĎAKUJEM !!!
TAK TOTO JE PERFEKTNÝ ČLÁNOK !!!! MÁM VŠETKY PRÍZNAKY PO NÍZKO-SACHARIDOVEJ DIÉTY, ČO SÚ UVEDENÉ V TOMTO ČLÁNKU !!! HOCI SOM MALA MNOŽSTVO TUKU POD HRANICOU NORMÁLU (PEKNE MI SPÁLILO TUK), KEĎŽE SOM NEPRIJÍMALA ZDRAVÉ TUKY, NARUŠILA SOM SI HORMONÁLNU SÚSTAVU ! DÚFAM, ŽE PRECHOD NA TUKOVÝ METABOLIZMUS AJ VĎAKA TEBE VLADO MI POMOŽE ZREDUKOVAŤ PREBYTOČNÝ TUK NA MAXIMUM A OPRAVA HORMONÁLNEJ SÚSTAVY !!! PRETO SI IDEM DAŤ U TEBA VYTVORIŤ JEDÁLNÍČEK NA MIERU ! UŽ LEN ZOHNAŤ KALIPOMETER A FORMULÁR MÁM VYPLNENÝ !!
BUDE SA DAŤ V BUDÚCNOSTI ABSOLVOVAŤ TOTO MERANIE, AKÉ SI ABSOLVOVAL TY?

ĎAKUJEM, ŽE NÁM POMÁHAŠ TÝMITO INFORMÁCIAMI !! SI PRE NÁS OBROVSKÝ VZOR A SI VEĽMI DOLEŽITÝ PRE NÁS !!! :) ĎAKUJEEEEM :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.07.2014, 00:15
Reagovať
Pridané: 02.07.2014, 00:15
Reagovať
Re: ĎAKUJEM !!!
Dakujeme za pochvali Ada, budeme sa tesit aj na uzsiu spolupracu...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mbajla
Pridané: 29.06.2014, 09:22
Reagovať
Pridané: 29.06.2014, 09:22
Reagovať
Candida
ahojte, je zaujimav, ze skoro za 80% priznakov, ktore si uviedol je zodpovedne premnozenie candida albicans - to je kvasinka. V normalnom stave funguje v pohode v nasom tele no pri premnozeni ( prave vdaka cukrom a sacharidom ) zacne brat telu dolezite ziviny.

ja postupne prechadzam na tukovy metabolizmus a presiel som roznymi fazami, najtazsie na zaciatku - vypol som uplne vsetky tipy cukrov, ktore si clovek "pridava", cize hnedy cukor, med, agave atd.
Je velmi zaujimave sledovat ako telo reaguje a hlavne ako reaguje candida - kedze ona dokaze vytvarat rozne enzymy a latky tak ze ovplyvnuje jej majitela.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
juki
Pridané: 29.06.2014, 02:04
Reagovať
Pridané: 29.06.2014, 02:04
Reagovať
Super
Zdravím Vlado.
Super článok. Od tvojho avíza v diskusiách som sa ho nevedel dočkať. Teraz mi je zase viacero vecí jasnejších a som si istý, že si ním pomohol mnohým nádejným "tukožrútom" . Držím palce vo vývoji nového produktu. Ak by si potreboval testovacieho králika tak sa ozvy.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.07.2014, 00:11
Reagovať
Pridané: 02.07.2014, 00:11
Reagovať
Re: Super
Ahoj Michal, som rad ze ti to pomohlo, ak by si nam chcel pomoct, ozvi sa mi na email, poslem ti instrukcie. Zatial ahoj...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
El Peto
Pridané: 29.06.2014, 01:28
Reagovať
Pridané: 29.06.2014, 01:28
Reagovať
Register dobrých potravín
Vlado v prvom rade obrovská pochvala a vďaka za tento tvoj nový článok. Gratulujem ti, že posúvaš svoj prínos pre ostatných do úplne inej dimenzie. Tvoja stránka nie len jedna zo stoviek na ktorej sa človek dočíta o pohybe, stravovaní a nejakej základnej filozofii. Tvoj prínos predovšetkým ten informatívny je enormný a určite nebudem sám kto si každý tvoj nový článok číta počas týždňa aj 2-3 krát kým si z neho neodnesiem všetko čo považujem za potrebné. Preto ti za tvoj čas a prínos fakt veľká vďaka.

Čo by som ti chcel ale navrhnúť je, či by si na svojej stránke nemohol zriadiť nejakú rubriku ako KVALITNÉ POTRAVINY. Mám však na mysli tie ktoré nájdeme na regáloch našich potravín či supermarketov. Myslím, že väčšina z nás musí niekedy počas dňa v strave improvizovať a jednou z možností je skočiť do tesca, lidlu či kaufu a rýchlo si niečo kúpiť. Sám som si už podľa tvojich rád našiel zopár podľa mňa fakt kvalitných potravín s ktorými by som sa chcel s ostatnými podeliť a rovnako by ma zaujímalo aj tvoje zhodnotenie alebo komentáre či odporúčania od iných. Prípadne by sa táto rubrika mohla rozšíriť až do podoby keby ti ľudia posielali odfotenú etiketu so složením a ty by si k tomu pridal nejaký stručný komentár alebo jednoducho len ohodnotil danú potravinu na stupnici od 1-5. Toľko môj skromný návrh a aj keď chápem, že más určite kvantum inej práce a budem rád ak nad tým skúsiť pouvažovať. Ďakujem :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 17.07.2014, 15:12
Reagovať
Pridané: 17.07.2014, 15:12
Reagovať
Re: Register dobrých potravín
Ahoj Peto, tvoj napad je velmi cenny a budes sa cudovat, ale uz niekolko ludi pred tebou mi tutto ideu v komentaroch navrhovalo. Ja s tym samozrejme suhlasim, ale nemozem slubit, ze to spustim v dohladnej dobe (napr. mesiac). Co slubit mozem je, ze zacneme budovat rozne databazy (aj potravinove), ktore spristupnime vsetkym zaujemcom a citatelom nasho blogu. Takze vdaka za styl tvojho uvazovania, aj toto raz uskutocnime a dozviete sa presne co si kupujeme aj my, lebo tiez zijeme v betonovej dzungli, v ktorej sa treba prestravovat a prezit...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
benjaminszabo
Pridané: 29.06.2014, 21:31
Reagovať
Pridané: 29.06.2014, 21:31
Reagovať
Re: Register dobrých potravín
Dobrý nápad. Myslím že to čo si popísal sa už približuje v podstate k nejakému "fóru". Neviem či tu niekedy bolo fórum, ale práve na takéto účely by to možno pomohlo. Samozrejme treba brať do úvahy aj to, že Vlado má určite iné veci na práci, no nechajme to na jeho zváženie.

Na záver musím povedať, že ďalší veľmi kvalitný článok a vďaka zaň, už sa teším na ďalší. :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
juki
Pridané: 29.06.2014, 02:07
Reagovať
Pridané: 29.06.2014, 02:07
Reagovať
Re: Register dobrých potravín
Super nápad. Myslím že by to mnohým ušetrilo more času a obkukavania produktov medzi regalmi.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.07.2014, 00:12
Reagovať
Pridané: 02.07.2014, 00:12
Reagovať
Re: Re: Register dobrých potravín
Ano, je to dobry napad a pokusime sa ho zrealizovat v dohladnej dobe, uvidime este v akom prevedeni, ale plne s tym suhlasim...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
El Peto
Pridané: 29.06.2014, 11:53
Reagovať
Pridané: 29.06.2014, 11:53
Reagovať
Re: Re: Register dobrých potravín
Presne to by bolo zámerom tejto rubriky. Samému mi zabralo kopec času pokým som si v supermarketoch našiel potraviny (polotovary),ktoré si aspoň teda podľa mňa môžem kúpiť s čistým svedomím. Budem preto rád ak Vlado nad takým niečím aspoň pouvažuje :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
zuzana.daniskov
Pridané: 19.08.2014, 20:27
Reagovať
Pridané: 19.08.2014, 20:27
Reagovať
Re: Re: Re: Register dobrých potravín
Pan Zlatos, mne by ani nevadilo, keby bola takato rubrika platena.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 09.09.2014, 23:28
Reagovať
Pridané: 09.09.2014, 23:28
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Register dobrých potravín
Dakujeme za postreh, uz na tom pracujeme, dalsie informacie pridu s novym webom, ktory pripravujeme.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem