Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:39
banner
Nadváha a obezita

Jedzte menej, cvičte viac - to už neplatí! (III.)

Ak navštívite lekára, pretože máte metabolickú poruchu alebo nadváhu, pravdepodobne jedno z odporúčaní (okrem liekov) bude zamerané na cvičenie a výživu. V praxi sa však ukazuje, že táto teória o energetickom príjme a výdaji nie je pravda. Prečo je to tak a v čom je ukrytý háčik?

img
Lavega
Pridané: 27.05.2014, 22:03
Reagovať
Pridané: 27.05.2014, 22:03
Reagovať
...
Cítim sa hlupo ale až teraz som to pochopil, po prečítaní tohoto článku.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Teri
Pridané: 12.06.2013, 13:52
Reagovať
Pridané: 12.06.2013, 13:52
Reagovať
Kalorie
Ahoj, i napriek tomu, že zo 100 článkov sa z 99 dozviem, že priberanie tuku je spôsobené vyšším príjmom ako výdajom, verím tým tvojim. Avšak tento nepomer spôsobuje u mňa isté pochybnosti a nemôžem uveriť, že sa 99 % ľudí mýli a že sú to všetko nezmysly. Preto sa pýtam:
naozaj počet kalórií nehrá žiadnu rolu?
Vyplavovanie inzulínu je jediný spôsob, ktorým sa v tele ukladá tuk?
Ak by niekto neskonzumoval ani gram sacharidu, ale jeho príjem by bol 4000 kcal, všetko z tukov + bielkoviny, pribral by (tuk, nie svaly)?
Ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.05.2013, 09:19
Reagovať
Pridané: 25.05.2013, 09:19
Reagovať
Re: Kalorie
Pozri, problematike sa treba venovat aj z hlbsej roviny ako z pohladu prijem vydaj energie. Vstupuje do toho pohyb, cela zivotosprava, zvyky, nacasovania, pomery jedal a dalsie faktory, ktore tuto zalezitost robia tazsie pochopitelnu. Nie vsak je kaloria ako kaloria a 500kcal usetrenych nespravnym sposobom (najpr. zo zdravych tukov) ti z dlhodobeho hladiska moze zasadnym sposobom poskodit zdravie (rozvratena hormonalna sustava, zvysene zapalove procesy v tele, atd). Ak tychto 500kcal usetris a ak si na strane anti-tukovej, tak co si das? Bielkoviny, nejaku zeleninu a zvysok dotlacis sacharidmi. Tam je problem. Inzulin nie je problem, problem je zvysujuca sa hladina cukru v krvi. Budes si musiet nacitat viac nasich clankov aby si pochopila vsetky suvislosti, rozpisovat ich sem nebudem. No ak by si cisto teoreticky dokazala do seba "natlacit" 4000kcal napriklad len z tukov (co nie je mozne, lebo by to tvoje telo ani hlava nedokazalo prijat), tak tyzden by si nebola hladna, vsetky zasovy glykogenu by sa ti minuly (do 3 dni), tvoj metabolizmus by bol zasadne drastickym sposobom nuteny prejst na tukovym metabolizmus (spalujuci ketony - ako produkt tukoveho metabolizmu). Tebe by bolo zle, tocila by sa ti hlava, bolo by ti zle, triasla by si sa (priznaky zavislosti na cukroch) ale asi do 5-tich dni by sa ti stav zlepsil a citila by si sa uz ok. Dokonca by si sa citila omnoho lepsie. Detaily si dostuduj v clankoch o tukovom metabolizme, anabolizme a pod. Takze odpoved na otazku ci pocet kalorii naozaj nehra ziadnu rolu odpovedam: hra, ale cesta setrenia na tukoch je nespravna. Potrebujes zdrave tuky a z tych 4000kcal si mozes pokojne dovolit skonzumovat 40-50% zo zdravych tukov (citaj v clankoch ake su to - je to velmi dolezite), 20-30% z bielkovin a zvysok sacharidov (zelenina verzus koncentrovane sacharidy) budes musiet prisposobit podla svojich cielov, aktualneho stavu podkozneho tuku, typu metabolizmu atd. Aby sa z toho clovek vysomaril a mal vsetky informacie pokope, tak preto pripravujeme jednu publikaciu (cca 100 stran A4 format), ktora ti to vsetko vysvetli podrobne. Hotova bude do 2 mesiacov.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Teri
Pridané: 12.06.2013, 13:52
Reagovať
Pridané: 12.06.2013, 13:52
Reagovať
Re: Re: Kalorie
Ďakujem za odpoveď, tých 4000 kcal bol len príklad, ja sacharidy nevynechávam a ani sa nesnažím chudnúť - nepotrebujem. Nie som na strane anti-tukovej, v poslednej dobe som ich príjem zvýšila. Viacero vašich článkov som si už preštudovala a získala som z nich dojem, že telový tuk sa ukladá pri zvýšenej hladine cukru v krvi, ktorú môžu tuky naopak, znížiť pri spomalení sacharidov. Z toho vyplýva, že tuky zo stravy sa v tele neukladajú a to je v rozpore s inými, nie vašimi tvrdeniami. Preto odporúčajú nízkotučné potraviny pri chudnutí a pod. Spôsobuje teda veľa prijatého tuku i ukladanie v tele? Je pri tom rozdiel medzi zdravými a nezdravými, teda, prečo sú vlastne nezdravé? Podľa vašej teórie by mali byť fastfoodové premastené jedlá síce nie zdravé, ale spôsobovať redukciu hmotnosti. Toto sa však nedeje a môžem to považovať za čiastočný dôkaz, ku ktorej verzii sa prikloniť, lebo vaše tvrdenia nemám v realite potvrdené.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.06.2013, 22:50
Reagovať
Pridané: 05.06.2013, 22:50
Reagovať
Re: Re: Re: Kalorie
Pytaj sa na jednu otazku a tu si precitaj, ktore tuky su ok a ktore uz nie:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/mozu-byt-tuky-vo-vyzive-najdolezitejsie.html

Ak nebudes mat spravny pomer omega-3 vs. ostatnych MK vo vyzive (idealne 1:3) tak nebudes chudnut, mozes priberat. Bezny ludia maju pomer 1:50, ten kto sa stravuje vo fast foodoch 1:50. Pri pomere nad 1:10 uz v tele prestavaju spravne fungovat dolezite hormony, ktore prestavaju zabezpecovat optimalne fungovanie svalov (ochabovanie namiesto regeneracie) a tym padom v tele nespravne hormony sposobuju priberanie (napr. estrogen, kortizol, a pod.)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Teri
Pridané: 12.06.2013, 19:57
Reagovať
Pridané: 12.06.2013, 19:57
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Kalorie
Takže, ak tomu rozumiem, ukladanie tukov je okrem vysokého cukru v krvi spôsobené i nesprávnymi hormónmi, ktoré vznikajú pri nepomere omega-3 vs MK. Ešte niečím?
Potom je tu ešte problém so získavaním omega-3, keďže sa v strave nachádza v minimálnom množstve: 100g ryby cca 2g a inde ešte menej. Viem, že riešením je čistý rybí tuk, ktorý nemám, ale aj tak by som musela prijať asi 20g om-3 aby bol pomer zachovaný, čo je už veľa a z bežnej strave sa to nedá získať. Veľa ľudí je chudých (napríklad aj ja) a doplnok om-3 neužívajú. Akože vy pri vašej spotrebe tukov prijmete 50g om-3 denne?

Ešte by ma zaujímalo, odkiaľ máte všetky informácie, z akých zdrojov/článkov čerpáte aby som to mohla považovať za dôveryhodné a 100% pravdivé. Chápem, že sa tomu dlho venujete, študujete, ale to znamená, že väčšina informácií o tejto téme (počítanie kalórií a pod.) sú samé bullshity.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.06.2013, 21:03
Reagovať
Pridané: 18.06.2013, 21:03
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Kalorie
Necitlivost dolezitych hormonov (leptin, inzulin) a prevaha hormonov ktore nechces mat v krvi lebo sposobuju o.i. priberane (napr. kortizol, estrogen, ine) su sposobene aj inymi faktormi. V prvom rade je to vsak vysoko sacharidova vyziva, dalej AHK, nedostatok spanku, prilis dlho trvajuce cvicenia (najma vytrvalostne), mala kondicia (sila, najma rychlost, dynamika, vytrvalost, ine), latky provokujuce v tele tvorbu estrogenov (plastove latky z PET flias, kozmetika, ine), typ metabolizmu (napr ektomorf ma mnoho kortizolu) a tak dalej... cize nie len omega-3 pomer voci ostatnym MK. Ak chces citat skutocne cenne informacie, prestuduj si napr. tieto weby a vsetko v nich (pripadne si kup aj publikacie od tych autorov):

http://drrosedale.com
http://defensenutrition.com/blog/
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Teri
Pridané: 12.06.2013, 13:52
Reagovať
Pridané: 12.06.2013, 13:52
Reagovať
Re: Kalorie
Ešte by ma zaujímalo, čo hovoríte na toto:
V článku popisujú, čo sa udeje s jednotlivými zložkami potravy.
"Tuky sa dostávajú cez krvný obeh až do pečene, ktoré z nich určitú porciu spáli a časť premení na iné látky ako napríklad cholesterol. Zvyšok posiela do tukových buniek, kde čakajú na to, aby boli použité, ak si ich telo vyžiada. ... Najľahšie sa do tukových zásob vkladajú tuky, ale nezabudnite na to, že sa na ne premenia aj prebytočné cukry a bielkoviny."
(citované z: http://slovakfitness.sk/174-ako-sa-v-tele-tvori-tuk.html)
Je to presný opak ako tvrdíte vy (ak nie, opravte ma), ale prečo by to nemohlo byť tak? Ja sa snažím dopátrať k pravde, keďže sa o túto problematiku zaujímam, ale už neviem čomu mám veriť.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
lukosoft
Pridané: 04.01.2015, 14:24
Reagovať
Pridané: 04.01.2015, 14:24
Reagovať
Re: Re: Kalorie
Viac čítať a menej sa pýtať. Ten článok má bez úvodu necelých 300 slov, nemá zdroje ani autora a to sú jediné 3 vety o tuku...presne to je problém, že dnešný ľudia hľadajú pravdu v bulvárnom časopise pre masy. Prečítajte si nejakú celú knihu, napr. Why we get fat and what to do about it, The Primal blueprint, alebo Vladove články. Toto som našiel na nete a možno vám to bude užitočné: "Glukagón mení tuk zo stravy a vysiela ich do tkanív ako zdroj energie – inzulín premieňa tuk zo stravy na tukové zásoby." citované z http://www.kompava.sk/odborne-clanky/odborne-nazvy/glukagon.html . Inak na tej stránke nájdete aj Vladov Wellness proteín a Wellness tyčinku.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem