Tento článok je staršieho vydania a informácie ktoré obsahuje, už nemusia byť aktuálne. Pokiaľ vás táto téma zaujíma a chceli by ste, aby sme sa jej opäť venovali, zahlasujte. Články s najvyšším počtom hlasov pripravujeme prednostne.
ruka
Hlasov:247
banner
Potraviny a stravovanie

Nebojte sa riadeného večerného prejedania

Čo je to riadené večerné prejedanie? Ako je možné že vám odporúčame takýto krok, ktorý je v úplnom rozpore s bežnými poznatkami o "zdravej" výžive? Dokonca že sa treba prejedať až na večer? Možno tvrdíte, že sme sa museli zblázniť ale zároveň dúfame, že ste zvedavý na naše dôvody.

img

Pre zobrazenie článku musíte byť prihlásený

Prečítali ste iba 1922 slov z 3178 slovného článku. Po prihlásení môžete dočítať zvyšok.
matis
Pridané: 20.11.2018, 20:38
Reagovať
Pridané: 20.11.2018, 20:38
Reagovať
Kombinacia mliečnych výrobkov a mäsa
Zdravím. Chcem sa opýtať či je vhodné kombinovať mliečne výrobky s mäsom v rámci večerného pojedania. Podľa niektorých odporúčaní je vraj táto kombinácia pre nás žalúdok ťažko spracovateľná. Čo si o Tom myslíte? Vďaka za odpoveď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 20.11.2018, 22:56
Reagovať
Pridané: 20.11.2018, 22:56
Reagovať
Re: Kombinacia mliečnych výrobkov a mäsa
Ja si o tom nemyslim nic. Moj zaludok na to nehovori nic negativne, ako je tomu u vas? Podla coho to viete vyhodnotit?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
punkboy69
Pridané: 30.05.2016, 21:11
Reagovať
Pridané: 30.05.2016, 21:11
Reagovať
Práca
Ahoj Vlado. Čo myslíš, dlhodobejšie hladovanie, dajme tomu 20h denne vyhovuje aj pre ľudí, čo pracujú manuálne 5dní v týždni 10h denne ? :) Nemyslím tým úplné hladovanie ale dajme tomu káva s kokosovým olejom a raw kakaom okolo 12:00 padne dobre :) Ide o to, že sa nechcem nijak poškodiť, alebo sa vyčerpať, ale zas hladovanie mi vyhovuje, hlad moc nepociťujem ani po dlhšej dobe, ale rád by som sa uistil že sa nevystavujem zdravotnému riziku keď počas dňa spálim možno aj cez 2000kcal a doplňam to až okolo 18:00 :) Čo si o tom myslíš? s IF mám dosť veľa skúseností, hlavne pozitívnych, ale nie som si úplne istý, či to musí byť správna cesta aj pre človeka s mojou prácou. PS: bodlo by mi aj zhodiť nejaký ten vankúšik :)
Ďakujem za odpovede.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 07.06.2016, 08:31
Reagovať
Pridané: 07.06.2016, 08:31
Reagovať
Re: Práca
Ahoj, nedokazem na to odpovedat za teba - resp. za tvoj metabolizmus. Ale ak ti to vyhovuje, urcite by som s tym nejak v tychto konturach experimentoval a hladal optimalny rezim. Potom to vecerne jedlo vsak musi byt poriadne kvalitne, ale to ti asi nemusim prizvukovat.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
cech.michaela
Pridané: 25.04.2016, 09:15
Reagovať
Pridané: 25.04.2016, 09:15
Reagovať
?
Ahoj Vlado.
Dakujem za super clanok...pohravam sa s myslienkou prerusovanej hladovky, pretoze:
niekedy od druheho stupna zakladnej skoly som nemala potrebu ranajkovat, ani desiatovat. prve jedlo bol vacsinou obed okolo 14.00..netvrdim, ze som jedla vzdy to najlepsie a najzdravsie, ale moja vaha pri 167cm sa pohybovala niekde v rozmedzi 60-65 kil. nikdy som necvicila, nie som sportovy typ, ale pobehovania kade-tade, som mala vzdy dost..aj pesej chodze..som chodec z presvedcenia.
takto nejako to slo az po prve tehotenstvo, ked som zacala samozrejme pravidelnejsie jest a pribrala som na 85 kil...a tie sa ma drzia celych 10 rokov.
za posledny rok som venovala vela casu a energie a penazi,( ktore som investovala do nutricnej specialistky) aby som sa naucila jest zdravo a pravidelne, 5-6 krat denne. Samozrejme pridala som aj na moje pomery veeeela cvicenia ( 2x do tyzdna skupinove cvicenie, a 2-3 krat hodina behu )...za rok som sa zbavila 5 kil...co sa mi zda zufalo neadekvatne usilu, ktote som tomu vynalozila.
takze, mam plan..od teraz
cvicenie, kratky polhodinovy HIIT, alebo intervalovy beh, rano nalacno, alebo vecer pred vecerou.
a co sa tyka vyzivy..
prve jedlo niekde medzi 12.00-14.00,
napriklad zeleninovo-ovocna stava, alebo jogurt s bobulami, alebo zelenina na chrumanie, alebo hrst orechov
a vecer megaporcia salatu, kusisko masa, alebo ryba a nejaky dobry tuk.
je toto cesta ako sa vymotat z toho bludneho kruhu??
a este som sa docitala, ze pred treningom o hlade, je fajn si dat BCAA..co ty na to?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.04.2016, 23:31
Reagovať
Pridané: 26.04.2016, 23:31
Reagovať
Re: ?
Urcite je to cesta, ale musis ju realizovat a podopierat o dalsie poznatky, ktore najdes aj v novsich clankoch na blogu. Mozno by bolo dobre si uvedomit aj vyznam niektorych dolezitych pojmov, ktore su obsiahnute v tomto slovniku - najma tie o metabolizme, aby si sa dostala do obrazu co najskor:

https://slovnik.vladozlatos.com
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Mira
Pridané: 07.04.2016, 14:32
Reagovať
Pridané: 07.04.2016, 14:32
Reagovať
IF
Ahojte,

chcela by som prerušovaný pôst skúsiť avšak nie je mi jasná jedna otázka. ČI je vhodné cvičiť cca 4 hodiny pred skončením pôstneho 14 hodinového okna. Nakoľko podľa toho čo som sa dozvedela na internete je lepšie väčšinu času pôstu prespať a cvičiť na konci pôstu. Ja by som však chcela cvičiť pred šiestou ráno a prvé jedlo mať o 11:30. Myslíte, že by to tak mohlo byť v poriadku? Ďakujem pekne za odpoveď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.04.2016, 22:01
Reagovať
Pridané: 10.04.2016, 22:01
Reagovať
Re: IF
Z mojho pohladu je to jedno. Cvicenie pocas postu vsak zvysi celkovy objem spalenych tukov, pretoze mas velmi nizke hladiny inzulinu, co zlepsuje betaoxidaciu i ketolyzu (tukovy metabolizmus). Ci budes vladat a ci nebudes mat glukozovy deficit (pocas alebo potom), to ti zarucit nedokazem, musel by som poznat stav tvojej metabolickej kondicie a celkovej metabolickej gramotnosti. Taktiez to zaleti od typu treningu. Vyskusaj a daj nam vediet ako to dopadlo...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Kupacabra
Pridané: 27.12.2015, 10:40
Reagovať
Pridané: 27.12.2015, 10:40
Reagovať
Otazka
Ahoj Vlado
Moja otazka znie
Ked ma niekdo studene koncatiny a ma aj problemy so stitnou zlazou tak dajme tomu ze to je z nedostatku prijatych calorii co sa v dlhodobom horizonte prejavilo aj problemamy so stitnou zlazou a spomalenymi funkciami organov

Ako sa da tento problem vyriesit..
Resp.dlhodobim jedenim a prechodom na tukovy metabolizmus by sa to mohlo upravit a vratit do spravnych kolaji?
Stym ze samozrejme by sa nestalo ze by clovek isiel pod bazalny metabolizmus
Vdaka
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.01.2016, 14:30
Reagovať
Pridané: 01.01.2016, 14:30
Reagovať
Re: Otazka
Podla coho vies ze mas problemy so stitnou zlazou? Domnievam sa ze je to nespravna interpretacia ak ide o kalorie, studene ruky ci spomaleny metabolizmus (nie organov). Ja osobne som mal tiez kedysi problemy so studenymi koncatinami, zaciatky prechodu nizkosacharidoveho stravovania su s tym casto spojene. Ide tu aj o glukozovy deficit, ktory pri tomto stravovani vznika, na co niektore casti tela jednoducho nie su pripravene. Ale to neznamena, ze to je nejaky negativny jav. To sa casom upravi, hlavne ak najdes optimalnejsie stravovanie vzhladom na svoju metabolicku a zdravotnu kondiciu (vcitanie hladovania, tekutin, atd).

Okrem toho si treba uvedomit, ze dlhoveki ludia sa vyznacuju nizkymi hladinami inzulinu, chladnejsou teplotou tela a nizsou funkciou stitnej zlazy. Ide o velmi pozitivne "spomalenie" metabolizmu, ktory pomalsie starne a vznika v nom menej stresu. Je ine ked sa niekomu spomaluje metabolizmus v dosledku nadvahy ci obezity (v metabolickej negramotnosti) a ine ked niekto povedzme pri vhodnejsej hmotnosti a vyssom metabolickom zdravy stane nieco podobne. Suvisi to aj s pocitom hladu, ktory je utlmeny a tie najdlhsie zijuce tvori (200 a viac rokov - hladajte ktore to su na internete), konzumuju potravu tak raz za 3 mesiace. Tomu hovorim maximalizacia efektivity metabolizmu a tato konotacia nie je vobec negativna ale naopak velmi pozitivna a ma velmi silny vplyv na cely metabolizmus (najma na bunkovej a mitochondrialnej urovni).

A na zaver vyssim prijmom kalorii to nespravis. Ja dlhodobo konzumujem hypokaloricku vyzivu ako by som mal. Mozno ale vyssi prijem sacharidov by ti pomohol (ak ide o chladne koncatiny) ale castokrat je to problem aj s metodikou dychania. Tento jav som na sebe spozoroval uz pred mnohymi rokmi. Akonahle sa dostanem do silneho stavu flow (koncentracie), alebo sledujem nieco napinave, zacnem plytkejsie dychat, co sposoby horsie prekrvenie koncatin. Hned ako si uvedomim ze dycham plytko (trva mi to chvilu kedze svoje telo i myslienky mam pod kontrolou casto), pomocou vedomeho dychania sa ruky ohreju do 3-5 minut. Ked si vsak uvedomime, ze tukovy metabolizmus je daleko citlivejsi (a zavislejsi) od vyuzivania kysliku ako zdroja energie, tak kazda zmena v dychani sa na tvojom tele odrazi...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
nataliaferencov
Pridané: 22.12.2015, 13:07
Reagovať
Pridané: 22.12.2015, 13:07
Reagovať
obed vs. večera
Ahoj vlado :)...zaujímalo by ma či je možné niektoré dni postupovať tak, že množstvo jedla ktoré by som mala zjesť večer zjem na obed a večera bude menšia a ľahšia...v prvom rade trénujem vždy ráno resp. okolo obeda a po tréningu mávam veľký hlad a obedujem medzi 13:00-15:00 poobede - zdravé tuky, bielkoviny a minium sacharidov...a druhá vec je tá, že večer mám niekedy problém po tom ako zjem väčšie množstvo tukov - bývava mi ťažšie a horšie sa mi zaspáva...v podstate zjem potrebné množstvo živín za deň len prehodím poradie...a poobede mám vždy dostatok času na odpočinok takže nebehám s plným bruškom kade-tade a mám čas tráviť aj ten väčší obed :) aa taktiež nemám bez problémov vydržať aj 6 hodín do večere...jedávam max. 3krát za deň bez snackov medzi jedlami....Vopred ďakujem za odpoveď ;)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.12.2015, 06:43
Reagovať
Pridané: 23.12.2015, 06:43
Reagovať
Re: obed vs. večera
Ak po takom vydatnom obede nezaspis v praci na stole alebo za volantom, tak mozno by to mohlo fungovat. Parasympatikum (cast nervovej sustavy zodpovednej za regeneraciu a oddych) je podla mna lepsie "zapinat" vecer a jedlo (najma velke) ju vzdy zapina uspesne. Aj vecerne jedlo a jeho skladba musi byt prisposobena tvojim aktualnym metabolickym, zdravotnym, traviacim a inym moznostiam, preto sa neda pausalizovane odpovedat pre vsetkych jedno a to iste. Treba experimentovat, zlyhavat casto ale zo zlyhani sa vzdy poucit, aby tie dalsie zlyhania a omyly boli produktivnejsie a inteligentnejsie. Iba tak sa clovek dopracuje k efektivnejsiemu manualu na ovladanie svojho tela. Drzim palce pri zdravom a produktivnom experimentovani.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ivana.knapkova
Pridané: 22.08.2015, 16:38
Reagovať
Pridané: 22.08.2015, 16:38
Reagovať
dojčenie
Dobrý deň. Som úplne na začiatku vášho stravovacieho systému a zaujíma ma ako postupovať keď dojčím dcéru (cez deň zhruba každú hodinu a pol, po 22. hodine cca každé 4 hodiny). Ráno začnem byť veľmi skoro hladná. Čo poradíte? Vďaka moc
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.09.2015, 11:42
Reagovať
Pridané: 16.09.2015, 11:42
Reagovať
Re: dojčenie
Ivana taketo rady nie su moc na verejnu diskusiu, obzvlast nie, ak o vas vobec nic nevieme a je potrebny velmi citlivy a individualny pristup. Momentalne je velmi neskoro na to (alebo naopak skoro) aby ste zacala nejako specialne experimentovat s vyzivou. Je dobre ze sa o to zaujimate, len mate meskanie zopar mesiacov az rokov (pred tym, ako sa dieta narodilo). Na druhej strane ak mate skutocny hlad, je to signal, ze vase telo potrebuje kvalitne ziviny. Nejde tu len o energiu, tej ma kazdy na sebe dostatok (v zasobach tuku). Mozog rozlisuje aj nedostatok klucovych zivin (vitaminy, mineraly, ine), preto nas nuti nieco jest, dokonca niekedy aj potom, ako mame uz plne brucho - ale zial plne prazdnych a nevyzivnych kalorii. Preto vam odporucam, aby ste sa pokusali davat do ust len to najlepsie, co is mozete dovolit. Mozno by vas ciastocne mohol inspirovat zoznam potravin, ktore kupijeme my:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/investujte-do-jedla-investujete-do-seba-kolko-je-dost.html

viac k temam rodicovstvo a tehotenstvo tu:
http://www.vladozlatos.com/typove-skupiny/rodicia-a-tehotenstvo.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Chalko
Pridané: 21.08.2015, 20:05
Reagovať
Pridané: 21.08.2015, 20:05
Reagovať
Otázka
Dobrý deň,
Prosím Vás mám vážnu otázku ohľadom nízkosacharidovej výživy. Je vhodná i keď mám 17 rokov? Začal som uz aplikovať aj čiastočné hladovanie a cítim sa fajn. Avšak rodičia si myslia že je to nezdravé, že som chorý keď neobedujem a neraňajkujem... môj doktor si zase myslí, že "všetko treba jesť" (názory ovplyvnené monopolmi..) aký máte názor vy? Ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.09.2015, 11:36
Reagovať
Pridané: 16.09.2015, 11:36
Reagovať
Re: Otázka
Ja myslim ze u zien (aj mladych) je nizkosacharidova strava (okolo 100 - 150g/ den) vhodnejsia ako ketogenicka (pod 50g/den). Co si myslia rodicia je sice dolezite, ale na slovensku je rozsirena taka nestastna vlastnost, ze ludia (niekedy ak mudri a vzdelani) robia zavery aj z minima informacii bez toho, aby si dali zalezat na studiu detailov. Preto ak tvoji rodica budu navstevovat nas blog, studovat clanky, videa, pripadne povodne odborne zdroje ktore odporucame (ako ty), tak by ste sa mohli v nazoroch niekde stretnut (rozumny kompromis). Takze ich pozdravujeme, nech sa pokojne zacitaju a potom nam polozia nejake otazky ak su nejasnoti. Drzime ti palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
erionko
Pridané: 13.08.2015, 10:09
Reagovať
Pridané: 13.08.2015, 10:09
Reagovať
Hladovka + Zima
Ahoj, cital som nedavno knihu moderneho pracloveka a skusam hladovku, akurat uz po 10 hodinach od posledneho jedla (500g ryby, dve vajicka, paprika, rajcina, a potejnovy sejk) mi zacala byt zima a zacal som mat studene prsty. Je to bezne / dobre / zle ? Prejde to casom ked si telo zvykne hladovat alebo ?

Dakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.08.2015, 14:06
Reagovať
Pridané: 16.08.2015, 14:06
Reagovať
Re: Hladovka + Zima
Je to bezne, najma v zaciatkoch, ale z mojho pohladu by bolo vhodnejsie ist na to hladovanie opatrnejsie a s mensim casovym rozostupom (8-9h). Tu su nejake dalsie poznatky, ktore by mohli pomoct:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Marek Contosfal
Pridané: 24.07.2015, 15:46
Reagovať
Pridané: 24.07.2015, 15:46
Reagovať
vynechanie ranajok
Dobry den. Ako ste pisal je vhodne postupne obmedzit ranajky na 5dni v tyzdni. Pri ich vynechani presuniem tuto stravu ku 2.jedlu alebo ku poslednemu vecernemu prejedaniu? Resp uplne vynecham?
Dakujem. Marek
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.08.2015, 23:22
Reagovať
Pridané: 10.08.2015, 23:22
Reagovať
Re: vynechanie ranajok
Ja osobne by som navrhoval skor presunut na prve jedlo, ktore bude v neskorsich hodinach (napriklad po 12:00). Ci vsak prave pre vas bude ciastocne hladovanie na 5 dni v tyzdni optimalne, je na diskusiu a hlavne testovanie. Niektore suvislosti su popisane aj tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lukasito
Pridané: 04.08.2015, 14:44
Reagovať
Pridané: 04.08.2015, 14:44
Reagovať
Re: vynechanie ranajok
Tak teoreticky, je idealne cely den sa podjedat a vecer kontrolovane prejedat, cize ranajky nic - hladovka, na obed nejake mensie jedlo (podjedanie) a na veceru prejedanie (pretoze teoreticky 1-2 pripadne 3 jedla denne), no stretol som sa s problemom, ako do seba dostat zhruba 3000 kcal, ked clovek sa naje len raz pripadne 2x za den? Pride mi to ako velmi tazka uloha.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 30.08.2015, 23:31
Reagovať
Pridané: 30.08.2015, 23:31
Reagovať
Re: Re: vynechanie ranajok
Ja mam za ten cas na sebe odskusane, ze ani hypokaloricka vyziva (cize mensi prijem energeticky, ako by som mal mat) nesposobuje stratu svalovej hmoty, metabolizmus sa stane jednoducho efektivnejsi, klucova je kvalita zivin. Na druhej strane ak treba tlacit na kalorie, nevidim v tom problem. Take 2 dc sladkej 40% smotany (skoro 800 kcal a 40g tuku) sa do mna zmestia aj po velkej vecery ani neviem ako a pokojne by som zvladol aj viac smotany bez traviacich tazkosti (ale to som ja). Kiez by ale bola nepasterizovana a pocitvejsia, no k takej nemam zial pristup. Ale smotanu si davam na koniec iba takej vecere, v ktorej nebolo mnoho sacharidov (iba zelenina, ked tak kukurica, pripadne celkove mnozstvo sacharidov do 30g), aby som zbytocne na dlhu dobu nenavysoval inzulin (cukry + tuk nie su idealna kombinacia)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lukasito19
Pridané: 20.07.2015, 09:30
Reagovať
Pridané: 20.07.2015, 09:30
Reagovať
Objem
Ahoj Vlado,
V nejakom tvojom clanku som cital ze prijmes zhruba 3000 kcal.
Zaujimalo by ma, co dokazes vsetko zjest aby si prijal (to je zhruba) 240g tuku pri hladovani, podjedani sa a vecernom feast mode (S a B teraz neriesim). Ja osobne ked som si to len tak zhruba rozratal, tak ked zjem vecer 2 velke klobasy (300g) + nejake to maslo 30g + smotana 33% (~75ml) a plus minus nejaka zelenina a 2 vajicka to mam nejakych 145g tuku. Co je asi stale malo, no objemom dost. Neviem ci mam jest viac koncentrovanych tukov typu kokosovy olej, maslo a pod, ale to zasa nie je az tak chutovo vynikajuce dat si len tak 2 lyzice oleja. Vo vseobecnosti jem 2x denne, rano len vodu pripadne kavu a obed mam taky klasicky cca o 12:30 napr. mäso + zemiaky, kt. maju nizky GL: myslis, ze tych 150g zemiakov (co je zhruba 30g sacharidov) je fail? Zastavi to nejak moju snahu o metabolicku flexibilitu? Potom ked pridem domov z prace zhruba o 17:30 tak mam silovy trening s vlastnou vahou a k jedlu sa dostanem cca okolo 19tej. Potom niekedy cca okolo 22:00 v den treningu si dam este taky shake kde je zelensi banan, tvaroh, kefir, smotana, olivovy/kok. olej, chia, lanove sem., orechy. Myslis, ze je to neskoro? Problem je, ze skor to ani nejde kedze nie som po takej vydatnej veceri relativne este najedeny. No shake pijem kvoli tomu, ze mam pocit, ze som cez den nepojedol dostatok tukov, no ten banan tomu trochu vadi - ako sacharid. Nejaky hint? Dik.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.08.2015, 23:23
Reagovať
Pridané: 05.08.2015, 23:23
Reagovať
Re: Objem
V poslednych obdobiach mam pravdepodobne mensi energeticky prijem, no ak ide o tuky, viem si urobit jednoduche doplnenie podla potreby. Ak sa mi zda, ze za den mam malo tukov, jednoducho po veceri, kedy som nejedol mnoho sacharidov, vypijem jednu celu sladku 40% smotanu 2dl (alebo mnozstvo podla potreby). V nej je solidnych 80g tuku (SAFA a MUFA) a cca 800 kcal. Ci jest viac PUFA, MUFA, SAFA tukov, na to sa tazko odpoveda, lebo biochemia kazdeho z nas je ina a nieco ine ti v tomto momente vyhovuje ako v momente inom (napriklad rozdiel leto / zima). Na druhej strane to zalezi aj od nastavenia metabolizmu, pretoze ak nemas dostatocnu metabolicku flexibilitu, tak vysoky prijem SAFA tukov docasne moze byt u teba problemovy, najma ak by si si ponechal vyssi prijem sacharidov (nad 150g / den).

Problem je vsak v praxi a realnom overovani tychto hypotez. Metodika nie je jednotna, hoci nejake postupy mam otestovane a ciastocne aj overene. Napriklad na spiroergometrii vieme zistit ako si na tom nepriamo s metabolizmom a pri teste profilu mastnych kyselin vieme zistit, ci nemas vysoke hodnoty POA (kyselina palmitolejova), co by znacilo teoreticke problemy. Taktiez vieme, kolko ti este treba tlacit na pilu s prijmom omega-3 (PUFA). Vsetky tieto metody su vsak relativne dost drahe (spiro 50 eur a vysetrenie profilu MK zdrazeli z 30 na 125 eur - co je skoda). Takze ti zatial neostava nic ine, len si studovat clanky, ktore produkujeme, studovat zahranicne clanky, studie a ine relevantne informacie, ktore ti pomahaju naviest ta na lepsiu cestu, kde zacnes byt voci svojmu telu dostatocne citlivy na to, aby si vedel co dalej so sebou. Viem ze je to alibisticka odpoved ale inu zial nemam. Nemam moznost s tebou uzko pracovat, analyzovat vsetky detaily okolo tvojho tela. Treba si vsak uvedomit, ze ak to na sebe cele prebadas, naucis sa dolezite kompetencie, ktore neskor budes moct odovzdat dalsim. Preto ti drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
trejdovah
Pridané: 29.05.2015, 22:12
Reagovať
Pridané: 29.05.2015, 22:12
Reagovať
strava
Dobrý deň, viem že takychto otázok sa vás asi veľa ľudí pýtalo, ale chcela by som sa poinformovat ohladom toho ciastocneho hladovania či je to na organizmus dospievajuceho dievcata vhodné taktiež ak aktívne sportujem. Vopred vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.06.2015, 23:39
Reagovať
Pridané: 02.06.2015, 23:39
Reagovať
Re: strava
Vhodne to je pre kazdeho, len ide o mieru, na ake tvoje telo bude reagovat este pozitivne a kedy to uz bude vysoky stres. Vieme to ciastocne odhadnut na zaklade vysledku spiroergometrickeho vysetrenia, z ktoreho vieme zistit mieru trenovanosti tvojho metabolizmu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
trejdovah
Pridané: 03.06.2015, 17:38
Reagovať
Pridané: 03.06.2015, 17:38
Reagovať
Re: Re: strava
Jasné rozumiem prečítala som si ten článok. Čiže najrozumnejšie by bolo absolvovať spiroergometické vyšetrenie ? A ešte som sa chcela spýtať, čo by nasledovalo po tom vyšetrení, ak teda budem vedieť výsledky nejaká zmena jedálnička, v prípade, že moj metabolizmus spaľuje viac cukrov ako tukov ? ako sa potom dá vlastne získať ten tukový metabolizmus. Čítala som aj ten článok o tom, že treba jesť viac orieškov a príjmať viac tukov ako cukrov, ale zmení sa potom moje spaľovanie tukov ? Pretože nech robím čokolvek ten tuk z brucha nechce zmiznúť. Myslela som si, že zdravšou stravou sa to zmení, ale je to rovnaké. Vopred ďakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.06.2015, 15:26
Reagovať
Pridané: 19.06.2015, 15:26
Reagovať
Re: Re: Re: strava
V prvom rade kvantifikujes svoj metabolizmus. Napriklad zistis vysku svojho MFO (maximum fat oxidation) a pri ktorom pulze MFO mas. Dalej ako si dobra v setreni sacharidov a kde je tvoj aerobny zaklad (moment, kedy spalujes 50% tuky a 50% cukry). Tieto hodnoty mozes v case porovnavat a teda vediet, ci sa posuvas spravnym smerom nie len v stravovani, pretoze jedlo je len jeden z mnohych faktorov, ktore na tvoj metabolizmus vplyvaju. Paradoxne ked budes jest viac spravne zostavenych a zdravych tukov (a automaticky menej sacharidov), tak tie sposobia zmenu v tvojom metabolizme (vyssie MFO). Takze tvoj tuk na bruchu odstranis az potom, ako odstranis svoju metabolicku negramotnost, o ktorej sa dozvies viac tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odstrante-svoju-metabolicku-negramotnost.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
sands
Pridané: 29.05.2015, 07:53
Reagovať
Pridané: 29.05.2015, 07:53
Reagovať
Režim A vs. režim B
Ahoj Vlado, ako píšeš, odporúčaš a praktizuješ delenie týždňa na režim A a režim B, čiže do týždňa cca tie 2 dni celodenného stravovania. Prečo je dobré zahrnúť aj nejaké dni celodenného stravovania, nie si teda zástancom každodenného čiastočného hladovania a večerného prejedania? Vďaka.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 06.06.2015, 20:03
Reagovať
Pridané: 06.06.2015, 20:03
Reagovať
Re: Režim A vs. režim B
To je samozrejme na diskusiu a potom aj na prihliadnutie individualnych zvlastnosti. Som zastancom toho, co ti povie laboratorium na tvoj aktualny zdravotny stav a stupen prosperity alebo naopak degeneracie. Problem pri ciastocnom hladovani v kombinacii s LCKD (nizkosach-keto-dieta) moze vzniknut v dlhodobom horizonte. Ako pri vsetkych vyzivovych rezimoch, ktore nie su optimalne nadizajnovane (pre individualitu) sa lahko moze stat ze budes podvyziveny (a neskor aj zdegenerovany). Tym ze mas prirodzene utlmeny pocit hladu (co je uplne v poriadku), tak sa znizuje sanca, ze pri dnesnom industrialnom svete potravin do seba dostanes poctive a plnohodnotne kalorie (potraviny). Napriklad taka sladka smotana je super, pomaha ti optimalizovat metabolizmus ale nie je nejako extra vyzivna. Tebe hlad potlaci, metabolizmus stabilizuje / zefektivni ale nakoniec nedoda dostatok potrebnych zivin pre tvoje telo. Tak sa mozes dopracovat k podvyzive, ale je tu aj dobra sprava. Mnohe veci sa uz dnes daju odmerat, o com je tento clanok:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/nepodliehajte-iluziam-vo-vyzive-a-zivotosprave.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
erikr
Pridané: 11.04.2015, 09:55
Reagovať
Pridané: 11.04.2015, 09:55
Reagovať
čiastočné hladovanie každý deň
Ahoj Vlado,
je v podriadku ak máme čiastočné hladovanie každý deň? Pôvodne sme mali 5x do týždňa hladovanie 2x celodenné ale vôbec sa nám do toho nechce, viac nám vyhovuje hladovanie. Plynú z toho nejaké nevýdovy alebo problémy?

Ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.05.2015, 23:33
Reagovať
Pridané: 02.05.2015, 23:33
Reagovať
Re: čiastočné hladovanie každý deň
Nedokazem odpovedat na tvoju otazku bez skumania tvojich individualnych zvlastnosti, stavu (pod)vyzivy, stavu metabolizmu, zdravotnych markerov, kondicie, atd. Takze ci je to pre teba vyhodne alebo nie sa mozes pokusit vyhodnotit aj pomocou tohto clanku:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/nepodliehajte-iluziam-vo-vyzive-a-zivotosprave.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Lesana
Pridané: 07.04.2015, 09:19
Reagovať
Pridané: 07.04.2015, 09:19
Reagovať
unter-eating
Prosim Vas, ako vyzera faza obedneho a poobedneho podjedania, co to blizsie znamena a aka strava sa vtedy konzumuje. Dakujem :o)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.04.2015, 16:14
Reagovať
Pridané: 25.04.2015, 16:14
Reagovať
Re: unter-eating
Vyzera to tak, ze v tomto case konzumujete mensie porcite (1-2) kvalitneho jedla: vyvar, salat, ine ale v takom objeme, aby ste stihla do vecerneho treningu vyhladnut. Vsetky odporucania vsak treba prisposobovat individualnym zvlastnostiam cloveka, preto nie je mozne poradit uplne presne "jedz toto a zarucene uspejes". Citajte dovody preco:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/nepodliehajte-iluziam-vo-vyzive-a-zivotosprave.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Denis.M
Pridané: 18.03.2015, 17:39
Reagovať
Pridané: 18.03.2015, 17:39
Reagovať
večera po tréningu
Zdravím pán Zlatoš,

určite tu niekde už podobná otázka padla, no chcel by som sa opýtať, mám tréning 4x týždenne o 20:00 do 21:00 (naň chodievam hladný), cez deň
si príjem sacharidov kontrolujem, len neviem či ihneď po tréningu cca okolo 21:30 si dať večeru s vyšším počtom sacharidov (spať chodím okolo 23:00 a vstávam o 6:30).
Predsalen je to dosť neskoro, (resp. "priskoro" po tréningu).
Ďakujem pekne
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.03.2015, 13:26
Reagovať
Pridané: 19.03.2015, 13:26
Reagovať
Re: večera po tréningu
Ano je to dost neskoro a budes si musiet sam odskusat, ci sacharidy su pre teba ok, ci po tom nepriberas, ci sa nebudis moc nevyspaty, atd. Moze to byt pre teba ok (lebo si metabolicky velmi zdravy a trenovany) alebo sa moze stat aj to, ze to optimalne pre teba jednoducho nebude. AJ davka rozhoduje, takze je tu mnoho premennych, ktore nevieme dopredu a preto ti neostava nic ine, ako urobit na par tyzdnov nejaky pokus a omyl. Ja osobne mam tiez tak neskoro veceru a u mna sa vyssi prijem sacharidov neprejavil negativne, ale chodim spavat najcastejsie az okolo 0:00 takze to nie je az taky problem (3H pred spanim).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
RadomirB
Pridané: 14.03.2015, 20:56
Reagovať
Pridané: 14.03.2015, 20:56
Reagovať
Ked je skory trening
Ahoj Vlado,
mohli by ste mi prosim poradit, ci je mozna prerusovana hladovka a s dostatocnym casom, ked vstavam o 5:00 a cvicit vo fitness (objemovy trening) zacinam o 6:00? Ako by potom mala vyzerat posledna vecera? Dakujem!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.03.2015, 22:01
Reagovať
Pridané: 16.03.2015, 22:01
Reagovať
Re: Ked je skory trening
Ahoj, mam trochu problem porozumiet na co sa presne pytas. Prosim skus to este raz napisat jednoduhsie v 2-3 otazkach. Dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
RadomirB
Pridané: 17.03.2015, 10:44
Reagovať
Pridané: 17.03.2015, 10:44
Reagovať
Ked je skory trening
Ok :-). Reagujem na margo clankov o vecerani, ranajkach a ciastocnom hladovani :-).

Je mozne to vsetko vhodne nastavit tak, aby som to vsetko dodrzal a aby som mal (objemovo - silovy) trening uz o 6:00 hod. rano?

Momentalne vstavam o piatej rano, vypijem proteinovy napoj, o siestej mam trening, po nom vypijem proteinovy napoj a potom 2 - 3 hlavne jedla a nieco male pomedzi to (najma zelenina, strukoviny, orechy, tvaroh a cottage cheese, kedze som vegetarian).
Ak nestiham posledne jedlo, vypijem proteinovy napoj ( s nizkym obsahom cukru).

Veceru som posunul pre ciastocnu hladovku skor - na 18:00 hod. No neviem ci to staci, ci sa noc rata do hladovky, kedze chodievam spat okolo 21.00 hod.
Chcel by som ju drzat tak, aby to bolo co najefektinejsie.

Velmi pekne dakujem za odpoved!

R



Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.03.2015, 13:11
Reagovať
Pridané: 19.03.2015, 13:11
Reagovať
Re: Ked je skory trening
Rozumiem. V kazdom pripade by si to zelalo dlhsiu diskusiu, pretoze bez poznania niektorych veci o tebe sa neda cez koment poradit zodpovednu a zarucenu radu. V najblizsom clanku ktory bude koncom tohto tyzdna ti predstavim koncept seba-kvantifikacie. V nom je subor roznych odbornych vysetreni ci genetickych testov, ktore by si clovek mal zacat zbierat a kolektizovat na to, aby sebe a svojej individualite porozumel a potom sa podla toho zariadil. Na mojom priklade pochopis viac suvislosti a aj to, preco by som zdravotne dopadol extremne zle, keby som bol vegan ci vegetarian. Ak ti vsak mozem jednoducho odpovedat, tak ano, ten protein mozeme ciastovne vnimat iba ako pitny rezim ale viac ako 3 hlavne jedla by som ti za den neodporucal. Ci je nieco efektivne, musis mat odmerane. Skus sa zahlbit do tejto problematiky, aby si pochopil ako to na sebe mozes merat (ci je to efektivne):

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
erikr
Pridané: 03.03.2015, 12:35
Reagovať
Pridané: 03.03.2015, 12:35
Reagovať
jablčná vláknina v čase podjedania
Ahoj Vlado, chcel by som sa opýtať, či je vhodné konzumovať jablčnú vlákninu v čase podjedania alebo sa to počíta ako sacharid? Konzumujeme ju 10g okolo 13:00 s probiotikami a 10g pred spaním s probiotikami...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 10.03.2015, 23:14
Reagovať
Pridané: 10.03.2015, 23:14
Reagovať
Re: jablčná vláknina v čase podjedania
Myslim ze by to nemalo predstavovat ziaden problem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Michal24
Pridané: 03.02.2015, 14:45
Reagovať
Pridané: 03.02.2015, 14:45
Reagovať
prejedanie a treningy cez den
Ahoj Vlado,ja by som sa chcel spytat,ci taketo ciastocne hladovanie a vecer riadene prejedanie bude uzitocne resp nijak kontraproduktivne,ak absolvujem jeden plavecky trening(zamerany na sprint) rano a dalsi v posilnovni okolo obeda,s tým ze do vecere je to kus casu .dakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 06.02.2015, 22:09
Reagovať
Pridané: 06.02.2015, 22:09
Reagovať
Re: prejedanie a treningy cez den
Ja ti na tuto otazku odpovedat nedokazem. Neviem o tebe nic, nepoznam uroven tvojej metabolickej flexibility, krvny obraz, stav mineralov / vitaminov, ci dalsie parametre, ktore by mi pomohli najprv identifikovat tvoju individualitu, potom ciele a nasledne ciny. Urcite zvazis, ze to nie je ani mozne cez komentare blogu. Musis mi polozit jednoduhsiu otazku, ak chces jednoduchu odpoved. Ak potrebujes odpovede na komplikovane otazky, je to na spolupracu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
stefanak.viktor
Pridané: 11.01.2015, 12:15
Reagovať
Pridané: 11.01.2015, 12:15
Reagovať
sucho v ustach
Ahoj Vlado,

casto sa mi stava, ze ak mam cez den podjedanie alebo uplne hladovanie a vecer si dam velky salat, tvaroh ci jogurt s tukmi, jednoducho vela zeleniny, trosku masa, bielkovin a dobrych tukov a prejem sa, po kratkom case, do 30 min, mam sucho v ustach, krku a som strasne smadny. Je to normalne, vykonavam prejedanie zle, mam to testovat a upravovat alebo sa moze jednat aj o nieco vaznejsie?

Dakujem za radu
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 21.01.2015, 00:06
Reagovať
Pridané: 21.01.2015, 00:06
Reagovať
Re: sucho v ustach
Na tuto otazku ti Viktor nedokazem odpovedat. Je mozne, ze to suvisi aj s prilis rychlym prehltanim a poslabsim prezivanim, ale mozno sa mylim a jednoducho telo tie extra tekutiny potrebuje...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
energokomplet
Pridané: 26.11.2014, 18:28
Reagovať
Pridané: 26.11.2014, 18:28
Reagovať
neraňajkovať
Tak v prvom rade by som sa chcel tejto rodine poďakovať, že sa takto snaží nám dať šancu a poradí nám všetkým ako byť lepšími.
Z vlastnej skúsenosti viem že je veľmi ťažké presadzovať v takejto spoločnosti ako žijeme niečo správne, iné ako to dostávame naporcované z médií, naučiť ľudí rozmýšľať vlastnou hlavou riadiť sa zdravím rozumom, venovať sa sebe, lebo zdravie máme len jedno a že investovať musíme hlavne, v prvom rade do seba teda do správneho jedla (nie do lepšieho auta, bytu telefónu..tričku...)

Hladujem teda počúvam prispôsobujem sa biorytmu svojho tela prirodzene už cca min. 5 rokov, mám 42 som kondičný športovec najnovšie mám za sebou cca 50 riadených funkčných tréningov v mktc.sk po nude strávenej prerušovane cca 15 rokov izolovanými cvikmi v posilňovni to je pre mňa úžasná zmena k lepšiemu zábavnejšiemu, zdravšiemu...
Chcel by som sa s vami podeliť a predstaviť vám v súvislosti s neraňajkovaním, Pavla Šímu (bývalí olympijský reprezentant ČSSR) http://www.prirodni-cisteni.estranky.cz/, ktorý o takomto fungovaní tela píše vo svojich knižkách a venuje sa čisteniu zanesených organizmov prírodnou cestou už viac ako 20 rokov. (V ukážkovej forme sa aj pod dohľadom a jeho jednoduchých každému zrozumiteľných argumentov a pravidiel v špičkovej forme drží napríklad aj Jaromír Jágr)
Pavel Šima je môj jediný lekár v skutočnom slova zmysle, lebo tých čo máme okolo seba sú len úradníci sluhovia výrobcov legálnych drog – liekov.
Ako aj v niektorom svojom článku uvádza Vlado, „byť v dobrej – vrcholovej forme neznamená byť zdravý“, toto isté som od Pavla Šímu počul pri vysvetlovaní správnych krokov ku zdraviu svojim „pacientom“ aj mne. Veď o športovcoch ktorý prišli o život vo vrcholovej forme, vo vrcholových kluboch, pod dohľadom vrcholových lekárov ste asi tiež už počuli.

První zamyšlení...z prvej knihy Pavla Šímy zní:

„Človek neumírá stářím, ale zanešením...“

Ráno a doobeda sa telo prirodzene čistí preto mu v tom pomáhame dostatočným prísunom vlažnej teplej vody, a žiadnym max. minimálnym prísunom jedla...
Ako je to s čistením organizmu ktoré je nutné a životne dôležité pre každého človeka (ako umyť si zuby každý deň) a špeciálne pre športovcov....ktorý niekoľko násobne viac spotrebujú - prefiltrujú vzduchu (stále špinavšieho) jedla (stále špinavšieho)...


Martin
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jakub.m
Pridané: 04.11.2014, 12:55
Reagovať
Pridané: 04.11.2014, 12:55
Reagovať
Ciastocne hladovanie v den bez treningu
Ahoj Vlado,
chcel by som sa spýtať či je vhodné praktikovať čiastočné hladovanie aj v deň bez tréningu (regenerácia) , a či treba meniť hodnoty potravín ktoré večer zjem. Okrem sacharidov (0g) to je mi je jasné.
Mohlo by to byť takto:
Doobeda nič, okolo 14:00 kysla smotana, neskôr wellnes protein s vodou, a večer vo fáze prejedania sa napríklad, avokádo, kokosový olej, orechy a na záver kuracie prsia 200g s orestovanou zeleninou.
Ďakujem za odpoveď ešte sa len učím. PS: tvoja kniha Životospráva je super aj pre úplného laika.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.11.2014, 22:32
Reagovať
Pridané: 25.11.2014, 22:32
Reagovať
Re: Ciastocne hladovanie v den bez treningu
Ahoj Jakub, na to sa neda odpovedat jednoznacne. Kazdy sam si musi v ramci reakcii svojho tela odpovedat na niektore otazky. Ciastocne ta vsak viem usmernit cez tieto dva clanky, ktore ti odporucam prestudovat. Zatial ti drzim palce:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/odmerajte-flexibilitu-svojho-metabolizmu.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vikusik149
Pridané: 05.09.2014, 09:30
Reagovať
Pridané: 05.09.2014, 09:30
Reagovať
2-fazove treningy
Chcela by som sa spýtať na čiastočné hladovanie keď mám dvojfázové tréningy, jeden ráno bud hodinu alebo od rana skoro do obeda a dalsi okolo tretej bud hodinu alebo 2 hodiny. Cize spolu trenujem 3-4 hodiny denne. Chcela by som sa preto spytat ako nacasovat protein. Ci ist nalacno na prvy trening a dat si protein 30-60 min.po treningu a 60 min. pred druhym treningom a 30-60min. po ňom? nenaruši toľko proteinu hladovanie? zdá sa mi to tiež dosť veľa bielkovín keď k tomu pripočítam ešte bielkoviny v mäse ktoré by som zjedla večer. Dakujem za odpoved.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.09.2014, 23:13
Reagovať
Pridané: 18.09.2014, 23:13
Reagovať
Re: 2-fazove treningy
Zuzana otazka znie, na co potrebujes trenovat taky objem? Niekedy su taketo treningove objemy za tyzden skor prejavom mentalnej lenivosti nastudovat si a aplikovat taky treningovy protokol (+ vyzivovy), ktory je rovnako efektivny z tretinovym objemom casu len s tym rozdielom, ze ti neznici zdravie za niekolko rovko (profi sportovec = casto profi invalid). Na druhej strane ti neviem odpovedat ako to mas urobit, nakolko neviem kvoli comu tento rezim optimalizujes. Kvoli vykonnosti (akej?), kvoli estetike (kolko kg?), kvoli zdraviu (ake hormonalne a ine profily / markery)... asi ma uz chapes...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vikusik149
Pridané: 02.11.2014, 09:42
Reagovať
Pridané: 02.11.2014, 09:42
Reagovať
Re: Re: 2-fazove treningy
Taky objem musim trenovat lebo som na univerzite v amerike za sportove stipendium. Uprimne povedane je to nanic, a je to narocne nielen fyzicky a profi sportom sa v buducnosti aj tak zivit neplanujem. Studujem kineziologiu takze vas blog je uplne skvely na doplnanie ale hlavne budovanie kvalitnych informacii. Robite skvelu pracu :) Chcela by som sa este spytat lebo asi pred 3 tyzdnami na mna prisla hrozna unava a uplne mi ''odisli'' aj svaly. Pocit ako ked bezis sprint a na konci sprint uz nemozes ja mam len po 4 drepoch. Dalej nemam velmi dobry balanc, a ked sa snazim spravit dynamicky pohyb po par opakovaniach je malatny a pomaly, jednoducho nie je to normalne. Samozrejme nie som schopna ani trenovat teraz. Zistili mi nedostatok zelza ale supplement nepomaha a nemyslim si ze to je zelezom. Hladina energie sa upravila ale svaly su na tom skoro tak isto. Krvne testy na rozne markery mam ok. Viem ze bez poznania blizsich informacii, parametrov je sa neda ani tipovat co by to mohlo byt . Len kedze trenujes svojich zverencov ci si sa s niecim takym nahodou nestretol.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.11.2014, 22:19
Reagovať
Pridané: 25.11.2014, 22:19
Reagovať
Re: Re: Re: 2-fazove treningy
Ahoj Zuzana, na analyzu toho, co ti je, by asi bolo treba viac parametrov odsledovat. V USA je dost sebadiagnostickych metod a laboratorii (napriklad: directlabs.com alebo wellnessfx.com). Mozno si pretrenovana (nic nove pod slnkom) a tvoje kortizolove a ine hormonalne krivky nie su OK (produkujes hormony v nespravnom casovom okne - narusene cirkadialne rytmy, atd). Pamataj, ze niekedy menej je viac, ale to by mali vediet asi aj tvoji treneri... vela zdravu za mlakou ti zelame.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
PeťkaL
Pridané: 15.08.2014, 09:52
Reagovať
Pridané: 15.08.2014, 09:52
Reagovať
podjedanie
Zdravím, chcela by som sa opýtať aké potraviny, v akom množstve a v akom čase mám konzumovať vo fáze podjedania, keď cvičím okolo 4-5. Ako mám postupovať ak sa chcem zbaviť podkožného tuku na bruchu? Aký názor máte na cvičenie Insanity? http://vdownload.eu/watch/874466-insanity-08-max-interval-circuit.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 09.09.2014, 23:06
Reagovať
Pridané: 09.09.2014, 23:06
Reagovať
Re: podjedanie
Petra na tieto otazky sa neda odpovedat stylom hop-sup urob toto a tamto a je to. Treba vychadzat z poznania tvojich dalsich individualnych zvlastnosti a potrebne je zozbierat dostatok udajov o tvojom tele, aby to bola zodpovedna a primerana rada. To sa tyka rovnako vyberu potravin aj ich nacasovaniu. Tu moznosti nasho blogu koncia, pretoze jedna vec je odovzdat vseobecnu informaciu, s ktorou uz musis zacat trochu pracovat aj za cenu pokusu a omylu. Ak omyly robit nechces, mozes sa s nami poradit osobne. Ak ide o insanity, ano je to velmi vhodne zaradit do tyzdenneho treningoveho protokolu, ale opat: objem, nacasovanie, intenzita, opakovanie a ine faktory su vecou diskusie a poznania tvojho stavu. Takze neboj sa experimentovat a studovat dalej nase clanky...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vitamín C
Pridané: 12.08.2014, 19:13
Reagovať
Pridané: 12.08.2014, 19:13
Reagovať
5-6 porcií
Zdravím, chcem sa spýtať... v e-booku "STOP racionálnej výžive" sa na strane 66 píše:
Celkový denný príjem energie musí byť rozdelený do 5 – 6 porcií, uplatnia sa preto:
raňajky, desiata, obed, olovrant, večera a druhá večera. Tak sa zabezpečí postupné
doplňovanie energie a jej efektívne využitie počas celého dňa, Neodporúčam sa spoliehať
na to, že večerou sa energetický deficit doženie.
...
Medzi jedlami by ste preto nemali mať väčšiu prestávku ako 4 hodiny.
-------------
a vzhľadom na tento článok je to pre mňa trochu mätúce. Je možné, že som nejakú informáciu prehliadol, mohli by ste mi to vysvetliť?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 08.09.2014, 23:48
Reagovať
Pridané: 08.09.2014, 23:48
Reagovať
Re: 5-6 porcií
Je skvele ze citate aj nase publikacie z roku 2009. Predpokladam ze patrite medzi ludi, ktori maju radi osobnostny rast a nie stagnaciu. Z rovnakeho dovodu, ak za rok precitate 40 - 50 knih, tak za roky sa vas nazor pod vplyvom studia bude menit. Publikacia uz sluzi iba ako ilustracia toho, ako sa nase myslienky v case menili, aby ste to mohli porovnat. S novym pripravovanym webom bude na tieto stare publikacie vyclenena zvlast podstranka.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
jelencek
Pridané: 11.08.2014, 17:21
Reagovať
Pridané: 11.08.2014, 17:21
Reagovať
Hladovka
Ahoj Vladko, da sa nejako to vecne skvrkanie v bruchu zastavit? ja by som bez problemov cielene vynechavala ranajky, uz velakrat som to robila aj v minulosti, ale tie hlasne zvuky zaludka v mojom pripade su pomaly cez celu miestnost pocut...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.09.2014, 23:43
Reagovať
Pridané: 01.09.2014, 23:43
Reagovať
Re: Hladovka
Ahoj, skus si dat 1-2 PL kokosoveho oleja panenskeho, malo by to prestat :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
honza.machovjak
Pridané: 27.07.2014, 18:01
Reagovať
Pridané: 27.07.2014, 18:01
Reagovať
.
Dobrý den, je mi 15 let a chtěl bych se zeptat jestli mohu začít s večerním přejídáním a částačným hladověním přes den už v tomhle věku kdy ještě rostu. Děkuji.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.08.2014, 23:24
Reagovať
Pridané: 11.08.2014, 23:24
Reagovať
Re: .
Nedokazem na tuto otazku odpovedat jednoznacne, bez poznania dalsich zvlastnosti, ale urcite by si mal mat v malicku informacie z nasledovneho clanku:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Mirka
Pridané: 27.06.2014, 13:12
Reagovať
Pridané: 27.06.2014, 13:12
Reagovať
if a zeny
Dobrý deň. Chcela by som začať s IF dlhodobo, pretože čím viac si plánujem a riešim jedlo tým viac som na ňom závislá a potom sa to prejavuje zachvatmi prejedania..navyse kaloricky prijem mam len okolo BM... IF som davno skúšala na pár dní a pozdávalo sa mi to. Teraz by som to chcela vyskúšať dlhodobo, ale počula som že pre ženy to nie je najvhodnejší spôsob pretože im to znižuje plodnosť a ja som po vysadeni antikoncepcie mala rok problem s cyklom. Teraz je už však všetko v poriadku tak by som s IF rada začala.Iste by mi to z praktickeho hladiska vyhovovalo. Navyse mam aj krvnu skupinu B pre ktoru je vraj IF celkom vhodne... Len sa obávam o tie hormony, kedze som žena. Myslite ze by som s tym aj napriek tomu mohla zacat?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.07.2014, 00:03
Reagovať
Pridané: 02.07.2014, 00:03
Reagovať
Re: if a zeny
Mirka, z mojho pohladu by ste to skusit mohla, ale navrhujem, ze co najopatrnejsie a bez unahlenia. Preto navrhujem dosledne prestudovat tieto dva suvisiace clanky:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/absolvujte-postup-pre-metabolicky-trening.html

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/ubrante-sa-negativam-nizkosacharidovej-vyzivy.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Mirka
Pridané: 27.06.2014, 13:15
Reagovať
Pridané: 27.06.2014, 13:15
Reagovať
Re: if a zeny
navyse je tiez IF vhodny ak chodim cvict rano? ak by som postupovala podla vasej publikacie zivotosprava kde su protokoly pre IF s treningom rano...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 02.07.2014, 00:04
Reagovať
Pridané: 02.07.2014, 00:04
Reagovať
Re: Re: if a zeny
Ano je to vhodne. Postup v publikacii mozete vyskusat, v tandeme s odporucanymi clankami...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mirekz
Pridané: 26.06.2014, 08:26
Reagovať
Pridané: 26.06.2014, 08:26
Reagovať
tuky
Cau vlado skadial by som mohol cerpat info ohladom detailneho zlozenia potravin,.zacali mi vrtat v hlave zlozenia tukov, z hladiska mufa safa pufa. V telerane bol taky spot o 7funkcnych potravinach medzi nimi bol aj kokosovy olej, 3polievkove lyzice denne tochto oleja startuju spalovanie tukov. Mna napadla poviem priklad taka vec ci bravcova mast by nerobila to iste a je to lacnejsi variant ale asi som vedla kedze bravcova mast ma 40% mononasitenych tukov a 50 saturovanych a kokosovy olej ma viac safa minimum a skoro vobec pufa
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.07.2014, 23:49
Reagovať
Pridané: 01.07.2014, 23:49
Reagovať
Re: tuky
Ahoj Mirek, uz na inych komentoch ma chalani nahovaraju, ze by bolo fajn urobit nejaku databazu potravin, ktore by sme vedeli spolocne konzumovat a povazovat za bezpecnejsie. Ak ide o tu mast, v podstate je to tak ako hoviris, az na jeden zasadny detail. Musis si byt isty, ze ta mast je z BIO chovu (cize nejakeho domaceho), pretoze inak ten tuk bude mat zbytocne mnoho zapalovych markerov (cytokynov), ktore sa do tej masti dostali z vystresovaneho a hormonmy a umelou stravou nadopovaneho zvierata - cize ziadna slava. V opacnom pripade (BIO mast) to slava je a velmi ti to odporucam aj namiesto kokosoveho oleja...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
wickycs
Pridané: 22.06.2014, 21:45
Reagovať
Pridané: 22.06.2014, 21:45
Reagovať
co jest vo faze podjedania
Ahoj, taká otázka, vo fáze podjedania, je vhodné ak si spravím taký shake: 1x avokádo (príp.bobulovité ovocie) + 150ml kefír (príp. plnotučné domáce mlieko/biely joghurt) + 10g kokosový olej + 10g masla + 10g orechy + 5g jablčnej vlákniny + 20g WP - dokopy rozmixujem?! Či to je priveľa en. naraz? Ďakujem :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.07.2014, 23:00
Reagovať
Pridané: 01.07.2014, 23:00
Reagovať
Re: co jest vo faze podjedania
Privela vzhladom na co? Na vyzivenie buniek? Na pocit plneho zaludka? Na zlepsenie metabolickej flexibility? Na chudnutie? Na priberanie? V kazdom pripade su to kvalitne a poctive kalorie, cize z pohladu hodnoty aj ucinku je to vsetko uplne v poriadku...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mariana1985
Pridané: 05.05.2014, 14:48
Reagovať
Pridané: 05.05.2014, 14:48
Reagovať
zastavenie váhy
Ahoj Vlado.
Prosím mohol by si mi poradit. Praktizujem riadené hladovanie a večerné prejedanie uz viac mesiacov, najprv som trochu schudla , vyradila som aj sacharidy a nasadila zdravé tuky, no neskôr som mala obdobie ked som začala jest ovsené vločky a váha mi vystupila o tri kila . ASi pred dvoma týždnami sa som opat vyradila všetky sacharidy ale váha mi stoji. začala som aj cvicit viac kardia / btw intervaly nerobím často, tak raz za týžden kôli problémom z kolenom ale silový trening mam pravidelne. vies mi poradit ako si váhu znova naštartujem ?
ĎAkujem a prajem pekný deň.
Mariana
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 23.05.2014, 22:59
Reagovať
Pridané: 23.05.2014, 22:59
Reagovať
Re: zastavenie váhy
Preco chces startovat chudnutie a nahanat kilogramy? Tvoje telo je viac inteligentne a velmi dobre vie co robi. Ma na to svoje dovody. Naopak castejsim javom je, ze ludia zradzaju svoje telo a potom sa cuduju, ze im to oplaca priberanim, nafukovanim, nedostatkom energie ci stratou zdravia. Najprv sa pokus optimalizovat celu svoju zivotospravu, pripadne opravit svoje metabolicke poskodenia, ktore si si sposobovala roky pred tym (najma ak ide o hormony) a potom mozes od svojho tela ocakavat aj esteticke vysledky. Skor ale nie. V tvojich primeranych experimentoch ti drzim palce, rozhodne studuj aj nadalej nas blog a zdover sa nam s vysledkami.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ludka22
Pridané: 30.04.2014, 22:07
Reagovať
Pridané: 30.04.2014, 22:07
Reagovať
:-)
Zdravim, uz tri tyzdne skusam tuto metodu, praktizujem ju kazdy den, zaciatky boli tazke, lebo som bola zvyknuta pravidelne a vela jest, ale uz som si zvykla. Na vahe mi ubudli dve kila, dufam, ze je to tuk a nie svalstvo :) mam otazku...pocas hladovania, moze sa pit citronova voda rano? moze sa vziat vo vode rozpusteny L-karnitin?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.05.2014, 00:17
Reagovať
Pridané: 16.05.2014, 00:17
Reagovať
Re: :-)
Na obe otazky mozem odpovedat kladne, je to fajn...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
PaloK
Pridané: 30.04.2014, 07:05
Reagovať
Pridané: 30.04.2014, 07:05
Reagovať
Fáza podjedania
Dobrý deň pán Zlatoš

Mal by som iná jednu otázku a to či je vhodné vo fáze podjedania konzumovať iba rôzne variácie orechov.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 16.05.2014, 00:16
Reagovať
Pridané: 16.05.2014, 00:16
Reagovať
Re: Fáza podjedania
Obavam sa ze ani nie, tu su dalsie suvislosti:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
JozefM
Pridané: 02.04.2014, 11:14
Reagovať
Pridané: 02.04.2014, 11:14
Reagovať
Rozporuplne clanky
Dobry den,pan Zlatos,

pri prezerani webu sa da natrafit na mnoho kontradiktivnych informacii, ktore oponuju informaciam na tejto stranke. Sam dodrziavam rady z Vasich clankov a pocitujem vyrazne zlepsenie, co sa tyka energie, a teda nechcem Vas nijako spochybnovat, ale bol by som rad, keby ste sa napriklad vyjadrili k tomuto clanku:

http://mojprotein.sk/blog/rano-je-mudrejsie-vecerat/

Autorom je Peter Vajda, ktory sa tiez povazuje za odbornika.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
PeterVajda
Pridané: 07.04.2014, 19:53
Reagovať
Pridané: 07.04.2014, 19:53
Reagovať
Re: Rozporuplne clanky
Dobry den, JozefM,

ako autor clanku sa mozem hadam vyjadrit tiez.

Nikdy som nenapisal, ze sa povazujem za odbornika. Na to su potrebne desiatky rokov studia a praxe a celozivotna otvorenost voci novym nazorom. Zial, v tomto som zatial nemal sancu uspiet, nakolko mam vacsinu zivota (hadam) pred sebou. Povazujem sam seba za laika so zaujmom.

Tema intermittent fasting a ranneho hladovania zatial nema za sebou dostatok relevantnych studii. Niekolko studii, ktore skumali tieto javy, preukazali skor korelaciu ako kauzalitu. V tomto clanku spomina Vlado Zlatos pojem "set-point", ktory velmi dobre pouziva a vysvetluje Jonathan Bailor v knihe The Calorie Myth. Okrem ineho p. Bailor spomina aj ranajky ako dolezite jedlo. Pre uplnost podkladov na vytvorenie nazoru odporucam okrem clankov Vlada Zlatosa aj knihy dalsich odbornikov, najma spominany Calorie Myth. Pozorovanie (najma seba sameho a blizkeho okolia) nie je studia. Pozorovanie vacsinou potvrdi odhad, na zaklade ktoreho sa pozorovanie vykonava, vdaka komplexnosti javu - ak budeme skumat ludi, ktori jedia len maso, zeleninu a fajcia zistime, ze su na tom ovela lepsie ako ludia, ktori jedia sladkosti a nefajcia. Z toho nemozeme usudit, ze fajcenie nema vplyv na zdravie.

Osobne sa domnievam, ze ranne hladovanie v akomkolvek pripade sposobi svalovy katabolizmus. Najma, ak je s pocitom hladu vykonavana fyzicka aktivita. Zatial som nenarazil na studiu, ktora by tvrdila, ze pri rannom cviceni na lacno sa nekatabolizuju svaly - musia sa. Aj v stave ketozy nie je mozne cerpat energiu len z tukov. Vecerne prejedanie nepovazujem za zlo, hadam uz vieme, ze nie je kaloria ako kaloria a prejedenia sa bielkovinami a tukmi je rozhodne prospesnejsie, ako prejedanie sacharidmi.

Co sa tyka Vasich pocitov "vyrazne zlepsenie, co sa tyka energie", odporucam uvod knihy Death by Food Pyramid od Denise Minger. Autorka takisto experimentovala o. i. s veganstvom a raw stravovanim a mala subjektivne rovnake pocity mnozstva energie, kym nezistila, ze je takmer mrtva.

Sam som zvedavy na nazor p. Zlatosa k studiam, ktore su uvadzane v spominanom clanku, uverejnenom na nasom blogu mojprotein.sk/blog.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.04.2014, 21:52
Reagovať
Pridané: 29.04.2014, 21:52
Reagovať
Re: Re: Rozporuplne clanky
Ahojte vsetci, myslim ze ak ide o Petra Vajdu, tak na strankach je citit vplyv uja Poliquina (mam nejake jeho skripta), ktory v tejto oblasti uz nieco dosiahol. Z mojho pohladu vsak uvedene informacie su sice platne, ale najma pre ludi, ktorych metabolicka flexibilita je velmi slaba, alebo ziadna. Poviem to obrazne, jednoducho ich tukove energeticke dvere su po cely cas privrete (alebo uplne zavrete), cize kompletne su zavisly od glukozovych energetickych dvery, ktore nedokazu telo suportovat bez doplnania jedla a tak je potrebne ranajkovat, jest 5-7x za den a tak podobne. Ano, potom pri treningu na lacno dochadza aj ku katabolickym procesom zo svalovych tkaniv. Ak je vsak niekto metabolicky flexibilny, uz samotna keto-adaptacia ma ochranny ucinok na svalovu hmotu a pokial by aj ku katabolizmu doslo, tak z neaktivnych tkaniv, ktore cakaju na recyklaciu…
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Jano-br
Pridané: 28.03.2014, 08:37
Reagovať
Pridané: 28.03.2014, 08:37
Reagovať
strava
Ahoj Vlado.
Na úvod ti chcem poďakovať za túto super stránku. Už dlhšiu dobu čítam tvoje články, ktoré sú super konečne stránka, ktorá ľudí usmerní otvára nové obzory v oblasti (hlavne) stravovania, ktoré myslím že je základ. Začal som sa stravovať podľa tvojich rád no v pár veciach nemám úplne jasno a mal by som na teba pár otázok. Sledujem si energ. príjem cez kalorickétabulky.cz no až teraz keď som vyskúšal foodlogic.eu som zistil, že príjmam nadbytok pufa tukov tukov čo nieje celkom vhodné. Chcem sa opýtať:
1./ neplánujete na vašej stránke zaviesť kalor. kalkulačku v ktorej by bolo stanovené koľko akých tukov človek príjma
z potravy.
2./ Ohľadom večerného prejedania mal by som prijať večer dajme tomu 1000kcal cca 70gT/50gS/50gB v jednom jedle dokáže to telo spracovať?
3./ďalej píšeš že sacharidy ako posledné jedlo no nezačne to v črevách kvasiť?
4./Riadené prejedanie mám
chápať ako zjesť všetko naraz samozrejme v poradí akom píšeš zelenine B/T/S
alebo je tam vhodné nechávať časový odstup? Ak áno koľko asi?
5./Keď trénujem ráno samozrejme na lačno cviky
s vlastnou váhou aké jedlo by si mi doporučil mám aj bcaa no chcem ich vyradiť a nahradiť to riadnou stravou kým zakúpim Welnes protein sú vhodné napr. vajíčka resp. tvaroh s časovým odstupom do dvoch hodín skôr mi nechutí a nechcem jesť keď si to telo nepýta no nieje tam veľká
časová medzera nebudem strácať na svalovine? myslím že som už adaptovaný na tuk. metabolizmus keďže pri cvičení fungujem lepšie na lačno a podľa moču mám
ketóny zvýšené cca 1,5-2mmol/l
6,/Snažím sa príjmať okolo 50g sacharidov občas do 100g čisto zelenina,ovocie,orechy stačí to resp. koľko môžem prijať aby ma to nevyhodilo z ketózy mám 65kg 176cm a cca do 15% tuku odhadom
No trochu som sa rozpísal :)no bol by som ti vďačný
ak by si mi aspoň časť otázok mohol objasniť ďakujem a prajem ti veľa úspechov v pracovnom no hlavne súkromnom živote.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 15.05.2014, 23:33
Reagovať
Pridané: 15.05.2014, 23:33
Reagovať
Re: strava
Ahoj, pokusim sa odpovedat aby to bolo pre teba uzitocne:
1. zatial intenzivne spolupracujeme s projektom posilka.tv kde tieto tabulky uz su k dispozicii a pripravujeme aj funkciu generator jedalnickov, ktory by ti tento problem pomohol odstranit
2. kedze cez den malo jedla konzumujes, tvoja enzymaticka vybava je nabita, cize schopnost travit aj vacsie porcie jedla sa vdaka tomu zvysuje
3. zacne nezacne, to si musis uz overit sam na sebe, ja som nic take nepozoroval, okrem toho ako sa podla teba prejavuje kvasenie v crevach?
4. v poradi ako pisem, casovy odstup nie je potrebny, potrebne je pomale a dosledne prezuvanie v pokojnej atmosfere (vecera je uz sviatok)
5. nebudes stracat, pokial tvoj metabolizmus bude pracovat na tukoch, potom sa o katabolizmus bat nemusis
6. aj ked sa obcas z ketozy vyhodis, nieje to na skodu, kazdy extrem nie je optimalny, preto je dobre raz za tyzden urobit metabolicky reset (viac sacharidov):
http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-pouzivajte-ako-dobrych-sluhov.html

Drzim ti palce, vela zdaru pri optimalizacii zivotospravy...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Majci
Pridané: 20.03.2014, 18:35
Reagovať
Pridané: 20.03.2014, 18:35
Reagovať
slanina
Je v poriadku ked si opeciem slaninu na panvici neznehodnotia sa tuky ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.04.2014, 14:40
Reagovať
Pridané: 05.04.2014, 14:40
Reagovať
Re: slanina
Ahoj, ano je to v poriadku, pretoze slanina ma mnoho SAFA aj MUFA tukov, ktore su stabilne a relativne odolne. Pridaj k tomu este vajcia a bude to paradna vecera alebo ranajky. A nezabudni zajedat avokadom, pripadne 40% sladkou smotanou… (samozrejme ze ratam s tym, ze ingrediencie budu najvyssej kvality)...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mariana1985
Pridané: 05.03.2014, 10:17
Reagovať
Pridané: 05.03.2014, 10:17
Reagovať
Warrior dieta
Ahoj Vlado.
chcem sa spýtať na tvoj názor. Akurát citam knihu od Oriho , WD, je úzasná a idem podla nej len mi neni jasná jedna vec. Ori v kapitole čo sa môze jest v Undereating phase v zložke ovocie píše že treba minimalizovat hrozno, jablka, pomarance, ( teda high GI ) lebo obsahujú vela cukru.jablko ale nemá vysoký, či? a potom dalej odporúča jest tropicke ovicie ako papaye, Nanga, ananasy grepy pomaranče a kiwi.. no niektoré hlavne tie prvé maju vysoký GL.tak teraz som v rozpakoch čo teda ano a čo nie.. je to preto aby človek nemal chut na sladke a nahrady sladkosti či?? dakujem za radu a názor.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.03.2014, 23:20
Reagovať
Pridané: 11.03.2014, 23:20
Reagovať
Re: Warrior dieta
Je to zavisle od toho, aku vyslednu glykemicku naloz bude mat objem ovocia ktory zjes. Nastuduj si tento clanok, aby si sa vedela zariadit:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/co-je-to-glykemicka-naloz.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Warrior
Pridané: 19.04.2014, 09:56
Reagovať
Pridané: 19.04.2014, 09:56
Reagovať
Re: Re: Warrior dieta
Nazdar..Ak sa možem opýtať..tak vlasne vo faze kedy telo neje...tie hodiny po zobudení možem si dat napr 20 g bielkovin potom o tri hodky nejaku ťavu z ovocia a tak či to všetko zavisí od GI?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.04.2014, 23:27
Reagovať
Pridané: 29.04.2014, 23:27
Reagovať
Re: Re: Re: Warrior dieta
Mozes a nemusis, ale v zaciatkoch takehoto metabolickeho treningu to netreba hrotit a radsej zmeny robit postupne a pomalsie ako naopak. Stavy z ovocia si nedavaj, ak tak skombinuj so zeleninou (ak sa to hodi: mrkva + jablko), alebo pouzi nariedene citrusove stavy. Musis vyskusat co vyhovuje tebe, kazdy z nas je iny...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Mathew87
Pridané: 28.02.2014, 23:58
Reagovať
Pridané: 28.02.2014, 23:58
Reagovať
Zásodotvornosť
Ahoj Vlado,
snáď nepíšem úplne od veci tohoto článku :).
Už dávnejšie som počul o tom, že prekyslenie organizmu je škodlivé. Avšak mal som problém nájsť o tom seriózne informácie, ani na tvojom blogu som nič nenašiel (možno som zle hľadal). Napríklad taký citrón je vraj zásadotvorný, k čomu sa mi nikde nedarí nájsť poriadne vysvetlenie, že prečo. Ako som sa to snažil zistiť, narazil som na tento článok http://zasaditastrava.webnode.sk/alkalicky-zivotny-styl-/ , v ktorom je veľa vecí súhlasiacich s tým čo vravíš ty (najmä o cukre). Preto ma zarazilo niekoľko vecí o ktorých píšu, ako napríklad:
- mäso, mlieko a mliečne výrobky sú kyselinotvorné, preto nevhodné na konzumáciu
- vajce obsahuje 38 miliónov patogénnych organizmov a telu trva v priemere 3 dni sa zbaviť všetkých problémov spôsobených konzumáciou jedného vajca
- hlavné jedlo dňa je obed a nie večera (ak vraj jeme niečo po 20. hodine, ostáva to v žalúdku nestrávené do rána a kvasenie otrávi organizmus)- čo by bolo v prípade, že mám čiastočné hladovanie
Čo si o týchto veciach myslíš? Čiastočne to zmysel dáva ale niektoré vecí sú iné, tak proste neviem.
Ďakujem :)
Matej Leitner
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.03.2014, 23:03
Reagovať
Pridané: 11.03.2014, 23:03
Reagovať
Re: Zásodotvornosť
Ahoj Matej, niektore stare informacie z minuleho storocia by mali rozhodne aktualizovat. Ak ide o pH faktor, tak tato tema rozhodne nie je taka jednoznacna a uz vobec nie v suvislostiach s tym, ako na nas posobi jedlo. Dokonca som sa stretol s nazorom, ze jedna potravina moze rozdielne posobit na dva odlisne fungujuce metabolicke tipy. S tymito tvrdeniami na tomto webe by som si ani nahodou nebol isty a nechce sa mi to ani vysvetlovat, treba sa zacitat do viacerych clankov. A pokial ide o pH a podobne bludy, treba si prestudovat napriklad tento clanok:

http://chriskresser.com/the-ph-myth-part-1

alebo vypocut aj toto interview:

http://maximusmark.com/2011/04/functional-nutrition/
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mariana1985
Pridané: 28.02.2014, 13:06
Reagovať
Pridané: 28.02.2014, 13:06
Reagovať
čiastočné hladovanie
Ahoj Vlado, ako pri čiastočnom hladovaní spoznam ak by sa mi spomaloval metabolizmus? sú nato rozpoznatelné znaky ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.03.2014, 22:52
Reagovať
Pridané: 11.03.2014, 22:52
Reagovať
Re: čiastočné hladovanie
To sa da vyhodnotit len s odstupom casu najma tym, ze sa ti zvysuju zasoby podkozneho tuku. Cize priberanie je jednoznacny ukazovatel toho, ze nieco nie je v poriadku, najma po hormonalnej stranke. Ale moze ist aj o docasny prechod medzi cukrovym a tukovym metabolizmom. U niektorych ludi je prechod dramatickejsi a sprevadzany vacsimi tazkostami, u niekoho vobec.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
barca.ambrozyov
Pridané: 23.02.2014, 18:03
Reagovať
Pridané: 23.02.2014, 18:03
Reagovať
olivy
ahoj chcela by som sa opýtať, aký máš názor na jedenie olív pred spaním. pýtam sa preto, lebo som krvná skupina 0 a mám pocit že keď si dám pred spaním niečo mliečne, robí to trochu neplechu. olivy mám rada, tie ktoré si kupujem vraj nemajú žiadne sacharidy, teda aspon tak to je v tabuľke. a ešte by som chcela vedieť, či môžem jesť olivy(sterilizované) každý deň . za odpoveď dopredu ďakujem :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.03.2014, 22:16
Reagovať
Pridané: 11.03.2014, 22:16
Reagovať
Re: olivy
Ahoj, nemam s tym problem. Ak vsak nie si hladna, tak nic nejedz, bude to najlepsie. Olivy maju dost cennych tukov, ale obavam sa, ze pokial si nekupis tie poctive (a zial ozaj drahsie), tak na kazdodennu konzumaciu tie sterilizovane neodporucam, kvoli nizkej biologickej kvalite. To uz radsej ostan hladna.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Darkea
Pridané: 19.02.2014, 17:22
Reagovať
Pridané: 19.02.2014, 17:22
Reagovať
Nevhodná pre ženy...?
Zdravím,
niekde som čítala, že Warrior diet nie je vhodná pre ženy? Zaujímalo by ma, či je na tom niečo pravdy, popr. či by sa ženy mali niečomu pri tomto type stravovaní vyhnúť alebo naopak klásť na niečo väčší dôraz.
Je teda pravda, že keď som pred 4 rokmi začínala behávať, najlepšie výsledky som mala pri behu na lačno (ale vtedy som toho jedla dosť málo a tukom som sa vyhýbala ako čert krížu, takže som samozrejme veľmi neschudla a naopak to celkom rýchlo nabrala späť =D )
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.02.2014, 18:16
Reagovať
Pridané: 26.02.2014, 18:16
Reagovať
Re: Nevhodná pre ženy...?
Je to velmi individualne, neda sa to tvrdit pausalne. Mame klientky ktore s ciastocnym hladovanim maju prijemne vysledky a citia sa tak lepsie. Z nasho posladu je dobre robit kompromis (2-3 dni v tydzni ciastocne hladovanie, zvysok konzumacia 3 jedal za den). Nakolko je kazdy individualne inak biologicky vybaveni, nik to za vas nezodpovie. Len vy si svojim drobnym pokusom-omylom mozete vytvorit usudok na taku dolezitu zivotnu oblast, akou je vyziva, pohyb, zivotosprava. Drzime pri tom palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Darkea
Pridané: 06.03.2014, 13:00
Reagovať
Pridané: 06.03.2014, 13:00
Reagovať
Re: Re: Nevhodná pre ženy...?
Tak mi to samozrejme nedalo a skúsila som to (ja čo každému tvrdím, aké dôležité sú raňajky =D ) som ich začala vynechávať. Teda zo dňa na deň. Prvý týždeň bol strašný - žiadna energia, škvŕkalo mi v bruchu,... ale vydržala som. Ďalší týždeň sa to začalo lepšiť, hlavne trávenie, raňajky mi už akosi nechýbajú (dám si len občas) a čo je super, nemyslím každú chvíľu na to, že by som si dala niečo "dobrého". Prostě sa teším na večer, ako sa spolu s priateľom poriadne napchám =D A nebývám tak veľmi unavená v priebehu dňa, čo je super. Síce centimetre zatiaľ veľmi dole nešli, ale dávám tomu čas (možno mi rastú svaly =D) Takže ďakujem za tieto stránky, ktoré som objavila vlastne náhodou a za nový pohľad "zdravú výživu".

Ešte na záver - zaujímal by ma názor niekoho, kto sa podobným spôsobom stravuje aspoň 10 rokov a viac. Nie je niekde nejaký článok?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.03.2014, 23:23
Reagovať
Pridané: 11.03.2014, 23:23
Reagovať
Re: Re: Re: Nevhodná pre ženy...?
Dakujeme za postreh a drzime palce. Taky clanok asi nenajdeme, ale tento vas bude asi zaujimat:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-pouzivajte-ako-dobrych-sluhov.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Darkea
Pridané: 26.03.2014, 22:41
Reagovať
Pridané: 26.03.2014, 22:41
Reagovať
Regres...?
Zdravím, tak ubehol asi mesiac, čo sa snažím určitým spôsobom držať čiastočné hladovanie (alebo verziu WD) a bohužiaľ som sa dnes trochu zhrozila. Neviem síce, ako som na tom váhovo, ale podľa cm som nielenže nič nezhodila, ale dokonca niečo nabrala =/ Kde sa mohla stať chyba? Okrem zeleniny a ovocia (v omedzenom množstve) nejedávam žiadne prílohy (ani mi nechýbajú) a mliečne výrobky jedine plnotučné. Inak orechy, mäso (akékoľvek), zdravé tuky (avokádo, maslo, kokos. a oliv.olej). Môže byť, že mám tých tukov málo?
Inak hlad nemávám - len okolo 11 doobeda trochu, predvečerom cvičenie a večera (to už dosť často hlad vôbec nemávam, aj keď celý deň hladujem, jem pretože viem, že musím ? Je to tak správne?

Ešte otázka, keď mám medzi cvičením a spaním iba 4 hodiny, mám radšej večerať skôr po cvičení alebo neskôr? cvičím medzi 6-7 a spať chodím okolo 11
(a ospravedlňujem sa za siahodlhý email, ale celkom ma dnešné zistenie sklamalo =(
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 05.04.2014, 15:34
Reagovať
Pridané: 05.04.2014, 15:34
Reagovať
Re: Regres...?
Darkea to sa niekedy stava. Z nejakeho dovodu tvoj metabolizmus rozhodol naberat. Lenze ty vies co si nabrala? Nemohli ostat tukove zasoby priblizne rovnake ako pred tym, ale nabrala si svaly? Pretoze ak by tomu bolo tak, tak sa mozes tesit ze tvoj metabolizmus i hormony zacali zdravsie fungovat a neskor mozes ocakavat pekny progres. Lenze ty si len na zaciatku cesty (1 krok) a ty potrebujes sustredit svoje usilie na tisice krokov, nie jeden mesiac. Takze pracuj na svojom usudku, nic ine ti neostava:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/prednaska-o-lepsej-verzii-sameho-seba.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Darkea
Pridané: 10.04.2014, 13:28
Reagovať
Pridané: 10.04.2014, 13:28
Reagovať
Re: Re: Regres...?
Tak samozrejme skúšam ďalej, ale akosi nemám pocit, že by som naberala svaly a nie tuk =/ dá sa nejak bezpečne určiť či som skôr sacharidový alebo tukový typ? je pravda, že odkedy som obmedzila sacharidy vidím viacero výhod ako som už spomínala vyššie, len tie tukové zásoby z tela nie a nie miznúť. Mám problém hlavne s bokmi, zadkom a stehnami (ženská klasika =D
Len sa vrátim ešte k otázke jesť, len keď má človek hlad. Čiže ak po celodennom hladovaní (undereating) a následnom tréninku nalačno večer nemám hlad, mám sa napriek tomu najesť, alebo počkať až sa hlad dostaví, aj keby to bolo až ďalší deň ráno?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 29.04.2014, 22:28
Reagovať
Pridané: 29.04.2014, 22:28
Reagovať
Re: Re: Re: Regres...?
Ahoj, skus si precitat metabolicku typologiu od Wolkova, mozno ti to pomoze, hoci z mojho pohladu je tato teza viac o empirii ako o exaktnosti, pretoze pri roznom stadiu metabolickeho treningu (flexibility) na tie otazky vies odpovedat rozne (raz tak, raz onak). V kazdom pripade planujem aj clanok o negativnych strankach nizko-sacharidovej vyzivy.

Ak vsak ide o tvoje "zenske partie", tak s tymto sa netreba znasilnovat. Jednak tieto partie pojdu prec ako posledne a po dalsie nevieme, ake velke mozes mat metabolicke poskodenie (najma v hormonalnej nerovnovahe), ktore si si sposobila pokusmi a omylmi z minulosti.

Ak ide o hlad, je to na diskusiu a opat na maly experiment. Mozno konzumovat skutocne nic nemusis, len ak sa to bude opakovat castejsie hrozi, ze sa ti znizi set-point metabolizmu (nastavenie jeho rychlosti), co by smerovalo opat k nerovnovahe (stitna zlaza, ine komplikacie). Mozno IF by si mala realizovat len par krat do tyzdna (najviac 2?). Pri ladeni zivotospravy ti drzime palce...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Mathew87
Pridané: 15.02.2014, 14:38
Reagovať
Pridané: 15.02.2014, 14:38
Reagovať
Túra a čiastočné hladovanie
Ahoj Vlado,
je vhodné zaraďovať čiastočné hladovanie, aj keď idem na poldennú alebo celodennú horskú túru?
Prípadne aj viac dní po sebe?
Ďakujem :)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.02.2014, 22:44
Reagovať
Pridané: 25.02.2014, 22:44
Reagovať
Re: Túra a čiastočné hladovanie
Ano ale iba v pripade, ze si uz na to adaptovany a nerobi ti to problem. Ak by si adaptovany uz bol, tak je to mozno ta najlepsia cesta, aku si mozes vybrat, pretoze okrem toho ze je to bezstarostna cesta, je to aj metabolicky velmi vyhodna. Nemusis sa byt tradicnych kecov od ustrachancov, ze budes v katabolizme alebo nieco podobne. Ak si keto-adaptovany, tak pocas ciastocneho hladovania si tvoje telo "odkroji" 200 - 300 - 400 kalorii velku porciu z tvojich bokov (alebo inych tukovych zasob). Ak sa spaluje primarne tuk (co pri ture jednoznacne), tak to ma vysoko ochranny ucinok na bielkoviny a aminokyseliny v tele. A pokial sa ti zda, ze to este nevydrzis a nie si adaptovany, tak na to urcite pracuj. Dovtedy urob nejaky kompromis, napriklad ze si das pocas cesty 1-2dl sladkej smotany (36-40% tuku).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Majci
Pridané: 14.02.2014, 18:52
Reagovať
Pridané: 14.02.2014, 18:52
Reagovať
pomoc
Zdravim, Vlado. Potreboval by som poradit v poslednom obdobi mam stale studene ruky a nohy, casta unava, horsi spanok a zla nalada. Zrejme mam spomalenu stitnu zlazu ako je to v texte. Takze som pridal kalorie pri prejedani ale zacalo mi rast brucho ako keby som bol v nejakej "objemovke". Prosim ta o radu co by som maal zmenit. Den vyzera tak ze okolo 2-3 uskutocnim podjedanie nasledne trening a potom prejedanie.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 25.02.2014, 22:40
Reagovať
Pridané: 25.02.2014, 22:40
Reagovať
Re: pomoc
Ahoj Marek, tazko sa mi analyzuje tvoja situacia, ked neuvadzas co presnejsie konzumujes, v akych pomeroch i mnozstvach. Na druhej strane aj keby si to uplne presne uviedol, blog a diskusie, su vseobecneho charakteru, individualne odporucania, ktore maju byt zodpovedne, musia byt predmetom diskusie a doslednejsieho kontaktu. Z mojho pohladu moze byt problem aj druh tukov, ktore konzumujes, skus si pozriet tento clanok:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/tuky-nie-su-volba-ale-povinnost.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Andyd17
Pridané: 09.02.2014, 16:27
Reagovať
Pridané: 09.02.2014, 16:27
Reagovať
dvojfázový tréning
Ahoj Vlado. Včera som robila čiastočné hladovanie, nič som ráno nejedla. Potom som išla trénovať hodinu: intervalový + silový na záver. Dala som si protein s vodou. Po 2hod syr a šalát. Potom polievku. Potom som mala o 18:00 druhý tréning, ale cítila sa veľmi unavená. Síce tu hodinu som tak ako zvládla, ale bola som vyčerpaná. Je to v poriadku? Alebo pri dvojfázovom tréningu by som nemala robiť čiastočné hladovanie?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.02.2014, 00:09
Reagovať
Pridané: 11.02.2014, 00:09
Reagovať
Re: dvojfázový tréning
Andy, uneven budes este vela krat, pretoze nemozes ocakavat, ze po prvom raze sa okamzite tvoje telo adaptuje na tutto zmenu a vsetko bude dobre alebo este lepsie ako pred tym. Rataj este s dramatickejsim zhorsenim, ktore bude zavisle podla toho, ako dodrziavas svoj vyzivovy protokol. Potrva to minimalne 2-3 tyzdne, u niektory ludi je to este dlhsie. Urcite vsak neprestavaj, aby si to prekonala co najskor.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
PeterZ22
Pridané: 08.02.2014, 13:01
Reagovať
Pridané: 08.02.2014, 13:01
Reagovať
IF
Zdravim, viem ze na tejto stranke sa kulturstika velmi nepodporuje ale aj tak by som sa chcel spytat ci je mozne sa pripravi na sutaz v naturalnej kulturistike pomocou IF a neskoncit medzi poslednymi
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.02.2014, 00:02
Reagovať
Pridané: 11.02.2014, 00:02
Reagovať
Re: IF
Zdravim Peter, to je velmi individualna otazka. Vsetko zalezi na vyzivovom, suplementacnom a treningovom protokole. Vy nekonzumujete menej kalorii, ale ich zjete v iny cas - to je zakladna myslienka. Dokonca si dovolim tvrdit, ze rezim je viac prirodzene anabolicky, pretoze ochranuje katabolizmus svalovych bielkovin (kedze sa preferuje ako zdroj energie keton a nie glukoza, ktora casto dojde). Mozno tento clanok trochu pomoze:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/otvorte-anabolicke-okna-svojho-zdravia.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
shidi
Pridané: 28.01.2014, 16:08
Reagovať
Pridané: 28.01.2014, 16:08
Reagovať
konzumacia masa
Mozno moja otazka vyznie divne,ale ja fakt potrebujem radu.. Aj pod vplyvom tohto blogu som zacala aj silovo cvicit a hlavne experimentovat so stravou. A tu mam najvacsi problem, s ktorym mi nepomohla ani publikacia zivotoprava.. Po energetickych problemoch v posilke doslo k najhorsiemu a hanba nehanba po 23 rokoch vegetarianstva som od noveho roka zaradila jedno masite jedlo ( vylucne uprava na grile) do jedalnicka. Vacsinou hovadzi steak medium-rare so salatom na veceru. A teraz moja dilema, je nutne konzumovat aj ine maso alebo mozem zostat u mojej top kombinacie? Skusala som bravcovu panenku, krkovicku, kura aj morku, ale proste s tym steakom mam najmensie problemy ho zjest kedze zatial mi nechuti ani jedno z toho 8-)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 18:51
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 18:51
Reagovať
Re: konzumacia masa
V prvom rade silna gratulacia, vitaj v nasom kmeni. Ak ide iba o to, ziaden problem tu nevidim. Uplne bez problemov postaci, ak budes pouzivat iba tento jeden druh masa. Ak k tomu pridas aj vajcia, pripadne niektore mliecne produkty, tak vsetko je v uplnom poriadku. Este by ma zaujimala trochu tvoja psychologicka zmena a dovody, preco si vegetarianstvo opustila. Samozrejme, zaujimaju nas aj prve vysledky (kondicia, energia, zdravie, estetika).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
shidi
Pridané: 01.02.2014, 19:34
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 19:34
Reagovať
Re: Re: konzumacia masa
prva motivacia bola potom, co mi moja endokrinologicka povedala ze tabletiek ktore na znizenu cinnost stitnej zlazy beriem uz dva roky sa asi nikdy nezbavim a vtedy som si povedala dost musim nieco radikalne zmenit.. zacala som s rybim olejom a cvicit v posilke (intervalovo na stacionarnom bajku a silovo jednorucky, ciastocne vlastna vaha, velka tycka, stroje na nohy..) a tu som pri treningoch proste nemala energiu.. skusila som kura a ciastocne to pomohlo.. samozrejme protein 30 minut po treningu s vodou a stale som pri troch treningoch do tyzdna bola bud hladna alebo unavena.. skusila som ine kombinacie a uplne najlepsie dopadol cca 150g steak so salatom v ramci vecere.. zrazu ziadny hlad .. co sa tyka vahy tak pred problemom so stitnou zlazou som bola uplne spokojna, potom som pribrala vcelku vyrazne a nedarilo sa mi vahu znizit iba stabilizovat.. teraz konecne vyrazny posun vpred.. za tri mesiace cca 4kilo tuku dole a rastu svaly :) v lete idem na kontrolu tak potom dam vediet ci sa nieco zlepsilo.. ono je hlavne momentalne vtipne ked ludia okolo mna prestavaju jest maso a ja zacinam :D
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 20:16
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 20:16
Reagovať
Re: Re: Re: konzumacia masa
Vynikajuca sprava a hlavne zaver. Druha vec je, ze nieje maso ako maso, preto lepsi BIO zdroj si vieme zadovazit, tym lepsie pre nas (aj ked za vysoku cenu). V kazdom pripade drzime palce aj nadalej a informuj ma o tvojom progrese.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
DuchCick
Pridané: 22.01.2014, 16:34
Reagovať
Pridané: 22.01.2014, 16:34
Reagovať
Acetón v dychu
Dobrý deň, chcem sa opýtať na acetón v dychu. Môj organizmus po úprave jedálnička začal produkovať acetón. Cukrovka to nie je. Pravdepodobne to vyvoláva zmena jedálnička a úprava metabolizmu. tento problém malo viacero mojich kamarátov, najmä tí, čo mali veľmi rýchle spaľovanie tukov.

Lekár mi povedal, že tento zápach nastáva pri štiepení tukov v tele. Väčšinou pri hladovaní. Nechcel som mu začať rozprávať o tom, ako som sa vydal na cestu novou životosprávou, no keď už k tomu došlo, povedal mi, že cez deň musím poriadne a v pravidelných dávkach jesť :D - ako ináč :D. Chcem sa opýtať na nejaké rady alebo azda bližšie informácie, či sa to stalo aj Vám, resp. kedy to odznie. Mohlo by to byť aj tým, že cukry som potlačil pod prípustnú hranicu? Je pravda, že sacharidov niekedy prijmem pod 70g aj v prípade aktívneho dňa...
Podotýkam, že tuky si naozaj sledujem a aj ich správny pomer(pufa mufa sfa) ako aj pomer bielkovín, podľa nedávnych odporúčaní. Tak isto by ma zaujímalo, či to môže mať nejaký vplyv na zdravie s dlhodobého hľadiska.
Vopred ďakujem za odpoveď a verím, že pomôže aj viacerým followerom, ktorým sa tento problém objaví.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 15:19
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 15:19
Reagovať
Re: Acetón v dychu
Na kazdeho keto-adaptacia vplyva rozdielne. Ak je citit v dychu aceton (ak je to spravne identifikovane), pravdepodobne sa tvori prilis mnoho ketonov, ktore nie su vyuzite, co je skoda. Nie je to samozrejme nebezpecny stav a nijako sa to netyka ketogennej acidozy, cim trpia diabetici. Toto nie je nas pripad. Navrhoval by som, aby k adaptacii u vas dochadzalo postupnejsie a pomalsie, nakolko telo (kostrove svaly, srdce, mozog a ine) zatial nedokazu taky objem ketonov vyuzit a dostavuju sa negativne nasledky (dych). Cize zacinat znizovat objem konzumovanych sacharidov postupne (z 250g, na 200g, na 150g a oscilovat medzi 50-150g podla vysky zataze). Toto postupne znizovanie sacharidov nech nastava v priebehu 6-12 mesiacov. Tak date telu dost casu na adaptaciu. Verim ze vam to pomoze a drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
RudyUK11
Pridané: 17.01.2014, 15:08
Reagovať
Pridané: 17.01.2014, 15:08
Reagovať
Ciastocne hladovanie
Zdravim Vlado,
Ja vstavam o 5tej rano,moje 1. jedlo je o 10tej(1.prestavka v praci)-jogurt s WP,2.jedlo o 13tej(hl.prestavka v praci)-zel.salat a maso,syry.
3.jedlo o 16 tej W.bar posledne jedlo(najvacsie) medzi 20-21h vecer+kefir asi o 22hej.
Mozem to povazovat za ciastocne hladovanie kedze rano 5 hodin nic nejem len pijem vodu???
Zmenil by si nieco?
Diky za radu.
RS.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 13:38
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 13:38
Reagovať
Re: Ciastocne hladovanie
V podstate hladujes od 21:00 do 10:00, co je ok. Otazne je ako je zostavene najvecsie vecerne jedlo, ci je tam dostatok kalorii a inych zivin, ktore potrebujes vzhladom na svoju individualitu alebo ciele. Preto prve jedla neviem vyhodnotit, no z mojho pohladu su relativne OK. Potrebna je diskusia, ktoru cez komenty urcite nezvladneme.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Zub
Pridané: 04.01.2014, 15:40
Reagovať
Pridané: 04.01.2014, 15:40
Reagovať
Krupičná kaše na večeři
Ahoj Vlado, co říkáš na tohle?

Každý večer krupičná kaše(nebo ovesná nebo rýžová). Složení: 1 l mléka a cca 200 g krupice. Uvařeno za pár minut. Případně posypáno kakaem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.01.2014, 19:16
Reagovať
Pridané: 14.01.2014, 19:16
Reagovať
Re: Krupičná kaše na večeři
Na to by bola podobna odpoved ako na tuto pribuznu temu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/neranajkujte-vlocky-ani-cerealie.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Zub
Pridané: 15.01.2014, 20:28
Reagovať
Pridané: 15.01.2014, 20:28
Reagovať
Re: Re: Krupičná kaše na večeři
Takže jestli tvoji "odpověď" dobře chápu tak:
- 200 g krupice (= sacharidů) je moc.
- uvařit mléko znamená znehodnotit protein

Takže celkově špatná večeře. Chápu tvojí odpověď správně, nebo jsi mě chtěl odkázat na něco jiného?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 01.02.2014, 12:50
Reagovať
Pridané: 01.02.2014, 12:50
Reagovať
Re: Re: Re: Krupičná kaše na večeři
V podstate spravne to chapes. Az na to, ze v tom mlieku mnoho proteinov nie je a kvalita spracovaneho mlieka je mizerna (ak to nieje prave mlieko nepasterizovane od BIO kravy).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Zub
Pridané: 04.01.2014, 16:17
Reagovať
Pridané: 04.01.2014, 16:17
Reagovať
Re: Krupičná kaše na večeři
Ještě doplním, že jsem tím NEmyslel, že si kromě toho nedám večer i jiné věci (např. zeleninu).

Mým cílem není ubrat na váze, spíš bych pár kg přibral ;).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ASman
Pridané: 01.01.2014, 15:39
Reagovať
Pridané: 01.01.2014, 15:39
Reagovať
predsa ešte jedna
Prepáč, ale ešte by som mal jednu otázku. Zvýši sa flexibilita metabolizmu aj keď sa sacharidy vynechajú? resp. obmedzia? Nevznikne s toho iba "zlý cukrový metabolizmus" ? Ďakujem
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.01.2014, 16:24
Reagovať
Pridané: 14.01.2014, 16:24
Reagovať
Re: predsa ešte jedna
Uplne sa sacharidy vynechat nedaju, ved aj v orechoch alebo zelenine mas sacharidy. Klucove je optimalizovat prijem sacharidov na svoj sport a ciele. Diskusiou nizsie som ti uz ciastocne odpovedal.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ASman
Pridané: 01.01.2014, 15:05
Reagovať
Pridané: 01.01.2014, 15:05
Reagovať
V cyklistike
Ahoj Vlado, tvoje články sú veľmi zaujímavé, poučné a rád ich čítam. Som cyklista. Jazdím cestnú(kritéria, časovky, etapy) horskú (maratóny a okruhy) všetko SP. Písal si že flexibilný metabolizmus je vhodný pri aeróbnich športoch (čo cyklistika je) a pri cukrovom metabolizme prosperujú viac anaerobny športovci (časovky, okruhy sú aj v cyklistike) uvažujem začať stravovať tak ako si písal. Mám dve otázky. Nedá sa spravť nejaký kompromis? niečo medzi flexibilným a cukrovým metaboizmom? nevydržím totiž hladný . musím do seba niečo dať keď aj 1 paradajku. Som zvyknutý jesť každé 2 - 2,5 hod. Bolo by dobré jesť tieto dávky ( menšie porcie ako teraz) a potom večer zaradiť toto "prejedanie" ? už to nebude také prejedanie ako tvoje keďže strava cez deň tam nejaká bude. Zlepšilo by mi to aspoň trochu flexibilitu metabolizmu? A keby som takéto stravovanie zaradil iba 3x do týždňa? ..... A ako by som sa mal stravovať keď by bol tréning (teraz zimná príprava) ráno (6:30) posilka na hodinu, potom škola, a po škole najazdievanie km? A ešte jednu otázku. Ako sa stravovať týždeň pred pretekmi? normálne zachovávať takúto stravu a tým pádom ísť na preteky bez zásob glykogénu vo svaloch? Asi mi to nie je úplne jasné a už sa teším na ďalšie články. Vopred ďakujem a prejem všetko naj do nového roku a nech sa ti darí. Adam
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 14.01.2014, 16:23
Reagovať
Pridané: 14.01.2014, 16:23
Reagovať
Re: V cyklistike
Ahoj, dakujem za dobre otazky. Matabolicky kompromis je vhodnejsi pre anaerobnych sportovcov, ktori su ochotny riesit ciastocne hladovanie a tym padom ciastocnu ketozu. Ak sa vecer prejedas tak ketozu prerusis, detaily mozno spracujem v dalsom clanku. Ak ide o tvoju potrebu stale nieco jest tak to je len docasna zalezitost. Ak prejdes na tukovy metabolizmus, tento problem uplne vymyzne. Tebe by som vsak radsej odporucal celodenne stravovanie (3x / den) s tym, ze prijem sacharidov by si pokusil dostat z 100g / den na 50g / den. Uplne detailne instrukcie ti dat nemozem, lebo by som sa ta musel pytat asi na 10-20 otazok ale mam pre teba jeden navrh. Dnes som mal sedenie v Kompave, ideme vyvijat keto-produkty, ktore by ti pomohli riesit tuto zalezitost, cize ak sa mi ozves na email, zaradim ta do skupiny sportovcov, na ktorych budeme produkt testovat a ladit. Zatial ahoj
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
suprava
Pridané: 27.12.2013, 08:38
Reagovať
Pridané: 27.12.2013, 08:38
Reagovať
zelenina
Dobry den, co si myslite o nazore p.PIjaka ohladne listovej zeleniny, ktoru vraj odporuca len pre zajace. Dakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 31.12.2013, 13:54
Reagovať
Pridané: 31.12.2013, 13:54
Reagovať
Re: zelenina
Napriek tomu, ze doktorov Pijakov nazor je velmi usmevny, ja ho respektujem. Niektore nazory na doterajsiu zdravu vyzivu treba jednoducho prehodnotit. Ak zeleninu, tak odporucam radsej hluzovu ci korenovu. Dalsie myty o zdravej vyzive odhalujeme tu:

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/zbavte-sa-iluzie-s-nazvom-zdrava-vyziva.html
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
kaatka
Pridané: 19.12.2013, 10:45
Reagovať
Pridané: 19.12.2013, 10:45
Reagovať
IF u žien
Ahoj, 2-3 tyzdne sa stravujem systemom ciastocneho hladovania a riadeneho vecerneho prejedania. Avsak objavila som aj clanky, kde je uvadzane, ze tento rezim nie je celkom vhodny pre zeny a posobi inak na zeny a inak na muzov. Co si o tom myslis?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 31.12.2013, 09:27
Reagovať
Pridané: 31.12.2013, 09:27
Reagovať
Re: IF u žien
Ja sa domnievam, ze IF funguje na uplne kazdeho inak, nie len rozdielne medzi muzami a zenami. Kazdy je v inej faze metabolickeho treningu, je to rovnake ako tvrdit, ze sprint zvladne kazdy bez problemov (hoci ma 50kg nadvahu). Vsetko co do svojej zivotospravy vpustas musis prisposobit k svojim individualnym zvlastnostiam, nikdy nie naopak.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
suprava
Pridané: 20.12.2013, 11:52
Reagovať
Pridané: 20.12.2013, 11:52
Reagovať
Re: IF u žien
Ja som tiez citala, ze tento kvazi koncept warrior diet je najma pre ludi, ktori su fyzicky velmi aktivni
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 31.12.2013, 09:30
Reagovať
Pridané: 31.12.2013, 09:30
Reagovať
Re: Re: IF u žien
Ako ste uz mozno postrehli, uvadzane koncepty (nie len warrior) su skladacka, ktoru si kazdy musi prisposobit svojej vlastnej individualite. Ten kto si urobi domacu ulohu a stravi dost casu studiom zahranicnych zdrojov ci vedeckych studii, tak zisti, ze vyhody warrior konceptu su vhodne pre vsetkych. Ale otazka znie inak. Je zdrave, aby ludia neboli velmi fyzicky aktivny?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
palden
Pridané: 16.12.2013, 16:44
Reagovať
Pridané: 16.12.2013, 16:44
Reagovať
jedlo po cvičení
Zdravím Vlado, chcem sa spýtať, počas čiastočného hladovania, po rannom tréningu teda žiadny proteín? ak už je tréning po 12, to je už podjedacia fáza, vtedy už hej? vďaka za vysvetlenie
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 31.12.2013, 09:13
Reagovať
Pridané: 31.12.2013, 09:13
Reagovať
Re: jedlo po cvičení
Po rannom treningu v dni ciastocneho hladovania je vhodne dat protein s vodou, ale az ked je citis hlad (to moze byt za 30-45 min. po treningu). Ak v tento den trenujes rano, tak si dokonca mozes dat protein s vodou aj 60 a tiez 90 minut po treningu (cize 3x za sebou). O tychto a inych protokoloch som pisal v publikacii ZIVOTOSPRAVA.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 05.12.2013, 14:11
Reagovať
Pridané: 05.12.2013, 14:11
Reagovať
choroba
Zdravim Vlado,

rad bych te poprosil o tvuj nazor - radu.
V rozmezi dvou mesicu se mi podarilo chytit stejny typ nemoci i se stejnym prubehem = beta hemolyticky streptokok.
Jsem bacilonosicem =(, protoze se citim jako by mi nic nebylo. Nebyt shody okolnosti a nedostat se k testu, ktery mi vysel pozitivni, zrejme bych o tom nevedel (casem zrejme ano).
Muzes mi poradit, jak by se dala jeste posilit vice imunita (jednoduse reknu, ze se snazit drzet tvych rad - warrior diet (Zivotosprava), kefir atd.) a jak se pri a po ukonceni lecby (antibiotika) dostat do rovnovahy ("vymlacene telo antibiotiky")? Dekuju.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.12.2013, 23:39
Reagovať
Pridané: 11.12.2013, 23:39
Reagovať
Re: choroba
AHoj Vite, tieto veci by bolo mozno lepsie konzultovat s Michalom Pijakom (lekarom):

http://www.vladozlatos.com/filozofia/nasi-experti.html

Ak vsak ide o imunitu, tak kokosovy olej, zazvor, cesnak, pro+prebiotika a dalsie veci budu urcite uzitocne. Kokosovy olej ma obzvlast silne antiviralne a antibakterialne ucinky, co sa ti bude hodit. Kup si aj propolisovu tinkturu a dalsie podobne prirodne veci, ktore ti pomozu dostat sa po ukonceni liecby spat do rovnovahy.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
MarekSSS
Pridané: 29.11.2013, 11:32
Reagovať
Pridané: 29.11.2013, 11:32
Reagovať
Cheat day
Ahoj Vlado ... čo vravíš na cheat day raz za mesiac pri takomto type stravovania ? Je to vhodné resp. možem tým niečo pokaziť ?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.12.2013, 18:42
Reagovať
Pridané: 11.12.2013, 18:42
Reagovať
Re: Cheat day
Ak sa stravujes pre telo OK, tak cheat day asi potrebovat nebudes. Otazka znie ake potraviny by si si vyberal?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mirekz
Pridané: 28.11.2013, 18:27
Reagovať
Pridané: 28.11.2013, 18:27
Reagovať
hladovka
ahoj vlado je vhodne ciastocne hladovat aj v den kedy nemam trenink? vsade pises ze je dobre v den ciastocneho hladovania cvicit ale ako je to v den regeneracie s ciastocnim hladovanim? postup vecerneho prejedania je ten isty len vynecham trenink..?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.12.2013, 18:32
Reagovať
Pridané: 11.12.2013, 18:32
Reagovať
Re: hladovka
Ja osobne ciastocne hladujem aj v den ked netrenujem. Klucove je pokusit sa zmanazovat si dostatocny objem kalorii, aby sa regeneracia nespomalovala. Mozno v blizkej buducnosti sa mi podari s programatorom pripravit nejake nastroje pre osobny ucet, ktore by toto pomahali riesit.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mirekz
Pridané: 14.12.2013, 02:58
Reagovať
Pridané: 14.12.2013, 02:58
Reagovať
Re: Re: hladovka
Poprípade ako môj postreh regenerácia a čiastočne hladovanie by si mohol aktualizovať v ďalšom vidani zivotospravy...v zivotsprava 1 som sa nedocital totis nič take čo jesť počas čiastočného hladovania ak necvicim len regenerujem. Mňa čiastočne hladovanie dosť oslovilo či uz po finančnej stránke a aj po stranke fyzickej ozaj vladzem viacej a cítim sa lepšie praktizujem ho zatiaľ 3x do tyzdna plánujem to rovnako praktizovať kludne aj 5x tyzdene, ak to otestujes a povieš je čiastočne hladovanie je vhodné praktizovať stale tak ani nevaham a riešim to podľa teba. Strašne sa mi páči môj nový životný štýl ked ide všetko ako má
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 31.12.2013, 08:45
Reagovať
Pridané: 31.12.2013, 08:45
Reagovať
Re: Re: Re: hladovka
Ahoj Mirek ak netrenujes, jednoducho protokol okolo treningu vynechavas. Tym ze nemas trening tak si mozes dopriat silnejsiu fazu podjedania (co sa tyka objemu jedla), inak je vsetko rovnake k zasadnym zmenam nedochadza. Drzime ti palce v planoch, nech ti to nadsenie aj novy zivotny styl vydrzia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
tony
Pridané: 24.11.2013, 13:12
Reagovať
Pridané: 24.11.2013, 13:12
Reagovať
dotaz k publikacii
Mám taký dotaz v publikácii je veľmi malá zmienka o vode a pitnom režime. Naozaj je to v poslednom čase diskutovaná téma. (napr. aký zdroj, či ju filtrovať a pod.) Tak isto sa dokumente spomína spojenie "bio enzýmy" čo sú to tie bio enzýmy a kde sa dajú kúpiť. Ďakujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.12.2013, 18:18
Reagovať
Pridané: 11.12.2013, 18:18
Reagovať
Re: dotaz k publikacii
Na temu pitny rezim mame na blogu clanky (aj na filter), v publikacii je to zbytocne rozvadzat. V publikacii neviem o tom, ze by bola nejaka zmienka o "bio enzymoch". Teda pokial hovorime o publikacii Zivotosprava.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
ManU1992
Pridané: 24.11.2013, 11:44
Reagovať
Pridané: 24.11.2013, 11:44
Reagovať
Dr.Mercola o obmedzení kalórií
Dobrý deň. Dr.Mercola vo svojom článku o čiastočnom hladovaní poukazuje aj na fakt, že naše gény sú optimalizované na sporadické dni s menším prísunom jedál a to sa týka aj obmedzenia kalórii. Píšete o nevýhodách obmedzenia kalorického príjmu, o spomalení štítnej žľazy, o spomalení metabolizmu a pod. Platí vaše tvrdenie aj v prípade, o ktorom píše Dr.Mercola?? Ide o občasné obmedzenie kalórií na dva dni v týždni - 500 kcal, pričom ostatné dni sú s normálnym prímom. Tiež tvrdí, že to zvyšuje citlivosť na inzulín. Aký máte teda názor na takéto občasné obmedzenie kalórií?
http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2013/05/17/intermittent-fasting-diet.aspx
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.12.2013, 18:14
Reagovať
Pridané: 11.12.2013, 18:14
Reagovať
Re: Dr.Mercola o obmedzení kalórií
Iste, vy nemate konzumovat menej kalorii, ale rovnake mnozstvo, len cas je iny. Myslim ze som to v clanku naozaj dostatocne avizoval (hned pod prvym obrazkom). Ciastocne hladovanie spaja vsetky vyhodi obmedzovania kalorii a naopak nehrozia rizika ako v pripade, ze sa kalorie skutocne obmedzuju.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
DuchCick
Pridané: 19.11.2013, 22:46
Reagovať
Pridané: 19.11.2013, 22:46
Reagovať
Vďaka
V prvom rade sa chcem poďakovať za všetky práce a články a ospravedlniť za to, že Vás v podstate nijak nepodporujem, čo sa týka zakupovaním produktov, či publikácii, no to sa zmení keď nebudem musieť rišiť štúdijné! :D.

Zatiaľ som tu približne od Veľkej noci len mlčky čítal a upravoval si životosprávu. Pri pozorovaní mojej osoby, sa mnoho známych zaujímalo čo robím, ako a odkiaľ to viem, tak aspoň pozitívnu osvetu a reklamu robím.

Tento článok celkom zmenil doposiaľ osvojené princípy z ostatných článkov, najmä články ako "bonus - jedálniček - naberajúci" či "ako regenerovať výživou" a to ma dovádza k otázke:

Je vhodné zmeniť svoju životosprávu podľa tohoto nového článku v prípade, že sa snažím o naberanie funkčnej hmoty? Či azda nebude lepšie pokračovať vo výžive podľa vyššie uvedených publikácií a teda vysokému príjmu bielkovín, nízkeho príjmu sacharidov... BCAA,OMEGA3,... atď. a 2x ročne zaradiť sacharidové vlny , občas cheat day(raz za dva týždne) a pokračovať v pomerne badateľnej premene a naberaní svalovej hmoty (cvičím iba s vlastnou váhou , plánujem neskôr kombinovať s posilkou) a neskôr, keď budem ako tak spokojný s objemom (80-85 kg pri 176cm) sa preorientovať na stravovanie podľa tohoto článku?

Ďakujem za odpoveď

Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.11.2013, 23:49
Reagovať
Pridané: 26.11.2013, 23:49
Reagovať
Re: Vďaka
Ahoj Patrik, vobec sa tym ze nas priamo nepodporujes nemusis zatazovat. Je to aj otazka dovery, ktora sa buduje pomaly. V kazdom pripade publikacie ktore uvadzas su uz dost stare a postupne ich musim prepracovat, hoci vzdy je mozne robit kompromis medzi celodennou konzumaciou jedla a rezimom kde ciastocne hladujes a konzumujes hlavne jedlo az vecer. Tak nech sa ti dari.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
DuchCick
Pridané: 27.11.2013, 18:53
Reagovať
Pridané: 27.11.2013, 18:53
Reagovať
Re: Re: Vďaka
Vďaka. Vidím, že už ste s tým pretváraním začali. Práve mám za sebou novú kapitolu o tukoch. Oblasť výživy sa skutočne vyvíja. Ako študent manažmentu beriem telo ako objekt manažmentu a všetko to do seba zapadá. Dokonca ma kapitola o tukoch až tak neprekvapila - keď som vysadil podstatnú časť cukrov, pocítil som to aj na tele (únava) a deficit energie som sa rozhodol nahrádzať tukmi. Čo ma ale prekvapuje je ten pomer bielkovín na kilogram váhy. Priznám sa, čítam aj iné stránky o výžive a o premene nedmerného príjmu bielkovín na cukry som sa dočítal už aj predtým. Zároveň sa snažím brať na vedomie vplyv všetkých látok a stravovanie si upravovať najmä na základe mojich pocitov (bolesť svalstva, únava, chudnutie tukov/naberanie svalstva). A práve to som myslel, že je smerodajné - teda, keď nepriberám, vidím, že som čím ďalej silnejší, nenafukuje ma, nepociťujem únavu. Na základe tohto by ten príjem bielkovín nemal byť nadbytočný nakoľko som ho vyvážil na základe fyzických aktivít a pocitoch svlastva a tela, resp. odrazil by sa ten nadbytočný príjem aj iným spôsobom, viditeľným aj inde ako v krvnom obraze?

Každopádne svoj aktuálne pocity porovnávam s predchádzajúcim stavom. Keď si znova upravím svoj jedálniček a vyskúšam režim, o ktorom pojednáva tento článok. Možno sa budem cítiť ešte lepšie.

Ešte jeden citát ma napadol, ktorý by mohol charakterizovať to, čo robíte a v čo pomáhate.
"Keby som mal 8 hodín na výrub stromu, 6 by som strávil brúsením sekery." ABRAHAM LINCOLN a tak ako sa tie koncepty životosprávy menia, aj sekera sa dá brúsiť pomedzi rúbanie a tým je pre mňa čítanie Vášho blogu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 11.12.2013, 18:24
Reagovať
Pridané: 11.12.2013, 18:24
Reagovať
Re: Re: Re: Vďaka
Vdaka za citat. Ta odpoved s nadbytkom bielkovin je taka, ze ak prijmes viac ako 1.5g bielkovin na 1kg aktivnej telesnej hmoty (ATH), tak zvysok sa s vasokou pravdepodobnostou premeny na glukozu (bielkoviny sa nedaju ukladat) a dojde k nezelanym metabolickym zmenam podobne, ako pri nadbytocnom prijme sacharidov. Cize po 12h hladovani by si mal aj pri minimalnom prijme sacharidov vysoke hladiny cukru v krvi, co nie je metabolicky zelana situacia. Este je pravdepodobne, ze sa da akceptovat 2kg bielkovin na 1kg ATH ale to iba u velmi aktivnych ludi. Nech sa dari.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
mirekz
Pridané: 17.11.2013, 08:37
Reagovať
Pridané: 17.11.2013, 08:37
Reagovať
hladovka
cau vlado, chcem sa spytat na model ciatocneho hladovania a toho ze neverim na vyživove doplnky/protein/ rano o 6hod vstavam a od 7 hod tazko makam o 12hod by som si dal 0,5litra jogurtu alebo/200gcottagu/ potom
z prace odchadzam o 18hod a od 19nastej sa zacnem prejedat pritom necvicim nic len tazko pracujem,.zacnem 0,3dc kefiru potom 200g zeleninoveho salatu 200g bravcovi steak,1 avokado, a si 50g orechov je taky model stravovania bez doplnku vyzivi/protein/ zdravy..? mozem to praktizovat 3x tyzdene? moj ciel je iba mat velku silu nic viac
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Otto
Pridané: 13.11.2013, 21:48
Reagovať
Pridané: 13.11.2013, 21:48
Reagovať
Forks Over Knives
Dobrý deň, ďakujem za skvelý článok. Chcel by som ale spýtať na pár vecí.
V prvom rade videli alebo počuli ste už o dokumente "Forks Over Knives". Nedávno som ho dopozeral a bolo tam niekolko krát potvrdené rôznymi testami že medzi prímom bielkovín a vznikom rakoviny je priama úmera, že živočíšne bielkoviny podporujú ich rast.
Myšlienka článku sa mi páči ale môžete mi poradiť, pretože odmala trpím migrénami, ktoré sa prejavujú aj ked som hladný aj keď velmi najedený. Ignorovať v dlhodobom horizonte je problém. Mohli by ste mi poradiť ako môžem prejsť na daný tip stravovania ?
Ďakujem velmi pekne a prajem vela úspechov.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.11.2013, 22:56
Reagovať
Pridané: 26.11.2013, 22:56
Reagovať
Re: Forks Over Knives
Nie, tento dokument som este nevidel. Akymi testami / studiami je to potvrdene? Epidemiologickymi, dvojito zaslepenymi, inymi? Dovolim si vyrazne nesuhlasit s touto hypotezou. Migrena moze (a nemusi) byt sposobena v case, ked mozog pociti nedostatok glukozy. O to vacsi dovod zlepsit metabolicku flexibilitu a pokusit sa mozog za 2- tyzdne prinutit zacat spalovat aj ketony, mohlo by to pre vas znamenat vyriesene problemy s migrenami. Ine ako pokus omyl vam vsak odporucit nedokazem. Nasa publikacia Zivotosprava vas vsak usetri aspon najhorsich pokusov a omylov.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Xosee
Pridané: 12.11.2013, 23:43
Reagovať
Pridané: 12.11.2013, 23:43
Reagovať
Servus Vlado
Servus Vlado,
na tvoj web som sa dostal po odporučení kamaráta.
Výborný článok, v oblasti výživy zdieľam rovnaké princípy ako ty. Teším sa na ďalší článok.
X.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ivuska
Pridané: 13.11.2013, 07:06
Reagovať
Pridané: 13.11.2013, 07:06
Reagovať
Re: Servus Vlado
Ahoj,
len by sme boli radi, keby si na nase dotazy neodpovedal namiesto Vlada.
Dik za pochopenie.
I.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Xosee
Pridané: 13.11.2013, 14:01
Reagovať
Pridané: 13.11.2013, 14:01
Reagovať
Re: Re: Servus Vlado
"Radi" či "rada"?
Koho zastrešuješ? (Aby sme my ostatní vedeli...)
Samozrejme, tvoju osobnú požiadavku akceptujem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ivuska
Pridané: 14.11.2013, 07:11
Reagovať
Pridané: 14.11.2013, 07:11
Reagovať
Re: Re: Re: Servus Vlado
Ahoj,
toto je Vladov blog, ktorý navštevujeme, čítame a šírime kvôli vedomostiam, skúsenostiam a poznatkom, o ktoré je ochotný sa s nami podeliť. Kupujeme jeho produkty.
Takže prepáč, alé ÁNO. Verím, že keď ktokoľvek dá na blog otázku tak by rád dostal odpoveď od Vlada a nie niekoho neznámeho, kto si ešte aj dovolí robiť si lacnú reklamu na Vladovej stránke na (vlastnú?) stránku.
Alebo sa môžeš pochváliť podobným backgroundom (vzdelanie, skúsenosti, výsledky...) ako má Vlado? Lebo ak áno, tak "smekám" pretože takých osobností je na internete ako šafranu...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Xosee
Pridané: 14.11.2013, 08:08
Reagovať
Pridané: 14.11.2013, 08:08
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Servus Vlado
A ty osobne si kto, že môžeš mne hovoriť, čo môžem a nemôžem?
Preceňuješ svoju pozíciu.
Všetky moje (bohužiaľ) 2 príspevky tvojej otázke boli mienené v dobrom duchu bol som si a som si vedomý a rešpektujem, že admin ich môže v prípade potreby zmazať.
Nepíš už k tomuto vláknu nič, aj tak je to od témy článku, nech sa to potom premaže...
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
sagavera
Pridané: 23.12.2013, 12:24
Reagovať
Pridané: 23.12.2013, 12:24
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Servus Vlado
mam sice taky podobny nazor ako ty, ze diskuzia pod clankom je pre kazdeho, ale ked je otazka priamo mierena niekomu tak nasilu odpovedat je take povedzme, ze v kategorii iniciativny blbec. Mno a co sa tyka tej tvojej lacnej reklamy na vlastnu stranku tak to je aj skoda komentovat. Vo vacsine for je to proti pravidlam.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Eduard
Pridané: 12.11.2013, 23:35
Reagovať
Pridané: 12.11.2013, 23:35
Reagovať
rybi olej
Ahoj Vlado.

Si este stale presvedceny o tom, ze rybi olej z trescej pecene je ten najlepsi, najdostupnejsi a najkvalitnejsi zdroj omega 3 mastnych kyselin? (lepsi ako konopny, lanovy olej ... ) Pytam sa iba preto, lebo si ho v tomto clanku spomenul len velmi okrajovo. Citujem: "rybí olej (môže byť aj z treščej pečene)" & "prípadne rybí olej" Priznavam trosku vytrhnute z kontextu, ale urcite vies co tym myslim.

Este stale praktizujes druhu veceru pred spanim: lanove semena, rybi olej, kefir, orechy, jablcna vlaknina a protein? Je tato druha vecera este stale ok, resp. zapada do konceptu: "Celodenná konzumácia stravy verzus čiastočné hladovanie a večerné prejedanie"

Vopred dakujem za odpoved. Nech sa Vam dari.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.11.2013, 08:50
Reagovať
Pridané: 19.11.2013, 08:50
Reagovať
Re: rybi olej
Kvalita rybieho oleja (ci uz z trescej pecene alebo nie) je v jeho cerstvosti. Ak ti zoxiduje, mas problem bez ohladu na jeho povod. Ten s trescej pecene obsahuje este aj vitaminy A a D, pricom A vitaminom je teoreticky mozne sa predavkovat. Pre niekoho je lepsie A vitamin nepridavat extra a preto pouzije iba rybi olej vo vysokej kvalite.

Druhu veceru praktizujem najma v dni, kedy sa vecer neprejedam, ale niekedy ak idem spat s dostatocnym odstupom aj po vecernom prejedani, tak si druhu veceru dam. Takze ano, zapada do konceptu, najma kvoli regeneracii.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Erik
Pridané: 12.11.2013, 21:43
Reagovať
Pridané: 12.11.2013, 21:43
Reagovať
poradie jedal
Mne sa po precitani clanku vynorila jedna otazka. V clanku je, ze poradie jedal pri vecernom riadenom prejedani sa je taketo 1.salat 2. bielkoviny (maso) 3. sacharid...
a nie je tu problem porusovanie pravidla o delenej strave? (alebo prestavka medzi takymito jedlami by nieco vyriesila?)
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.11.2013, 08:44
Reagovať
Pridané: 19.11.2013, 08:44
Reagovať
Re: poradie jedal
V tomto pripade je to vynimka.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Matúš Dúbrava
Pridané: 12.11.2013, 09:19
Reagovať
Pridané: 12.11.2013, 09:19
Reagovať
Choroba
Chcem sa spýtať , čo si myslíš ohľadom choroby a takéhoto režimu.Cvičiť aj vtedy keď ma bolí hrdlo , vykašlievam občas hlien.. Hrdlo ma začalo boleť , po turnaji(cca na druhý deň,predtým mierne podráždené podnebie) basketovom dal studenej vody ..
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.11.2013, 23:16
Reagovať
Pridané: 18.11.2013, 23:16
Reagovať
Re: Choroba
Neviem na to konkretne odpovedat. V kazdom pripade bolo preukazane, ze na podobne ochorenia je lahke cvicenie prinosne. Pouzil som slovo lahke, co je individualne u kazdeho, preto istym pokusom a omylom sa asi nevyhnes.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Majci
Pridané: 11.11.2013, 20:43
Reagovať
Pridané: 11.11.2013, 20:43
Reagovať
podjedanie
Znovu vynikajuci clanok mam len otazku ake potraviny by malo obsahovat podjedanie?
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.11.2013, 23:14
Reagovať
Pridané: 18.11.2013, 23:14
Reagovať
Re: podjedanie
Podla moznosti s maximalnou biologickou hodnotou, nizko zatazove (GL), viac tukove a bielkovinove, ziadne sacharidove. Oplatia sa aj zeleninove stavy alebo vyvarove polievky z masa, kosti a zeleniny.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
rastislas12
Pridané: 19.11.2013, 12:42
Reagovať
Pridané: 19.11.2013, 12:42
Reagovať
Re: Re: podjedanie
Vlado, patrí sem aj avokádo, ktoré skonzumujem na obed s trochou zeleniny prípadne masla? Vďaka za odpoveď
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 26.11.2013, 23:44
Reagovať
Pridané: 26.11.2013, 23:44
Reagovať
Re: Re: Re: podjedanie
Avokado vsetkymi desiatimi. Radsej jedno avokado ako jablko.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Xosee
Pridané: 12.11.2013, 23:37
Reagovať
Pridané: 12.11.2013, 23:37
Reagovať
Re: podjedanie
Podobne ako vecer, akurat nizsi objem. V zasade lowcarb, t.j. minimum sacharidov a namiesto nich radsej kvalitne tuky.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
kamil_ou
Pridané: 11.11.2013, 17:17
Reagovať
Pridané: 11.11.2013, 17:17
Reagovať
Solim, solis, solime
Ahoj Vlado, Este tak pred pol rokom som konzumoval asi do 1200kcal denne a to som jedol tych 5krat denne. Na ranajky som si dal jogurt, na desiatu pol chleba s maslom a sunkou obed normalne ryza + maso, ale aj to som vacsinou nechaval prilohu , olovrant len jablko alebo znova jogurt a na veceru uz len cottage so zeleninou. Do tohoto som kazdy den cvicil kliky a brusaky(cim som dal super zabrat aj chrbtici :D). Ked som nemal jedlo kazde tri hodiny bol som nervozny a nesvoj, bol som furt v katabolizme a uplne mi atrofovalo svalstvo a mal som samozrejme sialene studene ruky a nohy celu jesen, zimu a aj na jar. V lete uz som sa zacal stravovat podla odporucani odbornika a zacal som cvicit. Stav sa zlepsil, ale ruky boli furt studene a telesna teplota nizka. Nakoniec som zistil, ze som jedla vobec nesolil, jedol vela vodnatych potravin a pil vela vody. Hned ako som zvysil prijem soli tak sa stav zlepsil a teraz je to celkom v norme. Kedze mam zlu termoregulaciu je mi zima na ruky aj v +10stupnov, ale doma uz nic take nepocitujem. Takze myslim a mozem z vlastnej skusenosti povedat, ze je dost dolezita aj sol v strave, v primeranom mnozstve. Co sa tyka toho hladovania, jem len ked som hladny a ked chcem napriklad na olovrant nieco na zasytenie dam si len obycajnu bielu kapustu, ta sa osvedcila na hlad. No a veceru si vzdy najviac uzijem. Spravim nejake strukovinove kari+ nejake bielkoviny a ked mam mlstny jazyk dam este tvaroh so skoricou a tablicku horkej 75+ percentnej cokolady. Len tak dalej, dalsi dobry clanok!
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.11.2013, 23:10
Reagovať
Pridané: 18.11.2013, 23:10
Reagovať
Re: Solim, solis, solime
Ahoj, nepomylil si sa s tymi 1200kcal? Je to strasne malo energie. To by vysvetlovalo aj spomaleny metabolizmus, aj neschopnost naberat svaly. Neviem ake su tvoje telesne parametre, ale minimalne raz take mnozstvo energie budes potrebovat, ak chces metabolizmus mat pod kontrolou. V kazdom pripade ti drzim palce.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
kamil_ou
Pridané: 19.11.2013, 17:38
Reagovať
Pridané: 19.11.2013, 17:38
Reagovať
Re: Re: Solim, solis, solime
Ahoj Vlado, nepomylil som sa keby som mal povedat moje vtedajsie denne maximum tak to bolo tak 1600kcal. Ano zial nemal som ziadne svaly mal som uplne atrofovane svalstvo a skoro som skoncil na infuziach s telesnymi parametrami 172cm a 47kg. Teraz uz som na tom lepsie, aj ked na sile som moc nenabral. Posledny tyzden skusam aj tvoje cvicenia s vlastnou vahou kedze do fitka sa nedostanem, no musim povedat ze som celkom slabucky a nejde mi to celkom. Kazdopadne budem pokracovat a dakujem za podporu.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Silvia
Pridané: 11.11.2013, 21:05
Reagovať
Pridané: 11.11.2013, 21:05
Reagovať
Re: Solim, solis, solime
Vdaka za komentar. Ja som mala tiez problem so studenymi koncatani a odkedy som zacala cvičiť a schudla, tak sa to este viac zhorsilo. Skúsim teda vyskusat viac tej soli a viac tukov.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.11.2013, 23:15
Reagovať
Pridané: 18.11.2013, 23:15
Reagovať
Re: Re: Solim, solis, solime
Rozhodne viac tukov, pretoze ide o kvalitne kalorie. Treba vsak pockat na nas clanok, v ktorom vysvetlime ake tuky v akom pomere a preco.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
kamil_ou
Pridané: 12.11.2013, 14:02
Reagovať
Pridané: 12.11.2013, 14:02
Reagovať
Re: Re: Solim, solis, solime
Ahoj,ano skus na tento problem viac solit a jest viac tukov, mozno nie tak vela pit. Musis to mnozstvo na sebe odhadnut. Ja osobne pijem tak liter aj pol denne, ale kazdy clovek je iny. Viem ze to daleko nesplna poziadavky, ale kedysi som pol do litra vody denne a zijem stale. Ked budes mat fakt ze studene ruky tak si daj trochu avokada, osol si ho a daj si k tomu trochu sunky alebo tak. Ak mas problem so studenymi rukami hlavne na vecer, tak skus toto jedlo dat pred spanim. Alebo nejaku iny alternativu ktora bude obsahovat tuk,bielkovinu a trochu soli. Snad to pomoze:~).
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Silvia
Pridané: 13.11.2013, 07:08
Reagovať
Pridané: 13.11.2013, 07:08
Reagovať
Re: Re: Re: Solim, solis, solime
Vdaka. Pokusim sa experimentovat s tymito radami. Leco citim, ze na jednej strane ovela viac energie a celkovo ovela lepsi zdravotny stav, no na druhej strane neskutočna zima a vynechavajuca menstrucia (pritom % telesneho tuku je cca 19-20%). Tak verim, ze sa mi to podari dat uplneho poriadku, lebo obcas je to stravovanie poriadna veda :) Takze dakujem pekne
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.11.2013, 09:01
Reagovať
Pridané: 19.11.2013, 09:01
Reagovať
Re: Re: Re: Re: Solim, solis, solime
Ano zial, stravovanie je veda, zakladne odporucania je mozne nacerpat od roznych zdrojov, ale aj tak nakoniec clovek skonci u vlasntych pokusoch a omyloch, aby nakoniec dokazal vytvorit optimalny system vo svojej zivotosprave. Ak ide o vynechavanie menstruacie a zimu, pravdepodobne bude potrebne zvysit energeticky prijem, ale nie zo sacharidov a bielkovin, ale z inteligentnych tukov. O tom pripravujeme clanok, asi o tyzden by mohol byt hotovy.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Silvia
Pridané: 11.11.2013, 21:07
Reagovať
Pridané: 11.11.2013, 21:07
Reagovať
Re: Re: Solim, solis, solime
* končatinami
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Ivuska
Pridané: 11.11.2013, 16:07
Reagovať
Pridané: 11.11.2013, 16:07
Reagovať
káva
Ahoj Vlado,
skvelý článok, ako vždy. Publikáciu mám zakúpenú, len ešte nedočítanú.
Tu ma však milo prekvapila info, že Tinka pije doobeda kávu. Naozaj môžem? Bez cukru samozrejme, ale môže byť aj trocha mlieka?
Ďakujem,
Ivana
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.11.2013, 23:08
Reagovať
Pridané: 18.11.2013, 23:08
Reagovať
Re: káva
Pozri, to ze ju pije neznamena, ze je to uplne ok. Na tvojom mieste by som tu kavu pouzil 30 alebo 60 min. pred treningom. Ak sa toho vzdat nevies, tak kvalitnu kavu si daj aj doobeda, ale nie rano. Moze byt aj trochu mlieka ale zasadne bez cukru.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Xosee
Pridané: 12.11.2013, 23:40
Reagovať
Pridané: 12.11.2013, 23:40
Reagovať
Re: káva
Namiesto masla vyskúšaj klasické maslo. Je zdravšie, obsahuje minimum sacharidov (prazdna energia) a este navyse bude tvoja kava lahodnejšia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Xosee
Pridané: 12.11.2013, 23:40
Reagovať
Pridané: 12.11.2013, 23:40
Reagovať
Re: Re: káva
*namiesto mlieka vyskúšaj MASLO
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 19.11.2013, 08:59
Reagovať
Pridané: 19.11.2013, 08:59
Reagovať
Re: Re: Re: káva
BulletProof cafe, to je kombinacia masla a MCT tukov (alebo kokosoveho oleja ak nemas k dospozicii prasok). Ak ide o funkcnost, urcite je to najlepsia volba a kombinacia. Ale aj tak odporucam v case pred treningom, ale pozor. Treba si to otestovat a nastavit podla vlastnych pocitov.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
barboraba
Pridané: 11.11.2013, 15:12
Reagovať
Pridané: 11.11.2013, 15:12
Reagovať
otazka
Dobry den Vlado, dakujem za clanok, mam len otazku, praktizujem hladovanie cez den, najma v pracovny tyzden, ale casto mavam z toho vyrazne bolesti hlavy...da sa to povazovat za docasny jav alebo nieco nerobim v poriadku? Ak som hladna, dam si pohar domaceho bio zakvasu - je toto v ok? Vecer je potom strava v zlozeni napr. zelenina, oriesky, tempeh/cottage cheese. Dakujem za odpoved
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.11.2013, 23:06
Reagovať
Pridané: 18.11.2013, 23:06
Reagovať
Re: otazka
Bolesti mozu byt sposobene nedostatkom glykogenu z pecene, pretoze telo este nie je schopne produkovat dostatok ketonov pre fungovanie mozgu. Je to jedna z moznosti co ma napada. Pre mozog je mozne pouzivat len pecenovy glykogen, nie ten co je vo svaloch. Svalovy glykogen nema taku enzymaticku vybavu ako pecen, preto tento glykogen nie je mozne pouzit ako palivo (glukozu) pre fungovanie mozgu. Navrhujem, aby zmeny sa robili postupne, nie unahlene, aby telo malo dostatok casu reagovat na tieto zmeny. Predsa ide o metabolicky trening, ktory ma tie iste pravidla ako fyzicky trening. Ani tam hned prvy den nezdvihate 100g zavazia.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vítek L.
Pridané: 11.11.2013, 14:39
Reagovať
Pridané: 11.11.2013, 14:39
Reagovať
castecne_hladoveni
Zdravim Vlado,
castecnemu hladoveni veri malokdo a jeste mene lidi ho opravdu vyzkousi. Ja zacal s celodennim hladovenim jednou v tydnu. Zajimava zkusenost, hlavne co se tyka psychiky. Ale nebylo to ono. Po to co jsi tu predstavil model castecneho hladoveni, chtel jsem ho vyzkouset. Zacal jsem s nim dvakrat v tydnu a uz zde jsem poznal jeho nedocenitelne vyhody - plno energie (pri zpravnem nastaveni - pokus a omyl), jeste vyrovnanejsi psychicky stav, lepsi vykony na treningu atd. Dnes mam hladoveni 5x v tydnu a je mi stale lip a lip. ZIVOTOSPRAVA mi velice pomohla - opravdu brilatni publikace stvorena pro lidi na zaklade nespoctu odborneho materialu a co hlavne na zaklade ZLATOS FAMILY RULEZ KNOW - HOW. Tedy jinak receno castecne hladoveni spolu s treningy - zvyseni sance preziti, stoji za to aby se podle individualnisti cloveka staly zivotnim stylem.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vlado
Pridané: 18.11.2013, 16:58
Reagovať
Pridané: 18.11.2013, 16:58
Reagovať
Re: castecne_hladoveni
Pekne dakujeme za zhrnutie aj pochvali Vit, velmi si to cenime.
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Juraj Jakubik
Pridané: 11.11.2013, 14:14
Reagovať
Pridané: 11.11.2013, 14:14
Reagovať
Prechod
Dobry den Pan Zlatoš, hladovku a cvicenie praktizujem uz dlhsie je vyborne na zocelenie ako hovorite, tiez som mal zo zaciatku problemy ktore opisujete pri vynechavani stravy : studene chodidla, zpomalenie metabol. atd, jedaval som 3 krat do dna, 1x po golden hour bielkoviny, ale tento clanok a hlavne dlhovekost lebo telo je skutocne anatomicky programovane na 130- 140 rokov zivota ma predsvedcili skusim co tu pisete ak to bude vychadzat tak aj manzelku lebo po precitani tohto clanku kladie odpor :D
Prihláste sa pre hodnotenie komentára:
(0x)
Vytvorte si účet



Vyhľadávanie

NAŠE PROJEKTY

Vlado
Tina

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si informácie o tom, ako používame cookies na týchto webových stránkach.

Rozumiem